Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0764

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 al Comisiei din 2 mai 2018 privind taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate și condițiile de plată a acestora (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2018/2532

JO L 129, 25.5.2018, p. 68–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/10/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/764/oj

25.5.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 129/68


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/764 AL COMISIEI

din 2 mai 2018

privind taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate și condițiile de plată a acestora

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/796 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2016 privind Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 881/2004 (1), în special articolul 80,

întrucât:

(1)

Veniturile Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate (denumită în continuare „agenția”) constau într-o contribuție din partea Uniunii și în taxele și sumele de bani plătite de solicitanți pentru prelucrarea cererilor de certificate, autorizații și decizii de aprobare, pentru tratarea contestațiilor și pentru alte servicii prestate de agenție în conformitate cu articolul 64 din Regulamentul (UE) 2016/796.

(2)

Taxele și sumele de bani care trebuie plătite agenției ar trebui stabilite într-o manieră transparentă, echitabilă și uniformă, în special în scopul simplificării. Acestea nu ar trebui să ducă la impunerea unei sarcini financiare inutile pentru întreprinderi și nu ar trebui să pună în pericol competitivitatea sectorului feroviar european.

(3)

Calcularea taxelor și a sumelor de bani ar trebui să țină seama de costurile cu personalul și cu experții externi implicați în prelucrarea cererilor, atunci când este cazul. Ar trebui, de asemenea, să se ia în considerare costurile serviciilor și ale activităților de sprijin legate de prelucrarea cererilor, precum și oricare alte costuri operaționale suportate în vederea prestării serviciilor menționate. Aceste costuri ar trebui să fie legate de activitățile relevante și proporționale cu acestea și ar trebui să fie nediscriminatorii.

(4)

Taxele și sumele de bani percepute de agenție ar trebui să acopere costurile integrale ale serviciilor prestate de agenție.

(5)

Timpul petrecut de agenție pentru prestarea acelor servicii ar trebui facturat la un tarif orar până ce sistemul va fi suficient de dezvoltat încât să facă posibil un regim de tarife fixe. Taxele și sumele de bani percepute de agenție ar trebui stabilite la un nivel care să permită evitarea unui deficit sau a unei acumulări importante a surplusului, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/796.

(6)

Cuantumurile care trebuie plătite nu ar trebui să fie în funcție de locul în care este stabilit solicitantul și nici de limba utilizată pentru cerere. Prin urmare, costurile de deplasare și de traducere suportate în legătură cu componenta din cerere care este prelucrată de agenție ar trebui agregate și împărțite între toate cererile.

(7)

Taxele și sumele de bani ar trebui stabilite astfel încât să răspundă nevoilor specifice ale întreprinderilor mici și mijlocii. Întreprinderile ar trebui să aibă posibilitatea de a împărți plata, dacă este necesar, în mai multe rate.

(8)

În cadrul Regulamentului (UE) 2016/796, solicitanților li s-a garantat dreptul de a introduce contestații și aceștia ar trebui să poată solicita o măsură reparatorie și să își poată exercita acest drept împotriva deciziilor agenției. Plata taxelor și a sumelor de bani asociate unei contestații depuse împotriva deciziilor agenției nu ar trebui, prin urmare, să reprezinte o condiție prealabilă pentru ca o contestație să fie admisibilă. Ar trebui percepute taxe și sume de bani pentru prelucrarea contestațiilor numai în cazurile în care contestația este respinsă.

(9)

În concordanță cu principiul unei bune gestionări a proiectelor, solicitantul ar trebui să aibă posibilitatea de a cere o estimare. Solicitantul ar trebui informat, în măsura posibilului, în privința cuantumului probabil care trebuie plătit și a modalității în care trebuie efectuată plata. Ar trebui fixate termene-limită pentru plata taxelor și a sumelor de bani.

(10)

Informațiile despre taxele și sumele de bani stabilite în prezentul regulament ar trebui să fie accesibile publicului. Oricare alte revizuiri viitoare ale taxelor percepute de agenție ar trebui să se bazeze pe o evaluare transparentă a costurilor agenției și a costurilor relevante rezultate din sarcinile executate de ANS.

