Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2284

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2284 av den 10 december 2021 om tekniska genomförandestandarder för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 vad gäller värdepappersföretags tillsynsrapportering och offentliggörande av information (Text av betydelse för EES)

    EUT L 458, 22.12.2021, p. 48–172 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2284/oj

    22.12.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 458/48


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/2284

    av den 10 december 2021

    om tekniska genomförandestandarder för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 vad gäller värdepappersföretags tillsynsrapportering och offentliggörande av information

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 av den 27 november 2019 om tillsynskrav för värdepappersföretag och om ändring av förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 575/2013, (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 806/2014 (1), särskilt artikel 49.2 och artikel 54.3, och

    av följande skäl:

    (1)

    De rapporteringskrav för värdepappersföretag som föreskrivs i artikel 54 i förordning (EU) 2019/2033 bör anpassas till värdepappersföretagens verksamhet och stå i proportion till de olika värdepappersföretagens storlek och komplexitet. Dessa krav bör särskilt beakta att vissa värdepappersföretag ska anses vara små och icke-sammanlänkade enligt villkoren i artikel 12 i förordning (EU) 2019/2033.

    (2)

    Enligt artikel 54.1 i förordning (EU) 2019/2033 ska små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag lämna information om deras kapitalbasers storlek och sammansättning, kapitalbaskrav, grunden för beräkningen av kapitalbaskraven och verksamhetsnivån med avseende på villkoren i artikel 12.1 i förordning (EU) 2019/2033. Små och icke-sammanlänkade företag är därför inte skyldiga att lämna information på samma detaljnivå som andra värdepappersföretag som omfattas av förordning (EU) 2019/2033. Rapporteringsmallarna för beräkning av K-faktorer bör därför inte vara tillämpliga på små och icke-sammanlänkade företag. Enligt artikel 54.2 tredje stycket i förordning (EU) 2019/2033 är små och icke-sammanlänkade företag dessutom undantagna från att lämna information om koncentrationsrisk och behöriga myndigheter får undanta små och icke-sammanlänkade företag från skyldigheten att lämna information om likviditetskrav.

    (3)

    Alla värdepappersföretag som omfattas av förordning (EU) 2019/2033 bör lämna information om sin verksamhetsprofil och storlek så att de behöriga myndigheterna kan bedöma om dessa värdepappersföretag uppfyller villkoren i artikel 12 i förordning (EU) 2019/2033 för att klassificeras som små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag.

    (4)

    För att skapa transparens för sina investerare och de bredare marknaderna krävs enligt artikel 46 i förordning (EU) 2019/2033 att andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag ska offentliggöra den information som anges i del sex i den förordningen. Små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag omfattas inte av offentliggörandekraven, med undantag för om de emitterar primärkapitaltillskottsinstrument för att garantera transparens för investerare i sådana instrument.

    (5)

    Denna förordning bör förse värdepappersföretagen med mallar och tabeller som ger tillräckligt uttömmande och jämförbar information om sammansättningen av och kvaliteten på deras kapitalbaser. Mer specifikt är det nödvändigt att införa en mall för kvantitativt offentliggörande av information om kapitalbasens sammansättning och en flexibel mall för avstämningen av föreskriven kapitalbas med den reviderade årsredovisningen. Av samma skäl är det också nödvändigt att fastställa en mall med information om de mest relevanta egenskaperna hos de kapitalbasinstrument som värdepappersföretaget emitterar.

    (6)

    För att underlätta genomförandet av kraven på rapportering och offentliggörande av information är det nödvändigt att förbättra överensstämmelsen mellan mallarna för rapportering och offentliggörande av information. Mallen för offentliggörande av information om kapitalbasens sammansättning bör därför nära anpassas till den tillhörande rapporteringsmallen om kapitalbasens storlek och sammansättning. Av samma skäl bör mallen för offentliggörande av information om fullständig avstämning av kapitalbasen mot den reviderade årsredovisningen vara flexibel på så sätt att uppdelningen av mallen baseras på uppdelningen av balansräkningen i värdepappersföretagets reviderade årsredovisning. Mallen för offentliggörande av information om de viktigaste egenskaperna i den föreskrivna kapitalbasen bör dessutom vara en mall i fast format och dess komplexitet bör bero på kapitalbasinstrumentens komplexitet.

    (7)

    För att säkerställa att värdepappersföretagens kostnader för regelefterlevnad inte ökar orimligt och att uppgifternas kvalitet upprätthålls bör kraven på rapportering och offentliggörande av information i största möjliga utsträckning anpassas till varandra. Det är därför lämpligt att i en enda förordning fastställa standarder tillämpliga på både kraven på rapportering och offentliggörande av information.

    (8)

    Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska genomförandestandarder som Europeiska bankmyndigheten (EBA) har lagt fram för kommissionen efter samråd med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten.

    (9)

    EBA har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska genomförandestandarder som den här förordningen grundas på, analyserat potentiella kostnader och fördelar samt begärt rådgivning från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (2).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    TILLSYNSRAPPORTERING

    Artikel 1

    Referensdatum för rapportering

    1.   Den information som avses i artikel 54.1 i förordningen ska rapporteras i enlighet med denna information på följande referensdatum för rapportering:

    a)

    Kvartalsrapportering: Den 31 mars, 30 juni, 30 september och 31 december.

    b)

    Årsrapportering: Den 31 december.

    2.   Värdepappersföretagen får justera de referensdatum för rapportering som avses i punkt 1 om det är tillåtet enligt nationell lagstiftning att rapportera finansiell information baserad på räkenskapsårets utgång som avviker från kalenderåret, så att kvartalsrapporteringen av information görs var tredje månad under respektive räkenskapsår och den årliga rapporteringen vid räkenskapsårets slut.

    Artikel 2

    Överföringsdatum för rapportering

    1.   Den information som avses i artikel 54.1 i förordning (EU) 2019/2033 ska överlämnas senast vid arbetsdagens utgång på följande överföringsdatum:

    a)

    Kvartalsrapportering: Den 12 maj, 11 augusti, 11 november och 11 februari.

    b)

    Årsrapportering: Den 11 februari.

    2.   Om överföringsdatumet är en allmän helgdag i medlemsstaten för den behöriga myndighet som rapporten ska överlämnas till, eller en lördag eller söndag, ska överföringsdatum för rapporteringen vara närmast följande arbetsdag.

    3.   Om värdepappersföretagen rapporterar sin information enligt justerade referensdatum för rapportering baserade på utgången av deras räkenskapsår i enlighet med artikel 1.2 i denna förordning, får överföringsdatumena justeras på motsvarande sätt, så att de får samma överföringsperiod som det justerade referensdatumet för rapportering.

    4.   Värdepappersföretag får lämna oreviderade uppgifter. Om de reviderade uppgifterna avviker från överlämnade oreviderade uppgifter, ska de ändrade, reviderade uppgifterna överlämnas utan onödigt dröjsmål. Vid tillämpning av denna artikel ska oreviderade uppgifter avse uppgifter som inte har blivit föremål för ett uttalande från en extern revisor, medan reviderade uppgifter är uppgifter som har granskats av en extern revisor som har lämnat ett revisionsuttalande.

    5.   Rättelser av de överlämnade rapporterna ska också överlämnas till de behöriga myndigheterna utan onödigt dröjsmål.

    Artikel 3

    Tillämpning av rapporteringskraven på individuell nivå

    För att uppfylla rapporteringskraven i artikel 54 i förordning (EU) 2019/2033 på individuell nivå ska värdepappersföretagen lämna den information som anges i artiklarna 5, 6 och 7 i den här förordningen med den frekvens som anges i den.

    Artikel 4

    Tillämpning av rapporteringskrav på konsoliderad nivå

    För att uppfylla rapporteringskraven i artikel 54 i förordning (EU) 2019/2033 på konsoliderad nivå ska värdepappersföretagen rapportera den information som anges i artiklarna 5 och 6 i den här genomförandeförordningen med den frekvens som anges i den.

    Artikel 5

    Format och frekvens för rapportering från andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag

    1.   Andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag ska kvartalsvis rapportera de uppgifter som krävs enligt artikel 54.1 och 54.2 i förordning (EU) 2019/2033 med hjälp av de mallar som anges i bilaga I till den här förordningen i enlighet med instruktionerna i bilaga II till den här förordningen.

