EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D2099

Απόφαση (ΕΕ) 2015/2099 της Επιτροπής, της 18ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της EE σε μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2015) 7891] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 303 της 20.11.2015, p. 75–100 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 19/07/2022; καταργήθηκε από 32022D1244

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/2099/oj

20.11.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 303/75


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/2099 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Νοεμβρίου 2015

σχετικά με τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της EE σε μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2015) 7891]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2,

Έπειτα από διαβουλεύσεις με το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010, το οικολογικό σήμα της ΕΕ επιτρέπεται να απονέμεται σε προϊόντα που έχουν μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 προβλέπει ότι καθορίζονται εξειδικευμένα κριτήρια για το οικολογικό σήμα της ΕΕ ανά κατηγορία προϊόντων.

(3)

Με την απόφαση 2006/799/ΕΚ της Επιτροπής (2) και την απόφαση 2007/64/ΕΚ της Επιτροπής (3) θεσπίστηκαν τα οικολογικά κριτήρια, καθώς και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης, για τα βελτιωτικά εδάφους και τα μέσα ανάπτυξης, αντιστοίχως, που ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

(4)

Προκειμένου να αποτυπώνεται καλύτερα η κατάσταση της αγοράς για τις εν λόγω ομάδες προϊόντων και να συνεκτιμώνται οι καινοτομίες των τελευταίων ετών, θεωρείται σκόπιμο οι δύο ομάδες προϊόντων να συγχωνευθούν σε μία ομάδα προϊόντων και στο πεδίο εφαρμογής της να προστεθεί το εδαφοκάλυμμα, δεδομένου ότι διακρίνεται ως είδος βελτιωτικού εδάφους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

(5)

Τα αναθεωρημένα κριτήρια, καθώς και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης, θα πρέπει να ισχύουν επί τέσσερα έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης, λαμβανομένου υπόψη του κύκλου καινοτομίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Τα κριτήρια αυτά έχουν ως στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης των υλικών, τη χρήση ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών ώστε να περιορίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και τη μείωση της ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων με τον καθορισμό αυστηρών ορίων των συγκεντρώσεων ρύπων στο τελικό προϊόν.

(6)

Η απόφαση 2006/799/ΕΚ και η απόφαση 2007/64/ΕΚ θα πρέπει, συνεπώς, να αντικατασταθούν από την παρούσα απόφαση.

(7)

Θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για τους παραγωγούς στα προϊόντα των οποίων έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ για βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης με βάση τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην απόφαση 2006/799/ΕΚ και στην απόφαση 2007/64/ΕΚ, αντίστοιχα, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χρόνο για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα αναθεωρημένα κριτήρια και τις απαιτήσεις.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα» περιλαμβάνει τα μέσα ανάπτυξης, τα οργανικά βελτιωτικά εδάφους και το οργανικό εδαφοκάλυμμα.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)   «Μέσο ανάπτυξης»: υλικό που χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα για την ανάπτυξη των ριζών, στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά.

2)   «Ανόργανο μέσο ανάπτυξης»: μέσο ανάπτυξης που αποτελείται καθ' ολοκληρία από ανόργανα συστατικά.

3)   «Βελτιωτικό εδάφους»: υλικό που προστίθεται στο έδαφος επιτόπου, κατά κύριο λόγο για διατήρηση ή βελτίωση των φυσικών και/ή χημικών και/ή βιολογικών του ιδιοτήτων, με εξαίρεση τα ασβεστούχα υλικά.

4)   «Οργανικό βελτιωτικό εδάφους»: βελτιωτικό εδάφους που περιέχει ανθρακούχα υλικά με κύρια λειτουργία την αύξηση της περιεκτικότητας του εδάφους σε οργανικές ύλες.

5)   «Εδαφοκάλυμμα»: είδος βελτιωτικού εδάφους που χρησιμοποιείται ως προστατευτική κάλυψη τοποθετούμενο γύρω από τα φυτά στο καλλιεργήσιμο στρώμα, του οποίου οι συγκεκριμένες λειτουργίες είναι να αποφεύγεται η απώλεια υγρασίας, να ελέγχεται η ανάπτυξη ζιζανίων και να μειώνεται η διάβρωση του εδάφους.

6)   «Οργανικό εδαφοκάλυμμα»: εδαφοκάλυμμα που περιέχει ανθρακούχα υλικά τα οποία προέρχονται από βιομάζα.

7)   «Συστατικό»: κάθε υλικό εισροής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό του προϊόντος.

8)   «Οργανικό συστατικό»: συστατικό που αποτελείται από ανθρακούχα υλικά.

9)   «Οικογένεια προϊόντων»: δέσμη προϊόντων που αποτελούνται από τα ίδια συστατικά.

10)   «Ετήσια εκροή»: η ετήσια παραγωγή μιας οικογένειας προϊόντων.

11)   «Ετήσια εισροή»: η ετήσια ποσότητα υλικών που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ή ζωικών υποπροϊόντων.

12)   «Παρτίδα»: η ποσότητα των εμπορευμάτων που παράγονται με την ίδια διαδικασία υπό τις ίδιες συνθήκες και επισημαίνονται με τον ίδιο τρόπο και υποτίθεται ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

13)   «Βιολογικά απόβλητα»: βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

14)   «Βιομάζα»: το βιοαποδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων.

Άρθρο 3

Για να απονεμηθεί σε προϊόν το οικολογικό σήμα της ΕΕ δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010, το προϊόν πρέπει να ανήκει στην κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα» κατά την έννοια του άρθρου 1 και να συμμορφώνεται με τα κριτήρια, καθώς και με τις σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 4

Τα κριτήρια για την κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα», καθώς και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης ισχύουν επί τέσσερα έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 5

Για διοικητικούς σκοπούς, η κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα» χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αριθμό «048».

Άρθρο 6

Οι αποφάσεις 2006/799/ΕΚ και 2007/64/ΕΚ καταργούνται.

Άρθρο 7

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6, οι αιτήσεις απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε προϊόντα υπαγόμενα στην ομάδα προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα» οι οποίες έχουν υποβληθεί πριν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης αξιολογούνται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην απόφαση 2006/799/ΕΚ και στην απόφαση 2007/64/ΕΚ, αντίστοιχα.

2.   Οι αιτήσεις απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε προϊόντα υπαγόμενα στις ομάδες προϊόντων «βελτιωτικά εδάφους» ή «μέσα ανάπτυξης» οι οποίες έχουν υποβληθεί εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης μπορούν να βασίζονται είτε στα κριτήρια που προβλέπονται στην απόφαση 2006/799/ΕΚ και στην απόφαση 2007/64/ΕΚ, αντίστοιχα, είτε στα κριτήρια που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση. Οι αιτήσεις αυτές αξιολογούνται σύμφωνα με τα κριτήρια στα οποία βασίζονται.

3.   Τα οικολογικά σήματα της ΕΕ που απονέμονται σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης 2006/799/ΕΚ και της απόφασης 2007/64/ΕΚ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επί 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 8

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 18 Νοεμβρίου 2015.

Για την Επιτροπή

Karmenu VELLA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 27 της 30.1.2010, σ. 1.

(2)  Απόφαση 2006/799/ΕΚ της Επιτροπής, της 3ης Νοεμβρίου 2006, περί καθορισμού αναθεωρημένων οικολογικών κριτηρίων και των σχετικών απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε βελτιωτικά εδάφους (ΕΕ L 325 της 24.11.2006, σ. 28).

