EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006Q0025

2006/25/ΕΚ,ΕυͿατόμ: Απόφαση της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2005 , που τροποποιεί τον εσωτερικό της κανονισμό

ΕΕ L 19 της 24.1.2006, p. 20–22 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 118M της 8.5.2007, p. 76–78 (MT)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/25(1)/oj

24.1.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 19/20


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Δεκεμβρίου 2005

που τροποποιεί τον εσωτερικό της κανονισμό

(2006/25/ΕΚ, Ευρατόμ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 218 παράγραφος 2,

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 131,

τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως τα άρθρα 28 παράγραφος 1 και 41 παράγραφος 1,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Οι διατάξεις της Επιτροπής για τη θέσπιση του γενικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης «ARGUS», το κείμενο των οποίων επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση, προστίθενται δια της απόφασης αυτής στον εσωτερικό κανονισμό της Επιτροπής (1) ως παράρτημα.

Άρθρο 2

Η απόφαση αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Βρυξέλλες, 23 Δεκεμβρίου 2005.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 308 της 8.12.2000, σ. 26· εσωτερικός κανονισμός όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2005/960/EK, Ευρατόμ της Επιτροπής (ΕΕ L 347 της 30.12.2005, σ. 83).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ «ARGUS»

Εκτιμώντας ότι:

(1)

Είναι σκόπιμο να θεσπίσει η Επιτροπή γενικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης επονομαζόμενο ARGUS, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητά της να αντιδρά ταχέως, αποτελεσματικά και συντονισμένα στον τομέα της αρμοδιότητάς της, σε περίπτωση πολυτομεακών κρίσεων που καλύπτουν πολλούς τομείς πολιτικής και απαιτούν την ανάληψη δράσης σε κοινοτικό επίπεδο, ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκάλεσε.

(2)

Το σύστημα πρέπει να βασιστεί αρχικά σε ένα εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας που να επιτρέπει στις γενικές διευθύνσεις και τις υπηρεσίες της Επιτροπής να ανταλλάσσουν βασικές πληροφορίες σε περίπτωση κρίσης.

(3)

Το σύστημα θα επανεξεταστεί με βάση την πείρα που θα έχει αποκτηθεί και την εξέλιξη της τεχνολογίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η διασύνδεση και ο συντονισμός των υφιστάμενων εξειδικευμένων δικτύων.

(4)

Είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί μια κατάλληλη διαδικασία συντονισμού για τη λήψη αποφάσεων και για την εκδήλωση ταχείας, συντονισμένης και συνεκτικής αντίδρασης της Επιτροπής σε περίπτωση σοβαρής πολυτομεακής κρίσης, φροντίζοντας παράλληλα ώστε η εν λόγω διαδικασία να είναι αρκούντως ευέλικτη και προσαρμόσιμη στις ιδιαίτερες ανάγκες και περιστάσεις μιας συγκεκριμένης κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα όργανα πολιτικής για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κρίσεων.

(5)

Το σύστημα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, αφενός, τα επιμέρους χαρακτηριστικά, την εμπειρογνωμοσύνη, τις ρυθμίσεις και τους τομείς αρμοδιότητας του καθενός από τα υφιστάμενα τομεακά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της Επιτροπής, τα οποία επιτρέπουν στις υπηρεσίες της να αντιμετωπίζουν επιμέρους κρίσεις σε διάφορους τομείς της κοινοτικής δραστηριότητας, και, αφετέρου, τη γενική αρχή της επικουρικότητας.

(6)

Η επικοινωνία αποτελεί κεντρικό στοιχείο για τη διαχείριση των κρίσεων και για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενημέρωση του κοινού και στην αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες, μέσω του Τύπου και των διαφόρων εργαλείων επικοινωνίας και σημείων επαφής της Επιτροπής, από τις Βρυξέλλες ή/και τον καταλληλότερο τόπο.

Άρθρο 1

Το σύστημα ARGUS

1.   Θεσπίζεται γενικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης επωνομαζόμενο ARGUS, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της Επιτροπής για ταχεία, αποτελεσματική και συνεκτική αντίδραση σε περίπτωση σοβαρής κρίσης πολυτομεακής φύσεως που καλύπτει διάφορους τομείς πολιτικής και απαιτεί την ανάληψη δράσης σε κοινοτικό επίπεδο, ανεξαρτήτως της αιτίας που την προκάλεσε.

2.   Το ARGUS συνίσταται σε:

α)

εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας·

β)

ειδική διαδικασία συντονισμού που τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση μεγάλης πολυτομεακής κρίσης.

3.   Οι διατάξεις αυτές ισχύουν με την επιφύλαξη της απόφασης της Επιτροπής 2003/246/ΕΚ, Ευρατόμ για τις επιχειρησιακές διαδικασίες διαχείρισης των καταστάσεων κρίσης.

Άρθρο 2

Το δίκτυο πληροφοριών ARGUS

1.   Το εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας αποτελεί μόνιμη πλατφόρμα που παρέχει τη δυνατότητα στις γενικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Επιτροπής να ανταλλάσσουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες που αφορούν είτε ανακύπτουσες πολυτομεακές κρίσεις είτε προβλεπόμενες ή επικείμενες απειλές και να συντονίζουν την κατάλληλη αντίδραση εντός του τομέα αρμοδιότητας της Επιτροπής.