(11)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 81 din Regulamentul (UE) 2016/796,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate (denumită în continuare „agenția”) pentru prelucrarea cererilor în temeiul articolelor 14, 20, 21 și 22 din Regulamentul (UE) 2016/796, precum și pentru prestarea altor servicii în concordanță cu obiectivele pentru care a fost înființată agenția. Acesta precizează și metoda care trebuie utilizată la calcularea taxelor și a sumelor de bani respective, precum și condițiile de plată a acestora.

(2)   Prezentul regulament stabilește, de asemenea, proceduri de asigurare a transparenței, a nediscriminării și a altor principii de bază ale dreptului european în legătură cu costurile suportate de autoritățile naționale de siguranță (denumite în continuare „ANS”) pentru prelucrarea componentei naționale a cererilor de care este responsabilă agenția în temeiul articolelor 14, 20 și 21 din Regulamentul (UE) 2016/796.

(3)   Prezentul regulament nu se aplică taxelor și sumelor de bani percepute în legătură cu următoarele activități ale ANS:

(a)

prelucrarea cererilor pentru certificatele unice de siguranță în temeiul articolului 10 alineatul (8) din Directiva (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului (2) și procesul de implicare prealabilă aferent prevăzut în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/763 al Comisiei (3);

(b)

prelucrarea cererilor de autorizații de introducere pe piață a vehiculelor sau de autorizații de tip ale vehiculelor în temeiul articolului 21 alineatul (8) și al articolului 24 alineatul (1) din Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului (4) și procesul de implicare prealabilă aferent prevăzut în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/545 al Comisiei (5);

(c)

emiterea unui aviz cu privire la cererea de aprobare a echipamentelor ERTMS din cale, în conformitate cu articolul 19 alineatul (3) ultimul paragraf din Directiva (UE) 2016/797;

(d)

eliberarea de autorizații temporare pentru testele la fața locului în temeiul articolului 21 alineatele (3) și (5) din Directiva (UE) 2016/797.

Articolul 2

Tipuri de taxe și sume de bani

(1)   Agenția percepe taxe pentru prelucrarea cererilor, inclusiv pentru emiterea de estimări și pentru situațiile în care o cerere este retrasă de solicitant sau agenția modifică o decizie. Agenția poate, de asemenea, să perceapă taxe atunci când revocă o decizie anterioară din cauza neconformității titularului unei autorizații sau certificări.

(2)   Cererile menționate la alineatul (1) privesc:

(a)

autorizații de introducere pe piață a vehiculelor sau autorizații de tip ale vehiculelor în conformitate cu articolele 20 și 21 din Regulamentul (UE) 2016/796;

(b)

certificate unice de siguranță în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2016/796;

(c)

decizii de aprobare a conformității în ceea ce privește interoperabilitatea unor echipamente ERTMS din cale cu STI aplicabilă, în conformitate cu articolul 22 din Regulamentul (UE) 2016/796;

(d)

contestațiile menționate la articolul 58 din Regulamentul (UE) 2016/796, în conformitate cu articolul 7 din prezentul regulament.

(3)   Agenția percepe sume de bani pentru prestarea altor servicii decât cele menționate la alineatul (1), cerute de solicitant sau de oricare altă persoană. În special, agenția percepe sume de bani pentru procesul de implicare prealabilă prevăzut în Regulamentul (UE) 2018/545 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/763.

(4)   Agenția publică o listă a serviciilor pe site-ul său web.

Articolul 3

Calcularea taxelor și a sumelor de bani

(1)   Cuantumul taxelor și al sumelor de bani reprezintă totalul următoarelor elemente:

(a)

numărul de ore petrecute de personalul agenției și de experții externi pentru prelucrarea cererii, înmulțit cu tariful orar al agenției; și

(b)

costurile relevante suportate de ANS, rezultate în urma prelucrării componentei naționale a cererii.

(2)   Agenția aplică un tarif orar de 130 EUR în sensul alineatului (1) litera (a).

Articolul 4

Estimări ale taxelor și sumelor de bani

(1)   Agenția emite, la cererea solicitantului, o estimare fără caracter obligatoriu a cuantumului taxelor și al sumelor de bani aferente cererii sau solicitării de servicii și oferă informații cu privire la data la care vor fi emise facturile.

ANS implicate în prelucrarea unei cereri furnizează agenției o estimare fără caracter obligatoriu a costurilor lor, astfel cum sunt menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (b), pentru ca acestea să fie incluse în estimarea emisă de agenție.

