Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0337

Regulamentul (UE) 2021/337 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 în ceea ce privește prospectul UE pentru redresare și ajustările specifice pentru intermediarii financiari și a Directivei 2004/109/CE în ceea ce privește utilizarea formatului de raportare electronic unic pentru rapoartele financiare anuale, în scopul susținerii redresării în urma crizei provocate de COVID-19 (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 68, 26.2.2021, p. 1–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/337/oj

26.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 68/1


REGULAMENTUL (UE) 2021/337 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 16 februarie 2021

de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 în ceea ce privește prospectul UE pentru redresare și ajustările specifice pentru intermediarii financiari și a Directivei 2004/109/CE în ceea ce privește utilizarea formatului de raportare electronic unic pentru rapoartele financiare anuale, în scopul susținerii redresării în urma crizei provocate de COVID-19

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Pandemia de COVID-19 afectează grav populația, întreprinderile, sistemele de sănătate și economiile statelor membre. În comunicarea sa din 27 mai 2020, intitulată „Acum este momentul Europei: să reparăm prejudiciile aduse de criză și să pregătim viitorul pentru noua generație”, Comisia a subliniat faptul că lichiditatea și accesul la finanțare vor reprezenta o provocare continuă. Prin urmare, este esențial să se sprijine redresarea în urma șocului economic grav cauzat de pandemia de COVID-19 prin introducerea unor modificări specifice ale dreptului Uniunii privind serviciile financiare. Modificările respective fac parte dintr-un pachet de măsuri și sunt adoptate în cadrul „pachetului privind redresarea piețelor de capital”.

(2)

Regulamentul (UE) 2017/1129 al Parlamentului European și al Consiliului (3) stabilește cerințele privind elaborarea, aprobarea și difuzarea prospectului care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată care este situată sau care funcționează pe teritoriul unui stat membru. Ca parte a pachetului de măsuri menite să sprijine emitenții să se redreseze după șocul economic cauzat de pandemia de COVID-19, sunt necesare modificări specifice ale regimului privind prospectul. Modificările respective ar trebui să le permită emitenților și intermediarilor financiari să reducă costurile și să elibereze resurse pentru etapa de redresare din perioada imediat următoare pandemiei de COVID-19. Modificările respective ar trebui să rămână în concordanță cu obiectivele generale ale Regulamentului (UE) 2017/1129 pentru a încuraja atragerea de capital prin intermediul piețelor de capital, a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și a investitorilor, a stimula convergența practicilor de supraveghere în toate statele membre și a garanta buna funcționare a pieței interne. De asemenea, modificările respective ar trebui să țină seama întru totul de măsura în care pandemia de COVID-19 a afectat situația actuală a emitenților și perspectivele lor viitoare.

(3)

Criza provocată de COVID-19 face ca întreprinderile din Uniune, în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) și întreprinderile nou-înființate, să devină mai fragile și mai vulnerabile. Acolo unde acest lucru este necesar pentru a facilita accesul la finanțare și a diversifica sursele de finanțare pentru întreprinderile din Uniune, cu un accent deosebit pe IMM-uri, inclusiv pe întreprinderile nou-înființate și întreprinderile cu capitalizare medie, eliminarea barierelor nejustificate și a sarcinilor administrative excesive pot contribui la promovarea capacității întreprinderilor din Uniune de a avea acces la piețele de titluri de capital, pe lângă promovarea unor oportunități de investiții mai diverse, pe termen mai lung și mai competitive pentru investitorii individuali și investitorii mari. În acest sens, prezentul regulament ar trebui să urmărească, de asemenea, ca potențialii investitori să afle mai ușor despre oportunitățile de investiții în întreprinderi, deoarece potențialilor investitori adesea le este greu să evalueze întreprinderile nou-înființate și firmele mici care sunt de puțin timp pe piață, situație care împiedică, în special persoanele care încep o afacere, să deschidă firme inovatoare.

(4)

Instituțiile de credit au jucat un rol activ în efortul de sprijinire a întreprinderilor care aveau nevoie de finanțare și se așteaptă ca ele să fie un pilon fundamental al redresării. Regulamentul (UE) 2017/1129 conferă instituțiilor de credit o derogare de la obligația de a publica un prospect în cazul unei oferte sau al admiterii la tranzacționare pe o piață reglementată a anumitor valori mobiliare, altele decât titlurile de capital, emise în mod continuu sau repetat până la o valoare agregată de 75 de milioane EUR într-un interval de 12 luni. Acest prag de derogare ar trebui majorat pentru o perioadă de timp limitată, pentru a stimula atragerea de fonduri pentru instituțiile de credit și pentru a le oferi acestora spațiul de manevră care să le permită să își sprijine clienții în economia reală. Dat fiind că aplicarea pragului respectiv de derogare este limitată la etapa de redresare, aceasta ar trebui să fie disponibilă numai pentru o perioadă de timp limitată, care se încheie la data de 31 decembrie 2022.

(5)

În vederea abordării rapide a impactului economic grav al pandemiei de COVID-19, este important să se introducă măsuri prin care să se faciliteze investițiile în economia reală, să se permită recapitalizarea rapidă a întreprinderilor din Uniune și să li se ofere emitenților posibilitatea de a valorifica piețele publice din primele etape ale procesului de redresare. În vederea atingerii acestor obiective, este oportun să se creeze un nou prospect simplificat, denumit prospectul UE pentru redresare, care, abordând totodată problemele economice și financiare specifice provocate de pandemia de COVID-19, să fie ușor de produs de către emitenți, ușor de înțeles de către investitori, îndeosebi investitorii individuali, care doresc să îi finanțeze pe emitenți și ușor de verificat și aprobat de către autoritățile competente. Prospectul UE pentru redresare ar trebui perceput în primul rând ca un facilitator al recapitalizării, cu o monitorizare riguroasă din partea autorităților competente, care au grijă să fie îndeplinite cerințele de informare a investitorilor. Un aspect important este că modificările la Regulamentul (UE) 2017/1129 cuprinse în prezentul regulament nu ar trebui utilizate pentru a eluda procedura planificată de examinare și posibila modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129, care ar trebui însoțită de o evaluare completă de impact. În această privință, nu ar fi indicat să se adauge elemente suplimentare la regimurile de informare a informațiilor care nu sunt deja cerute de regulamentul respectiv sau de Regulamentul delegat (UE) 2019/980 al Comisiei (4), cu excepția informațiilor specifice privind impactul pandemiei de COVID-19. Astfel de elemente ar trebui introduse numai în cazul unei propuneri legislative a Comisiei după ce revizuiește Regulamentul (UE) 2017/1129, după cum se prevede la articolul 48 din regulamentul respectiv.

