EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1031

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/1031 af 23. juni 2022 om adgangen for tredjelandes erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser til Unionens markeder for offentlige udbud og koncessioner og procedurer for støtte til forhandlingerne om adgang for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser til tredjelandes markeder for offentlige udbud og koncessioner (Instrument for internationale offentlige udbud) (EØS-relevant tekst)

PE/15/2022/REV/1

EUT L 173 af 30.6.2022, p. 1–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/1031/oj

30.6.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 173/1


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2022/1031

af 23. juni 2022

om adgangen for tredjelandes erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser til Unionens markeder for offentlige udbud og koncessioner og procedurer for støtte til forhandlingerne om adgang for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser til tredjelandes markeder for offentlige udbud og koncessioner (Instrument for internationale offentlige udbud)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 207, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter høring af Regionsudvalget,

efter den almindelige lovgivningsprocedure (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I overensstemmelse med artikel 21 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) skal Unionen fastlægge og gennemføre fælles politikker og tiltag og forbedre samarbejdet på alle områder i tilknytning til internationale forbindelser bl.a. med henblik på at tilskynde til alle landes integration i den internationale økonomi, herunder gennem gradvis afskaffelse af hindringer for international handel.

(2)

I henhold til artikel 206 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) skal Unionen gennem oprettelse af en toldunion i fælles interesse bidrage til en harmonisk udvikling af verdenshandelen, til en gradvis afskaffelse af restriktionerne for den internationale handel og de direkte udenlandske investeringer og til en sænkning af toldskranker og andre hindringer.

(3)

I overensstemmelse med artikel 26 i TEUF skal Unionen vedtage foranstaltninger med henblik på at oprette eller sikre et velfungerende indre marked, der indebærer et område uden indre grænser med fri bevægelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital i overensstemmelse med traktaterne. Adgangen for erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser fra tredjelande til Unionens markeder for offentlige udbud eller koncessioner er omfattet af anvendelsesområdet for den fælles handelspolitik.

(4)

Artikel III:8 i den almindelige overenskomst om told og udenrigshandel 1994 og artikel XIII i den almindelige overenskomst om handel med tjenesteydelser udelukker offentlige udbud fra de vigtigste multilaterale regler i Verdenshandelsorganisationen (WTO).

(5)

Inden for rammerne af WTO og gennem sine bilaterale forbindelser er Unionen fortaler for en ambitiøs liberalisering af Unionens og dens handelspartneres internationale markeder for offentlige udbud og koncessioner på et gensidigt grundlag til fælles fordel.

(6)

Den plurilaterale WTO-aftale om offentlige udbud og Unionens handelsaftaler, der indeholder bestemmelser om offentlige udbud, giver kun Unionens erhvervsdrivende adgang til markederne for offentlige udbud eller koncessioner i de tredjelande, der er parter i de pågældende aftaler.

(7)

Hvis et tredjeland er part i WTO-aftalen om offentlige udbud eller har indgået en handelsaftale med Unionen, som indeholder bestemmelser om offentlige udbud, bør Kommissionen anvende de høringsmekanismer eller tvistbilæggelsesprocedurer, der er fastsat i de pågældende aftaler, hvis den restriktive praksis vedrører offentlige udbud, der er omfattet af de markedsadgangsforpligtelser, som det pågældende tredjeland har indgået over for Unionen.

(8)

Mange tredjelande er tilbageholdende med at åbne deres markeder for offentlige udbud eller koncessioner for international konkurrence eller til at forbedre adgangen til disse markeder. Som følge heraf udsættes de erhvervsdrivende i Unionen for restriktiv praksis for offentlige udbud i mange tredjelande, hvilket medfører tab af betydelige handelsmuligheder.

(9)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 654/2014 (3) fastlægger bestemmelser og procedurer for at sikre, at Unionens rettigheder i henhold til internationale handelsaftaler, der er indgået med Unionen, overholdes. Der findes ingen sådanne regler og procedurer for behandling af erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser, der ikke er omfattet af sådanne internationale aftaler.

(10)

Internationale markedsadgangsforpligtelser, som Unionen har påtaget sig over for tredjelande på området for offentlige udbud og koncessioner, kræver bl.a. ligebehandling af erhvervsdrivende fra disse tredjelande. Foranstaltninger, der vedtages i henhold til denne forordning, kan derfor kun finde anvendelse på erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser fra tredjelande, der ikke er parter i den plurilaterale WTO-aftale om offentlige udbud eller bilaterale eller multilaterale handelsaftaler indgået med Unionen, som omfatter forpligtelser vedrørende adgang til markeder for offentlige udbud eller koncessioner, eller på erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser fra lande, der er parter i sådanne aftaler, men kun for så vidt angår offentlige udbudsprocedurer for varer, tjenesteydelser eller koncessioner, der ikke er omfattet af disse aftaler. Erhvervsdrivende fra tredjelande, der ikke har nogen aftale om adgang til EU's marked for offentlige udbud, eller hvis varer, tjenesteydelser og arbejder ikke er omfattet af en sådan aftale, har i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiver 2014/23/EU (4), 2014/24/EU (5) og 2014/25/EU (6), og som præciseret i Kommissionens meddelelse af 24. juli 2019 om vejledning om deltagelse af tredjelandes tilbudsgivere og varer på EU's marked for offentlige udbud, ikke sikkerhed for at måtte byde ind på udbudsprocedurer i EU og kan udelukkes.

(11)

Effektiv anvendelse af enhver foranstaltning, der vedtages i henhold til denne forordning med henblik på at forbedre adgangen for Unionens erhvervsdrivende til markederne for offentlige udbud eller koncessioner i visse tredjelande, kræver et klart sæt oprindelsesregler for erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser.

(12)

En vares oprindelse bør bestemmes i overensstemmelse med artikel 60 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 (7).

(13)

En tjenesteydelses oprindelse bør fastlægges på grundlag af den fysiske eller juridiske person, der har leveret den. En juridisk persons oprindelse bør anses for at være det land, i henhold til hvis ret den juridiske person er etableret eller på anden måde organiseret, og på hvis område den juridiske person udøver væsentlige forretningsaktiviteter. Juridiske personer, der er etableret eller på anden måde organiseret i henhold til national ret i en medlemsstat, anses kun for at have deres oprindelse i Unionen, hvis der består en direkte og virkningsfuld tilknytning mellem dem og en medlemsstats økonomi. Oprindelsen af udenlandsk kontrollerede eller ejede juridiske personer, der ikke driver væsentlige forretningsaktiviteter på et tredjelands territorium eller på den medlemsstats territorium, i henhold til hvis ret de er etableret eller på anden måde organiseret, kan, for at undgå at der sker en omgåelse af en foranstaltning vedrørende instrumentet for internationale offentlige udbud (IPI-foranstaltning), også fastslås ved at tage andre elementer i betragtning såsom oprindelsen for ejerne eller andre personer, der udøver en dominerende indflydelse på den pågældende juridiske person.

