EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D2099

Decizia (UE) 2015/2099 a Comisiei din 18 noiembrie 2015 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru substraturile de cultură, amelioratorii de sol și mulci [notificată cu numărul C(2015) 7891] (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 303, 20.11.2015, p. 75–100 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 19/07/2022; abrogat prin 32022D1244

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/2099/oj

20.11.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 303/75


DECIZIA (UE) 2015/2099 A COMISIEI

din 18 noiembrie 2015

de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru substraturile de cultură, amelioratorii de sol și mulci

[notificată cu numărul C(2015) 7891]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 8 alineatul (2),

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, eticheta ecologică a UE se poate acorda produselor care au un impact redus asupra mediului pe durata întregului lor ciclu de viață.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede stabilirea de criterii specifice pentru acordarea etichetei ecologice a UE pe grupe de produse.

(3)

În Decizia 2006/799/CE a Comisiei (2) și în Decizia 2007/64/CE a Comisiei (3) s-au stabilit criteriile ecologice și cerințele aferente de evaluare și de verificare pentru amelioratorii de sol, respectiv pentru substraturile de cultură, care sunt valabile până la 31 decembrie 2015.

(4)

Pentru a reflecta mai bine stadiul actual al tehnologiei de pe piață pentru aceste grupe de produse și pentru a ține seama de inovările din ultimii ani, se consideră oportun ca cele două grupe de produse să fuzioneze, pentru a forma o singură grupă de produse, din care să facă parte și mulciul, întrucât acesta constituie un tip de ameliorator de sol cu caracteristici și funcții specifice.

(5)

Criteriile revizuite, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente ar trebui să fie valabile pentru o perioadă de patru ani de la data adoptării prezentei decizii, având în vedere ciclul de inovare pentru această grupă de produse. Aceste criterii urmăresc să promoveze reciclarea materialelor, utilizarea de materiale regenerabile și reciclate, reducând astfel degradarea mediului și poluarea solului și a apei prin stabilirea unor limite stricte privind concentrațiile de poluanți în produsul finit.

(6)

În consecință, Decizia 2006/799/CE și Decizia 2007/64/CE ar trebui înlocuite cu prezenta decizie.

(7)

Ar trebui să se acorde o perioadă de tranziție producătorilor ale căror produse au primit eticheta ecologică a UE pentru amelioratorii de sol și substraturile de cultură pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2006/799/CE, respectiv în Decizia 2007/64/CE, astfel încât producătorii respectivi să aibă suficient timp să își adapteze produsele în vederea respectării criteriilor și a cerințelor revizuite.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Grupa de produse „substraturi de cultură, amelioratori de sol și mulci” cuprinde substraturi de cultură, amelioratori de sol organici și mulci organic.

Articolul 2

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„mediu de creștere” înseamnă un material utilizat ca suport pentru dezvoltarea rădăcinilor, în care se cultivă plante;

2.

„mediu de creștere mineral” înseamnă un mediu de creștere compus în întregime din constituenți minerali;

3.

„ameliorator de sol” înseamnă un material adăugat solului in situ a cărui funcție principală este menținerea sau îmbunătățirea proprietăților sale fizice și/sau chimice și/sau biologice, cu excepția amendamentelor minerale bazice;

4.

„ameliorator de sol organic” înseamnă un ameliorator de sol care conține materiale carbonoase a căror funcție principală este de a spori conținutul de materie organică din sol;

5.

„mulci” înseamnă un tip de ameliorator de sol utilizat ca strat protector plasat în jurul plantelor la stratul superficial al solului ale cărui funcții specifice sunt prevenirea pierderii umidității, combaterea buruienilor și reducerea eroziunii solului;

6.

„mulci organic” înseamnă mulci care conține materiale carbonoase derivate din biomasă;

7.

„constituent” înseamnă orice material care poate fi utilizat ca ingredient al produsului;

8.

„constituent organic” înseamnă un constituent compus de materiale carbonoase;

9.

„familie de produse” înseamnă gama de produse compuse din aceleași elemente constitutive;

10.

„producție anuală” înseamnă producția anuală a unei familii de produse;

11.

„contribuție anuală” înseamnă cantitatea anuală de materiale tratate într-o stație de tratare a deșeurilor sau a subproduselor de origine animală;

12.

„lot” înseamnă o cantitate de bunuri fabricate prin același proces în aceleași condiții și etichetate în același fel și despre care se consideră că au aceleași caracteristici;

13.

„biodeșeurile” sunt deșeuri biodegradabile provenite din grădini și din parcuri, deșeuri alimentare și de bucătărie provenite din gospodării, din restaurante, din unități de alimentație și din magazine de vânzare cu amănuntul, precum și deșeuri similare provenite din fabricile de prelucrare a produselor alimentare;

14.

„biomasă” înseamnă fracțiunea biodegradabilă a produselor, deșeurilor și reziduurilor de origine biologică provenite din agricultură (inclusiv substanțe vegetale și animale), din silvicultură și din industriile conexe, inclusiv din pescuit și acvacultură, precum și fracțiunea biodegradabilă a deșeurilor industriale și municipale.

Articolul 3

Pentru a putea primi eticheta ecologică a UE în temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, un produs trebuie să se încadreze în grupa de produse „substraturi de cultură, amelioratori de sol și mulci” definit la articolul 1 din prezenta decizie și să respecte criteriile și cerințele de evaluare și de verificare aferente prevăzute în anexă.

Articolul 4

Criteriile pentru grupa de produse „substraturi de cultură, amelioratori de sol și mulci” și cerințele de evaluare și de verificare aferente sunt valabile timp de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 5

În scopuri administrative, numărul de cod atribuit grupei de produse „substraturi de cultură, amelioratori de sol și mulci” este „048”.

Articolul 6

Decizia 2006/799/CE și Decizia 2007/64/CE se abrogă.

Articolul 7

(1)   Prin derogare de la articolul 6, cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în grupele de produse „amelioratori de sol” sau „substraturi de cultură” depuse înainte de data adoptării prezentei decizii se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2006/799/CE și, respectiv, în Decizia 2007/64/CE.

(2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în grupele de produse „amelioratori de sol” sau „substraturi de cultură” depuse în termen de două luni de la data adoptării prezentei decizii se pot baza fie pe criteriile prevăzute în Decizia 2006/799/CE și, respectiv, în Decizia 2007/64/CE, fie pe criteriile prevăzute în prezenta decizie. Cererile respective sunt evaluate în funcție de criteriile în baza cărora au fost depuse.

(3)   Licențele pentru eticheta ecologică a UE acordate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2006/799/CE și în Decizia 2007/64/CE pot fi utilizate timp de 12 luni de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 8

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 noiembrie 2015.

Pentru Comisie

Karmenu VELLA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 27, 30.1.2010, p. 1.

(2)  Decizia 2006/799/CE a Comisiei din 3 noiembrie 2006 de stabilire a criteriilor ecologice revizuite și a cerințelor de evaluare și de verificare corespunzătoare pentru acordarea etichetei ecologice comunitare pentru amelioratorii de sol (JO L 325, 24.11.2006, p. 28).

(3)  Decizia 2007/64/CE a Comisiei din 15 decembrie 2006 de stabilire a unor criterii ecologice revizuite și a cerințelor de evaluare și de verificare corespunzătoare pentru acordarea etichetei ecologice comunitare pentru substraturile de cultură (JO L 32, 6.2.2007, p. 137).


