Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0150

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 150/2011 της Επιτροπής, της 18ης Φεβρουαρίου 2011 , για την τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εκτρεφόμενα και τα άγρια θηράματα και το κρέας των εκτρεφόμενων και των αγρίων θηραμάτων Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 46 της 19.2.2011, p. 14–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/150/oj

    19.2.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 46/14


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 150/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 18ης Φεβρουαρίου 2011

    για την τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εκτρεφόμενα και τα άγρια θηράματα και το κρέας των εκτρεφόμενων και των αγρίων θηραμάτων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 ορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τους κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τις απαιτήσεις για την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά κρέατος εκτρεφόμενων και αγρίων θηραμάτων. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το κρέας αυτό διατίθεται στην αγορά μόνον εφόσον παράγεται σύμφωνα με τα τμήματα III και IV του παραρτήματος III του εν λόγω κανονισμού.

    (2)

    Σύμφωνα με το τμήμα III του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων επιτρέπεται να θανατώνουν εκτρεφόμενους στρουθιονίδες και ορισμένα εκτρεφόμενα οπληφόρα ζώα στον τόπο προέλευσής τους, με την έγκριση της αρμόδιας αρχής, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνεται, ειδικότερα, ότι κατά τη μεταφορά τους στο σφαγείο τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται από δήλωση του υπευθύνου της επιχείρησης τροφίμων όπου έγινε η εκτροφή τους και από πιστοποιητικό που εκδόθηκε και υπογράφηκε από τον επίσημο ή τον εγκεκριμένο κτηνίατρο.

    (3)

    Στο πιστοποιητικό που εκδόθηκε και υπογράφηκε από τον επίσημο ή εγκεκριμένο κτηνίατρο βεβαιώνονται τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της επιθεώρησης πριν από τη σφαγή, η εκτέλεση της σφαγής και της αφαίμαξης σύμφωνα με τους κανόνες και η ημερομηνία και η ώρα της σφαγής.

    (4)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2009, για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους (2) καθορίζει κανόνες για τη θανάτωση των ζώων που εκτρέφονται ή διατηρούνται για την παραγωγή τροφίμων, μαλλιού, δέρματος, γούνας ή άλλων προϊόντων. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι ορισμένες διαδικασίες σφαγής εκτελούνται μόνο από πρόσωπα που διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό ικανότητας, και αποδεικνύουν την ικανότητά τους να τις εκτελέσουν σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται με αυτόν τον κανονισμό.

    (5)

    Η παρουσία του επίσημου κτηνιάτρου ή του εγκεκριμένου κτηνιάτρου σε όλη τη διάρκεια της σφαγής και της αφαίμαξης στην εκμετάλλευση μπορεί να θεωρηθεί περιττή αν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων που εκτελούν τις διαδικασίες σφαγής έχουν ικανοποιητικό επίπεδο ικανότητας και διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό ικανότητας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1099/2009. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βεβαίωση της εκτέλεσης της σφαγής και της αφαίμαξης σύμφωνα με τους κανόνες, καθώς και της ημερομηνίας και της ώρας της σφαγής, μπορεί να μη γίνει από τον επίσημο ή εγκεκριμένο κτηνίατρο αλλά από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων.

    (6)

    Επιπλέον, το παράρτημα III τμήμα IV κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 προβλέπει ότι το συντομότερο δυνατό μετά τη θανάτωση μεγάλων άγριων θηραμάτων, το εκπαιδευμένο άτομο πρέπει να εξετάζει το σώμα και τα αφαιρεθέντα σπλάχνα για τον εντοπισμό τυχόν χαρακτηριστικών τα οποία θα μπορούσαν να καταδείξουν ότι το κρέας παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης δεν διαπιστωθούν μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να καταδείξουν ότι το κρέας παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία, αν δεν παρατηρήθηκε μη φυσιολογική συμπεριφορά πριν από τη θανάτωση και αν δεν υπάρχει καμία υπόνοια για περιβαλλοντική μόλυνση, το εκπαιδευμένο άτομο πρέπει να επιθέσει στο σφάγιο αριθμημένη δήλωση η οποία θα περιέχει αυτές τις διαπιστώσεις.

    (7)

    Η εμπειρία από την εφαρμογή αυτών των κανόνων κατέδειξε ότι είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα να μην τοποθετείται η δήλωση στο σφάγιο και επίσης η δήλωση αυτή να καλύπτει περισσότερα από ένα σφάγιο, με την προϋπόθεση ότι έχει διασφαλιστεί σαφής σύνδεση μεταξύ της δήλωσης και των σωμάτων των ζώων τα οποία αφορά.

    (8)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2002, για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (3) θεσπίζει κανόνες προστασίας της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας για τη συλλογή, τη μεταφορά, την αποθήκευση, τον εν γένει χειρισμό, τη μεταποίηση και τη χρησιμοποίηση ή την τελική διάθεση ζωικών υποπροϊόντων, ώστε τα εν λόγω προϊόντα να μην αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία των ζώων ή τη δημόσια υγεία. Στο παράρτημα VIII κεφάλαιο VII του εν λόγω κανονισμού ορίζονται οι απαιτήσεις για την κατασκευή κυνηγετικών τροπαίων.

    (9)

    Επίσης, σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, οι μονάδες παραγωγής πρέπει να εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή, εφόσον πληρούνται ορισμένοι όροι. Στους όρους αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση της μονάδας παραγωγής να τηρεί τις ειδικές απαιτήσεις παραγωγής που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

    (10)

    Το παράρτημα III τμήμα IV κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 προβλέπει ότι σε περίπτωση μεγάλων άγριων θηραμάτων, η κεφαλή και τα σπλάχνα δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύουν το σώμα έως την εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων, εκτός από την περίπτωση ειδών που είναι ευαίσθητα στην τριχίνωση, των οποίων η κεφαλή (με εξαίρεση τους χαυλιόδοντες) και το διάφραγμα πρέπει να συνοδεύουν το σώμα.

