Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0476

    2014/476/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2014 , Ruotsissa käytettävien sianruhojen luokitusmenetelmien hyväksymisestä sekä päätöksen 97/370/EY kumoamisesta (tiedoksiannettu numerolla C(2014) 4946)

    EUVL L 214, 19.7.2014, p. 29–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/476/oj

    19.7.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 214/29


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

    annettu 17 päivänä heinäkuuta 2014,

    Ruotsissa käytettävien sianruhojen luokitusmenetelmien hyväksymisestä sekä päätöksen 97/370/EY kumoamisesta

    (tiedoksiannettu numerolla C(2014) 4946)

    (Ainoastaan ruotsinkielinen teksti on todistusvoimainen)

    (2014/476/EU)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 20 artiklan p alakohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä IV olevan B jakson IV kohdan 1 kohdassa säädetään, että sianruhojen luokitusta varten vähärasvaisen lihan osuus on arvioitava komission hyväksymillä luokitusmenetelmillä, joiden on oltava sianruhon yhden tai useamman anatomisen osan fyysiseen mittaukseen perustuvia tilastollisesti testattuja arviointimenetelmiä. Luokitusmenetelmät voidaan hyväksyä, jos arvioiden tilastolliselle virheelle määrätty enimmäispoikkeama ei ylity. Enimmäispoikkeama määritellään komission asetuksen (EY) N:o 1249/2008 (2) 23 artiklan 3 kohdassa.

    (2)

    Komission päätöksellä 97/370/EY (3) hyväksytään kolmen sianruhojen luokitusmenetelmän käyttö Ruotsissa.

    (3)

    Koska hyväksyttyihin luokitusmenetelmiin on tarpeen tehdä teknisiä mukautuksia, Ruotsi on pyytänyt komissiota hyväksymään, että ”introskooppinen/optinen silavakiikari” -menetelmän, ”Hennessy Grading Probe (HGP II)” -mittarin ja ”AutoFom”-menetelmien kaava korvataan uudella kaavalla, sekä sallimaan sianruhojen luokitukseen sen alueella kaksi uutta menetelmää, jotka ovat ”Fat-O-Meat'er II (FOM II)” -laite ja ”Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)” -laite. Ruotsi on esittänyt asetuksen (EY) N:o 1249/2008 23 artiklan 4 kohdassa säädetyssä pöytäkirjassa yksityiskohtaisen kuvauksen leikkuukokeesta ja ilmoittanut periaatteet, joihin uusi kaava perustuu, leikkuukokeen tulokset ja vähärasvaisen lihan osuuden määrittämisessä käytetyt kaavat.

    (4)

    Pyyntöä arvioitaessa todettiin, että edellytykset kyseisen uuden kaavan hyväksymiseksi täyttyvät. Sen vuoksi kyseinen kaava ja kyseiset luokitusmenetelmät olisi sallittava Ruotsissa.

    (5)

    Laitteiden tai luokitusmenetelmien muutoksia ei sallita, jollei niitä hyväksytä nimenomaisesti komission täytäntöönpanopäätöksellä.

    (6)

    Selkeyden ja oikeusvarmuuden vuoksi olisi annettava uusi päätös. Päätös 97/370/EY olisi sen vuoksi kumottava,

    (7)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Hyväksytään seuraavien menetelmien käyttö sianruhojen luokitukseen Ruotsissa asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä IV olevan B jakson IV kohdan 1 kohdan mukaisesti:

    a)

    ”introskooppinen/optinen silavakiikari” -menetelmä ja siihen liittyvät arviointimenetelmät, joista on yksityiskohtaiset tiedot liitteessä olevassa I osassa;

    b)

    ”Hennessy GP 2 (HGP 2)” -mittari ja siihen liittyvät arviointimenetelmät, joista on yksityiskohtaiset tiedot liitteessä olevassa II osassa;

    c)

    ”AutoFom III” -laite ja siihen liittyvät arviointimenetelmät, joista on yksityiskohtaiset tiedot liitteessä olevassa III osassa;

    d)

    ”Fat-O-Meat'er II (FOM II)” -laite ja siihen liittyvät arviointimenetelmät, joista on yksityiskohtaiset tiedot liitteessä olevassa IV osassa;

    e)

    ”Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)” -mittari ja siihen liittyvät arviointimenetelmät, joista on yksityiskohtaiset tiedot liitteessä olevassa V osassa.

    2 artikla

    Hyväksyttyjen laitteiden tai luokitusmenetelmien muutoksia ei sallita, jollei niitä hyväksytä nimenomaisesti komission täytäntöönpanopäätöksellä.

    3 artikla

    Kumotaan päätös 97/370/EY.

    4 artikla

    Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2014.

    5 artikla

    Tämä päätös on osoitettu Ruotsin kuningaskunnalle.

    Tehty Brysselissä 17 päivänä heinäkuuta 2014.

    Komission puolesta

    Dacian CIOLOȘ

    Komission jäsen


    (1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

    (2)  Komission asetus (EY) N:o 1249/2008, annettu 10 päivänä joulukuuta 2008, naudan-, sian- ja lampaanruhojen yhteisön luokitusasteikkojen soveltamista ja ruhojen hintaselvityksiä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EUVL L 337, 16.12.2008, s. 3).

