Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22023X0417(02)

    Declarația comună a Uniunii Europene și a Regatului Unit în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice din 24 martie 2023 privind aplicarea articolului 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor (A se vedea Declarația comună nr. 1/2023.)

    PUB/2023/434

    JO L 102, 17.4.2023, p. 88–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.4.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 102/88


    DECLARAȚIA COMUNĂ A UNIUNII EUROPENE ȘI A REGATULUI UNIT ÎN CADRUL COMITETULUI MIXT ÎNFIINȚAT PRIN ACORDUL PRIVIND RETRAGEREA REGATULUI UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD DIN UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI DIN COMUNITATEA EUROPEANĂ A ENERGIEI ATOMICE

    din 24 martie 2023

    privind aplicarea articolului 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor (1)

    Dispozițiile Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte, reglementează obligațiile de control al subvențiilor între Regatul Unit și Uniune în general și asigură condiții de concurență echitabile între Regatul Unit și Uniune.

    Articolul 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor există separat de aceste dispoziții. Cadrul Windsor reflectă atât accesul unic al Irlandei de Nord la piața internă a Uniunii, cât și poziția sa integrantă pe piața internă a Regatului Unit. În acest context, articolul 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor ar trebui înțeles ca fiind relevant numai pentru comerțul cu mărfuri sau pe piața energiei electrice (denumită în continuare „piața de mărfuri”) dintre Irlanda de Nord și Uniune care face obiectul Cadrului Windsor.

    La 17 decembrie 2020, Uniunea a formulat următoarea declarație unilaterală în cadrul Comitetului mixt înființat în temeiul articolului 164 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice: „Atunci când aplică articolul 107 din TFUE situațiilor menționate la articolul 10 alineatul (1) din protocol, Comisia Europeană va ține seama în mod corespunzător de poziția integrantă a Irlandei de Nord pe piața internă a Regatului Unit. Uniunea Europeană subliniază faptul că, în orice caz, un efect asupra schimburilor comerciale dintre Irlanda de Nord și Uniune care fac obiectul prezentului protocol nu poate fi doar ipotetic, prezumat sau fără o legătură reală și directă cu Irlanda de Nord. Este necesar să se stabilească motivul pentru care măsura este susceptibilă să aibă un astfel de efect asupra schimburilor comerciale dintre Irlanda de Nord și Uniune, pe baza efectelor reale previzibile ale măsurii.”

    Prezenta declarație comună privind aplicarea articolului 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor se bazează pe Declarația unilaterală a Uniunii, care afirmă poziția Irlandei de Nord pe piața internă a Regatului Unit și, în același timp, asigură protecția pieței interne a Uniunii. Aceasta clarifică condițiile de aplicare a articolului 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor, stabilind circumstanțele speciale în care este probabil ca declarația comună să fie aplicată atunci când subvențiile sunt acordate în Regatul Unit, și poate fi utilizată pentru a interpreta această dispoziție.

    Pentru ca o măsură să fie considerată ca având o legătură reală și directă cu Irlanda de Nord și, prin urmare, ca având un efect asupra schimburilor comerciale dintre Irlanda de Nord și Uniune care fac obiectul Cadrului Windsor, măsura respectivă trebuie să aibă efecte reale previzibile asupra schimburilor comerciale respective. Efectele reale previzibile relevante ar trebui să fie substanțiale, nu doar ipotetice sau prezumate.

    Pentru măsurile acordate oricărui beneficiar situat în Marea Britanie, factorii relevanți pentru importanța semnificativă pot include dimensiunea întreprinderii, volumul subvenției și prezența întreprinderii pe piața relevantă din Irlanda de Nord. Deși simpla introducere a mărfurilor pe piața Irlandei de Nord nu este suficientă, în sine, pentru a reprezenta o legătură directă și reală care să implice articolul 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor, măsurile care le sunt acordate beneficiarilor situați în Irlanda de Nord sunt mai susceptibile să aibă efecte semnificative.

    Pentru măsurile acordate oricărui beneficiar situat în Marea Britanie care au efecte semnificative, trebuie să se demonstreze în continuare că beneficiul economic al subvenției ar fi transferat integral sau parțial unei întreprinderi din Irlanda de Nord sau prin intermediul mărfurilor relevante introduse pe piața din Irlanda de Nord, de exemplu prin vânzarea sub prețul pieței, pentru a exista o legătură directă și reală care să implice articolul 10 alineatul (1) din Cadrul Windsor.

    Comisia Europeană și Regatul Unit vor prezenta, în orientările lor respective, circumstanțele în care se va aplica articolul 10 din Cadrul Windsor, oferind detalii suplimentare pentru a le permite atât entităților care acordă subvențiile, cât și întreprinderilor din Regatul Unit să își desfășoare activitatea cu mai multă certitudine.


    (1)  A se vedea Declarația comună nr. 1/2023.


    Top