EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0617

Komission asetus (EU) 2022/617, annettu 12 päivänä huhtikuuta 2022, asetuksen (EY) N:o 1881/2006 muuttamisesta kalassa ja suolassa olevan elohopean enimmäismäärien osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2022/2206

EUVL L 115, 13.4.2022, p. 60–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2023; Implisiittinen kumoaja 32023R0915

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/617/oj

13.4.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 115/60


KOMISSION ASETUS (EU) 2022/617,

annettu 12 päivänä huhtikuuta 2022,

asetuksen (EY) N:o 1881/2006 muuttamisesta kalassa ja suolassa olevan elohopean enimmäismäärien osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon elintarvikkeissa olevia vieraita aineita koskevista yhteisön menettelyistä 8 päivänä helmikuuta 1993 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 315/93 (1) ja erityisesti sen 2 artiklan 3 kohdan

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission asetuksessa (EY) N:o 1881/2006 (2) vahvistetaan tiettyjen vierasaineiden, myös elohopean, enimmäismäärät elintarvikkeissa.

(2)

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen, jäljempänä ’elintarviketurvallisuusviranomainen’, antoi 22 päivänä marraskuuta 2012 lausunnon (3) elintarvikkeissa esiintyvistä elohopeasta ja metyylielohopeasta. Lausunnossaan elintarviketurvallisuusviranomainen vahvisti epäorgaanisen elohopean siedettäväksi viikkosaanniksi (TWI) 4 μg/painokiloa kohti ja metyylielohopean siedettäväksi viikkosaanniksi 1,3 μg/painokiloa kohti (molemmat ilmaistuna elohopeana) ja totesi, että 95. persentiilissä altistuminen ravinnon kautta on lähellä siedettävää viikkosaantia tai ylittää sen kaikissa ikäryhmissä. Kalan suurkuluttajilla, joihin saattaa kuulua raskaana olevia naisia, siedettävä viikkosaanti voi ylittyä jopa noin kuusinkertaisesti. Syntymättömät lapset ovat kaikkein haavoittuvin ryhmä. Lausunnossa todettiin, että siedettävän viikkosaannin ylittävä altistuminen metyylielohopealle on huolestuttavaa, mutta kalojen kulutuksen myönteiset vaikutukset kehotettiin ottamaan huomioon, jos harkitaan toimenpiteitä metyylielohopealle altistumisen vähentämiseksi.

(3)

Elintarviketurvallisuusviranomainen antoi 27 päivänä kesäkuuta 2014 lausunnon (4) kalojen ja äyriäisten kulutuksen terveyshyödyistä suhteessa metyylielohopealle altistumiseen liittyviin terveysriskeihin. Lausunnossa elintarviketurvallisuusviranomainen tarkasteli kalojen ja äyriäisten roolia eurooppalaisessa ruokavaliossa ja arvioi kalojen ja äyriäisten kulutuksen myönteisiä vaikutuksia suhteessa terveystuloksiin, mukaan lukien kalojen ja äyriäisten raskaudenaikaisen kulutuksen vaikutuksia lasten neurologisen kehityksen toiminnallisiin tuloksiin sekä kalojen ja äyriäisten kulutuksen vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskiin aikuisilla. Elintarviketurvallisuusviranomainen totesi, että noin 1–2 kala- ja äyriäisannoksen nauttiminen viikossa ja enintään 3–4 annoksen nauttiminen viikossa raskauden aikana on yhdistetty parempiin toiminnallisiin tuloksiin lasten neurologisessa kehityksessä verrattuna siihen, ettei kaloja ja äyriäisiä kuluteta lainkaan. Tällaisiin määriin on yhdistetty myös matalammat sepelvaltimotautikuolleisuusluvut aikuisilla.

(4)

Elintarviketurvallisuusviranomainen antoi 19 päivänä joulukuuta 2014 lausunnon (5), joka koski kalojen ja äyriäisten kulutuksen hyötyjä verrattuna niissä olevan metyylielohopean riskeihin ja jossa se totesi, että jotta voitaisiin saavuttaa 1–4 viikoittaisen kala-annoksen kulutuksesta saatavat hyödyt ja suojautua metyylielohopean neurologiseen kehitykseen kohdistuvista myrkyllisyysvaikutuksista, paljon elohopeaa sisältävien kala- ja äyriäislajien kulutusta olisi rajoitettava.

(5)

Elintarviketurvallisuusviranomaisen tieteellisten lausuntojen tulosten perusteella elohopean enimmäismääriä olisi tarkistettava, jotta ravinnon kautta tapahtuvaa altistumista elintarvikkeissa olevalle elohopealle voitaisiin edelleen vähentää.

(6)

Koska viimeaikaiset esiintymistiedot osoittavat, että eri kalalajeissa olevalle elohopealle asetettuja enimmäismääriä olisi varaa alentaa, kyseisiä kalalajeja koskevia enimmäismääriä olisi muutettava.

(7)

Asiaan liittyvät terveysnäkökohdat huomioon ottaen elohopeapitoisuus olisi säilytettävä nykyisellä tasolla hain ja miekkakalan osalta odotettaessa lisätietojen keräämistä, tieteellistä arviointia ja tietoa kulutusneuvojen tepsivyydestä altistumisen vähentämisessä.