(6)

Este important să se alinieze informațiile destinate investitorilor individuali cu documentele cu informații esențiale aferente diferitelor produse financiare și legi și să se asigure pe deplin în Uniune libertatea de alegere și comparabilitatea în materie de investiții. În plus ar trebui luate în calcul protecția consumatorilor și a investitorilor individuali la revizuirea prevăzută a Regulamentului (UE) 2017/1129 cu scopul de a asigura broșuri informative armonizate, simple și ușor de înțeles pentru toți investitorii individuali.

(7)

Informațiile furnizate de întreprinderi cu privire la aspecte de mediu, sociale și de guvernanță (MSG) au devenit tot mai relevante pentru investitori, care doresc să măsoare impactul propriilor investiții asupra sustenabilității și să integreze considerente de sustenabilitate în procesele lor de luare a deciziilor privind investițiile și în gestionarea riscurilor. Prin urmare, întreprinderile sunt supuse unor presiuni tot mai mari să răspundă întrebărilor adresate atât de investitori, cât și de instituțiile de credit cu privire la aspectele MSG, fiind obligate să respecte standarde multiple, de multe ori fragmentate și inconsecvente, de declarare a informațiilor MSG. De aceea, pentru ca întreprinderile să prezinte mai sistematic informații legate de sustenabilitate și pentru a armoniza cerințele aferente acestor comunicări prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/1129, ținând seama, în același timp, de alte acte legislative ale Uniunii privind serviciile financiare, Comisia ar trebui, în contextul revizuirii Regulamentului (UE) 2017/1129, să analizeze dacă este oportun să introducă informații legate de sustenabilitate în Regulamentul (UE) 2017/1129 și dacă este oportun să prezinte o propunere legislativă pentru a asigura coerența cu obiectivele de sustenabilitate și comparabilitatea informațiilor legate de sustenabilitate în întreaga legislație a Uniunii privind serviciile financiare.

(8)

Întreprinderile care au avut acțiuni admise la tranzacționare pe o piață reglementată sau tranzacționate pe o piață de creștere pentru IMM-uri fără întrerupere cel puțin pe parcursul ultimelor 18 luni înainte de oferta de acțiuni sau admiterea la tranzacționare trebuie să fi respectat cerințele privind comunicarea de informații periodice și continue prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5), în Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6) sau, în cazul emitenților pe piețele de creștere pentru IMM-uri, în Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei (7). Acest lucru înseamnă că o mare parte din conținutul necesar al prospectului va fi fost deja publicat și că investitorii vor tranzacționa pe baza informațiilor respective. Prin urmare, prospectul UE pentru redresare ar trebui utilizat doar pentru emisiunile secundare de acțiuni. Prospectul UE pentru redresare ar trebui să faciliteze finanțarea prin capitaluri proprii și să facă posibilă, prin urmare, recapitalizarea rapidă a întreprinderilor. Prospectul UE pentru redresare nu ar trebui să le permită emitenților să își transfere activitățile de pe o piață de creștere pentru IMM-uri pe o piață reglementată. În plus, prospectul UE pentru redresare ar trebui să se axeze doar pe informațiile esențiale care să permită investitorilor să ia decizii de investiții în cunoștință de cauză. Cu toate acestea, dacă este cazul, emitenții sau ofertanții ar trebui să examineze modul în care pandemia de COVID-19 a afectat activitățile economice ale emitenților, precum și impactul anticipat al pandemiei asupra activităților lor economice viitoare, dacă este cazul.

(9)

Pentru a fi un instrument eficient pentru emitenți, prospectul UE pentru redresare ar trebui să fie un document unic de dimensiuni limitate, să permită includerea de informații prin trimiteri și să beneficieze de pașaportul pentru ofertele publice paneuropene de acțiuni sau admiterile la tranzacționare pe o piață reglementată.

(10)

Prospectul UE pentru redresare ar trebui să includă un scurt rezumat ca sursă utilă de informații pentru investitori, în special pentru cei individuali. Respectivul rezumat ar trebui inclus la începutul prospectului UE pentru redresare și ar trebui să se axeze pe informațiile esențiale care le-ar permite investitorilor să decidă ce oferte publice și admiteri la tranzacționare de acțiuni să analizeze în detaliu urmând ca, ulterior, să consulte întregul prospect UE pentru redresare cu scopul de a lua o decizie. Informațiile esențiale ar trebui să includă informații care să arate impactul comercial și financiar al pandemiei de COVID-19, dacă este cazul, precum și impactul său viitor anticipat, dacă este cazul. Prospectul UE pentru redresare ar trebui să asigure protecția investitorilor individuali prin compatibilitatea cu dispozițiile relevante din Regulamentul (UE) 2017/1129, evitând, totodată, sarcinile administrative excesive. În această privință, este esențial ca rezumatul să nu șubrezească protecția investitorilor și să nu dea o impresie înșelătoare investitorilor. Prin urmare, emitenții sau ofertanții ar trebui să dea dovadă de foarte multă seriozitate la elaborarea respectivului rezumat.

