Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0280

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de abrogare a Deciziei nr. 85/368/CEE a Consiliului privind echivalarea calificărilor profesionale între statele membre ale Comunității Europene COM(2007) 680 final — 2007/0234 (COD)

    JO C 162, 25.6.2008, p. 90–91 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.6.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 162/90


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de abrogare a Deciziei nr. 85/368/CEE a Consiliului privind echivalarea calificărilor profesionale între statele membre ale Comunității Europene

    COM(2007) 680 final — 2007/0234 (COD)

    (2008/C 162/23)

    La 27 noiembrie 2007, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de abrogare a Deciziei nr. 85/368/CEE a Consiliului privind echivalarea calificărilor profesionale între statele membre ale Comunității Europene.

    Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 29 ianuarie 2008. Raportor: dl Metzler.

    În cea de-a 442-a sesiune plenară, care a avut loc la 13 și 14 februarie 2008 (ședința din 13 februarie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 156 voturi pentru, 3 voturi împotrivă și 5 abțineri.

    1.   Concluzii

    1.1

    În urma examinării atente a motivelor menționate de Comisia Europeană și de Parlamentul European, îndeosebi în contextul rapoartelor și experiențelor, care trebuie confirmate de către Comitet, în privința creării unor profiluri profesionale comune, Comitetul a ajuns la concluzia că argumentele avansate de Comisie și Parlament sunt concludente, clare și bine justificate. Comitetul subliniază această stare de fapt în perspectiva creării unui alt instrument pentru intensificarea și facilitarea mobilității persoanelor, de exemplu Cadrul european al calificărilor (EQF).

    1.2

    Comitetul consideră că această decizie are o contribuție importantă la o mai bună legiferare prin aceea că supune unei analize critice dispoziții neutilizate și neaplicabile și le înlocuiește cu instrumente mai bune.

    1.3

    Comitetul sprijină Comisia în obiectivul acesteia de a-i ajuta pe oameni să se folosească mai bine de experiența și de calificările lor profesionale în scopul mobilității și al facilitării migrației persoanelor în cadrul pieței interne a serviciilor. CESE salută îndeosebi faptul că sistemul funcționează la început în mod voluntar.

    1.4

    Pe fundalul experiențelor anterioare, Comitetul face apel la acțiune în vederea contracarării incertitudinii induse de abrogarea de dispoziții, prin intermediul sporirii transparenței și a numărului rapoartelor de impact și pentru a se asigura de faptul că nu se face confuzie cu Directiva 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

    2.   Observații generale

    2.1

    Parlamentul și Consiliul au convenit să abroge Decizia 85/368/CEE. Motivul a fost aici faptul că aceste dispoziții descriau un sistem de creare a unor calificări profesionale comparabile, care s-a dovedit dificil de pus în practică și de administrat. Instituțiile europene identificaseră, de la introducerea acestor dispoziții, 219 calificări VET din 19 sectoare în care lucrătorii sunt cei mai predispuși să se mute în altă țară. Până în 1990, doar pentru 5 din cele 19 sectoare specificate, acoperind 66 de profesii, au fost publicate date privind compararea calificărilor.

    2.2

    Comisia a constatat că acest număr, care era deja prea mic, a fost ulterior redus și mai mult de către statele membre; într-adevăr, acestea au modificat succesiv domeniile de activitate profesională care fuseseră definite în funcție de caracteristici comune, ceea ce a necesitat modificări considerabile, având în vederea proiectarea centralizată a sistemului. Sistemul nu a suportat această sarcină de lucru suplimentară. Prin urmare, trebuie constatat astăzi că, de la introducerea sa în 1985, în mai mult de douăzeci de ani de funcționare, sistemul nu s-a dovedit suficient de eficace pentru a intensifica mobilitatea lucrătorilor în cadrul schimburilor transfrontaliere de servicii și pentru a facilita migrația în cadrul prestării de servicii pentru persoane.

    2.3

    Pentru a înlocui acest proiect de sistem de armonizare, Comunitatea Europeană a instituit Cadrul european al calificărilor (EQF). Datorită structurii sale simple, acesta le oferă statelor membre posibilitatea de a-și clasifica propriile calificări și, astfel, de a stabili un cadru comparativ. Creată de Comunitatea Europeană, autoritatea de supraveghere a clasificării are menirea de a garanta calitatea și nivelul acestei comparații. Pentru a completa EQF, Comunitatea Europeană a creat două elemente suplimentare: Europass și Sistemul european de credite transferabile (ECTS). A fost creat și portalul Ploteus, pentru a permite compararea proceselor de învățare formale și informale. Comisia și-a ajustat activitățile și eforturile din cadrul obiectivelor generale ale Comunității Europene din Strategia de la Lisabona, în vederea consolidării pieței interne și a simplificării practicilor administrative.

    3.   Recomandări

    3.1

    Comitetul salută sporirea eforturilor Comunității Europene în direcția înlesnirii migrațiilor pentru consolidarea funcționării pieței interne în privința lucrătorilor și serviciilor pentru persoane.

    3.2

    Comitetul împărtășește opinia conform căreia experiențele practice trebuie integrate în comparări transparente. Comitetul insistă asupra faptului că EQF se plasează la un nivel inferior față de cel al Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, asupra căreia Comitetul a elaborat deja un aviz specific, și că trebuie să se păstreze distincția dintre EQF și această directivă.

    3.3

    Comitetul salută faptul că până în anul 2012 EQF va fi aplicat în mod voluntar. Acest lucru va lăsa timp acumulării de experiențe practice și va permite creșterea gradului de acceptare a noului sistem prin intermediul unor măsuri de transparență și de comunicare.

    3.4

    Comitetul salută faptul că partenerii sociali sunt implicați în această activitate, cu atât mai mult cu cât, pe termen mediu, nu este exclus ca clasificările EQF să aibă o importanță în materie de politică salarială. Acest lucru este valabil și pentru evoluțiile din domeniul „Blue Card”.

    Bruxelles, 13 februarie 2008

    Președintele

    Comitetului Economic și Social European

    Dimitris DIMITRIADIS


    Top