    (11)

    Σε μερικά κράτη μέλη με μακρά παράδοση στο κυνήγι υπάρχει η συνήθεια να χρησιμοποιείται ως κυνηγετικό τρόπαιο ολόκληρη η κεφαλή των ζώων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ευαίσθητα σε μόλυνση από Trichinella. Η απαίτηση που ορίζεται στο παράρτημα III τμήμα IV κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 δημιουργεί προβλήματα στους κυνηγούς και στις μονάδες παραγωγής που κατασκευάζουν κυνηγετικά τρόπαια χρησιμοποιώντας είδη που είναι ευαίσθητα σε μόλυνση από Trichinella.

    (12)

    Επομένως, θα πρέπει να δοθεί στην αρμόδια αρχή η δυνατότητα να εγκρίνει την αποστολή κεφαλών ζώων που είναι ευαίσθητα σε μόλυνση από Trichinella σε εγκεκριμένη μονάδα παραγωγής για την κατασκευή κυνηγετικών τροπαίων, ακόμη και πριν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της δοκιμής για ανίχνευση Trichinella. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκώς η ιχνηλασιμότητα.

    (13)

    Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (14)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2011.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55.

    (2)  ΕΕ L 303 της 18.11.2009, σ. 1.

    (3)  ΕΕ L 273 της 10.10.2002, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 τροποποιείται ως εξής:

    1.

    Στο τμήμα III, παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 3α:

    «3α.

    Κατά παρέκκλιση από το σημείο 3 στοιχείο ι), η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει να περιληφθεί στη δήλωση του υπευθύνου της επιχείρησης τροφίμων, η οποία αναφέρεται στο σημείο 3 στοιχείο θ), μόνο η βεβαίωση της εκτέλεσης της σφαγής και της αφαίμαξης σύμφωνα με τους κανόνες καθώς και η ημερομηνία και η ώρα της σφαγής, με την προϋπόθεση ότι:

    α)

    η επιχείρηση βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος ή μια περιοχή, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο ιστ) της οδηγίας 64/432/ΕΟΚ, και δεν βρίσκεται υπό υγειονομικό περιορισμό σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης ή την εθνική νομοθεσία·

    β)

    ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων έχει αποδείξει ότι έχει ικανοποιητικό επίπεδο ικανότητας για την εκτέλεση της διαδικασίας σφαγής των ζώων κατά τρόπο που να προφυλάσσονται από κάθε είδους πόνο, αγωνία ή ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και με την επιφύλαξη του άρθρου 12 του ίδιου κανονισμού.».

    2.

    Στο τμήμα IV κεφάλαιο II, το σημείο 4 στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «4.

    α)

    Αν δεν διαπιστωθούν μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης που αναφέρεται στο σημείο 2, δεν έχει παρατηρηθεί μη φυσιολογική συμπεριφορά πριν από τη θανάτωση και δεν υπάρχει υπόνοια για περιβαλλοντική μόλυνση, το εκπαιδευμένο άτομο πρέπει να επιθέσει στο σφάγιο αριθμημένη δήλωση η οποία θα περιέχει αυτές τις διαπιστώσεις. Στη δήλωση πρέπει επίσης να αναφέρεται η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος της θανάτωσης.

    Η δήλωση δεν είναι αναγκαίο να τοποθετείται επί του σφαγίου και μπορεί να αφορά περισσότερα από ένα σφάγιο, με την προϋπόθεση ότι κάθε σφάγιο ταυτοποιείται κατάλληλα και η δήλωση φέρει ένδειξη του αριθμού ταυτοποίησης κάθε σφαγίου το οποίο αφορά, με την αντίστοιχη ημερομηνία, ώρα και τόπο θανάτωσης. Όλα τα σφάγια που αφορά μία δήλωση πρέπει να αποσταλούν στην ίδια εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων.

    Η κεφαλή και τα σπλάχνα δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύουν το σώμα στην εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων, εκτός από την περίπτωση ειδών που είναι ευαίσθητα στην τριχινίαση (χοίροι, μόνοπλα και άλλα), των οποίων η κεφαλή (εκτός από τους χαυλιόδοντες) και το διάφραγμα πρέπει να συνοδεύουν το σώμα.

    Ωστόσο, η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει την αποστολή κεφαλών ζώων που είναι ευαίσθητα σε μόλυνση από Trichinella σε μονάδα παραγωγής για την κατασκευή κυνηγετικών τροπαίων η οποία εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002. Η μονάδα παραγωγής αναφέρεται στη δήλωση του εκπαιδευμένου ατόμου. Αντίγραφο της δήλωσης αποστέλλεται στη μονάδα παραγωγής. Αν τα αποτελέσματα της εξέτασης του σφαγίου για ανίχνευση Trichinella είναι θετικά, η αρμόδια αρχή διενεργεί επίσημο έλεγχο για να επαληθευτεί αν ήταν σωστός ο χειρισμός της κεφαλής στη μονάδα παραγωγής.

    Ωστόσο, οι κυνηγοί υποχρεούνται να τηρούν τις τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις που επιβάλλει το κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιείται η θήρα, ιδίως για να είναι δυνατή η παρακολούθηση ορισμένων καταλοίπων και ουσιών σύμφωνα με την οδηγία 96/23/ΕΚ.».


    Top