(11)

Întrucât prospectul UE pentru redresare ar furniza semnificativ mai puține informații decât un prospect simplificat în cadrul regimului de informare simplificată pentru emisiunile secundare, nu ar trebui să fie posibil ca emitenții să îl folosească pentru emisiuni foarte diluante de acțiuni cu un impact semnificativ asupra structurii de capital, a perspectivelor și a situației financiare ale emitentului. Prin urmare, utilizarea prospectului UE pentru redresare ar trebui să fie limitată la oferte care nu conțin mai mult de 150 % din capitalul restant. Criterii precise pentru calcularea unui astfel de prag ar trebui stabilite în prezentul regulament.

(12)

În vederea strângerii de date necesare pentru evaluarea regimului prospectului UE pentru redresare, prospectul UE pentru redresare ar trebui inclus în mecanismul de stocare menționat la articolul 21 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2017/1129. Cu scopul de a limita sarcina administrativă care decurge din modificarea mecanismului de stocare respectiv, ar trebui să fie posibil ca prospectul UE pentru redresare să utilizeze aceleași date ca cele definite pentru prospectul de emisiuni secundare, stabilite la articolul 14 din Regulamentul (UE) 2017/1129, cu condiția ca cele două tipuri de prospecte să continue să fie diferențiate în mod clar.

(13)

Prospectul UE pentru redresare ar trebui să fie complementar celorlalte forme de prospecte stabilite în Regulamentul (UE) 2017/1129, având în vedere particularitățile tipurilor diferite de valori mobiliare, emitenți, oferte și admiteri. Prin urmare, în absența unei mențiuni contrare explicite, toate trimiterile la termenul „prospect”, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) 2017/1129, vor fi interpretate ca referindu-se la toate formele diferite de prospecte, inclusiv prospectul UE pentru redresare stabilit în prezentul regulament.

(14)

Regulamentul (UE) 2017/1129 prevede obligația intermediarilor financiari de a-i informa pe investitori cu privire la posibilitatea publicării unui supliment și, în anumite circumstanțe, de a-i contacta pe investitori în aceeași zi în care se publică un supliment. Termenul pentru contactarea investitorilor, precum și varietatea investitorilor care trebuie contactați pot crea dificultăți pentru intermediarii financiari. Pentru a se veni în sprijinul intermediarilor financiari și a se elibera resurse pentru aceștia, menținându-se, în același timp, un nivel înalt de protecție a investitorilor, ar trebui stabilit un regim mai proporțional. În special, ar trebui să se clarifice faptul că intermediarii financiari ar trebui să îi contacteze pe investitorii care achiziționează sau subscriu valori mobiliare cel mai târziu la încheierea perioadei inițiale de valabilitate a ofertei. Termenul de perioadă inițială de valabilitate a ofertei ar trebui înțeles ca referindu-se la perioada în care valorile mobiliare sunt oferite publicului de către emitent sau ofertant, în conformitate cu prospectul, iar durata acestei perioade inițiale nu include perioadele ulterioare în care valorile mobiliare pot fi revândute pe piață. Perioada inițială de valabilitate a ofertei ar trebui să includă atât emisiunile primare, cât și emisiunile secundare de valori mobiliare. În cadrul unui astfel de regim ar trebui să se precizeze ce investitori ar trebui contactați de către intermediarii financiari atunci când se publică un supliment și ar trebui să se prelungească termenul până la care investitorii respectivi trebuie contactați. Noul regim instituit prin prezentul regulament nu aduce atingere dispozițiilor existente din Regulamentul (UE) 2017/1129, care ar trebui să continue să se aplice, scopul lor fiind acela de a garanta faptul că suplimentul este disponibil pentru toți investitorii prin impunerea obligației de a publica suplimentele pe un site internet accesibil publicului.

(15)

Dat fiind că regimul prospectului UE pentru redresare este limitat la etapa de redresare, regimul respectiv ar trebui să expire până la 31 decembrie 2022. Pentru a se asigura continuitatea prospectelor UE pentru redresare, acele prospecte UE pentru redresare care au fost aprobate înainte de expirarea regimului prospectului UE pentru redresare ar trebui să beneficieze de o dispoziție de anterioritate.

(16)

Până la 21 iulie 2022, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1129, însoțit dacă este cazul de o propunere legislativă. Respectivul raport ar trebui să evalueze, între altele, dacă regimul de informare pentru prospectele UE pentru redresare este adecvat pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite prin prezentul regulament. Respectiva evaluare ar trebui să analizeze dacă prospectul UE pentru redresare a asigurat un echilibru adecvat între protecția investitorilor și reducerea sarcinii administrative.

(17)

Directiva 2004/109/CE impune emitenților ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată care este situată sau care funcționează într-un stat membru obligația de a-și pregăti și a-și publica rapoartele financiare anuale într-un format de raportare electronic unic, începând cu exercițiile financiare care debutează la data de 1 ianuarie 2020 sau ulterioare acestei date. Respectivul format de raportare electronic unic este specificat în Regulamentul delegat (UE) 2019/815 al Comisiei (8). Având în vedere faptul că pregătirea rapoartelor financiare anuale utilizând formatul de raportare electronic unic face necesară alocarea unor resurse umane și financiare suplimentare, în special pe parcursul primului an în care se folosește acest format de raportare, și ținând seama, totodată, de limitarea resurselor de care dispun emitenții ca urmare a pandemiei de COVID-19, un stat membru ar trebui să poată amâna cu un an punerea în aplicare a cerinței referitoare la pregătirea și publicarea rapoartelor financiare anuale utilizând formatul de raportare electronic unic. Pentru a exercita această opțiune, statul membru ar trebui să îi notifice Comisiei intenția sa de a permite o astfel de amânare, precum și intenția sa ar trebui justificată în mod corespunzător.

