Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0718(02)

Kommissionens afgørelse af 17. juli 2018 om nedsættelse af Kommissionens ekspertgruppe »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme« og om ophævelse af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen og af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen (EØS-relevant tekst.)

C/2018/4492

EUT C 251 af 18/07/2018, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2022; ophævet ved 32022D1212(01)

18.7.2018   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 251/9


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 17. juli 2018

om nedsættelse af Kommissionens ekspertgruppe »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme« og om ophævelse af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen og af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen

(EØS-relevant tekst)

(2018/C 251/07)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til artikel 168, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde samordner medlemsstaterne indbyrdes og i kontakt med Kommissionen deres politikker og programmer på de i nævnte artikel, stk. 1 omhandlede områder. Kommissionen kan i nær kontakt med medlemsstaterne tage ethvert passende initiativ for at fremme denne samordning, navnlig initiativer, der tager sigte på at opstille retningslinjer og indikatorer, tilrettelægge udveksling af bedste praksis og udarbejde de nødvendige elementer til periodisk overvågning og evaluering.

(2)

Rådet vedtog den 7. december 2010 konklusioner om »Innovative tilgange til kroniske sygdomme inden for folkesundheden og sundhedssystemerne« (1), hvori medlemsstaterne opfordres til at identificere og udveksle god praksis med hensyn til kroniske sygdomme.

(3)

Kommissionen vedtog den 4. april 2014 en meddelelse om »effektive, tilgængelige og elastiske sundhedssystemer« (2), hvori det blev slået fast, at de initiativer, hvorigennem Unionen kan støtte beslutningstagerne i medlemsstaterne vil have fokus på metoder og værktøjer, der giver medlemsstaterne mulighed for at opnå mere effektive, tilgængelige og elastiske sundhedssystemer.

(4)

Kommissionen vedtog den 22. november 2016 en meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om »næste skridt hen imod en bæredygtig europæisk fremtid. En europæisk indsats for bæredygtighed« (3), hvori det blev erklæret, at Unionen er fuldt opsat på at føre an i gennemførelsen af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling og dens bæredygtige udviklingsmål, der er vedtaget i FN-regi. Unionen bidrager til bæredygtigt udviklingsmål 3, »Vi skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper«, og supplerer navnlig herigennem medlemsstaternes indsats gennem lovgivning og andre initiativer vedrørende folkesundhed, sundhedssystemer og miljørelaterede sundhedsproblemer. Kommissionen vil hjælpe medlemsstaterne til at nå målene under dette udviklingsmål, navnlig reducere dødeligheden som følge af kroniske sygdomme.

(5)

I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 282/2014 (4), ved hvilken det tredje EU-handlingsprogram for sundhed (2014-2020) blev oprettet, er en af programmets tematiske prioriteter at fremme sundhed, forebygge sygdomme og skabe gunstige miljøer for en sund livsstil. Aktioner under denne prioritet omfatter støtte af samarbejde og netværkssamarbejde i Unionen i forbindelse med forebyggelse og forbedring af behandlingen af kroniske sygdomme, herunder kræft, aldersrelaterede sygdomme og neurodegenerative sygdomme, gennem deling af viden og god praksis og udvikling af fælles aktiviteter på forebyggelsesområdet, tidlig påvisning og forvaltning af ikkeoverførbare sygdomme.

(6)

I lyset af disse tilsagn og forpligtelser på folkesundhedsområdet er det derfor nødvendigt at nedsætte en ekspertgruppe vedrørende sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og håndtering af ikkeoverførbare sygdomme og fastsætte dens opgaver og dens struktur.

(7)

Der er ved Kommissionens afgørelse C(2016) 3301 (5) fastsat et revideret regelsæt for alle Kommissionens ekspertgrupper. De nye regler har til formål at skabe mere klarhed og gennemsigtighed med hensyn til sammensætningen af ekspertgrupper. Opgaverne for og strukturen af ekspertgruppen vedrørende sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og håndtering af ikkeoverførbare sygdomme bør derfor fastsættes i overensstemmelse med nævnte afgørelse.