(3)  Απόφαση 2007/64/ΕΚ της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2006, περί καθορισμού αναθεωρημένων οικολογικών κριτηρίων και των σχετικών απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε καλλιεργητικά μέσα (ΕΕ L 32 της 6.2.2007, σ. 137).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα:

Κριτήριο 1

— Συστατικά

Κριτήριο 2

— Οργανικά συστατικά

Κριτήριο 3

— Ανόργανα μέσα ανάπτυξης και ανόργανα συστατικά

Κριτήριο 3.1

— Ενεργειακή κατανάλωση και εκπομπές CO2

Κριτήριο 3.2

— Πηγές εξόρυξης ορυκτών

Κριτήριο 3.3

— Χρήση και μεταγενέστερη χρήση ανόργανων μέσων ανάπτυξης

Κριτήριο 4

— Ανακυκλωμένα/ανακτημένα οργανικά υλικά σε μέσα ανάπτυξης

Κριτήριο 5

— Μείωση των επικίνδυνων ουσιών

Κριτήριο 5.1

— Βαρέα μέταλλα

Κριτήριο 5.2

— Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες

Κριτήριο 5.3

— Επικίνδυνες ουσίες και μείγματα

Κριτήριο 5.4

— Ουσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ο οποίος προβλέπεται στο άρθρο 59 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)

Κριτήριο 5.5

— Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

Κριτήριο 6

— Σταθερότητα

Κριτήριο 7

— Φυσικές προσμείξεις

Κριτήριο 8

— Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

Κριτήριο 9

— Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

Κριτήριο 10

— Απόκριση φυτών

Κριτήριο 11

— Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Κριτήριο 12

— Παροχή πληροφοριών

Κριτήριο 13

— Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

Πίνακας 1

Δυνατότητα εφαρμογής των διαφόρων κριτηρίων σε κάθε τύπο προϊόντος που καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής

Κριτήριο

Μέσα ανάπτυξης

Βελτιωτικά εδάφους

Εδαφοκάλυμμα

Κριτήριο 1 — Συστατικά

x

x

x

Κριτήριο 2 — Οργανικά συστατικά

x

x

x

Κριτήριο 3.1 — Ανόργανα μέσα ανάπτυξης και ανόργανα συστατικά: Ενεργειακή κατανάλωση και εκπομπές CO2

x

 

 

Κριτήριο 3.2 — Ανόργανα μέσα ανάπτυξης και ανόργανα συστατικά: Πηγές εξόρυξης ορυκτών

x

x

x

Κριτήριο 3.3 — Ανόργανα μέσα ανάπτυξης και ανόργανα συστατικά: Χρήση και μεταγενέστερη χρήση ανόργανων μέσων ανάπτυξης

x

 

 

Κριτήριο 4 — Ανακυκλωμένα/ανακτημένα οργανικά υλικά σε μέσα ανάπτυξης

x

 

 

Κριτήριο 5 — Μείωση των επικίνδυνων ουσιών

 

 

 

Κριτήριο 5.1 — Βαρέα μέταλλα

x

x

x

Κριτήριο 5.2 — Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες

x

x

x

Κριτήριο 5.3 — Επικίνδυνες ουσίες και μείγματα

x

x

x

Κριτήριο 5.4 — Ουσίες που περιλαμβάνονται σε κατάλογο σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006

x

x

x

Κριτήριο 5.5 — Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

x

x

x

Κριτήριο 6 — Σταθερότητα

x

x

x

Κριτήριο 7 — Φυσικές προσμείξεις

x

x

x

Κριτήριο 8 — Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

 

x

x

Κριτήριο 9 — Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

x

x

 

Κριτήριο 10 — Απόκριση φυτών

x

x

 

Κριτήριο 11 — Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

x

 

 

Κριτήριο 12 — Παροχή πληροφοριών

x

x

x

Κριτήριο 13 — Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

x

x

x

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ

Οι ειδικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης περιλαμβάνονται σε κάθε κριτήριο.

Όταν ο αιτών πρέπει να υποβάλει δηλώσεις, τεκμηρίωση, αναλύσεις, εκθέσεις δοκιμών ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η συμμόρφωση προς τα κριτήρια, τα εν λόγω έγγραφα επιτρέπεται να προέρχονται από τον ίδιο τον αιτούντα και/ή από τον (τους) προμηθευτή(-ές) του, ανάλογα με την περίπτωση.

Οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν κατά προτίμηση τις βεβαιώσεις που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι διαπιστεύονται σύμφωνα με το αντίστοιχο εναρμονισμένο πρότυπο για τα εργαστήρια δοκιμών και βαθμονόμησης και τις επαληθεύσεις από φορείς οι οποίοι διαπιστεύονται σύμφωνα με το αντίστοιχο εναρμονισμένο πρότυπο για φορείς πιστοποίησης προϊόντων, διεργασιών και υπηρεσιών.

Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι δοκιμών από εκείνες που αναφέρονται για κάθε κριτήριο, εφόσον ο αρμόδιος φορέας αξιολόγησης της αίτησης αποδέχεται την ισοδυναμία τους.

Κατά περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς μπορεί να απαιτούν πρόσθετη τεκμηρίωση και να διενεργούν ανεξάρτητες εξακριβώσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληροί το προϊόν όλες τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία της (των) χώρας(-ών) στην αγορά της (των) οποίας(-ων) πρόκειται να διατεθεί το προϊόν. Ο αιτών δηλώνει ότι το προϊόν πληροί την απαίτηση αυτή.

Η δειγματοληψία διενεργείται σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης. Δειγματοληψία). Η δειγματοληψία διενεργείται σύμφωνα με το πρότυπο EN 13040 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης. Προετοιμασία των δειγμάτων για χημικές και φυσικές δοκιμές, προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε ξηρά ύλη, περιεκτικότητα σε υγρασία και εργαστηριακή μέτρηση της πυκνότητας σε συμπιεσμένα ομαδικά δείγματα).

Για το έτος της αίτησης, η συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο προσάρτημα 1. Για τα ακόλουθα έτη, η συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο προσάρτημα 2. Προβλέπεται διαφορετική συχνότητα δειγματοληψιών και δοκιμών για τους ακόλουθους τύπους εγκαταστάσεων:

:

Τύπος 1

:

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων ή ζωικών υποπροϊόντων

:

Τύπος 2

:

Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που χρησιμοποιούν υλικά από εγκαταστάσεις του τύπου 1

:

Τύπος 3

:

Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που δεν χρησιμοποιούν υλικά προερχόμενα από απόβλητα ή από ζωικά υποπροϊόντα

Για τις εγκαταστάσεις του τύπου 2 η συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμής για το έτος της αίτησης και τα ακόλουθα έτη θα είναι η ίδια με τη συχνότητα που ορίζεται για τον τύπο 3, αν οι προμηθευτές των υλικών που προέρχονται από απόβλητα/από ζωικά υποπροϊόντα συμμορφώνονται με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για τα βελτιωτικά εδάφους. Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα τις εκθέσεις δοκιμών από τους προμηθευτές, μαζί με την τεκμηρίωση, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση των προμηθευτών με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Ο αρμόδιος φορέας δύναται να αναγνωρίζει ως έγκυρη τη συχνότητα δειγματοληψιών και δοκιμών που προβλέπεται στο πλαίσιο της εθνικής ή της περιφερειακής νομοθεσίας και προτύπων για την πιστοποίηση της συμμόρφωσης των προμηθευτών αποβλήτων ή υλικών που προέρχονται από ζωικά υποπροϊόντα με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα προϊόν συνιστά ή περιέχει υλικό ζωικής προέλευσης πρέπει να γίνεται αναφορά στα μικροβιολογικά πρότυπα και στους ελέγχους υγείας των ζώων και δημόσιας υγείας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 142/2011 της Επιτροπής (2).

Κριτήριο 1 — Συστατικά

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα.

Τα συστατικά που γίνονται δεκτά πρέπει να είναι οργανικά και/ή ανόργανα συστατικά.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα κατάλογο των συστατικών του προϊόντος.

Κριτήριο 2 — Οργανικά συστατικά

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα.

Κριτήριο 2.1.

Το τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να περιέχει τύρφη.

Κριτήριο 2.2.

1)

Τα ακόλουθα υλικά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως οργανικά συστατικά του τελικού προϊόντος:

υλικά που παράγονται από την ανακύκλωση των βιολογικών αποβλήτων από τη χωριστή συλλογή, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3)·

υλικά που προέρχονται από ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας 2 και 3, όπως ορίζονται στο άρθρο 32 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) και στα τεχνικά πρότυπα τα οποία καθορίζονται με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 142/2011·

υλικά που προέρχονται από τα περιττώματα, το άχυρο και άλλα φυσικά ακίνδυνα υλικά προερχόμενα από τη γεωργία ή τη δασοκομία, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο στ) της οδηγίας 2008/98/ΕΚ·

υλικά που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλα υποπροϊόντα βιομάζας, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, τα οποία δεν αναφέρονται ανωτέρω, με την επιφύλαξη των διατάξεων του σημείου 2 και του επιμέρους κριτηρίου 2.3·

υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση ή ανάκτηση οποιωνδήποτε άλλων αποβλήτων βιομάζας που δεν αναφέρονται ανωτέρω, με την επιφύλαξη των διατάξεων του σημείου 2 και του επιμέρους κριτηρίου 2.3.

