EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007IE1704

Avizul Comitetului Economic și Social European privind perspectivele pentru agricultură în zonele cu handicapuri naturale specifice (regiuni montane, insulare și ultraperiferice)

JO C 120, 16.5.2008, p. 47–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.5.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 120/47


Avizul Comitetului Economic și Social European privind perspectivele pentru agricultură în zonele cu handicapuri naturale specifice (regiuni montane, insulare și ultraperiferice)

(2008/C 120/11)

La 27 septembrie 2007, în conformitate cu articolul 29 punctul A din normele de aplicare a Regulamentului său de procedură, Comitetul Economic și Social European a hotărât să elaboreze un aviz privind

Perspectivele pentru agricultură în zonele cu handicapuri naturale specifice (regiuni montane, insulare și ultraperiferice).

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 27 noiembrie 2007. Raportor: dl Gilbert Bros.

În cea de-a 440-a sesiune plenară, care a avut loc la 12 și 13 decembrie 2007 (ședința din 12 decembrie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 127 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 6 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

La 13 septembrie 2006, Comitetul Economic și Social European a adoptat un aviz din proprie inițiativă privind perspectivele pentru agricultură în zonele cu handicapuri naturale specifice (regiuni montane, insulare și ultraperiferice) (1).

1.1.1

În acest aviz, CESE consacră un capitol întreg, capitolul 4, problemelor regiunilor montane, subliniind, printre altele, necesitatea:

unei politici specifice a UE în favoarea zonelor montane,

unei definiții armonizate a acestora în Uniunea Europeană,

favorizării zonelor montane la acordarea creditelor care țin de al doilea pilon,

consolidării plăților compensatorii pentru fermierii din regiuni montane,

integrării politicilor agricole și regionale pentru un impact mai puternic asupra teritoriilor montane.

1.2

La 7 decembrie 2006, cu ocazia dialogului politic cu care s-a încheiat sesiunea plenară a Comitetului Regiunilor, dl José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, s-a declarat în favoarea elaborării unei Cărți verzi privind viitorul politicilor în favoarea zonelor montane.

1.3

Acesta este și motivul pentru care CESE a considerat oportună elaborarea unui aviz suplimentar, care să îi permită să își exprime poziția cu privire la principiul elaborării unei astfel de Cărți verzi.

1.4

Într-adevăr, zonele montane le furnizează tuturor cetățenilor Europei numeroase servicii și beneficii publice și economice, cum ar fi:

reducerea riscurilor naturale (reducere de care beneficiază atât locuitorii zonelor montane, cât și ceilalți, de exemplu în urma protejării culoarelor de transport),

peisaje pentru turism și petrecerea timpului liber (esențiale pentru locuitorii unui continent urbanizat și pentru competitivitatea europeană),

o importantă biodiversitate,

rezerve de apă unice,

produse, în special alimentare, de înaltă calitate.

1.5

Dacă zonele montane nu sunt corect gestionate de oamenii care trăiesc acolo, producția de astfel de bunuri și servicii riscă să fie compromisă.

1.6

Astăzi, ne confruntăm cu provocări importante, prezente și viitoare, cum sunt creșterea puternică a concurenței în economie, schimbările demografice, schimbările climatice etc. Aceste provocări privesc toate regiunile, dar impactul lor este mai puternic în cele montane și necesită, așadar, abordări specifice.

1.7

În același timp, cea mai mare parte a politicilor actuale pentru regiunile montane sunt sectoriale și sunt elaborate adesea în afara acestor regiuni, fără a se ține suficient seama de caracteristicile specifice ale acestora. Politicile publice destinate zonelor montane tind să se banalizeze, să se extindă și la alte regiuni și să ia mai puțin în considerare specificul acestor zone. În același timp, politicile publice europene și naționale mizează tot mai mult pe avantajele comparative ale regiunilor care trebuie promovate sau dezvoltate.

1.8

În ciuda importanței lor la scară europeană, zonele montane sunt victimele unei anumite marginalizări în domeniul politicilor europene și ale unei grave lipse de recunoaștere a potențialului lor considerabil în ceea ce privește contribuția lor la creșterea economică din Europa și la diversitatea continentului, în special datorită abordărilor lor novatoare.

1.9

Acesta este motivul pentru care CESE se pronunță în favoarea unei abordări politice mult mai coerente și mai bine integrate. Dezvoltarea durabilă a regiunilor montane necesită o abordare transversală și teritorială.

1.10

O Carte verde privind viitorul politicilor în favoarea zonelor montane ar permite o raționalizare și o consolidare a politicilor și inițiativelor existente la scară europeană, care ar putea deveni astfel mai eficiente în contextul specific al zonelor montane. Aceasta ar fi deosebit de relevantă pentru agricultura din zonele montane, așa cum se menționează în prezentul aviz. Într-adevăr, în majoritatea regiunilor montane europene, agricultura este baza pe care se dezvoltă celelalte activități socioeconomice, agroindustriale, turistice etc., și pe care se construiește atractivitatea regiunii. Politica agricolă comună are, așadar, un rol major și trebuie integrată în bilanțul politicilor europene în regiunile montane dorit de Cartea verde.

1.11

Așadar, CESE solicită ca această Carte verde privind viitorul politicilor în favoarea zonelor montane să fie inclusă cât mai curând pe agenda de lucru a Comisiei Europene pentru a defini temele de importanță strategică pentru regiunile montane din statele membre ale Uniunii Europene, pentru a clarifica sarcinile diferitelor niveluri de autoritate, ale diferitelor sectoare economice, precum și modalitatea de coordonare a acestora, pentru a consolida datele statistice specifice pe baza cărora se construiesc politicile pentru aceste zone, pentru a studia măsurile complementare și de susținere care trebuie adoptate pentru aceste teritorii, având în vedere obiectivele strategice definite de Uniunea Europeană și pentru a trasa căile de progres posibile pentru politicile publice europene și naționale.

1.12

Facilitând exploatarea avantajelor comparative ale regiunilor montane, Cartea verde privind viitorul politicilor în favoarea zonelor montane va veni, de asemenea, în continuarea Strategiei Lisabona reînnoite și a Strategiei Göteborg. Cartea verde va contribui astfel la realizarea obiectivului de creștere economică și de ocupare a forței de muncă și va ajuta Uniunea Europeană să devină o economie a cunoașterii mai competitivă, pe plan mondial, în anii următori. Regiunile montane își pot aduce o contribuție semnificativă pentru întreaga Europă și, prin urmare, ar trebui exploatat cât mai bine posibil potențialul acestora de inovare și de creștere economică.

1.13

Dna Danuta Hübner, membră a Comisiei însărcinată cu politica regională, a evocat, la sesiunea plenară a CESE din 11 și 12 iulie 2007, „Agenda teritorială a UE” și a anunțat, pentru 2008, elaborarea unui raport privind coeziunea teritorială, care va studia impactul marilor provocări viitoare asupra teritoriului și mijloacele de abordare a acestor provocări. CESE solicită să se țină seama în mod adecvat de caracteristicile specifice ale regiunilor montane, precum și de cele ale regiunilor insulare și ultraperiferice la definirea, în prezent, a politicii de coeziune a Uniunii Europene și la punerea în aplicare a Agendei teritoriale.

Bruxelles, 12 decembrie 2007

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  JO C 318, 23.12.2006, p. 93.


Top