    (3)  Komission päätös 97/370/EY, tehty 30 päivänä toukokuuta 1997, Ruotsissa käytettävien sianruhojen luokitusmenetelmien hyväksymisestä (EYVL L 157, 14.6.1997, s. 19)


    LIITE

    RUOTSISSA KÄYTETTÄVÄT SIANRUHOJEN LUOKITUSMENETELMÄT

    I OSA

    ”Introskooppinen/optinen silavakiikari” -menetelmä (Intrascope (Optical Probe))

    1.

    Tässä osassa vahvistettuja sääntöjä sovelletaan, kun sianruhot luokitellaan ”introskooppinen/optinen silavakiikari” -menetelmällä.

    2.

    Silavakiikarissa on oltava kuusikulmainen anturi, jonka leveys on enintään 12 millimetriä (ja 19 millimetriä anturin päässä olevan terän kohdalla), jossa on tähtäin ja valonlähde sekä liukuva kuori.

    3.

    Ruhon vähärasvaisen lihan osuus lasketaan seuraavalla kaavalla:

    Formula

    jossa:

    SP_F1

    :

    Selän nahanalaisen rasvan paksuus (kamara mukaan luettuna) millimetreinä mitattuna kahdeksan senttimetrin päässä selän keskiviivasta viimeisen kylkiluun takaa.

    4.

    Kaavaa sovelletaan 50–120 kilogramman painoisiin ruhoihin.

    II OSA

    ”Hennessy Grading probe 2 (HPG 2)”

    1.

    Tässä osassa vahvistettuja sääntöjä sovelletaan, kun sianruhot luokitellaan ”Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)” -laitteella.

    2.

    Laite tallentaa heijastusspektroskopian avulla poikkileikkauksia mittauksista, jotka tallentuvat tunkeutumasyvyydestä ja valosignaalien takaisinsironnasta millimetrin murto-osina.

    3.

    Mittauksessa käytetään määrättyjä optisia taajuusalueita, jotta sillä saadaan optimaalista tietoa lajien erilaisten kudosten väliseen ja sisäiseen objektiiviseen analysointiin.

    4.

    ”Hennessy Grading Probe” -laitteessa on oltava halkaisijaltaan 5,95 millimetriä leveä anturi, jossa on vieressä 6,3-millimetrinen terä, joka sisältää valodiodin (Siemens LED tyyppiä LYU 260-EO sekä valoilmaisin tyyppiä 58 MR). Anturin toimintaetäisyyden on oltava 0–120 millimetriä.

    5.

    Mittaustulokset muutetaan arvioiduksi vähärasvaisen lihan osuudeksi ”HGP 2” -laitteella sekä siihen liitetyllä tietokoneella.

    6.

    Ruhon vähärasvaisen lihan osuus lasketaan seuraavalla kaavalla:

    Formula

    jossa:

    GP2_F1

    :

    Selän nahanalaisen rasvan paksuus (kamara mukaan luettuna) millimetreinä mitattuna kahdeksan senttimetrin päässä selän keskiviivasta heti viimeisen kylkiluun takaa.

    GP2_F2

    :

    Selän nahanalaisen rasvan paksuus (kamara mukaan luettuna) millimetreinä mitattuna kuuden senttimetrin päässä selän keskiviivasta 12 senttimetriä kohti päätä F1:een nähden.

    GP2_M

    :

    Lihaksen paksuus millimetreinä mitattuna samanaikaisesti ja samasta kohdasta kuin F2.

    7.

    Kaavaa sovelletaan 50–120 kilogramman painoisiin ruhoihin.

    III OSA

    ”AutoFom III”

    1.

    Tässä osassa vahvistettuja sääntöjä sovelletaan, kun sianruhot luokitellaan ”AutoFom III” -laitteella.

    2.

    ’AutoFom III’ perustuu ultraääniteknologiaan ja tuottaa digitaalisen 3D-kuvan ruhosta. Ultraäänikuvan luo ruostumattomasta teräksestä valmistettuun kehikkoon upotetut 16 anturia.

    3.

    Unionin vertailumenetelmän mukaisen vähärasvaisen lihan osuus ennakoidaan kaavan avulla tietokoneelta saatavien muuttujien perusteella. Muuttujat on poimittu ultraäänellä tehdystä kuvasta. Kuva-analyysista saadaan tietokoneelle yli 50 muuttujaa. Tilastollinen analyysi vähentää tiedot kahteen osaan, joista molemmat ovat lineaarinen yhdistelmä samasta kuudesta tietokoneelta saadusta muuttujasta. Lopullinen kaava ilmaistaan tietokoneelta saaduilla muuttujilla:

    Formula

    jossa:

    R2P4

    :

    p2_selected_fat_mm. P2 rasvamitta valitussa kohdassa millimetreinä.