    2.   Andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag som fastställer K-faktorkravet för RtM på basis av K-NPR i enlighet med artikel 21.1 i förordning (EU) 2019/2033 ska kvartalsvis rapportera den information som anges i mallarna C 18.00 till C 24.00 i bilaga I till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/451 (3) i enlighet med instruktionerna i del 2 i bilaga II till den genomförandeförordningen.

    3.   Andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag som tillämpar undantaget i artikel 25.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska kvartalsvis rapportera den information som anges i mall C 34.02 i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2021/451 i enlighet med instruktionerna i del 2 i bilaga II till den genomförandeförordningen.

    4.   Andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag som tillämpar undantaget i artikel 25.5 andra stycket i förordning (EU) 2019/2033 ska kvartalsvis rapportera den information som anges i mall C 25.00 i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2021/451 i enlighet med instruktionerna i del 2 i bilaga II till den genomförandeförordningen.

    Artikel 6

    Format och frekvens för rapportering från små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag

    1.   Små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag ska varje år rapportera den information som anges i mallarna i bilaga III till den här förordningen i enlighet med instruktionerna i bilaga IV till den här förordningen. Värdepappersföretag som omfattas av det undantag som avses i artikel 43.1 andra stycket i förordning (EU) 2019/2033 ska undantas från skyldigheten att lämna den information som anges i mall IF 09.01 i bilaga III till den här förordningen.

    Artikel 7

    Format och frekvens för rapportering från enheter som omfattas av tillämpningen av artikel 8 i förordning (EU) 2019/2033

    Genom undantag från artikel 4 i den här förordningen ska enheter som avses i artikel 8.3 i förordning (EU) 2019/2033, som omfattas av tillämpningen av den artikeln, kvartalsvis rapportera den information som anges i mallarna i bilaga VIII till den här förordningen, i enlighet med instruktionerna i bilaga IX till den här förordningen.

    Artikel 8

    Uppgifternas noggrannhet och information som åtföljer inlämningar

    1.   Värdepappersföretag ska lämna in den information som avses i den här förordningen i de format för datautbyte och presentation som de behöriga myndigheterna anger och samtidigt respektera datapunktsdefinitionen i datapunktsmodellen och de valideringsformler som anges i bilaga V, samt följande specifikationer:

    a)

    Information som inte krävs eller inte är tillämplig får inte ingå i datainlämningen.

    b)

    Numeriska värden ska anges exakt enligt följande konventioner:

    i)

    Datapunkter av datatypen ”monetär” ska anges med en minsta noggrannhet motsvarande tusen enheter.

    ii)

    Datapunkter av datatypen ”procentandel” ska anges per enhet med en minsta noggrannhet motsvarande fyra decimaler.

    iii)

    Datapunkter av datatypen ”heltal” ska anges utan decimaler och med en minsta noggrannhet motsvarande en enhet.

    2.   Värdepappersföretag ska identifieras med hjälp av sin identifieringskod för juridiska personer (LEI). Juridiska personer och motparter som inte är värdepappersföretag ska identifieras genom sin LEI-kod om sådan finns.

    3.   Information som lämnas av värdepappersföretag på grundval av denna förordning ska åtföljas av följande information:

    a)

    Referensdatum för rapportering och referensperiod.

    b)

    Rapporteringsvaluta.

    c)

    Redovisningsstandard.

    d)

    Det rapporterande institutets identifieringskod för juridiska personer (LEI).

    e)

    Konsolideringens omfattning.

    KAPITEL II

    VÄRDEPAPPERSFÖRETAGENS OFFENTLIGGÖRANDE AV INFORMATION

    Artikel 9

    Principer för offentliggörande

    1.   Följande principer ska gälla för den information som ska offentliggöras i enlighet med den här förordningen:

    a)

    Offentliggörandet av informationen ska omfattas av samma nivå av intern kontroll som den som gäller för den förvaltningsberättelse som ingår i värdepappersföretagets årsredovisning.

    b)

    Offentliggörandet av informationen ska vara tydlig och presenteras i en form som är begriplig för användarna av informationen och förmedlas via ett tillgängligt medium. Viktiga budskap ska lyftas fram och vara lätta att hitta. Komplexa frågor ska förklaras på ett enkelt språk. Samhörande information ska presenteras tillsammans.

    c)

    Offentliggöranden av information ska vara meningsfulla och konsekventa över tiden för att göra det möjligt för användare av informationen att jämföra den över redovisningsperioder.

    d)

    Kvantitativ information som offentliggörs ska alltid åtföljas av kvalitativa förklaringar och annan kompletterande information som kan behövas för att användarna ska förstå den, och det ska särskilt anges om det finns väsentliga skillnader jämfört med när motsvarande information senast offentliggjordes.

    Artikel 10

    Värdepappersföretags offentliggörande av information om kapitalbasen

    Värdepappersföretag ska lämna de upplysningar om kapitalbas som krävs enligt artikel 49.1 i förordning (EU) 2019/2033 med hjälp av mallarna i bilaga VI till den här förordningen och i enlighet med de relevanta instruktioner som anges i bilaga VII till den här förordningen.

    Artikel 11

    Allmänna bestämmelser om offentliggörande av information

    1.   När värdepappersföretagen lämnar de uppgifter som avses i artikel 10 i den här förordningen ska de säkerställa att numeriska värden anges exakt i enlighet med följande:

    a)

    Kvantitativa monetära data ska offentliggöras med en minsta noggrannhet motsvarande tusentals enheter.

    b)

    Kvantitativa data som offentliggörs som procentandel ska anges per enhet med en minsta noggrannhet motsvarande fyra decimaler.

    2.   När värdepappersföretagen lämnar den information som avses i artikel 10 i den här förordningen ska de säkerställa att datan är kopplad till samtliga följande uppgifter:

    a)

    Referensdatum och referensperiod för offentliggörande av information.

    b)

    Valutan som offentliggörandet avser.

    c)

    Det offentliggörande institutets namn och, i relevanta fall, identifieringskod för juridiska personer.

    d)

    Den redovisningsstandard som använts, i förekommande fall.

    e)

    Konsolideringsgrunden, i förekommande fall.

    KAPITEL III

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 12

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 10 december 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 314, 5.12.2019, s. 1.

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

    (3)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/451 av den 17 december 2020 om tekniska genomförandestandarder för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 vad gäller instituts tillsynsrapportering och om upphävande av genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 (EUT L 97, 19.3.2021, s. 1).


    BILAGA I

    RAPPORTERING FÖR ANDRA VÄRDEPAPPERSFÖRETAG ÄN SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADEVÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    MALLAR FÖR VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    Mallnummer

    Mallkod

    Mallens/mallgruppens namn

    Kortform

     

     

    KAPITALBAS: Nivå, sammansättning, krav och beräkning

     

    1

    I 01.00

    Kapitalbas

    I1

    2,1

    I 02.01

    Kapitalbaskrav

    I2.1

    2,2

    I 02.02

    Kapitalrelationer

    I2.2

    3

    I 03.00

    Beräkning av kapitalkrav baserat på fasta omkostnader

    I3

    4

    I 04.00

    Beräkning av totala K-faktorkrav

    I4

     

     

    SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

     

    5

    I 05.00

    Verksamhetsnivå – översyn av tröskelvärdena

    I5

     

     

    K-FAKTORKRAV – YTTERLIGARE UPPGIFTER

     

    6,1

    I 06.01

    Förvaltade tillgångar – ytterligare uppgifter om AUM

    I6.1

    6,2

    I 06.02

    Genomsnittligt värde av totala AUM per månad

    I6.2

    6,3

    I 06.03

    Innehav av kundmedel – ytterligare uppgifter om CMH

    I6.3

    6,4

    I 06.04

    Genomsnittligt värde av totala CMH per dag

    I6.4

    6,5

    I 06.05

    Tillgångar under förvaring och administration – ytterligare uppgifter om ASA

    I6.5

    6,6

    I 06.06

    Genomsnittligt värde av totala ASA per dag

    I6.6

    6,7

    I 06.07

    Hantering av kundorder – ytterligare uppgifter om COH

    I6.7

    6,8

    I 06.08

    Genomsnittligt värde av totala COH per dag

    I6.8

    6,9

    I 06.09

    K-nettopositionsrisk – ytterligare uppgifter om K-NPR

    I6.9

    6,1

    I 06.10

    Angiven clearingmarginal – ytterligare uppgifter om CMG

    I6.10

    6,11

    I 06.11

    Motpartsrisk – ytterligare uppgifter om TCD

    I6.11

    6,12

    I 06.12

    Dagliga handelsaktiviteter – ytterligare uppgifter om DTF

    I6.12

    6,13

    I 06.13

    Genomsnittligt värde av totala DTF per dag

    I6.13

     

