Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018H0719(01)

    Recomandarea Comisiei din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar în Uniune (Text cu relevanță pentru SEE.)

    C/2018/4072

    JO C 253, 19.7.2018, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.7.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 253/1


    RECOMANDAREA COMISIEI

    din 18 iulie 2018

    privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar în Uniune

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2018/C 253/01)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

    întrucât:

    (1)

    În temeiul Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului (1), Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate („agenția”) asigură implementarea armonizată și interoperabilitatea Sistemului european de management al traficului feroviar („ERTMS”) în Uniune. În acest scop, agenția verifică conformitatea soluțiilor tehnice avute în vedere cu specificațiile tehnice de interoperabilitate („STI”-urile) relevante și își dă aprobarea printr-o decizie.

    (2)

    Cu toate acestea, procesul de aprobare care trebuie urmat de agenție și de solicitanți nu este descris integral.

    (3)

    Pentru a consolida așteptările legitime ale solicitantului în cadrul procesului de aprobare prevăzut la articolul 19 din Directiva (UE) 2016/797 și pentru a facilita implementarea armonizată a ERTMS în Uniune, solicitantul și agenția ar trebui să urmeze orientările stabilite în prezenta recomandare.

    (4)

    Pentru a anticipa problemele tehnice și pentru a facilita procesul de acordare a autorizației de punere în funcțiune a instalațiilor fixe, prevăzută la articolul 18 din Directiva (UE) 2016/797, autoritățile naționale de siguranță („ANS”-urile) ar trebui să fie implicate încă de la începutul procesului de aprobare și ar trebui să aibă acces la documentele furnizate de solicitant.

    (5)

    Dată fiind diversitatea de contracte și de tipuri de licitații din cadrul subsistemului ERTMS terestru, agenția și solicitanții ar trebui să urmeze un proces care să acopere toate aceste tipuri de contracte și care, în același timp, să asigure că soluțiile tehnice avute în vedere respectă integral STI-urile relevante și, prin urmare, sunt pe deplin interoperabile.

    (6)

    Agenția și solicitantul ar trebui să utilizeze un „registru de probleme”, constituit de agenție, ca instrument de monitorizare pentru a identifica și pentru a urmări cât mai de timpuriu posibil eventualele probleme care afectează interoperabilitatea. Solicitantul ar trebui să prezinte dovezi cu privire la soluționarea problemelor care afectează interoperabilitatea.

    (7)

    De asemenea, agenția ar trebui să utilizeze o listă de probleme anonimizată ca instrument de schimb de experiență și de facilitare a implementării armonizate în domeniul ERTMS.

    (8)

    Orientările privind procesul de aprobare stabilite în prezenta recomandare nu ar trebui să se suprapună cu evaluarea conformității efectuată de organismele de evaluare descrise în Directiva (UE) 2016/797 și în STI-urile relevante. Agenția ar trebui să se asigure că informațiile referitoare la verificarea echipamentelor terestre ale Sistemului european de control al trenurilor (ETCS) și a echipamentelor Sistemului global de comunicații mobile – căi ferate (GSM-R), stabilite la articolul 5 și la punctul 6.1.2.3 din anexa la Regulamentul 2016/919 al Comisiei (2), sunt puse la dispoziție în conformitate cu prevederile respective. Aceste informații ar trebui evaluate de agenție cât mai curând posibil, pentru a anticipa orice probleme, pentru a minimiza costurile și pentru a reduce durata procesului de aprobare, precum și pentru a asigura faptul că soluția tehnică avută în vedere este interoperabilă.

    (9)

    Pentru a facilita procesul de aprobare, solicitantul ar trebui să inițieze un dialog cu agenția înainte de depunerea oficială a cererii. Pe parcursul acestei „etape de angajament inițial”, solicitantul și agenția ar trebui să ajungă la un acord cu privire la calendarul procesului de aprobare, inclusiv cu privire la termenele-limită respective ținând seama de tipul de achiziție și de procesul de autorizare. ANS-urile pot colabora și pot oferi un aviz cu privire la posibilele rezultate ale angajamentului inițial.

    (10)

    Taxele datorate agenției după etapa de angajament inițial a procesului ar trebui stabilite în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 al Comisiei (3).

    (11)

    Regulamentul de procedură al comisiilor pentru soluționarea contestațiilor ar trebui stabilit în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/867 al Comisiei (4).

    (12)

    Orientările prevăzute în prezenta recomandare au fost prezentate în vederea unui schimb de opinii comitetului menționat la articolul 51 din Directiva (UE) 2016/797,

    RECOMANDĂ:

    Secțiunea A: Dispoziții generale

    1.