(8)

Codex Alimentarius -standardissa (6) vahvistetaan suolassa esiintyvän elohopean enimmäismääräksi 0,1 mg/kg. On aiheellista vahvistaa sama enimmäismäärä unionin lainsäädännössä.

(9)

Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 1881/2006 olisi muutettava.

(10)

Koska tiettyjen tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien elintarvikkeiden säilyvyysaika on pitkä, on aiheellista säätää siirtymäkaudesta, jonka aikana tällaisia elintarvikkeita, jotka eivät ole uusien enimmäismäärien mukaisia ja jotka on saatettu laillisesti markkinoille ennen tämän asetuksen voimaantuloa, saa edelleen pitää kaupan.

(11)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 1881/2006 liite tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Liitteessä lueteltuja elintarvikkeita, jotka on saatettu laillisesti markkinoille ennen tämän asetuksen voimaantuloa, saa edelleen pitää kaupan niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 12 päivänä huhtikuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 37, 13.2.1993, s. 1.

(2)  Komission asetus (EY) N:o 1881/2006, annettu 19 päivänä joulukuuta 2006, tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta (EUVL L 364, 20.12.2006, s. 5).

(3)  EFSAn alainen elintarvikeketjun vierasaineita käsittelevä tiedelautakunta (CONTAM); Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food. EFSA Journal 2012;10(12):2985.

(4)  EFSAn NDA-lautakunta (erityisruokavaliovalmisteita, ravitsemusta ja allergioita käsittelevä EFSAn lautakunta), 2014. Scientific Opinion on health benefits of seafood (fish and shellfish) consumption in relation to health risks associated with exposure to methylmercury. EFSA Journal 2014;12(7):3761.

(5)  EFSAn tiedekomitea, 2015. Statement on the benefits of fish/seafood consumption compared to the risks of methylmercury in fish/seafood. EFSA Journal 2015;13(1):3982.

(6)  Codex General Standard for Contaminants and Toxin in Foods and Feeds – GSCTFF (CODEX STAN 193–1995).


LIITE

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 1881/2006 liite seuraavasti:

Korvataan 3 jakson ’Metallit’ 3.3 kohta (Elohopea) seuraavasti:

”3.3

Elohopea

 

3.3.1

Kalastustuotteet (26) ja kalanliha (24),(25), lukuun ottamatta 3.3.2 ja 3.3.3 kohdassa lueteltuja lajeja. Äyriäisiä koskevaa enimmäismäärää sovelletaan raajojen ja vatsapuolen lihaan (44). Rapujen ja ravun kaltaisten äyriäisten (Brachyura ja Anomura) tapauksessa sitä sovelletaan raajojen lihaan.

0,50

3.3.2

Seuraavien kalojen liha (24),(25):

Täpläpagelli (Pagellus acarne)

Mustahuotrakala (Aphanopus carbo)

Pikkubagelli (Pagellus bogaraveo)

Sarda (Sarda sarda)

Punapagelli (Pagellus erythrinus)

Eskolaari (Lepidocybium flavobrunneum)

Ruijanpallas (Hippoglossus species)

Kapinrihmanilkka (Genypterus capensis)

Marliinit (Makaira sp.)

Lasikampela (Lepidorhombus sp.)

Öljykala (Ruvettus pretiosus)

Keltaroussi (Hoplostethus atlanticus)

Rusopartanilkka (Genypterus blacodes)

Hauki (Esox species)

Juovaton sarda (Orcynopsis unicolor)

Pikkkuturska (Trisopterus sp.)

Rusotäplämullo (Mullus barbatus)

Lestikala (Coryphaenoides rupestris)

Purjekala (Istiophorus sp.)

Hopeahuotrakala (Lepidopus caudatus)

Käärmemakrilli (Gempylus serpens)

Varsinaiset sammet (Acipenser sp.)

Keltajuovamullo (Mullus surmuletus)

Tonnikalat (Thunnus sp., Euthynnus sp., Katsuwonus pelamis)

Hait (kaikki lajit)

Miekkakala (Xiphias gladius)

1,0

3.3.3

Pääjalkaiset

Merikotilot

Seuraavien kalojen liha (24),(25):

Sardelli (Engraulis sp.)

Alaskanseiti (Theragra chalcogrammus)

Turska (Gadus morhua)

Silli (Clupea harengus)

Basa Pangasius bocourti

Karppi (Cyprinidae-heimoon kuuluvat lajit)

Hietakampela (Limanda limanda)

Makrillit (Scomber sp.)

Kampela (Platichthys flesus)

Punakampela (Pleuronectes platessa)

Kilohaili (Sprattus sprattus)

Jättihaimonni (Pangasianodon gigas)

Lyyraturska (Pollachius pollachius)

Seiti (Pollachius virens)

Lohi ja taimen (Salmo sp. ja Oncorhynchus sp., ei kuitenkaan Salmo trutta)

Sardiini (Dussumieria sp., Sardina sp., Sardinella sp. ja Sardinops sp.)

Meriantura (Solea Solea)

Haimonni (Pangasianodon hypothalamus)

Valkoturska (Merlangius merlangus)

0,30

3.3.4

Ravintolisät (39)

0,10

3.3.5

Suola

0,10”


Top