Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0259

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European privind strategia UE pentru politica de protecție a consumatorilor 2007-2013 — Mai multă putere consumatorilor, bunăstare crescută și protecție eficientă a acestora COM(2007) 99 final

    JO C 162, 25.6.2008, p. 20–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.6.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 162/20


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European privind strategia UE pentru politica de protecție a consumatorilor 2007-2013 — Mai multă putere consumatorilor, bunăstare crescută și protecție eficientă a acestora

    COM(2007) 99 final

    (2008/C 162/02)

    La 13 martie 2007, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Comisia Europeană a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European privind strategia UE pentru politica de protecție a consumatorilor 2007-2013 — Mai multă putere consumatorilor, bunăstare crescută și protecție eficientă a acestora.

    Secțiunea pentru piața unică, producție și consum, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la … Raportor: dna DARMANIN.

    În cea de a 442-a sesiune plenară, care a avut loc la 13 și 14 februarie 2008 (ședința din 13 februarie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 148 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 5 abțineri.

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1

    CESE întâmpină favorabil această strategie pentru 2007-2013 și consideră că aceasta reprezintă un promițător pas înainte în domeniul strategiei pentru protecția consumatorilor. CESE recunoaște că planul a cărui realizare și-a propus-o Comisia este un plan ambițios, deși vag pe alocuri, și prevede că obiectivele vor fi îndeplinite la termenul specificat.

    1.1.1

    Cu toate acestea, CESE consideră că un buget anual în valoare medie de 22,7 milioane EUR destinat programului strategiei pentru protecția consumatorilor este, din nefericire, prea mic pentru a pune în aplicare acțiunile propuse în această strategie. Există o discrepanță evidentă între acțiunile ambițioase propuse în strategie și resursele alocate pentru punerea lor în aplicare.

    1.2

    CESE observă că, în timp ce strategia este pozitivă și ambițioasă, acțiunile întreprinse până acum în domenii legate de protecția consumatorului au fost în realitate dezamăgitoare și, prin urmare, nu reprezintă o indicație favorabilă a succesului acesteia. Pentru atingerea ambițioaselor obiective propuse este necesară instituirea unui program dinamic pentru viitorul apropiat.

    1.3

    CESE observă, de asemenea, că în domeniul protecției consumatorului, legislației îi revine un rol central. Pe de altă parte, legislația existentă nu este flexibilă, iar condițiile de piață oneste ar putea avea mare importanță pentru consumatori și furnizori. Când piața nu funcționează bine, legislația este indispensabilă. CESE invită Comisia să se asigure că, acolo unde este necesară legislația, aceasta este într-adevăr pusă în aplicare și respectată. Aceasta nu ar trebui să aducă atingere în nici un fel protecției consumatorilor existente în statele membre. Unul din instrumentele identificate în acest sens este monitorizarea mai bună a pieței, scop în care CESE invită Comisia să se asigure că se desfășoară cercetări de piață adecvate, la nivel macro și micro. Este necesar ca legislația să fie însoțită de controlul punerii în aplicare și de o evaluare permanentă. În plus, este esențial ca legislația să fie simplă și ușor de înțeles, având în vedere, în special, că cei mai mulți operatori de pe piața internă sunt IMM-uri.

    1.3.1

    Se recomandă ca programul pentru politica de protecție a consumatorului să asigure nu numai aplicarea riguroasă și evaluarea modului de protejare a drepturilor consumatorilor, ci și stimularea cooperării și coordonării între sectoarele economice și organizațiile de protecție a consumatorilor în statele membre. Mai mult decât prin legislație și aplicarea acesteia, drepturile consumatorilor sunt protejate atunci când aceste două sectoare colaborează pentru un obiectiv comun.

    1.4

    Educarea consumatorilor și a furnizorilor de produse și servicii reprezintă o componentă-cheie a respectării și cunoașterii legislației, fiind în același timp un factor esențial al consumului și producției responsabile și durabile.

    1.5

    CESE consideră că este esențial ca următoarele provocări să fie abordate în perioada 2007-2013:

    intensificarea utilizării tehnologiei pentru promovarea loială și consumul responsabil al bunurilor și serviciilor — comerțul electronic devine un instrument mai puternic de achiziționare de bunuri și servicii; cu toate acestea, nu există o formă de protecție a consumatorilor în cadrul legislativ curent, deoarece progresele din comerțul electronic sunt mai rapide decât pozițiile adoptate în acest domeniu de către protecția consumatorilor;

    punerea riguroasă în aplicare a legislației acolo unde este necesar — legislația statelor membre și aplicarea sa diferă între statele din cadrul UE. Este necesar ca acele state cu o aplicare mai puțin strictă să fie aduse la nivelul statelor care au rezultate mai bune;