    Ca solicitantul să contacteze agenția de îndată ce intenționează lansarea unei cereri de oferte referitoare la echipamentele ERTMS terestre pentru care este necesară aprobarea agenției.

    2.

    Ca solicitantul să prezinte documente tehnice suficient de detaliate pentru a permite agenției să verifice interoperabilitatea deplină a soluțiilor tehnice avute în vedere spre implementare.

    3.

    Ca agenția și ANS relevantă să coopereze și să facă schimb de informații pentru a anticipa și pentru a soluționa orice probleme de ordin tehnic și, prin urmare, pentru a facilita sarcina ANS în ceea ce privește autorizarea punerii în funcțiune a subsistemului. ANS poate emite avize prin intermediul ghișeului unic menționat la articolul 12 din Regulamentul (UE) 2016/796 (denumit în continuare „ghișeul unic”) în orice moment al procesului, inclusiv în decursul etapei de angajament inițial, cu privire la aspecte de ordin tehnic și la planificare.

    4.

    Ca informațiile furnizate în decursul procesului de aprobare să fie puse la dispoziția ANS.

    5.

    Ca solicitantul și agenția să urmeze procesul de aprobare compus din trei etape:

    (a)

    angajamentul inițial;

    (b)

    depunerea dosarului și verificarea integralității acestuia;

    (c)

    evaluarea și decizia.

    6.

    Ca solicitantul să depună, cât mai devreme posibil, prin intermediul ghișeului unic, următorul dosar de cerere necesar pentru aprobare, incluzând descrierea soluției tehnice avute în vedere și documentele care demonstrează conformitatea soluției tehnice avute în vedere cu STI-ul de control-comandă și semnalizare relevant, astfel cu se prevede la articolul 19 din Directiva (UE) 2016/797:

    (a)

    Proiectul de caiet de sarcini sau descrierea soluției tehnice avute în vedere

    descrierea proiectului, inclusiv detalii privind linia, grupa de linii sau rețeaua care face obiectul proiectului sau al combinației de proiecte: localizarea geografică, numărul de kilometri pe linie simplă și dublă, nivelul ERTMS, versiunea de bază (referința) și versiunea actuală, elementele constitutive de interoperabilitate și stațiile;

    dovezi că oferta sau contractul sau ambele includ STI-ul de control-comandă și semnalizare relevant, versiunea de bază (referința) și versiunea actuală;

    planul proiectului, indicându-se rezultatele concrete, etapele și termenele-limită;

    lista funcțiilor ERTMS de implementat;

    normele tehnice și scenariile de încercare operațională, menționate la articolul 5 din Regulamentul (UE) 2016/919 și la punctul 6.1.2.3 din anexa la regulamentul respectiv;

    strategia de încercare și planurile de încercare;

    (b)

    Documentele care demonstrează condițiile necesare pentru compatibilitatea tehnică și operațională a subsistemului cu vehiculele prevăzute să funcționeze pe rețeaua relevantă

    (c)

    Documentele care demonstrează conformitatea soluției tehnice avute în vedere cu STI-ul de control-comandă și semnalizare relevant, precum și orice alte documente relevante, precum avizele autorității naționale de siguranță, declarațiile de verificare sau certificatele de conformitate:

    dacă este disponibilă, o autorizație „ERTMS terestru” precedentă emisă de o ANS relevantă pentru soluțiile tehnice avute în vedere care sunt prezentate de solicitant;

    dacă sunt disponibile, certificatele de conformitate CE ale elementelor constitutive de interoperabilitate și declarația de conformitate CE a elementelor constitutive de interoperabilitate, inclusiv modelul agenției pentru certificare și abateri definit în orientările agenției;

    dacă sunt disponibile, certificatele de verificare a subsistemului și, dacă este cazul, declarațiile intermediare de verificare a proiectării și declarația CE de verificare a subsistemului, inclusiv modelul pentru certificare și abateri definit în orientările relevante ale agenției;

    demonstrarea modului în care au fost abordate riscurile care afectează interoperabilitatea aferente fiecărei probleme din registrul de probleme;

    normele naționale referitoare la ERTMS care sunt aplicabile proiectului;

    în cazul în care solicitantul deține o derogare de la aplicarea uneia sau mai multor STI-uri sau a unor părți ale acestora, un document furnizat de statul membru prin care se acordă derogarea, în conformitate cu articolul 7 din Directiva (UE) 2016/797.

    7.