(14)

Ved vurderingen af, om der i et tredjeland er specifikke foranstaltninger eller praksis, der kan hindre adgangen for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser til markederne for offentlige udbud eller koncessioner i det pågældende tredjeland, bør Kommissionen undersøge, i hvilket omfang det pågældende tredjelands ret, regler eller andre foranstaltninger vedrørende markederne for offentlige udbud eller koncessioner sikrer gennemsigtighed i overensstemmelse med internationale standarder og ikke fører til alvorlige og gentagne restriktioner over for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser. Kommissionen bør desuden undersøge, i hvilken udstrækning individuelle ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder i tredjelande vedtager eller opretholder restriktiv praksis over for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser.

(15)

Kommissionen bør til enhver tid kunne indlede en gennemsigtig undersøgelse vedrørende påståede restriktive foranstaltninger eller restriktiv praksis, som et tredjeland vedtager eller anvender.

(16)

Kommissionen bør i lyset af Unionens overordnede målsætning om at støtte den økonomiske vækst i de mindst udviklede lande og disses integration i de globale værdikæder ikke indlede en undersøgelse for så vidt angår lande, der er omfattet af »alt undtagen våben«-ordningen som opført i bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 (8).

(17)

I forbindelse med gennemførelsen af undersøgelsen bør Kommissionen opfordre det pågældende tredjeland til at indlede høringer med henblik på at fjerne og afhjælpe alle restriktive foranstaltninger og praksisser og dermed forbedre mulighederne for deltagelse i udbud for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser for så vidt angår markederne for offentlige udbud eller koncessioner i det pågældende tredjeland.

(18)

Det er af afgørende betydning, at undersøgelsen gennemføres på en gennemsigtig måde. En rapport om de vigtigste resultater af undersøgelsen bør derfor gøres offentligt tilgængelig.

(19)

Hvis undersøgelsen bekræfter eksistensen af restriktive foranstaltninger eller praksisser, og høringer med tredjelandet ikke medfører tilfredsstillende korrigerende indgreb, som inden for en rimelig tidsramme retter op på den alvorlige og vedvarende adgangsbegrænsning for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser, eller hvis tredjelandet afviser at indgå i høringer, bør Kommissionen i henhold til denne forordning, og hvor den anser det for værende i Unionens interesse, vedtage IPI-foranstaltninger i form af en scorejustering eller en udelukkelse af tilbud.

(20)

Afgørelsen af, hvorvidt indførelse af en IPI-foranstaltning er i Unionens interesse, bør træffes på grundlag af en vurdering af alle involverede parters interesser som helhed, herunder Unionens erhvervsdrivende. Kommissionen bør afveje konsekvenserne af at træffe en sådan foranstaltning i forhold til den indvirkning, foranstaltningen vil få på Unionens interesser i bredere forstand. Det er vigtigt, at det overordnede mål om at opnå gensidighed ved at åbne tredjelandes markeder og en forbedring af mulighederne for markedsadgang for Unionens erhvervsdrivende tages særligt i betragtning. Målet om at begrænse enhver unødvendig administrativ byrde for ordregivende myndigheder og ordregivende enheder såvel som erhvervsdrivende bør også tages i betragtning.

(21)

En scorejustering bør udelukkende anvendes til evalueringen af tilbud indgivet af erhvervsdrivende med oprindelse i det pågældende tredjeland. En sådan foranstaltning bør ikke berøre den pris, der skal betales i henhold til den kontrakt, som vil blive indgået med den udvalgte tilbudsgiver. Hvor ordregivende myndigheder og ordregivende enheder beslutter at basere evalueringen af tilbud udelukkende på pris- eller omkostningskriterier, bør niveauet for scorejusteringen sættes betydeligt højere for at tilsikre en tilsvarende virkningsgrad for IPI-foranstaltningen.

(22)

IPI-foranstaltninger bør finde anvendelse på offentlige udbudsprocedurer, der falder ind under denne forordnings anvendelsesområde, herunder rammeaftaler og dynamiske indkøbssystemer. Hvor en specifik kontrakt tildeles inden for et dynamisk indkøbssystem, som en IPI-foranstaltning finder anvendelse på, bør denne foranstaltning også finde anvendelse på denne specifikke kontrakt. IPI- foranstaltninger bør dog ikke finde anvendelse på kontrakter under en vis tærskel, således at den samlede administrative byrde for ordregivende myndigheder og ordregivende enheder begrænses. IPI-foranstaltninger bør for at undgå en eventuel dobbelt anvendelse af sådanne foranstaltninger ikke finde anvendelse på kontrakter, der tildeles på grundlag af en rammeaftale, hvis IPI-foranstaltningerne allerede blev anvendt på tidspunktet for indgåelsen af rammeaftalen.

(23)

De udvalgte tilbudsgivere bør pålægges yderligere kontraktlige forpligtelser for at undgå en eventuel omgåelse af en IPI-foranstaltning. Disse forpligtelser bør kun gælde i forbindelse med offentlige udbudsprocedurer, som er genstand for en IPI-foranstaltning, og i forbindelse med kontrakter, der tildeles på grundlag af en rammeaftale, hvor værdien af sådanne kontrakter er lig med eller over en vis tærskel, og hvor den pågældende rammeaftale er omfattet af en IPI-foranstaltning.

(24)

Hvor et tredjeland indtræder i materielle og fremskredne forhandlinger med Unionen om adgang til offentlige udbud i den hensigt at fjerne eller udbedre hindringer for adgang for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser til tredjelandets markeder for offentlige udbud eller koncessioner, bør Kommissionen under forhandlingerne kunne suspendere IPI-foranstaltninger, der berører det pågældende tredjeland.

(25)

Det er vigtigt, at IPI-foranstaltninger finder ensartet anvendelse i hele Unionen af ordregivende myndigheder og ordregivende enheder. For at tage højde for forskelle i ordregivende myndigheders og ordregivende enheders administrative kapacitet bør medlemsstaterne kunne anmode om en undtagelse fra IPI-foranstaltninger for en begrænset liste over lokale ordregivende myndigheder og på visse strenge betingelser. Det er vigtigt, at Kommissionen ved kontrol af listen over lokale ordregivende myndigheder som foreslået af medlemsstaterne tager hensyn til disse ordregivende myndigheders specifikke situation for så vidt angår bl.a. befolkningstal og geografiske forhold. En sådan undtagelse kan også omfatte offentlige udbudsprocedurer, som disse ordregivende myndigheder bør kunne gennemføre inden for rammeaftaler eller dynamiske indkøbssystemer.

