EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0732

Regulamentul delegat (UE) 2021/732 al Comisiei din 26 ianuarie 2021 de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 667/2014 în ceea ce privește conținutul dosarului care trebuie prezentat Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe de către anchetator, dreptul de a fi audiat în legătură cu deciziile provizorii și depunerea amenzilor și a penalităților cu titlu cominatoriu (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2021/339

JO L 158, 6.5.2021, p. 8–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/732/oj

6.5.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 158/8


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/732 AL COMISIEI

din 26 ianuarie 2021

de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 667/2014 în ceea ce privește conținutul dosarului care trebuie prezentat Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe de către anchetator, dreptul de a fi audiat în legătură cu deciziile provizorii și depunerea amenzilor și a penalităților cu titlu cominatoriu

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (1), în special articolul 64 alineatul (7),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2019/834 al Parlamentului European și al Consiliului (2). Modificările respective au vizat, printre altele, definirea contrapărților financiare, dreptul de acces la dosarul de anchetă al persoanelor care fac obiectul unei anchete, amenzile care trebuie plătite de un registru central de tranzacții care a săvârșit, în mod intenționat sau din neglijență, una dintre încălcările enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 648/2012, precum și dreptul persoanelor care pot face obiectul unei penalități cu titlu cominatoriu de a fi audiate.

(2)

Regulamentul delegat (UE) nr. 667/2014 al Comisiei (3) a fost adoptat în temeiul articolului 64 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 și se referă la normele procedurale privind sancțiunile impuse registrelor centrale de tranzacții de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe („ESMA”), inclusiv normele privind dreptul la apărare. Întrucât modificările introduse în Regulamentul (UE) nr. 648/2012 prin Regulamentul (UE) 2019/834 se referă la normele procedurale respective, este necesar să se asigure faptul că modificările respective sunt reflectate și în Regulamentul delegat (UE) nr. 667/2014.

(3)

Este important să se asigure transparența între anchetatorul numit de ESMA în conformitate cu articolul 64 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 și ESMA însăși. Această transparență impune necesitatea ca dosarul anchetatorului să conțină observațiile prezentate de persoanele care fac obiectul anchetei și raportul de constatare pe baza căruia persoanele respective și-au prezentat observațiile.

(4)

În conformitate cu articolul 67 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA are posibilitatea de a adopta, în cazul în care sunt necesare acțiuni urgente, decizii provizorii fără audierea prealabilă a persoanelor care fac obiectul unei anchete sau al unor proceduri. Pentru a se asigura eficacitatea competenței ESMA de a adopta decizii provizorii, persoanele care fac obiectul unei anchete nu ar trebui să aibă dreptul de a accesa dosarul sau de a fi audiate înainte ca anchetatorul să transmită ESMA dosarul cuprinzând constatările sale sau înainte ca ESMA să își adopte decizia provizorie. Cu toate acestea, pentru a respecta dreptul la apărare, persoanele care fac obiectul unei anchete ar trebui să aibă dreptul de acces la dosar de îndată ce anchetatorul a transmis ESMA dosarul împreună cu raportul său de constatare, precum și dreptul de a fi audiate cât mai curând posibil după ce ESMA și-a adoptat decizia provizorie.

(5)

În conformitate cu articolul 68 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, cuantumurile corespunzătoare amenzilor și penalităților cu titlu cominatoriu colectate de ESMA trebuie să fie alocate bugetului general al Uniunii. Amenzile și penalitățile cu titlu cominatoriu colectate de ESMA ar trebui depuse în conturi purtătoare de dobândă până la data la care capătă un caracter definitiv. Pentru fiecare decizie de impunere a unor amenzi sau a unor penalități cu titlu cominatoriu, cuantumurile colectate de ESMA ar trebui depuse într-un cont sau subcont separat, pentru a se asigura trasabilitatea până când decizia respectivă capătă un caracter definitiv.

(6)

Regulamentul delegat (UE) nr. 667/2014 ar trebui să fie modificat în consecință.

(7)

În interesul exercitării imediate de către ESMA a unor competențe eficace de supraveghere și de executare, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare de urgență,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul delegat (UE) nr. 667/2014 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 3, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Dosarul complet care trebuie transmis de anchetator către ESMA trebuie să includă următoarele documente:

(a)

raportul de constatare și o copie a raportului de constatare adresat persoanei care face obiectul anchetei;

(b)

o copie a observațiilor formulate în scris de persoana care face obiectul anchetei;

(c)

procesele-verbale ale tuturor audierilor orale.”

2.

