Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Statisticile UE referitoare la venit și la condițiile de viață

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Statistici în materie de educație și învățare continuă' , 'Statistici europene referitoare la persoane și gospodării' for an updated information about the subject.

Statisticile UE referitoare la venit și la condițiile de viață

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1177/2003 – statisticile UE referitoare la venit și la condițiile de viață

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul creează un sistem pentru culegerea și compilarea de statistici referitoare la venit și la condițiile de viață în Uniunea Europeană (UE), cunoscut sub denumirea EU-SILC.
  • Aceste date servesc la monitorizarea progreselor înregistrate în legătură cu strategia Europa 2020, în special în ceea ce privește obiectivul acesteia de reducere a sărăciei. Prin urmare, este important ca datele culese să fie comparabile, asigurându-se armonizarea regulilor de culegere și de colectare a acestora.

ASPECTE-CHEIE

  • EU-SILC vizează colectarea de date transversale* și longitudinale* actualizate despre venit și despre nivelul și componentele sărăciei și excluderii sociale la nivel național și la nivelul Uniunii Europene.
  • Sistemul cuprinde date transversale privind venitul, sărăcia, excluderea socială și alte aspecte ale condițiilor de viață, precum și date longitudinale limitate la venit, muncă și câțiva indicatori nefinanciari ai excluderii sociale (de exemplu dificultatea de a face față cheltuielilor, nivelul datoriilor și lipsa bunurilor de strictă necesitate).
  • Datele transversale și longitudinale trebuie să se bazeze pe eșantioane aleatoare reprezentative la nivel național.
  • Regulamentul prevede un set de reguli care definește listele armonizate de variabile-țintă primare și secundare pe care țările UE trebuie să le transmită biroului statistic al Comisiei Europene, Eurostat:
    • variabilele primare sunt culese anual și includ, la nivel de gospodărie, date de bază, locuința, lipsurile materiale și venitul, iar la nivel personal, date de bază, educația, sănătatea, munca și venitul;
    • variabilele secundare, care fac obiectul unei colectări de date la fiecare patru ani sau mai rar, cuprind informații fie la nivel de gospodărie, fie la nivel personal cu privire la aspecte precum condițiile de locuit, perpetuarea sărăciei de la o generație la alta și lipsurile materiale.
  • Pentru a permite o analiză multidimensională la nivelul gospodăriilor și persoanelor, în special analizarea problemelor sociale majore nou apărute și care necesită a cercetare specifică, este necesar ca toate datele privind gospodăriile și persoanele fizice să poată fi corelate în componenta transversală și în componenta longitudinală.
  • Țările UE încearcă să se asigure că programarea culegerii de date rămâne aceeași de la un an la altul.
  • Pentru primii patru ani de EU-SILC, țările UE au primit o contribuție financiară din partea UE pentru munca de culegere a datelor.
  • Eurostat poate permite accesul la date confidențiale în localurile sale sau poate publica seriile de microdate anonimizate din sursa EU-SILC în scopuri științifice.
  • Comitetul Sistemului Statistic European, compus din experți naționali, asistă și este prezidat de Comisie. Acesta decide cu privire la aspecte precum domeniile-țintă secundare care urmează a fi acoperite.
  • Regulamentul a fost modificat de trei ori:
    • în 2004, cu prilejul extinderii UE prin aderarea a 10 țări noi;
    • în 2007, cu prilejul extinderii suplimentare a UE prin aderarea Bulgariei și a României; și
    • în 2013, cu prilejul aderării Croației.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică începând cu data de 23 iulie 2003.

CONTEXT

EU-SILC a fost lansat în 2003, moment la care acoperea șase țări ale UE (Belgia, Danemarca, Grecia, Irlanda, Luxemburg și Austria), precum și Norvegia, și reprezintă o parte integrantă a Sistemului Statistic European. De-a lungul anului, acoperirea sistemului s-a extins pentru a cuprinde toate cele 28 de țări ale UE, cele trei țări participante la Asociația Europeană a Liberului Schimb (Islanda, Norvegia și Elveția), precum și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia și Turcia.

* TERMENI-CHEIE

Date transversale: date care aparțin unui anumit moment sau unei anumite perioade. Aceste date pot fi extrase din anchete transversale prin sondaj și pot fi combinate cu datele din registre (adică date privind persoanele, gospodăriile sau locuințele culese dintr-un registru administrativ sau statistic).

Date longitudinale: datele referitoare la evoluția în timp la nivel individual, observate periodic pe o anumită durată. Acestea pot proveni dintr-o anchetă transversală cu eșantion rotativ, în care sunt urmărite persoanele selectate inițial, sau dintr-o anchetă tip panel. Datele longitudinale pot fi combinate cu datele din registre.

ACTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 iunie 2003 privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC) (JO L 165, 3.7.2003, pp. 1-9)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 1980/2003 al Comisiei din 21 octombrie 2003 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC), privind definițiile și definițiile actualizate (JO L 298, 17.11.2003, pp. 1-22

A se vedea versiunea consolidată

Regulamentul (CE) nr. 1981/2003 al Comisiei din 21 octombrie 2003 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC), în ceea ce privește aspectele anchetei pe teren și procedurile de imputare (JO L 298, 17.11.2003, pp. 23-28)

Regulamentul (CE) nr. 1982/2003 al Comisiei din 21 octombrie 2003 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC), în ceea ce privește regulile de eșantionare și urmărire (JO L 298, 17.11.2003, pp. 29-33)

Regulamentul (CE) nr 1983/2003 al Comisiei din 7 noiembrie 2003 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC), în ceea ce privește lista variabilelor primare țintă (JO L 298, 17.11.2003, pp. 34-85)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr 28/2004 al Comisiei din 5 ianuarie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC) în ceea ce privește descrierea detaliată a conținutului rapoartelor intermediare și finale cu privire la calitate (JO L 5, 9.1.2004, pp. 42-56)

Data ultimei actualizări: 18.11.2016

Top