(2)   În cursul prelucrării unei cereri, agenția și ANS își monitorizează costurile proprii. La cererea solicitantului, atunci când costurile riscă să depășească estimarea cu mai mult de 15 %, agenția informează solicitantul cu privire la acest lucru.

(3)   Dacă prelucrarea unei cereri sau prestarea unui serviciu durează mai mult de un an, solicitantul poate cere o nouă estimare.

(4)   Atunci când se solicită emiterea de estimări și orice revizuire a acestora, termenele-limită stabilite la articolul 19 alineatul (4) și la articolul 21 alineatul (6) din Directiva (UE) 2016/797, precum și la articolul 10 alineatul (6) din Directiva (UE) 2016/798 pot fi suspendate timp de maximum 10 zile lucrătoare.

Articolul 5

Condițiile de plată

(1)   Agenția emite o factură pentru taxele și sumele de bani datorate, în termen de 30 de zile calendaristice de la:

(a)

data deciziei agenției sau a comisiei pentru soluționarea contestațiilor; sau

(b)

data la care s-a încheiat serviciul prestat; sau

(c)

data retragerii unei cereri; sau

(d)

data oricărui alt eveniment care a dus la încetarea prelucrării unei cereri.

(2)   În factură sunt incluse următoarele detalii:

(a)

numărul de ore lucrate de agenție; și

(b)

atunci când este cazul, costurile facturate per ANS responsabilă. Acestea se specifică în legătură cu sarcina executată și cu timpul lucrat sau sub forma unor tarife fixe aplicate pentru prelucrarea componentei naționale a cererii.

(3)   ANS furnizează agenției, cel târziu în momentul în care agenția o solicită, o situație a costurilor asociate contribuției lor, în vederea includerii în factura emisă de agenție. Situația costurilor include detalii privind modul în care au fost calculate costurile respective.

(4)   Taxele și sumele de bani se exprimă și se plătesc în euro.

(5)   Agenția notifică solicitanților decizia și emite factura prin intermediul ghișeului unic menționat la articolul 12 din Regulamentul (UE) 2016/796.

(6)   Agenția poate factura cuantumuri intermediare o dată la șase luni.

(7)   Plata taxelor și a sumelor de bani se face prin transfer în contul bancar al agenției indicat în acest scop.

(8)   Solicitanții se asigură că agenția primește plata pentru cuantumurile datorate, inclusiv eventualele comisioane bancare aferente plății, în 60 de zile calendaristice de la data notificării facturii.

(9)   Dacă solicitantul este o întreprindere mică sau mijlocie, agenția ia în considerare solicitările de prelungire rezonabilă a termenului-limită pentru plată și plata în rate.

În sensul prezentului regulament, întreprindere mică sau mijlocie înseamnă o întreprindere care are mai puțin de 250 de angajați și a cărei cifră de afaceri anuală nu depășește 50 de milioane EUR sau al cărei bilanț anual total nu depășește 43 de milioane EUR.

(10)   Se rambursează către ANS costurile suportate pentru prelucrarea componentei naționale a cererilor în termenele-limită menționate la alineatele (8) și (9).

Articolul 6

Neplată

(1)   Dacă agenția nu a primit plata în termenele-limită prevăzute la articolul 5 alineatele (8) și (9), aceasta poate percepe dobândă pentru fiecare zi calendaristică suplimentară care trece până la primirea plății și aplică regulile privind recuperările prevăzute la articolul 80 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (6).

(2)   Rata dobânzii este rata aplicată de Banca Centrală Europeană principalelor sale operațiuni de refinanțare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care are loc scadența, majorată cu opt puncte procentuale.

(3)   Dacă dispune de dovezi că este în pericol capacitatea financiară a solicitantului, agenția poate respinge o cerere, cu excepția cazului în care solicitantul furnizează o garanție bancară sau un depozit de garanție.

(4)   Agenția poate respinge o cerere nouă dacă solicitantul nu și-a îndeplinit obligațiile de plată care decurg din sarcinile executate sau din serviciile prestate anterior de agenție în legătură cu autorizarea, certificarea și aprobarea, cu excepția cazului în care solicitantul achită cuantumurile restante datorate pentru acele sarcini executate sau servicii prestate în legătură cu autorizarea, certificarea și aprobarea.

