EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0973

Komission delegoitu asetus (EU) 2022/973, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 täydentämisestä vahvistamalla maataloudellista tehoa ja turvallisuutta koskevat kriteerit sivutuotteiden käytölle EU-lannoitevalmisteissa (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2022/1437

EUVL L 167, 24.6.2022, p. 29–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/973/oj

24.6.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 167/29


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2022/973,

annettu 14 päivänä maaliskuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 täydentämisestä vahvistamalla maataloudellista tehoa ja turvallisuutta koskevat kriteerit sivutuotteiden käytölle EU-lannoitevalmisteissa

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon EU-lannoitevalmisteiden asettamista saataville markkinoilla koskevien sääntöjen vahvistamisesta ja asetusten (EY) N:o 1069/2009 ja (EY) N:o 1107/2009 muuttamisesta sekä asetuksen (EY) N:o 2003/2003 kumoamisesta 5 päivänä kesäkuuta 2019 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 (1) ja erityisesti sen 42 artiklan 7 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksessa (EU) 2019/1009 vahvistetaan säännöt, jotka koskevat EU-lannoitevalmisteiden asettamista saataville markkinoilla. EU-lannoitevalmisteet sisältävät ainesosia, jotka kuuluvat yhteen tai useampaan mainitun asetuksen liitteessä II lueteltuun luokkaan. Kyseisessä liitteessä olevan ainesosaluokan 11 mukaisesti EU-lannoitevalmisteet voivat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta sisältää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2008/98/EY (2) tarkoitettuja sivutuotteita, jotka on rekisteröitävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (3) mukaisesti.

(2)

Asetuksen (EU) 2019/1009 42 artiklan 7 kohdassa velvoitetaan komissio täydentämään liitteessä II olevan II osan ainesosaluokkaa (CMC) 11 koskevaa 3 kohtaa vahvistamalla maataloudellista tehoa ja turvallisuutta koskevat kriteerit direktiivissä 2008/98/EY tarkoitettujen sivutuotteiden käytölle EU-lannoitevalmisteissa. Tätä varten komissio valtuutti Yhteisen tutkimuskeskuksen antamaan tieteellisiä neuvontaa (4).

(3)

Direktiivissä 2008/98/EY tarkoitetut sivutuotteet muodostavat hyvin heterogeenisen aineluokan. Näiden aineiden fysikaalinen ja kemiallinen luonne on erilainen, ja niitä voidaan saada eri tuotantoprosesseista. Tässä asetuksessa sivutuotteet jaetaan kahteen luokkaan niiden maataloudellisen tehon tyypin mukaan. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat sivutuotteet, jotka antavat kasveille tai sienille ravinteita tai parantavat niiden ravinnetehokkuutta. Toiseen luokkaan kuuluvat sivutuotteet, joita käytetään teknisinä lisäaineina vähäisempinä pitoisuuksina. Vaikka ne eivät liity suoraan ravinteisiin tai ravinnetehokkuuteen, ne parantavat lannoitevalmisteen laatua tai käsittelyn turvallisuutta.

(4)

Ensimmäisen luokan osalta Yhteinen tutkimuskeskus on yksilöinyt erilaisista tuotantoprosesseista peräisin olevia sivutuotteita, jotka sisältävät ammoniumsuoloja, sulfaattisuoloja, fosfaattisuoloja, alkuainerikkiä, kalsiumkarbonaattia ja kalsiumoksidia. On tarpeen säätää tiukoista puhtausvaatimuksista sen varmistamiseksi, että kyseisillä sivutuotteilla on selkeä maataloudellinen arvo ja että ne eivät vaikuta haitallisesti ihmisten terveyteen ja ympäristöön.

(5)

Toisen luokan osalta Yhteinen tutkimuskeskus on ehdottanut, että hyväksyttäisiin sivutuotteiden käyttö teknisinä lisäaineina, kuten kovetus-, sidonta- tai täyttöaineina tai pölyämisenestoaineina käyttäjien terveyden suojelun parantamiseksi. Jotta varmistetaan, että tällaisten sivutuotteiden käyttö ei vaaranna EU-lannoitevalmisteen yleistä maataloudellista tehoa eikä vaikuta haitallisesti ihmisten terveyteen tai ympäristöön, olisi vahvistettava sivutuotteiden sallitut enimmäispitoisuudet lopullisessa EU-lannoitevalmisteessa.

