EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D2051

Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/2051 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2015, για την τροποποίηση της απόφασης 2013/730/ΚΕΠΠΑ προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των όπλων στη νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους

ΕΕ L 300 της 17.11.2015, p. 19–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/2051/oj

17.11.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 300/19


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2015/2051 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 16ης Νοεμβρίου 2015

για την τροποποίηση της απόφασης 2013/730/ΚΕΠΠΑ προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των όπλων στη νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση 2013/730/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (1) προβλέπει ότι η Ένωση συμβάλλει στο έργο της Υπηρεσίας Διεκπεραίωσης της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης για τον έλεγχο των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού (SEESAC) για τον περιορισμό της απειλής της παράνομης εξάπλωσης και διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

(2)

Το έργο που υποστηρίζεται με την απόφαση 2013/730/ΚΕΠΠΑ αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας και της διαχείρισης αποθεμάτων για την αποθήκευση αποθεμάτων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών («το σκέλος περί ασφάλειας των αποθηκευτικών χώρων»).

(3)

Στην παράγραφο 3.1 του παραρτήματος της απόφασης 2013/730/ΚΕΠΠΑ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο (2), η Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) αναφέρονται ως δικαιούχοι του σκέλους περί ασφάλειας των αποθηκευτικών χώρων, όχι όμως και η Αλβανία.

(4)

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό φορέα SEESAC και με τη σύμφωνη γνώμη των αλβανικών αρχών, είναι επιτακτική η συμπερίληψη της Αλβανίας στο σκέλος περί ασφάλειας των αποθηκευτικών χώρων, ενώ επίσης διατίθεται χρηματοδότηση δυνάμει της απόφασης 2013/730/ΚΕΠΠΑ.

(5)

Ως εκ τούτου, η απόφαση 2013/730/ΚΕΠΠΑ πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να περιλαμβάνει την Αλβανία ως δικαιούχο του σκέλους περί ασφάλειας των αποθηκευτικών χώρων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η παράγραφος 3.1 του παραρτήματος της απόφασης 2013/730/ΚΕΠΠΑ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.1.   Αυξημένη ασφάλεια των αποθεμάτων μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της ανάπτυξης ικανοτήτων

Στόχος

Η δραστηριότητα αυτή θα περιορίσει την απειλή που συνιστούν η εξάπλωση και η παράνομη διακίνηση των SALW και των πυρομαχικών τους διά της βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας και της διαχείρισης αποθεμάτων για την αποθήκευση αποθεμάτων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο (*), τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Περιγραφή

Η επιτυχής εφαρμογή της απόφασης 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου μέσω μιας διττής προσέγγισης που περιλάμβανε 1) τη βελτίωση της ασφάλειας των χώρων αποθήκευσης σε τρεις χώρες (3) και 2) την αναβάθμιση των προσόντων του προσωπικού που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των αποθεμάτων (4), αύξησε σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας και ελάττωσε τον κίνδυνο της ανεπιθύμητης διάδοσης των αποθεμάτων των SALW και των πυρομαχικών τους. Η δεύτερη φάση του έργου θα αξιοποιήσει τα έως τώρα επιτεύγματα και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στη ΝΑ Ευρώπη παρέχοντας περαιτέρω εξειδικευμένη τεχνική συνδρομή και συνδρομή σε θέματα υποδομών, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και προδιαγραφές. Οι δραστηριότητες του έργου θα παράσχουν στήριξη στα Υπουργεία Άμυνας της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου και της πΓΔΜ, καθώς επίσης στα Υπουργεία Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου (*), παρέχοντας και εγκαθιστώντας τον αναγκαίο εξοπλισμό για την ενίσχυση της ασφάλειας των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που απαιτείται, θα παρασχεθεί κατάρτιση στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των αποθεμάτων. Οι χώροι όπου θα βελτιωθεί η ασφάλεια θα επιλεχθούν βάσει αξιολόγησης των προτεραιοτήτων και των σχετικών κινδύνων ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Αλβανία: αναβαθμίσεις της ασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών και συμβατικών όπλων του Υπουργείου Άμυνας (έως 2 χώροι αποθήκευσης), μεταξύ άλλων μέσω της εγκατάστασης και/ή της αναβάθμισης περιφράξεων και φωτισμού, συστημάτων συναγερμού, κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: αναβαθμίσεις της ασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών και συμβατικών όπλων του Υπουργείου Άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της εγκατάστασης και/ή της αναβάθμισης περιφράξεων και φωτισμού, συστημάτων συναγερμού, κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συμπληρωματικά προς τις εργασίες του UNDP και του ΟΑΣΕ για την ασφάλεια των αποθεμάτων.

