Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22022D0990

    Beslut nr 1/2022 av associeringsrådet EU–Jordanien av den 2 juni 2022 om prioriteringarna för partnerskapet EU–Jordanien 2021–2027 [2022/990]

    ST/3304/2022/INIT

    EUT L 167, 24.6.2022, p. 140–149 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/990/oj

    24.6.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 167/140


    BESLUT nr 1/2022 AV ASSOCIERINGSRÅDET EU–JORDANIEN

    av den 2 juni 2022

    om prioriteringarna för partnerskapet EU–Jordanien 2021–2027 [2022/990]

    ASSOCIERINGSRÅDET EU–JORDANIEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av Europa-Medelhavsavtalet om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Hashemitiska konungariket Jordanien, å andra sidan, och

    av följande skäl:

    (1)

    Europa-Medelhavsavtalet om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Hashemitiska konungariket Jordanien, å andra sidan (avtalet) undertecknades den 24 november 1997 och trädde i kraft den 1 maj 2002.

    (2)

    I artikel 91 i avtalet föreskrivs att associeringsrådet EU–Jordanien ska ha befogenhet att fatta lämpliga beslut i syfte att förverkliga avtalets mål.

    (3)

    Enligt artikel 101 i avtalet ska parterna vidta alla allmänna eller särskilda åtgärder som krävs för att de ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt avtalet och ska se till att de mål som anges i avtalet uppnås.

    (4)

    I översynen av den europeiska grannskapspolitiken föreslogs en ny fas i samarbetet med partner, som ger båda sidor utrymme för större delaktighet.

    (5)

    Europeiska unionen och Jordanien har kommit överens om att befästa sitt partnerskap genom att enas om en uppsättning prioriteringar för perioden 2021–2027 (prioriteringarna för partnerskapet EU–Jordanien 2021–2027) i syfte att understödja och öka Jordaniens resiliens och stabilitet och samtidigt försöka hantera effekterna av den utdragna konflikten i Syrien.

    (6)

    Europeiska unionen och Jordanien har enats om texten till prioriteringarna för partnerskapet EU–Jordanien 2021–2027, som kommer att stödja genomförandet av avtalet, med inriktning på samarbetet vad avser gemensamt fastställda gemensamma intressen.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Associeringsrådet EU–Jordanien rekommenderar parterna i avtalet att genomföra de prioriteringar för partnerskapet EU–Jordanien 2021–2027 som återfinns i bilagan till detta beslut.

    Artikel 2

    Prioriteringarna för partnerskapet EU–Jordanien 2021–2027 ersätter de prioriteringar för partnerskapet EU–Jordanien som överenskommits genom beslut nr 1/2016 av associeringsrådet EU–Jordanien (1).

    Artikel 3

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i Bryssel den 2 juni 2022.

    På associeringsrådet EU–Jordaniens vägnar

    J. BORRELL-FONTELLES

    Ordförande


    (1)  Beslut nr 1/2016 av associeringsrådet EU–Jordanien av den 19 december 2016 – Överenskommelse om prioriteringar för partnerskapet mellan EU och Jordanien (EUT L 355, 24.12.2016, s. 31).


    BILAGA

    Prioriteringar för partnerskapet EU-Jordanien 2021–2027

    INLEDNING

    EU och Jordanien har ett starkt partnerskap. Jordanien är en nyckelpartner för EU och EU fäster stor vikt vid den betydelsefulla medlande roll som Jordanien har i regionen. För att ytterligare stärka de solida och mångfacetterade förbindelserna mellan de båda partnerna har prioriteringar för partnerskapet tagits fram till stöd för genomförandet av associeringsavtalet EU–Jordanien och som vägledning för partnerskapet under perioden 2021–2027

    Prioriteringarna för partnerskapet mellan EU och Jordanien uttrycker de gemensamma målen för den europeiska grannskapspolitiken avseende ett gemensamt område med fred, välstånd och stabilitet. De uttrycker huvuddragen, nämligen differentiering och delaktighet, men också flexibilitet för att möjliggöra anpassning till ändrade omständigheter i enlighet med vad som överenskommits mellan EU och Jordanien. Prioriteringarna motsvarar även de ambitioner som uttrycktes i Europeiska rådets slutsatser av den 10–11 december 2020 (1) om ett mer demokratiskt, stabilt, grönt och välmående sydligt grannskap som en strategisk prioritering för EU.

    Prioriteringarna för partnerskapet ger även uttryck för den ambitiösa och innovativa nya agendan för Medelhavsområdet som beskrivs i det gemensamma meddelandet av den 9 februari 2021 (2) från kommissionen och Europeiska unionens höga representant om det södra grannskapet, samt i de senare slutsatserna från rådet av den 16 april 2021 (3) om ett förnyat partnerskap med det södra grannskapet, som syftar till att ge en nystart åt samarbetet och realisera outnyttjade möjligheter i förbindelserna. Detta stöder ett effektivt och snabbt genomförande av ömsesidigt överenskomna flaggskeppsinitiativ inom ramen för den ekonomiska planen och investeringsplanen för de södra grannländerna (4) som kommer att stärka EU:s partnerskap med Jordanien och bidra till att bevara gemensamma resurser i Medelhavsområdet. Den nya agendan för Medelhavsområdet öppnar för nya partnerskap kring en sådan strategisk prioritering som en miljövänlig och digital omställning som kommer att bidra till hållbarhet, välstånd och resiliens. Genom dessa ansträngningar kommer EU och Jordanien att bygga vidare på sitt partnerskap och den fortsatta tillämpningen av Jordaniens dagordning för reformer. EU och Jordanien kommer att fortsätta arbeta konstruktivt tillsammans inom ramen för det delade ordförandeskapet för unionen för Medelhavsområdet, för att främja ett starkt partnerskap i Medelhavsområdet.

