Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0149

Kommissionens förordning (EU) nr 149/2011 av den 18 februari 2011 om ändring av förordning (EG) nr 1126/2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på förbättringar av IFRS-standarder (International Financial Reporting Standards) Text av betydelse för EES

EUT L 46, 19.2.2011, p. 1–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/10/2023; tyst upphävande genom 32023R1803

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/149/oj

19.2.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 46/1


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 149/2011

av den 18 februari 2011

om ändring av förordning (EG) nr 1126/2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på förbättringar av IFRS-standarder (International Financial Reporting Standards)

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder (1), särskilt artikel 3.1, och

av följande skäl:

(1)

Genom kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 av den 3 november 2008 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 (2) antogs vissa internationella standarder och tolkningar som var i kraft den 15 oktober 2008.

(2)

Den 10 maj 2010 offentliggjorde IASB (International Accounting Standards Board) vissa förbättringar av IFRS-standarder (International Financial Reporting Standards), nedan kallade ”förbättringarna”, inom ramen för sitt årliga förbättringsarbete för att förenkla och förtydliga de internationella redovisningsstandarderna. Huvuddelen av ändringarna utgör förtydliganden eller korrigeringar av befintliga IFRS eller ändringar som följer av tidigare gjorda ändringar av IFRS. Tre ändringar (två ändringar i IFRS 1 och en ändring i IAS 34) inbegriper ändringar av befintliga krav eller kompletterande vägledning om genomförandet av kraven.

(3)

Överläggningarna med EFRAG:s (European Financial Reporting Advisory Group) tekniska expertgrupp ger stöd för att förbättringarna uppfyller de tekniska kriterier för antagande som anges i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1606/2002. I enlighet med kommissionens beslut 2006/505/EG av den 14 juli 2006 om inrättande av en granskningsgrupp för redovisningsstandarder med uppgift att bistå kommissionen med yttranden om objektivitet och opartiskhet i rekommendationer från European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) (3) har granskningsgruppen för redovisningsstandarder granskat EFRAG:s rekommendation om godkännande och meddelat Europeiska kommissionen att den är välavvägd och objektiv.

(4)

Förordning (EG) nr 1126/2008 bör därför ändras i enlighet med detta.

(5)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning överensstämmer med yttrandet från föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilagan till förordning (EG) nr 1126/2008 ska ändras på följande sätt:

(1)

IFRS (International Financial Reporting Standard) 1 ska ändras enligt bilagan till denna förordning.

(2)

IFRS 7 ska ändras enligt bilagan till denna förordning.

(3)

IFRS 3 ska ändras enligt bilagan till denna förordning.

(4)

International Accounting Standard (IAS) 1 ska ändras på det sätt som anges i bilagan till denna förordning.

(5)

IAS 34 ska ändras enligt bilagan till denna förordning.

(6)

Tolkning 13 från International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) ska ändras enligt bilagan till denna förordning.

(7)

IFRS 7, IAS 32 och IAS 39 ska ändras i enlighet med ändringarna av IFRS 3, enligt bilagan till denna förordning.

(8)

IAS 21, IAS 28 och IAS 31 ska ändras i enlighet med IAS 27, enligt bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Alla företag ska tillämpa ändringarna av de standarder som avses i leden 3,7 och 8 i artikel 1, senast från och med den första dagen av det första räkenskapsår som inleds efter den 30 juni 2010.

Alla företag ska tillämpa ändringarna av de standarder som avses i leden 1, 2, 4, 5 och 6 i artikel 1, senast från och med den första dagen av det första räkenskapsår som inleds efter den 31 december 2010.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 18 februari 2011.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

(2)  EUT L 320, 29.11.2008, s. 1.

(3)  EUT L 199, 21.7.2006, s. 33.


BILAGA

INTERNATIONELLA REDOVISNINGSSTANDARDER

Förbättringar av IFRS-standarder

Mångfaldigande tillåts inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Alla rättigheter förbehålles utanför EES, med undantag för rätten att mångfaldiga för enskilt bruk eller annars i överensstämmelse med god sed. Ytterligare information från IASB kan hämtas från www.iasb.org

Förbättringar av IFRS

Ändringar i IFRS 1 Första gången International Financial Reporting Standards tillämpas

Punkterna 27 och 32 ändras. I punkt 27A läggs en rubrik och punkterna 31B och 39E till.

UPPSTÄLLNING OCH UPPLYSNINGAR

27

IAS 8 är inte tillämplig på byten av redovisningsprinciper som ett företag gör när det tillämpar IFRS för första gången eller på ändringar av sådana principer som görs innan företaget upprättar sitt första bokslut enligt IFRS. Kraven i IAS 8 när det gäller byten av redovisningsprinciper är därför inte tillämpliga på ett företags första bokslut enligt IFRS.

