Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0718(02)

    Komission päätös, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2018, terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä -nimisen komission asiantuntijaryhmän perustamisesta sekä harvinaisia sairauksia käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen sekä syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

    C/2018/4492

    EUVL C 251, 18/07/2018, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2022; Kumoaja 32022D1212(01)

    18.7.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 251/9


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    annettu 17 päivänä heinäkuuta 2018,

    terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä -nimisen komission asiantuntijaryhmän perustamisesta sekä harvinaisia sairauksia käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen sekä syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen kumoamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    (2018/C 251/07)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 168 artiklan 2 kohdan mukaisesti jäsenvaltioiden on sovitettava yhteydessä komission kanssa keskenään yhteen politiikkansa ja toimintaohjelmansa kyseisen artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla aloilla. Komissio voi kiinteässä yhteydessä jäsenvaltioihin tehdä aiheellisia aloitteita tämän yhteensovittamisen edistämiseksi, erityisesti aloitteita, joilla on tarkoitus vahvistaa suuntaviivoja ja indikaattoreita, järjestää parhaiden käytäntöjen vaihtoa sekä valmistella tarvittavat tekijät säännöllistä seurantaa ja arviointia varten.

    (2)

    Neuvosto antoi 7 päivänä joulukuuta 2010 päätelmät ”Innovatiiviset lähestymistavat kroonisiin sairauksiin kansanterveys- ja terveydenhuoltojärjestelmissä” (1), jossa jäsenvaltioita kehotetaan kartoittamaan ja vaihtamaan hyviä käytäntöjä kroonisten sairauksien alalla.

    (3)

    Komissio antoi 4 päivänä huhtikuuta 2014 tehokkaita, helposti saavutettavia ja sopeutumiskykyisiä terveydenhuoltojärjestelmiä koskevan tiedonannon (2), jossa esitetään, että aloitteissa, joiden avulla unioni voi tukea jäsenvaltioiden poliittisia päättäjiä, keskitytään jatkossa menetelmiin ja välineisiin, joiden avulla jäsenvaltiot voivat tehostaa terveydenhuoltojärjestelmiään ja tehdä niistä helposti saavutettavat ja sopeutumiskykyiset.

    (4)

    Komissio antoi 22 päivänä marraskuuta 2016 tiedonannon ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Seuraavat toimet Euroopan kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi: Kestävyyttä edistävät EU:n toimet” (3); siinä todetaan, että unioni on täysin sitoutunut edelläkävijänä Yhdistyneiden kansakuntien puitteissa hyväksytyn Agenda 2030 -toimintaohjelman ja sen kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpanoon. Erityisesti edistämällä kestävän kehityksen tavoitteeseen 3 ”Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille” liittyviä toimia unioni täydentää jäsenvaltioiden toimia antamalla lainsäädäntöä ja tekemällä muita aloitteita, jotka liittyvät kansanterveyteen, terveydenhuoltojärjestelmiin ja ympäristöön liittyviin terveysongelmiin. Komissio auttaa jäsenvaltioita pääsemään tavoitteeseen 3 kuuluviin tavoitteisiin, erityisesti vähentämällä kuolleisuutta kroonisiin sairauksiin.

    (5)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) No 282/2014 (4), jolla perustetaan unionin kolmas terveysalan toimintaohjelma (2014–2020), säädetään, että yksi ohjelman temaattisista painopisteistä on edistää terveyttä, ehkäistä sairauksia ja tukea terveille elintavoille myönteistä ympäristöä. Tähän painopisteeseen kuuluvilla toimilla tuetaan muun muassa unionin tason yhteistyötä ja verkostoitumista, jolla pyritään ehkäisemään kroonisia sairauksia, myös syöpää, ikään liittyviä sairauksia ja hermoston rappeutumissairauksia, ja parantamaan niihin reagoimista vaihtamalla osaamista ja hyviä toimintamalleja sekä kehittämällä yhteisiä ei-tarttuvien tautien ennaltaehkäisyyn, varhaiseen havaitsemiseen ja hallintaan liittyviä toimia.

    (6)

    Näiden kansanterveyden alalla annettujen sitoumusten ja velvoitteiden vuoksi on tarpeen perustaa terveyden edistämistä, sairauksien ehkäisyä ja ei-tarttuvien tautien hallintaa käsittelevä asiantuntijaryhmä ja määritellä sen tehtävät ja rakenne.

    (7)

    Komission päätöksessä C(2016) 3301 (5) vahvistetaan tarkistetut säännöt kaikille komission asiantuntijaryhmille. Uusilla säännöillä pyritään selkeyttämään asiantuntijaryhmien kokoonpanoa ja lisäämään sen avoimuutta. Näin ollen terveyden edistämistä, sairauksien ehkäisyä ja ei-tarttuvien tautien hallintaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän rakenne ja tehtävät olisi määriteltävä kyseisen päätöksen mukaisesti.