(18)

Întrucât obiectivele prezentului regulament, și anume de a se introduce măsuri prin care să se faciliteze investițiile în economia reală, să se permită recapitalizarea rapidă a întreprinderilor din Uniune și să li se ofere emitenților posibilitatea de a valorifica piețele publice din primele etape ale procesului de redresare, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele sale, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective.

(19)

Prin urmare, Regulamentul (UE) 2017/1129 și Directiva 2004/109/CE ar trebui să fie modificate în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări ale Regulamentului (UE) 2017/1129

Regulamentul (UE) 2017/1129 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1 alineatul (4) se adaugă următoarea literă:

„(l)

de la 18 martie 2021 până la 31 decembrie 2022, valorile mobiliare, altele decât titlurile de capital, emise în mod continuu sau repetat de o instituție de credit, în cazul în care valoarea totală agregată în Uniune a valorilor mobiliare oferite este mai mică de 150 000 000 EUR pe instituție de credit calculată pe o perioadă de 12 luni, cu condiția ca aceste valori mobiliare:

(i)

să nu fie subordonate, convertibile sau cu valoare de schimb; și

(ii)

să nu confere dreptul de a subscrie sau de a dobândi alte tipuri de valori mobiliare și să nu aparțină unui instrument derivat.”

2.

La articolul 1 alineatul (5) primul paragraf, se adaugă următoarea literă:

„(k)

de la 18 martie 2021 până la 31 decembrie 2022, valorile mobiliare, altele decât titlurile de capital, emise în mod continuu sau repetat de instituțiile de credit, în cazul în care valoarea totală agregată în Uniune a valorilor mobiliare oferite este mai mică de 150 000 000 EUR pe instituție de credit calculată pe o perioadă de 12 luni, cu condiția ca aceste valori mobiliare:

(i)

să nu fie subordonate, convertibile sau cu valoare de schimb; și

(ii)

să nu confere dreptul de a subscrie sau de a dobândi alte tipuri de valori mobiliare și să nu aparțină unui instrument derivat.”

3.

La articolul 6 alineatul (1), partea introductivă de la primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Fără a aduce atingere articolului 14 alineatul (2), articolului 14a alineatul (2) și articolului 18 alineatul (1), un prospect conține informațiile necesare și importante pentru efectuarea de către un investitor a unei evaluări în cunoștință de cauză a:”.

4.

La articolul 7 se introduce următorul alineat:

„(12a)   Prin derogare de la alineatele (3)-(12) din prezentul articol, un prospect UE pentru redresare elaborat în conformitate cu articolul 14a include un rezumat elaborat în conformitate cu prezentul alineat.

Rezumatul unui prospect UE pentru redresare trebuie să fie elaborat sub forma unui document scurt, formulat într-un mod concis și cu o lungime maximă de două pagini format A4 atunci când este imprimat.

Rezumatul unui prospect UE pentru redresare nu trebuie să conțină trimiteri încrucișate la alte părți ale prospectului și nici să includă informații prin trimiteri și trebuie să fie:

(a)

prezentat și aranjat în pagină astfel încât să fie ușor de citit, cu caractere de dimensiuni lizibile;

(b)

scris într-un limbaj și într-un stil care facilitează înțelegerea informațiilor, și anume într-un limbaj clar, netehnic, concis și inteligibil pentru investitori;

(c)

alcătuit din următoarele patru secțiuni:

(i)

o introducere care să conțină toate informațiile menționate la alineatul (5) din prezentul articol, inclusiv avertismente și informații referitoare la data aprobării prospectului UE pentru redresare;

(ii)

informații esențiale privind emitentul, inclusiv, dacă este cazul, o trimitere specifică de cel puțin 200 de cuvinte la impactul economic și financiar al pandemiei de COVID-19 asupra emitentului;

(iii)

informații esențiale privind acțiunile, inclusiv drepturile aferente respectivelor acțiuni și orice limitări ale acestor drepturilor;

(iv)

informații esențiale privind oferta publică de acțiuni și/sau admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată.”

5.

Se inserează următorul articol:

„Articolul 14a

Prospectul UE pentru redresare

(1)   Următoarele persoane pot alege să elaboreze un prospect UE pentru redresare în temeiul regimului de informare simplificată prevăzut la prezentul articol, în cazul unei oferte publice de acțiuni sau al admiterii de acțiuni la tranzacționare pe o piață reglementată:

(a)

emitenții ale căror acțiuni au fost admise la tranzacționare pe o piață reglementată fără întrerupere cel puțin pe parcursul ultimelor 18 luni și care emit acțiuni fungibile cu acțiuni existente care au fost emise anterior;

(b)

emitenții ale căror acțiuni au fost deja tranzacționate pe o piață de creștere pentru IMM-uri fără întrerupere cel puțin pe parcursul ultimelor 18 luni, cu condiția să se fi publicat un prospect pentru oferta respectivelor acțiuni, și care emit acțiuni fungibile cu acțiuni existente care au fost emise anterior;

(c)

ofertanții unor acțiuni admise la tranzacționare pe o piață reglementată sau pe o piață de creștere pentru IMM-uri fără întrerupere cel puțin pe parcursul ultimelor 18 luni.

Emitenții pot întocmi un prospect UE pentru redresare numai cu condiția ca numărul acțiunilor avute în vedere pentru a fi oferite să reprezinte, împreună cu numărul acțiunilor oferite deja prin intermediul unui prospect UE de redresare în decurs de 12 luni, dacă este cazul, cel mult 150 % din numărul acțiunilor deja admise la tranzacționare pe o piață reglementată sau pe o piață de creștere pentru IMM-uri, după caz, la data aprobării prospectului UE pentru redresare.

Perioada de 12 luni menționată în al doilea paragraf începe la data aprobării prospectului UE pentru redresare.