27A

Om företaget under den period som omfattas av dess första bokslut enligt IFRS byter redovisningsprinciper eller ändrar sitt utnyttjande av undantagen i denna standard ska företaget i enlighet med punkt 23 förklara ändringarna mellan sin första delårsrapport enligt IFRS och sitt första bokslut enligt IFRS samt uppdatera de avstämningar som krävs enligt punkt 24 a och b.

Användning av antaget anskaffningsvärde för verksamheter som omfattas av prisreglering

31B

Om ett företag utnyttjar undantaget i punkt D8B för verksamheter som omfattas av prisreglerig ska företaget upplysa om detta och om på vilken grund redovisade värden fastställdes enligt tidigare redovisningsprinciper.

Delårsrapporter

32

Om ett företag upprättar en delårsrapport enligt IAS 34 för en del av den period som omfattas av dess första bokslut enligt IFRS ska företaget, för att uppfylla punkt 23, uppfylla följande krav utöver kraven i IAS 34:

(a)

Varje sådan delårsrapport ska, om företaget upprättade en delårsrapport för motsvarande delårsperiod under det omedelbart föregående räkenskapsåret, innefatta

(i)

en avstämning av dess eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper i slutet av denna motsvarande delårsperiod mot eget kapital enligt IFRS vid denna tidpunkt, och

(ii)

en avstämning av summa totalresultat enligt IFRS för denna motsvarande delårsperiod (aktuell period och hittills under året). Startpunkten för denna avstämning ska vara summa totalresultat enligt tidigare redovisningsprinciper för denna period eller, om ett företag inte redovisade en sådan summa, resultatet enligt tidigare redovisningsprinciper.

(b)

Utöver de avstämningar som krävs enligt a ska ett företags första delårsrapport enligt IAS 34 för en del av den period som omfattas av dess första bokslut enligt IFRS innefatta de avstämningar som beskrivits i punkt 24 a och b (kompletterade med de uppgifter som krävs enligt punkterna 25 och 26) eller en hänvisning till ett annat publicerat dokument som innefattar dessa avstämningar.

(c)

Om ett företag byter redovisningsprinciper eller ändrar sitt utnyttjande av undantagen i denna standard, ska företaget i enlighet med punkt 23 förklara ändringarna i varje sådan delårsrapport och uppdatera de avstämningar som krävs enligt a och b.

IKRAFTTRÄDANDE

39E

Genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010 lades punkterna 27A, 31B och D8B till och punkterna 27, 32, D1 c och D8 ändrades. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2011 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringarna för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta. Ett företag som började tillämpa IFRS före det faktiska ikraftträdandet av IFRS 1, eller som tillämpade IFRS 1 under en tidigare period, får tillämpa ändringen av punkt D8 retroaktivt under den första årsperioden efter det att ändringen har trätt i kraft. Ett företag som tillämpar punkt D8 retroaktivt ska upplysa om detta.

Ändring av bilaga D till IFRS 1 Första gången International Financial Reporting Standards (IFRS) tillämpas

Punkterna D1 c och D8 ändras och punkt D8B läggs till.

D1

Ett företag kan välja att utnyttja ett eller flera av följande undantag:

(c)

Antaget anskaffningsvärde (punkterna D5–D8B),

Antaget anskaffningsvärde

D8

En förstagångstillämpare kan ha fastställt ett antaget anskaffningsvärde enligt tidigare redovisningsprinciper för vissa eller samtliga tillgångar och skulder genom att värdera dem till verkligt värde vid en viss tidpunkt på grund av händelser som t.ex. en privatisering eller börsintroduktion.

(a)

Om värderingstidpunkten sammanfaller med eller infaller före övergången till IFRS får företaget som antaget anskaffningsvärde använda en sådan händelsestyrd beräkning av verkligt värde för IFRS per denna värderingstidpunkt.

(b)

Om värderingstidpunkten infaller efter övergången till IFRS men under den period som omfattas av det första bokslutet enligt IFRS får den händelsestyrda beräkningen av verkligt värde användas som antaget anskaffningsvärde när händelsen inträffar. Ett företag ska redovisa de därav uppkomna justeringarna direkt i balanserade vinstmedel (eller, i tillämpliga fall, i en annan post under eget kapital) vid värderingstidpunkten. Vid tidpunkten för övergången till IFRS ska företaget fastställa antaget anskaffningsvärde genom att antingen tillämpa kriterierna i punkterna D5–D7 eller värdera tillgångar och skulder enligt de övriga kraven i denna standard.