    Ca fiecare dintre problemele menționate în registrul de probleme să fie clasificată în una dintre următoarele categorii:

    (a)

    investigare;

    (b)

    problemă încheiată;

    (c)

    problemă încheiată condiționat;

    (d)

    problemă încheiată, dar în mod inacceptabil.

    8.

    Ca agenția să sugereze, prin intermediul ghișeului unic, o listă de probleme cu statutul „investigare” în cadrul registrului de probleme.

    9.

    Ca solicitantul să prezinte dovezi, potrivit calendarului convenit menționat la punctul 17 litera (b) și înainte de etapa de decizie, care să arate că fiecare dintre problemele identificate în registrul de probleme a fost soluționată.

    10.

    Ca agenția să actualizeze statutul problemelor din registrul de probleme, în funcție de dovezile prezentate de solicitant, ca fiind „problemă încheiată”, „problemă încheiată condiționat” sau „problemă încheiată, dar în mod inacceptabil”.

    11.

    Ca solicitantul și ANS să poată sugera probleme suplimentare care să fie incluse în registrul de probleme.

    12.

    Ca agenția să furnizeze solicitantului orientări privind modul de dovedire a soluționării problemelor, pentru a accelera procesul și pentru a evita sarcinile administrative inutile.

    13.

    Ca agenția să publice o listă de probleme anonimizată, ca instrument de împărtășire a experienței și de facilitare a implementării armonizate a proiectelor ERTMS terestre.

    Secțiunea B: etapa 1 – Angajament inițial

    14.

    Ca solicitantul, înainte de depunerea oficială a cererii, să se angajeze într-un dialog inițial cu agenția în vederea facilitării procesului de aprobare.

    15.

    Ca etapa de angajament inițial să înceapă înainte de orice cerere de oferte referitoare la echipamentele ERTMS terestre și atunci când solicitantul informează agenția cu privire la intenția sa de a depune o cerere de aprobare.

    16.

    Ca angajamentul inițial să fie limitat la un număr redus de discuții, în cadrul cărora solicitantul să prezinte proiectul preconizat și detaliile soluțiilor tehnice avute în vedere, inclusiv, dacă sunt disponibile, documentele enumerate la punctul 6.

    17.

    Ca etapa de angajament inițial să se încheie cu semnarea unui acord între agenție și solicitant, care să includă:

    (a)

    domeniul de aplicare al cererii;

    (b)

    calendarul de implementare, inclusiv datele pentru:

    (i)

    depunerea fiecărui document menționat la punctul 6;

    (ii)

    actualizarea registrului de probleme;

    (iii)

    termenul-limită de decizie;

    (c)

    registrul de probleme.

    18.

    Ca ANS să participe la etapa de angajament inițial și să prezinte un aviz cu privire la propunerea acordului menționat la punctul 17.

    19.

    Ca solicitantul să utilizeze ghișeul unic pentru a înregistra documentele enumerate la punctul 6.

    Secțiunea C: etapa 2 – Depunerea și verificarea integralității dosarului

    20.

    Ca etapa de depunere a dosarului și de verificare a integralității acestuia să urmeze etapei de angajament inițial atunci când solicitantul depune, prin intermediul ghișeului unic, cererea de decizie cu privire la aprobare.

    21.

    Ca solicitantul să depună toate documentele enumerate la punctul 6. Dacă oricare dintre aceste documente a fost deja depus prin intermediul ghișeului unic, solicitantul poate identifica documentele respective și poate confirma că rămân aplicabile proiectului fără nicio modificare sau adăugire. În eventualitatea oricărei modificări sau adăugiri la documentele respective, solicitantul trebuie să depună documentele actualizate.

    22.

    Ca agenția să evalueze integralitatea dosarului depus și să verifice dacă dosarul depus a fost încărcat în cadrul ghișeului unic, dacă include toate documentele enumerate la punctul 6 și dacă niciuna dintre problemele menționate în registrul de probleme nu are statutul de „interogare”.

    23.

    Ca agenția să evalueze relevanța și coerența dosarului depus în legătură cu documentele enumerate la punctul 6 și cu acordul convenit în cadrul angajamentului inițial și menționat la punctul 17.

    24.

    Ca agenția să informeze solicitantul, prin intermediul ghișeului unic, în termen de o lună de la depunerea oficială, în cazul în care informațiile furnizate nu sunt complete, prezentând dovezile relevante și precizând documentele suplimentare relevante care trebuie prezentate în termenul-limită convenit în cadrul calendarului de implementare în decursul etapei de angajament inițial.

    25.