2)

Τα ακόλουθα υλικά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως οργανικά συστατικά τελικού προϊόντος:

υλικά που προέρχονται εν όλω ή εν μέρει από το οργανικό κλάσμα των μεικτών αστικών οικιακών αποβλήτων το οποίο έχει διαχωριστεί με μηχανική, φυσικοχημική, βιολογική και/ή μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία·

υλικά που προέρχονται εν όλω ή εν μέρει από λάσπες που προέρχονται από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και από λάσπες που προέρχονται από τη χαρτοβιομηχανία·

υλικά που προέρχονται εν όλω ή εν μέρει από λάσπες άλλες από εκείνες που επιτρέπονται στο κριτήριο 2.3·

υλικά που προέρχονται εν όλω ή εν μέρει από ζωικά υποπροϊόντα της κατηγορίας 1 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009.

Κριτήριο 2.3.

Υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση ή ανάκτηση λασπών επιτρέπονται μόνο εφόσον οι λάσπες συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

Χαρακτηρίζονται ως ένα από τα ακόλουθα είδη αποβλήτων σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων, όπως ορίζεται με την απόφαση 2000/532/ΕΚ της Επιτροπής (5), που παρουσιάζεται στον πίνακα 2:

Πίνακας 2

Λάσπες που επιτρέπονται και κωδικοί αυτών σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων

0203 05

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της προετοιμασίας και μεταποίησης φρούτων, λαχανικών, σιτηρών, εδώδιμων ελαίων, κακάου, καφέ, τσαγιού και καπνών· της παραγωγής κονσερβών· της παραγωγής ζυθοζύμης και εκχυλίσματος ζυθοζύμης, της παρασκευής και ζύμωσης μελάσσας·

0204 03

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της μεταποίησης ζάχαρης·

0205 02

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων·

0206 03

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων αρτοποιείων και εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής·

0207 05

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της παραγωγής αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών (εξαιρούνται καφές, τσάι και κακάο).

β)

Παραμένουν διαχωρισμένες κατά πηγή προέλευσης, δηλαδή δεν αναμειγνύονται με λύματα ή λάσπες από άλλη διεργασία παραγωγής.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα τις πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή κάθε οργανικού συστατικού του προϊόντος και δήλωση συμμόρφωσης με την ανωτέρω απαίτηση.

Κριτήριο 3 — Ανόργανα μέσα ανάπτυξης και ανόργανα συστατικά

Κριτήριο 3.1. Ενεργειακή κατανάλωση και εκπομπές CO2

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Η μεταποίηση διογκωμένων ορυκτών και ορυκτοβάμβακα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κατώτατα όρια ενεργειακής κατανάλωσης και εκπομπών CO2:

Ενεργειακή κατανάλωση/προϊόν ≤ 11 GJ/t προϊόντος

Εκπομπές CO2/προϊόν ≤ 0,8 t CO2/t προϊόντος

Ο λόγος της ενεργειακής κατανάλωσης/προϊόν υπολογίζεται ως ετήσιος μέσος όρος ως εξής:

Formula

Όπου:

n είναι ο αριθμός των ετών της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου

i είναι κάθε έτος της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Παραγωγή είναι η παραγωγή ορυκτοβάμβακα ή διογκωμένων ορυκτών σε τόνους κατά το έτος i

F είναι η ετήσια κατανάλωση καυσίμων στη διαδικασία παραγωγής κατά το έτος i

Elgrid είναι η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο κατά το έτος i

Hcog είναι η ετήσια κατανάλωση χρήσιμης θερμότητας που παράγεται στο πλαίσιο διαδικασίας συμπαραγωγής κατά το έτος i

Elcog είναι η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο πλαίσιο διαδικασίας συμπαραγωγής κατά το έτος i

Ref Ηη και Ref Εη είναι οι τιμές αναφοράς ως προς την απόδοση για τη χωριστή παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ορίζονται στην οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) και όπως υπολογίζονται σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση 2011/877/ΕΕ της Επιτροπής (7)

PEScog είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας της εγκατάστασης συμπαραγωγής όπως ορίζεται στην οδηγία 2012/27/ΕΕ, κατά το έτος i

Ο λόγος των εκπομπών CO2/προϊόν υπολογίζεται ως ετήσιος μέσος όρος ως εξής:

Formula

Όπου:

n είναι ο αριθμός των ετών της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου

i είναι κάθε έτος της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Παραγωγή είναι η παραγωγή ορυκτοβάμβακα σε τόνους κατά το έτος i

Άμεσο CO2 είναι οι εκπομπές CO2 όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 601/2012 της Επιτροπής (8), κατά το έτος i

Έμμεσο CO2 είναι οι έμμεσες εκπομπές CO2 λόγω της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης κατά το έτος i, και υπολογίζονται ως εξής:

Formula

Όπου:

FEgrid είναι η μέση ένταση άνθρακα του ηλεκτρικού δικτύου στην ΕΕ σύμφωνα με τη μεθοδολογία MEErP (9) (0,384 tCO2/MWhe = 0,107 tCO2/GJe)

FEfuel cog είναι ο συντελεστής εκπομπών CO2 για το καύσιμο που καταναλώνεται στην εγκατάσταση συμπαραγωγής

Οι άμεσες εκπομπές CO2 παρακολουθούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 601/2012.

Η περίοδος για τον υπολογισμό των λόγων ενεργειακής κατανάλωσης/προϊόντος και εκπομπών CO2/προϊόντος είναι τα 5 τελευταία έτη πριν από την υποβολή της αίτησης. Αν η περίοδος λειτουργίας της εγκατάστασης είναι κάτω των 5 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ο λόγος αυτός υπολογίζεται ως ετήσιος μέσος όρος της εν λόγω περιόδου λειτουργίας, που πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα έτος.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα δήλωση στην οποία περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

Λόγος ενεργειακής κατανάλωσης (GJ)/προϊόν (τόνοι)

Λόγος εκπομπών CO2 (τόνοι)/προϊόν (τόνοι)

Άμεσες εκπομπές CO2 (τόνοι) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Έμμεσες εκπομπές CO2 (τόνοι) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Καύσιμα που καταναλώνονται, κατανάλωση κάθε καυσίμου (σε GJ), επιμέρους διεργασία(-ες) της διαδικασίας κατασκευής κατά την οποία καταναλώνονται για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο (τελική ενέργεια GJ) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Κατανάλωση ωφέλιμης θερμότητας από συμπαραγωγή (τελική ενέργεια GJ) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από συμπαραγωγή (τελική ενέργεια GJ) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Τιμές αναφοράς ως προς την απόδοση για χωριστή παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας

Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (ΕΠΕ) (%) της συμπαραγωγής για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Προσδιορισμός των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στη συμπαραγωγή και του μεριδίου τους στο μείγμα καυσίμων, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Τα ακόλουθα έγγραφα πρέπει να παρέχονται μαζί με τις δηλώσεις:

Ετήσια έκθεση για τις εκπομπές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 601/2012, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Έκθεση επαλήθευσης που κρίνει ικανοποιητική την ετήσια έκθεση για τις εκπομπές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2012 της Επιτροπής (10), για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Τα αρχεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο που παρέχει ο προμηθευτής, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Τα αρχεία της ωφέλιμης θερμότητας και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από συμπαραγωγή, τόσο επιτόπου όσο και αγορασθείσας, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου

Κριτήριο 3.2. Πηγές εξόρυξης ορυκτών

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα.

Τα εξορυσσόμενα ορυκτά μπορούν να χρησιμοποιούνται ως συστατικά στοιχεία του τελικού προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι:

1)

(Εντός της ΕΕ): Αν εξορύσσονται από περιοχές του δικτύου Natura 2000 οι οποίες απαρτίζονται από ζώνες ειδικής προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και από ειδικές ζώνες διατήρησης σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου (12) για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, οι εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και λαμβανομένου υπόψη του εγγράφου καθοδήγησης της ΕΚ σχετικά με την εξόρυξη μη ενεργειακών μεταλλευμάτων και το δίκτυο Natura 2000 (13).

2)

(Εκτός της ΕΕ): Αν εξορύσσονται από περιοχές που ορίζονται ως προστατευόμενες στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας των χωρών προέλευσης/εξαγωγής, οι εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με διατάξεις που παρέχουν εγγυήσεις ισοδύναμες με εκείνες του σημείου 1.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Σε περίπτωση που οι δραστηριότητες εξόρυξης έχουν πραγματοποιηθεί σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 (στην ΕΕ) ή σε περιοχές που ορίζονται ως προστατευόμενες στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας των χωρών προέλευσης/εξαγωγής (εκτός της ΕΕ), ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με την εν λόγω απαίτηση, δήλωση που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές ή αντίγραφο της άδειας που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές.

Κριτήριο 3.3. Χρήση και μεταγενέστερη χρήση ανόργανων μέσων ανάπτυξης

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης παρέχονται μόνο για χρήση σε επαγγελματικές εφαρμογές οπωροκηπευτικής.