    R2P11

    :

    minpair_value. Suodatinmaskia, joka valitsee kaksi aluetta 14 senttimetrin päässä toisistaan, sovelletaan poikkileikkausvektoriin. Tämä on vektorisuodatuksen tuloksen minimiarvo.

    R2P12

    :

    P2_skew. Valitun P2:n ja ei valitun P2:n suhde. Todellinen käytettävä kohta on hieman lähempänä keskipistettä, jotta arvo ottaa huomioon kovin kallistuneet ruhot. Arvo on aina suurempi tai yhtä suuri kuin 1,0.

    R2P15

    :

    minpair_value v2. Minpairarvon toinen versio.

    Liha/kylkiluu rajapinta

    R3P5

    :

    max_meat_mm. Lihan enimmäismäärän mittaus. Maksimaalinen kylkiluukohta miinus rasvan minimikohta millimetreinä.

    Rasva 1 rasvojen välinen rajapinta.

    Rasva1-kerros mitataan kinkusta sekä viidennen ja kuudennen kylkiluun väliltä. Näitä kutsutaan B-kohdiksi.

    R4P3

    :

    fat1_p2_selected. Rasva1-mittaukset valitussa P2-pisteessä.

    4.

    Kaavaa sovelletaan 50–120 kilogramman painoisiin ruhoihin.

    IV OSA

    ”Fat-O-Meat'er II (FOM II)” -laite

    1.

    Tässä osassa vahvistettuja sääntöjä sovelletaan, kun sianruhot luokitellaan ”Fat-O-Meat'er II (FOM II)” -laitteella.

    2.

    Laite on ”Fat-O-Meat'er” -mittausjärjestelmän uusi versio. ”FOM II” -mittausvälineessä on optinen anturi, jossa on terä, paksuuden mittauslaite, jonka toimintaetäisyys on 0–125 millimetriä, sekä tietojen keruu- ja analysointiyksikkö Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K). ”FOM II” -laite muuttaa mittaustulokset arvioiduksi vähärasvaisen lihan osuudeksi.

    3.

    Ruhon vähärasvaisen lihan osuus lasketaan seuraavalla kaavalla:

    Formula

    jossa:

    FOM_F1

    :

    selän nahanalaisen rasvan paksuus millimetreinä mitattuna kahdeksan senttimetrin päästä selän keskiviivasta kolmanneksi ja neljänneksi takimmaisen lannenikaman välistä.

    FOM_F2

    :

    selän nahanalaisen rasvan paksuus millimetreinä mitattuna kuuden senttimetrin päästä selän keskiviivasta kolmanneksi ja neljänneksi takimmaisen lannenikaman välistä.

    FOM_M

    :

    lihaksen paksuus millimetreinä mitattuna samanaikaisesti ja samasta kohdasta kuin F2.

    4.

    Kaavaa sovelletaan 50–120 kilogramman painoisiin ruhoihin.

    V OSA

    ”Hennessy Grading probe 7 (HPG 7)”

    1.

    Tässä osassa vahvistettuja sääntöjä sovelletaan, kun sianruhot luokitellaan ”Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)” -laitteella.

    2.

    Laite tallentaa heijastusspektroskopian avulla poikkileikkauksia mittauksista, jotka tallentuvat tunkeutumasyvyydestä ja valosignaalien takaisinsironnasta millimetrin murto-osina.

    3.

    Mittauksessa käytetään määrättyjä optisia taajuusalueita, jotta sillä saadaan optimaalista tietoa lajien erilaisten kudosten väliseen ja sisäiseen objektiiviseen analysointiin.

    4.

    ”Hennessy Grading Probe” -laitteessa on oltava halkaisijaltaan 5,95 millimetriä leveä anturi, jossa on vieressä 6,3-millimetrinen terä, joka sisältää valodiodin (Siemens LED tyyppiä LYU 260-EO sekä valoilmaisin tyyppiä 58 MR). Anturin toimintaetäisyyden on oltava 0–120 millimetriä.

    5.

    Mittaustulokset muutetaan arvioiduksi vähärasvaisen lihan osuudeksi ”HGP 7” -laitteella sekä siihen liitetyllä tietokoneella.

    6.

    Mittakäyrän arviointi on hieman erilaista ”HGP 2”:lla ja ”HGP 7”:llä.

    7.

    Ruhon vähärasvaisen lihan osuus lasketaan seuraavalla kaavalla:

    Formula

    jossa:

    GP7_F1

    :

    Selän nahanalaisen rasvan paksuus (kamara mukaan luettuna) millimetreinä mitattuna 8 senttimetrin päässä selän keskiviivasta heti viimeisen kylkiluun takaa.

    GP7_F2

    :

    Selän nahanalaisen rasvan paksuus (kamara mukaan luettuna) millimetreinä mitattuna 6 senttimetrin päässä selän keskiviivasta 12 senttimetriä kohti päätä F1:een nähden.

    GP7_M

    :

    Lihaksen paksuus millimetreinä mitattuna samanaikaisesti ja samasta kohdasta kuin F2.

    8.

    Kaavaa sovelletaan 50–120 kilogramman painoisiin ruhoihin.


    Top