(8)

Ekspertgruppen bør yde vejledning og ekspertise til Kommissionen med hensyn til at udforme og gennemføre Unionens aktiviteter inden for sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og håndtering af ikkeoverførbare sygdomme og fremme udveksling af relevante erfaringer, politikker og praksisser mellem medlemsstaterne og forskellige involverede parter.

(9)

Ekspertgruppen bør vejlede Kommissionen i udvælgelsen af god praksis og bedste praksis for at støtte deres overførsel til og opskalering i medlemsstaterne ved anvendelse af EU-sundhedsprogrammet eller andre af EU's finansielle instrumenter.

(10)

Ekspertgruppen bør hjælpe medlemsstaterne til at nå bæredygtigt udviklingsmål 3 og navnlig reducere tidlig død som følge af ikkeoverførbare sygdomme.

(11)

Ekspertgruppen bør vejlede Kommissionen i dens indsats for at koordinere aktiviteter, der bidrager til reduktion af tidlig død som følge af ikkeoverførbare sygdomme.

(12)

Ekspertgruppen bør vejlede Kommissionen med hensyn til at øge anvendelsen af forskningsresultater inden for sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og håndtering af ikkeoverførbare sygdomme.

(13)

Ekspertgruppen bør koordinere sine aktiviteter med ekspertgruppen for sundhedsinformation (EGHI), der vejleder Kommissionen om sundhedsinformationsbehov, tekniske løsninger og prioriteter for evidensbaseret udformning af sundhedspolitikker. Ekspertgruppen bør navnlig anvende EGHI's viden i vurderingen af processen for og resultaterne af overførslen og gennemførelsen af bedste praksis.

(14)

Med henblik på at sikre effektiv overførsel og gennemførelse af bedste praksis og politiske interventioner blandt landene bør ekspertgruppen være sammensat af myndigheder fra medlemsstaterne.

(15)

Der bør fastsættes regler for ekspertgruppemedlemmernes videregivelse af oplysninger.

(16)

Personoplysninger bør behandles af ekspertgruppen i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 (6).

(17)

Da Kommissionens ekspertgruppe »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme« vil beskæftige sig med spørgsmål, der for øjeblikket hører under mandatet for ekspertgruppen om sjældne sygdomme, der blev nedsat ved Kommissionens afgørelse af 30. juli 2013 om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen og om ophævelse af afgørelse 2009/872/EF (i det følgende benævnt »afgørelse om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen«) (7), og ekspertgruppen om kræftbekæmpelse, der blev nedsat ved Kommissionens afgørelse af 3. juni 2014 om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen og om ophævelse af afgørelse 96/469/EF (i det følgende benævnt »afgørelse om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen«) (8), bør nævnte afgørelser ophæves.

(18)

Der bør fastsættes en anvendelsesperiode for denne afgørelse. Kommissionen vil til sin tid overveje, om det er hensigtsmæssigt at forlænge den —

BESTEMT FØLGENDE:

Artikel 1

Genstand

Ekspertgruppen »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme« (i det følgende benævnt »gruppen«) nedsættes hermed.

Artikel 2

Opgaver

Gruppens opgaver er:

a)

at bistå og vejlede Kommissionen med hensyn til at tage initiativer for at fremme koordineringen af medlemsstaternes håndtering af udfordringer som følge af ikkeoverførbare sygdomme i Unionen

b)

at vejlede Kommissionen i udvælgelsen af bedste praksis for at støtte medlemsstaterne i deres overførsel til og yderligere gennemførelse inden for sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og håndtering af ikkeoverførbare sygdomme ved anvendelse af EU-sundhedsprogrammet eller andre af EU's finansielle instrumenter

c)

at støtte Kommissionen i overvågningen af fremskridtet hen imod bæredygtigt udviklingsmål 3 under 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, »Vi skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper«, og navnlig hen imod reduktion af dødeligheden som følge af ikkeoverførbare sygdomme

d)

at vejlede Kommissionen i dens indsats for at koordinere aktiviteter, der bidrager til reduktion af tidlig død som følge af ikkeoverførbare sygdomme

e)

at bør vejlede Kommissionen med hensyn til at øge anvendelsen af forskningsresultater inden for sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og håndtering af ikkeoverførbare sygdomme

f)

at vurdere resultaterne af overførslen og gennemførelsen af bedste praksis i samarbejde med ekspertgruppen for sundhedsinformation, der vil yde vejledning om relevante sundhedsdata inden for fremme af sundhed, sygdomsforebyggelse og forvaltning af ikkeoverførbare sygdomme.