(6)

Lisäksi Yhteinen tutkimuskeskus arvioi yleisimmin käytetyt sivutuotteet olemassa olevien käytäntöjen perusteella. Kyseiset sivutuotteet on valittu niiden markkinapotentiaalin, niistä saatavilla olevien tietojen, niiden tämänhetkisen oikeudellisen tilanteen, käyttöhistorian ja selkeän maataloudellisen arvon perusteella sekä sen perusteella, miten suoraviivaisesti niitä koskevat turvallisuuskriteerit voidaan laatia, ottaen huomioon arvioinnin suorittamiseen liittyvät aikarajoitukset. Yksilöidyt sivutuotteet olivat metioniinin tuotantoprosessissa 5(β-metyylitioetyyli)-hydantoiinin reaktiosta kaliumkarbonaatin kanssa saatava emäliuos, mineraalien ja malmin käsittelyssä ja puhdistuksessa syntyvät jäännökset, Solvay-prosessista tislauksen jälkeen saatava neste, asetyleenituotannosta peräisin oleva karbidikalkki, rautakuonat, malmin rikastamisesta ja metallin pintakäsittelystä peräisin olevat metallisuolat sekä juomaveden värinpoistosta peräisin olevat humus- ja fulvohapot. Näitä sivutuotteita olisi voitava käyttää EU-lannoitevalmisteissa ilman, että on noudatettava ensimmäisen sivutuoteluokan puhtausrajoituksia tai toisen sivutuoteluokan tarkoitusta ja sallittua enimmäispitoisuutta. Tämä johtuu siitä, että tällaiset sivutuotteet on selkeästi yksilöity, minkä ansiosta Yhteinen tutkimuskeskus pystyi perusteellisesti arvioimaan niiden maataloudellisen arvon ja kaikki niistä mahdollisesti aiheutuvat erityisriskit.

(7)

Lisäksi sivutuotteiden käytölle olisi vahvistettava vastaavat täydentävät turvallisuuskriteerit.

(8)

Joidenkin näistä sivutuotteista olisi täytettävä turvallisuuskriteerit, joilla rajoitetaan haitallisten aineiden ja muiden huolta aiheuttavien aineiden pitoisuuksia ja joita sovelletaan asetuksen (EU) 2019/1009 liitteessä I asianomaiselle toimintoperusteiselle tuoteluokalle vahvistettujen kriteerien lisäksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1021 (5) soveltamista.

(9)

Olisi vahvistettava raja-arvot myös kokonaiskromille, talliumille ja vanadiinille, jotka ovat haitallisia aineita. Jotkin sivutuotteet voivat sisältää näitä haitallisia aineita tuotantoprosessinsa erityispiirteiden vuoksi. Näitä haitallisia aineita koskevilla ehdotetuilla raja-arvoilla olisi varmistettava, että näitä haitallisia aineita sisältäviä sivutuotteita sisältävien EU-lannoitevalmisteiden käyttö ei johda näiden aineiden kertymiseen maaperään. Tällaisten haitallisten aineiden raja-arvot olisi määritettävä pitoisuutena lopputuotteessa, mikä vastaisi asetuksen (EU) 2019/1009 liitteessä I vahvistettuja vaatimuksia. Tämä on perusteltua siksi, että turvallisuuskriteerit, jotka on otettu käyttöön havaittuihin erityisiin riskeihin puuttumiseksi, koskevat yleensä lopputuotetta eivätkä ainesosaa. Tämän pitäisi helpottaa kyseisten tuotteiden vaatimustenmukaisuuden arviointia ja markkinavalvontaa, koska testejä tehdään ainoastaan lopputuotteelle.

(10)

Fosfaattipitoisen sedimenttimalmin käsittelyssä tai puhdistamisessa syntyvien jäännösten tiedetään sisältävän luonnon radionuklideja. Jotta voidaan varmistaa tällaisten sivutuotteiden turvallinen käyttö EU-lannoitevalmisteissa, on aiheellista vahvistaa uraani- ja toriumsarjoista peräisin olevien luonnon radionuklidien suurimmat sallitut aktiivisuuspitoisuudet tällaisia materiaaleja sisältävissä EU-lannoitevalmisteissa.