(26)

Det er bydende nødvendigt, at de ordregivende myndigheder og de ordregivende enheder har adgang til en lang række varer af høj kvalitet, som opfylder deres indkøbskrav til konkurrencedygtige priser. Derfor bør de ordregivende myndigheder og de ordregivende enheder have mulighed for ikke at anvende IPI-foranstaltninger, der begrænser adgangen for varer og tjenesteydelser, der ikke er omfattet, hvis EU-baserede, omfattede varer og tjenesteydelser, der opfylder de ordregivende myndigheders eller de ordregivende enheders krav, ikke er til rådighed, eller for at sikre hensynet til almenvellet såsom tungtvejende hensyn knyttet til folkesundhed eller miljøbeskyttelse. Når ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder anvender disse undtagelser, bør Kommissionen oplyses rettidigt og fyldestgørende herom, således at et passende tilsyn med gennemførelsen af denne forordning bliver muligt.

(27)

I tilfælde af de ordregivende myndigheders eller de ordregivende enheders forkerte anvendelse af IPI-foranstaltninger, der øver en negativ indvirkning på de erhvervsdrivendes chancer for at få ret til at deltage i den offentlige udbudsprocedure, bør Rådets direktiv 89/665/EØF (9) og 92/13/EØF (10) finde anvendelse. De berørte erhvervsdrivende bør derfor kunne indlede en klageprocedure i henhold til de retsforskrifter, der gennemfører disse direktiver i national ret, hvis f.eks. de pågældende erhvervsdrivende finder, at en konkurrerende erhvervsdrivende burde have været udelukket, eller et tilbud burde have fået lavere placering på grund af anvendelsen af en IPI-foranstaltning. Kommissionen bør også kunne anvende interventionsmekanismen i overensstemmelse med artikel 3 i direktiv 89/665/EØF eller artikel 8 i direktiv 92/13/EØF.

(28)

For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 (11).

(29)

Undersøgelsesproceduren bør anvendes til vedtagelse af gennemførelsesretsakter vedrørende vedtagelse, ophævelse, suspension, genindsættelse eller forlængelse af en IPI-foranstaltning, og Kommissionen bør bistås af Udvalget for Handelsbarrierer, der er nedsat ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/1843 (12). Eftersom IPI-foranstaltninger vil kunne få forskellige virkninger på Unionens markeder for offentlige udbud eller koncessioner, bør der foretages en tilpasning af komitologiproceduren, der finder anvendelse på udkast til gennemførelsesretsakter om undtagelser for tilbud, og artikel 5, stk. 4, tredje afsnit, i forordning (EU) nr. 182/2011 bør finde anvendelse.

(30)

Kommissionen bør også i fornødent omfang og for så vidt angår anvendelsen af Unionens retlige rammer for offentligt udbud, kunne søge vejledning fra det rådgivende Udvalg for offentlige aftaler nedsat ved Rådets afgørelse 71/306/EØF (13).

(31)

Oplysninger, der modtages i henhold til denne forordning, bør kun anvendes til det formål, der udgjorde begrundelsen for anmodningen, og under behørig hensyntagen til gældende EU-krav og nationale krav om databeskyttelse og fortrolighed. Europa-Parlamentet og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 (14) såvel som artikel 28 i direktiv 2014/23/EU, artikel 21 i direktiv 2014/24/EU og artikel 39 i direktiv 2014/25/EU bør finde tilsvarende anvendelse.

(32)

Kommissionen bør i overensstemmelse med den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning (15) og med henblik på bl.a. at reducere den administrative byrde, navnlig for medlemsstaterne, regelmæssigt gennemgå anvendelsesområdet for, funktionsmåden ved og effektiviteten af denne forordning. En sådan gennemgang vil bl.a. skulle behandle muligheden for at gøre brug af alle tilgængelige midler med henblik på at fremme udveksling af oplysninger, herunder elektroniske udbudsfaciliteter såsom standardformularer til offentliggørelse af offentlige udbudsbekendtgørelser i overensstemmelse med Kommissionen gennemførelsesforordning (EU) 2019/1780 (16) såvel som den byrde, som de ordregivende myndigheder og de ordregivende enheder pådrager sig ved anvendelsen af nærværende forordning. Kommissionen bør meddele Europa-Parlamentet og Rådet resultaterne af sin vurdering og, hvis det er relevant, stille hensigtsmæssige lovgivningsmæssige forslag.

(33)

Reglerne og principperne for offentlige udbud gældende for offentlige kontrakter, der indgås af EU-institutionerne for egen regning, er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (17) og er derfor ikke omfattet af nærværende forordnings anvendelsesområde. Disse regler er i henhold til forordning (EU, Euratom) 2018/1046 baseret på de regler, der er fastsat i direktiv 2014/23/EU og 2014/24/EU. Det er derfor hensigtsmæssigt i forbindelse med en revision af forordning (EU, Euratom) 2018/1046 at vurdere, hvorvidt de regler og principper, der er fastsat i nærværende forordning, også bør bringes i anvendelse på offentlige kontrakter indgået af EU-institutionerne.

(34)

Kommissionen bør udstede retningslinjer til at gøre ordregivende myndigheders, ordregivende enheders og erhvervsdrivendes efterlevelse af denne forordning lettere. Disse retningslinjer bør indeholde oplysninger om navnlig begreber som fysiske eller juridiske personers, varers og tjenesteydelsers oprindelse, yderligere forpligtelser og anvendelsen af disse bestemmelser inden for denne forordnings rammer. Retningslinjerne bør i lyset af Unionens overordnede politiske mål om at støtte små og mellemstore virksomheder (SMV'er) også tage hensyn til SMV'er specifikke informationsbehov i disses efterlevelse af denne forordning med henblik på at undgå, at disse virksomheder overbebyrdes.

(35)

I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet er det for at virkeliggøre det grundlæggende mål om at forbedre adgangen for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser til markederne for offentlige udbud eller koncessioner i tredjelande ved at indføre foranstaltninger for ikke-omfattede udbud nødvendigt og hensigtsmæssigt at fastsætte bestemmelser om procedurer for Kommissionen til at foretage undersøgelser af påståede tredjelandsforanstaltninger eller -praksis over for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser og til at indlede konsultationer med de pågældende tredjelande. Denne forordning går ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå de tilstræbte mål, i overensstemmelse med artikel 5, stk. 4, i TEU —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

KAPITEL I

Almindelige bestemmelser

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

1.   Denne forordning indfører for ikke-omfattede udbud foranstaltninger, der har til hensigt at forbedre adgangen for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser til markederne for offentlige udbud og koncessioner i tredjelande. Den fastsætter procedurer for Kommissionen til at foretage undersøgelser af påståede tredjelandsforanstaltninger eller -praksis over for Unionens erhvervsdrivende, varer og tjenesteydelser og til at indlede konsultationer med de pågældende tredjelande.