Ο αιτών πρέπει να προσφέρει στους πελάτες μια διαρθρωμένη υπηρεσία συλλογής και ανακύκλωσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί τρίτους παρόχους υπηρεσιών. Η υπηρεσία συλλογής και ανακύκλωσης πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 70 % v/v των πωλήσεων του προϊόντος του αιτούντα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα δήλωση που αναφέρει ότι τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης παρέχονται μόνο για χρήση σε επαγγελματικές εφαρμογές οπωροκηπευτικής. Στις πληροφορίες που παρέχονται στον τελικό χρήστη πρέπει να περιλαμβάνεται δήλωση σχετικά με την επαγγελματική εφαρμογή του προϊόντος σε οπωροκηπευτικά.

Ο αιτών ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα για την (τις) επιλογή(-ές) που προσφέρει όσον αφορά τη διαρθρωμένη υπηρεσία συλλογής και ανακύκλωσης και για τα αποτελέσματα της (των) επιλογής(-ών) που έχουν εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, ο αιτών πρέπει να παρέχει τα ακόλουθα έγγραφα και πληροφορίες:

τα έγγραφα της σύμβασης μεταξύ του κατασκευαστή και των παρόχων υπηρεσιών·

περιγραφή της συλλογής, της επεξεργασίας και των προορισμών·

ετήσια επισκόπηση του συνολικού όγκου πωλήσεων των μέσων ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ετήσια επισκόπηση των όγκων πωλήσεων στις περιοχές των κρατών μελών στις οποίες προσφέρονται υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας·

σε περίπτωση νεοεισερχομένων, πρέπει να παρέχεται εκτίμηση της ετήσιας επισκόπησης του συνολικού όγκου πωλήσεων των μέσων ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμηση της ετήσιας επισκόπησης των όγκων πωλήσεων στις περιοχές των κρατών μελών όπου προσφέρονται υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας. Πρέπει να παρέχονται πραγματικά στοιχεία ένα έτος μετά τη χορήγηση άδειας χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Κριτήριο 4 — Ανακυκλωμένα/ανακτημένα οργανικά υλικά σε μέσα ανάπτυξης

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα μέσα ανάπτυξης.

Τα προϊόντα μέσων ανάπτυξης πρέπει να περιέχουν ένα ελάχιστο ποσοστό ανακυκλωμένου/ανακτημένου περιεχομένου ή οργανικού περιεχομένου, ως εξής:

α)

το μέσο ανάπτυξης πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 30 % οργανικά συστατικά (εκφραζόμενα ως όγκος των οργανικών συστατικών ανά συνολικό όγκο τελικού προϊόντος) ή

β)

το ανόργανο μέσο ανάπτυξης πρέπει να περιέχει ανόργανα συστατικά που παράγονται από μια διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά σε ποσοστό τουλάχιστον 30 % (εκφραζόμενο ως το ξηρό βάρος των ανακυκλωμένων/ανακτημένων υλικών ανά συνολικό ξηρό βάρος των υλικών εισροής).

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

για την περίπτωση α): όγκος των οργανικών συστατικών που δηλώνονται στο κριτήριο 1 ανά συνολικό όγκο του τελικού προϊόντος· ή

για την περίπτωση β): ξηρό βάρος των ανακυκλωμένων/ανακτημένων υλικών ανά συνολικό ξηρό βάρος των υλικών εισροής.

Για την περίπτωση β) ο αιτών πρέπει επίσης να δηλώνει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα ανόργανα συστατικά:

ταυτοποίηση των εισροών πρώτων υλών, ξηρό βάρος της εισροής πρώτων υλών ανά συνολικό ξηρό βάρος των υλικών εισροής και καταγωγή, για κάθε εισροή πρώτης ύλης, και

ταυτοποίηση των εισροών ανακυκλωμένων/ανακτημένων πρώτων υλών, ξηρό βάρος των εισροών ανακυκλωμένων/ανακτημένων πρώτων υλών ανά συνολικό ξηρό βάρος των υλικών εισροής και καταγωγή, για κάθε εισροή ανακυκλωμένου/ανακτημένου υλικού.

Κριτήριο 5 — Μείωση των επικίνδυνων ουσιών

Κριτήριο 5.1. Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα.

α)   Βελτιωτικά εδάφους, εδαφοκάλυμμα και οργανικά συστατικά μέσων ανάπτυξης

Για τα βελτιωτικά εδάφους, το εδαφοκάλυμμα και τα οργανικά συστατικά μέσων ανάπτυξης η περιεκτικότητα των παρακάτω στοιχείων στο τελικό προϊόν ή συστατικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τιμές του πίνακα 3, μετρημένες επί ξηρού βάρους (ΞΒ) του προϊόντος.

Πίνακας 3

Όρια βαρέων μετάλλων για τα βελτιωτικά εδάφους, το εδαφοκάλυμμα και τα οργανικά συστατικά μέσων ανάπτυξης

Βαρέα μέταλλα

Μέγιστη περιεκτικότητα του προϊόντος (mg/kg ΞΒ)

Κάδμιο (Cd)

1

Χρώμιο ολικό (Cr)

100

Χαλκός (Cu)

100

Υδράργυρος (Hg)

1

Νικέλιο (Ni)

50

Μόλυβδος (Pb)

100

Ψευδάργυρος (Zn)

300

β)   Μέσα ανάπτυξης

Για τα μέσα ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των ανόργανων μέσων ανάπτυξης, η περιεκτικότητα των παρακάτω στοιχείων στο τελικό προϊόν δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τιμές του πίνακα 4, μετρημένες επί ξηρού βάρους του προϊόντος.

Πίνακας 4

Όρια βαρέων μετάλλων για τα μέσα ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των ανόργανων μέσων ανάπτυξης

Βαρέα μέταλλα

Μέγιστη περιεκτικότητα του προϊόντος (mg/kg ΞΒ)

Κάδμιο (Cd)

3

Χρώμιο ολικό (Cr)

150

Χαλκός (Cu)

100

Υδράργυρος (Hg)

1

Νικέλιο (Ni)

90

Μόλυβδος (Pb)

150

Ψευδάργυρος (Zn)

300

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στα αντίστοιχα πρότυπα EN που παρουσιάζονται στον πίνακα 5. Στην περίπτωση οργανικών συστατικών των μέσων ανάπτυξης, οι εκθέσεις των δοκιμών μπορούν να παρέχονται από τους προμηθευτές.

Πίνακας 5

Τυποποιημένες μέθοδοι απομόνωσης και μέτρησης των βαρέων μετάλλων

Βαρέα μέταλλα

Μέθοδος μέτρησης

Μέθοδος απομόνωσης

Κάδμιο (Cd)

EN 13650

Για τα βελτιωτικά εδάφους, το εδαφοκάλυμμα, τα οργανικά συστατικά μέσων ανάπτυξης και τα μέσα ανάπτυξης, εκτός από τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης:

EN 13650 Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Απομόνωση διαλυτών στοιχείων βασιλικού ύδατος

Για τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης:

EN 13651 Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Απομόνωση διαλυτών θρεπτικών συστατικών και στοιχείων χλωριούχου ασβεστίου/DTPA (CAT)

Χρώμιο ολικό (Cr)

EN 13650

Χαλκός (Cu)

EN 13650

Υδράργυρος (Hg)

EN 16175 (14)

Νικέλιο (Ni)

EN 13650

Μόλυβδος (Pb)

EN 13650

Ψευδάργυρος (Zn)

EN 13650

Κριτήριο 5.2. Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα, με εξαίρεση τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Η περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή που αναφέρεται στον πίνακα 6, μετρημένη επί ξηρού βάρους του προϊόντος.

Πίνακας 6

Οριακή τιμή για τους ΠΑΥ

Ρύπος

Μέγιστη περιεκτικότητα του προϊόντος (mg/kg ΞΒ)

ΠΑΥ16

6

ΠΑΥ16= άθροισμα ναφθαλινίου, ακεναφθυλενίου, ακεναφθενίου, φλουορενίου, ανθρακενίου, φαινανθρένιο, φλουορανθενίου, πυρενίου βενζο[a]ανθρακενίου, χρυσενίου, βενζο[b]φλουορανθενίου, βενζο[k]φλουορανθενίου, βενζο[a]πυρενίου, ινδενο[1,2,3-cd]πυρενίου, διβενζο[a,h]ανθρακενίου και βενζο[ghi]περυλενίου

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμής που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής η οποία αναφέρεται στο πρότυπο CEN/TS 16181 Λάσπες, βιολογικά απόβλητα και έδαφος που έχουν υποστεί επεξεργασία — Προσδιορισμός πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) με αέρια χρωματογραφία (GC) και υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC) ή ισοδύναμο

Κριτήριο 5.3. Επικίνδυνες ουσίες και μείγματα

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα.