2.   Τα βασικά μέλη του δικτύου είναι: η Γενική Γραμματεία, η ΓΔ Τύπου και Επικοινωνίας περιλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εκπροσώπου του Τύπου, η ΓΔ Περιβάλλοντος, η ΓΔ Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, η ΓΔ Δικαιοσύνης Ελευθερίας και Ασφάλειας, η ΓΔ Εξωτερικών Σχέσεων, η ΓΔ Ανθρωπιστικής Βοήθειας, η ΓΔ Προσωπικού και Διοίκησης, η ΓΔ Εμπορίου, η ΓΔ Πληροφορικής, η ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, το Κοινό Κέντρο Ερευνών και η Νομική Υπηρεσία.

3.   Κάθε άλλη Γενική Διεύθυνση και Υπηρεσία της Επιτροπής μπορεί να περιληφθεί στο δίκτυο, αφού υποβάλλει σχετικό αίτημα και υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4.

4.   Οι Γενικές Διευθύνσεις και οι Υπηρεσίες που συμμετέχουν στο δίκτυο ορίζουν ανταποκριτή για το ARGUS και εφαρμόζουν κατάλληλο σύστημα επιφυλακής που καθιστά δυνατή την επαφή με την Υπηρεσία και της επιτρέπει να αντιδρά ταχέως σε περίπτωση κρίσης που απαιτεί την παρέμβασή της. Ο σχεδιασμός του συστήματος θα είναι τέτοιος ώστε τα προαναφερόμενα να μπορούν να πραγματοποιηθούν με την υπάρχουσα κατανομή των ανθρώπινων πόρων.

Άρθρο 3

Διαδικασία συντονισμού σε περίπτωση σοβαρής κρίσης

1.   Σε περίπτωση σοβαρής πολυτομεακής κρίσης ή προβλέψιμης ή επικείμενης απειλής ο Πρόεδρος, δύναται να αποφασίσει, είτε ιδία πρωτοβουλία αφού ειδοποιηθεί σχετικά, είτε μετά από αίτημα μέλους της Επιτροπής, να ενεργοποιήσει ειδική διαδικασία συντονισμού. Ο Πρόεδρος αποφασίζει επίσης σε ποιον θα ανατεθεί η πολιτική αρμοδιότητα όσον αφορά την παρέμβαση της Επιτροπής στην εν λόγω κρίση. Ο Πρόεδρος, είτε διατηρεί ο ίδιος την αρμοδιότητα αυτή είτε την αναθέτει σε μέλος της Επιτροπής.

2.   Η αρμοδιότητα αυτή συνεπάγεται τη διεύθυνση και τον συντονισμό της αντίδρασης σε περίπτωση κρίσης, την εκπροσώπευση της Επιτροπής στα υπόλοιπα όργανα και την ανάληψη της ευθύνης για την επικοινωνία με το κοινό. Τα καθήκοντα αυτά δεν επηρεάζουν τις υφιστάμενες ήδη αρμοδιότητες και εντολές στο Σώμα των Επιτρόπων.

3.   Η Γενική Γραμματεία, με εξουσιοδότηση του Προέδρου ή του μέλους της Επιτροπής στο οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα, ενεργοποιεί την ειδική επιχειρησιακή δομή διαχείρισης κρίσεων, την επονομαζόμενη επιτροπή συντονισμού κρίσεων, που περιγράφεται στο άρθρο 4.

Άρθρο 4

Η επιτροπή συντονισμού κρίσεων

1.   Η επιτροπή συντονισμού κρίσεων είναι ειδική επιχειρησιακή δομή διαχείρισης κρίσεων που έχει θεσπιστεί για να κατευθύνει και να συντονίζει την αντίδραση σε περίπτωση κρίσης, ενώ συμμετέχουν σε αυτή αντιπρόσωποι από όλες τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες της Επιτροπής. Κατά γενικό κανόνα, οι Γενικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 πρέπει να αντιπροσωπεύονται στην επιτροπή συντονισμού κρίσεων καθώς και οι λοιπές Γενικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες τις οποίες αφορά η κρίση που έχει εκδηλωθεί. Η επιτροπή συντονισμού κρίσεων θα βασιστεί στους πόρους και τα μέσα που υπάρχουν ήδη στις Υπηρεσίες.

2.   Η επιτροπή συντονισμού κρίσεων προεδρεύεται από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα που είναι επιφορτισμένος γενικότερα με τον συντονισμό των πολιτικών.

3.   Η επιτροπή συντονισμού κρίσεων ειδικότερα αξιολογεί και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης, προσδιορίζει τα προβλήματα και τις λύσεις για τα οποία πρέπει να ληφθεί απόφαση και ανάληψη δράσης, φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων και των μέτρων και διασφαλίζει τη συνοχή και τη συνεκτικότητα της αντίδρασης.

4.   Οι αποφάσεις στις οποίες καταλήγει η επιτροπή συντονισμού κρίσεων εκδίδονται σύμφωνα με τις κανονικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Επιτροπής και εκτελούνται από τις Γενικές Διευθύνσεις και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

5.   Οι Υπηρεσίες της Επιτροπής διασφαλίζουν ευσυνείδητα, στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιοτήτων τους, τη διαχείριση των καθηκόντων που αφορούν την αντίδραση.

Άρθρο 5

Το εγχειρίδιο των διαδικασιών λειτουργίας

Στο εγχειρίδιο διαδικασιών λειτουργίας προσδιορίζονται αναλυτικές διατάξεις για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 6

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει την παρούσα απόφαση το αργότερο ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος της, βάσει της πείρας που θα έχει αποκτηθεί και της εξέλιξης της τεχνολογίας και, εφόσον χρειαστεί, θα εκδώσει πρόσθετα μέτρα σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος ARGUS.


Top