EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1623

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/1623 της Επιτροπής της 14ης Ιουλίου 2022 σχετικά με παρέκκλιση από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891, για το έτος 2022, όσον αφορά την αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο, την εθνική στρατηγική και την ανάκτηση της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής για πολυετείς δεσμεύσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών λόγω της κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

C/2022/5100

ΕΕ L 244 της 21.9.2022, p. 5–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1623/oj

21.9.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 244/5


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/1623 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 14ης Ιουλίου 2022

σχετικά με παρέκκλιση από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891, για το έτος 2022, όσον αφορά την αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο, την εθνική στρατηγική και την ανάκτηση της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής για πολυετείς δεσμεύσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών λόγω της κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 37 στοιχεία α) και γ) και το άρθρο 173 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Λόγω της τρέχουσας κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την κρίση COVID-19, οι γεωργοί σε όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσκολίες. Θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων περιορισμών στις μετακινήσεις, της διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού και των προβλημάτων εφοδιαστικής που δημιουργεί η εισβολή. Δεδομένης της μακροπρόθεσμης διακοπής των αλυσίδων εφοδιαστικής και εφοδιασμού, οι σοβαρές διαταραχές που πλήττουν τον τομέα είναι πιθανό να συνεχιστούν και, ενδεχομένως, να επιδεινωθούν. Τα προβλήματα εφοδιαστικής έχουν καταστήσει τους γεωργούς της ΕΕ ευάλωτους στην οικονομική διαταραχή που έχει προκαλέσει η παρούσα κρίση, και αυτοί αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα ταμειακών ροών.

(2)

Σε όλα τα κράτη μέλη, οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσκολίες όσον αφορά τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να προκληθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση των εν λόγω επιχειρησιακών προγραμμάτων και, ως εκ τούτου, οι οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ενδέχεται να μη συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία για τα εν λόγω επιχειρησιακά προγράμματα, ιδίως στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής (2). Οι οργανώσεις παραγωγών είναι επίσης ευάλωτες λόγω της διακοπής δραστηριοτήτων και των διαταραχών που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα ταμειακών ροών που οφείλονται στη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού. Αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιαστικής και δυσκολίες στη συγκομιδή των προϊόντων τους λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, καθώς και δυσκολίες πρόσβασης στους καταναλωτές λόγω της διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού. Η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα των οργανισμών παραγωγών και στην ικανότητά τους να υλοποιούν τα επιχειρησιακά προγράμματα. Έτσι επηρεάζεται ακόμη περισσότερο η ικανότητα των οργανώσεων παραγωγών να θεσπίσουν μέτρα και δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης.

(3)

Οι μειώσεις της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο στον τομέα των οπωροκηπευτικών οι οποίες οφείλονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης που λαμβάνουν οι οργανώσεις παραγωγών κατά το επόμενο έτος, καθώς το ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης πρέπει να υπολογίζεται ως ποσοστό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από κάθε οργάνωση παραγωγών. Εάν το 2022 σημειωθεί σημαντική απώλεια της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο για λόγους συνδεόμενους με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχει ο κίνδυνος οι οργανώσεις παραγωγών να μην αναγνωρίζονται πλέον ως τέτοιες, καθώς ένα από τα κριτήρια για την αναγνώριση αυτή είναι η επίτευξη μιας ελάχιστης αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο, η οποία καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των οργανώσεων παραγωγών. Επομένως, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι, εάν το έτος 2022 σημειωθεί μείωση της αξίας ενός προϊόντος κατά τουλάχιστον 35 % για λόγους συνδεόμενους με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκτός της ευθύνης και του ελέγχου των οργανώσεων παραγωγών, η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο για το 2022 θα πρέπει να καθοριστεί στο 100 % της αξίας της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο για την προηγούμενη περίοδο. Λαμβανομένων υπόψη των εκτεταμένων οικονομικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον τομέα των οπωροκηπευτικών, το όριο του 65 % της αξίας της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο κατά την προηγούμενη περίοδο, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, είναι ανεπαρκές για την επίτευξη οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας για τις οργανώσεις παραγωγών τις οποίες αφορά η εν λόγω απώλεια της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο.

(4)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να απαλλαγούν, για το έτος 2022, από την υποχρέωση που ορίζεται στο άρθρο 27 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, σύμφωνα με την οποία καθορίζουν, στο πλαίσιο των οικείων εθνικών στρατηγικών, τα ανώτατα ποσοστά του επιχειρησιακού ταμείου τα οποία μπορούν να δαπανηθούν για κάθε επιμέρους μέτρο ή είδος δράσης. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία για τις οργανώσεις παραγωγών, ώστε να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

(5)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα των οργανώσεων παραγωγών, η ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή για πολυετείς δεσμεύσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών, όπως οι περιβαλλοντικές δράσεις, δεν θα πρέπει να ανακτηθεί ούτε να επιστραφεί στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 παράγραφος 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, εάν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι των δεσμεύσεων αυτών δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθούν λόγω της διακοπής τους κατά το έτος 2022 για λόγους συνδεόμενους με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

(6)

Δεδομένου ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί άμεση δράση, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι η υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων βασίζεται στο ημερολογιακό έτος, οι παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 του παρόντος κανονισμού όσον αφορά το ανώτατο όριο της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής και την ισορροπία μεταξύ των μέτρων που καθορίζονται στην εθνική στρατηγική των κρατών μελών θα πρέπει να εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Παρεκκλίσεις από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891 για το έτος 2022

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 23 παράγραφος 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, εάν το έτος 2022 σημειωθεί μείωση της αξίας ενός προϊόντος κατά τουλάχιστον 35 % για λόγους που δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και στον έλεγχο της οργάνωσης παραγωγών, η αξία της παραγωγής του εν λόγω προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 100 % της αξίας που είχε κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Η οργάνωση παραγωγών αποδεικνύει στην αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 27 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, δεν εφαρμόζεται για το έτος 2022 η υποχρέωση των κρατών μελών να καθορίζουν στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής τα ανώτατα ποσοστά του επιχειρησιακού ταμείου τα οποία μπορούν να δαπανηθούν για κάθε επιμέρους μέτρο ή είδος δράσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισορροπία μεταξύ των διαφόρων μέτρων.

3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 36 παράγραφος 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, η ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή για πολυετείς δεσμεύσεις, όπως περιβαλλοντικές δράσεις, δεν ανακτάται ούτε επιστρέφεται στο ΕΓΤΕ όταν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να επιτευχθούν το έτος 2022 λόγω της διακοπής των εν λόγω δεσμεύσεων το έτος 2022 για λόγους που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2017, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στους εν λόγω τομείς, καθώς και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 543/2011 (ΕΕ L 138 της 25.5.2017, σ. 4).


Top