     

    KONCENTRATIONSRISK

     

    7

    I 07.00

    K-CON – ytterligare uppgifter

    I7

    8,1

    I 08.01

    Koncentrationsrisk – innehav av kundmedel

    I8.1

    8,2

    I 08.02

    Koncentrationsrisk – tillgångar under förvaring och administration

    I8.2

    8,3

    I 08.03

    Koncentrationsrisknivå – totala egna kontantinsättningar

    I8.3

    8,4

    I 08.04

    Koncentrationsrisknivå - totala intäkter

    I8.4

    8,5

    I 08.05

    Exponeringar i handelslagret

    I8.5

    8,6

    I 08.06

    Poster utanför handelslagret och poster utanför balansräkningen

    I8.6

     

     

    LIKVIDITETSKRAV

     

    9

    I 09.00

    Likviditetskrav

    I9

    I 01.00 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING (I1)

    Rad

    Post

    Belopp

    0010

    0010

    KAPITALBAS

     

    0020

    PRIMÄRKAPITAL

     

    0030

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

    0040

    Fullt betalda kapitalinstrument

     

    0050

    Överkursfond

     

    0060

    Balanserade vinstmedel

     

    0070

    Balanserade vinstmedel från föregående år

     

    0080

    Överskott

     

    0090

    Ackumulerat övrigt totalresultat

     

    0100

    Övriga reserver

     

    0110

    Minoritetsintressen som ingår i kärnprimärkapitalet

     

    0120

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

     

    0130

    Övriga medel

     

    0140

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

    0150

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

     

    0160

    (-) Direkta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

     

    0170

    (-) Indirekta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

     

    0180

    (-) Syntetiska innehav av kärnprimärkapitalinstrument

     

    0190

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

     

    0200

    (-) Goodwill

     

    0210

    (-) Övriga immateriella tillgångar

     

    0220

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

     

    0230

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

     

    0240

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av dess kapitalbas

     

    0250

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

     

    0260

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget har ett väsentligt innehav

     

    0270

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

     

    0280

    (-) Övriga avdrag

     

    0290

    Kärnprimärkapital: Övriga kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    0300

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

     

    0310

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

    0320

    Överkursfond

     

    0330

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL (PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT)

     

    0340

    (-) Egna primärkapitaltillskottsinstrument

     

    0350

    (-) Direkta innehav av primärkapitaltillskottsinstrument

     

    0360

    (-) Indirekta innehav av primärkapitaltillskottsinstrument

     

    0370

    (-) Syntetiska innehav av primärkapitaltillskottsinstrument

     

    0380

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

     

    0390

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget har ett väsentligt innehav

     

    0400

    (-) Övriga avdrag

     

    0410

    Primärkapitaltillskott: Övriga kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    0420

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

    0430

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

    0440

    Överkursfond

     

    0450

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

    0460

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

     

    0470

    (-) Direkta innehav av supplementärkapitalinstrument

     

    0480

    (-) Indirekta innehav av supplementärkapitalinstrument

     

    0490

    (-) Syntetiska innehav av supplementärkapitalinstrument

     

    0500

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

     

    0510

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget har ett väsentligt innehav

     

    0520

    Supplementärkapital: Övriga kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    I 02.01 – KAPITALBASKRAV (I2.1)

    Rad

    Post

    Belopp

    0010

    0010

    Kapitalbaskrav

     

    0020

    Permanent minimikapitalkrav

     

    0030

    Krav baserat på fasta omkostnader

     

    0040

    Totala K-faktorkrav

     

     

    Övergångskrav för kapitalbasen

     

    0050

    Övergångskrav baserat på kapitalbaskrav enligt kapitalkravsförordningen

     

    0060

    Övergångskrav baserat på krav på fasta omkostnader

     

    0070

    Övergångskrav för värdepappersföretag som tidigare bara omfattades av ett startkapitalkrav

     

    0080

    Övergångskrav baserat på startkapitalkravet vid auktorisationen

     

    0090

    Övergångskrav för värdepappersföretag som inte är auktoriserade att tillhandahålla vissa tjänster

     

    0100

    Övergångskrav på minst 250 000  euro

     

     

    Memorandumposter

     

    0110

    Ytterligare kapitalbaskrav

     

    0120

    Riktlinje för ytterligare kapitalbas

     

    0130

    Totalt kapitalbaskrav

     

    IF 02.02 – KAPITALRELATIONER (IF2.2)

    Rad

    Post

    Belopp

    0010

    0010

    Kärnprimärkapitalkvot

     

    0020

    Överskott (+)/underskott (-) av kärnprimärkapital

     

    0030

    Primärkapitalkvot

     

    0040

    Överskott (+)/underskott (-) av primärkapital

     

    0050

    Kapitalbaskvot

     

    0060

    Överskott (+)/underskott (-) av totalt kapital

     

    I 03.00 – BERÄKNING AV KRAV PÅ FASTA OMKOSTNADER (I3)

     

     

    Belopp

    Rad

    Post

    0010

    0010

    Krav baserat på fasta omkostnader

     

    0020

    Årliga fasta omkostnader från föregående år efter vinstutdelning

     

    0030

    Totala kostnader för föregående år efter vinstutdelning

     

    0040

    Varav: Fasta kostnader som tredje parter ådragit sig för värdepappersföretagens räkning

     

    0050

    (-) Totala avdrag

     

    0060

    (-) Personalens bonusar och annan ersättning

     

    0070

    (-) Anställdas, styrelseledamöters och delägares vinstandelar

     

    0080

    (-) Övriga diskretionära utbetalningar av vinster och rörlig ersättning

     

    0090

    (-) Delad provision och avgifter som ska betalas

     

    0100

    (–) Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter och som tas ut av kunder

     

    0110

    (-) Avgifter till anknutna ombud

     

    0120

    (-) Ränta som betalas till kunder för kundmedel, om detta är efter företagets gottfinnande

     

    0130

    (-) Icke återkommande kostnader från extraordinär verksamhet

     

    0140

    (-) Skattekostnader

     

    0150

    (-) Förluster från handel för egen räkning med finansiella instrument

     

    0160

    (-) Avtalsbaserade vinst- och förlustöverföringsavtal

     

    0170

    (-) Råvarukostnader

     

    0180

    (-) Inbetalningar till en fond för allmän bankrisk

     

    0190

    (-) Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen

     

    0200

    Prognosticerade fasta omkostnader för innevarande år

     

    0210

    Variation i fasta omkostnader (%)

     

    I 04.00 – BERÄKNINGAR AV TOTALA K-FAKTORKRAV (I4)

     

     

    Faktorbelopp

    K-faktorkrav

    Rad

    Post

    0010

    0020

    0010

    TOTALA K-FAKTORKRAV

     

     

    0020

    Risk för kunden

     

     

    0030

    Förvaltade tillgångar

     

     

    0040

    Innehav av kundmedel - på separerade konton

     

     

    0050

    Innehav av kundmedel - på icke-separerade konton

     

     

    0060

    Tillgångar under förvaring och administration

     

     

    0070

    Hantering av kundorder – kontanttransaktioner

     

     

    0080

    Hantering av kundorder – derivattransaktioner

     

     

    0090

    Marknadsrisk

     

     

    0100

    K-nettopositionsriskkrav

     

     

    0110

    Angiven clearingmarginal

     

     

    0120

    Företagsrisk

     

     

    0130

    Motpartsrisk

     

     

    0140

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner

     

     

    0150

    Daglig handelsaktivitet – derivattransaktioner

     

     

    0160

    K-koncentrationsriskkrav

     

     

    I 05.00 – VERKSAMHETSNIVÅ – ÖVERSYN AV TRÖSKELVÄRDEN (I5)

     

     

    Belopp

    Rad

    Post

    0010

    0010

    (Kombinerade) förvaltade tillgångar

     