Το τελικό προϊόν δεν ταξινομείται και δεν επισημαίνεται ως προϊόν με οξεία τοξική δράση, με ειδική τοξική δράση στα όργανα-στόχους, ως ευαισθητοποιητικό του αναπνευστικού συστήματος ή του δέρματος, ως καρκινογόνο, ως μεταλλαξιογόνο ή ως τοξικό για την αναπαραγωγή ούτε ως επικίνδυνο για το περιβάλλον, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15).

Το προϊόν δεν περιέχει ουσίες ή μείγματα που ταξινομούνται ως τοξικά, επικίνδυνα για το περιβάλλον, ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού συστήματος ή του δέρματος ή καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 και όπως ερμηνεύεται σύμφωνα με τις δηλώσεις επικινδυνότητας που αναφέρονται στον πίνακα 7. Κάθε σκοπίμως προστιθέμενη ουσία σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το 0,010 % w/w (υγρού βάρους) στο προϊόν πρέπει να πληροί την απαίτηση αυτή. Εάν υπάρχουν αυστηρότερα όρια, τα γενικά ή τα ειδικά όρια συγκέντρωσης που καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 υπερισχύουν της οριακής τιμής αποκοπής 0,010 % w/w (υγρού βάρους) που αναφέρεται ανωτέρω.

Πίνακας 7

Ταξινομήσεις επικινδυνότητας που υπόκεινται σε περιορισμό και κατηγοριοποίησή τους

Οξεία τοξικότητα

Κατηγορίες 1 και 2

Κατηγορία 3

H300 Θανατηφόρο σε περίπτωση κατάποσης

H301 Τοξικό σε περίπτωση κατάποσης

H310 Θανατηφόρο σε επαφή με το δέρμα

H311 Τοξικό σε επαφή με το δέρμα

H330 Θανατηφόρο σε περίπτωση εισπνοής

H331 Τοξικό σε περίπτωση εισπνοής

H304 Μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε περίπτωση κατάποσης και διείσδυσης στις αναπνευστικές οδούς

EUH070 Τοξικό σε επαφή με τα μάτια

Ειδική τοξικότητα για τα όργανα-στόχους

Κατηγορία 1

Κατηγορία 2

H370 Προκαλεί βλάβες στα όργανα

H371 Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα

H372 Προκαλεί βλάβες στα όργανα ύστερα από παρατεταμένη ή επανειλημμένη έκθεση

H373 Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα ύστερα από παρατεταμένη ή επανειλημμένη έκθεση

Ευαισθητοποίηση του αναπνευστικού συστήματος ή του δέρματος

Κατηγορία 1A

Κατηγορία 1B

H317: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση

H317: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση

H334: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ή συμπτώματα άσθματος ή δύσπνοια σε περίπτωση εισπνοής

H334: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ή συμπτώματα άσθματος ή δύσπνοια σε περίπτωση εισπνοής

Καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή

Κατηγορία 1A και 1Β

Κατηγορία 2

H340 Μπορεί να προκαλέσει γενετικά ελαττώματα

H341 Ύποπτο για πρόκληση γενετικών ελαττωμάτων

H350 Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

H351 Ύποπτο για πρόκληση καρκίνου

H350i Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο μέσω της εισπνοής

 

H360F Μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα

H361f Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στη γονιμότητα

H360D Μπορεί να βλάψει το έμβρυο

H361d Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στο έμβρυο

H360FD Μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα. Μπορεί να βλάψει το έμβρυο

H361fd Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στη γονιμότητα. Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στο έμβρυο.

H360Fd Μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα. Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στο έμβρυο

H362 Μπορεί να βλάψει τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα

H360Df Μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στη γονιμότητα

 

Επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον

Κατηγορίες 1 και 2

Κατηγορίες 3 και 4

H400 Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς

H412 Επιβλαβές για τους υδρόβιους οργανισμούς με μακροχρόνιες επιπτώσεις

H410 Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς με μακροχρόνιες επιπτώσεις

H413 Μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στους υδρόβιους οργανισμούς

H411 Τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς με μακροχρόνιες επιπτώσεις

 

Επικίνδυνο για τη στιβάδα του όζοντος

H420 Επικίνδυνο για τη στιβάδα του όζοντος

 

Οι πλέον πρόσφατοι κανόνες ταξινόμησης που έχουν θεσπιστεί από την Ένωση υπερισχύουν έναντι των ταξινομήσεων επικινδυνότητας του πίνακα. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, οι αιτούντες πρέπει, επομένως, να διασφαλίζουν ότι οι ταξινομήσεις βασίζονται στους πλέον πρόσφατους κανόνες για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων.

Οι δηλώσεις επικινδυνότητας αφορούν κατά κανόνα ουσίες. Ωστόσο, εάν δεν είναι δυνατόν να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες, εφαρμόζονται οι κανόνες ταξινόμησης των μειγμάτων.

Εξαιρούνται από την απαίτηση συμμόρφωσης με το κριτήριο 5.3 οι ουσίες ή τα μείγματα των οποίων οι ιδιότητες μεταβάλλονται με την επεξεργασία και, συνεπώς, παύουν να είναι βιοδιαθέσιμα ή υφίστανται χημική τροποποίηση, με αποτέλεσμα να εκλείπει ο κίνδυνος που είχε προσδιοριστεί προηγουμένως.

Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τα τελικά προϊόντα τα οποία αποτελούνται από:

υλικά που δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού·

ουσίες που καλύπτονται από το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, το οποίο ορίζει τα κριτήρια για την εξαίρεση των ουσιών οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού από την καταχώριση, τις απαιτήσεις για τους μεταγενέστερους χρήστες και την αξιολόγηση.

Προκειμένου να καθοριστεί αν ισχύει η εξαίρεση αυτή, ο αιτών ελέγχει κάθε σκοπίμως προστιθέμενη ουσία η οποία είναι παρούσα σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το 0,010 % w/w (υγρού βάρους).

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών ελέγχει το προϊόν για να διαπιστώσει τυχόν παρουσία ουσιών και μειγμάτων τα οποία ενδέχεται να ταξινομούνται με τις δηλώσεις επικινδυνότητας που αναφέρονται στο πλαίσιο αυτού του κριτηρίου. Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος με το κριτήριο αυτό.

Η εν λόγω δήλωση περιλαμβάνει σχετική τεκμηρίωση, όπως δηλώσεις συμμόρφωσης υπογεγραμμένες από τους προμηθευτές περί μη ταξινόμησης των ουσιών, μειγμάτων ή υλικών σε καμία από τις τάξεις επικινδυνότητας που αντιστοιχούν στις δηλώσεις επικινδυνότητας οι οποίες αναφέρονται στον πίνακα 7 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, εφόσον αυτό μπορεί να διαπιστωθεί τουλάχιστον από στοιχεία που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες αφορούν τις μορφές ή τις φυσικές καταστάσεις των ουσιών ή των μειγμάτων που χρησιμοποιούνται στο τελικό προϊόν.

Για την τεκμηρίωση της δήλωσης περί ταξινόμησης ή μη, υποβάλλονται οι ακόλουθες τεχνικές πληροφορίες για κάθε ουσία και μείγμα:

i)

στην περίπτωση ουσιών που δεν έχουν καταχωριστεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 ή δεν έχουν ακόμη υπαχθεί σε εναρμονισμένη ταξινόμηση CLP (ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία): στοιχεία που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος VII του ανωτέρω κανονισμού·

ii)

στην περίπτωση ουσιών που έχουν καταχωριστεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις για ταξινόμηση CLP: στοιχεία από τον φάκελο καταχώρισης REACH, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η ουσία δεν έχει ταξινομηθεί·

iii)

για ουσίες που έχουν υπαχθεί σε εναρμονισμένη ταξινόμηση ή αυτοταξινόμηση: δελτία δεδομένων ασφαλείας, αν είναι διαθέσιμα· αν αυτά δεν είναι διαθέσιμα ή η ουσία υπάγεται σε αυτοταξινόμηση, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την ταξινόμηση επικινδυνότητας των ουσιών σύμφωνα με το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006·

iv)

στην περίπτωση μειγμάτων: δελτία δεδομένων ασφαλείας, αν είναι διαθέσιμα· αν δεν είναι διαθέσιμα, υποβάλλεται υπολογισμός της ταξινόμησης του μείγματος σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, συνοδευόμενος από πληροφορίες σχετικά με την ταξινόμηση επικινδυνότητας των μειγμάτων σύμφωνα με το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006.