(2)   Prin derogare de la articolul 6 alineatul (1) și fără a aduce atingere articolului 18 alineatul (1), prospectul UE pentru redresare trebuie să conțină informațiile restrânse relevante care sunt necesare pentru a permite investitorilor să înțeleagă:

(a)

perspectivele și performanța financiară a emitentului și modificările importante din situația financiară și economică a emitentului care au avut loc de la sfârșitul ultimului exercițiu financiar, dacă este cazul, precum și strategia și obiectivele de afaceri pe termen lung, atât financiare, cât și nefinanciare ale emitentului, incluzând, dacă este cazul, o trimitere specifică de cel puțin 400 de cuvinte la impactul economic și financiar al pandemiei de COVID-19 asupra emitentului și la impactul viitor anticipat al pandemiei;

(b)

informațiile esențiale privind acțiunile, inclusiv drepturile asociate respectivelor acțiuni și orice limitări ale acestor drepturi, motivele emisiunii și impactul acesteia asupra emitentului, inclusiv asupra structurii globale a capitalului emitentului, precum și o declarație privind capitalizarea și gradul de îndatorare, o declarație privind capitalul circulant, precum și utilizarea veniturilor obținute din ofertă.

(3)   Informațiile conținute în prospectul UE pentru redresare se redactează și se prezintă într-o formă ușor de analizat, concisă și inteligibilă și trebuie să le permită investitorilor, în special investitorilor individuali, să ia o decizie de investiții în cunoștință de cauză, ținând seama de informațiile reglementate care au fost deja comunicate publicului în temeiul Directivei 2004/109/CE, după caz, și al Regulamentului (UE) nr. 596/2014 și, după caz, de informațiile menționate în Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei (*1).

(4)   Prospectul UE pentru redresare trebuie să fie elaborat sub forma unui document unic care să conțină informațiile minime prevăzute în anexa Va. Acesta trebuie să aibă o lungime de maximum 30 de pagini format A4 când este imprimat și să fie prezentat și aranjat în pagină astfel încât să fie ușor de citit, cu caractere de dimensiuni lizibile.

(5)   Nici rezumatul, nici informațiile incluse prin trimiteri, în conformitate cu articolul 19, nu se iau în considerare în ceea ce privește lungimea maximă menționată la alineatul (4) din prezentul articol.

(6)   Emitenții pot decide ordinea în care informațiile prevăzute în anexa Va figurează în prospectul UE pentru redresare.

(*1)  Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei din 25 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele organizatorice și condițiile de funcționare aplicabile firmelor de investiții și termenii definiți în sensul directivei menționate (JO L 87, 31.3.2017, p. 1).” "

6.

La articolul 20 se adaugă următorul alineat:

„(6a)   Prin derogare de la alineatele (2) și (4), termenele prevăzute la alineatul (2) primul paragraf și la alineatul (4) se reduc la șapte zile lucrătoare în cazul unui prospect UE pentru redresare. Emitentul informează autoritatea competentă cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de data avută în vedere pentru înaintarea unei cereri de aprobare.”

7.

La articolul 21 se adaugă următorul alineat:

„(5a)   Prospectele UE pentru redresare se clasifică în mecanismul de stocare menționat la alineatul (6) din prezentul articol. Datele folosite pentru clasificarea prospectelor elaborate în conformitate cu articolul 14 se pot utiliza pentru clasificarea prospectelor UE pentru redresare elaborate în conformitate cu articolul 14a, cu condiția ca cele două tipuri de prospecte să fie diferențiate în mecanismul de stocare respectiv.”

8.

Articolul 23 se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul alineat:

„(2a)   Prin derogare de la alineatul (2), de la 18 martie 2021 până la 31 decembrie 2022, în cazul în care prospectul se referă la o ofertă publică de valori mobiliare, investitorii care au acceptat deja să achiziționeze sau să subscrie valorile mobiliare înaintea publicării suplimentului au dreptul să își retragă acceptul, în termen de trei zile lucrătoare de la publicarea suplimentului, cu condiția ca noul factor semnificativ, eroarea materială sau inexactitatea materială menționat(ă) la alineatul (1) să fi apărut sau să fi fost constatat(ă) înainte să expire perioada de valabilitate a ofertei sau furnizarea valorilor mobiliare, oricare dintre aceste evenimente are loc primul. Această perioadă poate fi prelungită de către emitent sau ofertant. Data finală corespunzătoare dreptului de retragere este indicată în supliment.

Suplimentul cuprinde o mențiune vizibilă cu privire la dreptul de retragere, care precizează clar:

(a)

că dreptul de retragere se acordă doar acelor investitori care au acceptat deja să achiziționeze sau să subscrie valorile mobiliare înaintea publicării suplimentului și doar în cazul în care valorile mobiliare nu au fost încă furnizate investitorilor în momentul în care a apărut sau s-a constatat noul factor semnificativ, eroarea materială sau inexactitatea materială;

(b)

perioada în care investitorii își pot exercita dreptul de retragere; și

(c)

pe cine pot contacta investitorii în cazul în care doresc să își exercite dreptul de retragere.”;

(b)

se introduce următorul alineat:

„(3a)   Prin derogare de la alineatul (3), de la 18 martie 2021 până la 31 decembrie 2022, dacă investitorii achiziționează sau subscriu valori mobiliare printr-un intermediar financiar, între momentul când a fost aprobat prospectul pentru valorile mobiliare respective și momentul când expiră perioada inițială de valabilitate a ofertei, intermediarul financiar respectiv informează investitorii despre posibilitatea de a se publica un supliment, despre locul și momentul publicării și despre faptul că intermediarul financiar îi va ajuta să își exercite dreptul de a-și retrage acceptul într-un astfel de caz.

În cazul în care investitorii menționați la primul paragraf au dreptul de retragere menționat la alineatul (2a), intermediarul financiar îi contactează pe investitorii respectivi până la sfârșitul primei zile lucrătoare care urmează zilei în care este publicat suplimentul.