ANEXĂ

CADRU

CRITERII DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE A UE

Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru substraturile de cultură, amelioratorii de sol și mulci:

Criteriul 1

— Constituenți

Criteriul 2

— Constituenți organici

Criteriul 3

— Substraturi de cultură minerale și constituenți minerali

Criteriul 3.1.

— Consumul de energie și emisiile de CO2

Criteriul 3.2.

— Surse de extracție a mineralelor

Criteriul 3.3.

— Utilizarea și post-utilizarea substraturilor de cultură minerale

Criteriul 4

— Materiale reciclate/recuperate și organice în substraturile de cultură

Criteriul 5

— Limitarea substanțelor periculoase

Criteriul 5.1.

— Metale grele

Criteriul 5.2.

— Hidrocarburi aromatice policiclice

Criteriul 5.3.

— Substanțe și amestecuri periculoase

Criteriul 5.4.

— Substanțe repertoriate în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (1)

Criteriul 5.5.

— Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

Criteriul 6

— Stabilitate

Criteriul 7

— Contaminanți fizici

Criteriul 8

— Materie organică și substanță uscată

Criteriul 9

— Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

Criteriul 10

— Reacția plantelor

Criteriul 11

— Caracteristicile substraturilor de cultură

Criteriul 12

— Furnizarea de informații

Criteriul 13

— Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

Tabelul 1

Aplicabilitatea diverselor criterii fiecărui tip de produs inclus în domeniul de aplicare

Criteriu

Substraturi de cultură

Amelioratori de sol

Mulci

Criteriul 1 — Constituenți

x

x

x

Criteriul 2 — Constituenți organici

x

x

x

Criteriul 3.1. — Substraturi de cultură minerale și constituenți minerali: consumul de energie și emisiile de CO2

x

 

 

Criteriul 3.2. — Substraturi de cultură minerale și constituenți minerali: surse de extracție a mineralelor

x

x

x

Criteriul 3.3. — Substraturi de cultură minerale și constituenți minerali: utilizarea și post-utilizarea substraturilor de cultură minerale

x

 

 

Criteriul 4 — Materiale reciclate/recuperate și organice în substraturile de cultură

x

 

 

Criteriul 5 — Limitarea substanțelor periculoase

 

 

 

Criteriul 5.1. — Metale grele

x

x

x

Criteriul 5.2. — Hidrocarburi aromatice policiclice

x

x

x

Criteriul 5.3. — Substanțe și amestecuri periculoase

x

x

x

Criteriul 5.4. — Substanțe repertoriate în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006

x

x

x

Criteriul 5.5. — Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

x

x

x

Criteriul 6 — Stabilitate

x

x

x

Criteriul 7 — Contaminanți fizici

x

x

x

Criteriul 8 — Materie organică și substanță uscată

 

x

x

Criteriul 9 — Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

x

x

 

Criteriul 10 — Reacția plantelor

x

x

 

Criteriul 11 — Caracteristicile substraturilor de cultură

x

 

 

Criteriul 12 — Furnizarea de informații

x

x

x

Criteriul 13 — Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

x

x

x

CERINȚE DE EVALUARE ȘI DE VERIFICARE

Cerințele specifice de evaluare și de verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu în parte.

În cazul în care solicitantul trebuie să furnizeze declarații, documentații, analize, rapoarte privind testele sau alte dovezi prin care să ateste respectarea criteriilor, acestea pot proveni de la solicitant și/sau de la furnizorul (furnizorii) său (săi), după caz.

Organismele competente recunosc în mod preferențial atestatele eliberate de organisme care sunt acreditate conform standardului armonizat relevant pentru laboratoarele de testare și etalonare și verificările efectuate de organisme care sunt acreditate conform standardului armonizat relevant pentru organisme care certifică produse, procese și servicii.

După caz, se pot folosi și alte metode de testare decât cele indicate pentru fiecare criteriu, în cazul în care organismul competent care evaluează cererea le consideră echivalente.

După caz, organismele competente pot solicita documente justificative sau pot efectua verificări independente.

Ca cerință prealabilă, produsul trebuie să îndeplinească toate cerințele legale respective din țara (țările) în care produsul urmează să fie introdus pe piață. Solicitantul trebuie să declare că produsul respectă această cerință.

Eșantionarea se efectuează în conformitate cu standardul EN 12579 (Amelioratori de sol și substraturi de cultură. Eșantionare). Pregătirea eșantioanelor se efectuează în conformitate cu standardul EN 13040 (Amelioratori de sol și substraturi de cultură. Pregătirea eșantioanelor pentru testele chimice și fizice, determinarea conținutului de substanță uscată, a conținutului de umiditate și a densității aparente compactate în laborator).

Pentru anul în care se depune cererea, frecvența de prelevare a probelor și de testare respectă cerințele stabilite în apendicele 1. Pentru anii următori, frecvența de prelevare a probelor și de testare pentru produsele finite respectă cerințele stabilite în apendicele 2. Se stabilesc diferite frecvențe de prelevare a probelor și de testare pentru următoarele tipuri de instalații:

:

tip 1

:

stații de tratare a deșeurilor sau a subproduselor de origine animală;

:

tip 2

:

instalații de fabricare a unor produse care utilizează materiale provenite din instalații de tip 1;

:

tip 3

:

instalații care servesc la fabricarea unor produse ce nu utilizează materiale derivate din deșeuri sau subproduse de origine animală

Pentru instalațiile de tip 2, frecvența de prelevare a probelor și de testare pentru anul în care se depune cererea și pentru anii următori va fi aceeași cu frecvența stabilită pentru instalațiile de tip 3, în cazul în care furnizorii de materiale derivate din deșeuri sau de subproduse animale respectă criteriile etichetei ecologice a UE pentru amelioratorii de sol. Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent rapoartele privind testele întocmite de furnizori, precum și documentele care atestă faptul că furnizorii respectă criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE. Organismul competent poate considera că frecvențele de prelevare a probelor și de testare prevăzute de legislația națională sau regională și de standardele naționale ori regionale permite garantarea respectării criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE de către furnizorii de materiale derivate din deșeuri sau de subproduse de origine animală. În cazul în care un produs este constituit din materii de origine animală sau conține astfel de materii, trebuie să se facă trimitere la standardele microbiologice și la controalele de sănătate animală și publică stabilite în Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (2).

Criteriul 1 — Constituenți

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului.

Constituenții admiși trebuie să fie constituenți organici și/sau minerali.

Evaluare și verificare:

Solicitantul furnizează organului competent o listă cu constituenții produsului.

Criteriul 2 — Constituenți organici

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului.

Criteriul 2.1.

Produsul finit nu trebuie să conțină turbă.

Criteriul 2.2.

1.

Următoarele materiale sunt admise în calitate de constituenți organici ai unui produs finit:

materiale rezultate în urma reciclării biodeșeurilor provenite din colectare separată, astfel cum este definită la articolul 3 din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3);

materiale care provin din subproduse de origine animală din categoriile 2 și 3, astfel cum sunt definite la articolul 32 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (4) și în standardele tehnice stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 142/2011 de punere în aplicare;

materiale derivate din materii fecale, paie și alte materii naturale nepericuloase provenite din agricultură sau silvicultură, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) litera (f) din Directiva 2008/98/CE;

materiale provenite din orice alte subproduse din biomasă, astfel cum sunt definite la articolul 5 din Directiva 2008/98/CE, altele decât cele menționate mai sus, sub rezerva dispozițiilor de la punctul 2 și de la subcriteriul 2.3;

materiale derivate din reciclarea sau valorificarea deșeurilor de orice alt tip de biomasă, altele decât cele menționate anterior, sub rezerva dispozițiilor de la punctul 2 și de la subcriteriul 2.3.