D8B

Vissa företag innehar egendom, anläggningar och utrustning eller immateriella tillgångar som används, eller tidigare användes, i verksamheter som omfattas av prisreglering. Det redovisade värdet för sådana objekt kan inbegripa värden som fastställts enligt tidigare redovisningsprinciper men som inte uppfyller kraven för aktivering enligt IFRS. Om så är fallet får en förstagångstillämpare välja att som antaget anskaffningsvärde för objektet använda det redovisade beloppet för objektet enligt tidigare redovisningsprinciper vid tidpunkten för övergången till IFRS. Ett företag som utnyttjar detta undantag för ett objekt behöver inte utnyttja det för alla objekt. Vid tidpunkten för övergången till IFRS ska företaget i enlighet med IAS 36 för varje objekt för vilket undantaget utnyttjas pröva nedskrivningsbehovet. Vid tillämpningen av denna punkt ska verksamheter som omfattas av prisreglering om de tillhandahåller varor och tjänster till kunder till priser som fastställs av ett godkänt organ med behörighet att fastställa priser som är bindande för kunderna och som är avsedda att återvinna de särskilda kostnader som företaget ådrar sig för tillhandahållandet av de reglerade varorna eller tjänsterna och få en fastställd vinst. Den fastställda vinsten kan vara ett minimivärde eller ett intervall och behöver inte vara en fast eller garanterad vinst.

Ändringar i IFRS 3 Rörelseförvärv

Punkt 19, rubriken före punkt 30 samt punkt 30 ändras. Punkterna 64B, 64C och 65A–65E läggs till.

FÖRVÄRVSMETODEN

Värderingsprincip

19

För varje rörelseförvärv ska förvärvaren vid tidpunkten för förvärvet värdera icke-kontrollerande intressen i det förvärvade företaget som är nuvarande ägarintressen och berättigar innehavarna till en proportionell andel av företagets nettotillgångar i händelse av likvidation som antingen

(a)

verkligt värde, eller

(b)

de nuvarande ägarinstrumentens proportionella andel i det redovisade värdet av det förvärvade företagets identifierbara nettotillgångar.

Alla andra delar av icke-kontrollerande intressen ska värderas till verkligt värde vid tidpunkten för förvärvet, såvida inte någon annan värderingsgrund krävs enligt IFRS.

Undantag från redovisnings- eller värderingsprinciperna

Undantag från värderingsprincipen

Transaktioner som avser aktierelaterade ersättningar

30

Förvärvaren ska värdera en skuld eller ett egetkapitalinstrument som är relaterat till det förvärvade företagets aktierelaterade ersättningstransaktioner eller byte av det förvärvade företagets aktierelaterade ersättningstransaktioner mot förvärvarens aktierelaterade ersättningstransaktioner enligt metoden i IFRS 2 Aktierelaterad ersättning vid tidpunkten för förvärvet. (I denna standard hänvisas till resultatet av denna metod som det ”marknadsbaserade värdet” av aktierelaterade ersättningstransaktioner.)

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Ikraftträdande

64B

Genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010 ändrades punkterna 19, 30 och B56 och punkterna B62A och B62B lades till. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringarna för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta. Tillämpningen ska gälla från och med den tidpunkt då företaget först tillämpade denna standard och i fortsättningen.

64C

Punkterna 65A–65E lades till genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringarna för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta. Ändringarna ska tillämpas på villkorad tilläggsköpeskilling i samband med rörelseförvärv som genomfördes före tillämpningen av denna standard, såsom den utfärdades 2008.

Övergångsbestämmelser

65A

Villkorad köpskilling i samband med rörelseförvärv som genomfördes innan ett företag för första gången tillämpade denna standard såsom den utfärdades 2008 ska inte justeras vid den första tillämpningen av denna standard. Punkterna 65B–65E ska tillämpas i den efterföljande redovisningen av dessa saldon. Punkterna 65B–65E ska inte tillämpas på redovisning av villkorad tilläggsköpeskilling i samband med rörelseförvärv om tidpunkten för förvärvet sammanföll med eller inföll efter den tidpunkt då företaget för första gången tillämpade denna standard såsom den utfärdades 2008. I punkterna 65B–65E avser rörelseförvärv enbart rörelseförvärv som genomfördes före tillämpningen av denna standard såsom den utfärdades 2008.

65B

Om ett avtal om ett rörelseförvärv innehåller en möjlighet att justera anskaffningsvärdet baserat på framtida händelser ska förvärvaren inkludera detta justeringsbelopp i anskaffningsvärdet vid tidpunkten för förvärvet, om justeringen är sannolik och kan värderas på ett tillförlitligt sätt.