Υποβάλλονται δελτία δεδομένων ασφαλείας για τα υλικά που απαρτίζουν το τελικό προϊόν, καθώς και για τις ουσίες και τα μείγματα που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση και την κατεργασία των υλικών που παραμένουν στο τελικό προϊόν σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το όριο αποκοπής 0,010 % w/w (υγρού βάρους) εκτός εάν ισχύει χαμηλότερο γενικό ή ειδικό όριο συγκέντρωσης σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008.

Τα δελτία δεδομένων ασφαλείας συμπληρώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στα τμήματα 10, 11 και 12 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (απαιτήσεις για τη σύνταξη των δελτίων δεδομένων ασφαλείας). Τα ελλιπή δελτία δεδομένων ασφαλείας πρέπει να συμπληρώνονται με πληροφορίες από τις δηλώσεις των προμηθευτών χημικών ουσιών.

Οι πληροφορίες για τις εγγενείς ιδιότητες των ουσιών μπορούν να συγκεντρώνονται με άλλα μέσα εκτός των δοκιμών, λόγου χάριν με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων, όπως οι μέθοδοι in vitro, με ποσοτικά μοντέλα της σχέσης δομής-δραστικότητας ή με τη χρήση ομαδοποίησης ή σύγκρισης, σύμφωνα με το παράρτημα XI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006.

Συνιστάται ένθερμα η από κοινού χρήση των σχετικών δεδομένων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Στην περίπτωση του ορυκτοβάμβακα, ο αιτών πρέπει να παρέχει επίσης τα ακόλουθα:

α)

πιστοποιητικό που έχει χορηγηθεί για το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πιστοποίησης για προϊόντα ορυκτοβάμβακα, προκειμένου να αποδεικνύεται η συμμόρφωση με τη σημείωση Q του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008·

β)

έκθεση δοκιμής σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14184-1 Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα — Προσδιορισμός της φορμαλδεΰδης — Μέρος 1: Ελεύθερη και υδρολυμένη φορμαλδεΰδη

Κριτήριο 5.4. Ουσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ο οποίος προβλέπεται στο άρθρο 59 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006

Το τελικό προϊόν δεν πρέπει να περιλαμβάνει σκοπίμως προστεθείσες ουσίες οι οποίες προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία και περιλαμβάνονται στον κατάλογο που προβλέπεται στο άρθρο 59 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και οι οποίες περιέχονται στο τελικό προϊόν σε συγκεντρώσεις > 0,010 % υγρού βάρους.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Γίνεται αναφορά στον πλέον πρόσφατο κατάλογο των ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία ο οποίος ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το κριτήριο 5.4, συνοδευόμενη από σχετική τεκμηρίωση, όπως δηλώσεις συμμόρφωσης υπογεγραμμένες από τους προμηθευτές των υλικών και αντίγραφα των σχετικών δελτίων δεδομένων ασφάλειας για ουσίες ή μείγματα σύμφωνα με το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 για ουσίες και μείγματα. Τα όρια συγκέντρωσης προσδιορίζονται στα δελτία δεδομένων ασφαλείας για ουσίες και μείγματα σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006.

Κριτήριο 5.5. Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα, με εξαίρεση τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Το περιεχόμενο των πρωτογενών παθογόνων μικροοργανισμών στο τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται στον πίνακα 8.

Πίνακας 8

Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

Παθογόνο

Οριακή τιμή

E. coli

1 000 CFU/g νωπού βάρους

Salmonella spp.

απουσία σε 25 g νωπού βάρους

CFU= μονάδες σχηματισμού αποικιών

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στον πίνακα 9.

Πίνακας 9

Τυποποιημένη μέθοδος δοκιμής για E. coli και Salmonella spp.

Παράμετρος

Μέθοδος δοκιμής

E. coli

CEN/TR 16193 Λάσπες, βιολογικά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία και έδαφος. Ανίχνευση και καταμέτρηση του Escherichia coli ή ισοδύναμο

Salmonella spp.

ISO 6579 Μικροβιολογία τροφίμων και ζωοτροφών — Οριζόντια μέθοδος για την ανίχνευση της Salmonella spp.

Κριτήριο 6 — Σταθερότητα

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα, με εξαίρεση το εδαφοκάλυμμα που αποτελείται από λιγνοκυτταρινούχα συστατικά και ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα για μη επαγγελματικές εφαρμογές και τα μέσα ανάπτυξης για όλες τις εφαρμογές πρέπει να πληρούν μία από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στον πίνακα 10.

Πίνακας 10

Απαιτήσεις σταθερότητας των βελτιωτικών εδάφους και του εδαφοκαλύμματος που προορίζονται για μη επαγγελματικές εφαρμογές και των μέσων ανάπτυξης που προορίζονται για όλες τις εφαρμογές

Παράμετρος σταθερότητας

Απαίτηση

Μέγιστος αναπνευσιομετρικός δείκτης

15 mmol O2/kg οργανικής ύλης/h

Ελάχιστος δείκτης Rottegrad, κατά περίπτωση

IV (δοκιμή αύξησης της αυτοθέρμανσης για μέγιστη θερμοκρασία 20 °C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος)

Τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα για μη επαγγελματικές εφαρμογές και τα μέσα ανάπτυξης για όλες τις εφαρμογές πρέπει να πληρούν μία από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στον πίνακα 11.

Πίνακας 11

Απαιτήσεις σταθερότητας των βελτιωτικών εδάφους και του εδαφοκαλύμματος που προορίζονται για επαγγελματικές εφαρμογές

Παράμετρος σταθερότητας

Απαίτηση

Μέγιστος αναπνευσιομετρικός δείκτης

25 mmol O2/kg οργανικής ύλης/h

Ελάχιστος δείκτης Rottegrad, κατά περίπτωση

III (δοκιμή αύξησης της αυτοθέρμανσης για μέγιστη θερμοκρασία 30 °C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος)

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στον πίνακα 12.

Πίνακας 12

Τυποποιημένη μέθοδος δοκιμής για τη σταθερότητα

Παράμετρος

Μέθοδος δοκιμής

Αναπνευσιομετρικός δείκτης

EN 16087-1 Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Προσδιορισμός της αερόβιας βιολογικής δραστηριότητας. Ρυθμός πρόσληψης οξυγόνου (ΡΠΟ)

Rottegrad

EN 16087-2 Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης. Προσδιορισμός της αερόβιας βιολογικής δραστηριότητας. Δοκιμή αυτοθέρμανσης για το κομπόστ

Κριτήριο 7 — Φυσικές προσμείξεις

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα, με εξαίρεση τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Η περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος σε γυαλί, μέταλλο και πλαστικό με μέγεθος ματιών > 2 mm δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5 %, μετρούμενη επί ξηρού βάρους.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στην τεχνική προδιαγραφή CEN/TS 16202 (Ιλύς, βιολογικά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία και έδαφος — Προσδιορισμός προσμείξεων και λίθων) ή σύμφωνα με άλλη ισοδύναμη διαδικασία δοκιμών εγκεκριμένη από την αρμόδια αρχή.

Κριτήριο 8 — Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα.

Η οργανική ύλη ως απώλεια κατά την ανάφλεξη του τελικού προϊόντος πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 % επί ξηρού βάρους (% ΞΒ).

Η περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος σε ξηρά ουσία πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 % επί του νωπού βάρους (% ΝΒ).

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στον πίνακα 13.

Πίνακας 13

Συνήθεις μέθοδοι δοκιμής για ξηρά ουσία και οργανική ύλη

Παράμετρος

Μέθοδος δοκιμής

Ξηρά ύλη (% ΝΒ)

EN 13040 Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης. Προετοιμασία των δειγμάτων για χημικές και φυσικές δοκιμές, προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε ξηρά ύλη, περιεκτικότητα σε υγρασία και φαινόμενη πυκνότητα κατόπιν συμπίεσης στο εργαστήριο

Οργανική ύλη ως απώλεια κατά την ανάφλεξη (% ΞΒ)

EN 13039 Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης. Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε οργανική ύλη και τέφρα

Κριτήριο 9 — Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους, με εξαίρεση τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Τα τελικά προϊόντα δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από δύο μονάδες βιώσιμων σπόρων ζιζανίων και φυτικών πολλαπλασιαστικών μονάδων ανά λίτρο.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα έκθεση δοκιμής σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής που αναφέρεται στην τεχνική προδιαγραφή CEN/TS 16201 (Ιλύς, βιολογικά απόβλητα και έδαφος που έχουν υποστεί επεξεργασία — Προσδιορισμός των βιώσιμων φυτικών σπόρων και πολλαπλασιαστικών μονάδων) ή σύμφωνα με άλλη ισοδύναμη διαδικασία δοκιμών εγκεκριμένη από την αρμόδια αρχή.