În cazul în care valorile mobiliare sunt achiziționate sau subscrise direct de la emitent, emitentul respectiv informează investitorii despre posibilitatea de a se publica un supliment, despre locul publicării și despre faptul că, în acest caz, ar putea avea dreptul să își retragă acceptul.”

9.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 47a

Limitarea în timp a regimului prospectului UE pentru redresare

Regimul prospectului UE pentru redresare prevăzut la articolul 7 alineatul (12a), la articolul 14a, la articolul 20 alineatul (6a) și la articolul 21 alineatul (5a) expiră la 31 decembrie 2022.

Prospectele UE pentru redresare aprobate între 18 martie 2021 și 31 decembrie 2022 sunt reglementate în continuare în conformitate cu articolul 14a până la expirarea valabilității lor sau până la expirarea unui termen de 12 luni de la 31 decembrie 2022, oricare dintre aceste evenimente are loc primul.”

10.

La articolul 48, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Raportul evaluează, printre altele, dacă, în lumina obiectivelor urmărite, rezumatul prospectului, regimurile de informare menționate la articolele 14, 14a și 15 și documentul de înregistrare universal prevăzut la articolul 9 sunt în continuare adecvate. Raportul include în special următoarele:

(a)

numărul de prospecte UE pentru creștere ale persoanelor din fiecare dintre categoriile menționate la articolul 15 alineatul (1) literele (a)-(d), precum și o analiză a evoluției fiecărui asemenea număr și a tendințelor în alegerea locurilor de tranzacționare de către persoanele autorizate să folosească prospectul UE pentru creștere;

(b)

o analiză pentru a stabili dacă prospectul UE pentru creștere asigură un echilibru adecvat între protecția investitorilor și reducerea sarcinii administrative pentru persoanele care au dreptul să îl folosească;

(c)

numărul de prospecte UE pentru redresare aprobate și o analiză a evoluției acestui număr, precum și o estimare a capitalizării bursiere suplimentare reale mobilizate de prospectele UE pentru redresare la data emiterii, pentru a acumula experiență cu privire la prospectul UE pentru redresare în vederea evaluării ex post;

(d)

costul cu pregătirea prospectului UE pentru redresare și obținerea aprobării acestuia comparativ cu costurile actuale de pregătire și aprobare pentru un prospect standard, un prospect de emisiuni secundare și un prospect UE pentru creștere, indicând în plus economiile financiare totale realizate și costurile care pot fi reduse în continuare, precum și costurile totale pe care le implică asigurarea conformității cu prezentul regulament pentru emitenți, ofertanți și intermediarii financiari, împreună cu un calcul al acestor costuri ca procent din costurile operaționale;

(e)

o analiză pentru a stabili dacă prospectul UE pentru creștere asigură un echilibru just între protecția investitorilor și reducerea sarcinii administrative pentru persoanele care au dreptul să îl folosească și pentru a evalua accesibilitatea informațiilor esențiale pentru investiții;

(f)

o analiză pentru a stabili dacă ar fi bine să se prelungească durata regimului prospectului UE pentru creștere, inclusiv dacă pragul menționat la articolul 14a alineatul (1) al doilea paragraf, dincolo de care un prospect UE pentru creștere nu poate fi folosit, este corect;

(g)

o analiză pentru a stabili dacă măsurile prevăzute la articolul 23 alineatele (2a) și (3a) și-au îndeplinit obiectivul de a oferi mai multă claritate și flexibilitate, atât intermediarilor financiari, cât și investitorilor, și dacă ar fi bine ca respectivele măsuri să rămână permanente.”

11.

Textul prevăzut în anexa la prezentul regulament se introduce ca anexa Va.

Articolul 2

Modificare la Directiva 2004/109/CE

La articolul 4 alineatul (7), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Pentru anii financiari care încep la sau după 1 ianuarie 2020, toate rapoartele financiare anuale se întocmesc într-un format de raportare electronic unic, cu condiția ca Autoritatea europeană de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) (ESMA), instituită prin Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (*2), să fi realizat o analiză costuri-beneficii. Cu toate acestea, un stat membru le poate permite emitenților să aplice respectiva cerință de raportare pentru anii financiari care încep la sau după 1 ianuarie 2021, cu condiția ca respectivul stat membru să notifice Comisia în legătură cu intenția lui de a acorda o astfel de amânare până la 19 martie 2021 și să își motiveze corespunzător intenția.

Articolul 3

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 februarie 2021.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

A. P. ZACARIAS


(1)   JO C 10, 11.1.2021, p. 30.

(2)  Poziția Parlamentului European din 11 februarie 2021 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 15 februarie 2021.

(3)  Regulamentul (UE) 2017/1129 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată, și de abrogare a Directivei 2003/71/CE (JO L 168, 30.6.2017, p. 12).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2019/980 al Comisiei din 14 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1129 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește formatul, conținutul, verificarea și aprobarea prospectului care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 809/2004 al Comisiei (JO L 166, 21.6.2019, p. 26).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).

(6)  Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind armonizarea obligațiilor de transparență în ceea ce privește informația referitoare la emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată și de modificare a Directivei 2001/34/CE (JO L 390, 31.12.2004, p. 38).

(7)  Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei din 25 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele organizatorice și condițiile de funcționare aplicabile firmelor de investiții și termenii definiți în sensul directivei menționate (JO L 87, 31.3.2017, p. 1).

(8)  Regulamentul delegat (UE) 2019/815 al Comisiei din 17 decembrie 2018 de completare a Directivei 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind specificarea unui format de raportare electronic unic (JO L 143, 29.5.2019, p. 1).


ANEXĂ

„ANEXA Va

INFORMAȚII SUPLIMENTARE CARE TREBUIE INCLUSE ÎN PROSPECTUL UE PENTRU REDRESARE

I.   Rezumat

Prospectul UE pentru redresare trebuie să includă un rezumat elaborat în conformitate cu articolul 7 alineatul (12a).