    0020

    (Kombinerad) hantering av kundorder – kontanttransaktioner

     

    0030

    (Kombinerad) hantering av kundorder – derivat

     

    0040

    Tillgångar under förvaring och administration

     

    0050

    Innehav av kundmedel

     

    0060

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner och derivattransaktioner

     

    0070

    Nettopositionsrisk

     

    0080

    Angiven clearingmarginal

     

    0090

    Motpartsrisk

     

    0100

    (Kombinerad) balansomslutning i och utanför balansräkningen

     

    0110

    Kombinerade totala årliga bruttointäkter

     

    0120

    Totala årliga bruttointäkter

     

    0130

    (-) Gruppintern del av de årliga bruttointäkterna

     

    0140

    Varav: Intäkter från mottagande och vidarebefordran av order

     

    0150

    Varav: Intäkter från orderutförande

     

    0160

    Varav: Intäkter från handel för egen räkning

     

    0170

    Varav: Intäkter från portföljförvaltning

     

    0180

    Varav: Intäkter från investeringsrådgivning

     

    0190

    Varav: Intäkter från garantiverksamhet för finansiella instrument/placering på grundval av ett fast åtagande

     

    0200

    Varav: Intäkter från placeringar utan fast åtagande

     

    0210

    Varav: Intäkter från driften av en MTF

     

    0220

    Varav: Intäkter från driften av en OTF

     

    0230

    Varav: Intäkter från förvaring och administration av finansiella instrument

     

    0240

    Varav: Intäkter från beviljande av krediter eller lån till investerare

     

    0250

    Varav: Intäkter från rådgivning till företag om kapitalstruktur, företagsstrategi och liknande frågor samt rådgivning och tjänster vid fusioner och företagsuppköp

     

    0260

    Varav: Intäkter från valutatjänster

     

    0270

    Varav: Investeringsanalys och finansiell analys

     

    0280

    Varav: Intäkter från tjänster i samband med garantigivning

     

    0290

    Varav: Investeringstjänster och sidoverksamhet med anknytning till derivat

     

    I 06.00   Ytterligare uppgifter om K-faktorn (I 06)

    I 06.01   Förvaltade tillgångar – ytterligare uppgifter om AUM

     

     

    Faktorbelopp

     

     

    Månad t

    Månad t-1

    Månad t-2

     

     

    0010

    0020

    0030

    0010

    Totalt AUM (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    0020

    Varav: AUM – Diskretionär portföljförvaltning

     

     

     

    0030

    Varav: AUM har formellt delegerats till en annan enhet

     

     

     

    0040

    AUM – Kontinuerlig icke-skönsmässig rådgivning

     

     

     

    I 06.02   Förvaltade tillgångar per månad

     

     

    Värden vid månadsslut

     

     

    Månad t-3

    Månad t-4

    Månad t-5

    Månad t-6

    Månad t-7

    Månad t-8

    Månad t-9

    Månad t-10

    Månad t-11

    Månad t-12

    Månad t-13

    Månad t-14

    Månad t-15

    Månad t-16

     

     

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

    0070

    0080

    0090

    0100

    0110

    0120

    0130

    0140

    0010

    Totala förvaltade tillgångar per månad

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0020

    Förvaltade tillgångar per månad – diskretionär portföljförvaltning

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0030

    varav: Tillgångar som formellt har delegerats till en annan enhet

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0040

    Förvaltade tillgångar per månad – kontinuerlig icke-diskretionär rådgivning

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    I 06.03   Innehav av kundmedel – ytterligare uppgifter om CMH

     

     

    Faktorbelopp

     

     

    Månad t

    Månad t-1

    Månad t-2

     

     

    0010

    0020

    0030

    0010

    CMH – Separerade konton (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    0020

    CMH – Icke-separerade konton (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    I 06.04   Genomsnittligt värde av det totala innehavet av kundmedel per dag

     

     

    Genomsnittligt värde per månad av det totala innehavet av kundmedel per dag

     

     

    Månad t-3

    Månad t-4

    Månad t-5

    Månad t-6

    Månad t-7

    Månad t-8

    Månad t-9

    Månad t-10

     

     

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

    0070

    0080

    0010

    Totalt innehav av kundmedel per dag - på separerade konton

     

     

     

     

     

     

     

     

    0020

    Totalt innehav av kundmedel per dag - på icke separerade konton

     

     

     

     

     

     

     

     

    I 06.05   Tillgångar under förvaring och administration – ytterligare uppgifter om ASA

     

     

    Faktorbelopp

     

     

    Månad t

    Månad t-1

    Månad t-2

     

     

    0010

    0020

    0030

    0010

    Totalt ASA (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    0020

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 2)

     

     

     

    0030

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 3)

     

     

     

    0040

    Varav: Tillgångar som formellt har delegerats till en annan finansiell enhet

     

     

     

    0050

    Varav: Tillgångar i en annan finansiell enhet som formellt har delegerats till värdepappersföretaget

     

     

     

    I 06.06   Genomsnittligt värde av de totala tillgångarna under förvaring och administration per dag

     

     

    Genomsnittligt värde per månad av ASA-värdena per dag

     

     

    Månad t-3

    Månad t-4

    Månad t-5

    Månad t-6

    Månad t-7

    Månad t-8

    Månad t-9

    Månad t-10

     

     

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

    0070

    0080

    0010

    Tillgångar under förvaring och administration

     

     

     

     

     

     

     

     

    0020

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 2)

     

     

     

     

     

     

     

     

    0030

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 3)

     

     

     

     

     

     

     

     

    0040

    Varav: Tillgångar som formellt har delegerats till en annan finansiell enhet

     

     

     

     

     

     

     

     

    0050

    Varav: Tillgångar i en annan finansiell enhet som formellt har delegerats till värdepappersföretaget

     

     

     

     

     

     

     

     

    I 06.07   Hantering av kundorder – ytterligare uppgifter om COH

     

     

    Faktorbelopp

     

     

    Månad t

    Månad t-1

    Månad t-2

     

     

    0010

    0020

    0030

    0010

    COH – Kontanttransaktioner (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    0020

    Varav: Utförande av kundorder

     

     

     

    0030

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

     

     

     

    0040

    COH – Derivat (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    0050

    Varav: Utförande av kundorder

     

     

     

    0060

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

     

     

     

    I 06.08   Genomsnittligt värde av det totala innehavet av kundmedel per dag

     

     

    Genomsnittligt värde per månad av de totala kundorder som hanteras per dag

     

     

    Månad t-3

    Månad t-4

    Månad t-5

    Månad t-6

    Månad t-7

     

     

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0010

    Total hantering av kundorder per dag – kontantvärde

     

     

     

     

     

    0020

    Varav: Utförande av kundorder

     

     

     

     

     

    0030

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

     

     

     

     

     

    0040

    Total hantering av kundorder per dag – derivat

     

     

     

     

     

    0050

    Varav: Utförande av kundorder

     

     

     

     

     

    0060

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

     

     

     

     

     

    I 06.09   K-Nettopositionsrisk – ytterligare uppgifter om K-NPR

     

     

    K-faktorkrav / belopp

     

    0010

    0010

    Totalt för schablonmetoden

     

    0020

    Positionsrisk

     

    0030

    Egetkapitalinstrument

     

    0040

    Skuldinstrument

     

    0050

    Varav: värdepapperiseringar

     

    0055

    Särskild metod för positionsrisk i företag för kollektiva investeringar (fond)

     

    0060

    Valutakursrisk

     

    0070

    Råvarurisk

     

    0080

    Metod med interna modeller

     

    I 06.10   Angiven clearingmarginal – ytterligare uppgifter om CMG

    Clearingmedlem

    Bidrag till den totala marginal som krävs per dag

    Namn

    Kod

    Typ av kod

    Det högsta beloppet för den totala marginalen

    Det näst högsta beloppet för den totala marginalen

    Det tredje högsta beloppet för den totala marginalen

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

     

     

     

     

     

     

    I 06.11   Motpartsrisk – ytterligare uppgifter om TCD

     

     

    K-faktorkrav

    Exponering värde

    Ersättningskostnad (RC)

    Potentiell framtida exponering (PFE)

    Säkerhet (C)

     

     

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

     

