EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1656

Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/1656 af 26. september 2022 om anerkendelse af den østrigske certificeringsordning for landbruget (AACS) til påvisning af overholdelsen af kravene i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 vedrørende biobrændstoffer, flydende biobrændsler, biomassebrændsler, vedvarende flydende og gasformige brændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, samt genanvendte kulstofbrændsler (EØS-relevant tekst)

C/2022/6712

OJ L 249, 27.9.2022, p. 50–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/1656/oj

27.9.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 249/50


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2022/1656

af 26. september 2022

om anerkendelse af den østrigske certificeringsordning for landbruget (AACS) til påvisning af overholdelsen af kravene i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 vedrørende biobrændstoffer, flydende biobrændsler, biomassebrændsler, vedvarende flydende og gasformige brændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, samt genanvendte kulstofbrændsler

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 af 11. december 2018 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (1), særlig artikel 30, stk. 6, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I direktiv (EU) 2018/2001 fastsættes krav til biobrændstoffer, flydende biobrændsler, biomassebrændsler, vedvarende flydende og gasformige brændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, samt genanvendte kulstofbrændsler for at sikre, at de kun medregnes i direktivets mål, hvis de er bæredygtigt produceret og medfører betydelige besparelser af drivhusgasemissioner sammenlignet med fossile brændstoffer. Artikel 29 i direktiv (EU) 2018/2001 indeholder bæredygtighedskriterier og kriterier for besparelse af drivhusgasemissioner for biobrændstoffer, flydende biobrændsler og biomassebrændsler, og artikel 26 i nævnte direktiv og Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/807 (2) indeholder kriterierne for fastlæggelse af:

hvilke råprodukter til biobrændstoffer, flydende biobrændsler eller biomassebrændsler der er forbundet med høj risiko for indirekte ændringer i arealanvendelsen, og

hvilke biobrændstoffer, flydende biobrændsler eller biomassebrændsler med høj risiko for indirekte ændringer i arealanvendelsen, der opfylder visse betingelser, kan certificeres som havende lav risiko for indirekte ændringer i arealanvendelsen.

(2)

Direktiv (EU) 2018/2001 indeholder også regler for beregningen af bidragene fra vedvarende elektricitet til transportmålene, både når elektriciteten anvendes direkte til elektriske køretøjer, og når den bruges til at producere vedvarende flydende og gasformige transportbrændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse.

(3)

For at kontrollere, at reglerne for biobrændstoffer, flydende biobrændsler, biomassebrændsler, vedvarende flydende og gasformige brændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, samt genanvendte kulstofbrændsler overholdes, kan medlemsstaterne gøre brug af frivillige ordninger eller nationale certificeringsordninger. Både nationale og frivillige certificeringsordninger har spillet en stor rolle i fremskaffelsen af dokumentation for overensstemmelse med bæredygtighedskriterierne og kriterierne for besparelse af drivhusgasemissioner for biobrændstoffer og flydende biobrændsler under Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/28/EF (3). Den rolle, som frivillige og nationale certificeringsordninger spiller, er blevet udvidet under direktiv (EU) 2018/2001. For det første kan de nu tjene til dokumentation af, at alle produkter produceret af biomasse, herunder gasformige og faste brændsler, opfylder bæredygtighedskriterierne i direktiv (EU) 2018/2001, ligesom de kan levere nøjagtige data om besparelser af drivhusgasemissioner. For det andet kan de tjene til dokumentation af, at vedvarende flydende og gasformige transportbrændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, og genanvendte kulstofbrændsler opfylder kriterierne for besparelse af drivhusgasemissioner. For det tredje kan de tjene til dokumentation af overholdelsen af de regler for beregning af andelen af vedvarende elektricitet i transportsektoren, der er fastsat ved artikel 27, stk. 3, i direktiv (EU) 2018/2001. For det fjerde kan de tjene til dokumentation af, at økonomiske aktører indlæser nøjagtige oplysninger i EU-databasen eller den nationale database om vedvarende brændstoffer og genanvendte kulstofbrændsler, som anvendes i transportsektoren, jf. artikel 28, stk. 4, i direktiv (EU) 2018/2001. For det femte kan de bruges til certificering af biobrændstoffer, flydende biobrændsler og biomassebrændsler med lav risiko for indirekte ændringer i arealanvendelsen.

(4)

Hvis en økonomisk aktør fremlægger dokumentation for eller data vedrørende opfyldelse af bæredygtighedskriterierne og kriterierne for besparelse af drivhusgasemissioner, der er indhentet i overensstemmelse med en national eller frivillig ordning anerkendt af Kommissionen, må medlemsstaten ikke, i det omfang dette er omfattet af den pågældende anerkendelse, forlange, at den økonomiske aktør skal fremlægge yderligere dokumentation for opfyldelsen af kriterierne. Dermed sikrer Kommissionens positive vurdering og formelle anerkendelse af en national eller frivillig certificeringsordning, at alle medlemsstater skal acceptere overensstemmelseserklæringer, der er knyttet til disse ordninger.