Denne forordning fastsætter mulighed for, at Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter til indførelse af IPI-foranstaltninger i forbindelse med, at et tredjeland har indført sådanne foranstaltninger eller en sådan praksis, i den hensigt at begrænse adgangen til Unionens offentlige udbudsprocedurer for erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser fra tredjelande.

2.   Denne forordning finder anvendelse på offentlige udbudsprocedurer, der er omfattet af følgende retsakter:

a)

direktiv 2014/23/EU

b)

direktiv 2014/24/EU

c)

direktiv 2014/25/EU.

3.   Denne forordning berører ikke Unionens internationale forpligtelser eller foranstaltninger, som medlemsstaterne eller deres ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder måtte træffe i overensstemmelse med de retsakter, der er omhandlet i stk. 2.

4.   Denne forordning finder kun anvendelse på offentlige udbudsprocedurer, der iværksættes efter dens ikrafttræden. En IPI-foranstaltning finder kun anvendelse på offentlige udbudsprocedurer, der er omfattet af IPI-foranstaltningen, og som er blevet iværksat mellem tidspunktet for IPI-foranstaltningens ikrafttræden og indtil den udløber, ophæves eller suspenderes. Ordregivende myndigheder og ordregivende enheder skal indføje en henvisning til anvendelsen af denne forordning og eventuelle gældende IPI-foranstaltninger i de offentlige udbudsdokumenter for procedurer, der henhører under IPI-foranstaltningens anvendelsesområde.

5.   Miljømæssige, sociale og arbejdstagermæssige krav finder anvendelse på erhvervsdrivende i overensstemmelse med direktiv 2014/23/EU, 2014/24/EU og 2014/25/EU eller anden EU-ret.

Artikel 2

Definitioner

1.   I denne forordning forstås ved:

a)

»erhvervsdrivende«: en erhvervsdrivende som defineret i direktiv 2014/23/EU, 2014/24/EU og 2014/25/EU

b)

»varer«: varer, som der henvises til i genstanden for en offentlig udbudsprocedure og i specifikationerne i den relevante kontrakt, men som ikke omfatter input, materialer eller bestanddele, der indgår i de leverede varer

c)

»anslået værdi«: en kontrakts anslåede værdi beregnet i overensstemmelse med direktiv 2014/23/EU, 2014/24/EU og 2014/25/EU

d)

»scorejustering«: den relative reduktion med en given procentdel af et tilbuds score, der er resultatet af evalueringen af tilbuddet foretaget af en ordregivende myndighed eller en ordregivende enhed på grundlag af kontrakttildelingskriterierne, der er defineret i de relevante offentlige udbudsdokumenter. I tilfælde, hvor pris eller omkostninger er det eneste kontrakttildelingskriterium, forstås der ved scorejustering den relative forhøjelse med en given procentdel af en tilbudsgivers tilbudte pris med henblik på evaluering af et tilbud

e)

»dokumentation«: enhver form for information, certifikat, bilag eller udtalelse, der har til formål at dokumentere efterlevelse af de i artikel 8 fastsatte forpligtelser såsom:

i)

dokumentation for, at varerne hidrører fra Unionen eller et tredjeland

ii)

beskrivelse af fremstillingsprocesserne, herunder prøver, beskrivelser eller fotografier, for de varer, der skal leveres

iii)

udtog af relevante registre eller regnskaber for tjenesteydelsernes oprindelse, herunder et momsregistreringsnummer

f)

»ordregivende myndighed«: en ordregivende myndighed som defineret i direktiv 2014/23/EU, 2014/24/EU og 2014/25/EU

g)

»ordregivende enhed«: en ordregivende enhed som defineret i direktiv 2014/23/EU og 2014/25/EU

h)

»interessent«: enhver person eller ethvert foretagende, hvis interesser kan blive berørt af tredjelandsforanstaltninger eller -praksis, såsom virksomheder, en sammenslutning af virksomheder eller de primære erhvervsorganisationer, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter på EU-plan

i)

»tredjelandsforanstaltning eller -praksis«: enhver lovgivningsmæssig, reguleringsmæssig eller administrativ bestemmelse, procedure eller praksis eller kombination heraf, der indføres eller opretholdes af offentlige myndigheder eller enkelte ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder på ethvert niveau i et tredjeland, og som fører til en alvorlig og tilbagevendende forringelse af adgangen for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser til markeder for offentlige udbud eller koncessioner i det pågældende tredjeland

j)

»IPI-foranstaltning«: en foranstaltning der vedtages af Kommissionen i henhold til denne forordning, og som begrænser adgangen for erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser med oprindelse i tredjelande til Unionens markeder for offentlige udbud eller koncessioner inden for området ikke-omfattede udbud

k)

»ikke-omfattet udbud«: offentlig udbudsprocedure for varer, tjenesteydelser eller koncessioner, for hvilke Unionen ikke har påtaget sig nogen forpligtelser vedrørende markedsadgang ved en international aftale om offentlige udbud eller koncessioner

l)

»kontrakter«: offentlige kontrakter som defineret i direktiv 2014/24/EU, koncessioner som defineret i direktiv 2014/23/EU og indkøbs-, bygge- og anlægs- og tjenesteydelseskontrakter som defineret i direktiv 2014/25/EU

m)

»tilbudsgiver«: en tilbudsgiver som defineret i direktiv 2014/23/EU, 2014/24/EU og 2014/25/EU

n)

»land«: enhver stat eller ethvert særskilt toldområde, uden at dette term har suverænitetsmæssige implikationer

o)

»underentreprise«: en ordning, hvor en tredjepart udfører en del af kontrakten, og som ikke omfatter forhold, hvor der alene sker levering af varer eller dele, der er nødvendige for udførelse af en tjenesteydelse

2.   I denne forordning, anses udførelse af bygge- og anlægsarbejder som omhandlet i direktiv 2014/23/EU, 2014/24/EU og direktiv 2014/25/EU som levering af en tjenesteydelse, undtagen for så vidt angår denne forordnings artikel 6, stk. 3 og 7.

Artikel 3

Bestemmelse af oprindelse

1.   En erhvervsdrivendes oprindelse anses:

a)

i tilfælde af en fysisk person for at være det land, hvor den pågældende er statsborger, eller hvor vedkommende har permanent opholdsret

b)

i tilfælde af en juridisk person, for et af følgende:

i)

det land, hvor den juridiske person er etableret eller på anden måde er organisatorisk tilknyttet, og inden for hvis område den juridiske person har væsentlige forretningsaktiviteter

ii)

hvis den juridiske person ikke udøver væsentlige forretningsaktiviteter i det land, hvor den er etableret eller på anden måde organisatorisk tilknyttet, er den juridiske persons oprindelse oprindelsen for den eller de personer, der direkte eller indirekte kan udøve bestemmende indflydelse på den juridiske person som følge af ejerforhold, kapitalindskud eller de regler, der gælder for den juridiske person.