2.

Următoarele materiale nu sunt admise în calitate de constituenți organici ai unui produs finit:

materiale total sau parțial derivate din fracționarea organică a deșeurilor menajere urbane amestecate, separate prin mijloace mecanice, fizico-chimice, biologice și/sau tratare manuală;

materiale derivate total sau parțial din nămoluri provenite din tratarea apelor uzate urbane și din nămoluri provenite din industria celulozei și hârtiei;

materiale derivate total sau parțial din alte nămoluri decât cele autorizate de criteriul 2.3;

materiale derivate total sau parțial din subproduse de origine animală de categoria 1, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009.

Criteriul 2.3.

Materialele rezultate în urma reciclării sau a valorificării nămolurilor sunt autorizate numai în cazul în care nămolurile îndeplinesc următoarele cerințe:

(a)

sunt repertoriate ca făcând parte din una dintre următoarele categorii de deșeuri, în conformitate cu lista europeană de deșeuri, stabilită prin Decizia 2000/532/CE a Comisiei (5) și prezentată în tabelul 2:

Tabelul 2

Nămoluri autorizate și codurile lor în conformitate cu lista europeană de deșeuri

0203 05

nămoluri provenite de la tratarea in situ a efluenților în prepararea și prelucrarea fructelor, a legumelor, a cerealelor, a uleiurilor alimentare, a pudrei de cacao, a cafelei, a ceaiului și a tutunului, în producția de conserve, de drojdie și de extrase de drojdie, în prepararea și fermentarea melaselor

0204 03

nămoluri de la tratarea in situ a efluenților din prelucrarea zahărului

0205 02

nămoluri de la tratarea in situ a efluenților din industria produselor lactate

0206 03

nămoluri de la tratarea in situ a efluenților din industria de panificație, patiserie și cofetărie

0207 05

nămoluri de la tratarea in situ a efluenților din producția de băuturi alcoolice și nealcoolice (exceptând cafeaua, ceaiul și cacaua).

(b)

sunt separate în funcție de proveniența lor, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu efluenții sau cu nămolurile care provin din alte procese de producție.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent informațiile cu privire la originea biologică a fiecărui constituent organic al produsului, precum și o declarație de conformitate cu cerința menționată anterior.

Criteriul 3 — Substraturi de cultură minerale și constituenți minerali

Criteriul 3.1. Consumul de energie și emisiile de CO2

Acest criteriu se aplică doar substraturilor de cultură minerale.

Fabricarea de minerale expandate și de vată minerală trebuie să respecte următoarele plafoane în ceea ce privește consumul de energie și emisiile de CO2:

Consumul de energie/produs ≤ 11 GJ/t produs

Emisii de CO2/produs ≤ 0,8 t CO2/t produs

Raportul consum de energie/produs se calculează ca medie anuală, după cum urmează:

Formula

unde:

n este numărul de ani care corespunde perioadei luate în considerare pentru calcularea mediei

i este fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

Producția (Production)este producția de vată minerală sau de minerale expandate (exprimată în tone) în anul i

F este consumul anual de combustibili în cadrul procesului de producție în anul i

Elgrid este consumul anual de energie electrică din rețea în anul i

Hcog este consumul anual de căldură utilă rezultată din cogenerare în anul i

Elcog este consumul anual de energie electrică rezultată din cogenerare în anul i

Ref Ηη și Ref Εη sunt randamentele de referință pentru producția separată de căldură și energie electrică, astfel cum sunt definite în Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6) și calculate în conformitate cu Decizia de punere în aplicare 2011/877/UE a Comisiei (7)

PEScog este economia de energie primară din instalația de cogenerare, astfel cum este definită în Directiva 2012/27/UE, în anul i

Raportul emisii de CO2/produs se calculează ca medie anuală, după cum urmează:

Formula

unde:

n este numărul de ani care corespunde perioadei luate în considerare pentru calcularea mediei

i este fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

Producția este producția de vată minerală (exprimată în tone) în anul i

CO2 direct (Direct CO2 ) reprezintă emisiile de CO2, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 601/2012 al Comisiei (8), în anul i

CO2 indirect (Indirect CO2 ) reprezintă emisiile indirecte de CO2 generate de consumul final de energie în anul i, calculate după cum urmează:

Formula

unde:

FEgrid este intensitatea medie a emisiilor de dioxid de carbon în rețeaua de energie electrică la nivelul UE, potrivit metodologiei MEErP (9) (0,384 tCO2/MWhe = 0,107 tCO2/GJe)

FEfuel cog este factorul de emisii de CO2 al combustibilului consumat în instalația de cogenerare

Emisiile directe de CO2 se monitorizează în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 601/2012.

Perioada luată în considerare pentru a calcula raportul consum de energie/produs și raportul emisii de CO2/produs corespunde ultimilor cinci ani înainte de data depunerii cererii. În cazul în care perioada de exploatare a instalației este mai mică de cinci ani la data depunerii cererii, raportul se calculează ca medie anuală pentru perioada respectivă, care trebuie să fie de cel puțin un an.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent o declarație care să includă următoarele informații:

raportul consum de energie (GJ)/produs (tone)

raportul emisii de CO2 (tone)/produs (tone)

emisiile directe de CO2 (tone) pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

emisiile indirecte de CO2 (tone) pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

combustibilii consumați, consumul pentru fiecare combustibil (GJ), etapa (etapele) din procesul de fabricație în care sunt consumați pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

consumul de energie electrică din rețea (energie finală GJ) pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

consumul de căldură utilă rezultată din cogenerare (energie finală GJ) pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

consumul de energie electrică rezultată din cogenerare (energie finală GJ) pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

randamentele de referință pentru producerea separată de căldură și de energie electrică

economiile de energie primară (%) datorate cogenerării, pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

denumirea combustibililor utilizați în cogenerare și ponderea fiecăruia în mixul de combustibili, pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei.

Odată cu declarațiile, trebuie prezentate următoarele documente:

raportul privind emisiile anuale, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 601/2012, pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

raportul de verificare, prin care raportul privind emisiile anuale este considerat satisfăcător, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 600/2012 al Comisiei (10), pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

evidențele consumului de energie electrică din rețea, puse la dispoziție de furnizor, pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei

evidențele consumului de căldură utilă și de energie electrică rezultate din cogenerare, atât intern, cât și extern, pentru fiecare an din perioada luată în considerare pentru calcularea mediei.

Criteriul 3.2. Surse de extracție a mineralelor

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului.

Mineralele extrase pot fi utilizate drept constituenți ai produsului finit, cu condiția:

1.

(pe teritoriul UE): să fi fost extrase din zone care aparțin rețelei Natura 2000, compusă din zone de protecție specială, în temeiul Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului (11) privind conservarea păsărilor sălbatice, și din zone speciale de conservare, în temeiul Directivei 92/43/CEE a Consiliului (12) privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, iar activitățile de extracție să fi fost evaluate și autorizate în conformitate cu dispozițiile articolului 6 din Directiva 92/43/CEE și ținând seama de documentul de orientare al CE privind extracția de minerale neenergetice și Natura 2000 (13).

2.

(în afara UE): să fi fost extrase din zonele protejate desemnate ca atare în temeiul dreptului intern al țării de origine/exportatoare, iar activitățile de extracție să fi fost evaluate și autorizate în conformitate cu dispozițiile care oferă garanții echivalente cu cele prevăzute la alineatul (1).

