EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D2051

Decizia (PESC) 2015/2051 a Consiliului din 16 noiembrie 2015 de modificare a Deciziei 2013/730/PESC de sprijinire a activităților SEESAC de dezarmare și control al armelor în Europa de Sud-Est în cadrul Strategiei UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW, precum și de muniție aferentă

JO L 300, 17.11.2015, p. 19–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/2051/oj

17.11.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 300/19


DECIZIA (PESC) 2015/2051 A CONSILIULUI

din 16 noiembrie 2015

de modificare a Deciziei 2013/730/PESC de sprijinire a activităților SEESAC de dezarmare și control al armelor în Europa de Sud-Est în cadrul Strategiei UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW, precum și de muniție aferentă

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 26 alineatul (2) și articolul 31 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

Decizia 2013/730/PESC a Consiliului (1) prevede că Uniunea contribuie la Proiectul Biroului de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor (SEESAC) privind reducerea amenințării proliferării ilicite și a traficului ilicit de arme de calibru mic și armament ușor (SALW) și de muniție aferentă în Europa de Sud-Est.

(2)

Proiectul sprijinit prin Decizia 2013/730/PESC vizează, printre alte aspecte, îmbunătățirea dispozițiilor în materie de securitate și a gestionării depozitelor de arme și muniții convenționale („componenta privind securitatea depozitării”).

(3)

La punctul 3.1 din anexa la Decizia 2013/730/PESC, Bosnia și Herțegovina, Kosovo (2), Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei (FYROM) sunt desemnate ca beneficiari ai componentei privind securitatea depozitării, dar nu și Albania.

(4)

Potrivit agenției de implementare a SEESAC și cu acordul autorităților albaneze, este necesar ca Albania să beneficieze de componenta privind securitatea depozitării și finanțarea necesară este disponibilă în temeiul Deciziei 2013/730/PESC.

(5)

Decizia 2013/730/PESC ar trebui, prin urmare, să fie modificată, în scopul includerii Albaniei în calitate de beneficiar al componentei privind securitatea depozitării,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Punctul 3.1 din anexa la Decizia 2013/730/PESC se înlocuiește cu următorul text:

„3.1.   Sporirea securității depozitelor prin îmbunătățirea infrastructurii și dezvoltarea capacităților

Obiectiv

Această activitate va reduce amenințarea proliferării și traficului ilicit de SALW și muniție aferentă prin îmbunătățirea dispozițiilor în materie de securitate și a gestionării depozitelor de arme și muniții convenționale în Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo (*), Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și FYROM.

Descriere

Punerea în aplicare cu succes a Deciziei 2010/179/PESC a Consiliului cu o dublă abordare privind (1) îmbunătățirea securității locurilor de depozitare în trei țări (3) și (2) consolidarea capacității personalului responsabil de gestionarea depozitelor (4) a sporit în mod semnificativ dispozițiile privind securitatea și a redus riscul proliferării nedorite a depozitelor de SALW și muniție aferentă. Pornind de la aceste realizări, a doua etapă a proiectului va continua să îmbunătățească securitatea depozitelor de arme și muniții în Europa de Sud-Est, asigurând în continuare asistență specifică de natură tehnică și în materie de infrastructură, în conformitate cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici internaționale. Activitățile proiectului vor asigura sprijin ministerelor apărării din Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Muntenegru și FYROM, precum și ministerelor de interne din Republica Serbia, FYROM și Kosovo (*), prin achiziționarea și instalarea echipamentului necesar pentru securizarea depozitelor de arme și muniții. În plus, dacă este cazul, se va asigura formarea personalului responsabil de gestionarea depozitelor. Depozitele în care se va îmbunătăți securitatea vor fi selectate pe baza unei evaluări a priorităților, precum și a riscurilor de securitate pe care le presupun.

În special, proiectul are în vedere următoarele activități:

Albania: actualizări de securitate ale depozitelor de muniții și arme convenționale ale Ministerului Apărării (până la 2), inclusiv prin instalarea și/sau refacerea împrejmuirii și a iluminării perimetrului, a sistemelor de alarmă împotriva intrușilor, a sistemului de televiziune în circuit închis (CCTV) și a echipamentelor de telecomunicații.