    (8)

    Asiantuntijaryhmän olisi tarjottava neuvoja ja asiantuntemusta komissiolle sen muotoillessa ja toteuttaessa unionin toimia terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan alalla ja edistettävä asiaan liittyvien kokemusten, toimintalinjojen ja käytäntöjen vaihtoa jäsenvaltioiden ja asiaan liittyvien eri osapuolten välillä.

    (9)

    Asiantuntijaryhmän olisi neuvottava komissiota hyvien ja parhaiden käytäntöjen valinnassa, jotta niiden siirtoa ja laajempaa omaksumista jäsenvaltioissa voidaan tukea EU:n terveysalan toimintaohjelman tai muiden unionin rahoitusvälineiden avulla.

    (10)

    Asiantuntijaryhmän olisi autettava jäsenvaltioita saavuttamaan kestävän kehityksen tavoite 3 ja erityisesti vähentämään ennenaikaista kuolleisuutta ei-tarttuviin tauteihin.

    (11)

    Asiantuntijaryhmän olisi neuvottava komissiota sen pyrkimyksissä sovittaa yhteen toimia, joilla edesautetaan ei-tarttuvien tautien aiheuttaman ennenaikaisen kuolleisuuden vähenemistä.

    (12)

    Asiantuntijaryhmän olisi neuvottava komissiota tutkimustulosten hyödyntämisen parantamisessa terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan alalla.

    (13)

    Asiantuntijaryhmän olisi sovitettava toimiaan yhteen terveystietoja käsittelevän asiantuntijaryhmän (EGHI) kanssa, joka neuvoo komissiota näyttöön perustuvan terveyspolitiikan painopisteissä, teknisissä ratkaisuissa ja terveystietoihin liittyvissä tarpeissa. Asiantuntijaryhmän olisi erityisesti hyödynnettävä EGHIn tietämystä arvioidessaan parhaiden käytäntöjen siirto- ja täytäntöönpanoprosessia ja siitä saatavia tuloksia.

    (14)

    Asiantuntijaryhmän olisi koostuttava jäsenvaltioiden viranomaisista, jotta parhaiden käytäntöjen ja toimintalinjojen tehokas siirto ja täytäntöönpano maiden välillä voitaisiin varmistaa.

    (15)

    Olisi vahvistettava säännöt, joiden mukaisesti ryhmän jäsenet saavat julkistaa tietoja.

    (16)

    Henkilötietojen käsittelyssä asiantuntijaryhmän olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (6).

    (17)

    Koska terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä -niminen komission asiantuntijaryhmä käsittelee jatkossa asioita, jotka tällä hetkellä kuuluvat harvinaisia sairauksia käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta ja päätöksen 2009/872/EY kumoamisesta 30 päivänä heinäkuuta 2013 annetulla komission päätöksellä, jäljempänä ’päätös harvinaisia sairauksia käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta’ (7) perustetun harvinaisia sairauksia käsittelevän asiantuntijaryhmän toimeksiantoon, ja syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta ja päätöksen 96/469/EY kumoamisesta 3 päivänä kesäkuuta 2014 annetulla komission päätöksellä, jäljempänä ’päätös syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta’ (8), perustetun syöväntorjuntaa käsittelevän asiantuntijaryhmän toimeksiantoon, kyseiset päätökset olisi kumottava.

    (18)

    On aiheellista vahvistaa tämän päätöksen soveltamisaika. Komissio harkitsee hyvissä ajoin, onko sen jatkaminen suotavaa,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    Kohde

    Perustetaan asiantuntijaryhmä ”Terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä”, jäljempänä ’ryhmä’.

    2 artikla

    Tehtävät

    Ryhmän tehtävänä on

    a)

    avustaa ja neuvoa komissiota sellaisten aloitteiden tekemisessä, joilla edistetään jäsenvaltioiden välistä yhteensovittamista, jotta ei-tarttuvien tautien aiheuttamiin haasteisiin unionissa voidaan puuttua;

    b)

    neuvoa komissiota parhaiden käytäntöjen valinnassa, jotta niiden siirtoa ja täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa voidaan tukea EU:n terveysalan toimintaohjelman tai muiden unionin rahoitusvälineiden avulla terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan alalla;

    c)

    tukea komissiota kestävän kehityksen toimintaohjelmaan 2030 kuuluvan kestävän kehityksen tavoitteen 3 ”Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille” saavuttamisessa ja erityisesti ei-tarttuvien tautien aiheuttaman ennenaikaisen kuolleisuuden vähenemisessä tapahtuneen edistymisen seurannassa;

    d)

    neuvoa komissiota sen pyrkimyksissä sovittaa yhteen toimia, joilla edesautetaan ei-tarttuvien tautien aiheuttaman ennenaikaisen kuolleisuuden vähenemistä;

    e)

    neuvoa komissiota tutkimustulosten hyödyntämisen parantamisesta terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan alalla.