65C

Ett avtal om ett rörelseförvärv kan tillåta justeringar av anskaffningsvärdet för förvärvet baserat på en eller flera framtida händelser. Justeringen kan exempelvis vara beroende av att en viss vinstnivå ska upprätthållas eller uppnås under kommande perioder eller av att marknadskursen för de emitterade instrumenten ska upprätthållas. När förvärvet redovisas för första gången är det vanligen möjligt att uppskatta beloppet för eventuella sådana justeringar, utan att informationens tillförlitlighet påverkas negativt, även om viss osäkerhet kan råda. Om de framtida händelserna inte inträffar, eller om uppskattningarna behöver revideras, ändras anskaffningsvärdet för rörelseförvärvet i enlighet med detta.

65D

Om ett avtal om ett rörelseförvärv innehåller en sådan möjlighet att justera anskaffningsvärdet för förvärvet görs emellertid ingen ändring av anskaffningsvärdet vid första redovisningen av förvärvet om justeringen antingen inte är sannolik eller inte kan värderas på ett tillförlitligt sätt. Om denna justering senare blir sannolik och kan värderas på ett tillförlitligt sätt ska denna ytterligare ersättning behandlas som en justering av anskaffningsvärdet.

65E

Under vissa omständigheter kan förvärvaren behöva göra en efterföljande betalning till säljaren som ersättning för en värdeminskning på de erlagda tillgångarna, emitterade egetkapitalinstrumenten eller uppkomna eller övertagna skulderna som ingår i förvärvarens åtaganden i utbyte mot det bestämmande inflytandet över den förvärvade enheten. Detta är fallet när förvärvaren exempelvis har garanterat marknadskursen på de egetkapitalinstrument eller skuldebrev som är emitterade som del av anskaffningsvärdet för rörelseförvärvet och måste emittera ytterligare egetkapitalinstrument eller skuldebrev för att återställa det ursprungligen fastställda anskaffningsvärdet. I sådana fall redovisas ingen ökning av anskaffningsvärdet för förvärvet. När det gäller egetkapitalinstrument kvittas det verkliga värdet av tillkommande betalningar mot en motsvarande minskning av värdet på de instrument som ursprungligen emitterades. När det gäller skuldebrev betraktas tillkommande betalningar som en minskning av överkurs eller en ökning av underkurs på den ursprungliga emissionen.

Vägledning vid tillämpning

I bilaga B ändras punkt B56 och en fotnot till punkt B56, en rubrik efter punkt B62 och punkterna B62A och B62B läggs till.

FASTSTÄLLANDE AV VAD SOM UTGÖR DEL AV RÖRELSEFÖRVÄRVET (TILLÄMPNING AV PUNKTERNA 51 OCH 52)

Förvärvarens aktierelaterade tilldelningar som byts mot tilldelningar som innehas av det förvärvade företagets anställda (tillämpning av punkt 52 (b))

B56

En förvärvare kan byta sina aktierelaterade tilldelningar (utbytestilldelningar) mot tilldelningar som innehas av anställda i det förvärvade företaget (1) (utbytestilldelningar). Byten av aktieoptioner eller andra aktierelaterade tilldelningar i samband med ett rörelseförvärv redovisas som modifieringar av aktierelaterade tilldelningar enligt IFRS 2 Aktierelaterade ersättningar. Om förvärvaren ersätter tilldelningarna avseende det förvärvade företaget, ska antingen hela eller en del av det marknadsbaserade värdet på det förvärvade företagets utbytestilldelningar innefattas i beräkningen av den överförda köpeskillingen i rörelseförvärvet. Punkterna B57–B62 ger vägledning om hur det marknadsbaserade värdet ska fördelas.

I situationer då det förvärvade företagets tilldelningar skulle löpa ut som en följd av rörelseförvärvet och om förvärvaren ersätter dessa tilldelningar utan att vara skyldig att göra det, ska alla marknadsbaserade värden för utbytestilldelningar redovisas som ersättningskostnad i enlighet med IFRS 2 i bokslut som upprättas efter förvärvet. Ingen del av det marknadsbaserade värdet på dessa tilldelningar ska alltså inkluderas i beräkningen av den köpeskilling som överförs i rörelseförvärvet. Förvärvaren är förpliktad att ersätta det förvärvade företagets tilldelningar om det förvärvade företaget eller dess anställda har möjlighet att framtvinga utbyte. Vid tillämpningen av denna vägledning är exempelvis förvärvaren förpliktad att byta ut det förvärvade företagets tilldelningar om utbyte krävs enligt

(a)

villkoren i förvärvsavtalet,

(b)

villkoren i det förvärvade företagets tilldelningar, eller

(c)

tillämpliga lagar eller föreskrifter.

