EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0617

Regulamentul (UE) 2022/617 al Comisiei din 12 aprilie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de mercur din pește și sare (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2022/2206

OJ L 115, 13.4.2022, p. 60–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2023; abrogare implicită prin 32023R0915

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/617/oj

13.4.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 115/60


REGULAMENTUL (UE) 2022/617 AL COMISIEI

din 12 aprilie 2022

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de mercur din pește și sare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare pentru contaminanții din alimente (1), în special articolul 2 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (2) stabilește nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți, inclusiv mercur, din produse alimentare.

(2)

La 22 noiembrie 2012, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) a adoptat un aviz privind mercurul și metilmercurul în alimente (3). În avizul respectiv, autoritatea a stabilit o doză săptămânală tolerabilă (tolerable weekly intake – TWI) pentru mercurul anorganic de 4 μg/kg greutate corporală („b.w.”) și pentru metilmercur de 1,3 μg/kg greutate corporală (ambele exprimate ca mercur) și a concluzionat că nivelul de expunere alimentară la cea de a 95-a percentilă se apropie de nivelul TWI sau îl depășește pentru toate grupele de vârstă. Marii consumatori de pește, printre care se pot număra femeile însărcinate, pot depăși cu aproape de șase ori TWI. Copiii nenăscuți constituie grupul cel mai vulnerabil. Avizul a concluzionat că expunerea la metilmercur peste TWI reprezintă un motiv de îngrijorare, dar a recomandat luarea în considerare a efectelor benefice ale consumului de pește, în cazul în care se iau în considerare măsuri de reducere a expunerii la metilmercur.

(3)

La 27 iunie 2014, autoritatea a adoptat un aviz privind beneficiile consumului de produse marine asupra sănătății în ceea ce privește riscurile pentru sănătate asociate expunerii la metilmercur (4). În avizul respectiv, autoritatea a analizat rolul produselor marine în alimentația europeană și a evaluat efectele benefice ale consumului de produse marine în raport cu rezultatele în materie de sănătate, inclusiv efectele consumului de produse marine în timpul sarcinii asupra rezultatelor funcționale ale dezvoltării neurologice a copiilor și efectele consumului de produse marine asupra riscului de boli cardiovasculare la adulți. Autoritatea a concluzionat că un consum de aproximativ 1-2 porții de produse marine pe săptămână și de până la 3-4 porții pe săptămână în timpul sarcinii a fost asociat cu rezultate funcționale mai bune ale dezvoltării neurologice la copii, în comparație cu lipsa consumului de produse marine. Aceste cantități au fost asociate, de asemenea, cu o reducere a mortalității provocate de boli coronariene în rândul adulților.

(4)

La 19 decembrie 2014, autoritatea a adoptat o declarație privind beneficiile consumului de pește/fructe de mare comparativ cu riscurile prezentate de metilmercur în pește/fructe de mare (5), în care a concluzionat că, pentru a obține beneficiile consumului de pește asociate cu 1-4 de porții de pește pe săptămână și pentru a proteja împotriva toxicității pentru dezvoltarea neurologică a metilmercurului, este necesară limitarea consumului de specii de pește/fructe de mare cu un conținut ridicat de mercur.

(5)

Ținând seama de rezultatul avizelor și declarațiilor științifice ale autorității, nivelurile maxime de mercur trebuie să fie revizuite, pentru a reduce și mai mult expunerea prin alimentație la mercurul din alimente.

(6)

Întrucât datele recente arată că ar exista o marjă de reducere a nivelurilor maxime de mercur din diverse specii de pești, nivelurile maxime pentru aceste specii de pești trebuie să fie modificate în consecință.

(7)

Având în vedere preocupările legate de sănătate, nivelul mercurului pentru rechini și pește-spadă trebuie menținut la nivelul actual, în așteptarea colectării de date suplimentare, a evaluării științifice și a cunoștințelor privind eficacitatea recomandărilor privind consumul în reducerea expunerii.

(8)

Codex Alimentarius stabilește un nivel maxim de 0,1 mg/kg pentru mercurul din sare (6). Este oportun să se stabilească același nivel maxim în legislația Uniunii.

(9)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 trebuie să fie modificat în consecință.