    f)

    arvioida parhaiden käytäntöjen siirron ja täytäntöönpanon tuloksia yhteistyössä terveystietoja käsittelevän asiantuntijaryhmän kanssa, joka antaa neuvoja terveyden edistämiseen, sairauksien ehkäisyyn ja ei-tarttuvien tautien hallintaan liittyvistä terveystiedoista.

    3 artikla

    Kuuleminen

    Komissio voi kuulla ryhmää mistä tahansa 2 artiklassa tarkoitetusta aiheesta.

    4 artikla

    Jäsenyys

    1.   Ryhmässä on enintään yksi jäsen jäsenvaltiota kohti. Jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle asiantuntijaryhmän jäseneksi nimeämänsä viranomainen.

    2.   Kunkin jäsenen on nimettävä pysyvä edustaja ja yksi varajäsen, joiden on oltava virkamiehiä tai julkisen sektorin työntekijöitä. Jäsenten on ilmoitettava tämä tieto komissiolle ja varmistettava, että niiden edustajat tarjoavat riittävän korkeatasoista asiantuntemusta.

    3.   Jäsenet voivat nimetä edustajia myös tapauskohtaisesti kokouksensa esityslistasta riippuen.

    5 artikla

    Puheenjohtaja

    Ryhmän puheenjohtajana toimii komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston edustaja.

    6 artikla

    Toiminta

    1.   Ryhmä toimii horisontaalisia sääntöjä noudattaen terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pyynnöstä tai komission muiden yksiköiden pyynnöstä, jos siitä on sovittu terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston kanssa.

    2.   Ryhmän kokoukset pidetään pääsääntöisesti komission tiloissa.

    3.   Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto huolehtii sihteeripalveluista. Komission muiden osastojen virkamiehet, joita asia koskee, voivat osallistua ryhmän ja sen alaryhmien kokouksiin.

    4.   Ryhmä voi terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston suostumuksella ja jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä päättää tehdä asian käsittelystä julkista.

    5.   Esityslistan kustakin kohdasta käyty keskustelu ja ryhmän antamat lausunnot on merkittävä pöytäkirjaan täsmällisesti ja kattavasti. Sihteeristö laatii pöytäkirjan puheenjohtajan alaisuudessa.

    6.   Ryhmä antaa lausuntonsa, suosituksensa ja raporttinsa yhteisymmärryksessä. Äänestyksissä äänestyksen tulos määräytyy jäsenten yksinkertaisella enemmistöllä. Vastaan äänestäneillä jäsenillä on oikeus siihen, että lausuntoon, suositukseen tai raporttiin liitetään yhteenveto niiden kannan perusteluista.

    7 artikla

    Alaryhmät

    1.   Komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto voi perustaa alaryhmiä tarkastelemaan erityisiä kysymyksiä komission määrittelemän toimeksiannon perusteella. Alaryhmät noudattavat toiminnassaan horisontaalisia sääntöjä ja raportoivat ryhmälle. Ne lakkautetaan heti kun ne ovat suorittaneet toimeksiantonsa.

    2.   Jäsenet voivat nimetä alaryhmiin edustajikseen sellaisia virkamiehiä tai julkisen sektorin työntekijöitä, jotka eivät ole heidän pysyvinä edustajinaan asiantuntijaryhmässä.

    8 artikla

    Kutsutut asiantuntijat

    Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto voi kutsua asiantuntijoita, joilla on erityisasiantuntemusta jostakin esityslistalla olevasta asiasta, osallistumaan ryhmän tai alaryhmien työskentelyyn tapauskohtaisesti.

    9 artikla

    Tarkkailijat

    1.   EFTA-valtioiden edustajat, jotka ovat Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen osapuolina, voivat osallistua tarkkailijoina ryhmän kokouksiin.

    2.   Puheenjohtaja voi myöntää tarkkailijan aseman ehdokasmaille ja muille kolmansille maille silloin, kun on unionin edun mukaista, että kyseinen maa osallistuu asiantuntijaryhmän työhön, etenkin kansainvälisen sopimuksen, hallinnollisen järjestelyn tai unionin lainsäädännön perusteella. Tarkkailijan aseman saaneet julkisyhteisöt nimeävät edustajansa.