Κοσσυφοπέδιο (*): βελτίωση των ικανοτήτων διαχείρισης αποθεμάτων της αστυνομίας μέσω της κατάρτισης και της αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης. Ανακαίνιση μιας μικρής τοπικής αποθήκης SALW και πυρομαχικών.

πΓΔΜ: αναβάθμιση της ασφάλειας της κεντρικής αποθήκης (Orman) του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω της προμήθειας εξοπλισμού ασφαλείας και των αναβαθμίσεων των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης της περίφραξης· εξοπλισμός CCTV και φωτισμός· νέες πόρτες ασφαλείας για τα κτίρια των αποθηκών. Αναβάθμιση ασφαλείας της κεντρικής αποθήκης των Ενόπλων Δυνάμεων της πΓΔΜ μέσω της προμήθειας και της εγκατάστασης συστήματος βιντεοπαρακολούθησης και της βελτίωσης του κτιρίου και της περιμέτρου με την επισκευή των περιφράξεων, της εγκατάστασης νέων πυλών εισόδου και της ανακαίνισης των θυρών ασφαλείας.

Δημοκρατία της Μολδαβίας: αναβαθμίσεις της ασφάλειας στην κεντρική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών (CAMD) του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης περιφράξεων ασφαλείας, συστημάτων ελέγχου εισόδου και της προμήθειας ηλεκτρονικού μητρώου όπλων.

Μαυροβούνιο: κτιριακές βελτιώσεις της αποθήκης πυρομαχικών του Brezovik, συμπεριλαμβανομένων γενικότερων βελτιώσεων της υποδομής ασφαλείας των αποθηκευτικών χώρων. Δημιουργία κεντρικού μητρώου των αποθηκευμένων όπλων και πυρομαχικών.

Σερβία: αναβάθμιση της ασφάλειας της κεντρικής αποθήκης SALW του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της βιντεοπαρακολούθησης και του ελέγχου της πρόσβασης.

Περιφερειακή κατάρτιση με αντικείμενο τη διαχείριση αποθεμάτων: θα υλοποιηθεί τόσο σε περιφερειακό (ετησίως) όσο και σε εθνικό επίπεδο (εφόσον απαιτείται).

Αποτελέσματα του έργου και δείκτες υλοποίησης:

Το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της μείωσης του κινδύνου της παράνομης διακίνησης χάρη:

στην αύξηση της ασφάλειας των αποθηκών SALW στην Αλβανία (έως 2 χώροι αποθήκευσης), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (4), το Κοσσυφοπέδιο (*) (1), τη Δημοκρατία της Μολδαβίας (2), το Μαυροβούνιο (1), τη Σερβία (1) και την πΓΔΜ (2) μέσω μετρήσιμων αναβαθμίσεων των υποδομών με γνώμονα την ασφάλεια,

στην αύξηση της ικανότητας του προσωπικού να διαφυλάσσει τα αποθέματα μέσω της κατάρτισης τουλάχιστον 60 εργαζομένων από τις δικαιούχους χώρες σε τρία σεμινάρια και μέσω της παροχής στοχευμένης κατάρτισης σε εθνικό επίπεδο.».

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της έκδοσής της.

Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2015.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

F. MOGHERINI


(1)  Απόφαση 2013/730/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 2013, προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των όπλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους (ΕΕ L 332 της 11.12.2013, σ. 19).

(2)  Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

(3)  Στην Κροατία, βελτιώθηκε η ασφάλεια της κεντρικής μονάδας αποθήκευσης όπλων του Υπουργείου Εσωτερικών (MURAT) μέσω της εγκατάστασης συστήματος βιντεοπαρακολούθησης· στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εγκαταστάθηκαν 41 πόρτες ασφαλείας και ενισχύθηκε η ασφάλεια σε τέσσερις (4) χώρους αποθήκευσης SALW και πυρομαχικών του Υπουργείου Άμυνας· στο Μαυροβούνιο, η ασφάλεια στην αποθήκη πυρομαχικών TARAS του Υπουργείου Άμυνας αναβαθμίστηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

(4)  Σχεδιάστηκε ειδικό σεμινάριο με αντικείμενο τη διαχείριση αποθεμάτων και συνολικά 58 εργαζόμενοι επιχειρησιακού επιπέδου από τα Υπουργεία Άμυνας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Υπουργεία Εσωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση αποθεμάτων.


Top