    I enlighet med den nya agendan för Medelhavsområdet kommer partnerskapet mellan EU och Jordanien att fortsätta bygga på gemensamma värderingar och dialog, och kommer att gå vidare med en gemensam socioekonomisk och politisk dagordning, även avseende reformer och deras tillämpning på sådana områden som god samhällsstyrning, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter, social sammanhållning och lika möjligheter för alla, icke-diskriminering, miljö- och klimatskydd, makroekonomisk stabilitet samt företagsklimatet. Partnerskapet kommer att eftersträva en grön, digital, resilient och rättvis återhämtning efter covid-19-pandemin, i enlighet med Agenda 2030 för hållbar utveckling, Parisavtalet och den europeiska gröna given.

    Att driva på en långsiktig hållbar socioekonomisk återhämtning och skapa arbetstillfällen i det södra grannskapet är en viktig gemensam prioritering och en innovativ hörnsten i den nya agendan för Medelhavsområdet. Det gemensamma arbetsdokumentet från avdelningarna om en ekonomisk plan och investeringsplan för de södra grannländerna i bilaga till meddelandet, där Jordanien intar en framträdande position, är ett medvetet försök att ge substans åt partnerskapet och fokusera på nyckelprojekt som stärker EU:s partnerskap med Jordanien. Genomförandet av flaggskeppsinitiativen i den ekonomiska planen och investeringsplanen i den nya agendan för Medelhavsområdet kommer att bidra till fortsatta resultat i fråga om prioriteringarna för partnerskapet och utgör en viktig del av samarbetet mellan EU och Jordanien.

    Med utgångspunkt i det gemensamma meddelandet, den ekonomiska planen och investeringsplanen samt rådets slutsatser kommer EU att verka för att tillsammans med medlemsstaterna främja Team Europas initiativ avseende nyckelområden av gemensamt intresse, med hänsyn till Team Europas framgångsrika insatser mot covid-19-pandemin såväl internationellt som i Jordanien.

    Partnerskapsprioriteringarna är ett organiskt dokument som vilar på förutsättningen att de ömsesidiga åtagandena fullgörs.

    Partnerskapet och de prioriterade samarbetsområdena kommer att fortsätta befästas genom regelbundna politiska möten på hög nivå, dialoger om ekonomi, sysselsättning och sociala frågor, handel, rättsliga frågor, mänskliga rättigheter, demokratiska processer, klimat och miljö, partnerskapet för rörlighet mellan EU och Jordanien, avtalet mellan EU och Jordanien om vetenskap och teknik samt andra befintliga samarbetsområden, EU:s och Jordaniens åtagande att stärka dialogen och samarbetet om säkerhet, inbegripet insatser mot våldsbejakande extremism och terrorism samt för it-säkerhet, samt det pågående bilaterala samarbetet till stöd för Jordanien.

    Prioriteringarna för partnerskapet bekräftar förbindelserna mellan EU och Jordanien och definierar räckvidden för ett fördjupat ömsesidigt engagemang.

    Den aktuella situationen är särskilt gynnsam för att konsolidera förbindelserna mellan EU och Jordanien, med utgångspunkt i delade mål, värden och intressen samt insatser när det gäller gemensamma utmaningar.

    Covid-19-pandemin har lagt ytterligare tryck på hälso- och sjukvården, utbildningssystemet och ekonomin och utgör en väsentlig socioekonomisk utmaning. EU och Jordanien kommer att gå stärkta ur krisen, bland annat genom en grön och digital omställning av sina ekonomier, ökad resiliens och genom att på ett inkluderande sätt erbjuda sina befolkningar välstånd och anständiga arbetstillfällen. EU och dess partner kommer att intensifiera sina insatser mot diskriminering i alla former, även sådan som bygger på religion eller trosåskådning, och kommer att främja jämställdhet mellan könen på alla politikområden som ett led i arbetet för en inkluderande återhämtning från covid-19-pandemin.

    Krisen i Syrien har sedan 2011 kraftigt påverkat Jordanien, regionen och EU. EU och Jordanien har bekräftat gemensamma mål och gemensamma intressen när det gäller att uppnå både en fredsprocess och en återgång till stabilitet och fred i Syrien. Detta kommer så småningom att ge flyktingarna möjlighet att återvända frivilligt, på ett säkert och värdigt sätt. Under tiden är det viktigt att behålla biståndsnivåerna och tillgång till skydd, utbildning, utkomst och samhällstjänster för flyktingar från Syrien i Jordanien.