    Uppdelning per metod för att fastställa exponeringsvärdet

    0010

    Tillämpning av IFR: K-TCD

     

     

     

     

     

    0020

    Alternativa metoder: Exponeringsvärde fastställt i enlighet med CRR

     

     

     

     

     

    0030

    SA-CCR

     

     

     

     

     

    0040

    Förenklad SA-CCR

     

     

     

     

     

    0050

    Ursprunglig åtagandemetod

     

     

     

     

     

    0060

    Alternativa metoder: Fullständig tillämpning av regelverket i CRR

     

     

     

     

     

    0070

    Memorandumpost: CVA-del

     

     

     

     

     

    0080

    varav: Beräknat i enlighet med regelverket i CRR

     

     

     

     

     

     

    Uppdelning per typ av motpart

    0090

    Nationella regeringar, centralbanker och offentliga organ

     

     

     

     

     

    0100

    Kreditinstitut och värdepappersföretag

     

     

     

     

     

    0110

    Övriga motparter

     

     

     

     

     

    I 06.12   Dagliga handelsaktiviteter – ytterligare uppgifter om DTF

     

     

    Faktorbelopp

     

     

    Månad t

    Månad t-1

    Månad t-2

     

     

    0010

    0020

    0030

    0010

    Total DTF – kontanttransaktioner (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    0020

    Total DTF – derivattransaktioner (genomsnittliga belopp)

     

     

     

    I 06.13   Genomsnittligt värde av den totala dagliga handelsaktiviteten

     

     

    Genomsnittligt värde per månad av de totala dagliga handelsaktiviteterna

     

     

    Månad t-3

    Månad t-4

    Månad t-5

    Månad t-6

    Månad t-7

    Månad t-8

    Månad t-9

    Månad t-10

     

     

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

    0070

    0080

    0010

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner

     

     

     

     

     

     

     

     

    0020

    Daglig handelsaktivitet – derivattransaktioner

     

     

     

     

     

     

     

     

    I 07.00 – YTTERLIGARE UPPGIFTER OM K-CON (I7)

    Motpartens ID

    Exponeringar i handelslagret som överskrider de gränsvärden som anges i artikel 37.1 i IFR

    Kod

    Typ av kod

    Namn

    Grupp eller individuellt

    Typ av motpart

    Exponeringsvärde (EV)

    Exponeringsvärde (Som procentandel av kapitalbasen)

    Kapitalbaskrav för total exponering (OFR)

    Överskridande av exponeringsvärde (EV-L)

    Överskottets varaktighet (i dagar)

    K-CON Kapitalbaskrav för överskridande (OFRE)

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

    0070

    0080

    0090

    0100

    0110

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    I 08.00 – KONCENTRATIONSRISK — artikel 54 i IFR (I8)

    I 08.01   Koncentrationsrisknivå – innehav av kundmedel

    Institut

    Totalt CMH på rapporteringsdatum

     

    Kod

    Typ av kod

    Namn

    Grupp eller individuellt

    Procentandel av kundmedel som innehas hos detta institut

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

     

     

     

     

     

     

    I 08.02   Koncentrationsrisknivå – tillgångar under förvaring och administration

    Institut

    Totalt ASA på rapporteringsdatum

     

    Kod

    Typ av kod

    Namn

    Grupp eller individuellt

    Procentandel av kunders värdepapper som förvaras i detta institut

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

     

     

     

     

     

     

    I 08.03   – Koncentrationsrisknivå – totala egna kontantinsättningar

    Institut

    Företagets egna kontantinsättningar – De fem största exponeringarna

    Kod

    Typ av kod

    Namn

    Grupp eller individuellt

    Belopp för företagets kontantinsättningar hos institutet

    Belopp för företagets egna kontantinsättningar hos institutet

     

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

     

     

     

     

     

     

    I 08.04   Koncentrationsrisknivå - totala intäkter

    Kund

    Intäkter – De fem största exponeringarna

    Kod

    Typ av kod

    Namn

    Grupp eller individuellt

    Totala intäkter från denna kund

    Ränte- och utdelningsintäkter

    Avgift och provision och andra intäkter

    Belopp som genereras från positioner i handelslagret

    Belopp som genereras från positioner i poster utanför handelslagret

    varav: Belopp som genererats från poster utanför balansräkningen

    Procentandel av intäkter och utdelningar från denna kund

    Belopp

    Procentandel av avgifter och provisioner och andra intäkter från denna kund

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

    0070

    0080

    0090

    0100

    0110

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    I 08.05   Exponeringar i handelslagret

    Motpart

    De fem största exponeringarna i handelslagret

    Kod

    Typ av kod

    Namn

    Grupp eller individuellt

    Procentandel av exponeringen mot denna motpart i förhållande till företagets kapitalbas (Enbart positioner i handelslagret)

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

     

     

     

     

     

    I 08.06   Poster utanför handelslagret och poster utanför balansräkningen

    Motpart

    De fem största totala exponeringarna (inklusive exponeringar utanför handelslagret och utanför balansräkningen)

    Kod

    Typ av kod

    Namn

    Grupp eller individuellt

    Procentandel av exponeringen i förhållande till företagets kapitalbas (Inklusive tillgångar utanför balansräkningen och poster utanför handelslagret)

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

     

     

     

     

     

    I 09.00 – LIKVIDITETSKRAV (I9)

     

     

    Belopp

    Rad

    Post

    0010

    0010

    Likviditetskrav

     

    0020

    Kundgarantier

     

    0030

    Totala likvida tillgångar

     

    0040

    Icke intecknad kortfristig inlåning

     

    0050

    Totala godtagbara fordringar som förfaller inom 30 dagar

     

    0060

    Tillgångar på nivå 1

     

    0070

    Mynt och sedlar

     

    0080

    Uttagbara centralbanksreserver

     

    0090

    Centralbankstillgångar

     

    0100

    Nationella regeringars tillgångar

     

    0110

    Tillgångar från delstatliga regeringar/lokala myndigheter

     

    0120

    Tillgångar från enheter inom den offentliga sektorn

     

    0130

    Medtagbara tillgångar i nationell eller utländsk valuta från nationella regeringar och centralbanker

     

    0140

    Tillgångar från kreditinstitut (skyddas av medlemsstatens regering, subventionerad långivare)

     

    0150

    Tillgångar från multilaterala utvecklingsbanker och internationella organisationer

     

    0160

    Säkerställda obligationer med extremt hög kvalitet

     

    0170

    Tillgångar på nivå 2A

     

    0180

    Tillgångar från delstatliga regeringar/lokala myndigheter eller offentliga organ (medlemsstat, riskvikt 20 %)

     

    0190

    Tillgångar från centralbank eller nationella/delstatliga regeringar eller lokala myndigheter eller offentliga organ (tredjeland, riskvikt 20 %)

     

    0200

    Säkerställda obligationer med hög kvalitet (CQS2)

     

    0210

    Säkerställda obligationer med hög kvalitet (tredjeland, CQS1)

     

    0220

    Företagsvärdepapper (CQS1)

     

    0230

    Tillgångar på nivå 2B

     

    0240

    Värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet

     

    0250

    Företagsvärdepapper

     

    0260

    Aktier (större aktieindex)

     

    0270

    Likviditetsfaciliteter med begränsad användning från centralbank

     

    0280

    Säkerställda obligationer med hög kvalitet (riskvikt 35 %)

     

    0290

    Kvalificerade aktier/andelar i fond:

     

    0300

    Totala andra godtagbara finansieringsinstrument

     


    BILAGA II

    RAPPORTERING FÖR ANDRA VÄRDEPAPPERSFÖRETAG ÄN SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    Innehållsförteckning

    DEL I:

    ALLMÄNNA INSTRUKTIONER 68

    1.

    Struktur och praxis 68

    1.1

    Struktur 68

    1.2

    Numrering 68

    1.3

    Tecken 68

    1.4

    Konsolidering under tillsyn 68

    DEL II:

    MALLRELATERADE INSTRUKTIONER 69

    1.

    KAPITALBAS: NIVÅ, SAMMANSÄTTNING, KRAV OCH BERÄKNING 69

    1.1

    Allmänna kommentarer 69

    1.2.

    I 01.00 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING (I 1) 69

    1.2.1

    Instruktioner för specifika positioner 69

    1.3.