Evaluare și verificare

În cazul în care activitățile de extracție a mineralelor s-au desfășurat în zonele care fac parte din rețeaua Natura 2000 (în UE) sau în zone protejate desemnate ca atare în temeiul dreptului intern al țării de origine/exportatoare (în afara UE), solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu această cerință emisă de autoritățile competente sau o copie a autorizației emise de autoritățile competente.

Criteriul 3.3. Utilizarea și post-utilizarea substraturilor de cultură minerale

Acest criteriu este aplicabil doar substraturilor de cultură minerale.

Substraturile de cultură minerale sunt destinate exclusiv aplicărilor horticole profesionale.

Solicitantul trebuie să le ofere clienților un serviciu structurat de colectare și reciclare, eventual prin intermediul prestatorilor de servicii terți. Serviciile de colectare și de reciclare trebuie să acopere cel puțin 70 % v/v din vânzările de produs efectuate de către solicitant pe teritoriul Uniunii Europene.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să pună la dispoziția organismului competent o declarație care să ateste faptul că substraturile de cultură minerale sunt destinate exclusiv aplicărilor horticole profesionale. O declarație care să ateste aplicarea produsului în context horticol profesional trebuie să figureze în informațiile furnizate utilizatorului final.

Solicitantul informează organismul competent cu privire la opțiunea (opțiunile) privind oferta de servicii structurate de colectare și reciclare și rezultatele opțiunii (opțiunilor) puse în aplicare. Mai precis, solicitantul furnizează următoarele documente și informații:

documentația aferentă contractului încheiat între producător și furnizorii de servicii;

o descriere a modului de colectare și prelucrare și a destinațiilor;

o evidență anuală a volumului total de vânzări de substraturi de cultură în statele membre ale Uniunii Europene și o evidență anuală a volumului vânzărilor în regiunile din statele membre în care există posibilitatea de colectare și prelucrare;

în cazul noilor intrați pe piață, se prezintă o evidență anuală a volumului total de vânzări de substraturi de cultură în statele membre ale Uniunii Europene și o estimare privind evidența anuală a volumului vânzărilor în regiunile din statele membre în care există posibilitatea de colectare și prelucrare. Datele reale se furnizează la un an de la acordarea etichetei ecologice a UE.

Criteriul 4 — Materiale reciclate/recuperate și organice în substraturile de cultură

Acest criteriu se aplică doar substraturilor de cultură.

Produsele din substraturile de cultură trebuie să aibă un procent minim de conținut reciclat/recuperat sau de materie organică, după cum urmează:

(a)

substratul de cultură trebuie să conțină minimum 30 % constituenți organici (procentaj exprimat ca volum de constituenți organici raportat la volumul total al produsului finit); sau

(b)

substratul de cultură mineral trebuie să conțină constituenți minerali obținuți în urma unui proces care utilizează cel puțin 30 % material reciclat (procentaj exprimat ca greutatea uscată a materialelor reciclate/recuperate raportată la greutatea uscată totală a materialelor utilizate pentru obținerea produsului).

Evaluare și verificare:

Solicitantul furnizează următoarele informații:

în cazul (a): volumul de constituenți organici declarat la criteriul 1 raportat la volumul total al produsului finit; sau

în cazul (b): greutatea uscată a materialelor reciclate/recuperate raportată la greutatea uscată totală a materialelor utilizate pentru obținerea produsului.

În cazul (b), solicitantul trebuie să prezinte și următoarele informații cu privire la constituenții minerali:

denumirea materiilor prime utilizate, greutatea uscată a materiilor prime utilizate raportată la greutatea uscată totală a materiilor prime folosite, precum și originea fiecărui tip de materie primă folosită; și

denumirea materialelor reciclate/recuperate utilizate, greutatea uscată a materialelor reciclate/recuperate utilizate raportată la greutatea uscată totală a materialelor utilizate, precum și originea fiecărui tip de material reciclat/recuperat utilizat.

Criteriul 5 — Limitarea substanțelor periculoase

Criteriul 5.1. Valori-limită pentru metale grele

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului.

(a)   Amelioratori de sol, mulci și constituenți organici ai substraturilor de cultură

În ceea ce privește amelioratorii de sol, mulciul și constituenții organici ai mediilor de cultură, ponderea următoarelor elemente în produsul finit nu trebuie să depășească valorile indicate în tabelul 3, măsurate în greutate uscată (dry weight – DW) a produsului.

Tabelul 3

Valori-limită pentru metale grele în amelioratorii de sol, mulci și constituenții organici ai substraturilor de cultură

Metal greu

Conținut maxim în produs (mg/kg DW)

Cadmiu (Cd)

1

Crom total (Cr)

100

Cupru (Cu)

100

Mercur (Hg)

1

Nichel (Ni)

50

Plumb (Pb)

100

Zinc (Zn)

300

(b)   Substraturi de cultură

În ceea ce privește substraturile de cultură, inclusiv substraturile de cultură minerale, ponderea următoarelor elemente în produsul finit nu trebuie să depășească valorile indicate în tabelul 4, măsurate în greutatea uscată a produsului.

Tabelul 4

Valori-limită pentru metale grele în substraturile de cultură, inclusiv pentru substraturile de cultură minerale

Metal greu

Conținut maxim în produs (mg/kg DW)

Cadmiu (Cd)

3

Crom total (Cr)

150

Cupru (Cu)

100

Mercur (Hg)

1

Nichel (Ni)

90

Plumb (Pb)

150

Zinc (Zn)

300

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent rapoartele privind testele efectuate în conformitate cu procedura de testare indicată în standardele EN corespunzătoare prezentate în tabelul 5. În cazul constituenților organici din substraturile de cultură, rapoartele privind testele pot fi puse la dispoziție de furnizori.

Tabelul 5

Metode standard de extracție și măsurare a metalelor grele

Metal greu

Metoda de măsurare

Metoda de extracție

Cadmiu (Cd)

EN 13650

Pentru amelioratorii de sol, mulci, constituenții organici din substraturile de cultură și substraturile de cultură, cu excepția substraturilor de cultură minerale:

EN 13650 Amelioratori de sol și substraturi de cultură – extracția elementelor solubile în apă regală

Pentru substraturile de cultură minerale:

EN 13651 Amelioratori de sol și substraturi de cultură – extracția nutrienților și a elementelor solubile în clorură de calciu/DTPA (CAT)

Crom total (Cr)

EN 13650

Cupru (Cu)

EN 13650

Mercur (Hg)

EN 16175 (14)

Nichel (Ni)

EN 13650

Plumb (Pb)

EN 13650

Zinc (Zn)

EN 13650

Criteriul 5.2. Valori-limită pentru hidrocarburi aromatice policiclice (HAP)

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului, cu excepția mediilor de cultură minerale.

Ponderea următoarelor hidrocarburi aromatice policiclice în produsul finit nu trebuie să depășească valorile indicate în tabelul 6, măsurate în greutatea uscată a produsului.

Tabelul 6

Conținutul maxim de HAP

Poluant

Conținut maxim în produs (mg/kg DW)

HAP16

6

HAP16= suma următoarelor substanțe: naftalină, acenaftilen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, piren, benzo [a] antracen, crisen, benzo [b] fluoranten, benzo [k] fluoranten, benz [a] piren, indeno [1,2,3-cd] piren, dibenzo [a, h] antracen și benzo [ghi] perilen

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent rapoartele privind testele efectuate în conformitate cu procedura de testare indicată în standardul CEN/TS 16181 Nămoluri, deșeuri biologice tratate și soluri – Identificarea hidrocarburilor aromatice policiclice (HAP) prin cromatografie în fază gazoasă (GC), cromatografie lichidă de înaltă performanță (HPLC) sau printr-o metodă echivalentă.