    EU erkänner den centrala roll som Jordanien spelat nationellt, regionalt och internationellt och stöder Jordaniens engagemang i det multilaterala systemet. EU vill berömma Jordaniens generösa och kontinuerliga åtagande att ta emot och erbjuda skydd åt stora mängder flyktingar, bland annat från Syrien, de palestinska områdena, Irak, Libyen och Jemen, när de söker en fristad i Jordanien, som därtill erbjuder dem utbildning, hälso- och sjukvårdstjänster, utkomst och socialt skydd. EU kommer att fortsätta bistå Jordaniens insatser för att stödja flyktingar som söker skydd i Jordanien, i syfte att stärka Jordaniens resiliens, bland annat genom fortsatt engagemang i arbetet med att mildra effekterna av covid-19-pandemin. Liksom tidigare lämnas EU:s bistånd till Jordanien för flyktingmottagningen utöver de bilaterala biståndsprogrammen. Det är av central vikt att bekämpa fattigdom, diskriminering och bristande jämställdhet mellan könen, erbjuda lämpligt inkomststöd, icke-diskriminerande tillgång till socialskydd i enlighet med sådana nationella ramar som exempelvis Jordaniens strategi för socialskydd, främja en hållbar utveckling, tillväxt, skydda mänskliga rättigheter och säkerställa en jämlik tillgång till samhällstjänster av god kvalitet.

    Jordanien fortsätter också att ge prov på exemplariska insatser och har en framträdande och balanserad roll när det gäller att främja fred och säkerhet i Mellanöstern, i synnerhet i samband med fredsprocessen i Mellanöstern. Därutöver har Jordaniens insatser för att förebygga och motverka radikalisering, terrorism och våldsbejakande extremism varit av stort värde. Jordanien delar ordförandeskapet för unionen för Medelhavsområdet med EU och förespråkar där politiska lösningar på olika kriser i regionen, regional integration och utveckling, en hållbar, grön, koldioxidsnål, cirkulär och resurseffektiv ekonomi, vilket är ytterligare ett exempel på Jordaniens banbrytande stabiliserande roll.

    Jordanien och EU kommer också att fortsätta sitt engagemang med avseende på alla aspekter på migration inom ett omfattande, ömsesidigt gynnsamt och skräddarsytt partnerskap och även inom ramen för partnerskapet för mobilitet vilket ger en konsekvent ram för åtgärder i fråga om migration, rörlighet och säkerhet samt möjlighet att hantera frågor som rör gränsförvaltning, förebyggande av irreguljär migration samt internationellt skydd. (5)

    Prioriteringarna för partnerskapet bygger på gemensamma framgångar på områden av gemensamt intresse, däribland målet att främja fortsatta reformer, och därigenom bidra till Jordaniens makroekonomiska stabilitet i enlighet med prioriteringarna i Internationella valutafondens omarbetade program och med hänsyn till effekterna av covid-19-pandemin. Prioriteringarna bygger också på de nya impulserna från 2016 års givarkonferens i London för Syrien och dess grannländer samt på åtagandena i den internationella överenskommelse som formulerades av Jordanien och de länder som tillsammans stod värdar för den konferensen, och som syftade till att vidmakthålla Jordaniens utvecklingsframgångar mot en bakgrund av fortsatt humanitärt bistånd och adekvat stöd till mottagande samhällen. De fem efterföljande konferenserna i Bryssel om stöd till Syriens och regionens framtid förnyade och stärkte det internationella samfundets politiska, humanitära och ekonomiska åtaganden om stöd till den syriska befolkningen samt de grannländer och mottagarsamhällen som påverkades kraftigast av konflikten; de beaktade även framsteg och resultat avseende de åtaganden och utfästelser som regeringar, givare och FN gjorde i samband med konferenserna. Med tanke på den fortsatt stora utsattheten för flyktingar från Syrien och mottagarsamhällenas sårbarhet, som ytterligare förstärkts av covid-19-pandemin, bekräftar EU och Jordanien ånyo sina åtaganden att tillhandahålla bistånd och faktiskt skydd för alla flyktingar i Jordanien. Det är viktigt att ytterligare förbättra deras tillgång till samhällstjänster, säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna och fortsätta verka för att förbättra deras potential till självförsörjning och skapa möjligheter för dem att bidra till Jordaniens ekonomiska utveckling. I samband med stödet till flyktingar, även från Syrien, kommer EU och Jordanien att göra en sårbarhetsbedömning, och ta vederbörlig hänsyn även till situationen i sårbara mottagarsamhällen.

    EU fortsätter sitt engagemang för att tillhandahålla kontinuerligt bistånd och skydd till palestinska flyktingar, även i Jordanien. I detta sammanhang betonar EU och Jordanien den centrala roll som FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) spelar för säkerheten och stabiliteten i regionen, i enlighet med det FN-mandat som fastställs i relevanta FN-resolutioner; de uttrycker även sitt åtagande att fortsätta stödja organisationen politiskt och ekonomiskt. De erkänner den viktiga roll UNRWA även fortsättningsvis spelar och åtar sig att bistå hjälporganisationen i genomförandet av dess uppdrag inom dess verksamhetsområde, liksom i de reformer av förvaltning och ledning som organisationen inlett för att nå ökad insyn, ansvarsskyldighet och sund ekonomisk förvaltning, samt att inom ramen för givarsamfundet förespråka en mer hållbar och förutsebar flerårig finansiering och en rättvis fördelning av bördorna.