Se introduce articolul 3a cu următorul text:

„Articolul 3a

Dreptul de a fi audiat de ESMA în ceea ce privește deciziile provizorii referitoare la măsurile de supraveghere

(1)   Prin derogare de la articolele 2 și 3, procedura prevăzută la prezentul articol se aplică în cazul în care ESMA adoptă decizii provizorii în temeiul articolului 67 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.

(2)   Anchetatorul transmite ESMA dosarul cu constatările sale și informează imediat persoana care face obiectul anchetei cu privire la constatări, dar nu îi oferă acesteia posibilitatea de a prezenta observații. Raportul de constatare întocmit de anchetator descrie faptele susceptibile de a constitui una sau mai multe dintre încălcările enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 648/2012, inclusiv orice circumstanțe agravante sau atenuante ale respectivelor încălcări.

În cazul în care i se solicită acest lucru, anchetatorul acordă acces la dosar persoanei care face obiectul anchetei.

(3)   În cazul în care consideră că faptele descrise în raportul de constatare al anchetatorului nu par să constituie una dintre încălcările enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA decide închiderea cazului și notifică această decizie persoanei care face obiectul anchetei.

(4)   În cazul în care ESMA decide că o persoană care face obiectul unei anchete a comis una sau mai multe dintre încălcările enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 648/2012 și adoptă o decizie provizorie de impunere a unor măsuri de supraveghere astfel cum sunt prevăzute la articolul 73 alineatul (1) literele (a), (c) și (d) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, aceasta notifică imediat decizia provizorie respectivă persoanei în cauză.

ESMA stabilește un termen rezonabil în care persoanele care fac obiectul anchetei pot să formuleze observații scrise cu privire la decizia provizorie. ESMA nu trebuie să aibă obligația de a lua în considerare observațiile scrise primite după expirarea termenului respectiv.

În cazul în care i se solicită acest lucru, ESMA acordă acces la dosar persoanelor care fac obiectul anchetei.

ESMA poate, de asemenea, să invite persoanele care fac obiectul anchetei să participe la o audiere orală. Persoanele care fac obiectul unei anchete pot fi asistate de avocații lor sau de alte persoane calificate acceptate de ESMA. Audierile orale nu sunt publice.

(5)   ESMA audiază persoana care face obiectul anchetei și ia o decizie finală cât mai curând posibil după adoptarea deciziei provizorii.

În cazul în care ESMA consideră, pe baza dosarului complet și după audierea persoanelor care fac obiectul anchetei, că persoana care face obiectul anchetei a comis una sau mai multe dintre încălcările enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 648/2012, aceasta adoptă o decizie de confirmare a impunerii uneia sau mai multor măsuri de supraveghere dintre cele prevăzute la articolul 73 alineatul (1) literele (a), (c) și (d) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012. ESMA informează imediat persoana vizată cu privire la decizia respectivă.

În cazul în care ESMA adoptă o decizie finală care nu confirmă decizia provizorie, se consideră că decizia provizorie este abrogată.”

3.

Articolul 8 se modifică după cum urmează:

(a)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Cuantumurile amenzilor și ale penalităților cu titlu cominatoriu încasate de ESMA se depun într-un cont purtător de dobândă deschis de către contabilul ESMA până când acestea capătă un caracter definitiv. În cazul în care ESMA colectează în paralel mai multe amenzi sau penalități cu titlu cominatoriu, contabilul ESMA se asigură că acestea sunt depuse în conturi sau subconturi diferite. Cuantumurile respective nu se înscriu în bugetul ESMA și nu se înregistrează drept sume bugetare.”;

(b)

al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Contabilul ESMA raportează periodic ordonatorului de credite al Direcției Generale Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital a Comisiei Europene cuantumul amenzilor și al penalităților cu titlu cominatoriu impuse, precum și statutul acestora.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 26 ianuarie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 201, 27.7.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2019/834 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește obligația de compensare, suspendarea obligației de compensare, cerințele de raportare, tehnicile de atenuare a riscurilor pentru contractele derivate extrabursiere care nu sunt compensate de o contraparte centrală, înregistrarea și supravegherea registrelor centrale de tranzacții și cerințele aplicabile registrelor centrale de tranzacții (JO L 141, 28.5.2019, p. 42).

(3)  Regulamentul delegat (UE) nr. 667/2014 al Comisiei din 13 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele procedurale referitoare la sancțiunile impuse registrelor centrale de tranzacții de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe, inclusiv normele referitoare la dreptul la apărare și dispozițiile temporale (JO L 179, 19.6.2014, p. 31).


Top