    căi de acțiune judiciară la care au acces consumatorii, atât colective, cât și individuale — consumatorii ar trebui să dispună de un mijloc eficient și accesibil de a înainta acțiune în despăgubire, atât în propria țară, cât și în afara granițelor. Pe de altă parte, căile de acțiune judiciară colective ar trebui armonizate pe întreg teritoriul UE, astfel încât să poată beneficia de astfel de căi de acțiune judiciară atât grupurile de consumatori individuali, cât și întreprinderile cu calitate de consumator (în special IMM-urile);

    protecția drepturilor consumatorilor pe piețele internaționale;

    luarea în considerare a protecției consumatorilor în toate politicile și în legislația UE; și

    supravegherea atentă a unor sectoare de pe piață în care protecția consumatorului este indispensabilă.

    2.   Sinteza strategiei Comisiei

    2.1

    Strategia evidențiază principalele provocări pentru perioada imediat următoare. În esență, provocările sunt legate de faptul că piața cu amănuntul și piața serviciilor evoluează și se dezvoltă într-un mod în care consumatorului i se acordă mai multă putere de acțiune. Însă aceasta poate conduce la o accentuare a segregării între consumatorii care dețin informații și mijloace și consumatorii din grupurile vulnerabile. În orice caz, aceasta nu presupune în mod necesar maximizarea bunăstării consumatorilor, pentru că ce este esențial este ca încrederea acestora să nu fie pusă în pericol. O altă provocare se leagă de capacitatea întreprinderilor, în special a IMM-urilor, de a se adapta la progresele tehnologice care atrag după sine schimbări în tehnica de vânzare a produselor/serviciilor și se bazează într-o măsură mai mare pe comerțul electronic și pe servicii adaptate la consumator.

    2.2

    Obiectivele propuse în strategie spre a fi realizate până în 2013 sunt următoarele:

    acordarea unei puteri mai mari consumatorilor comunitari, deoarece aceasta este considerată un element-cheie în asigurarea bunăstării consumatorilor, care în același timp stimulează competitivitatea, pe baza unor informații corecte și relevante, contracte oneste și căi de acțiune judiciară echitabile;

    creșterea bunăstării consumatorilor din punctul de vedere al prețurilor, opțiunilor, calităților, accesibilității și siguranței produselor;

    protecția eficientă a consumatorilor împotriva riscurilor grave, în special împotriva acelora pe care aceștia nu le pot preveni la nivel individual.

    Aceste obiective sunt considerate elementele centrale ale creșterii economice pe piața internă.

    2.3

    Aceste obiective vor fi atinse prin instituirea unui cadru juridic pentru alocarea de fonduri destinate politicii de protecție a consumatorilor în UE, astfel încât să asigure protecția consumatorilor și aplicarea eficientă a legislației prin controlul modului de aplicare, cooperare, informare, educație și despăgubiri.

    2.4

    Domeniile prioritare stabilite în consecință sunt următoarele:

    o mai bună monitorizare a piețelor cu amănuntul și a politicilor naționale de protecție a consumatorilor;

    o mai bună legiferare în materie de protecție a consumatorilor;

    diversificarea metodelor de aplicare a legislației și a căilor de acțiune judiciară;

    consumatori mai bine informați și educați;

    poziționarea consumatorilor în centrul altor politici și reglementări ale UE.

    Strategia subliniază mai multe acțiuni în fiecare domeniu prioritar, unele dintre acestea fiind discutate în secțiunea „Observații specifice”.

    3.   Observații generale

    3.1

    CESE salută Strategia pentru protecția consumatorilor pentru 2007-2013 și sprijină în mod deosebit conceptul exprimat explicit în strategie conform căruia încrederea consumatorului și protecția acestuia constituie un element cheie pentru o piață internă sănătoasă și prosperă. Trebuie să se acorde atenție exemplelor de succes din UE în materie de autoreglementare, coreglementare și instituire a codurilor de conduită.

    3.1.1

    Cu toate acestea, CESE nu restrânge scopul politicii de protecție a consumatorului la realizarea pieței interne; dimpotrivă, așa cum s-a afirmat în mod corect în documentul Comisiei intitulat „O piață unică pentru Europa secolului XXI” (COM(2007) 724 final), piața internă este cea care trebuie să aibă ca scop să satisfacă interesul consumatorilor și să se pună în serviciul acestora.

    3.1.2

    CESE consideră că Comisia trebuie să-și direcționeze politicile către transparența piețelor și consolidarea pieței interne; o politică de protecție a consumatorilor care să acționeze în favoarea unor piețe eficiente contribuie la creșterea economică și la ocuparea forței de muncă și consolidează bunăstarea consumatorilor.