    PRIORITERINGAR

    Prioriteringarna för partnerskapet återspeglar gemensamma intressen och inriktas på de områden där samarbete mellan EU och Jordanien är till ömsesidig nytta. I enlighet med det gemensamma meddelandet och rådets slutsatser är EU och Jordanien fast beslutna att gå vidare i samarbetet om en rad åtgärder inom sådana politiska nyckelområden som ökad resiliens och sammankoppling/deltagande i världsekonomin, välstånd och utnyttjande av de möjligheter som den dubbla gröna och digitala omställningen erbjuder; mänsklig utveckling, god samhällsstyrning, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter; fred och säkerhet; migration och rörlighet samt klimatåtgärder, energi och miljö.

    Med utgångspunkt i det ovanstående har tre prioriteringar utarbetats för perioden 2021–2027.

    EU och Jordanien kommer att sträva efter att stärka samarbetet om regional stabilitet och säkerhet, inklusive insatser mot terrorism. EU och Jordanien är stabila partner på det utrikes- och säkerhetspolitiska området. Det strategiska och operativa samarbetet kommer att fortsätta bilateralt, multilateralt och regionalt, däribland via EU:s och Jordaniens delade ordförandeskap för unionen för Medelhavsområdet, och kommer att dra nytta av de föreslagna årliga mötena mellan EU:s och det södra grannskapets utrikesministrar, samt eventuella sektorsmöten på ministernivå. Det ligger i EU:s och Jordaniens gemensamma intresse att främja fred och stabilitet i regionen och internationellt genom att gemensamt verka för fredsprocessen i Mellanöstern i enlighet med internationell rätt och relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, liksom till stöd för en politisk omställning och fredsskapande åtgärder i Syrien med utgångspunkt i bland annat resolution 2254 från FN:s säkerhetsråd. Både EU och Jordanien strävar efter att bli förebilder som toleranta samhällen, vilket är ytterligare ett skäl att förbättra samarbetet på det utrikespolitiska området.

    Partnerskapet inriktas på att främja ekonomisk återhämtning och stabilitet, en grön, digital, inkluderande och kunskapsbaserad tillväxt, kvalitativ utbildning och anständiga arbetstillfällen, även för ungdomar, i enlighet med regeringens prioriteringar, det vägledande utvecklingsprogrammet med titeln ”Jordan 2025 – National Vision and Strategy” samt sektorspolitik och övriga strategier. Biståndet syftar till att förbättra Jordaniens motståndskraft mot konsekvenserna av krisen i Syrien och instabiliteten i regionen, samt de ekonomiska och sociala följderna av covid-19-pandemin, och samtidigt dra fördel av möjligheterna att bygga upp något nytt och bättre efter krisen.

    EU och Jordanien kommer att förbättra samverkan i insatserna mot klimatförändringarna och miljöförstöring för att med gemensamma krafter främja grön tillväxt och en energiomställning i riktning mot klimatneutralitet, i enlighet med Jordaniens strategi för energisektorn (2020–2030) och Jordaniens nationellt fastställda bidrag och nationella anpassningsplan. Kraftiga incitament till anständiga arbetstillfällen uppkommer tack vare en stark, inkluderande, grön och uppkopplad ekonomi i Jordanien med stöd av det frihandelsområde som inrättas genom associeringsavtalet mellan Jordanien och EU, det förenklade systemet för ursprungsregler och ett bättre investeringsklimat (via ett förändrat företagsklimat efter reformerna) samt tillgång till finansiering för företagare – i synnerhet små och medelstora företag – samt tack vare en främjad dialog mellan den offentliga och den privata sektorn och insatser som mer direkt riktas till den privata sektorn. Moderniseringen, miljöanpassningen och diversifieringen av ekonomin kommer att förbättras ytterligare genom stöd till en innovationsdriven tillväxt och kunskapsutbyte. Samarbete för en hållbar, smart och resilient transportkonnektivitet (däribland luftfartsavtalet mellan EU och Jordanien) och genomförandet av den långsiktiga nationella transportstrategin 2015–2030 kommer också att bidra till den regionala och ekonomiska integrationen.

    Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt att öka ungdomars och kvinnors anställbarhet och deltagande i ekonomin. Uppmärksamhet kommer även att ägnas åt att skapa hållbara och jämlika ekonomiska möjligheter, även med utgångspunkt i högkvalitativ utbildning och yrkesutbildning samt utbud av lämplig kollektivtrafik, och åt att fostra ett klimat som främjar företagande, innovation och en omställning till en grön, cirkulär och digital ekonomi. Initiativ på kulturområdet, inbegripet sådana som syftar till att utveckla den kulturella och kreativa sektorn, bör övervägas med tanke på dess avsevärda bidrag till att främja interkulturell dialog och socioekonomisk utveckling.

    Full tillämpning av associeringsavtalet och fortsatt gemensamt arbete för att stärka de befintliga handels- och investeringsförbindelserna skulle även förbättra Jordaniens integration med EU:s marknad och öppna för nya möjligheter till handel, investeringar och utveckling. Enligt meddelandet om översynen av handelspolitiken (6) kommer EU att föreslå ett nytt initiativ för hållbara investeringar för intresserade samarbetspartner i det södra grannskapet och Afrika.

    Partnerskapet inriktas på att stödja Jordaniens ansträngningar och åtagande att stärka god samhällsstyrning, rättsstatsprincipen, demokratiska reformer och de mänskliga rättigheterna, inklusive sociala och arbetsrelaterade rättigheter. De mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna som stadfästs i internationell, regional och nationell rätt, utgör gemensamma värderingar. Respekten för demokratiska principer och de mänskliga rättigheterna utgör ett väsentligt inslag i förbindelserna mellan EU och Jordanien, och är viktiga för en hållbar socioekonomisk utveckling och stabilitet i Jordanien.