    I 02.01 – KAPITALBASKRAV (I 2.1) 76

    1.3.1

    Instruktioner för specifika positioner 76

    1.4.

    I 02.02 – KAPITALRELATIONER (I 2.2) 78

    1.4.1

    Instruktioner för specifika positioner 78

    1.5.

    I 03.00 – BERÄKNING AV KRAV PÅ FASTA OMKOSTNADER (I 3) 78

    1.5.1

    Instruktioner för specifika positioner 78

    1.6.

    I 04.00 – BERÄKNING AV TOTALA K-FAKTORKRAV (I 4) 81

    1.6.1

    Instruktioner för specifika positioner 81

    2.

    SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG 83

    2.1.

    I 05.00 – VERKSAMHETSNIVÅ – ÖVERSYN AV TRÖSKELVÄRDEN (I 5) 83

    2.1.1

    Instruktioner för specifika positioner 83

    3.

    K-FAKTORKRAV – YTTERLIGARE UPPGIFTER 86

    3.2.

    I 06.01 – FÖRVALTADE TILLGÅNGAR – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.1) 86

    3.2.1

    Instruktioner för specifika positioner 22

    3.3.

    I 06.02 – FÖRVALTADE TILLGÅNGAR PER MÅNAD (I 6.2) 86

    3.3.1

    Instruktioner för specifika positioner 87

    3.4.

    I 06.03 – INNEHAV AV KUNDMEDEL – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.3) 87

    3.4.1

    Instruktioner för specifika positioner 88

    3.5.

    I 06.04 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DET TOTALA INNEHAVET AV KUNDMEDEL PER DAG (I 6.4) 89

    3.5.1

    Instruktioner för specifika positioner 89

    3.6.

    I 06.05 – TILLGÅNGAR UNDER FÖRVARING OCH ADMINISTRATION – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.5) 89

    3.6.1

    Instruktioner för specifika positioner 89

    3.7.

    I 06.06 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DE TOTALA TILLGÅNGARNA UNDER FÖRVARING OCH ADMINISTRATION PER DAG (I 6.6) 90

    3.7.1

    Instruktioner för specifika positioner 90

    3.8.

    I 06.07 – HANTERING AV KUNDORDER – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.7) 91

    3.8.1

    Instruktioner för specifika positioner 91

    3.9.

    I 06.08 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DEN TOTALA HANTERINGEN AV KUNDORDER PER DAG (I 6.8) 93

    3.9.1

    Instruktioner för specifika positioner 91

    3.10.

    I 06.09 – K-NETTOPOSITIONSRISKKRAV – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.9) 93

    3.10.1

    Instruktioner för specifika positioner 93

    3.11.

    I 06.10 – ANGIVEN CLEARINGMARGINAL – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.10) 94

    3.11.1.

    Instruktioner för specifika positioner 94

    3.12.

    I 06.11 – MOTPARTSRISK (TCD) – YTTERLIGARE UPPGIFTER OM TCD (I 6.11) 95

    3.12.1

    Instruktioner för specifika positioner 95

    3.13.

    I 06.12 – DAGLIG HANDELSAKTIVITET – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.12) 96

    3.13.1

    Instruktioner för specifika positioner 96

    3.14.

    I 06.13 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DEN TOTALA DAGLIGA HANDELSAKTIVITETEN (I 6.13) 98

    3.14.1.

    Instruktioner för specifika positioner 98

    4.

    Redovisning av koncentrationsrisker 98

    4.1.

    Allmänna kommentarer 98

    4.2.

    I 07.00 – YTTERLIGARE UPPGIFTER OM K-CON (I7) 99

    4.2.1

    Instruktioner för specifika positioner 99

    4.3.

    I 08.01 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – INNEHAV AV KUNDMEDEL (I 8.1) 99

    4.3.1

    Instruktioner för särskilda kolumner 99

    4.4.

    I 08.02 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – TILLGÅNGAR UNDER FÖRVARING OCH ADMINISTRATION (I 8.2) 101

    4.4.1

    Instruktioner för särskilda kolumner 101

    4.5.

    I 08.03 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – TOTALA EGNA BANKMEDEL (I 8.3) 101

    4.5.1

    Instruktioner för särskilda kolumner 101

    4.6.

    I 08.04 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – TOTALA INTÄKTER (I 8.4) 102

    4.6.1

    Instruktioner för särskilda kolumner 102

    4.7.

    I 08.05 – EXPONERINGAR I HANDELSLAGRET (I 8.5) 103

    4.7.1

    Instruktioner för särskilda kolumner 103

    4.8.

    I 08.06 – POSTER UTANFÖR HANDELSLAGRET OCH POSTER UTANFÖR BALANSRÄKNINGEN (I 8.6) 104

    4.8.1

    Instruktioner för särskilda kolumner 104

    5.

    LIKVIDITETSKRAV 105

    5.1

    I 09.00 – LIKVIDITETSKRAV (I 9) 105

    5.1.1

    Instruktioner för specifika positioner 106

    DEL I:   ALLMÄNNA INSTRUKTIONER

    1.   Struktur och praxis

    1.1   Struktur

    1.

    På det hela taget består regelverket av följande information:

    a)

    Kapitalbas.

    b)

    Beräkningar av kapitalbaskrav.

    c)

    Beräkning av krav på fasta omkostnader.

    d)

    Verksamhetsnivå i enlighet med villkoren i artikel 12.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    e)

    Beräkningar av K-faktorkrav.

    f)

    Krav på koncentrationsrisk.

    g)

    Likviditetskrav.

    2.

    För varje mall ges hänvisningar till lagstiftningen. Den här delen av förordningen innehåller utförligare information om de mer allmänna aspekterna på redovisningen för varje grupp av mallar, instruktioner för specifika positioner samt valideringsregler.

    1.2   Numrering

    3.

    För att hänvisa till kolumner, rader och celler i en mall används i detta dokument beteckningssystemet enligt punkterna 4–7. I valideringsreglerna hänvisas ofta till dessa numeriska koder.

    4.

    Följande allmänna beteckningssystem används i instruktionerna: {Mall, Rad, Kolumn}.

    5.

    Vid validering inom en mall i vilken man endast använder datapunkter från den mallen anges inte mallen i beteckningen: {Rad, Kolumn}.

    6.

    Om mallen bara har en kolumn, anges endast rader. {Mall, Rad}.

    7.

    En asterisk betyder att valideringen avser de rader eller kolumner som anges före den.

    1.3   Tecken

    8.

    Alla belopp som ökar kapitalbasen, kapitalkraven eller likviditetskraven ska redovisas som ett positivt belopp. Tvärtom ska alla belopp som minskar den totala kapitalbasen eller de totala kapitalkraven redovisas som ett negativt belopp. Om namnet på en post föregås av ett minustecken (-) förväntas inga positiva belopp redovisas för den posten.

    1.4   Konsolidering under tillsyn

    9.

    Om inget undantag har beviljats är förordning (EU) 2019/2033 och direktiv (EU) 2019/2034 tillämpliga på värdepappersföretag på individuell nivå och på konsoliderad nivå, vilket inbegriper rapporteringskraven i del sju i förordning (EU) 2019/2033. I artikel 4.1.11 i förordning (EU) 2019/2033 definieras en konsoliderad situation som resultatet av att kraven i förordning (EU) 2019/2033 tillämpas på en värdepappersföretagsgrupp som om enheterna i gruppen utgjorde ett enda värdepappersföretag. Efter tillämpningen av artikel 7 i förordning (EU) 2019/2033 ska värdepappersföretagsgrupper uppfylla rapporteringskraven i alla mallar på grundval av deras omfattning av konsolidering under tillsyn (som kan skilja sig från konsolideringen på redovisningsnivå).

    DEL II:   MALLRELATERADE INSTRUKTIONER

    1.   KAPITALBAS: NIVÅ, SAMMANSÄTTNING, KRAV OCH BERÄKNING

    1.1   Allmänna kommentarer

    10.