    3.2

    Provocările identificate de Comisie pe piața internă sunt probleme reale, care trebuie corectate și pe care într-adevăr strategia le abordează. Cu toate acestea, în ceea ce privește provocările pieței, CESE consideră că mai există două alte provocări cu care se confruntă Comisia: realizarea unei armonizări reale a politicilor naționale și poziționarea bunăstării consumatorului printre indicatorii esențiali ai activității diverselor DG-uri ale Comisiei.

    3.3

    CESE consideră că această nouă comunicare a Comisiei privind strategia pentru 2007-2013 este un pas înainte foarte important și promițător, mult mai bine structurat decât strategia comună pentru sănătate publică și politica de protecție a consumatorilor prezentată anterior (COM(2005) 115 final), pentru care Comitetul a elaborat, de asemenea, un aviz (1).

    3.4

    CESE este preocupat de incoerența care poate apărea între această propunere și alte măsuri deja aprobate la nivel comunitar. Ar trebui să existe coerență între obiectivele operaționale și Decizia Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui program de acțiune comunitară în domeniul politicii de protecție a consumatorilor (2007-2013) (2).

    3.5

    Deși obiectivele stabilite de Comisie sunt deosebit de ambițioase și uneori lipsite de precizie, Comitetul crede că acestea vor fi îndeplinite la termenul specificat și în modul cel mai potrivit cu cerințele pieței interne și ale consumatorilor.

    3.6

    Întrucât Comisia desfășoară deja mai multe inițiative în vederea realizării acestor obiective, cum ar fi Cartea verde privind revizuirea acquis-ului protecției consumatorilor, Comitetul îndeamnă Comisia să înceapă revizuirea atentă a directivelor specifice din domeniu. Comunicările lansate recent cu privire la punerea în aplicare a Directivei privind vânzările la distanță [COM(2006) 514 final] din 21.9.2006, a Directivei privind răspunderea juridică directă și garanțiile conexe [COM(2007) 210 final) și a directivelor din 2007 de modificare a Directivei privind regimul de proprietate periodică (timeshare) au fost dezamăgitoare pentru CESE în sensul că aceste propuneri nu merg de fapt până la capăt în rezolvarea problemelor pe care le au aceste servicii. În plus, nu urmăresc realizarea obiectivelor stabilite în strategia pentru politica de protecție a consumatorilor.

    3.6.1

    CESE așteaptă propunerea Comisiei de directivă-cadru privind drepturile contractuale ale consumatorilor, care este înscrisă în programul legislativ și de lucru pentru 2008 [COM(2007)640 final] și este gata să-și prezinte avizul pe această temă de îndată ce este adoptat și, în special, pe tema respectării principiilor afirmate în procesul de simplificare a legislației comunitare.

    3.7

    În anumite condiții și pentru scopuri foarte bine precizate, atunci când desăvârșirea pieței interne este obiectivul principal, CESE este pregătit să sprijine deplina armonizare a legislației privind protecția consumatorilor. Cu toate acestea, o astfel de abordare nu ar trebui pusă în aplicare cu prețul diminuării drepturilor existente, ci prin consolidarea acestor drepturi în diferitele state membre, astfel încât să încurajeze continuarea achizițiilor transfrontaliere care conduc la câștiguri atât pentru consumatori cât și pentru piața cu amănuntul și cea a serviciilor. Această abordare ar trebui să se regăsească la nivelul la care statele membre veghează la stabilirea unui grad corespunzător de protecție a consumatorilor, ci și la nivelul comunitar, la care se fac eforturi de realizare a integrării pieței interne.

    3.8

    CESE salută acțiunile menționate în domeniile prioritare ale strategiei pentru protecția consumatorilor. Comitetul așteaptă de fapt cu nerăbdare punerea în aplicare a acțiunilor descrise. CESE consideră că resursele (atât financiare, cât și umane) ale DG — Protecția Consumatorilor sunt în realitate limitate. Aceasta face ca sarcina DG de realizare a obiectivelor să fie chiar și mai dificilă. În plus, un buget anual în valoare medie de 22,7 milioane EUR destinat programului strategiei pentru protecția consumatorilor este din nefericire prea mic pentru a pune în aplicare acțiunile propuse în această strategie.

    3.8.1

    Experiența din programul precedent este că o mare parte a planurilor nu au putut fi puse în aplicare și din lipsă de personal. În plus, bugetul, alocat pe baze anuale, a fost de fapt superior mediei exact în perioadele cu sarcini mai modeste.

    4.   Observații specifice

    4.1

    O mai bună monitorizare a pieței: CESE recunoaște că este necesar să se acționeze în sensul colectării de informații de piață mai bune și sprijină măsurile propuse la acest punct prioritar. Cu toate acestea, CESE recomandă insistent Comisiei să găsească moduri inovatoare de a afla care sunt experiențele și percepțiile consumatorilor. În plus, Comisia ar putea dori să întreprindă o acțiune pe scară largă de identificare a experiențelor consumatorilor în statele membre, prin analizarea unor cazuri reale și a modului în care au fost soluționate. Pe de altă parte, Comitetul recomandă să nu se procedeze la strângerea datelor de piață cu prețul unor sarcini administrative împovărătoare impuse întreprinderilor, în special IMM-urilor.