    Vad gäller migration och rörlighet är framsteg i det faktiska genomförandet av de olika inslagen i partnerskapet för rörlighet en övergripande prioritering, med hänsyn till Europeiska kommissionens meddelande om migrations- och asylpakten (7) samt Jordaniens lagstiftning; detta skulle även bidra till att säkerställa att människor kan resa lagligt och enklare mellan Jordanien och EU, bland annat i syfte att öka turismen, underlätta studentutbyten och bevara kontakterna med jordanier i utlandet. En övergripande och hållbar inställning till migration och asyl, däribland samarbete om återvändande i enlighet med EU:s och dess medlemsstaters nationella behörigheter, skulle kunna vara ömsesidigt gynnsamt för EU och Jordanien.

    1.   STÄRKA SAMARBETET OM REGIONAL STABILITET OCH SÄKERHET, INBEGRIPET INSATSER MOT TERRORISM

    EU erkänner alla relevanta ansträngningar som Jordanien gjort. EU och Jordanien bör fortsätta ett nära samarbete för att åtgärda regional instabilitet, däribland det säkerhetshot som Daish och andra terroristgrupper medför. På denna punkt är Europeiska unionen fast besluten att bistå Jordanien i landets ansträngningar för att stabilisera och säkra sina yttre gränser. Såväl EU som Jordanien inser behovet av varaktiga och hållbara lösningar på krisen i Syrien i enlighet med resolution 2254 (2015) från FN:s säkerhetsråd. Arbetet med att lösa krisen i Syrien bör fortsätta inom ramen för lämpliga internationella forum, liksom samarbetet inom ramen för EU:s och Jordaniens färdplan för ökad säkerhet/terrorismbekämpning med särskild inriktning på gemensamma projekt och informationsutbyte.

    EU och Jordanien bör också intensifiera brobyggandet i andra konfliktsammanhang, däribland fredsprocessen i Mellanöstern. EU erkänner den oumbärliga och konstruktiva roll som Jordanien spelar för stabiliteten i regionen och upprepar vikten av att upprätthålla den historiska situationen oförändrad på de heliga platserna i Jerusalem, även med avseende på den hashemitiska tillsynen. EU och Jordanien kommer att fortsätta de aktiva ansträngningarna för en rättvis och övergripande lösning av den israelisk-palestinska konflikten med utgångspunkt i tvåstatslösningen, internationellt överenskomna parametrar och internationell rätt. Utöver den omedelbara konfliktdimensionen kommer de inom ramen för unionens civilskyddsmekanism att stärka samarbetet och resiliensen avseende katastrofriskhantering och civilskydd, förbättra arbetet på klimatresiliens och klimatanpassning samt investera i förebyggande åtgärder.

    EU och Jordanien är samarbetspartner när det gäller att uppmuntra och främja dialog mellan olika religioner och kulturer på global och regional nivå, ett område där Jordanien har en ledande roll. EU och Jordanien kommer att samarbeta och kartlägga olika sätt att skydda och bevara kulturarv som ett viktigt verktyg för fred, demokrati och en hållbar utveckling och ett sätt att skapa en positiv dialog och inkludering, och kommer att föreslå åtgärder i denna riktning.

    Tillgången till naturresurser, i synnerhet dricksvatten av god kvalitet, kommer att vara en annan viktig aspekt för långsiktig stabilitet. Jordanien och EU kommer att fortsätta samarbeta för att ytterligare förbättra effektiviteten och hållbarheten när det gäller förvaltningen av vattenresurser.

    Förebyggande av och insatser mot terrorism och våldsbejakande extremism och radikalisering måste även fortsättningsvis stå högt upp på dagordningen. Mot denna bakgrund och som komplement till en regelbunden politisk och tematisk dialog kommer EU och Jordanien att intensifiera det konkreta samarbetet och informationsutbytet för att hantera utmaningarna med iakttagande av rättsstatsprincipen och med full hänsyn till de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. EU och Jordanien kommer att gemensamt arbeta för att bekämpa de bakomliggande orsakerna till radikalisering, terrorism och våldsbejakande extremism, med beaktande av den sociala sammanhållningen och den centrala roll som kvinnor, ungdomar och utbildning har; även genom ömsesidigt överenskomna utbildningsprogram och med deltagande från ett brett urval företrädare för det civila samhället i Jordanien.

    EU och Jordanien har även utarbetat en ram för Jordaniens deltagande i EU:s krishanteringsinsatser, vilket är ett annat exempel på nära samarbete i säkerhetsfrågor som det går att bygga vidare på.

