EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006Q0025

2006/25/EF,Euratom: Kommissionens afgørelse af 23. december 2005 om ændring af Kommissionens forretningsorden

EUT L 19 af 24.1.2006, p. 20–22 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUT L 118M af 8.5.2007, p. 76–78 (MT)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/25(1)/oj

24.1.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 19/20


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 23. december 2005

om ændring af Kommissionens forretningsorden

(2006/25/EF, Euratom)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 218, stk. 2,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab, særlig artikel 131,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28, stk. 1, og artikel 41, stk. 1 —

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Kommissionens bestemmelser om indretningen af det overordnede hurtige varslingssystem ARGUS, der er knyttet som bilag til denne afgørelse, indsættes herved i Kommissionens forretningsorden (1) som et bilag hertil.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft den 1. januar 2006.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. december 2005.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EFT L 308 af 8.12.2000, s. 26. Senest ændret ved Kommissionens afgørelse 2005/960/EF, Euratom (EUT L 347 af 30.12.2005, s. 83).


BILAG

KOMMISSIONENS BESTEMMELSER OM INDRETNINGEN AF DET OVERORDNEDE HURTIGE VARSLINGSSYSTEM ARGUS

Ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det er hensigtsmæssigt, at Kommissionen indretter et overordnet hurtigt varslingssystem kaldet ARGUS for på sine kompetenceområder at forbedre sine muligheder for at reagere hurtigt, effektivt og på koordineret vis i tilfælde af multisektorale krisesituationer, der berører flere politikområder og kræver en indsats på fællesskabsplan, uanset årsagen til disse kriser.

(2)

Systemet bør indledningsvis baseres på et internt kommunikationsnetværk, der gør det muligt for Kommissionens generaldirektorater og tjenestegrene at dele vigtige oplysninger i en krisesituation.

(3)

Systemet vil blive taget op til revision i lyset af de indhøstede erfaringer og den teknologiske udvikling for at sikre sammenkoblingen og koordineringen med de eksisterende specialiserede netværk.

(4)

Det er nødvendigt at fastlægge en passende koordineringsprocedure til vedtagelse af beslutninger og håndtering af en hurtig, koordineret og sammenhængende indsats fra Kommissionens side i tilfælde af en større multisektoral krisesituation, idet denne procedure dog skal være tilstrækkelig fleksibel og skal kunne tilpasses de specifikke behov og omstændigheder i forbindelse med en bestemt krise og samtidig skal respektere de eksisterende politikinstrumenter til håndtering af bestemte kriser.

(5)

Systemet skal respektere de karakteristika, den ekspertise, de arrangementer og det kompetenceområde, der kendetegner Kommissionens eksisterende sektorspecifikke varslingssystemer, der sætter Kommissionens tjenestegrene i stand til at reagere på krisesituationer inden for Fællesskabets forskellige aktivitetsområder, og det skal ligeledes overholde det generelle subsidiaritetsprincip.

(6)

Eftersom kommunikation udgør et af de mest centrale elementer i enhver krisestyring, skal der lægges særlig vægt på at informere offentligheden og kommunikere effektivt med borgerne gennem medierne og Kommissionens forskellige kommunikationsværktøjer og informationstjenester fra Bruxelles og/eller det mest hensigtsmæssige sted.

Artikel 1

ARGUS-systemet

1.   Der indrettes et overordnet hurtigt varslings- og reaktionssystem kaldet ARGUS for at forbedre Kommissionens evne til at reagere hurtigt, effektivt og på samordnet vis på multisektorale krisesituationer, der berører flere politikområder og kræver en indsats på fællesskabsplan, uanset årsagen til disse kriser.

2.   ARGUS skal bestå af:

a)

et internt kommunikationsnetværk

b)

en særlig koordineringsprocedure, der kan aktiveres i tilfælde af en større multisektoral krise.

3.   Disse bestemmelser påvirker ikke anvendelsen af Kommissionens afgørelse 2003/246/EF om operationelle procedurer for forvaltning af krisesituationer.

Artikel 2

ARGUS-informationsnetværket

1.   Det interne kommunikationsnetværk skal være en permanent platform, der giver Kommissionens generaldirektorater og tjenestegrene mulighed for hurtigt at udveksle relevante oplysninger om multisektorale kriser, der enten allerede er ved at opstå, eller som truer med at opstå i en forudseelig eller umiddelbar fremtid, og at koordinere den respons, der vil være hensigtsmæssigt inden for rammerne af Kommissionens kompetence.