    3.   Puheenjohtaja voi sallia tarkkailijoiden ja niiden edustajien osallistuvan ryhmän keskusteluihin ja tarjoavan asiantuntemustaan. Heillä ei kuitenkaan ole äänioikeutta eivätkä he osallistu ryhmän antamien suositusten tai ohjeiden laatimiseen.

    10 artikla

    Työjärjestys

    Ryhmä vahvistaa työjärjestyksensä jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston ehdotuksesta ja sen suostumuksella asiantuntijaryhmien työjärjestysmallia ja horisontaalisia sääntöjä noudattaen.

    11 artikla

    Salassapitovelvollisuus ja turvallisuusluokiteltujen tietojen käsittely

    Ryhmän ja alaryhmien jäsenten sekä kutsuttujen asiantuntijoiden on noudatettava salassapitovelvollisuutta, jota perussopimusten ja niiden täytäntöönpanosääntöjen nojalla sovelletaan kaikkiin toimielinten jäseniin ja niiden henkilöstöön, sekä unionin turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevia komission sääntöjä, jotka on vahvistettu komission päätöksissä (EU, Euratom) 2015/443 (9) ja (EU, Euratom) 2015/444 (10). Komissio voi toteuttaa kaikki aiheelliset toimenpiteet, jos kyseiset henkilöt eivät noudata näitä velvollisuuksia.

    12 artikla

    Avoimuus

    1.   Ryhmä ja sen alaryhmät on rekisteröitävä asiantuntijaryhmien rekisteriin.

    2.   Asiantuntijaryhmien rekisterissä julkaistaan ryhmästä (asiantuntijaryhmästä ja sen alaryhmistä) seuraavat tiedot:

    a)

    jäsenvaltioiden viranomaisten nimet;

    b)

    tarkkailijoina toimivien julkisyhteisöjen nimet.

    3.   Kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, kuten kokousten esityslistat, pöytäkirjat ja osallistujien kannanotot, on asetettava saataville joko asiantuntijaryhmien rekisterissä tai erityisellä verkkosivustolla, johon on linkki rekisteristä. Pääsy tällaiselle verkkosivustolle ei saa edellyttää käyttäjän rekisteröitymistä, eikä sitä saa rajoittaa millään muullakaan tavalla. Varsinkin esityslista ja muut olennaiset tausta-asiakirjat on julkaistava hyvissä ajoin ennen kokousta ja pöytäkirja pian kokouksen jälkeen. Julkaisemisesta voi poiketa vain silloin kun katsotaan, että asiakirjan sisältämien tietojen ilmaiseminen vaarantaisi julkisen tai yksityisen edun suojan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (11) 4 artiklassa määritellyllä tavalla.

    13 artikla

    Kokouskulut

    1.   Ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvat henkilöt eivät saa palkkiota tarjoamistaan palveluista.

    2.   Komissio korvaa ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvien henkilöiden matka- ja oleskelukulut. Kulut korvataan voimassa olevien komission säännösten mukaisesti ja vuosittaisessa määrärahojen kohdentamista koskevassa menettelyssä komission osastoille myönnettyjen käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

    14 artikla

    Kumoaminen

    Kumotaan päätös harvinaisia sairauksia käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta ja päätös syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta.

    15 artikla

    Soveltaminen

    Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2023 asti.

    Tehty Brysselissä 17 päivänä heinäkuuta 2018.

    Komission puolesta

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Komission jäsen


    (1)  EUVL C 74, 8.3.2011, s. 4.

    (2)  COM(2014) 215 final, 4.4.2014.

    (3)  COM(2016) 739 final, 22.11.2016.

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 282/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, unionin kolmannen terveysalan toimintaohjelman perustamisesta (2014–2020) ja päätöksen N:o 1350/2007/EY kumoamisesta (EUVL L 86, 21.3.2014, s. 1).

    (5)  Komission päätös C(2016) 3301 final, annettu 30 päivänä toukokuuta 2016, komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa koskevien horisontaalisten sääntöjen vahvistamisesta.

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

    (7)  Komission päätös, annettu 30 päivänä heinäkuuta 2013, harvinaisia sairauksia käsittelevän asiantuntijaryhmän perustamisesta ja päätöksen 2009/872/EY kumoamisesta (EUVL C 219, 31.7.2013, s 4).

    (8)  Komission päätös, annettu 3 päivänä kesäkuuta 2014, syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta ja päätöksen 96/469/EY kumoamisesta (EUVL C 167, 4.6.2014, s. 4).

    (9)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/443, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, turvallisuudesta komissiossa (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 41).

    (10)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/444, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista säännöistä (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 53).

    (11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).


    Top