Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1418

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1418/2013 av den 17 december 2013 om produktions- och saluföringsplaner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter

EUT L 353, 28.12.2013, p. 40–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/1418/oj

28.12.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 353/40


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1418/2013

av den 17 december 2013

om produktions- och saluföringsplaner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

Med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter (1), särskilt artikel 29, och

av följande skäl:

(1)

Producentorganisationer för fiskeri och vattenbruk bör bidra till att målen i den gemensamma fiskeripolitiken och den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter uppnås.

(2)

I synnerhet föreskrivs det i förordning (EU) nr 1379/2013 att producentorganisationer för fiskeri och vattenbruk ska vidta åtgärder för att främja hållbart fiske, minska oönskade fångster, förbättra spårbarheten för fiskeriprodukter och förebygga olagligt, orapporterat och oreglerat fiske, och att vattenbruksproducentorganisationer ska vidta åtgärder för att främja hållbart vattenbruk, fastställa förenlighet med nationella strategiska planer och garantera hållbara vattenbruksmetoder.

(3)

Dessutom föreskrivs det i förordning (EU) nr 1379/2013 att fiskeri- och vattenbruksproducentorganisationer ska vidta åtgärder för att förbättra utsläppandet på marknaden av produkter och förbättra producenternas inkomster, stabilisera marknaden och minska fiskeriverksamhetens inverkan på miljön.

(4)

De produktions- och saluföringsplaner som producentorganisationerna lämnar in till sina behöriga nationella myndigheter bör syfta till att uppnå målen för den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter.

(5)

För att göra det lättare för alla producentorganisationer att på ett enhetligt sätt genomföra produktions- och saluföringsplanerna, och för att se till att det av de olika planerna framgår hur de bidrar till att uppnå de mål som avses i artiklarna 3 och 7 i förordning (EU) nr 1379/2013, bör kommissionen fastställa ett gemensamt format för dessa planer.

(6)

Gemensamma tidsfrister för inlämnandet av produktions- och saluföringsplanerna bör fastställas för att möjliggöra ett snabbt godkännande av dessa planer, med tanke på behovet av att utarbeta lämpliga ekonomiska program för stöd till genomförandet av sådana planer inom ramen för en framtida unionsrättsakt med villkor för ekonomiskt stöd till havs- och fiskeripolitiken för perioden 2014–2020.

(7)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Granskningskommittén för fiskeri- och vattenbruksprodukter.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktions- och saluföringsplanernas form och struktur

Produktions- och saluföringsplanernas format och struktur enligt artikel 28 i förordning (EU) nr 1379/2013 (nedan kallade planer) anges i bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Tidsfrister och förfaranden för inlämnande av planer

1.   Producentorganisationer ska lämna in sina första planer till sina behöriga nationella myndigheter senast till slutet av februari 2014. Producentorganisationer som godkänts efter den 1 januari 2014 ska lämna in sina första planer till de behöriga nationella myndigheterna åtta veckor efter godkännandet. De följande planerna ska lämnas in åtta veckor före utgången av varje gällande plan.

2.   Om en behörig nationell myndighet anser att en plan som har lämnats in av en producentorganisation syftar till att uppnå de mål som avses i artiklarna 3 och 7 i förordning (EU) nr 1379/2013 ska den godkänna planen inom sex veckor efter mottagandet och informera producentorganisationen omedelbart.

3.   Om en behörig nationell myndighet anser att de mål som avses i artiklarna 3 och 7 i förordning (EU) nr 1379/2013 inte kan uppnås av en plan i den form som den lämnats in, ska den underrätta producentorganisationen om detta inom den tidsfrist som anges i punkt 2 i denna artikel. Producentorganisationen ska då lämna in en ändrad plan inom två veckor.

4.   Tidsfristen för godkännande av den ändrade planen ska vara fyra veckor efter det att den ändrade planen har mottagits.

5.   Om den behöriga nationella myndigheten varken godkänner eller avvisar planen enligt punkt 2 eller 4, ska planen anses vara godkänd.

Artikel 3

Översyn av planerna

1.   Om en behörig nationell myndighet anser att en reviderad plan som lämnas in enligt artikel 28.4 i förordning (EU) nr 1379/2013 syftar till att uppnå de mål som avses i artiklarna 3 och 7 i samma förordning ska den godkänna planen inom fyra veckor från och med mottagandet och underrätta producentorganisationen omedelbart.

2.   Om en behörig nationell myndighet anser att de mål som avses i artiklarna 3 och 7 i förordning (EU) nr 1379/2013 inte kan uppnås genom den reviderade planen så som den lämnats in, ska den underrätta producentorganisationen om detta inom den tidsfrist som anges i punkt 1 i denna artikel. Producentorganisationen ska då lämna in en ändrad plan inom två veckor.

3.   Tidsfristen för godkännande av den ändrade planen ska vara fyra veckor efter mottagandet av den ändrade planen.

4.   Om en behörig nationell myndighet varken godkänner eller avvisar den reviderade planen enligt punkt 1 eller 3 ska planen anses vara godkänd.

Artikel 4

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2014.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 17 december 2013.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  Se sidan 1 i detta nummer av EUT.


BILAGA

DETALJERAD STRUKTUR FÖR PRODUKTIONS- OCH SALUFÖRINGSPLANER

AVSNITT 1

Allmänna uppgifter om producentorganisationer

Namn

Typ

Identifieringskod

Plats

Antal medlemmar

Omsättning (detaljerad per art)

Fångstvolym eller skörd (detaljerad per art)

AVSNITT 2

Produktionsprogram och saluföringsstrategi

Detta avsnitt omfattar en preliminär leveransplan och redogör för hur man kommer att garantera ett adekvat utbud för marknadens behov i fråga om kvalitet, kvantitet och presentationsform, särskilt när det gäller de viktigaste saluförda arterna.

AVSNITT 3

Åtgärder för att uppnå de mål som fastställs i artikel 7 i förordning (EU) nr 1379/2013

Detta avsnitt ska bl.a. omfatta en redogörelse för lämpliga åtgärder enligt artikel 8 i förordning (EU) nr 1379/2013 som producentorganisationen avser att tillämpa för att uppnå de olika mål som anges i artikel 7 i samma förordning.

AVSNITT 4

Åtgärder för att anpassa utbudet av vissa arter

Detta avsnitt ska bl.a. omfatta en redogörelse för lämpliga åtgärder enligt artikel 8 i förordning (EU) nr 1379/2013 som producentorganisationen avser att tillämpa för att anpassa utbudet av de arter som ofta är svåra att saluföra under året.

AVSNITT 5

Påföljder och kontrollåtgärder

Detta avsnitt ska innehålla en beskrivning av påföljderna för de olika typer av överträdelser som kan förekomma vid genomförandet av produktions- och saluföringsplaner. Dessutom kan det omfatta en redogörelse för lämpliga åtgärder enligt artikel 8 i förordning (EU) nr 1379/2013 som producentorganisationen avser att tillämpa för att säkerställa att deras medlemmars verksamhet överensstämmer med de regler som de har fastställt.


Top