    4.2

    O mai bună legiferare privind protecția consumatorilor: inițiativele luate în acest domeniu prioritar ar trebuie să aibă în vedere pe deplin efectele pe care comerțul electronic și universul digital îl au asupra drepturilor consumatorilor și, în consecință, să stabilească obligații și drepturi clare pentru mediul digital. În afară de aceasta, ar trebui identificate acțiuni prin care anumite grupuri de consumatori să fie sprijinite pentru a nu fi excluse, din cauza decalajului digital, de la beneficiile anumitor servicii, deoarece astfel s-ar forma încă un segment de consumatori vulnerabili.

    4.3

    Diversificarea metodelor de aplicare a legislației și a căilor de acțiune judiciară: un control mai bun al modului de aplicare a legislației este cu siguranță necesar pentru a asigura atingerea obiectivelor acestei politici; este obligatorie o cooperare mai strânsă între statele membre și Comisie. CESE salută și sprijină acțiunile colective în despăgubire propuse de Comisie. O astfel de formă de despăgubire asigură tratarea problemelor consumatorilor care nu pot fi rezolvate în mod individual.

    4.4

    Consumatori mai bine informați și educați: CESE este ferm convins că educația și informarea sunt absolut necesare în protecția consumatorilor. Rețeaua centrelor europene pentru consumatori (ECC-Net) a reprezentat un important pas înainte în furnizarea de informații consumatorilor. Cu toate acestea, CESE consideră că Comisia ar trebui să găsească și alte mijloace, mai creative și mai inovatoare, de a comunica realmente cu consumatorii în general, într-un limbaj atrăgător pentru public.

    4.5

    Consumul responsabil și durabil: întrucât ar trebui să ne propunem să avem consumatori bine informați, este important să subliniem că trebuie să existe un consum responsabil. Dat fiind că această strategie menționează că nu va fi loc pentru comercianți „necinstiți”, ar trebui afirmat explicit și că, pe de altă parte, întreprinzătorii și comercianții așteaptă de la consumatori să aibă un comportament de consum responsabil. În plus, durabilitatea consumului ar trebui să devină o componentă importantă a pieței interne, și atât comercianții, cât și consumatorii ar trebui să cunoască mai bine ce reprezintă consumul durabil și să adopte astfel de practici.

    4.6

    În toate politicile și reglementările UE trebuie să fie integrate elemente de protecție a consumatorilor: măsurile propuse de Comisie, cum ar fi funcționarii de legătură cu organizațiile de consumatori în DG-uri, sunt pozitive și ar trebui să contribuie în mod eficient la realizarea acestei priorități. CESE este de acord cu cei care consideră că fiecare DG ar trebui să raporteze anual modul în care a integrat în domeniul său politica de protecție a consumatorului. Astfel, CESE salută includerea aliniatului (2) din articolul 153 în dispozițiile generale (noul articol 12 din proiectul de Tratat de reformă).

    4.7

    O mai bună protecție a consumatorilor pe piețele internaționale: este necesară protecția consumatorilor și pe piețele internaționale. Aceasta ar trebui legată nu numai de siguranța produselor, care constituie o preocupare crescândă pentru consumatorii europeni, ci și protecția împotriva serviciilor/produselor vândute în special în comerțul electronic și care creează probleme consumatorilor.

    4.8

    Strategia arată că un obiectiv al Comisiei este să se asigure că politica pentru servicii de interes general (SIG) este însoțită de măsurile corecte de protecție a consumatorilor. Comitetul speră că este împărtășit de Comisie punctul său de vedere, exprimat în diferite avize privind SIG și serviciul universal, în consens cu noul protocol privind serviciile de interes general al Tratatului de la Lisabona.

    4.9

    Cooperarea între organizațiile producătorilor și cele de protecție a consumatorilor: dincolo de sfera legislativă și de control, cooperarea acestor două sectoare este cea care face într-adevăr posibilă protecția consumatorilor. Ar trebui să se întreprindă eforturi pentru a facilita această cooperare; întreg teritoriul comunitar ar trebui să se folosească exemple de bune practici din statele care adoptă această abordare și au coduri de conduită în acest sens.

    Bruxelles, 13 februarie 2008

    Președintele

    Comitetului Economic și Social European

    Dimitris DIMITRIADIS


    (1)  JO C 88, 11.4.2006. INT/271, raportor: dl Pegado Liz.

    (2)  Decizia 1926/2006/CE din 18.12.2006. JO L 404, 30.12.2006, p. 39.


    Top