(11)

Lisäksi olisi vahvistettava turvallisuuskriteerit 16:n polysyklisen aromaattisen hiilivedyn (PAH16(6) sekä polykloorattujen dibentso-p-dioksiinien ja dibentsofuraanien (PCDD/PCDF) (7) pitoisuuksien rajoittamiseksi. Asetuksessa (EU) 2019/1021 säädetään tuotantoprosesseissa tahattomasti tuotettujen PAH16- ja PCDD/PCDF-yhdisteiden päästövähennyksistä, mutta siinä ei aseteta raja-arvoa tällaisissa tapauksissa. Koska tällaisten haitallisten aineiden esiintyminen lannoitevalmisteissa aiheuttaa suuria riskejä, katsotaan aiheelliseksi ottaa käyttöön tiukempia vaatimuksia kuin ne, joista säädetään mainitussa asetuksessa. Tällaiset raja-arvot olisi vahvistettava aineosien tasolla eikä pitoisuutena lopputuotteessa, jotta varmistetaan yhtenevyys asetuksen (EU) 2019/1021 kanssa.

(12)

Haitallisten aineiden, PAH16- ja PCDD/PCDF-yhdisteiden raja-arvot eivät välttämättä ole merkityksellisiä kaikissa tapauksissa. Sen vuoksi valmistajilla olisi oltava mahdollisuus olettaa lannoitevalmisteen täyttävän tietyn vaatimuksen ilman todentamista, kuten testausta, jos kyseisen vaatimuksen täyttyminen seuraa varmasti ja kiistatta ainesosaluokkaan 11 kuuluvien sivutuotteiden tai tällaista sivutuotetta sisältävän EU-lannoitevalmisteen luonteesta tai valmistusprosessista.

(13)

Jotkin sivutuotteet voivat sisältää seleeniä, joka voi olla myrkyllistä suurina pitoisuuksina. Jotkin sivutuotteet voivat sisältää myös kloridia, mikä voi aiheuttaa huolta maaperän suolapitoisuudesta. Jos näiden aineiden pitoisuus ylittää tietyn rajan, niiden pitoisuus olisi ilmoitettava etiketissä, jotta lannoitevalmisteen käyttäjät saavat asianmukaista tietoa.

(14)

Koska asetusta (EU) 2019/1009 sovelletaan kaikilta osin 16 päivästä heinäkuuta 2022, on tarpeen lykätä tämän asetuksen soveltamista samaan päivään,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1.   Asetuksen (EU) 2019/1009 liitteessä II olevassa II osassa tarkoitettuun ainesosaluokkaan 11 kuuluvien sivutuotteiden, jotka antavat kasveille tai sienille ravinteita tai parantavat niiden ravinnetehokkuutta, on täytettävä seuraavat maataloudellista tehoa ja turvallisuutta koskevat kriteerit:

a)

niiden on sisällettävä ammoniumsuoloja, sulfaattisuoloja, fosfaattisuoloja, alkuainerikkiä, kalsiumkarbonaattia tai kalsiumoksidia tai niiden seoksia vähintään 95 prosenttia kuiva-aineesta;

b)

ne on tuotettu erottamattomana osana tuotantoprosessia, jossa käytetään syöttöaineina muita aineita ja seoksia kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1069/2009 (8) soveltamisalaan kuuluvia eläimistä saatavia sivutuotteita tai niistä johdettuja tuotteita;

c)

niiden orgaanisen hiilen (Corg) pitoisuus on enintään 0,5 prosenttia sivutuotteen kuiva-aineesta;

d)

niiden polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH16(9) pitoisuus on enintään 6 mg/kg kuiva-ainetta;

e)

niiden polykloorattujen dibentso-para-dioksiinien ja dibentsofuraanien (PCDD/PCDF) (10) pitoisuus on enintään 20 ng WHO:n toksisuusekvivalenttia (11)/kg kuiva-ainetta.

EU-lannoitevalmiste, joka sisältää sivutuotteita tai koostuu sivutuotteista, jotka antavat kasveille tai sienille ravinteita tai parantavat niiden ravinnetehokkuutta, saa sisältää

a)

kokonaiskromia (Cr) enintään 400 mg/kg kuiva-ainetta;

b)

talliumia (Tl) enintään 2 mg/kg kuiva-ainetta.

2.   Asetuksen (EU) 2019/1009 liitteessä II olevassa II osassa tarkoitettuun ainesosaluokkaan 11 kuuluvien sivutuotteiden, joita käytetään teknisinä lisäaineina, on täytettävä seuraavat maataloudellista tehoa ja turvallisuutta koskevat kriteerit:

a)

niiden toiminto on parantaa EU-lannoitevalmisteen turvallisuutta tai maataloudellista tehoa;

b)

niiden kokonaispitoisuus EU-lannoitevalmisteessa on enintään 5 massaprosenttia;

c)

niiden polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH16) pitoisuus on enintään 6 mg/kg kuiva-ainetta;

d)

niiden polykloorattujen dibentso-para-dioksiinien ja dibentsofuraanien (PCDD/PCDF) pitoisuus on enintään 20 ng WHO:n toksisuusekvivalenttia (12)/kg kuiva-ainetta.