    2.   FRÄMJA EN HÅLLBAR EKONOMISK STABILITET, EN GRÖN, DIGITAL, INKLUDERANDE OCH KUNSKAPSBASERAD TILLVÄXT, KVALITATIV UTBILDNING OCH ANSTÄNDIGA ARBETSTILLFÄLLEN

    Krisen i Syrien och den utdragna flyktingnärvaro som den har orsakat har haft stor påverkan på Jordaniens ekonomiska situation, landets knappa naturresurser och tillhandahållandet av grundläggande samhällstjänster och har förvärrat en redan utmanande ekonomisk situation. Covid-19-pandemin har kraftigt förvärrat de socioekonomiska utmaningarna, sårbarheterna och klyftorna. Därför kommer den ekonomiska dialogen, reformerna och samarbetet i makroekonomiska frågor att vidareutvecklas och tillämpas för att gynna en sund makroekonomisk politik och strukturpolitik som främjar en hållbar och inkluderande tillväxtpotential, ökar den jordanska ekonomins motståndskraft mot ekonomiska chocker och förbättrar hållbarheten i statsfinanserna i samverkan med multilaterala och bilaterala givare. Ansträngningarna för att upprätthålla den makroekonomiska stabiliteten bör fortsätta med hänsyn till Internationella valutafondens omarbetade program och Jordaniens åtaganden gentemot det internationella samfundet efter Londonkonferensen 2019 och Jordaniens reformmatris. EU stöder ansträngningarna via sitt biståndssamarbete samt program för omfattande makroekonomiskt stöd.

    Utöver en sund finans- och budgetförvaltning kommer samarbetet att fortsätta om reformer av Jordaniens offentliga sektor i syfte att förbättra förvaltningen av statsfinanserna, men även den övergripande effektiviteten och kapaciteten att tillhandahålla tjänster.

    En väsentlig socioekonomisk utmaning för Jordanien, bland annat på grund av utdragna regionala kriser, är ojämlik tillgång till sysselsättning, även för kvinnor och ungdomar, låg ekonomisk tillväxt, hög arbetslöshet och växande skuldsättning. Detta bör lösas genom att man skapar anständiga arbetstillfällen, stöder företagande och innovation – i synnerhet inom en grön, digital och social ekonomi – utvecklar kunskaper och färdigheter – genom att främja målinriktad yrkesutbildning, högre utbildning och forskning – samt genom utveckling av ett målinriktat och omfattande system för socialt skydd. Prioriteringarna för partnerskapet syftar till att åtgärda detta med hjälp av olika politiska verktyg såsom handel, näringslivsutveckling, allmän och yrkesinriktad utbildning, livslångt lärande och ökad rörlighet. Syftet med alla dessa instrument är också att i alla samhällsskikt stärka den ekonomiska egenmakten och deltagandet.

    a)

    Handel för utveckling är ett centralt inslag i prioriteringarna för partnerskapet. Nya arbetstillfällen, med stöd av uppsvinget i exporten till EU inom ramen för det förenklade systemet för ursprungsregler och därtill kopplade åtgärder, kommer att gynna Jordanien. EU och Jordanien kommer gemensamt att kartlägga lämpliga sätt att förbättra moderniseringen av den bilaterala handeln och investeringsförbindelserna. EU och Jordanien kommer vidare att arbeta tillsammans i fråga om små och medelstora företag, utveckling, teknik och know-how för att stärka de bilaterala och ekonomiska förbindelserna.

    b)

    Samtidigt kommer EU och Jordanien att fortsätta dialogen för att främja harmonisering på sådana områden som sanitära och fytosanitära åtgärder, tekniska handelshinder samt tjänster, i syfte att underlätta handel och öka Jordaniens möjligheter att locka till sig investeringar. För att bättre skydda konsumenternas hälsa och säkerhet och för att underlätta handeln kommer EU att arbeta tillsammans med Jordanien för att stödja utvecklingen av effektiva ramar för produktsäkerhet, i enlighet med internationella standarder och utan att skapa icke-tariffära handelshinder.

    c)

    EU och Jordanien kommer att prioritera och öka sina insatser för att förbättra affärsklimatet och locka investeringar, i synnerhet sådana som främjar övergången till en koldioxidsnål, resilient och cirkulär ekonomi, att stödja produktiviteten och konkurrenskraften i den privata sektorn och främja företagande (även genom rättsliga, regleringsmässiga och administrativa reformer av bland annat konkurrenspolitiken och bestämmelserna om kontroll av subventioner, utlåning till företag och god användning av den digitala omställningen och den gröna omställningen), samt för att skapa rätt uppsättning kunskaper och färdigheter som krävs på arbetsmarknaden i Jordanien och för en grön, digital och social ekonomi. Ett nytt initiativ för hållbara investeringar enligt ovan skulle kunna bidra till dessa målsättningar. EU och Jordanien kommer också att arbeta tillsammans för att stärka kunskapsbaserade sektorer, vilket är viktigt för att skapa anständiga arbetstillfällen, i synnerhet för ungdomar och kvinnor, samt stödja företagen och företagens egenmakt, i synnerhet i de ekonomiska sektorer som drabbats hårdast av covid-19-pandemin.

    d)

    Utbildning är ett annat kraftfullt instrument för att förbättra den sociala och ekonomiska utvecklingen. Det kommer att vara av central vikt för Jordanien att, i samarbete med EU, nå resultat i fråga om denna prioritering för att gynna de som bor i landet och bemöta de utmaningar som följer av covid-19-pandemin och överbrygga kunskapsklyftor. Tillgången till säker och kvalitativ offentlig utbildning för alla barn, ungdomar och unga vuxna på alla nivåer kommer att vara vägledande för samarbetet mellan EU och Jordanien så att alla får möjlighet att studera, forma sin framtid och bidra till den ekonomiska tillväxten och landets utveckling. Yrkesutbildning och utbildning i samklang med arbetsmarknaden förtjänar särskild uppmärksamhet, liksom högre utbildning och livslångt lärande.