(5)   Agenția realizează toate demersurile juridice corespunzătoare pentru a asigura plata integrală a facturilor emise. În acest scop, ANS care au depus o situație a costurilor în vederea rambursării sprijină agenția în acest proces.

Articolul 7

Contestații și taxele pentru contestații

(1)   Agenția percepe o taxă pentru orice contestație care este respinsă sau retrasă.

(2)   Taxa pentru contestație este, în funcție de care cuantum este mai redus dintre cele două, fie de 10 000 EUR, fie egală cu cuantumul taxei percepute pentru decizia împotriva căreia se depune contestația.

(3)   Registratorul comisiei pentru soluționarea contestațiilor îl informează pe contestatar cu privire la condițiile de plată. Începând de la data notificării facturii, contestatarul are la dispoziție 30 de zile calendaristice pentru efectuarea plății.

(4)   Un solicitant poate introduce, la comisia pentru soluționarea contestațiilor, o contestație împotriva taxelor și a sumelor de bani facturate.

Articolul 8

Publicarea și revizuirea tarifelor

(1)   Agenția își publică tariful orar menționat la articolul 3 pe site-ul său web.

(2)   ANS publică tarifele relevante pentru stabilirea costurilor facturate către agenție menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (b). Dacă aplică un tarif fix, ANS precizează cărui caz de autorizare și de certificare i se va aplica tariful fix.

(3)   Site-ul web al agenției conține un link către informațiile respective.

(4)   Agenția include, în raportul anual menționat la articolul 51 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2016/796, informații despre elementele care servesc ca bază pentru tariful orar, rezultatele și previziunile financiare.

Articolul 9

Procedurile agenției

(1)   Pentru a diferenția veniturile și cheltuielile de activitățile pentru care se aplică taxele și sumele de bani menționate la articolul 1 alineatul (1), agenția:

(a)

primește și păstrează veniturile generate de taxe și sume de bani percepute într-un cont bancar separat;

(b)

raportează anual cu privire la veniturile și cheltuielile totale asociate activităților pentru care se percep taxe și sume de bani, precum și cu privire la structura și performanța costurilor.

(2)   Dacă, la sfârșitul unui exercițiu financiar, veniturile totale din taxe și sume de bani depășesc costurile totale ale activităților pentru care se percep taxe și sume de bani, surplusul se păstrează într-o rezervă bugetară și se utilizează la gestionarea surplusurilor sau a deficitelor în conformitate cu regulamentul financiar al agenției.

(3)   Se asigură sustenabilitatea veniturilor din activități pentru care se percep taxe și sume de bani.

Articolul 10

Evaluare și revizuire

(1)   Regimul de taxe și sume de bani face obiectul unei evaluări o dată pe exercițiu financiar. Această evaluare se bazează pe rezultatele financiare anterioare ale agenției și pe estimarea acesteia privind cheltuielile și veniturile. Evaluarea este legată, de asemenea, de documentul de programare unic al agenției.

(2)   Comisia revizuiește, dacă este necesar, taxele și sumele de bani pe baza estimării rezultatelor și previziunilor financiare ale agenției.

(3)   Având în vedere informațiile furnizate de agenție în raportul său anual menționat la articolul 8, prezentul regulament se revizuiește până la 16 iunie 2022 cel târziu, în vederea introducerii progresive a unor taxe fixe.

Articolul 11

Dispoziții tranzitorii

În cazurile menționate la articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/545 și la articolul 15 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/763, taxele și sumele de bani menționate în prezentul regulament nu se aplică activității realizate înainte de depunerea cererii la agenție, această activitate făcând obiectul legislației naționale.

Articolul 12

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 16 februarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 2 mai 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 138, 26.5.2016, p. 1.

(2)  Directiva (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind siguranța feroviară (JO L 138, 26.5.2016, p. 102).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/763 al Comisiei din 9 aprilie 2018 de stabilire a modalităților practice pentru emiterea certificatelor unice de siguranță pentru întreprinderile feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 653/2007 al Comisiei (a se vedea pagina 49 din prezentul Jurnal Oficial).

(4)  Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/545 al Comisiei din 4 aprilie 2018 de instituire a modalităților practice pentru procesul de autorizare a vehiculelor feroviare și de autorizare de tip a vehiculelor feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 90, 6.4.2018, p. 66).

(6)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).


Top