EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CN0030

Υπόθεση C-30/15 P: Αναίρεση που άσκησε στις 27 Ιανουαρίου 2015 η Simba Toys GmbH & Co. KG κατά της αποφάσεως που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (έκτο τμήμα) στις 25 Νοεμβρίου 2014 στην υπόθεση T-450/09, Simba Toys GmbH & Co. KG κατά Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα)

ΕΕ C 138 της 27.4.2015, p. 29–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.4.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 138/29


Αναίρεση που άσκησε στις 27 Ιανουαρίου 2015 η Simba Toys GmbH & Co. KG κατά της αποφάσεως που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (έκτο τμήμα) στις 25 Νοεμβρίου 2014 στην υπόθεση T-450/09, Simba Toys GmbH & Co. KG κατά Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα)

(Υπόθεση C-30/15 P)

(2015/C 138/41)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Αναιρεσείουσα: Simba Toys GmbH & Co. KG (εκπρόσωπος: O. Ruhl, Rechtsanwalt)

Αντίδικοι κατ’ αναίρεση: Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) (ΓΕΕΑ), Seven Towns Limited

Αιτήματα

Η αναιρεσείουσα ζητεί από το Δικαστήριο:

να αναιρέσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 25ης Νοεμβρίου 2014 στην υπόθεση T-450/09, Simba Toys GmbH & Co. KG κατά ΓΕΕΑ — Seven Towns Limited·

να ακυρώσει την απόφαση του δευτέρου τμήματος προσφυγών του Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) της 1ης Σεπτεμβρίου 2009 (υπόθεση 1526/2008-2)·

να καταδικάσει το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) και τη Seven Towns Limited στα δικαστικά έξοδα της διαδικασίας αναιρέσεως ενώπιον του Δικαστηρίου και της διαδικασίας προσφυγής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου.

Λόγοι αναιρέσεως και κύρια επιχειρήματα

Η αναιρεσείουσα προβάλλει έξι λόγους αναιρέσεως: Με το πρώτο λόγο αναιρέσεως προβάλλεται παράβαση του άρθρου 7, παράγραφος 1, στοιχείο ε', σημείο ii, του κανονισμού 40/94 (1). Με τον δεύτερο λόγο αναιρέσεως προβάλλεται παράβαση του άρθρου 7, παράγραφος 1, στοιχείο ε', σημείο i, του κανονισμού 40/94. Με τον τρίτο λόγο αναιρέσεως προβάλλεται παράβαση του άρθρου 7, παράγραφος 1, στοιχείο ε', σημείο iii, του κανονισμού 40/94. Με το τέταρτο λόγο αναιρέσεως προβάλλεται παράβαση του άρθρου 7, παράγραφος 1, στοιχείο β', του κανονισμού 40/94. Με τον πέμπτο λόγο αναιρέσεως προβάλλεται παράβαση του άρθρου 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ', του κανονισμού 40/94. Με τον έκτο λόγο αναιρέσεως προβάλλεται παράβαση του άρθρου 76, παράγραφος 1 του κανονισμού 207/2009 (2).

Ο πρώτος λόγος αναιρέσεως αποτελείται από έντεκα σκέλη· συγκεκριμένα προβάλλεται: ότι κακώς θεωρήθηκε απαραίτητο να μπορεί κάποιος να «αντιληφθεί επακριβώς» [τον προορισμό των γραμμών]· ότι κακώς δεν λήφθηκαν υπόψη προϊόντα που ήταν ήδη στην αγορά· ότι τα συμπεράσματα σχετικά με ό,τι αναπαριστά το σήμα στηρίχθηκαν σε παραμόρφωση των πραγματικών περιστατικών και των αποδείξεων· ότι το κριτήριο που αφορά την «τεχνική λειτουργία» ερμηνεύτηκε υπερβολικά στενά· ότι δεν συνεκτιμήθηκε η απουσία βασικών ξεχωριστών χαρακτηριστικών· ότι αξιολογήθηκε πλημμελώς το δημόσιο συμφέρον· ότι ήταν πλημμελής η νομική αξιολόγηση της σημασίας της απουσίας εναλλακτικών σχημάτων· ότι η διαπίστωση σχετικά με τα εναλλακτικά σχήματα στηρίχθηκε σε παραμόρφωση των πραγματικών περιστατικών και των αποδείξεων· ότι εφαρμόστηκε πλημμελώς η νομοθεσία όσον αφορά τον αιτιώδη σύνδεσμο και το αποτέλεσμα της τεχνικής λειτουργίας· ότι δεν ασκούσε επιρροή η πιθανότητα υπάρξεως κύβων χωρίς ορατές γραμμές· ότι κακώς από τον προβληθέντα μη λειτουργικό χαρακτήρα μιας κατηγορίας αγαθών συνήχθη ο μη λειτουργικός χαρακτήρας όλων των αγαθών για τα οποία καταχωρίζεται το σήμα.