Aktierelaterade ersättningar som regleras med det förvärvade företagets egetkapitalinstrument

B62A

Det förvärvade företaget kan ha utestående aktierelaterade ersättningstransaktioner som förvärvaren inte byter ut mot sina aktierelaterade ersättningstransaktioner. Om de är oantastbara ingår dessa aktierelaterade ersättningstransaktioner för det förvärvade företaget i det icke-kontrollerande intresset i det förvärvade företaget och värderas enligt sitt marknadsbaserade värde. Om de inte är oantastbara värderas de enligt sitt marknadsbaserade värde som om tidpunkten för förvärvet var tilldelningsdatumet enligt punkterna 19 och 30.

B62B

Det marknadsbaserade värdet av antastbara aktierelaterade ersättningar fördelas till icke-kontrollerande intressen på basis av det som ger störst resultat av antingen den fullgjorda intjänandeperioden proportion till hela intjänandeperioden eller den ursprungliga intjänandeperioden för den aktierelaterade ersättningstransaktionen. Saldot fördelas till tjänster efter förvärvet.

Bilaga till ändringar i IFRS 3

Ändringar i andra standarder

IFRS 7    Finansiella instrument: Upplysningar

Punkt 44B ändras och punkt 44K läggs till.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

44B

IFRS 3 (reviderad 2008) innebar att punkt 3 c ströks. Ett företag ska tillämpa denna ändring för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IFRS 3 (reviderad 2008) för en tidigare period ska också ändringen tillämpas för denna tidigare period. Ändringen gäller dock inte för villkorad tilläggsköpeskilling i samband med ett rörelseförvärv som genomfördes före tillämpningen av IFRS 3 (reviderad 2008). I stället ska ett företag redovisa sådan ersättning enligt punkterna 65A–65E i IFRS 3 (ändrad 2010).

44K

Punkt 44B ändrades genom Förbättringar av IFRS i maj 2010. Ett företag ska tillämpa denna ändring för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten.

IAS 32    Finansiella instrument: Klassificering

Punkt 97B ändras och punkt 97G läggs till.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

97B

IFRS 3 (reviderad 2008) innebar att punkt 4 (c) ströks. Ett företag ska tillämpa denna ändring för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IFRS 3 (reviderad 2008) för en tidigare period ska också ändringen tillämpas för denna tidigare period. Ändringen gäller dock inte för villkorad tilläggsköpeskilling i samband med ett rörelseförvärv som genomfördes före tillämpningen av IFRS 3 (reviderad 2008). I stället ska ett företag redovisa sådan ersättning enligt punkterna 65A–65E i IFRS 3 (ändrad 2010).

97G

Punkt 97B ändrades genom Förbättringar av IFRS i maj 2010. Ett företag ska tillämpa denna ändring för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten.

IAS 39    Finansiella instrument: Redovisning och värdering

Punkt 103D ändras och punkt 103N läggs till.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNG

103D

IFRS 3 (reviderad 2008) medförde att punkt 2 f ströks. Ett företag ska tillämpa denna ändring för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IFRS 3 (reviderad 2008) för en tidigare period ska ändringen också tillämpas för denna tidigare period. Ändringen gäller dock inte för villkorad tilläggsköpeskilling till följd av ett rörelseförvärv som genomfördes före tillämpningen av IFRS 3 (reviderad 2008). Ett företag ska i stället redovisa sådana vederlag i enlighet med punkterna 65A–65E i IFRS 3 (ändrad 2010).

103N

Punkt 103D ändrades genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa denna ändring för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten.

Ändringar i IFRS 7    Finansiella instrument: Upplysningar

Punkt 32A läggs till. Punkt 34 och punkterna 36–38 ändras. Punkt 44L läggs till.

KARAKTÄREN OCH OMFATTNINGEN AV RISKER TILL FÖLJD AV FINANSIELLA INSTRUMENT

32A

Genom att kvalitativa upplysningar lämnas i samband med kvantitativa upplysningar kan användarna koppla ihop relaterade upplysningar och därmed få en helhetsbild av typen och omfattningen av risker som finansiella instrument ger upphov till. Samspelet mellan kvalitativa och kvantitativa upplysningar bidrar till information som gör det lättare för användarna att bedöma företagets riskexponering.

Kvantitativa upplysningar

34

För varje typ av risk som härrör från finansiella instrument ska ett företag lämna följande:

(a)

Sammanfattande kvantitativa uppgifter om företagets exponering mot denna risk i slutet av rapporteringsperioden. Dessa upplysningar ska baseras på information som internt rapporteras till nyckelpersoner i ledande ställning inom företaget (enligt definitionen i IAS 24 Upplysningar om närstående), till exempel företagets styrelse eller verkställande direktör.