Artikel 3

Høring

Kommissionen kan høre gruppen om alle spørgsmål omhandlet i artikel 2.

Artikel 4

Medlemskab

1.   Gruppen sammensættes af ét medlem pr. medlemsstat. Medlemsstaten meddeler Kommissionen, hvilken myndighed den har udpeget som sit medlem af ekspertgruppen.

2.   Medlemmerne udpeger hver deres permanente repræsentant og én suppleant, som skal være tjenestemænd eller offentligt ansatte. Medlemmerne meddeler disse oplysninger til Kommissionen og har ansvaret for at sikre, at deres repræsentanter besidder et højt ekspertiseniveau.

3.   Medlemmerne kan også udnævne repræsentanter på ad hoc-basis, afhængigt af gruppens mødedagsorden.

Artikel 5

Formand

Gruppens formandskab varetages af en repræsentant for Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed.

Artikel 6

Gruppens arbejde

1.   Gruppen handler på anmodning af Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed eller andre tjenestegrene under Kommissionen, hvis Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed indvilliger heri, i overensstemmelse med de horisontale regler.

2.   Gruppens møder afholdes i princippet i Kommissionens lokaler.

3.   Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed stiller sekretariatsfunktioner til rådighed. Tjenestemænd i Kommissionen fra andre tjenestegrene med interesse i gruppens og undergruppernes møder kan deltage i disse.

4.   Gruppen kan efter aftale med Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed og ved simpelt flertal blandt sine medlemmer beslutte at give offentligheden adgang til sine drøftelser.

5.   Referater af drøftelserne af hvert punkt på dagsordenen og af gruppens udtalelser skal være meningsfulde og fuldstændige. Referater udarbejdes af sekretariatet under formandens ansvar.

6.   Gruppen vedtager sine udtalelser, anbefalinger og rapporter ved konsensus. Når der holdes afstemning, træffes der afgørelse med simpelt flertal blandt medlemmerne. Medlemmer, som har stemt imod, har ret til at få knyttet et dokument, der sammenfatter begrundelserne for deres holdning, som bilag til udtalelser, anbefalinger og rapporter.

Artikel 7

Undergrupper

1.   Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed kan nedsætte undergrupper for at undersøge specifikke spørgsmål på grundlag af et mandat, som Kommissionen fastlægger. Undergrupper fungerer i overensstemmelse med de horisontale regler og aflægger rapport til gruppen. De opløses, når deres mandat er opfyldt.

2.   Medlemmerne kan udpege tjenestemænd eller offentligt ansatte, som ikke er deres permanente repræsentanter i ekspertgruppen, som deres repræsentanter i undergrupper.

Artikel 8

Indbudte eksperter

Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed kan indbyde eksperter med særlig ekspertise inden for et emne på dagsordenen til at deltage på ad hoc-basis i gruppens eller undergruppernes arbejde.

Artikel 9

Observatører

1.   Repræsentanter for EFTA-stater, der er parter i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, kan deltage som observatører i gruppens møder.

2.   Formanden kan give observatørstatus til kandidatlande og andre tredjelande, hvis det er i Unionens interesse, at et sådant land er involveret i ekspertgruppens arbejde, navnlig på grundlag af en international aftale, en administrativ ordning eller EU-lovgivning. Offentlige enheder, der er udpeget som observatører, udpeger selv deres repræsentanter.

3.   Observatører og deres repræsentanter kan få tilladelse af formanden til at deltage i drøftelserne i gruppen og bidrage med ekspertise. De har dog ikke stemmeret og må ikke deltage i udformningen af gruppens anbefalinger eller råd.