Criteriul 5.3. Substanțe și amestecuri periculoase

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului.

Produsul finit nu trebuie să fie clasificat și etichetat ca având o toxicitate acută, ca fiind toxic pentru un organ-țintă specific, ca având efect de sensibilizare a căilor respiratorii sau a pielii sau ca fiind cancerigen, mutagen ori toxic pentru reproducere sau periculos pentru mediu, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (15).

Produsul nu trebuie să conțină substanțe sau amestecuri clasificate drept toxice, periculoase pentru mediu, ca având efect de sensibilizare respiratorie sau a pielii sau ca fiind cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 și astfel cum sunt interpretate în conformitate cu frazele de pericol enumerate în tabelul 7. Orice ingredient prezent adăugat în mod intenționat la o concentrație de peste 0,010 % g/g (greutate umedă) care intră în compoziția produsului trebuie să îndeplinească această cerință. În cazul în care sunt mai stricte, limitele de concentrație generice sau specifice determinate în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 prevalează față de valoarea de 0,010 % g/g (greutate umedă) menționată mai sus.

Tabelul 7

Clasificările gradului de pericol restricționate și categoriile acestora

Toxicitate acută

Categoriile 1 și 2

Categoria 3

H300 Mortal în caz de înghițire

H301 Toxic în caz de înghițire

H310 Mortal în contact cu pielea

H311 Toxic în contact cu pielea

H330 Mortal în caz de inhalare

H331 Toxic în caz de inhalare

H304 Poate fi mortal în caz de înghițire și de pătrundere în căile respiratorii

EUH070 Toxic în caz de contact cu ochii

Toxicitate pentru un organ-țintă specific

Categoria 1

Categoria 2

H370 Provoacă leziuni ale organelor

H371 Poate provoca leziuni ale organelor

H372 Provoacă leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

H373 Poate provoca leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

Efect de sensibilizare a căilor respiratorii și a pielii

Categoria 1A

Categoria 1B

H317: Poate provoca o reacție alergică a pielii

H317: Poate provoca o reacție alergică a pielii

H334: Poate provoca simptome de alergie sau astm sau dificultăți de respirație în caz de inhalare

H334: Poate provoca simptome de alergie sau astm sau dificultăți de respirație în caz de inhalare

Cancerigen, mutagen sau toxic pentru reproducere

Categoriile 1A și 1B

Categoria 2

H340 Poate provoca anomalii genetice

H341 Susceptibil de a provoca anomalii genetice

H350 Poate provoca cancer

H351 Susceptibil de a provoca cancer

H350i Poate provoca cancer în caz de inhalare

 

H360F Poate afecta fertilitatea

H361f Susceptibil de a afecta fertilitatea

H360D Poate dăuna fătului

H361d Susceptibil de a dăuna fătului

H360FD Poate afecta fertilitatea. Poate dăuna fătului

H361fd Susceptibil de a dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului

H360Fd Poate afecta fertilitatea. Susceptibil de a dăuna fătului

H362 Poate dăuna copiilor alăptați la sân

H360Df Poate dăuna fătului. Susceptibil de a afecta fertilitatea

 

Periculos pentru mediul acvatic

Categoriile 1 și 2

Categoriile 3 și 4

H400 Foarte toxic pentru mediul acvatic

H412 Nociv pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung

H410 Foarte toxic pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung

H413 Poate provoca efecte pe termen lung asupra mediului acvatic

H411 Toxic pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung

 

Periculos pentru stratul de ozon

H420 Periculos pentru stratul de ozon

 

Cele mai recente norme de clasificare adoptate de Uniune prevalează asupra clasificărilor gradului de pericol enumerate. Prin urmare, în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, solicitanții trebuie să se asigure că toate clasificările se bazează pe cele mai recente norme privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor.

Frazele de pericol se referă, în general, la substanțe. Cu toate acestea, în cazul în care nu se pot obține informații despre substanțe, se aplică regulile de clasificare pentru amestecuri.

Substanțele sau amestecurile care își schimbă proprietățile prin prelucrare, nemaifiind biodisponibile sau suferind modificări chimice într-un mod care elimină pericolul identificat anterior, sunt exceptate de la criteriul 5.3.

Acest criteriu nu se aplică produselor finite compuse din:

Materiale care nu intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1907/2006, în temeiul articolului 2 alineatul (2).

Substanțe care intră sub incidența articolului 2 alineatul (7) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, care stabilește criteriile de derogare pentru substanțele din anexa V din regulamentul menționat de la cerințele privind înregistrarea, utilizatorii din aval și evaluarea.

Pentru a stabili dacă această excludere se aplică, solicitantul trebuie să controleze orice substanță adăugată în mod intenționat prezentă într-o concentrație mai mare de 0,010 % g/g (greutate umedă).

Evaluare și verificare:

Solicitantul controlează prezența substanțelor și a amestecurilor cărora le pot fi atribuite frazele de pericol indicate mai sus pentru acest criteriu. Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent o declarație de conformitate a produsului cu acest criteriu.

Declarația include documente conexe, precum declarații de conformitate semnate de furnizori, declarații privind neclasificarea substanțelor, a amestecurilor și a materialelor în niciuna din clasele de pericol asociate cu frazele de pericol care figurează în tabelul 7, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, în măsura în care acest lucru poate fi stabilit cel puțin din informațiile care îndeplinesc cerințele incluse în anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

Informațiile furnizate trebuie să se refere la acele forme sau stări fizice ale substanțelor sau ale amestecurilor care sunt utilizate în produsul finit.

Următoarele informații tehnice trebuie să însoțească declarația privind clasificarea sau neclasificarea fiecărei substanțe și a fiecărui amestec:

(i)

pentru substanțele care nu au fost înregistrate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 sau pentru care nu există încă o clasificare CLP armonizată: informațiile care îndeplinesc cerințele menționate în anexa VII la regulamentul respectiv;

(ii)

pentru substanțele care au fost înregistrate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 și care nu îndeplinesc cerințele pentru clasificarea CLP: informațiile pe baza dosarului de înregistrare REACH, confirmând statutul de substanță neclasificată;

(iii)

pentru substanțele care fac obiectul unei clasificări armonizate sau care sunt clasificate în regim propriu: fișele cu datele de securitate, în cazul în care acestea sunt disponibile. Dacă acestea nu sunt disponibile sau substanța este clasificată în regim propriu, se furnizează informații referitoare la clasificarea gradului de pericol al substanțelor în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

(iv)

în cazul amestecurilor: fișele cu date de securitate, în cazul în care acestea sunt disponibile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se furnizează calculul clasificării amestecului conform normelor prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, împreună cu informațiile relevante pentru clasificarea gradului de pericol al amestecurilor în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

Se furnizează fișe cu date de securitate pentru materialele care intră în compoziția produsului finit și pentru substanțele și amestecurile utilizate în prepararea și tratarea materialelor rămase în produsul finit într-o concentrație care depășește limita de 0,010 % g/g (masă umedă), cu excepția cazului în care se aplică o limită de concentrație generică sau specifică mai joasă, în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

Fișele cu date de securitate se completează conform orientărilor prevăzute în secțiunile 10, 11 și 12 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (Cerințe pentru completarea fișelor cu date de securitate). Fișele cu date de securitate incomplete vor trebui să fie însoțite de informații din declarațiile furnizorilor substanțelor chimice.