    Avsnittet om översikt över kapitalbasen innehåller information om värdepappersföretagets kapitalbas och dess kapitalbaskrav. Den består av två mallar:

    a)

    Mall I 01.00 innehåller sammanställningarna av den kapitalbas som ett värdepappersföretag innehar: Kärnprimärkapital, övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål och supplementärkapital.

    b)

    Mallarna I 02.01 och I 02.02 innehåller det totala kapitalbaskravet, det permanenta minimikapitalkravet, kravet på fasta omkostnader och det totala K-faktorkravet, eventuella ytterligare kapitalbaskrav och riktlinjer samt övergångskrav för kapitalbasen och kapitalrelationerna.

    c)

    I mall I 03.00 finns information om beräkningen av kravet på fasta omkostnader.

    d)

    I mall I 04.00 finns K-faktorkraven och faktorbeloppet.

    11.

    Beloppen i dessa mallar beräknas utan avdrag för övergångsjusteringar. Detta innebär att beloppen (utom när övergångskravet för kapitalbasen uttryckligen anges) beräknas i enlighet med slutbestämmelserna (dvs. som om det inte fanns några övergångsbestämmelser).

    1.2.   I 01.00 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING (I 1)

    1.2.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    KAPITALBAS

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Ett värdepappersföretags kapitalbas ska utgöras av summan av dess primärkapital och supplementärkapital.

    0020

    PRIMÄRKAPITAL

    Primärkapital är summan av kärnprimärkapital och övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål.

    0030

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 50 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0040

    Fullt betalda kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 a och artiklarna 27–31 iförordning (EU) nr 575/2013.

    Kapitalinstrument i ömsesidiga bolag, kooperativa sammanslutningar eller jämförbara institut (artiklarna 27 och 29 i förordning (EU) nr 575/2013) ska inkluderas.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte inkluderas.

    Kapitalinstrument som tecknats av offentliga myndigheter i nödsituationer ska inkluderas om samtliga villkor i artikel 31 i förordning (EU) nr 575/2013 är uppfyllda.

    0050

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet anges som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    0060

    Balanserade vinstmedel

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I balanserade vinstmedel ingår balanserade vinstmedel från det föregående året och delårs- eller årsöverskott.

    Totalsumman av raderna 0070 och 0080 ska anges.

    0070

    Balanserade vinstmedel från föregående år

    Artikel 4.1.123 och artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I artikel 4.1.123 i förordning (EU) nr 575/2013 definieras balanserade vinstmedel som ”balanserad vinst och förlust från föregående räkenskapsår i enlighet med tillämpliga redovisningsramar”.

    0080

    Överskott

    Artikel 4.1.121 och artikel 26.2 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Enligt artikel 26.2 i förordning (EU) nr 575/2013 får delårs- eller årsöverskott räknas in i balanserade vinstmedel, efter förhandstillstånd från behörig myndighet och om vissa villkor är uppfyllda.

    0090

    Ackumulerat övrigt totalresultat

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0100

    Övriga reserver

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.117 och artikel 26.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    Beloppet ska redovisas efter avdrag för de eventuella skattepålagor som kan förutses när beräkningen görs.

    0110

    Minoritetsintressen som ingår i kärnprimärkapitalet

    Artiklarna 84.1, 85.1 och 87.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Summan av samtliga dotterföretags minoritetsintressen som ingår i det konsoliderade kärnprimärkapitalet.

    0120

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artiklarna 32–35 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0130

    Övriga fonder

    Artikel 9.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Totalsumman av rad 0150 och raderna 0190–0280 ska anges.

    0150

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Det egna kärnprimärkapital som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte anges på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det belopp som anges.

    0160

    (-) Direkta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kärnprimärkapitalinstrument som innehas av värdepappersföretaget.

    0170

    (-) Indirekta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kärnprimärkapitalinstrument som innehas av värdepappersföretaget.

    0180

    (-) Syntetiska innehav av kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.114, artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0190

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

    Artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    0200

    (-) Goodwill

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.113, artikel 36.1 b och artikel 37 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0210

    (-) Övriga immateriella tillgångar

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.115, artikel 36.1 b och artikel 37 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Övriga immateriella tillgångar är immateriella tillgångar enligt tillämplig redovisningsstandard minus goodwill, även denna enligt tillämplig redovisningsstandard.

    0220

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

    Artikel 9.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    0230

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

    Artikel 10.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0240

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas

    Artikel 10.1 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0250

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 h i förordning (EU) nr 575/2013.

    0260

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 i i förordning (EU) nr 575/2013.

    0270

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

    Artikel 9.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    0280

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla övriga avdrag i enlighet med artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013 som inte ingår i någon av raderna 0150–0270 ovan.

    0290

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av kärnprimärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.1, 483.2 och 483.3 samt artiklarna 484–487 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av ytterligare minoritetsinnehav (artiklarna 479 och 480 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av kärnprimärkapital (artiklarna 469–478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från kärnprimärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra delar i eller avdrag från en kärnprimärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 0040–0280.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    0300

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 61 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 0310–0330 och rad 0410 ska anges.

    0310

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 a och artiklarna 52, 53 och 54 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte ingå i det belopp som anges.

    0320

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet anges som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    0330

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL (PRIMÄRKAPITALTILLSKOTTINSTRUMENT)

    Artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av rad 0340 och raderna 0380–0400 ska anges.

    0340

    (-) Eget primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 52.1 b, artikel 56 a och artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna primärkapitaltillskottinstrument som värdepappersföretaget innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det belopp som anges.

    0350

    (-) Direkta innehav av primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    0360

    (-) Indirekta innehav av primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    0370

    (-) Syntetiska innehav av primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    0380

    (-) Primärkapitaltillskottinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    0390

    (-) Primärkapitaltillskottinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0400

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla övriga avdrag i enlighet med artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013 som inte ingår i någon av raderna 0340–0390 ovan.

    0410

    Primärkapitaltillskott: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av primärkapitaltillskottinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.4 och 483.5 samt artiklarna 484–487, artiklarna 489 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som emitterats av dotterföretag som redovisas i primärkapitaltillskott (artiklarna 83, 85 och 86 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande primärkapitaltillskott i dotterföretag som ingår i konsoliderat primärkapitaltillskott, inklusive kapital som emitterats av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att primärkapitaltillskott tas upp i instrument som emitterats av dotterföretag (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013), justeringar av kvalificerande primärkapital som, på grund av övergångsbestämmelser, ingår i det konsoliderade primärkapitaltillskottet.

    Andra övergångsjusteringar av primärkapitaltillskott (artiklarna 472, 473a, 474, 475, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdrag på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från primärkapitaltillskottposter som överstiger primärkapitaltillskott, som dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 36.1 j i förordning (EU) nr 575/2013: Primärkapitaltillskottet får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från primärkapitaltillskottsposterna överstiger beloppet för tillgängliga primärkapitaltillskottsposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som anges i rad 0300 ska bli noll och motsvarar det inverterade belopp som dragits av från primärkapitaltillskottsposter som överstiger inkluderat primärkapitaltillskott, som anges bland övriga avdrag i rad 0280.

    Andra delar i eller avdrag från en primärkapitaltillskottspost som inte kan hänföras till någon av raderna 0310–0400.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    0420

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 71 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 0430–0450 och rad 0520 ska anges.

    0430

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 a och artiklarna 63 och 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som är relaterad till instrumentet ska inte ingå i det belopp som anges.

    0440

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 b och artikel 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet anges som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    0450

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 66 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0460

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 63 bi, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna supplementärkapitalinstrument som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte anges på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det belopp som anges.

    0470

    (-) Direkta innehav av supplementärkapitalinstrument

    Artikel 63 b, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0480

    (-) Indirekta innehav av supplementärkapitalinstrument

    Artikel 4.1.114, artikel 63 b, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0490

    (-) Syntetiska innehav av supplementärkapitalinstrument

    Artikel 4.1.126, artikel 63 b, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0500

    (-) Primärkapitaltillskottinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 66 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    0510

    (-) Primärkapitaltillskottinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka värdepappersföretaget har ett väsentligt innehav

    Artikel 4.1.27, artikel 66 d, artiklarna 68, 69 och 79 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Om institutet innehar supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn (enligt definitionen i artikel 4.1.27 i förordning (EU) nr 575/2013) i vilka värdepappersföretaget har ett väsentligt innehav, ska dessa dras av helt och hållet.