(b)

De upplysningar som krävs enligt punkterna 36–42, om dessa inte tillhandahålls i enlighet med a.

(c)

Uppgifter om koncentrationer av risker, om detta inte framgår av de upplysningar som görs i enlighet med a och b.

Kreditrisk

36

För varje klass av finansiella instrument ska ett företag ange följande:

(a)

Det belopp som bäst motsvarar den maximala kreditriskexponeringen i slutet av rapporteringsperioden utan hänsyn till erhållna säkerheter eller andra former av kreditförstärkning (till exempel nettningsöverenskommelser som inte uppfyller förutsättningarna för en nettoredovisning enligt IAS 32). Denna upplysning krävs inte för finansiella instrument vars redovisade värde bäst motsvarar den maximala kreditriskexponeringen.

(b)

En beskrivning av erhållna säkerheter eller andra former av kreditförstärkning, och de finansiella effekterna av dessa (till exempel en bedömning av i vilken utsträckning erhållna säkerheter och andra former av kreditförstärkning minskar kreditrisken) med avseende på det belopp som bäst motsvarar den maximala kreditriskexponeringen (om uppgifter har lämnats om detta i enlighet med (a) eller motsvaras av ett finansiellt instruments redovisade värde).

(c)

Information om kreditkvaliteten på finansiella tillgångar som varken har förfallit till betalning eller är nedskrivningsbara.

(d)

[struken]

Finansiella tillgångar som antingen är förfallna till betalning eller nedskrivna

37

För varje klass av finansiella tillgångar ska ett företag ange följande:

(a)

En analys av hur länge de finansiella tillgångarna är förfallna, men inte nedskrivna, i slutet av rapporteringsperioden.

(b)

En analys av finansiella tillgångar som är individuellt bestämda såsom nedskrivningsbara i slutet av rapporteringsperioden, inklusive de faktorer som företaget beaktar för att bestämma om tillgången är nedskrivningsbar.

(c)

[struken]

Erhållna säkerheter och andra former av kreditförstärkning

38

Om ett företag har erhållit finansiella eller icke-finansiella tillgångar under perioden genom att ta kontroll över säkerheter eller ta i anspråk andra former av kreditförstärkning (till exempel garantier) och sådana tillgångar uppfyller kriterierna för redovisning enligt andra standarder, ska företaget ange följande för tillgångar som innehas på balansdagen:

(a)

Typen av tillgångar och deras redovisade värden.

(b)

Sina strategier för att avyttra tillgångarna eller använda dem i rörelsen, när tillgångarna inte är direkt konverteringsbara till kontanter.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNG

44L

Genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010 lades punkt 32A till och punkt 34 och punkterna 36–38 ändrades. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2011 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar dessa ändringar för en tidigare period ska det lämna upplysningar om detta.

Ändringar i IAS 1    Utformning av finansiella rapporter

Före punkt 106 har en rubrik lagts till. Punkt 106 ändras. Efter punkt 106 har en rubrik och punkten 106A lagts till. Punkt 107 ändras. Punkt 139F läggs till.

STRUKTUR OCH INNEHÅLL

Rapport över förändringar i eget kapital

Information som ska finnas i rapporten över förändringar i eget kapital

106

Ett företag ska redovisa en rapport över förändringar i eget kapital i enlighet med punkt 10. Rapporten över förändringar i eget kapital ska innehålla följande information:

(a)

Totalresultat för perioden, med separat angivelse av de sammanlagda belopp som är hänförliga till moderföretagets ägare och till innehav utan bestämmande inflytande.

(b)

För varje komponent i eget kapital, effekterna av retroaktiv tillämpning eller retroaktiv omräkning redovisade enligt IAS 8.

(c)

[utgår]

(d)

För varje komponent i eget kapital, en avstämning mellan det redovisade värdet vid periodens början och slut med separata upplysningar om förändringar beroende på

(i)

resultat,

(ii)

övrigt totalresultat, och

(iii)

transaktioner med ägare i deras egenskap av ägare, utvisande separata tillskott från och värdeöverföringar till ägare och ändringar i ägarandelar i dotterföretag som inte leder till en förlust av bestämmande inflytande.

Information som ska finnas i rapporten över förändringar i eget kapital

106A

För varje komponent i eget kapital ska företaget, antingen i rapporten över förändringar i eget kapital eller i noterna, lämna en analys av övrigt totalresultat per post (se punkt 106(d)(ii)).

107

Ett företag ska, antingen i rapporten över förändringar i eget kapital eller i noterna, ange utdelning som är redovisad som värdeöverföring till ägare under perioden och tillhörande utdelning per aktie.

ÖVERGÅNG OCH IKRAFTTRÄDANDE

139F

Punkterna 106 och 107 ändras och punkt 106A läggs till genom Förändringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2011 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten.