Artikel 10

Forretningsorden

På forslag fra og efter aftale med Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed fastsætter gruppen i overensstemmelse med de horisontale regler selv sin forretningsorden med simpelt flertal blandt sine medlemmer på grundlag af standardforretningsordenen for ekspertgrupper.

Artikel 11

Tavshedspligt og håndtering af klassificerede informationer

Medlemmer af gruppen og undergrupper samt indbudte eksperter er pålagt tavshedspligt, som i medfør af traktaterne og gennemførelsesbestemmelserne hertil finder anvendelse på alle medlemmer af institutionerne og deres personale, samt omfattet af Kommissionens sikkerhedsforskrifter vedrørende beskyttelse af EU's klassificerede informationer som fastsat i Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 (9) og (EU, Euratom) 2015/444 (10). Hvis de tilsidesætter disse forpligtelser, kan Kommissionen træffe alle relevante foranstaltninger.

Artikel 12

Gennemsigtighed

1.   Gruppen og undergrupperne registreres i registret over ekspertgrupper.

2.   For så vidt angår gruppens sammensætning (ekspertgruppen og dens undergrupper) offentliggøres følgende data i registret over ekspertgrupper:

a)

navnene på medlemsstaternes myndigheder

b)

navnene på offentlige enheder, der handler som aktører.

3.   Alle relevante dokumenter, herunder dagsordener, referater og deltagernes bidrag, stilles til rådighed enten i registret over ekspertgrupper eller via et link fra registret til et særligt websted, hvor disse oplysninger kan findes. Adgangen til de særlige websteder må ikke være betinget af brugerregistrering eller underlagt andre begrænsninger. Navnlig skal dagsordenen og andre relevante baggrundsdokumenter offentliggøres i god tid før mødet efterfulgt af rettidig offentliggørelse af referater. Der må kun være mulighed for at undlade offentliggørelse i tilfælde, hvor det skønnes, at et dokuments udbredelse ville være til skade for beskyttelsen af en offentlig eller privat interesse, jf. artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 (11).

Artikel 13

Mødeudgifter

1.   Der ydes ikke vederlag for det arbejde, der ydes af deltagerne i forbindelse med gruppens og undergruppernes aktiviteter.

2.   Deltagernes rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med gruppens og undergruppernes aktiviteter refunderes af Kommissionen. Refusion finder sted i overensstemmelse med de gældende bestemmelser i Kommissionen og inden for rammerne af de disponible bevillinger, der er tildelt Kommissionens tjenestegrene som led i den årlige procedure for tildeling af ressourcer.

Artikel 14

Ophævelse

Afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen og afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen ophæves.

Artikel 15

Anvendelse

Denne afgørelse finder anvendelse indtil den 31. december 2023.

Udfærdiget i Bruxelles, den 17. juli 2018.

På Kommissionens vegne

Vytenis ANDRIUKAITIS

Medlem af Kommissionen


(1)  EUT C 74 af 8.3.2011, s. 4.

(2)  COM(2014) 215 final af 4.4.2014.

(3)  COM(2016) 739 final af 22.11.2016

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 282/2014 af 11. marts 2014 om oprettelse af et tredje EU-handlingsprogram for sundhed (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1350/2007/EF (EUT L 86 af 21.3.2014, s. 1).

(5)  Kommissionens afgørelse C(2016) 3301 af 30. maj 2016 om fastlæggelse af horisontale regler om oprettelse af Kommissionens ekspertgrupper og deres funktion.

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 af 18. december 2000 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i fællesskabsinstitutionerne og -organerne og om fri udveksling af sådanne oplysninger (EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1).

(7)  Kommissionens afgørelse af 30. juli 2013 om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen og om ophævelse af afgørelse 2009/872/EF (EUT C 219 af 31.7.2013, s. 4).

(8)  Kommissionens afgørelse af 3. juni 2014 om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen og om ophævelse af afgørelse 96/469/EF (EUT C 167 af 4.6.2014, s. 4).

(9)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 af 13. marts 2015 om sikkerhedsbeskyttelse i Kommissionen (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 41).

(10)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 af 13. marts 2015 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 53).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43).


Top