(5)

Østrig indgav for første gang den 14. juli 2021 en anmodning til Kommissionen om anerkendelse i henhold til artikel 30, stk. 6, i direktiv (EU) 2018/2001 af den østrigske certificeringsordning for landbruget (AACS). Denne anmodning førte til, at Kommissionen foretog en vurdering af ordningen, hvor der blev konstateret visse forhold, som krævede ændringer. Den ændrede ordning, som Østrig indgav på ny den 7. marts 2022, afhjalp disse forhold korrekt. Ordningen omfatter landbrugsråvarer og vegetabilske olier (herunder restprodukter) helt fra landbrugsfasen til den indledende forarbejdning.

(6)

Kommissionens vurdering af AACS viste, at ordningen i tilstrækkelig grad lever op til bæredygtighedskriterierne i artikel 29, stk. 3-5, i direktiv (EU) 2018/2001, mens den ligeledes indeholder nøjagtige data om besparelser af drivhusgasemissioner med henblik på artikel 29, stk. 10, i direktiv (EU) 2018/2001 og anvender en massebalancemetode, der er i overensstemmelse med kravene i artikel 30, stk. 1 og 2, i direktiv (EU) 2018/2001.

(7)

Ved vurderingen af AACS blev det konstateret, at ordningen opfylder passende standarder for pålidelighed, gennemsigtighed og uafhængig revision, og at den ligeledes opfylder kravene angående metodologi i bilag V til direktiv (EU) 2018/2001.

(8)

Den anerkendte ordning bør stilles til rådighed i den del af Kommissionens EUROPA-websted, der omhandler frivillige ordninger.

(9)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra Udvalget om Biobrændstoffers, Flydende Biobrændslers og Biomassebrændslers Bæredygtighed —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den østrigske certificeringsordning for landbruget (»ordningen«), som blev forelagt Kommissionen til anerkendelse den 7. marts 2022, viser for så vidt angår de brændstoffer, der er kontrolleret under ordningen, følgende:

a)

at partierne af biobrændstoffer, flydende biobrændsler og biomassebrændsler opfylder bæredygtighedskriterierne i artikel 29, stk. 2-5 og stk. 10, i direktiv (EU) 2018/2001

b)

at de økonomiske aktører opfylder forpligtelsen til at indlæse nøjagtige oplysninger i EU-databasen eller den nationale database om vedvarende brændstoffer og genanvendte kulstofbrændsler, som bruges i transportsektoren, jf. artikel 28, stk. 4, i direktiv (EU) 2018/2001.

Ordningen indeholder også nøjagtige data om besparelser af drivhusgasemissioner med henblik på artikel 29, stk. 10, i direktiv (EU) 2018/2001, for så vidt at den sikrer, at alle relevante oplysninger fra de økonomiske aktører i de første led i leverandørkæden overføres til de økonomiske aktører i kædens efterfølgende led.

Artikel 2

Denne afgørelse gælder i en periode på fem år fra ikrafttrædelsesdatoen.

Hvis ordningen som forelagt Kommissionen til anerkendelse den 7. marts 2022 gennemgår indholdsmæssige ændringer, der kunne påvirke grundlaget for afgørelsen, meddeles sådanne ændringer straks til Kommissionen.

Kommissionen vurderer de meddelte ændringer for at fastslå, om ordningen stadig på hensigtsmæssig måde sikrer opfyldelsen af de bæredygtighedskriterier, der ligger til grund for anerkendelsen.

Artikel 3

Kommissionen kan ophæve denne afgørelse under visse omstændigheder, herunder:

a)

hvis det klart er påvist, at der med ordningen ikke er gennemført elementer, som anses for afgørende for denne afgørelse, eller ordningen ophører med elementernes gennemførelse på en sådan måde, er der er tale om et alvorligt og strukturelt brud

b)

hvis der ikke aflægges årlige rapporter til Kommissionen om ordningen som krævet i henhold til artikel 30, stk. 5, i direktiv (EU) 2018/2001, eller

c)

hvis ordningen ikke lever op til standarder for uafhængig revision eller andre krav specificeret i gennemførelsesretsakter som nævnt i artikel 30, stk. 8, i direktiv (EU) 2018/2001, eller der ikke gennemføres forbedringer af andre elementer i ordningen, der betragtes som afgørende for fortsat anerkendelse.

Artikel 4

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 26. september 2022.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 328 af 21.12.2018, s. 82.

(2)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/807 af 13. marts 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 for så vidt angår fastsættelse af råprodukter med høj risiko for indirekte ændringer i arealanvendelsen, for hvilke der er konstateret en betydelig udvidelse af produktionsarealet ind på arealer med stort kulstoflager, og certificering af biobrændstoffer, flydende biobrændsler og biomassebrændsler med lav risiko for indirekte ændringer i arealanvendelsen (EUT L 133 af 21.5.2019, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/28/EF af 23. april 2009 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder og om ændring og senere ophævelse af direktiv 2001/77/EF og 2003/30/EF (EUT L 140 af 5.6.2009, s. 16).


Top