Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0495

Recomandarea (UE) 2022/495 a Comisiei din 25 martie 2022 privind monitorizarea prezenței furanului și a alchilfuranilor în alimente

C/2022/1751

JO L 100, 28.3.2022, p. 60–61 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/495/oj

28.3.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 100/60


RECOMANDAREA (UE) 2022/495 A COMISIEI

din 25 martie 2022

privind monitorizarea prezenței furanului și a alchilfuranilor în alimente

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

Furanul și alchilfuranii, care includ metilfurani, cum ar fi 2-metilfuranul, 3-metilfuranul și 2,5-dimetilfuranul, sunt contaminanți de proces care se formează în alimente în timpul prelucrării termice.

(2)

Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat în 2017 un aviz științific privind riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența furanului și a metilfuranilor în alimente (1). Avizul a concluzionat că nivelurile actuale de expunere la furan reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătate. În ceea ce privește metilfuranii, avizul a concluzionat că aceștia pot contribui în mod semnificativ la expunerea globală la furan și alchilfurani și, prin urmare, pot spori preocuparea legată de sănătate. Cu toate acestea, deoarece lipsesc date privind prezența metilfuranilor în produsele alimentare, EFSA a recomandat producerea de date suplimentare în acest domeniu. În special, a fost raportată prezența furanului și a alchilfuranilor în cafea, alimentele la borcan pentru bebeluși, supele gata de consum, chipsurile pe bază de cartofi, sucurile de fructe, cerealele pentru micul dejun, biscuiți, biscuiți crocanți și pâine crocantă.

(3)

2-metilfuranul și 3-metilfuranul pot fi cuantificate în mod fiabil cu metodele de analiză disponibile în prezent, în timp ce, pentru analiza fiabilă a 2,5-dimetilfuranului, sunt necesare eforturi suplimentare. Cu toate acestea, dacă metoda de analiză utilizată permite acest lucru, ar fi oportun să se analizeze și să se cuantifice 2,5-dimetilfuranul și să se raporteze datele.

(4)

În plus, literatura științifică a indicat recent prezența contaminanților alimentari legați de alchilfurani, alții decât metilfuranii, cum ar fi 2-pentilfuranul și 2-etilfuranul. Prin urmare, ar fi oportun să se analizeze și să se cuantifice astfel de alchilfurani suplimentari (nemetilfurani), cu condiția ca metoda de analiză să fie fiabilă pentru acest scop.

(5)

Rezultatele monitorizării furanului și alchilfuranilor trebuie să fie fiabile și comparabile. Prin urmare, este oportun să se furnizeze instrucțiuni privind prelevarea de probe și criteriile de performanță analitică.

(6)

EFSA are un mandat din partea Comisiei Europene de a colecta toate datele disponibile cu privire la prezența contaminanților chimici în alimente și în hrana pentru animale. Aceste date sunt utilizate în avizele științifice și rapoartele EFSA privind contaminanții din produsele alimentare și din hrana pentru animale.

(7)

Prin urmare, este oportun să se recomande monitorizarea furanului și a alchilfuranilor din produsele alimentare și raportarea datelor către EFSA,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

1.

Statele membre ar trebui, cu implicarea activă a operatorilor din sectorul alimentar, să monitorizeze furanul, 2-metilfuranul și 3-metilfuranul în produsele alimentare, în special în cafea, alimentele la borcan pentru bebeluși (inclusiv alimentele pentru bebeluși în recipiente, tuburi și pungi), supele gata de consum, chipsurile pe bază de cartofi, sucurile de fructe, cerealele pentru micul dejun, biscuiți, biscuiți crocanți și pâine crocantă.

2.

Pentru a se asigura că probele sunt reprezentative, statele membre trebuie să urmeze procedurile de prelevare de probe prevăzute în partea B a anexei la Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei (2). Operatorii din sectorul alimentar trebuie, de asemenea, să aplice această procedură de prelevare de probe sau o procedură de prelevare de probe echivalentă, asigurându-se că probele sunt reprezentative.

3.

Pentru analiza furanului, a 2-metilfuranului și a 3-metilfuranului în cafea și în alimentele la borcan pentru bebeluși, statele membre și operatorii din sectorul alimentar trebuie să utilizeze o metodă care să respecte următoarele criterii:

Parametru

Criteriu

Specificitate

Fără interferențe spectrale sau cauzate de matrice

Probe martor

Sub limita de detecție (LOD)

Repetabilitate (RSDr)

de 0,66 ori RSDR derivată din ecuația Horwitz (modificată)

Reproductibilitate (RSDR)

Derivată din ecuația Horwitz (modificată)

Recuperare

80-110 %

Limita de detecție (LOD)

Trei zecimi din LOQ

Limita de cuantificare (LOQ)

Pentru cafea: maximum 20 μg/kg

Pentru alimentele la borcan pentru bebeluși: 5 μg/kg

Pentru analiza furanului în alte alimente decât cafeaua și alimentele la borcan pentru bebeluși, statele membre și operatorii din sectorul alimentar trebuie să utilizeze o metodă care respectă aceste criterii, iar limita de cuantificare (LOQ) nu trebuie să depășească 5 μg/kg.

Pentru analiza 2-metilfuranului și 3-metilfuranului în alte alimente decât cafeaua și alimentele la borcan pentru bebeluși, laboratoarele trebuie să dispună de proceduri de control al calității pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor analitice obținute, unde limita de cuantificare nu trebuie să fie mai mare de 5 μg/kg.

4.

În cazul în care metoda de analiză utilizată permite determinarea alchilfuranilor, alții decât 2-metilfuranul și 3-metilfuranul, statele membre și operatorii din sectorul alimentar trebuie să determine alchilfuranii respectivi.

5.

Statele membre și operatorii din sectorul alimentar trebuie să furnizeze rezultatele monitorizării către EFSA până la data de 30 iunie a fiecărui an, în conformitate cu cerințele Orientărilor EFSA privind descrierea standard a probelor (Standard Sample Description – SSD) pentru produse alimentare și hrană pentru animale și cu cerințele de raportare specifice suplimentare ale EFSA (3).

Adoptată la Bruxelles, 25 martie 2022.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membru al Comisiei


(1)  Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM) al EFSA, „Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of furan and methylfurans in food”. EFSA Journal 2017;15(10):5005, 142 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017,5005

(2)  Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei din 28 martie 2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor și de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD și benzo(a)piren din produsele alimentare (JO L 88, 29.3.2007, p. 29).

(3)  https://www.efsa.europa.eu/en/call/call-continuous-collection-chemical-contaminants-occurrence-data-0


Top