Informațiile privind proprietățile intrinseci ale substanțelor pot fi generate cu ajutorul altor metode decât testele, de exemplu prin folosirea de metode alternative, cum ar fi metodele in vitro, prin modele cantitative ale relației structură-activitate sau prin utilizarea grupării ori a trimiterilor încrucișate, în conformitate cu anexa XI la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

Schimbul de date relevante în lanțul de aprovizionare este puternic încurajat.

În cazul vatei minerale, solicitantul trebuie să furnizeze, de asemenea, următoarele documente:

(a)

certificatul care să ateste dreptul de utilizare a mărcii Consiliului European de certificare a produselor din vată minerală, pentru a demonstra conformitatea cu nota Q din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008;

(b)

raportul de testare, în conformitate cu ISO 14184-1 articole textile – Identificarea formaldehidei – Partea 1: Formaldehidă liberă și hidrolizată.

Criteriul 5.4. Substanțe repertoriate în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006

Produsul finit nu trebuie să conțină substanțe care prezintă motive de îngrijorare deosebită incluse în lista prevăzută la articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, adăugate în mod intenționat în produsul finit în concentrații mai mari de 0,010 % (greutatea umedă).

Evaluare și verificare:

La data depunerii cererii trebuie să se facă trimitere la cea mai recentă listă a substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită. Solicitantul prezintă o declarație de conformitate cu criteriul 5.4, împreună cu documentele aferente, printre care și declarații de conformitate semnate de furnizorii materialelor și copii ale FDS relevante pentru substanțe sau amestecuri, în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 privind substanțele și amestecurile. Limitele de concentrație trebuie specificate în fișele cu date de securitate în conformitate cu articolul 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 pentru substanțe și amestecuri.

Criteriul 5.5. Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului, cu excepția substraturilor de cultură minerale.

Conținutul de agenți patogeni primari din produsul finit nu trebuie să depășească nivelurile stabilite în tabelul 8.

Tabelul 8

Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

Agent patogen

Limită

E. coli

1 000 UFC/g greutate proaspătă

Salmonella spp.

absent în 25 g de produs proaspăt

UFC= unități ce formează colonii.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent rapoartele privind testele efectuate în conformitate cu procedura de testare indicată în tabelul 9.

Tabelul 9

Metoda standard de testare pentru E. coli și Salmonella spp

Parametru

Metoda de testare

E. coli

CEN/TR 16193 Nămoluri, deșeuri biologice tratate și soluri. Detectarea și enumerarea Escherichia coli sau echivalent

Salmonella spp.

ISO 6579 Microbiologia alimentelor și a furajelor – metodă orizontală pentru detectarea Salmonellei spp.

Criteriul 6 — Stabilitate

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului, cu excepția mulciului format în totalitate din constituenți lignocelulozici și a substraturilor de cultură minerale.

Amelioratorii de sol și mulciul pentru aplicări neprofesionale și mediile de cultură pentru toate aplicările trebuie să îndeplinească una dintre cerințele prezentate în tabelul 10.

Tabelul 10

Cerințe de stabilitate pentru amelioratorii de sol și mulciul destinați aplicărilor neprofesionale și pentru substraturile de cultură destinate tuturor aplicărilor

Parametru de stabilitate

Cerință

Indice respirometric maxim

15 mmol O2/kg de materie organică/h

Rottegrad minim, dacă este cazul

IV (test de autoîncălzire, în care temperatura crește cu maximum 20 °C peste temperatura ambientală)

Amelioratorii de sol și mulciul pentru aplicări profesionale trebuie să îndeplinească una dintre cerințele prezentate în tabelul 11.

Tabelul 11

Cerințe de stabilitate pentru amelioratorii de sol și mulciul destinați aplicărilor profesionale

Parametru de stabilitate

Cerință

Indice respirometric maxim

25 mmol O2/kg de materie organică/h

Rottegrad minim, dacă este cazul

III (test de autoîncălzire, în care temperatura crește cu maximum 30 °C peste temperatura ambientală)

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent rapoartele privind testele efectuate în conformitate cu procedura de testare indicată în tabelul 12.

Tabelul 12

Metoda standard de testare pentru stabilitate

Parametru

Metoda de testare

Indice respirometric

EN 16087-1 Amelioratori de sol și substraturi de cultură – Determinarea activității biologice aerobe. Rata de absorbție a oxigenului (OUR)

Rottegrad

EN 16087-2 Amelioratori de sol și substraturi de cultură. Determinarea activității biologice aerobe. Test de autoîncălzire pentru compost

Criteriul 7 — Contaminanți fizici

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului, cu excepția substraturilor de cultură minerale.

Conținutul de particule de sticlă, metal și material plastic cu o dimensiune > 2 mm în produsul finit nu trebuie să depășească 0,5 %, măsurat în greutate uscată.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent rapoartele privind testele efectuate în conformitate cu procedura de testare indicată în specificația tehnică CEN/TS 16202 (Nămol, deșeuri biologice tratate și soluri – Determinarea conținutului de impurități și pietre) sau cu o altă procedură de testare echivalentă, autorizată de organismul competent.

Criteriul 8 — Materie organică și substanță uscată

Acest criteriu se aplică amelioratorilor de sol și mulciului.

Materia organică ca pierdere prin calcinare din produsul finit trebuie să fie de cel puțin 15 % din greutatea uscată (% DW).

Conținutul de substanță uscată din produsul finit trebuie să fie de cel puțin 25 % din greutatea substanței proaspete (% FW).

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent rapoarte privind testele efectuate în conformitate cu procedura de testare prezentată în tabelul 13.

Tabelul 13

Metode standard de testare pentru substanța uscată și substanța organică

Parametru

Metoda de testare

Substanță uscată (% FW)

EN 13040 Amelioratori de sol și substraturi de cultură. Pregătirea eșantioanelor pentru testele chimice și fizice, determinarea conținutului de substanță uscată, a conținutului de umiditate și a densității aparente compactate în laborator).

Materie organică ca pierdere prin calcinare (% DM)

EN 13039 Amelioratori de sol și substraturi de cultură. Determinarea conținutului de materie organică și de cenușă

Criteriul 9 — Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură și amelioratorilor de sol, cu excepția substraturilor de cultură minerale.

Produsele finite nu trebuie să conțină mai mult de două unități de semințe de buruieni viabile și de materiale de reproducere a plantelor pe litru.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent un raport de testare efectuat în conformitate cu procedura de testare indicată în specificația tehnică CEN/TS 16201 (Nămol, deșeuri biologice tratate și soluri – Determinarea conținutului de semințe de buruieni viabile și de materiale de reproducere a plantelor) sau cu o altă procedură de testare echivalentă, autorizată de organismul competent.

Criteriul 10 — Reacția plantelor

Acest criteriu se aplică doar substraturilor de cultură și amelioratorilor de sol.

Produsele finite nu trebuie să afecteze negativ răsărirea plantelor sau creșterea lor ulterioară.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un test valid efectuat în conformitate cu procedura de testare indicată în standardul EN 16086-1 (Amelioratori de sol și substraturi de cultură – Determinarea reacției plantelor – Partea 1: test de creștere în ghiveci cu varză chinezească).

Criteriul 11 — Caracteristicile substraturilor de cultură

Acest criteriu se aplică doar substraturilor de cultură.