2 artikla

1.   Edellä 1 artiklassa säädettyjä kriteerejä ei sovelleta seuraaviin asetuksen (EU) 2019/1009 liitteessä II olevassa II osassa tarkoitettuun ainesosaluokkaan 11 kuuluviin sivutuotteisiin:

a)

metioniinin tuotantoprosessissa 5(β-metyylitioetyyli)-hydantoiinin reaktiosta kaliumkarbonaatin kanssa saatava emäliuos;

b)

mineraalien ja malmien käsittelyssä ja puhdistuksessa syntyvät jäännökset, jos niiden kalsiumkarbonaattien, magnesiumkarbonaattien, kalsiumsulfaattien, magnesiumoksidin, fosfaattisuolojen ja/tai kaliumin, magnesiumin tai natriumin vesiliukoisten suolojen kokonaispitoisuus on yli 60 prosenttia jäännösten kuiva-aineesta;

c)

Solvay-prosessista tislauksen jälkeen saatava neste;

d)

asetyleenituotannosta peräisin oleva karbidikalkki;

e)

rautakuonat;

f)

malmin rikastamisesta ja metallin pintakäsittelystä peräisin olevat aineet, jotka sisältävät vähintään 2 massaprosenttia kaksi- tai kolmiarvoisia siirtymämetallin (sinkki (Zn), kupari (Cu), rauta (Fe), mangaani (Mn) tai koboltti (Co)) kationeja liuoksessa;

g)

juomaveden värinpoistosta peräisin olevat humus- ja fulvohapot.

2.   EU-lannoitevalmisteessa, joka sisältää 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuja fosfaattipitoisen sedimenttimalmin käsittelyssä tai puhdistuksessa syntyviä jäännöksiä tai koostuu niistä, U-238- ja Th-232-sarjoista peräisin olevien luonnon radionuklidien aktiivisuuspitoisuusarvo saa olla enintään 1 kBq/kg valmistetta.

3.   EU-lannoitevalmiste, joka sisältää 1 kohdan e ja f alakohdassa tarkoitettuja sivutuotteita tai koostuu niistä, saa sisältää

a)

kokonaiskromia (Cr) enintään 400 mg/kg kuiva-ainetta;

b)

talliumia (Tl) enintään 2 mg/kg kuiva-ainetta;

c)

vanadiinia (V) enintään 600 mg/kg kuiva-ainetta.

3 artikla

Jos 1 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan d ja e alakohdassa, 1 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa, 1 artiklan 2 kohdan c ja d alakohdassa sekä 2 artiklan 2 ja 3 kohdassa säädetyn vaatimuksen täyttyminen seuraa varmasti ja kiistatta sivutuotteen tai tällaista sivutuotetta sisältävän EU-lannoitevalmisteen luonteesta tai valmistusprosessista, valmistaja voi omalla vastuullaan olettaa kyseisen vaatimuksen täyttymisen vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyssä ilman todentamista (kuten testausta).

4 artikla

1.   EU-lannoitevalmisteen seleenipitoisuus on ilmoitettava, jos lannoitevalmiste sisältää 1 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa ja 2 artiklan ensimmäisen kohdan b–f alakohdassa tarkoitettuja sivutuotteita tai koostuu niistä ja sen seleenin (Se) pitoisuus on yli 10 mg/kg kuiva-ainetta.

2.   EU-lannoitevalmisteen kloridipitoisuus on ilmoitettava, jos lannoitevalmiste sisältää 1 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa ja 2 artiklan ensimmäisen kohdan b, c ja g alakohdassa tarkoitettuja sivutuotteita tai koostuu niistä ja sen kloridin (Cl-) pitoisuus on yli 30 g/kg kuiva-ainetta, paitsi jos EU-lannoitevalmiste on tuotettu valmistusprosessissa, jossa kloridia sisältäviä aineita tai seoksia on käytetty alkalimetallien tai maa-alkalimetallien suolojen tuottamiseksi tai sisällyttämiseksi ja näitä suoloja koskevat tiedot annetaan liitteen III mukaisesti.