Κριτήριο 10 — Απόκριση φυτών

Το κριτήριο αυτό ισχύει για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Τα τελικά προϊόντα δεν πρέπει να επηρεάζουν δυσμενώς τη βλάστηση ή τη μετέπειτα ανάπτυξη των φυτών.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα έγκυρη δοκιμή που έχει διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 16086-1 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Προσδιορισμός της απόκρισης των φυτών — Μέρος 1: Δοκιμή ανάπτυξης σε γλάστρα με κινέζικο λάχανο).

Κριτήριο 11 — Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα μέσα ανάπτυξης.

Κριτήριο 11.1. Ηλεκτρική αγωγιμότητα

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα του τελικού προϊόντος πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mS/m.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα έκθεση δοκιμής που έχει διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής η οποία αναφέρεται στο πρότυπο ΕΝ 13038 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Προσδιορισμός της ηλεκτρικής αγωγιμότητας).

Κριτήριο 11.2. pH

Το pH του τελικού προϊόντος πρέπει να είναι της τάξης του 4-7.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα έκθεση δοκιμής που έχει διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 13037 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Προσδιορισμός του pH).

Κριτήριο 11.3. Περιεκτικότητα σε νάτριο

Η περιεκτικότητα σε νάτριο των υδατικών εκχυλισμάτων του τελικού προϊόντος δεν υπερβαίνει τα 150 mg/l νωπού προϊόντος.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα έκθεση δοκιμής που έχει διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής η οποία αναφέρεται στο πρότυπο ΕΝ 13652 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Εκχύλιση υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων και στοιχείων).

Κριτήριο 11.4. Περιεκτικότητα σε χλώριο

Η περιεκτικότητα σε χλώριο των υδατικών εκχυλισμάτων του τελικού προϊόντος δεν υπερβαίνει τα 500 mg/l νωπού προϊόντος.

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα έκθεση δοκιμής που έχει διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμής η οποία αναφέρεται στο πρότυπο ΕΝ 13652 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Εκχύλιση υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων και στοιχείων).

Κριτήριο 12 — Παροχή πληροφοριών

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης, τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα.

Οι κάτωθι πληροφορίες συνοδεύουν το προϊόν, είτε πάνω στη συσκευασία είτε σε χωριστά φυλλάδια.

Κριτήριο 12.1. Βελτιωτικά εδάφους

α)

Επωνυμία και διεύθυνση του φορέα που διακινεί το προϊόν στην αγορά

β)

Περιγραφή του προϊόντος με βάση τον τύπο, και με τη διατύπωση «ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ»

γ)

Κωδικός ταυτοποίησης παρτίδας

δ)

Ποσότητα (σε βάρος)

ε)

Φάσμα περιεκτικότητας σε υγρασία

στ)

Κυριότερα υλικά (σε περιεκτικότητα > 5 % κατά βάρος) που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος

ζ)

Συνιστώμενες συνθήκες αποθήκευσης και συνιστώμενη ημερομηνία λήξης

η)

Οδηγίες για ασφαλή χειρισμό και χρήση

θ)

Περιγραφή του σκοπού για τον οποίο προορίζεται το προϊόν και τυχόν περιορισμών στη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης δήλωσης σχετικά με την καταλληλότητα του προϊόντος για ειδικές ομάδες φυτών (π.χ. ασβεστόφοβα ή ασβεστόφιλα)

ι)

pH (αναφορά της μεθόδου δοκιμής που χρησιμοποιήθηκε)

ια)

Περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα (%), συνολική περιεκτικότητα σε άζωτο (%) και περιεκτικότητα σε ανόργανο άζωτο (%) (αναφορά της μεθόδου δοκιμής που χρησιμοποιήθηκε)

ιβ)

Λόγος άνθρακα/άζωτο

ιγ)

Συνολικός φωσφόρος (%) και συνολικό κάλιο (%) (αναφορά της μεθόδου δοκιμής που χρησιμοποιήθηκε)

ιδ)

Για προϊόντα που προορίζονται για μη επαγγελματική χρήση, δήλωση σχετικά με τη σταθερότητα της οργανικής ύλης (σταθερή ή πολύ σταθερή)

ιε)

Δήλωση σχετικά με τις συνιστώμενες μεθόδους χρήσης

ιστ)

Για μη επαγγελματικές εφαρμογές: συνιστώμενη δόση εφαρμογής εκφρασμένη σε χιλιόγραμμα προϊόντος ανά μονάδα επιφάνειας (m2) ετησίως

Κριτήριο 12.2. Μέσα ανάπτυξης

α)

Επωνυμία και διεύθυνση του φορέα που διακινεί το προϊόν στην αγορά

β)

Περιγραφή του προϊόντος με βάση τον τύπο, και με τη διατύπωση «ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

γ)

Κωδικός ταυτοποίησης παρτίδας

δ)

Ποσότητα (σε όγκο ή σε αριθμό πλακών, σε περίπτωση ορυκτοβάμβακα, με προσδιορισμό των διαστάσεων της πλάκας)

ε)

Φάσμα περιεκτικότητας σε υγρασία

στ)

Κυριότερα υλικά (σε περιεκτικότητα > 5 % κατ' όγκο) που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος

ζ)

Συνιστώμενες συνθήκες αποθήκευσης και συνιστώμενη ημερομηνία λήξης

η)

Οδηγίες για ασφαλή χειρισμό και χρήση

θ)

Περιγραφή του σκοπού για τον οποίο προορίζεται το προϊόν και τυχόν περιορισμών στη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης δήλωσης σχετικά με την καταλληλότητα του προϊόντος για ειδικές ομάδες φυτών (π.χ. ασβεστόφοβα ή ασβεστόφιλα)

ι)

pH (EN 13037)

ια)

Ηλεκτρική αγωγιμότητα (εκχύλιση 1:5)

ιβ)

Αναστολή της βλαστικής ικανότητας (EN 16086-1)

ιγ)

Αναστολή της ανάπτυξης (EN 16086-1)

ιδ)

Δήλωση σχετικά με τη σταθερότητα της οργανικής ύλης (σταθερή ή πολύ σταθερή)

ιε)

Δήλωση σχετικά με τις συνιστώμενες μεθόδους χρήσης

ιστ)

Για ανόργανα μέσα ανάπτυξης, δήλωση σχετικά με την επαγγελματική εφαρμογή στα οπωροκηπευτικά

Κριτήριο 12.3. Εδαφοκάλυμμα

α)

Επωνυμία και διεύθυνση του φορέα που διακινεί το προϊόν στην αγορά

β)

Περιγραφή του προϊόντος με βάση τον τύπο, και με τη διατύπωση «ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΜΜΑ»

γ)

Κωδικός ταυτοποίησης παρτίδας

δ)

Ποσότητα (σε όγκο)

ε)

Φάσμα περιεκτικότητας σε υγρασία

στ)

Κυριότερα υλικά (σε περιεκτικότητα > 5 % κατ' όγκο) που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος

ζ)

Οδηγίες για ασφαλή χειρισμό και χρήση

η)

Περιγραφή του σκοπού για τον οποίο προορίζεται το προϊόν και τυχόν περιορισμών στη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης δήλωσης σχετικά με την καταλληλότητα του προϊόντος για ειδικές ομάδες φυτών (π.χ. ασβεστόφοβα ή ασβεστόφιλα)

θ)

pH (αναφορά της μεθόδου δοκιμής που χρησιμοποιήθηκε)

ι)

Δήλωση σχετικά με τη σταθερότητα της οργανικής ύλης (σταθερή ή πολύ σταθερή), ανάλογα με την περίπτωση, για μη επαγγελματικές χρήσεις

ια)

Δήλωση σχετικά με τις συνιστώμενες μεθόδους χρήσης

ιβ)

Για μη επαγγελματικές εφαρμογές: συνιστώμενη δόση εφαρμογής εκφραζόμενη σε mm

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών δηλώνει ότι το προϊόν πληροί το παρόν κριτήριο και υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα δείγμα της συσκευασίας ή των φυλλαδίων ή του κειμένου των πληροφοριών για τον χρήστη που αναγράφεται στη συσκευασία ή στα συνοδευτικά φυλλάδια.

