Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0280

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om upphävande av rådets beslut 85/368/EEG om jämförbarhet av yrkesutbildningsmeriter mellan medlemsstaterna inom EG KOM(2007) 680 slutlig – 2007/0234 (COD)

    EUT C 162, 25.6.2008, p. 90–91 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.6.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 162/90


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om upphävande av rådets beslut 85/368/EEG om jämförbarhet av yrkesutbildningsmeriter mellan medlemsstaterna inom EG”

    KOM(2007) 680 slutlig – 2007/0234 (COD)

    (2008/C 162/23)

    Den 27 november 2007 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om upphävande av rådets beslut 85/368/EEG om jämförbarhet av yrkesutbildningsmeriter mellan medlemsstaterna inom EG”

    Facksektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 29 januari 2008. Föredragande var Arno METZLER.

    Vid sin 442:a plenarsession den 13–14 februari 2008 (sammanträdet den 13 februari) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 156 röster för, 3 röster emot och 5 nedlagda röster.

    1.   Slutsatser

    1.1

    Kommittén har, efter ingående analys av Europeiska kommissionens och Europaparlamentets motiv och i synnerhet mot bakgrund av rapporterna och de erfarenheter som man gjort i arbetet med att utarbeta gemensamma yrkesprofiler, vilka kommittén ska bekräfta, blivit övertygad om att kommissionens och parlamentets argumentation är logisk, begriplig och välmotiverad. Kommittén betonar detta med hänsyn till det andra redskap som skapas för att främja och underlätta rörligheten för personer, nämligen den europeiska ramen för kvalifikationer.

    1.2

    Kommittén anser att detta beslut bidrar till en bättre lagstiftning såtillvida att regler som inte används eller kan omsättas undergår en kritisk kontroll och ersätts av bättre redskap.

    1.3

    Kommittén stöder kommissionen i dess mål att införa ett system som gör även praktiska yrkesutbildningar och kvalifikationer mer användbara för att underlätta rörligheten för personer och migration inom den inre marknaden för tjänster. Kommittén välkomnar i synnerhet att systemet framför allt grundar sig på frivillighet.

    1.4

    Mot bakgrund av de erfarenheter som gjorts uppmuntrar kommittén till att motverka den osäkerhet som skapas då bestämmelserna upphävs genom mer transparenta och uttömmande rapporter om konsekvenserna av upphävandet och att man då ser till att det inte sker sammanblandningar med nivån i direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer.

    2.   Allmänna synpunkter

    2.1

    Parlamentet och rådet har enats om att upphäva beslut 85/368/EEG. Anledningen är att bestämmelserna bildade ett system för jämförbara yrkeskvalifikationer som visade sig vara svårt att omsätta och tillämpa i praktiken. Sedan bestämmelserna infördes har EU-institutionerna identifierat 219 kvalifikationer för 19 yrken där sannolikheten för att arbetstagare skulle flytta till ett annat land var mycket hög. 1990 hade man endast offentliggjort data om jämförbarhet för kvalifikationer i fem av de 19 utsedda sektorerna, omfattande 66 yrken.

    2.2

    Detta i sig alltför låga tal blev enligt kommissionen ännu lägre när medlemsstaterna i snabb takt införde ändringar i de yrkesprofiler som låg till grund för de gemensamma kvalifikationsbeskrivningarna, vilket på grund av det centraliserade konceptet resulterade i att många ändringar behövde göras. Systemet klarade inte heller av denna extra arbetsinsats. I dag måste man därför konstatera att systemet, i mer än tjugo år sedan det infördes 1985, inte har varit tillräckligt effektivt i arbetet med att öka arbetstagarnas rörlighet vad gäller gränsöverskridande handel med tjänster eller med att underlätta migration i samband med tjänster till privatpersoner.

    2.3

    I stället för detta försök till harmonisering införde EU därför systemet med den europeiska ramen för kvalifikationer. Med hjälp av en enklare indelning gör detta system det möjligt för medlemsstaterna att föra in sina egna kvalifikationer och på så sätt göra dem jämförbara med varandra. Det organ som EU har inrättat för att kontrollera denna klassificering ska garantera systemets kvalitet och nivå. Som komplement till den europeiska ramen för kvalifikationer har Europeiska gemenskapen infört ytterligare två verktyg: Europass och Europeiska systemet för överföring av studiemeriter. Dessutom har man lanserat Ploteus-portalen för att kunna jämföra formellt och informellt lärande. Kommissionen har anpassat sina aktiviteter och ansträngningar till EU:s övergripande mål i Lissabonprocessen för att förbättra den inre marknaden och förenkla administrationen.

    3.   Rekommendationer

    3.1

    Kommittén välkomnar att Europeiska gemenskapen arbetar mer intensivt med frågan om att underlätta migration för att göra den inre marknaden mer funktionell även för arbetstagare och tjänster till privatpersoner.

    3.2

    Kommittén delar kommissionens uppfattning att även praktisk erfarenhet ska innefattas i jämförelser. Kommittén värdesätter även att den europeiska kvalifikationsramen ligger utanför tillämpningsområdet i direktiv 2005/36/EG om erkännandet av yrkeskvalifikationer, vilket kommittén även har yttrat sig om, och att dessa ska hållas åtskilda.

    3.3

    Kommittén välkomnar att den europeiska ramen för kvalifikationer genomförs frivilligt till och med år 2012. På så sätt finns det tillräckligt med tid till att samla praktisk erfarenhet och öka acceptansen av det nya systemet genom insyn och information.

    3.4

    Kommittén välkomnar att arbetsmarknadens parter involveras i arbetet. Detta gäller i synnerhet då man på medellång sikt inte kan utesluta att indelningen i den europeiska ramen för kvalifikationer kan få avtalspolitisk betydelse. Det samma gäller för utvecklingen av det blå kortet.

    Bryssel den 13 februari 2008

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Dimitris DIMITRIADIS


    Top