3.   Kun seleenin tai kloridin pitoisuus ilmoitetaan 1 ja 2 kohdan mukaisesti, se on erotettava selvästi ravinnepitoisuusilmoituksesta ja se voidaan ilmaista arvojen vaihteluvälinä.

4.   Jos se, että tällainen EU-lannoitevalmiste sisältää seleeniä tai kloridia alle 1 ja 2 kohdassa säädettyjen raja-arvojen, seuraa varmasti ja kiistatta sivutuotteen tai tällaista sivutuotetta sisältävän EU-lannoitevalmisteen luonteesta tai valmistusprosessista, valmistaja voi omalla vastuullaan jättää etiketistä pois kyseiset tiedot ilman varmentamista (kuten testausta).

5 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tätä asetusta sovelletaan 16 päivästä heinäkuuta 2022.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 14 päivänä maaliskuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 170, 25.6.2019, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/98/EY, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008, jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta (EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1).

(4)  Huygens D, Saveyn HGM, Technical proposals for by-products and high purity materials as component materials for EU Fertilising Products, JRC128459, Euroopan unionin julkaisutoimisto, Luxemburg, 2022.

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1021, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä (EUVL L 169, 25.6.2019, s. 45).

(6)  Naftaleenin, asenaftyleenin, asenafteenin, fluoreenin, fenantreenin, antraseenin, fluoranteenin, pyreenin, bentso[a]antraseenin, kryseenin, bentso[b]fluoranteenin, bentso[k]fluoranteenin, bentso[a]pyreenin, indeno[1,2,3-cd]pyreenin, dibentso[a,h]antraseenin ja bentso[ghi]peryleenin summa.

(7)  Aineiden 2,3,7,8-TCDD, 1,2,3,7,8-PeCDD; 1,2,3,4,7,8-HxCDD; 1,2,3,6,7,8-HxCDD; 1,2,3,7,8,9-HxCDD; 1,2,3,4,6,7,8-HpCDD; OCDD; 2,3,7,8-TCDF; 1,2,3,7,8-PeCDF; 2,3,4,7,8-PeCDF; 1,2,3,4,7,8-HxCDF; 1,2,3,6,7,8-HxCDF; 1,2,3,7,8,9-HxCDF; 2,3,4,6,7,8-HxCDF; 1,2,3,4,6,7,8-HpCDF; 1,2,3,4,7,8,9-HpCDF; ja OCDF summa.

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1069/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (sivutuoteasetus) (EUVL L 300, 14.11.2009, s. 1).

(9)  Naftaleenin, asenaftyleenin, asenafteenin, fluoreenin, fenantreenin, antraseenin, fluoranteenin, pyreenin, bentso[a]antraseenin, kryseenin, bentso[b]fluoranteenin, bentso[k]fluoranteenin, bentso[a]pyreenin, indeno[1,2,3-cd]pyreenin, dibentso[a,h]antraseenin ja bentso[ghi]peryleenin summa.

(10)  Aineiden 2,3,7,8-TCDD, 1,2,3,7,8-PeCDD; 1,2,3,4,7,8-HxCDD; 1,2,3,6,7,8-HxCDD; 1,2,3,7,8,9-HxCDD; 1,2,3,4,6,7,8-HpCDD; OCDD; 2,3,7,8-TCDF; 1,2,3,7,8-PeCDF; 2,3,4,7,8-PeCDF; 1,2,3,4,7,8-HxCDF; 1,2,3,6,7,8-HxCDF; 1,2,3,7,8,9-HxCDF; 2,3,4,6,7,8-HxCDF; 1,2,3,4,6,7,8-HpCDF; 1,2,3,4,7,8,9-HpCDF; ja OCDF summa.

(11)  van den Berg M., L.S. Birnbaum, M. Denison, M. De Vito, W. Farland, et al. (2006) The 2005 World Health Organization Re-evaluation of Human and Mammalian Toxic Equivalency Factors for Dioxins and Dioxin-like Compounds. Toxicological sciences: an official journal of the Society of Toxicology 93:223–241. doi:10.1093/toxsci/kfl055.

(12)  van den Berg M., L.S. Birnbaum, M. Denison, M. De Vito, W. Farland, et al. (2006) The 2005 World Health Organization Re-evaluation of Human and Mammalian Toxic Equivalency Factors for Dioxins and Dioxin-like Compounds. Toxicological sciences: an official journal of the Society of Toxicology 93:223–241. doi:10.1093/toxsci/kfl055.


Top