Med henblik på anvendelsen af første afsnit, litra b), nr. ii), antages den eller de pågældende personer at have bestemmende indflydelse på den juridiske person i følgende tilfælde, hvor de direkte eller indirekte:

a)

besidder majoriteten af den juridiske persons tegnede kapital

b)

råder over flertallet af de stemmer, som er knyttet til de kapitalandele, som den juridiske person har udstedt, eller

c)

kan udpege mere end halvdelen af medlemmerne i den juridiske persons administrations-, ledelses- eller tilsynsorgan.

2.   Hvis en erhvervsdrivende er en gruppe af fysiske eller juridiske personer, offentlige enheder eller en kombination deraf, og mindst én af disse personer eller enheder har oprindelse i et tredjeland, hvis erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser er omfattet af en IPI-foranstaltning, finder denne IPI-foranstaltning også anvendelse på tilbud afgivet af den pågældende gruppe.

IPI-foranstaltningen finder dog ikke anvendelse på tilbuddet, hvis de pågældende personers eller enheders deltagelse i en gruppe udgør mindre end 15 % af værdien af det tilbud, som denne gruppe har afgivet, medmindre de pågældende personer eller enheder er nødvendige med henblik på at opfylde flertallet af mindst et af udvælgelseskriterierne i en offentlig udbudsprocedure.

3.   De ordregivende myndigheder eller de ordregivende enheder kan når som helst under den offentlige udbudsprocedure anmode den erhvervsdrivende om at fremlægge, supplere, præcisere eller supplere de oplysninger eller den dokumentation, der vedrører verifikationen af den erhvervsdrivendes oprindelse, inden for en passende tidsfrist, forudsat at sådanne anmodninger fremsættes i overensstemmelse med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed. Hvis den erhvervsdrivende uden nogen rimelig begrundelse ikke fremlægger disse oplysninger eller denne dokumentation, og de ordregivende myndigheders eller de ordregivende enheders verifikation af den erhvervsdrivendes oprindelse i praksis derved umuliggøres eller alvorligt vanskeliggøres, udelukkes den erhvervsdrivende fra deltagelse i den pågældende offentlige udbudsprocedure.

4.   En vares oprindelse fastlægges i overensstemmelse med artikel 60 i forordning (EU) nr. 952/2013, og en tjenesteydelses oprindelse fastlægges på grundlag af oprindelsen af den erhvervsdrivende, der leverer den.

Artikel 4

Undtagelse for varer og tjenesteydelser med oprindelse i mindst udviklede lande

Kommissionen indleder kun en undersøgelse for så vidt angår de mindst udviklede lande, som er opført i bilag IV til forordning (EU) nr. 978/2012, hvis der foreligger dokumentation for en omgåelse af en IPI-foranstaltning, der kan tilskrives et af de på listen anførte tredjelande eller et sådant lands erhvervsdrivende.

KAPITEL II

Undersøgelser, høringer, foranstaltninger og forpligtelser

Artikel 5

Markedsundersøgelser og høringer

1.   Kommissionen kan på eget initiativ eller på grundlag af en begrundet klage fra en interesseret part i Unionen eller en medlemsstat iværksætte en undersøgelse vedrørende et tredjelands foranstaltning ved at offentliggøre en meddelelse i Den Europæiske Unions Tidende. En sådan meddelelsen om indledning skal indeholde Kommissionens foreløbige vurdering af tredjelandsforanstaltningen eller -praksissen og opfordre interesserede parter og medlemsstater til at forelægge Kommissionen alle relevante oplysninger inden for en bestemt frist.

Kommissionen gør et onlinebaseret redskab tilgængeligt på sit websted. Medlemsstaternes og Unionens interesserede parter skal anvende dette redskab til indgivelse af begrundet klage.

2.   Efter offentliggørelsen af meddelelsen omhandlet i stk. 1 opfordrer Kommissionen det pågældende tredjeland til at fremsætte sine synspunkter, fremlægge relevante oplysninger og indlede høringer med Kommissionen med henblik på at afvikle eller afhjælpe den påståede tredjelandsforanstaltning eller -praksis. Kommissionen underretter regelmæssigt medlemsstaterne om undersøgelsens og høringernes forløb inden for Udvalget for Handelsbarrierer, der er nedsat ved artikel 7 i forordning (EU) 2015/1843.

3.   Undersøgelsen og høringerne afsluttes inden for en frist på ni måneder efter den dato, hvor de blev indledt. I behørigt begrundede tilfælde kan Kommissionen forlænge denne frist med fem måneder ved at offentliggøre en meddelelse i Den Europæiske Unions Tidende og underrette tredjelandet, interesserede parter og medlemsstaterne om forlængelsen.

4.   Efter afslutningen af undersøgelsen og høringerne offentliggør Kommissionen en rapport med de vigtigste resultater af undersøgelsen og forslag til videre tiltag. Kommissionen forelægger denne rapport for Europa-Parlamentet og Rådet.

5.   Hvis Kommissionen ved denne undersøgelse konstaterer, at den påståede tredjelandsforanstaltning eller -praksis ikke opretholdes, eller at den ikke fører til en alvorlig og tilbagevendende forringelse af adgangen for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser til tredjelandets markeder for offentlige udbud eller koncessioner, afslutter Kommissionen undersøgelsen og offentliggør en meddelelse herom i Den Europæiske Unions Tidende.

6.   Kommissionen kan når som helst suspendere undersøgelsen og høringerne, hvis det pågældende tredjeland:

a)

træffer tilfredsstillende korrigerende foranstaltninger, som ophæver eller afhjælper den alvorlige og tilbagevendende forringelse af adgangen for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser til tredjelandets markeder for offentlige udbud eller koncessioner og dermed forbedrer sådan adgang, eller

b)

forpligter sig over for Unionen til at afslutte eller udfase foranstaltningen eller praksissen, herunder ved at udvide anvendelsesområdet for en gældende aftale om offentlige udbud inden for et rimeligt tidsrum og senest inden for seks måneder efter at have forpligtet sig hertil.

7.   Kommissionen genoptager undersøgelsen og høringerne på et hvilket som helst tidspunkt, hvis den konkluderer, at årsagerne til suspensionen ikke længere gør sig gældende.

8.   Kommissionen offentliggør en meddelelse i Den Europæiske Unions Tidende i tilfælde af suspension eller genoptagelse af undersøgelsen og høringerne.

Artikel 6

IPI-foranstaltninger

1.   Hvis Kommissionen efter en undersøgelse og høringer i henhold til artikel 5 finder, at der findes en tredjelandsforanstaltning eller -praksis, vedtager den, hvis den finder det i Unionens interesse, en IPI-foranstaltning ved hjælp af en gennemførelsesretsakt. Denne gennemførelsesretsakt vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 11, stk. 2.