    EU och Jordanien kommer även att samarbeta bilateralt och inom ramen för unionen för Medelhavsområdet när det gäller vetenskap, teknik och innovationsstrategier, däribland genom att genomföra färdplaner för sådana gemensamma prioriteringar som klimatförändring, hälsa och förnybar energi.

    EU och Jordanien kommer att främja innovativ forskning och kunskapsbaserade lösningar och samarbete om förnybar energi, energieffektivitet i enlighet med Jordaniens strategi för energisektorn (2020–2030) och hållbar förvaltning av naturtillgångar, även vad gäller hållbara jordbruksmetoder, hållbar förvaltning av vatten och avlopp, inklusive säkert dricksvatten. Samarbetet kommer att bedrivas i linje med Agenda 2030 och Parisavtalet samt med hänsyn till den europeiska gröna given, med stärkta åtgärder för att främja omställningen till en klimatneutral, resilient och cirkulär ekonomi. Samarbetet om forskning och innovation kommer att fortsätta bedrivas via Horisont Europa, partnerskapet för forskning och innovation i Medelhavsområdet (Prima) samt den regionala plattformen för forskning och innovation inom unionen för Medelhavsområdet.

    EU och Jordanien kommer att inrätta ett forum för att kartlägga och förbereda framtida investeringsprojekt i enlighet med Jordaniens nationella prioriteringar och i samverkan med bilaterala och multilaterala givare. EU kommer bland annat att eftersträva att, i samverkan med andra givare, stödja Jordaniens planer i fråga om projektet för avsaltning och transport av vatten mellan Aqaba och Amman som ett strategiskt nationellt projekt som syftar till att minska landets underskott av väsentliga vattenresurser.

    EU och Jordanien kommer att arbeta tillsammans för att säkerställa konsekvens mellan prioriteringarna avseende energi, vatten, livsmedel, hälsa och klimatförändringar, främja genomförandet av prioriteringarna och säkerställa deltagandeprocesser regionalt och internationellt.

    3.   STÄRKA GOD SAMHÄLLSSTYRNING, RÄTTSSTATSPRINCIPEN, DEMOKRATISKA REFORMER SAMT RESPEKTEN FÖR DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA

    Med tanke på Jordaniens bestämda åtagande att fortsätta reformprocessen under ledning av kungliga kommittén för modernisering av det politiska systemet, kommer EU och Jordanien att fortsätta samarbeta i syfte att ytterligare stärka det demokratiska och rättsliga systemet i Jordanien, rättsstatsprincipen, jämställdhet mellan könen och skyddet av de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. EU och Jordanien kommer att stödja insatser för att motverka alla former av diskriminering och verka för ett effektivt och väletablerat civilt samhälle, däribland genom att inrätta rättsliga ramar för arbetet och ett operativt utrymme som gynnar utvecklingen av ett aktivt civilt samhälle.

    Samarbetet kommer att inriktas på att genomföra omfattande och inkluderande reformer, ytterligare stärka rättsväsendets verkningskraft, effektivitet och oberoende samt säkerställa lika tillgång till rättvisa för alla i enlighet med internationellt godtagna normer. Det kommer att inbegripa rättsligt samarbete i civilrättsliga och straffrättsliga ärenden tack vare tillträde till och tillämpning av relevanta internationella konventioner och genom insatser i riktning mot ett internationellt avtal om rättsligt samarbete i straffrättsliga ärenden tillsammans med Eurojust. Samarbetet kommer vidare att inriktas på valförfaranden (däribland uppföljning av rekommendationerna från EU:s valobservatörer och valexperter), stöd för jämställdhet mellan könen, däribland insatser mot könsrelaterat våld, samt stöd för meningsfullt deltagande från kvinnor och ungdomar i det politiska livet samt för kvinnors egenmakt i det politiska och offentliga livet. Andra inslag i samarbetet mellan EU och Jordanien kommer att avse ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, medborgarutbildning, ett stärkt partipolitiskt system samt parlamentets tillsynsuppdrag och lagstiftande uppdrag, sambanden mellan lokal och nationell politik, en meningsfull dialog mellan arbetsmarknadens parter, decentraliseringsprocessen, mångfald och oberoende i media, öppenhet, däribland insyn i ekonomiska förhållanden, ansvarsskyldighet samt insatser mot korruption.

    EU och Jordanien kommer att fortsätta föra en regelbunden dialog om demokrati och god samhällsstyrning, rättsliga frågor, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Dialogen kommer att bygga vidare på Jordaniens internationella, regionala och nationella framgångar och åtaganden. Det civila samhället kommer att bjudas in av bägge parter för att lämna bidrag.

    Vad gäller mänskliga rättigheter mer specifikt kommer den regelbundna dialogen bland annat att beröra alla typer av yttrandefrihet; föreningsfrihet, inklusive arbetsförhållanden för det civila samhället och arbetsmarknadens parter, såsom fackföreningar och handelskammare; kvinnors rättigheter och kvinnors egenmakt i politiska, ekonomiska och offentliga sammanhang, samt barnets rättigheter. En ansvarsskyldig, insynsvänlig, effektiv och inkluderande offentlig förvaltning är en förutsättning för att uppnå dessa mål och ytterligare främja och stärka Jordaniens demokrati och goda samhällsstyrning samt kampen mot bedrägerier och korruption, däribland med hjälp av ett effektivt och verkningsfullt samarbete med Europeiska byrån för bedrägeribekämpning och Europeiska åklagarmyndigheten.