II.   Denumirea emitentului, țara în care a fost constituit, link către site-ul web al emitentului

Identificarea societății care emite acțiuni, inclusiv identificatorul entității juridice (LEI), a denumirii sale juridice și comerciale a țării în care a fost constituită și a site-ului web unde investitorii pot găsi informații referitoare la activitățile societății, produsele pe care le produce sau serviciile pe care le prestează, piețele principale unde concurează, principalii acționari, componența forurilor sale administrative, de conducere și supraveghere și, dacă este cazul, informații incluse prin trimiteri (cu mențiunea că informațiile de pe site-ul web nu fac parte din prospect, exceptând cazul când informațiile respective sunt incluse în prospect sub formă de trimitere.

III.   Declarația de responsabilitate și declarația despre autoritatea competentă

1.   Declarația de responsabilitate

Identificarea persoanelor responsabile de elaborarea prospectului UE pentru redresare și includerea unei declarații din partea persoanelor respective, conform căreia, după cunoștințele lor, informațiile cuprinse în prospectul UE pentru redresare sunt conforme cu realitatea, iar prospectul UE pentru redresare nu conține omisiuni de natură să îi altereze conținutul.

Dacă este cazul, declarația trebuie să conțină informații provenite de la părți terțe, inclusiv sursa (sursele) respectivelor informații, precum și declarații sau rapoarte atribuite unei persoane care acționează în calitate de expert, precum și următoarele informații referitoare la respectiva persoană:

(a)

numele;

(b)

adresa de la locul de muncă;

(c)

calificări; și

(d)

după caz, interesul semnificativ în societatea emitentă.

2.   Declarație despre autoritatea competentă

Declarația trebuie să indice autoritatea competentă care a aprobat, în conformitate cu prezentul regulament, prospectul UE pentru redresare și se precizează că aprobarea în cauză nu este o aprobare a emitentului și nici un indicator al calității acțiunilor de care este legat prospectul UE pentru creștere, că autoritatea competentă doar a aprobat prospectul UE pentru creștere pentru că întrunește standardele privind caracterul exhaustiv, inteligibil și coerent impuse de prezentul regulament și că prospectul UE pentru redresare a fost elaborat în conformitate cu articolul 14a.

IV.   Factori de risc

O descriere a riscurilor importante specifice emitentului și o descriere a riscurilor semnificative specifice acțiunilor oferite publicului și/sau admise la tranzacționare pe o piață reglementată, prezentate într-un număr limitat de categorii, într-o secțiune intitulată „Factori de risc”.

În fiecare categorie, se stabilesc mai întâi riscurile cele mai importante în evaluarea emitentului, a ofertantului sau a persoanei care solicită admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată, ținând seama de impactul negativ asupra emitentului și asupra acțiunilor oferite publicului și/sau admise la tranzacționare pe o piață reglementată și de probabilitatea apariției acestora. Riscurile sunt coroborate cu conținutul prospectului UE pentru redresare.

V.   Situațiile financiare

Prospectul UE pentru redresare trebuie să includă situațiile financiare (anuale și semestriale) publicate pentru perioada de 12 luni anterioară aprobării prospectului UE pentru redresare. În cazul în care au fost publicate atât situații financiare anuale, cât și semestriale, trebuie solicitate numai situațiile anuale, în cazul în care acestea sunt ulterioare situațiilor financiare semestriale.

Situațiile financiare anuale trebuie să facă obiectul unui audit independent. Raportul de audit trebuie să se elaboreze în conformitate cu Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului (1) și cu Regulamentul (UE) nr. 537/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

În situațiile în care nu se aplică Directiva 2006/43/CE și Regulamentul (UE) nr. 537/2014, situațiile financiare anuale trebuie să fie auditate sau să fie însoțite de o mențiune indicând dacă, în sensul prospectului UE pentru redresare, ele oferă o imagine corectă, în concordanță cu standardele de audit aplicabile într-un stat membru sau cu un standard echivalent. În caz contrar, în prospectul UE pentru redresare trebuie incluse următoarele informații:

(a)

o declarație vizibilă care să specifice standardele de audit aplicate;

(b)

o explicație pentru fiecare abatere semnificativă de la standardele internaționale de audit.

În cazul în care rapoartele de audit privind situațiile financiare anuale au fost refuzate de auditorii statutari sau în cazul în care acestea conțin rezerve, modificări ale opiniei, declarații de declinare a responsabilității sau un paragraf de evidențiere a unor aspecte, trebuie prezentate motivele care au stat la baza acestora, iar respectivele rezerve, modificări, declinări ale responsabilității sau evidențieri ale unor aspecte trebuie să fie reproduse integral.

Trebuie să se includă, de asemenea, o descriere a oricărei modificări semnificative a poziției financiare a grupului care s-a produs de la sfârșitul ultimului exercițiu financiar pentru care au fost publicate situații financiare auditate sau informații financiare interimare sau trebuie să se includă o declarație negativă adecvată.

Dacă este cazul, trebuie să se includă, de asemenea, informații pro forma.

VI.   Politica de distribuire a dividendelor

O descriere a politicii emitentului de distribuire a dividendelor și orice restricții în acest sens aflate în vigoare și o descriere a politicii de răscumpărare a acțiunilor.

VII.   Informații privind tendințele

O descriere a:

(a)

principalelor tendințe care au afectat producția, vânzările și stocurile, costurile și prețurile de vânzare de la sfârșitul ultimului exercițiu financiar încheiat și până la data întocmirii prospectului UE pentru redresare;

(b)

informațiilor privind orice tendință, incertitudine, cerință, angajament sau eveniment cunoscut(ă) care prezintă o probabilitate rezonabilă de a afecta semnificativ perspectivele emitentului, cel puțin pentru exercițiul financiar în curs;

(c)

informațiilor privind strategia și obiectivele de afaceri, atât financiare, cât și nefinanciare, pe termen scurt și lung ale emitentului, inclusiv, dacă este cazul, o trimitere specifică de cel puțin 400 de cuvinte la impactul pandemiei de COVID-19 asupra emitentului și la impactul viitor anticipat al pandemiei.