2.   Netværkets kernemedlemmer er: Generalsekretariatet, Generaldirektoratet for Presse og Kommunikation, inkl. Talsmandsgruppen, Generaldirektoratet for Miljø, Generaldirektoratet for Sundhed og Forbrugerbeskyttelse, Generaldirektoratet for Retfærdighed, Frihed og Sikkerhed, Generaldirektoratet for Eksterne Forbindelser, Generaldirektoratet for Humanitær Bistand, Generaldirektoratet for Personale og Administration, Generaldirektoratet for Handel, Generaldirektoratet for Informationsteknologi, Generaldirektoratet for Beskatning og Toldunion, Det Fælles Forskningscenter og Den Juridiske Tjeneste.

3.   Andre generaldirektorater og tjenestegrene kan optages i netværket, hvis de anmoder herom, forudsat at de opfylder de minimumskrav, der er angivet i stk. 4.

4.   De generaldirektorater og tjenestegrene, der deltager i netværket, skal udpege en ARGUS-korrespondent og indføre passende vagtordninger, således at tjenestegrenen altid kan kontaktes og reagere hurtigt i tilfælde af en krise, der kræver en indsats fra tjenestegrenens side. Systemet vil blive indrettet på en sådan måde, at dette kan foregå med de eksisterende menneskelige ressourcer.

Artikel 3

Koordinationsproces i tilfælde af en større krise

1.   I tilfælde af en større multisektoral krise eller en forudseelig eller umiddelbar trussel herom kan formanden på eget initiativ eller efter at være blevet underrettet herom eller opfordret hertil af et medlem af Kommissionen beslutte at aktivere en særlig koordineringsproces. Formanden afgør ligeledes tildelingen af det politiske ansvar for Kommissionens reaktion på denne krise. Han kan vælge selv at tage ansvaret eller at tildele det til et medlem af Kommissionen.

2.   Som led i dette ansvar skal vedkommende lede og koordinere Kommissionens respons på krisen, repræsentere Kommissionen over for de øvrige institutioner og være ansvarlig for kontakten til offentligheden. Dette vil ikke påvirke den eksisterende kompetence- og mandatfordeling i kollegiet.

3.   Generalsekretariatet vil under ledelse af formanden eller af det medlem af Kommissionen, der har fået tildelt ansvaret, aktivere den særlige operative krisestyringsstruktur kaldet krisekoordinationsudvalget, der er beskrevet i artikel 4.

Artikel 4

Krisekoordinationsudvalget

1.   Krisekoordinationsudvalget er en særlig operationel krisestyringsstruktur, der indrettes med det formål at lede og koordinere Kommissionens reaktion på krisen, og som består af repræsentanter for alle relevante generaldirektorater og tjenestegrene. Som hovedregel skal de i artikel 2, stk. 2, nævnte generaldirektorater og tjenestegrene være repræsenteret i krisekoordinationsudvalget sammen med andre generaldirektorater og tjenestegrene, der måtte være berørt af den pågældende krise. Krisekoordinationsudvalget vil trække på tjenestegrenenes eksisterende ressourcer og øvrige midler.

2.   Krisekoordinationsudvalgets formand skal være vicegeneralsekretæren med ansvar for koordinering af politikkerne.

3.   Krisekoordinationsudvalget skal især vurdere og følge situationens udvikling, identificere problemer og løsninger med henblik på at træffe de relevante beslutninger og foranstaltninger, sikre, at beslutningerne og foranstaltningerne føres ud i livet, og sikre, at der er sammenhæng og konsekvens i Kommissionens respons.

4.   De beslutninger, der opnås enighed om i krisekoordinationsudvalget, vedtages af Kommissionen i overensstemmelse med de normale beslutningsprocedurer og gennemføres af generaldirektoraterne og via varslingssystemet.

5.   Kommissionens tjenestegrene vil pligtskyldigt varetage styringen af de forskellige opgaver, der udføres som led i den del af indsatsen, der falder inden for deres respektive kompetenceområder.

Artikel 5

Procedurehåndbogen

Der vil blive udarbejdet en procedurehåndbog med detaljerede bestemmelser om gennemførelsen af denne afgørelse.

Artikel 6

Kommissionen vil tage denne afgørelse op til revision i lyset af de indhøstede erfaringer og den teknologiske udvikling senest et år efter afgørelsens ikrafttræden og om nødvendigt træffe yderligere foranstaltninger i relation til ARGUS' funktionsmåde.


Top