    Ca agenția, atunci când consideră că dosarul este complet, relevant și coerent, să informeze solicitantul în consecință prin intermediul ghișeului unic.

    Secțiunea D: etapa 3 – Evaluare și decizie

    26.

    Ca etapa de evaluare și decizie să urmeze încheierii etapei de depunere a dosarului și de verificare a integralității acestuia.

    27.

    Ca agenția să emită o decizie favorabilă sau nefavorabilă în termen de două luni de la începutul etapei de evaluare și decizie cu privire la acea parte a soluțiilor tehnice care nu au făcut obiectul unei decizii favorabile în vederea aprobării lor de către agenție.

    28.

    Ca agenția să ia în considerare orice aviz emis de autoritatea națională de siguranță cu privire la cererea de aprobare.

    29.

    Ca agenția să emită o decizie favorabilă dacă etapa 2 este finalizată cu succes și dacă toate problemele enumerate în registrul de probleme au statutul „problemă încheiată”.

    30.

    Ca agenția să emită o decizie nefavorabilă dacă una sau mai multe dintre problemele enumerate în registrul de probleme are statutul de „problemă încheiată, dar în mod inacceptabil” sau dacă evaluarea din etapa 2 s-a încheiat, dar dosarul este considerat incomplet, irelevant și/sau incoerent.

    31.

    Ca agenția să emită o decizie favorabilă condiționată în următoarele cazuri:

    (a)

    una sau mai multe dintre problemele enumerate în registrul de probleme au statutul „încheiată condiționat”; și

    (b)

    niciuna dintre probleme nu are statutul „încheiată, dar în mod inacceptabil”.

    32.

    Ca agenția să furnizeze o explicație a condițiilor care trebuie îndeplinite de către solicitant într-un stadiu ulterior și examinate de ANS, precum și un rezumat al problemelor finale înregistrate în registrul de probleme.

    33.

    Ca, în cazul în care o condiție stabilită în decizia favorabilă a agenției nu poate fi îndeplinită de solicitant, ANS să recomande solicitantului:

    (a)

    să depună o nouă cerere de aprobare de către agenție. În acest caz, solicitantul identifică documentele dintr-o cerere anterioară de aprobare adresată agenției care sunt încă valabile, iar agenția nu repetă evaluarea documentelor respective;

    (b)

    să aplice articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/796. În acest caz, agenția se oferă să actualizeze registrul de probleme în cadrul ghișeului unic.

    34.

    Ca, în cazul în care agenția emite o decizie nefavorabilă, solicitantul să fie îndreptățit să rectifice planul proiectului, să depună o nouă cerere și să indice părțile proiectului care rămân neschimbate, precum și documentele și dovezile care sunt în continuare valabile.

    35.

    Ca, în cazul în care solicitantul depune o cerere motivată pentru ca agenția să își reexamineze decizia în temeiul articolului 19 alineatul (5) din Directiva (UE) 2016/797, cererea respectivă să fie făcută prin intermediul ghișeului unic și să fie însoțită de o justificare detaliată a aspectelor pe care solicitantul le consideră evaluate în mod necorespunzător de către agenție. Agenția ar trebui să își confirme sau să își reexamineze decizia punând accentul pe aspectele evidențiate în această justificare. Constatările în urma reexaminării ar trebui comunicate solicitantului, prin intermediul ghișeului unic, în termen de două luni de la data depunerii cererii de către solicitant.

    36.

    Ca agenția să ofere solicitantului o justificare adecvată în cazul în care își confirmă decizia nefavorabilă inițială.

    37.

    Ca solicitantul să aibă dreptul de a depune o contestație la comisia pentru soluționarea contestațiilor instituită în temeiul articolului 55 din Regulamentul (UE) 2016/796 în cazul în care agenția își confirmă decizia nefavorabilă inițială.

    Adoptată la Bruxelles, 18 iulie 2018.

    Pentru Comisie

    Violeta BULC

    Membru al Comisiei


    (1)  Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).

    (2)  Regulamentul (UE) 2016/919 al Comisiei din 27 mai 2016 privind specificația tehnică de interoperabilitate referitoare la subsistemele de control-comandă și semnalizare ale sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 158, 15.6.2016, p. 1).

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 al Comisiei din 2 mai 2018 privind taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate și condițiile de plată a acestora (JO L 129, 25.5.2018, p. 68).

    (4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/867 al Comisiei din 13 iunie 2018 de stabilire a regulamentului de procedură al comisiei (comisiilor) pentru soluționarea contestațiilor a(le) Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate (JO L 149, 14.6.2018, p. 3).


    Top