Dacă niciuna dintre tendințele menționate la litera (a) sau (b) din prezenta secțiune nu suferă modificări semnificative, se întocmește o declarație în acest sens.

VIII.   Termenii și condițiile ofertei, angajamente și intenții ferme de a subscrie și caracteristici esențiale ale contractului de subscriere și plasament.

Se precizează prețul ofertei, numărul de acțiuni oferite, valoarea emisiunii/ofertei, condițiile aferente ofertei și procedura de exercitare a oricărui eventual drept de preemțiune.

În măsura în care emitentul are cunoștință despre aceste informații, se indică dacă principalii săi acționari sau membri ai organelor sale de administrare, supraveghere sau conducere intenționează să subscrie la ofertă sau dacă orice altă persoană intenționează să subscrie peste 5 % din ofertă.

Se prezintă orice angajament ferm de a subscrie mai mult de 5 % din ofertă și toate caracteristicile semnificative ale contractelor de subscriere și plasament, incluzând numele și adresa entităților care sunt de acord să subscrie sau să plaseze emisiunea pe baza unui angajament ferm sau a unei înțelegeri de a face „maxim de eforturi” și cotele respective.

IX.   Informații esențiale despre acțiuni și subscrierea lor

Furnizarea următoarelor informații esențiale despre acțiunile din oferta publică sau admise la tranzacționare pe o piață reglementată:

(a)

numărul internațional de identificare a valorilor mobiliare (ISIN);

(b)

drepturile aferente acțiunilor, procedura de exercitare a drepturilor în cauză și orice restricție care se aplică acestor drepturi;

(c)

locul unde se pot subscrie acțiunile și la durata de valabilitate a ofertei, inclusiv orice modificare posibilă, precum și o descriere a procedurii de subscriere, precizând data emiterii noilor acțiuni.

X.   Motivele ofertei și modul de utilizare a veniturilor obținute din ofertă

Furnizarea de informații referitoare la motivele ofertei și, după caz, valoarea netă estimată a veniturilor obținute, defalcată pe principalele utilizări prevăzute, în ordinea descrescătoare a priorității.

În cazul în care preconizează că veniturile estimate nu vor fi suficiente pentru finanțarea tuturor obiectivelor avute în vedere, emitentul trebuie să indice sursa și valoarea fondurilor suplimentare necesare. Trebuie să se furnizeze, de asemenea, informații detaliate despre utilizarea veniturilor obținute, în special în cazul în care sunt utilizate pentru achiziționarea de active altfel decât în cursul normal al activităților, pentru finanțarea achiziționării anunțate a altor întreprinderi sau pentru rambursarea, reducerea sau răscumpărarea unor datorii.

XI.   Primirea unor ajutoare de stat

Publicarea unei declarații din care să reiasă dacă emitentul a beneficiat de ajutoare de stat sub orice formă în contextul redresării, menționând inclusiv scopul ajutoarelor primite, tipul instrumentului și valoarea ajutoarelor respective, precum și condițiile asociate acestora, dacă este cazul.

Declarația despre beneficierea sau nu de ajutoare de stat trebuie să cuprindă o mențiune că informațiile se comunică exclusiv pe răspunderea persoanelor responsabile de prospect, astfel cum se menționează la articolul 11 alineatul (1), că rolul autorității competente în aprobarea prospectului este de a verifica dacă este complet, inteligibil și coerent și că, de aceea, în ceea ce privește declarația despre ajutoarele de stat, autoritatea competentă nu este obligată să facă o verificare independentă a declarației.

XII.   Declarația privind capitalul circulant

O declarație a emitentului din care să reiasă că, în opinia sa, capitalul său circulant este suficient pentru obligațiile sale actuale sau, în caz contrar, care să explice cum propune emitentul să asigure capitalul circulant suplimentar necesar.

XIII.   Capitalizarea și nivelul de îndatorare

O declarație privind capitalizarea și nivelul de îndatorare (făcând distincție între datoriile acoperite și cele neacoperite prin garanții personale, respectiv prin garanții reale) la o dată care precedă cu cel mult 90 de zile data prospectului UE pentru redresare. Termenul de „nivel de îndatorare” include, de asemenea, îndatorarea indirectă și contingentă.

În cazul în care capitalizarea și poziția de îndatorare ale emitentului suferă modificări semnificative în perioada de 90 de zile, trebuie să se furnizeze informații suplimentare, prezentând o descriere a modificărilor în cauză sau actualizând cifrele respective.

XIV.   Conflictele de interese

Furnizarea de informații referitoare la orice interese asociate cu emisiunea, inclusiv conflicte de interese, și detaliile persoanelor implicate și natura intereselor.

XV.   Diluarea și participația după emisiune

Prezentarea unei comparații între participarea la capitalul social și drepturile de vot ale acționarilor existenți înainte și după majorarea capitalului rezultată în urma ofertei publice, pornind de la premisa că acționarii actuali nu subscriu noi acțiuni și, separat, presupunând că acționarii actuali nu renunță la cota la care au dreptul.

XVI.   Documente disponibile

O declarație că, în perioada de valabilitate a prospectului UE pentru redresare, pot fi consultate, după caz, următoarele documente:

(a)

actul constitutiv și statutul actualizate ale emitentului;

(b)

toate rapoartele, corespondența și alte documente, evaluările și declarațiile făcute de un expert la solicitarea emitentului, din care anumite părți sunt incluse sau menționate în prospectul UE pentru redresare.

Se precizează site-ul pe care pot fi consultate documentele.


(1)  Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului (JO L 157, 9.6.2006, p. 87).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 537/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind cerințe specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public și de abrogare a Deciziei 2005/909/CE a Comisiei (JO L 158, 27.5.2014, p. 77).


Top