Bosnia și Herțegovina: actualizări de securitate ale depozitelor de muniții și arme convenționale ale Ministerului Apărării, inclusiv prin instalarea și/sau refacerea împrejmuirii și a iluminatului perimetrului, a sistemelor de alarmă împotriva intrușilor, a sistemului de televiziune în circuit închis (CCTV) și a echipamentelor de telecomunicații, completând activitatea privind siguranța depozitelor desfășurată de PNUD și OSCE.

Kosovo (*): îmbunătățirea capacităților Departamentului de Poliție de gestionare a depozitelor prin formare și evaluarea situației actuale. Renovarea unui mic depozit local de SALW și muniții.

FYROM: actualizare de securitate a depozitului central (Orman) al Ministerului de Interne prin achiziționarea de echipamente de securitate și punerea în aplicare a actualizărilor infrastructurii, inclusiv refacerea împrejmuirii; echipamentul CCTV și iluminatul, precum și uși noi de securitate pentru clădiri de depozitare. Actualizarea de securitate a depozitului central al forțelor armate din FYROM prin achiziționarea și instalarea supravegherii video și îmbunătățirea securității împrejmuirii și a clădirilor prin repararea gardurilor, instalarea unor porți noi de intrare și refacerea ușilor de securitate ale magaziilor de muniții.

Republica Moldova: actualizări de securitate la Depozitul Central de Arme și Muniții (DCAM) al Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv instalarea unor garduri de securitate, sisteme de control la intrare și achiziționarea unui registru electronic al armelor.

Muntenegru: îmbunătățiri fizice ale depozitului de muniție Brezovik, inclusiv îmbunătățiri generale ale infrastructurii de securitate a depozitării. Dezvoltarea unui registru central al armelor și munițiilor depozitate.

Serbia: actualizare de securitate la principalul depozit de SALW al Ministerului de Interne, inclusiv supraveghere video și controlul accesului.

Formare regională privind gestionarea depozitelor: de pus în aplicare atât la nivel regional (anual), cât și la nivel național (atunci când este necesar).

Rezultatele proiectului și indicatori de punere în aplicare:

Proiectul va avea drept rezultat îmbunătățirea securității în Europa de Sud-Est prin reducerea riscului de comerț ilicit prin:

Sporirea securității depozitelor SALW din Albania (până la 2), BiH (4), Kosovo (*) (1), Republica Moldova (2), Muntenegru (1), Serbia (1) și FYROM (2) prin actualizări ale infrastructurii, măsurabile și orientate spre securitate.

Sporirea capacității de personal pentru asigurarea securității depozitelor prin formare pentru cel puțin 60 de membri ai personalului din țările beneficiare în cadrul a trei ateliere și prin furnizarea de formare specifică la nivel național.”

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 16 noiembrie 2015.

Pentru Consiliu

Președintele

F. MOGHERINI


(1)  Decizia 2013/730/PESC a Consiliului din 9 decembrie 2013 de sprijinire a activităților SEESAC de dezarmare și control al armelor în Europa de Sud-Est în cadrul Strategiei UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW, precum și de muniție aferentă (JO L 332, 11.12.2013, p. 19).

(2)  Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244 (1999), precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

(3)  În Croația, a fost îmbunătățită securitatea Depozitului Central de Arme MURAT al Ministerului de Interne prin instalarea supravegherii video; în Bosnia și Herțegovina, au fost instalate 41 de uși de securitate și a fost întărită securitatea la patru depozite de SALW și muniții ale Ministerului Apărării; a fost actualizată securitatea la depozitul de muniții TARAS al Ministerului Apărării din Muntenegru, în conformitate cu standardele internaționale de securitate.

(4)  S-a elaborat un curs de gestionare a depozitelor și, în total, au fost instruiți în gestionarea depozitelor 58 de funcționari la nivel operațional din cadrul ministerelor apărării, al forțelor armate și al ministerelor de interne din Bosnia și Herțegovina, Croația, FYROM, Muntenegru și Serbia.


Top