Criteriul 11.1. Conductivitate electrică

Conductivitatea electrică a produsului finit trebuie să fie mai mică de 100 mS/m.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un test valid efectuat în conformitate cu procedura de testare indicată în standardul EN 13038 (Amelioratori de sol și substraturi de cultură – Determinarea conductivității electrice).

Criteriul 11.2. pH

PH-ul produsului finit trebuie să se situeze în intervalul 4-7.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un test valid efectuat în conformitate cu procedura de testare indicată în standardul EN 13037 (Amelioratori de sol și substraturi de cultură – Determinarea pH-ului).

Criteriul 11.3. Conținutul de sodiu

Conținutul de sodiu în extrasul apos din produsul finit nu trebuie să depășească 150 mg/l de produs proaspăt.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un test valid efectuat în conformitate cu procedura de testare indicată în standardul EN 13652 (Amelioratori de sol și substraturi de cultură – Extracția nutrienților și a elementelor solubile în apă).

Criteriul 11.4. Conținutul de clorură de calciu

Conținutul de clorură de calciu în extrasul apos din produsul finit nu trebuie să depășească 500 mg/l de produs proaspăt.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un test valid efectuat în conformitate cu procedura de testare indicată în standardul EN 13652 (Amelioratori de sol și substraturi de cultură – Extracția nutrienților și a elementelor solubile în apă).

Criteriul 12 — Furnizarea de informații

Acest criteriu se aplică mediilor de cultură, amelioratorilor de sol și mulciului.

Următoarele informații se furnizează împreună cu produsul, fie pe ambalaj, fie în fișa produsului:

Criteriul 12.1. Amelioratori de sol

(a)

numele și adresa organismului responsabil de comercializarea produsului;

(b)

o descriere care precizează tipul de produs, inclusiv mențiunea „AMELIORATOR DE SOL”;

(c)

un cod de identificare a lotului;

(d)

cantitatea (greutate);

(e)

intervalul conținutului de umiditate;

(f)

principalele materiale utilizate la fabricarea produsului (cele care reprezintă mai mult de 5 % din greutate);

(g)

condițiile de depozitare recomandate și termenul de valabilitate recomandat;

(h)

indicații de manipulare și de utilizare în condiții de siguranță;

(i)

o descriere a scopului produsului și a eventualelor restricții de utilizare, inclusiv o declarație în care să se menționeze dacă produsul este adecvat pentru un anumit grup de plante (de exemplu, plante calcifuge sau calcicole);

(j)

pH (trimitere la metoda de testare utilizată);

(k)

conținutul de carbon organic (%), conținutul total de azot (%) și conținutul de azot anorganic (%) (trimitere la metoda de testare utilizată);

(l)

raportul carbon-azot;

(m)

cantitatea totală de fosfor (%) și cantitatea totală de potasiu (%) (trimitere la metoda de testare utilizată);

(n)

pentru produse de uz neprofesional, o declarație privind stabilitatea materiei organice (stabilă sau foarte stabilă);

(o)

recomandări privind metodele de utilizare a produsului;

(p)

pentru aplicări neprofesionale: doza de aplicare recomandată, exprimată în kilograme de produs pe unitatea de suprafață (m2) pe an.

Criteriul 12.2. Substraturile de cultură

(a)

numele și adresa organismului responsabil cu comercializarea produsului;

(b)

o descriere care precizează tipul de produs, inclusiv mențiunea „SUBSTRAT DE CULTURĂ”;

(c)

un cod de identificare a lotului;

(d)

cantitatea (volumul sau numărul de plăci, în cazul vatei minerale, cu specificarea dimensiunilor plăcii);

(e)

intervalul conținutului de umiditate;

(f)

principalele materiale utilizate la fabricarea produsului (cele care reprezintă mai mult de 5 % din volum);

(g)

condițiile de depozitare recomandate și termenul de valabilitate recomandat;

(h)

indicații de manipulare și de utilizare în condiții de siguranță;

(i)

o descriere a scopului produsului și a eventualelor restricții de utilizare, inclusiv o declarație în care să se menționeze dacă produsul este adecvat pentru un anumit grup de plante (de exemplu, plante calcifuge sau calcicole);

(j)

pH (EN 13037);

(k)

conductivitate electrică (raport de extracție 1:5);

(l)

inhibarea germinării (EN 16086-1);

(m)

inhibarea creșterii (EN 16086-1);

(n)

o declarație privind stabilitatea materiei organice (stabilă sau foarte stabilă);

(o)

recomandări privind metodele de utilizare a produsului;

(p)

pentru substraturile de cultură minerale, o declarație cu privire la aplicarea horticolă profesională.

Criteriul 12.3. Mulci

(a)

numele și adresa organismului responsabil cu comercializarea produsului;

(b)

o descriere care precizează tipul de produs, inclusiv mențiunea „MULCI”;

(c)

un cod de identificare a lotului;

(d)

cantitatea (în volum);

(e)

intervalul conținutului de umiditate;

(f)

principalele materiale utilizate la fabricarea produsului (cele care reprezintă mai mult de 5 % din volum);

(g)

indicații de manipulare și de utilizare în condiții de siguranță;

(h)

o descriere a scopului produsului și a eventualelor restricții de utilizare, inclusiv o declarație în care să se menționeze dacă produsul este adecvat pentru un anumit grup de plante (de ex. plante calcifuge sau calcicole);

(i)

pH (trimitere la metoda de testare utilizată);

(j)

o declarație privind stabilitatea materiei organice (stabilă sau foarte stabilă), după caz, pentru utilizare neprofesională;

(k)

recomandări privind metodele de utilizare a produsului;

(l)

pentru aplicări neprofesionale: doza de aplicare recomandată, exprimată în mm.

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să declare că produsul îndeplinește acest criteriu și să furnizeze organului competent o mostră de ambalaj sau de fișă a produsului ori textul informațiilor destinate utilizatorului de pe ambalaj și/sau din fișa produsului.

Criteriul 13 — Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

Eticheta facultativă prevăzută cu spațiu pentru text trebuie să conțină următoarele mențiuni:

favorizează reciclarea materialelor;

favorizează utilizarea de materiale regenerabile și reciclate.

Pentru amelioratorii de sol și mulci, trebuie incluse următoarele informații suplimentare:

reduce poluarea solului și a apei, prin limitarea concentrațiilor de metale grele.

Orientările privind utilizarea etichetei opționale prevăzute cu spațiu pentru text sunt disponibile în cadrul Ghidul de utilizare a etichetei ecologice a UE la adresa:

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/logo_guidelines.pdf

Evaluare și verificare:

Solicitantul trebuie să furnizeze organismului competent o mostră de ambalaj al produsului, care să conțină eticheta, însoțită de o declarație privind conformitatea cu acest criteriu.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE al Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(3)  Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (JO L 312, 22.11.2008, p. 3).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(5)  Decizia 2000/532/CE a Comisiei din 3 mai 2000 de înlocuire a Deciziei 94/3/CE de stabilire a unei liste de deșeuri în temeiul articolului 1 litera (a) din Directiva 75/442/CEE a Consiliului privind deșeurile și a Directivei 94/904/CE a Consiliului de stabilire a unei liste de deșeuri periculoase în temeiul articolului 1 alineatul (4) din Directiva 91/689/CEE a Consiliului privind deșeurile periculoase (JO L 226, 6.9.2000, p. 3).

(6)  Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică, de modificare a Directivelor 2009/125/CE și 2010/30/UE și de abrogare a Directivelor 2004/8/CE și 2006/32/CE (JO L 315, 14.11.2012, p. 1).