Övergångsbestämmelser för ändringar till följd av IAS 27    Koncernredovisning och separata finansiella rapporter

Ändringar i IFRS

IAS 21    Effekterna av ändrade valutakurser

Punkt 60B ändras och punkt 60D läggs till.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

60B

IAS 27 (ändrad 2008) innebar att punkterna 48A–48D lades till och att punkt 49 ändrades. Ett företag ska hädanefter tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 27 (ändrad 2008) för en tidigare period, ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.

60D

Punkt 60B ändrades genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa ändringen för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten.

IAS 28    Innehav i intresseföretag

Punkt 41B ändras och punkt 41E läggs till.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

41B

IAS 27 (ändrad 2008) innebar att punkterna 18, 19 och 35 ändrades och att punkt 19A lades till. Ett företag ska hädanefter tillämpa ändringen till punkt 35 retroaktivt och ändringarna till punkterna 18 och 19 och punkt 19A för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 27 (ändrad 2008) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för den tidigare perioden.

41E

Punkt 41B ändrades genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa ändringen för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringen före den 1 juli 2010 ska det upplysa om detta.

IAS 31    Andelar i joint ventures

Punkt 58A ändras och punkt 58D läggs till.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

58A

IAS 27 (ändrad 2008) innebar att punkterna 45 och 46 ändrades och att punkterna 45A och 45B lades till. Ett företag ska hädanefter tillämpa ändringen till punkt 46 retroaktivt och ändringarna till punkt 45 och punkterna 45A och 45B för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 27 (ändrad 2008) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för den tidigare perioden.

58D

Punkt 58A ändrades genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa ändringen för räkenskapsår som börjar den 1 juli 2010 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringen före den 1 juli 2010 ska det upplysa om detta.

Ändringar i IAS 34    Delårsrapportering

INNEHÅLLET I EN DELÅRSRAPPORT

Betydande händelser och transaktioner

15

Ett företag ska i delårsrapporten redogöra för händelser och transaktioner som är av vikt för att förstå förändringarna i företagets finansiella ställning och utveckling sedan slutet av den senaste årliga rapporteringsperioden. Upplysningarna om dessa händelser och transaktioner ska uppdatera den relevanta information som ges i den senaste årsrapporten.

15A

En användare av en delårsrapport förutsätts ha tillgång till företagets senaste årsredovisning. Därför behöver inte noterna i en delårsrapport innehålla förhållandevis obetydliga kompletteringar av sådant som har angetts i noterna i den senaste årsredovisningen.

15B

Här följer en förteckning över händelser och transaktioner för vilka information ska ges om de är betydande: Förteckningen är dock inte uttömmande.

(a)

Nedskrivning av varulager till nettoförsäljningsvärde och återföring härav.

(b)

Nedskrivning av finansiella tillgångar, materiella anläggningstillgångar, immateriella tillgångar eller andra tillgångar och återföring av nedskrivning.

(c)

Återföring av tidigare avsättningar för omstruktureringsutgifter.

(d)

Förvärv och avyttring av materiella anläggningstillgångar.

(e)

Åtaganden att förvärva materiella anläggningstillgångar.

(f)

Uppgörelser vid rättstvister.

(g)

Rättelser av fel i tidigare perioder.

(h)

Förändrade verksamhetsmässiga eller ekonomiska förutsättningar som påverkar det verkliga värdet av företagets finansiella tillgångar och finansiella skulder oavsett om dessa tillgångar eller skulder redovisas som verkligt värde eller upplupet anskaffningsvärde.

(i)

Eventuell underlåtenhet att betala lån eller avtalsbrott gällande ett låneavtal som inte har åtgärdats på eller före slutet av rapporteringsperioden.

(j)

Transaktioner med närstående.

(k)

Överföringar mellan nivåer beträffande den hierarki för verkligt värde som använts för att bedöma det verkliga värdet av finansiella instrument.

(l)

Ändringar i klassificeringen av finansiella tillgångar till följd av en ändring vad beträffar tillgångarnas syfte eller användning.

(m)

Förändrade eventualförpliktelser och eventualtillgångar.

15C

Enstaka IFRS ger vägledning om upplysningar för många av de poster som anges i punkt 15B. När en händelse eller transaktion är av vikt för att förstå företagets förändrade finansiella ställning eller resultat sedan den senaste årliga rapporteringsperioden ska delårsrapporten innehålla en förklaring och uppdatering av den relevanta information som ges i bokslutet över den senaste årliga rapporteringsperioden.