(10)

Ținând seama de faptul că anumite produse alimentare reglementate de prezentul regulament au o durată lungă de valabilitate, este oportun să se prevadă o perioadă de tranziție în cursul căreia produsele alimentare respective care nu respectă noile niveluri maxime și care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament pot rămâne pe piață.

(11)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Produsele alimentare enumerate în anexă, introduse legal pe piață înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, pot rămâne pe piață până la data durabilității minimale sau până la data limită de consum.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 aprilie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 37, 13.2.1993, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (JO L 364, 20.12.2006, p. 5).

(3)  Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM) al EFSA, „Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food” (Aviz științific privind riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența mercurului și a metilmercurului în alimente), EFSA Journal 2012;10(12):2985.

(4)  Grupul EFSA pentru produse dietetice, nutriție și alergii, 2014, Aviz științific privind beneficiile pentru sănătate ale consumului de produse marine (pește și crustacee) în raport cu riscurile pentru sănătate asociate expunerii la metilmercur, EFSA Journal 2014;12(7):3761.

(5)  Comitetul științific al EFSA, 2015, Declarație privind beneficiile consumului de pește/fructe de mare în comparație cu riscurile prezentate de metilmercur în pește/fructe de mare, EFSA Journal 2015;13(1):3982.

(6)  Standardul general Codex pentru contaminanții și toxinele din alimente și furaje – GSCTFF (CODEX STAN 193-1995).


ANEXĂ

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifică după cum urmează:

La punctul 3: Metale, subpunctul 3.3 (Mercur) se înlocuiește cu următorul text:

„3.3.

Mercur

 

3.3.1.

Produse pescărești (26) și mușchi file de pește (24) (25), cu excepția speciilor menționate la punctul 3.3.2 și la punctul 3.3.3. Nivelul maxim pentru crustacee se aplică mușchiului de pe apendice și abdomen (44). În cazul crabilor și al crustaceelor similare (Brachyura și Anomura) nivelul maxim se aplică mușchiului de pe apendice.

0,50

3.3.2.

Filé provenit de la următorii pești (24) (25):

pagel auriu (Pagellus acarne)

sabie neagră (Aphanopus carbo)

pagel argintiu (Pagellus bogaraveo)

pălămidă (Sarda sarda)

sparid (Pagellus erythrinus)

snek de larg (Lepidocybium flavobrunneum)

halibut (Hippoglossus species)

genipter sud-african (Genypterus capensis)

marlin (Makaira species)

cardină albă (Lepidorhombus species)

ruvetă (Ruvettus pretiosus)

pion portocaliu (Hoplostethus atlanticus)

țipari roz (Genypterus blacodes)

știucă (specia Esox)

pălămidă argintie (Orcynopsis unicolor)

capelan de Mediterana (Tricopterus species)

barbun (Mullus barbatus barbatus)

grenadier de piatră (Coryphaenoides rupestris)

peștele cu velă (Istiophorus species)

pește-sabie argintiu (Lepidopus caudatus)

macrou din specia Gempylus serpens (Gempylus serpens)

șip (Acipenser species)

barbun vărgat (Mullus surmuletus)

ton (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis)

rechini (toate speciile)

pește-spadă (Xiphias gladius)

1,0

3.3.3.

Cefalopode

Gasteropode marine

Filé provenit de la următorii pești (24) (25):

hamsie (specia Engraulis)

merlan de Alaska (Theragra chalcogrammus)

cod de Atlantic (Gadus morhua)

hering nordic (Clupea harengus)

basa (Pangasius bocourti)

crap (specii care aparțin familiei Cyprinidae)

limandă (Limanda limanda)

macrou (specia Scomber)

cambulă (Platichthys flesus)

cambulă de Baltica (Pleuronectes platessa)

sprot (Sprattus sprattus)

somn uriaș de Mekong (Pangasianodon gigas)

polac (Pollachius pollachius)

cod saithe (Pollachius virens)

somon și păstrăv (speciile Salmo și Oncorhynchus, cu excepția Salmo trutta)

sardine (speciile Dussumieria, Sardina, Sardinella și Sardinops)

limbă-de-mare (Solea solea)

rechin de apă dulce (Pangasianodon hypothalamus)

merlan (Merlangius merlangus)

0,30

3.3.4.

Suplimente alimentare (39)

0,10

3.3.5.

Sare

0,10”


Top