(7)  Decizia de punere în aplicare 2011/877/UE a Comisiei din 19 decembrie 2011 de stabilire a valorilor de referință armonizate ale randamentului pentru producția separată de energie electrică și căldură, în aplicarea Directivei 2004/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului, și de abrogare a Deciziei 2007/74/CE a Comisiei (JO L 343, 23.12.2011, p. 91).

(8)  Regulamentul (UE) nr. 601/2012 al Comisiei din 21 iunie 2012 privind monitorizarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 181, 12.7.2012, p. 30).

(9)  Methodology for the Ecodesign of Energy-related Products (Metodologie pentru proiectarea ecologică a produselor cu impact energetic – http://www.meerp.eu/).

(10)  Regulamentul (UE) nr. 600/2012 al Comisiei din 21 iunie 2012 privind verificarea rapoartelor de emisii de gaze cu efect de seră și a rapoartelor privind datele tonă-kilometru și acreditarea verificatorilor în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 181, 12.7.2012, p. 1).

(11)  Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (JO L 20, 26.1.2010, p. 7).

(12)  Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și florăsălbatică (JO L 206, 22.7.1992, p. 7).

(13)  Orientările CE privind noi activități de extracție a mineralelor neenergetice în conformitate cu cerințele Natura 2000 (http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/neei_n2000_guidance.pdf).

(14)  EN 16175 Nămoluri, deșeuri biologice tratate și soluri – Identificarea mercurului. Partea 1: Spectrometrie de absorbție atomică cu vapori la rece (CV-AAS) și Partea 2: Spectrometrie de fluorescență atomică cu vapori la rece (CV-AFS).

(15)  Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

Apendicele 1

Frecvența de prelevare a probelor și de testare pentru anul în care se depune cererea

Tipul de instalație

Criteriu

Consum anual/producție anuală

Frecvența testărilor

Tip 1: Stațiile de tratare a deșeurilor sau a subproduselor de origine animală

5.1

Valori-limită pentru metale grele

5.5

Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

6

Stabilitate

7

Contaminanți fizici

8

Materie organică și substanță uscată

9

Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

10

Reacția plantelor

11

Caracteristicile substraturilor de cultură

Consum (t) ≤ 3 000

1 la fiecare 1 000 de tone de material utilizat, rotunjit la următorul număr întreg

3 000 < consum (t) ≤ 20 000

4 (un eșantion pentru fiecare anotimp)

Consum (t) > 20 000

Numărul de analize pe an = cantitatea de material utilizat anual (în tone)/10 000 T + 1

Minimum 4 și maximum 12

5.2

HAP

Consum (t) ≤ 3 000

1

3 000 < consum (t) ≤ 10 000

2

10 000 < consum (t) ≤ 20 000

3

20 000 < consum (t) ≤ 40 000

4

40 000 < consum (t) ≤ 60 000

5

60 000 < consum (t) ≤ 80 000

6

80 000 < consum (t) ≤ 100 000

7

100 000 < consum (t) ≤ 120 000

8

120 000 < consum (t) ≤ 140 000

9

140 000 < consum (t) ≤ 160 000

10

160 000 < consum (t) ≤ 180 000

11

consum (t) > 180 000

12

Tip 2: Instalații de fabricare a unor produse care utilizează materiale provenite din instalații de tip 1

5.1

Valori-limită pentru metale grele

5.5

Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

6

Stabilitate

7

Contaminanți fizici

8

Materie organică și substanță uscată

9

Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

10

Reacția plantelor

11

Caracteristicile substraturilor de cultură

Producția (m3) ≤ 5 000

Eșantioane combinate reprezentative din două loturi, în conformitate cu EN 12579 (1)

Producția (m3) > 5 000

Eșantioane combinate reprezentative din patru loturi, în conformitate cu EN 12579

5.2

HAP

Producția (m3) ≤ 5 000

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579

Producția (m3) > 5 000

Eșantioane combinate reprezentative din două loturi, în conformitate cu EN 12579

Tip 3: Instalații de fabricare a unor produse care NU utilizează materiale derivate din deșeuri sau subproduse de origine animală

5.1

Valori-limită pentru metale grele

5.5

Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

6

Stabilitate

7

Contaminanți fizici

8

Materie organică și substanță uscată

9

Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

10

Reacția plantelor

11

Caracteristicile substraturilor de cultură

Producția (m3) ≤ 5 000

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579

Producția (m3) > 5 000

Eșantioane combinate reprezentative din două loturi, în conformitate cu EN 12579

5.2

HAP

Indiferent de consum/producție

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579


(1)  EN 12579 Amelioratori de sol și substraturi de cultură. Eșantionare.

Apendicele 2

Frecvența de prelevare a probelor și de testare pentru anii următori

Tipul de instalație

Criterii

Consum anual/producție anuală

Frecvența testărilor

Tip 1: Stațiile de tratare a deșeurilor sau a subproduselor de origine animală

5.1

Valori-limită pentru metale grele

5.5

Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

6

Stabilitate

7

Contaminanți fizici

8

Materie organică și substanță uscată

9

Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

10

Reacția plantelor

11

Caracteristicile substraturilor de cultură

Consum (t) ≤ 1 000

1

Consum (t) > 1 000

Numărul de analize pe an = cantitatea de materie consumată anual (în tone)/10 000 de tone + 1

Minimum 2 și maximum 12

5.2

HAP

Consum (t) ≤ 10 000

0,25 (o dată la patru ani)

10 000 < consum (t) ≤ 25 000

0,5 (o dată la doi ani)

25 000 < consum (t) ≤ 50 000

1

50 000 < consum (t) ≤ 100 000

2

100 000 < consum (t) ≤ 150 000

3

150 000 < consum (t) ≤ 200 000

4

200 000 < consum (t) ≤ 250 000

5

250 000 < consum (t) ≤ 300 000

6

300 000 < consum (t) ≤ 350 000

7

350 000 < consum (t) ≤ 400 000

8

400 000 < consum (t) ≤ 450 000

9

450 000 < consum (t) ≤ 500 000

10

500 000 < consum (t) ≤ 550 000

11

Consum (t) > 550 000

12

Tip 2: Instalații de fabricare a unor produse care utilizează materiale provenite din instalații de tip1

5.1

Valori-limită pentru metale grele

5.5

Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

6

Stabilitate

7

Contaminanți fizici

8

Materie organică și substanță uscată

9

Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

10

Reacția plantelor

11

Caracteristicile substraturilor de cultură

Producția (m3) ≤ 5 000

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579

Producția (m3) > 5 000

Eșantioane combinate reprezentative din două loturi, în conformitate cu EN 12579

5.2

HAP

Producția (m3) ≤ 15 000

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579, o dată la patru ani

15 000 < Producția (m3) ≤ 40 000

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579, o dată la doi ani

Producția (m3) > 40 000

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579, în fiecare an

Tip 3: Instalații de fabricare a unor produse care NU utilizează materiale derivate din deșeuri sau subproduse de origine animală

5.1

Valori-limită pentru metale grele

5.5

Valori-limită pentru E. coli și Salmonella spp.

6

Stabilitate

7

Contaminanți fizici

8

Materie organică și substanță uscată

9

Semințe de buruieni viabile și materiale de reproducere a plantelor

10

Reacția plantelor

11

Caracteristicile substraturilor de cultură

Indiferent de consum/producție

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579

5.2

HAP

Indiferent de consum/producție

Eșantion (eșantioane) combinat (combinate) reprezentativ (reprezentative) dintr-un lot, în conformitate cu EN 12579, o dată la patru ani


Top