    Dialogen kommer att ta vederbörlig hänsyn till befintliga åtaganden som Jordanien gjort på multilateral nivå. Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, exempelvis när det gäller utbildning och sysselsättning, kommer också att tas upp inom ramen för dialogen. Dialogen kommer särskilt att beröra de områden som ingår i prioriteringarna för partnerskapet.

    För att säkerställa en god nivå på skyddet av personuppgifter kommer EU att fortsätta engagera sig för att främja ytterligare konvergens med skyddsnormer i EU och internationellt. Jordanien bör vidta ytterligare praktiska åtgärder för att garantera respekten för rätten till privatliv och skyddet av personuppgifter i den offentliga och privata sektorn, däribland inom rättsvårdande myndigheter och på det straffrättsliga området.

    REAKTIONER PÅ KRISEN I SYRIEN

    EU och Jordanien kommer att fortsätta arbeta tillsammans för att finna varaktiga och hållbara lösningar på krisen i Syrien i enlighet med resolution 2254 (2015) från FN:s säkerhetsråd och göra det möjligt för flyktingar att återvända frivilligt på ett säkert och värdigt sätt. Ansträngningarna kommer att fortsätta ge tillgång till skydd, försörjning och samhällstjänster för såväl flyktingar som sårbara värdsamhällen, även med hjälp av följande åtgärder:

    Fortsatt underlättande av flyktingarnas administrativa situation och säkerställande av ett effektivt skydd, tillgång till grundläggande samhällstjänster och respekt för deras grundläggande mänskliga och lagstadgade rättigheter.

    Förbättrad tillgång till och kvalitet på grundläggande samhällstjänster, däribland socialt bistånd, avlopp samt hälso- och sjukvård – även med avseende på psykisk hälsa och psykosocialt stöd – samt formell och informell utbildning.

    Förbättrade levnadsvillkor och förbättrad självförsörjning tack vare arbetstillfällen som bidrar till Jordaniens ekonomiska utveckling, och som skapas bland annat genom att förbättra företagsklimatet, produktiviteten och arbetsmarknadsvillkoren, att stödja en politik som matchar kompetens med arbetsmarknadens behov, att underlätta tillgången till utbildning och yrkesutbildning, att förbättra och bredda tillgången till arbetstillfällen, exempelvis genom att stödja arbete som utförs från hemmet och bevilja arbetstillstånd, samt genom att stärka ungdomars och kvinnors ekonomiska egenmakt och deltagande.

    Främjad export till EU-marknaden, även genom att faktiskt genomföra systemet för ursprungsregler i förhållande till Jordanien samt främja investeringar och nya arbetstillfällen som gynnar både befolkningen i Jordanien och flyktingar från Syrien.

    MEKANISMER FÖR DIALOG OCH ÖMSESIDIGT SAMARBETE

    Den allmänna ramen för förbindelserna mellan EU och Jordanien fastställs genom associeringsavtalet, som trädde i kraft 2002, och den framskjutna ställning som uppnåddes 2010. Genomförandet av associeringsavtalet har rationaliserats genom att underkommittéerna grupperats kring ett fåtal tematiskt inriktade dialoger i linje med prioriteringarna för partnerskapet vilka kompletterar de politiska dialogerna.

    I samband med översynen år 2024 av agendan för Medelhavsområdet och rådets slutsatser planeras även en halvtidsöversyn av prioriteringarna för partnerskapet för att utvärdera deras effekter och vid behov anpassa dem enligt ömsesidig överenskommelse mellan EU och Jordanien.

    För att stödja genomförandet av EU:s insatser med anledning av den syriska flyktingkrisen kommer en regelbunden översyn av relevanta ömsesidiga åtaganden inom ramen för dessa prioriteringar att göras via det bilaterala samarbetet mellan EU och Jordanien, samt andra relevanta dialoger och möten liksom inom ramen för uppföljningen av konferenserna i Bryssel.

    Enligt principen om ökat egenansvar inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken kommer EU i nära samverkan med medlemsstaterna att delta i samordningsmekanismer med Jordanien på central och lokal nivå och med andra partner, såsom det civila samhället och den privata sektorn.

    Som en uppföljning av de ambitioner som beskrivs i prioriteringarna för partnerskapet är Europeiska unionen fast besluten att fortsätta tillhandahålla ekonomiskt bistånd och inom det internationella samfundet engagera sig till stöd för Jordanien, medan Jordanien å sin sida åtar sig att fortsätta genomföra sina planerade reformer, vilket kommer att vara centralt för att möjliggöra gemensamma framgångar inom ramen för partnerskapet.


    (1)  EUCO 22/20 av den 11 december 2020.

    (2)  JOIN(2021) 2 final.

    (3)  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7931-2021-INIT/sv/pdf

    (4)  SWD(2021) 23 final.

    (5)  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10055-2014-REV-3/sv/pdf

    (6)  COM(2021) 66 final, 18.2.2021.

    (7)  COM(2020) 609 final, 23.9.2020.


    Top