2.   En afgørelse om, hvorvidt der af hensyn til beskyttelsen af Unionens interesser bør vedtages en IPI-foranstaltning, træffes på grundlag af en vurdering af alle involverede interesser som helhed, herunder Unionens erhvervsdrivendes interesser. Der vedtages ikke IPI-foranstaltninger, hvis Kommissionen på grundlag af de foreliggende oplysninger konkluderer, at det ikke er i Unionens interesse at vedtage sådanne foranstaltninger.

3.   IPI-foranstaltningen fastlægges i lyset af de foreliggende oplysninger og på grundlag af følgende kriterier:

a)

proportionaliteten af IPI-foranstaltningen i forhold til tredjelandets foranstaltning eller praksis

b)

tilgængeligheden af alternative forsyningskilder for de pågældende varer og tjenesteydelser med henblik på at undgå eller minimere en betydelig negativ indvirkning på ordregivende myndigheder og ordregivende enheder.

4.   IPI-foranstaltningen finder kun anvendelse på offentlige udbudsprocedurer med en anslået værdi over en tærskel, der fastsættes af Kommissionen i lyset af resultatet af undersøgelsen og høringerne og under hensyntagen til kriterierne i stk. 3. Den anslåede værdi bør være lig med eller over 15 000 000 EUR eksklusive moms for bygge- og anlægsarbejder og koncessioner, og lig med eller over 5 000 000 EUR eksklusive moms for varer og tjenesteydelser.

5.   IPI-foranstaltningen finder anvendelse på specifikke kontrakter, der tildeles under et dynamisk indkøbssystem, hvis IPI-foranstaltningen også finder anvendelse på de pågældende dynamiske indkøbssystemer, med undtagelse af specifikke kontrakter, hvis anslåede værdi ligger under de respektive værdier, der er fastsat i artikel 8 i direktiv 2014/23/EU, artikel 4 i direktiv 2014/24/EU eller artikel 15 i direktiv 2014/25/EU. IPI-foranstaltningen finder ikke anvendelse på offentlige udbudsprocedurer for kontrakter baseret på en rammeaftale eller på individuelle delkontrakter, der skal tildeles i henhold til artikel 5, stk. 10, i direktiv 2014/24/EU eller artikel 16, stk. 10, i direktiv 2014/25/EU.

6.   Kommissionen kan i den IPI-foranstaltning, der er omhandlet i stk. 1, beslutte inden for de i stk. 8 fastsatte rammer at begrænse adgangen for erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser fra et tredjeland til offentlige udbudsprocedurer ved at kræve, at ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder skal:

a)

pålægge en scorejustering for tilbud fra erhvervsdrivende med oprindelse i det pågældende tredjeland eller

b)

udelukke tilbud fra erhvervsdrivende med oprindelse i det pågældende tredjeland.

7.   Den i stk. 6, litra a), omhandlede scorejustering finder kun anvendelse med henblik på at foretage evalueringen og rangordningen af tilbuddene. Den berører ikke den pris, der skal betales i henhold til den kontrakt, som vil blive indgået med den udvalgte tilbudsgiver.

8.   Kommissionen skal i den IPI-foranstaltning, der er omhandlet i stk. 1, præcisere foranstaltningens anvendelsesområde, herunder:

a)

sektorerne eller kategorierne af varer, tjenesteydelser og koncessioner baseret på det fælles glossar for offentlige kontrakter, der er fastsat ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2195/2002 (18), samt eventuelle gældende undtagelser deri

b)

de specifikke kategorier af ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder

c)

specifikke kategorier af erhvervsdrivende

d)

specifikke tærskler, som er lig med eller over tærsklerne i stk. 4

e)

hvor det er relevant, de procentvise værdier af en scorejustering omhandlet i stk. 6, litra a).

Den procentvise værdi af justeringen som omhandlet i første afsnit, litra e), fastsættes til op til 50 % af tilbuddets evalueringsscore alt afhængigt af tredjelandet og den påtænkte sektor for varer, tjenesteydelser, bygge- og anlægsarbejder eller koncessioner. Scorejusteringen sættes for så vidt angår offentlige udbudsprocedurer, hvor pris eller omkostninger er det eneste kontrakttildelingskriterium, til det dobbelte af den procentvise værdi som omhandlet i dette afsnits første punktum. En IPI-foranstaltning skal angive de respektive procentvise værdier separat.

9.   Kommissionen vælger ved udvælgelse af IPI-foranstaltningerne baseret på mulighederne i stk. 6, litra a) og b), den foranstaltning, som vil være proportional og på mest effektiv vis vil kunne afhjælpe omfanget af hindringer for adgang for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser til tredjelandes markeder for offentlige udbud eller koncessioner.

10.   Hvis Kommissionen finder, at tredjelandet træffer tilfredsstillende korrigerende foranstaltninger, som fjerner eller afhjælper hindringerne for adgangen for Unionens erhvervsdrivende, varer eller tjenesteydelser til det pågældende tredjelands markeder for offentlige udbud eller koncessioner, således at adgangen forbedres, og hvis tredjelandet forpligter sig til at bringe den pågældende foranstaltning eller praksis til ophør, kan Kommissionen ophæve IPI-foranstaltningen eller suspendere dens anvendelse.

Hvis Kommissionen mener, at de korrigerende foranstaltninger eller tilsagn, der er truffet, er blevet ophævet, suspenderet eller ukorrekt gennemført, offentliggør den sine resultater og kan til enhver tid genindføre IPI-foranstaltningen.

Kommissionen kan ophæve, suspendere eller genindføre en IPI-foranstaltning ved en gennemførelsesretsakt og offentliggør i sådanne tilfælde en meddelelse i Den Europæiske Unions Tidende. Denne gennemførelsesretsakt vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 11, stk. 2.

11.   En IPI-foranstaltning udløber fem år efter sin ikrafttræden. En IPI-foranstaltning kan forlænges med fem år. Kommissionen indleder en gennemgang af den pågældende IPI-foranstaltning senest ni måneder før foranstaltningens udløbsdato ved at offentliggøre en meddelelse i Den Europæiske Unions Tidende. Gennemgangen afsluttes inden for seks måneder efter offentliggørelsen af meddelelsen. Efter gennemgangen kan Kommissionen ved en gennemførelsesretsakt forlænge varigheden af IPI-foranstaltningen, justere den i passende omfang eller erstatte den med en anden IPI-foranstaltning ved en gennemførelsesretsakt. Denne gennemførelsesretsakt vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 11, stk. 2.