Ο δεύτερος λόγος αναιρέσεως αποτελείται από ένα μόνο σκέλος: προβάλλεται ότι κακώς δεν συνεκτιμήθηκε ότι τα ουσιώδη στοιχεία είναι λειτουργικά.

Ο τρίτος λόγος αναιρέσεως αποτελείται από ένα μόνο σκέλος: προβάλλεται ότι κακώς δεν συνεκτιμήθηκε ότι τα ουσιώδη στοιχεία προσδίδουν ουσιαστική αξία στο προϊόν.

Ο τέταρτος λόγος αναιρέσεως αποτελείται από έντεκα σκέλη· συγκεκριμένα προβάλλεται: ότι υπήρξε πλημμελής νομική αξιολόγηση του βάρους αποδείξεως· ότι αναλύθηκαν πλημμελώς τα ατομικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του επίμαχου σήματος· ότι κακώς δεν συνεκτιμήθηκε ο λειτουργικός χαρακτήρας των ατομικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων· ότι κακώς λήφθηκαν υπόψη μόνον οι κανόνες του οικείου κλάδου· ότι κακώς τέθηκε ως κριτήριο η αυθόρμητη αντίληψη· ότι κακώς από τον προβαλλόμενο διακριτικό χαρακτήρα μιας υποκατηγορίας προϊόντων συνήχθη ο διακριτικός χαρακτήρας όλων των προϊόντων για τα οποία καταχωρίζεται το σήμα· ότι εφαρμόστηκε πλημμελώς το κριτήριο που αφορά το πιθανότερο σχήμα· ότι το ότι δεν έγινε δεκτό ότι ο μαγικός κύβος είναι το πιθανότερο σήμα οφείλεται αποκλειστικά σε παραμόρφωση των πραγματικών περιστατικών και των αποδείξεων· ότι κακώς ο διακριτικός χαρακτήρας αξιολογήθηκε μόνο από την οπτική του πελάτη· ότι κακώς δεν λήφθηκαν υπόψη ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά· ότι εφαρμόστηκε πλημμελώς η νομοθεσία όσον αφορά την επιρροή που ασκούν τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο πέμπτος λόγος αναιρέσεως αποτελείται από οκτώ σκέλη· συγκεκριμένα προβάλλεται: ότι κακώς τέθηκε ως προϋπόθεση η έλλειψη αμφισημίας· ότι κακώς τέθηκε ως προϋπόθεση η αυθόρμητη αντίληψη· ότι ερμηνεύθηκε πλημμελώς το κριτήριο περί άμεσης και συγκεκριμένης συνδέσεως· ότι κακώς ο περιγραφικός χαρακτήρας αναλύθηκε μόνο σε σχέση μόνο με τη γενική διατύπωση των αγαθών· ότι ορίστηκε πλημμελώς το ενδιαφερόμενο κοινό· ότι εκτιμήθηκε πλημμελώς η γνώση του κοινού· ότι κακώς δεν συνεκτιμήθηκαν μελλοντικές εξελίξεις· ότι εκτιμήθηκε πλημμελώς το δημόσιο συμφέρον με εσφαλμένη αναφορά σε εναλλακτικά σχήματα.

Ο έκτος λόγος αναιρέσεως αποτελείται από ένα μοναδικό σκέλος: προβάλλεται ότι υπήρξε εσφαλμένη κρίση σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά χωρίς να διεξαχθούν αποδείξεις.


(1)  Κανονισμός 40/94 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1993, για το κοινοτικό σήμα (EE L 11, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) 207/2009 του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2009, για το κοινοτικό σήμα (EE L 78, σ. 1).


Top