16–18

[Struken]

Övriga upplysningar

16A

Förutom att ge information om betydande händelser och transaktioner i enlighet med punkt 15 och punkt 15C ska ett företag lämna följande information i noterna till delårsrapporten om denna inte anges på annan plats i delårsrapporten. Informationen ska vanligtvis redovisas från räkenskapsårets början till balansdagen.

(a)

Ett uttalande om att samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder har använts i delårsrapporten som i den senaste årsredovisningen eller, om dessa principer eller metoder har ändrats, en beskrivning av ändringens karaktär och effekt.

(b)

Kommentarer som förklarar säsongsvariationer eller cykliska effekter som påverkat verksamheten under delåret.

(c)

Karaktär och storlek på poster som påverkar tillgångar, skulder, eget kapital, nettoresultat eller kassaflöden som på grund av karaktär, storlek eller frekvens är ovanliga.

(d)

Uppgifter om de effekter av ändrade uppskattningar som anges i de tidigare delårsrapporterna för samma räkenskapsår eller under tidigare räkenskapsår.

(e)

Upplysning om emissioner, återköp och återbetalningar avseende skuldebrev, aktier och andra aktierelaterade värdepapper.

(f)

Utdelning (ackumulerad eller per aktie), uppdelad på stamaktier och andra aktier.

(g)

följande segmentinformation (segmentinformation krävs i ett företags delårsrapport endast om IFRS 8, Rörelsesegment, kräver att företaget lämnar segmentinformation i årsredovisningen)

(i)

Intäkter från externa kunder om de ingår i värderingen av segmentets resultaträkning som granskas av den högste verkställande beslutsfattaren eller på annat sätt regelbundet lämnas till den högste verkställande beslutsfattaren.

(ii)

Intäkter från andra segment, om de ingår i värderingen av segmentets resultaträkning som granskas av den högste verkställande beslutsfattaren eller på annat sätt regelbundet lämnas till den högste verkställande beslutsfattaren.

(iii)

Värdering av segmentets resultaträkning.

(iv)

Sammanlagda tillgångar som berörs av väsentliga förändringar i förhållande till de belopp som lämnats i den senaste årsredovisningen.

(v)

Beskrivning av skillnaderna i förhållande till den senaste årsredovisningen vad gäller segmentsindelning eller värderingen av segmentets resultaträkning.

(vi)

Avstämning mellan värderingen av resultaträkningen för det segment för vilket information skall lämnas och företagets resultaträkning före skattekostnader (skatteintäkter) och avvecklade verksamheter. Om ett företag däremot fördelar poster såsom skattekostnader (skatteintäkter) till ett segment för vilket information skall lämnas kan företaget göra en avstämning mellan värderingen av segmentets sammanlagda rörelseresultat och resultaträkningen efter dessa poster. Väsentliga avstämningsposter skall definieras separat och beskrivas i denna avstämning.

(h)

Händelser efter delårsperiodens slut som inte har tagits upp i delårsboksluten.

(i)

Effekten av förändringar i företagets struktur under delårsperioden, såsom rörelseförvärv, förvärv eller avyttring av dotterföretag samt långsiktiga investeringar, omstruktureringar och avvecklade verksamheter. I händelse av rörelseförvärv ska företaget lämna den information som krävs i IFRS 3 Rörelseförvärv.

(j)

[struken]

IKRAFTTRÄDANDE

49

Punkt 15 ändrades, punkterna 15A–15C och punkt 16A lades till och punkterna 16–18 togs bort genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2011 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringarna för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta.

Ändring i IFRIC 13    Kundlojalitetsprogram

Punkt 10A läggs till.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

10A

Punkt AG2 ändrades genom Förbättringar av IFRS som utfärdades i maj 2010. Ett företag ska tillämpa ändringen för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2011 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringen för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta.

Bilaga

Vägledning vid tillämpning

Punkt AG2 ändras.

AG2

Ett företag kan uppskatta det verkliga värdet av bonuspoäng genom hänvisning till det verkliga värdet av den bonus som de kan lösas in mot. Det verkliga värdet av bonuspoäng omfattar, i tillämpliga fall, följande:

(a)

De rabatter eller förmåner som i annat fall skulle erbjudas de kunder som inte har tjänat in bonuspoäng vid en ursprunglig försäljning.

(b)

Andelen bonuspoäng som inte väntas bli inlöst av kunder.

Om kunder kan välja ur ett bonussortiment, återspeglar det verkliga värdet på bonuspoängen de verkliga värdena för de olika typerna av tillgänglig bonus, viktade i förhållande till den frekvens med vilken varje bonus väntas bli vald.


(1)  I punkterna B56–B62 avser termen ”aktierelaterade tilldelningar” oantastbara eller antastbara aktierelaterade ersättningstransaktioner.


Top