Artikel 7

Liste over ordregivende myndigheder undtaget fra denne forordnings anvendelse

1.   Kommissionen kan efter begrundet anmodning fra en medlemsstat med henblik på at sikre en retfærdig fordeling blandt medlemsstaterne af de tildelingsprocedurer, der er genstand for IPI-foranstaltninger, vedtage en liste over lokale ordregivende myndigheder i den pågældende medlemsstat, inden for administrative områder med under 50 000 indbyggere, der er undtaget fra denne forordnings anvendelsesområde.

2.   Medlemsstaten giver i anmodningen detaljerede oplysninger om begrundelsen for denne anmodning om undtagelse og om værdien af de kontrakter, der overstiger beløbsgrænserne i denne forordnings artikel 6, stk. 4, og som er tildelt af alle de anførte ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder i de seneste tre år fra den 31. december forud for anmodningen om undtagelse. En undtagelse kan kun gives, hvis den samlede værdi af kontrakter, der overstiger beløbsgrænserne i denne forordnings artikel 6, stk. 4, og som er tildelt af ordregivende myndigheder eller ordregivende enheder, der ikke skal undtages, overstiger 80 % af den samlede værdi af kontrakter over de beløbsgrænser, der er omfattet af direktiv 2014/23/EU, 2014/24/EU og 2014/25/EU og tildelt i den anmodende medlemsstat i den samme treårige periode.

3.   Undtagelsen begrænses til, hvad der er strengt nødvendigt og proportionelt under hensyntagen til den administrative kapacitet hos de ordregivende myndigheder, der skal undtages.

4.   Kommissionen underretter medlemsstaterne, før den vedtager listen omhandlet i stk. 1. Denne liste offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende, er gældende for en periode på tre år og kan revideres eller fornys hvert tredje år på begrundet anmodning fra den pågældende medlemsstat.

Artikel 8

Forpligtelser påhvilende den udvalgte tilbudsgiver

1.   Ordregivende myndigheder og ordregivende enheder skal, for så vidt angår offentlige udbudsprocedurer der er genstand for en IPI-foranstaltning, såvel som hvor kontrakter tildeles på grundlag af en rammeaftale, hvor den anslåede værdi af disse kontrakter er lig med eller over de værdier, som er fastsat i artikel 8 i direktiv 2014/23/EU, artikel 4 i direktiv 2014/24/EU og artikel 15 i direktiv 2014/25/EU, og hvor disse rammeaftaler var omfattet af IPI-foranstaltningen, pålægge den valgte tilbudsgiver følgende forpligtelser i de offentlige udbudsdokumenter:

a)

ikke at give mere end 50 % af kontraktens samlede værdi i underentreprise til erhvervsdrivende med oprindelse i et tredjeland, der er omfattet af en IPI-foranstaltning

b)

at sikre i kontraktens varighed, for så vidt angår kontrakter, hvis genstand omfatter levering af varer, at varer eller tjenesteydelser, der leveres som led i gennemførelsen af kontrakten, og som har oprindelse i det tredjeland, der er omfattet af IPI-foranstaltningen, højst udgør 50 % af kontraktens samlede værdi, uanset om disse varer eller tjenesteydelser leveres direkte af den udvalgte tilbudsgiver eller af underentreprisevirksomheden

c)

at forelægge den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed på dennes anmodning fyldestgørende dokumentation svarende til litra a) eller b) senest ved den fuldstændige opfyldelse af kontrakten

d)

at betale en forholdsmæssig afgift i tilfælde af misligholdelse af de forpligtelser, der er omhandlet i litra a) eller b), på mellem 10 % og 30 % af kontraktens samlede værdi.

2.   Med henblik på stk. 1, litra c), er det tilstrækkeligt at forelægge dokumentation for, at mere end 50 % af kontraktens samlede værdi har oprindelse i andre lande end det tredjeland, der er omfattet af IPI-foranstaltningen. Den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed anmoder om relevant dokumentation i tilfælde af rimelige tegn på manglende overholdelse af stk. 1, litra a) eller b), eller hvis kontrakten tildeles en gruppe af erhvervsdrivende, der omfatter en juridisk person med oprindelse i et tredjeland, der er omfattet af en IPI-foranstaltning.

3.   Ordregivende myndigheder og ordregivende enheder medtager en henvisning til de forpligtelser, der er fastsat i denne artikel, i dokumenterne for den offentlige udbudsprocedure, som en IPI-foranstaltning finder anvendelse på.

Artikel 9

Undtagelser

1.   Ordregivende myndigheder og ordregivende enheder kan undtagelsesvist beslutte ikke at anvende IPI-foranstaltningen, for så vidt angår en offentlig udbudsprocedure, hvis:

a)

det kun er tilbud fra erhvervsdrivende med oprindelse i et tredjeland, der er omfattet af en IPI-foranstaltning, som opfylder udbudskravene, eller

b)

beslutningen om ikke at anvende IPI-foranstaltningen er begrundet i tvingende hensyn til almenvellet såsom folkesundheden eller miljøbeskyttelse.

2.   Hvis en ordregivende myndighed eller en ordregivende enhed beslutter at undlade at anvende en IPI-foranstaltning, skal den forelægge Kommissionen følgende oplysninger på en måde, der fastsættes af den pågældende medlemsstat, senest tredive kalenderdage efter tildelingen af kontrakten:

a)

den ordregivende myndigheds eller den ordregivende enheds navn og kontaktoplysninger

b)

en beskrivelse af genstanden for kontrakten

c)

oplysninger om de erhvervsdrivendes oprindelse

d)

grundlaget for afgørelsen om ikke at anvende IPI-foranstaltningen og en detaljeret begrundelse for anvendelse af undtagelsen

e)

eventuelle andre oplysninger, som den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed anser for relevante.

Kommissionen kan anmode den pågældende medlemsstat om yderligere oplysninger.

Artikel 10

Retsmidler

Direktiv 89/665/EØF og 92/13/EØF finder med henblik på at sikre retlig beskyttelse af erhvervsdrivende, der har eller har haft interesse i at få tildelt en bestemt kontrakt, der er omfattet af nærværende forordnings anvendelsesområde, tilsvarende anvendelse.

KAPITEL III

Gennemførelsesbeføjelser, rapportering og afsluttende bestemmelser

Artikel 11

Udvalgsprocedure

1.   Kommissionen bistås af det udvalg, som er nedsat ved artikel 7 i forordning (EU) 2015/1843. Dette udvalg anses for et udvalg som defineret i artikel 3 i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.   Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EF) nr. 182/2011 anvendelse.

3.   Hvis udvalget ikke afgiver udtalelse om vedtagelsen af et udkast til IPI-foranstaltning til udelukkelse af tilbud, jf. nærværende forordnings artikel 6, stk. 6, litra b), vedtager Kommissionen ikke udkastet til gennemførelsesretsakt, og artikel 5, stk. 4, tredje afsnit, i forordning (EU) nr. 182/2011 finder anvendelse.