Κριτήριο 13 — Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

Το προαιρετικό σήμα με κείμενο εντός πλαισίου περιέχει το ακόλουθο κείμενο:

προάγει την ανακύκλωση των υλικών

προάγει τη χρήση ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών

Για τα βελτιωτικά εδάφους και το εδαφοκάλυμμα, θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι πρόσθετες πληροφορίες:

περιορίζει τη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, μειώνοντας τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του προαιρετικού σήματος με κείμενο εντός πλαισίου παρατίθενται στο έγγραφο «Guidelines for the use of the EU Ecolabel logo», που είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο ιστότοπο:

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/logo_guidelines.pdf

Εκτίμηση και εξακρίβωση:

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα δείγμα της συσκευασίας του προϊόντος όπου εμφαίνεται το σήμα, καθώς και δήλωση συμμόρφωσης με αυτό το κριτήριο.


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 142/2011 της Επιτροπής της 25ης Φεβρουαρίου 2011 για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την εφαρμογή της οδηγίας 97/78/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένα δείγματα και τεμάχια που εξαιρούνται από κτηνιατρικούς ελέγχους στα σύνορα οι οποίοι αναφέρονται στην εν λόγω οδηγία (ΕΕ L 54 της 26.2.2011, σ. 1).

(3)  Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών (ΕΕ L 312 της 22.11.2008, σ. 3).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1).

(5)  Απόφαση 2000/532/ΕΚ της Επιτροπής, της 3ης Μαΐου 2000, για αντικατάσταση της απόφασης 94/3/ΕΚ για τη θέσπιση καταλόγου αποβλήτων σύμφωνα με το άρθρο 1 στοιχείο α) της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης 94/904/ΕΚ του Συμβουλίου για την κατάρτιση καταλόγου επικίνδυνων αποβλήτων κατ' εφαρμογή του άρθρου 1 παράγραφος 4 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τα επικίνδυνα απόβλητα (ΕΕ L 226 της 6.9.2000, σ. 3).

(6)  Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 1).

(7)  Εκτελεστική απόφαση 2011/877/ΕΕ της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2011, για καθορισμό εναρμονισμένων τιμών αναφοράς ως προς την απόδοση για τη χωριστή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας κατ' εφαρμογή της οδηγίας 2004/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση της απόφασης 2007/74/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 343 της 23.12.2011, σ. 91).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 601/2012 της Επιτροπής, της 21ης Ιουνίου 2012, για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατ' εφαρμογή της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 181 της 12.7.2012, σ. 30).

(9)  Μεθοδολογία για τον οικολογικό σχεδιασμό των συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων (http://www.meerp.eu/).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2012 της Επιτροπής, της 21ης Ιουνίου 2012, για την επαλήθευση των εκθέσεων που αφορούν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τα τονοχιλιόμετρα και για τη διαπίστευση των ελεγκτών σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 181 της 12.7.2012, σ. 1).

(11)  Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7).

(12)  Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7).

(13)  Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚ για την ανάληψη νέων εξορυκτικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος Natura 2000 (http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/neei_n2000_guidance.pdf).

(14)  EN 16175 Λάσπες, βιολογικά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία και έδαφος — Προσδιορισμός του υδραργύρου. Μέρος 1: Φασματομετρία ατομικής απορρόφησης ψυχρού ατμού (CV-AAS) και Μέρος 2: Φασματομετρία ατομικού φθορισμού ψυχρού ατμού (CV-AFS)

(15)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).

Προσάρτημα 1

Συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών για το έτος της αίτησης

Είδος εγκατάστασης

Κριτήριο

Ετήσιες εισροές/εκροές

Συχνότητα δοκιμών

Τύπος 1: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων ή ζωικών υποπροϊόντων

5.1

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

5.5

Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

6

Σταθερότητα

7

Φυσικές προσμείξεις

8

Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

9

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

10

Απόκριση φυτών

11

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εισροές (t) ≤ 3 000

1 ανά 1 000 τόνους υλικού εισροής στρογγυλοποιείται στον επόμενο ακέραιο

3 000 < εισροές (t) ≤ 20 000

4 (ένα δείγμα κάθε εποχή)

Εισροές (t) > 20 000

Αριθμός αναλύσεων ανά έτος = ποσό της ετήσιας εισροής υλικών (σε τόνους)/10 000 τόνους + 1

Κατ' ελάχιστο 4 και κατά μέγιστο 12

5.2

ΠΑΥ

Εισροές (t) ≤ 3 000

1

3 000 < εισροές (t) ≤ 10 000

2

10 000 < εισροές (t) ≤ 20 000

3

20 000 < εισροές (t) ≤ 40 000

4

40 000 < εισροές (t) ≤ 60 000

5

60 000 < εισροές (t) ≤ 80 000

6

80 000 < εισροές (t) ≤ 100 000

7

100 000 < εισροές (t) ≤ 120 000

8

120 000 < εισροές (t) ≤ 140 000

9

140 000 < εισροές (t) ≤ 160 000

10

160 000 < εισροές (t) ≤ 180 000

11

Εισροές (t) > 180 000

12

Τύπος 2: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που χρησιμοποιούν υλικά από εγκαταστάσεις του τύπου 1

5.1

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

5.5

Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

6

Σταθερότητα

7

Φυσικές προσμείξεις

8

Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

9

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

10

Απόκριση φυτών

11

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579 (1)

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 4 παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

5.2

ΠΑΥ

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Τύπος 3: Εγκασταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που ΔΕΝ χρησιμοποιούν υλικά προερχόμενα από απόβλητα ή από ζωικά υποπροϊόντα

5.1

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

5.5

Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

6

Σταθερότητα

7

Φυσικές προσμείξεις

8

Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

9

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

10

Απόκριση φυτών

11

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

5.2

ΠΑΥ

Ανεξαρτήτως εισροών/εκροών

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579


(1)  EN 12579 Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης. Δειγματοληψία

Προσάρτημα 2

Συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών για τα ακόλουθα έτη

Είδος εγκατάστασης

Κριτήρια

Ετήσιες εισροές/εκροές

Συχνότητα δοκιμών

Τύπος 1: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων ή ζωικών υποπροϊόντων

5.1

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

5.5

Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

6

Σταθερότητα

7

Φυσικές προσμείξεις

8

Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

9

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

10

Απόκριση φυτών

11

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εισροές (t) ≤ 1 000

1

Εισροές (t) > 1 000

Αριθμός αναλύσεων ανά έτος = ποσό της ετήσιας εισροής υλικών (σε τόνους)/10 000 τόνους + 1

Κατ' ελάχιστο 2 και κατά μέγιστο 12

5.2

ΠΑΥ

Εισροές (t) ≤ 10 000

0,25 (μία φορά κάθε 4 έτη)

10 000 < εισροές (t) ≤ 25 000

0,5 (μία φορά κάθε 2 έτη)

25 000 < εισροές (t) ≤ 50 000

1

50 000 < εισροές (t) ≤ 100 000

2

100 000 < εισροές (t) ≤ 150 000

3

150 000 < εισροές (t) ≤ 200 000

4

200 000 < εισροές (t) ≤ 250 000

5

250 000 < εισροές (t) ≤ 300 000

6

300 000 < εισροές (t) ≤ 350 000

7

350 000 < εισροές (t) ≤ 400 000

8

400 000 < εισροές (t) ≤ 450 000

9

450 000 < εισροές (t) ≤ 500 000

10

500 000 < εισροές (t) ≤ 550 000

11

Εισροές (t) > 550 000

12

Τύπος 2: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που χρησιμοποιούν υλικά από εγκαταστάσεις του τύπου 1

5.1

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

5.5

Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

6

Σταθερότητα

7

Φυσικές προσμείξεις

8

Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

9

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

10

Απόκριση φυτών

11

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

5.2

ΠΑΥ

Εκροές (m3) ≤ 15 000

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, μία φορά κάθε τέσσερα έτη

15 000 < Εκροές (m3) ≤ 40 000

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, μία φορά κάθε δύο έτη

Εκροές (m3) > 40 000

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, μία φορά τον χρόνο

Τύπος 3: Εγκασταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που ΔΕΝ χρησιμοποιούν υλικά προερχόμενα από απόβλητα ή από ζωικά υποπροϊόντα

5.1

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

5.5

Οριακές τιμές για E. coli και Salmonella spp.

6

Σταθερότητα

7

Φυσικές προσμείξεις

8

Οργανική ύλη και ξηρά ύλη

9

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

10

Απόκριση φυτών

11

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Ανεξαρτήτως εισροών/εκροών

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

5.2

ΠΑΥ

Ανεξαρτήτως εισροών/εκροών

Αντιπροσωπευτικό(-ά) συνδυασμένο(-α) δείγμα(-τα) από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, μία φορά κάθε τέσσερα έτη


Top