Artikel 12

Retningslinjer

Kommissionen fremlægger inden for seks måneder fra den 29. august 2022 retningslinjer med henblik på at gøre gennemførelsen af denne forordning lettere for ordregivende myndigheder, ordregivende enheder og erhvervsdrivende.

Artikel 13

Rapportering

1.   Kommissionen forelægger senest den 30. august 2025 og derefter mindst hvert andet år en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om anvendelsen af denne forordning og om de fremskridt, der er gjort i de internationale forhandlinger om adgang for Unionens erhvervsdrivende til tredjelandes markeder for offentlige udbud eller koncessioner i henhold til denne forordning. Rapporten offentliggøres. Medlemsstaterne skal efter anmodning forelægge Kommissionen oplysninger om anvendelsen af foranstaltninger i henhold til denne forordning, herunder om antallet af offentlige udbudsprocedurer på centralt og underliggende niveau, hvor en given IPI-foranstaltning er blevet anvendt, antallet af modtagne tilbud fra tredjelande, der er omfattet af den pågældende IPI-foranstaltning, samt tilfælde hvor en specifik undtagelse fra IPI-foranstaltningen fandt anvendelse.

2.   Ordregivende myndigheder og ordregivende enheder rapporterer gennem Tenders electronic daily til Kommissionen om anvendelse af IPI-foranstaltninger som en del af oplysningerne om kontrakttildelinger. Denne rapportering skal for hver relevant procedure indeholde oplysninger om anvendelsen af IPI-foranstaltninger, antallet af tilbud modtaget fra tredjelande, der er genstand for den relevante IPI-foranstaltning, antallet af tilbud, hvorpå udelukkelsen af tilbuddet eller scorejusteringen fandt anvendelse og om anvendelse af specifikke undtagelser fra IPI-foranstaltningen. Kommissionen anvender disse data i sin regelmæssige rapportering som omhandlet i denne artikel. Medlemsstaterne forelægger på anmodning Kommissionen yderligere oplysninger om anvendelsen af foranstaltninger i henhold til denne forordning.

Artikel 14

Revision

Senest fire år efter vedtagelsen af en gennemførelsesretsakt eller senest den 30. august 2027, alt efter hvilken dato der kommer først, og derefter hvert sjette år gennemgår Kommissionen denne forordnings anvendelsesområde, funktionsmåde og effektivitet og aflægger rapport om sine resultater til Europa-Parlamentet og Rådet.

Artikel 15

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tresindstyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. juni 2022.

På Europa-Parlamentets vegne

R. METSOLA

Formand

På Rådets vegne

F. RIESTER

Formand


(1)  EUT C 264 af 20.7.2016, s. 110.

(2)  Europa-Parlamentets holdning af 9.6.2022 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 17.6.2022.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 654/2014 af 15. maj 2014 om udøvelsen af Unionens rettigheder for så vidt angår anvendelsen og håndhævelsen af internationale handelsregler og om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 3286/94 om fastsættelse af fællesskabsprocedurer på området for den fælles handelspolitik med henblik på at sikre udøvelsen af Fællesskabets rettigheder i henhold til internationale handelsregler, navnlig regler fastlagt i Verdenshandelsorganisationens regi (EUT L 189 af 27.6.2014, s. 50).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/23/EU af 26. februar 2014 om tildeling af koncessionskontrakter (EUT L 94 af 28.3.2014, s. 1).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/24/EU af 26. februar 2014 om offentlige udbud og om ophævelse af direktiv 2004/18/EF (EUT L 94 af 28.3.2014, s. 65).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/25/EU af 26. februar 2014 om fremgangsmåderne ved indgåelse af kontrakter inden for vand- og energiforsyning, transport samt posttjenester og om ophævelse af direktiv 2004/17/EF (EUT L 94 af 28.3.2014, s. 243).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 af 25. oktober 2012 om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 732/2008 (EUT L 303 af 31.10.2012, s. 1).

(9)  Rådets direktiv 89/665/EØF af 21. december 1989 om samordning af love og administrative bestemmelser vedrørende anvendelsen af klageprocedurerne i forbindelse med indgåelse af offentlige indkøbs- samt bygge- og anlægskontrakter (EFT L 395 af 30.12.1989, s. 33).

(10)  Rådets direktiv 92/13/EØF af 25. februar 1992 om samordning af love og administrative bestemmelser vedrørende anvendelse af EF-reglerne for fremgangsmåden ved tilbudsgivning inden for vand- og energiforsyning samt transport og telekommunikation (EFT L 76 af 23.3.1992, s. 14).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/1843 af 6. oktober 2015 om fastsættelse af EU-procedurer på området for den fælles handelspolitik med henblik på at sikre udøvelsen af Unionens rettigheder i henhold til internationale handelsregler, navnlig regler fastlagt i Verdenshandelsorganisationens regi (kodifikation) (EUT L 272 af 16.10.2015, s. 1).

(13)  Rådets afgørelse 71/306/EØF af 26. juli 1971 om nedsættelse af et rådgivende udvalg vedrørende offentlige bygge- og anlægskontrakter (EFT L 185 af 16.8.1971, s. 15).

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43).

(15)  EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.

(16)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/1780 af 23. september 2019 om standardformularer til brug ved offentliggørelse af bekendtgørelser i forbindelse med offentlige udbud og om ophævelse af gennemførelsesforordning (EU) 2015/1986 (»e-formularer«) (EUT L 272 af 25.10.2019, s. 7).

(17)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).

(18)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2195/2002 af 5. november 2002 om det fælles glossar for offentlige kontrakter (CPV) (EFT L 340 af 16.12.2002, s. 1).


Europa-Parlamentets og Rådets fælles erklæring vedrørende Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/1031

Europa-Parlamentet og Rådet erklærer sig indforstået med, at reglerne for komitologiproceduren som aftalt i forbindelse med dette instrument ikke foregriber resultatet af andre, igangværende som fremtidige, lovgivningsmæssige forhandlinger og ikke skaber præcedens for andre lovgivningssagsprocedurer.


Erklæring fra Kommissionen om revisionen af forordningen om instrumentet for internationale offentlige udbud (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/1031)

Når Kommissionen foretager en revision af anvendelsesområdet, funktionen og effektiviteten af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/1031 i overensstemmelse med dennes artikel 14, vil den også vurdere behovet for at fritage udviklingslande, der er omfattet af den generelle ordning som omhandlet i artikel 1, stk. 2, litra a), i forordning (EU) nr. 978/2012, og navnlig de lande, der er omfattet af den særlige ansporende ordning for bæredygtig udvikling og god regeringsførelse som defineret i artikel 9 i forordning (EU) nr. 978/2012, for dens anvendelse. Ved denne revision vil Kommissionen være særlig opmærksom på sektorer, der betragtes som strategiske i forbindelse med EU's offentlige udbud.


Top