    0520

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av supplementärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.6 och 483.7, artiklarna 484, 486, 488, 490 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som emitterats av dotterföretag som tas upp i supplementärkapital (artiklarna 83, 87 och 88 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande kapitalbas i dotterföretag som ingår i det konsoliderade supplementärkapitalet, inklusive kvalificerande supplementärkapital som utgivits av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att kapitalinstrument som emitterats av dotterföretag tas upp i supplementärkapital (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av den kvalificerande kapitalbas som ingår i konsoliderat supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra övergångsjusteringar av supplementärkapital (artiklarna 472, 473a, 476, 477, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från supplementärkapitalposter som överstiger eget supplementärkapital, som dras av från primärkapitaltillskottinstrument i enlighet med artikel 56 e i förordning (EU) nr 575/2013: Supplementärkapital får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från supplementärkapitalposter överstiger beloppet för tillgängliga supplementärkapitalposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som anges på rad 0420 ska bli noll.

    Andra delar i eller avdrag från en supplementärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 0430–0510.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    1.3.   I 02.01 – KAPITALBASKRAV (I 2.1)

    1.3.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Kapitalbaskrav

    Artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Beloppet ska vara lika med beloppet utan tillämpning av artikel 57.3, 57.4 eller 57.6 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det belopp som ska anges på denna rad ska vara det högsta belopp som anges på raderna 0020, 0030 och 0040.

    0020

    Permanent minimikapitalkrav

    Artikel 14 i förordning (EU) 2019/2033.

    Beloppet ska vara lika med beloppet utan tillämpning av artikel 57.3, 57.4 eller 57.6 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Krav baserat på fasta omkostnader

    Artikel 13 i förordning (EU) 2019/2033.

    Beloppet ska vara lika med beloppet utan tillämpning av artikel 57.3, 57.4 eller 57.6 i förordning (EU) 2019/2033.

    0040

    Totalt K-faktorkrav

    Artikel 15 i förordning (EU) 2019/2033.

    Beloppet ska vara lika med beloppet utan tillämpning av artikel 57.3, 57.4 eller 57.6 i förordning (EU) 2019/2033.

    0050 – 0100

    Övergångskrav för kapitalbasen

    0050

    Övergångskrav på grundval av kapitalbaskraven i förordning (EU) nr 575/2013

    Artikel 57.3 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0060

    Övergångskrav baserat på krav på fasta omkostnader

    Artikel 57.3 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0070

    Övergångskrav för värdepappersföretag som tidigare bara omfattades av ett startkapitalkrav

    Artikel 57.4 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0080

    Övergångskrav baserat på startkapitalkravet vid auktorisationen

    Artikel 57.4 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0090

    Övergångskrav för värdepappersföretag som inte är auktoriserade att tillhandahålla vissa tjänster

    Artikel 57.4 c i förordning (EU) 2019/2033.

    0100

    Övergångskrav på minst 250 000 euro

    Artiklarna 57.6 i förordning (EU) 2019/2033.

    0110 – 0130

    Memorandumposter

    0110

    Krav på ytterligare kapitalbas

    Artikel 40 i direktiv (EU) 2019/2034.

    Ytterligare kapitalbas som krävs enligt översyns- och utvärderingsprocessen.

    0120

    Riktlinje för ytterligare kapitalbas

    Artikel 41 i direktiv (EU) 2019/2034.

    Ytterligare kapitalbas som krävs som riktlinje för ytterligare kapitalbas.

    0130

    Totalt kapitalbaskrav

    Ett värdepappersföretags totala kapitalbaskrav ska bestå av summan av dess tillämpliga kapitalbaskrav på referensdatum, det ytterligare kapitalbaskrav som anges på rad 0110 och de ytterligare kapitalbaskrav som anges på rad 0120.

    1.4.   I 02.02 – KAPITALRELATIONER (I 2.2)

    1.4.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Primärkapitalkvot

    Artikel 9.1 a och artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 9.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna post anges som en procentandel.

    0020

    Överskott (+)/underskott (-) av kärnprimärkapital

    Denna post visar överskott eller underskott i kärnprimärkapital i förhållande till kravet i artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Övergångsbestämmelserna i artikel 57.3 och 57.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska inte beaktas för denna post.

    0030

    Primärkapitalkvot

    Artikel 9.1 b och artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna post anges som en procentandel.

    0040

    Överskott (+)/underskott (-) av primärkapital

    Denna post visar överskott eller underskott i primärkapital i förhållande till kravet i artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Övergångsbestämmelserna i artikel 57.3 och 57.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska inte beaktas för denna post.

    0050

    Kapitalbaskvot

    Artikel 9.1 c och artikel 11.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna post anges som en procentandel.

    0060

    Överskott (+)/underskott (-) i totalt kapital

    Denna post visar överskott eller underskott i kapitalbasen i förhållande till kravet i artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Övergångsbestämmelserna i artikel 57.3 och 57.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska inte beaktas för denna post.

    1.5.   I 03.00 – BERÄKNING AV KRAV PÅ FASTA OMKOSTNADER (I 3)

    1.5.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Krav baserat på fasta omkostnader

    Artikel 13.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara minst 25 % av de årliga fasta omkostnaderna för föregående år (rad 0020).

    Om det sker en väsentlig förändring ska det redovisade beloppet vara det krav på fasta omkostnader som den behöriga myndigheten har fastställt i enlighet med artikel 13.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    I de fall som anges i artikel 13.3 i förordning (EU) 2019/2033 ska det belopp som ska redovisas vara de beräknade fasta omkostnaderna för innevarande år (rad 0210).

    0020

    Årliga fasta omkostnader från föregående år efter vinstutdelning

    Artikel 13.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretag ska redovisa de fasta omkostnaderna för det föregående året efter vinstutdelningen.

    0030

    Totala kostnader för föregående år efter vinstutdelning

    Artikel 13.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det belopp som ska redovisas ska anges efter vinstutdelningen.

    0040

    Varav: Fasta kostnader som tredje part ådragit sig för värdepappersföretagens räkning

    Om tredje parter, inbegripet anknutna ombud, ådragit sig fasta kostnader för värdepappersföretagens räkning som inte redan ingår i de totala kostnaderna i den årsredovisning som avses i punkt 1, ska dessa fasta kostnader läggas till värdepappersföretagets totala kostnader. Om det finns en uppdelning av den tredje partens kostnader ska värdepappersföretaget till det belopp som representerar de totala kostnaderna endast lägga till den andel av de fasta kostnaderna som är tillämplig på värdepappersföretaget. Om en sådan uppdelning inte är tillgänglig ska värdepappersföretaget till det belopp som representerar de totala kostnaderna endast lägga till sin andel av den tredje partens kostnader enligt värdepappersföretagets affärsplan.

    0050

    (-) Totala avdrag

    Utöver de poster för avdrag som avses i artikel 13.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska även följande poster dras av från de totala kostnaderna, om de ingår i de totala kostnaderna i enlighet med den relevanta redovisningsramen:

    a)

    Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter, börser och andra handelsplatser och mellanhänder i syfte att utföra, registrera eller cleara transaktioner, endast om de direkt övervältras på och debiteras kunder. Dessa ska inte omfatta pålagor och andra avgifter som är nödvändiga för att behålla medlemskap eller på annat sätt uppfylla finansiella skyldigheter avseende förlustdelning gentemot centrala motparter, börser och andra handelsplatser.

    b)

    Ränta som betalas till kunder på kundmedel, om det inte finns någon skyldighet av något slag att betala sådan ränta.

    c)

    Kostnader från skatter som förfaller till betalning i förhållande till värdepappersföretagets årliga vinst.

    d)

    Förluster från handel för egen räkning med finansiella instrument.

    e)

    Betalningar i samband med avtalsbaserade resultatöverföringsavtal enligt vilka värdepappersföretaget är skyldigt att efter upprättandet av sin årsredovisning överföra sitt årsresultat till moderföretaget.

    f)

    Betalningar till en fond för allmänna risker i bankrörelse i enlighet med artikel 26.1 f i förordning (EU) nr 575/2013.

    g)

    Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen i enlighet med artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0060

    (-) Personalens bonusar och annan ersättning

    Artikel 13.4 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Bonusar till personalen och annan ersättning ska anses vara beroende av värdepappersföretagets nettovinst under respektive år om båda följande villkor är uppfyllda:

    h)

    Bonusar till personalen eller annan ersättning som ska dras av redan har betalats ut till de anställda under det år som föregår utbetalningsåret, eller utbetalningen av personalbonusar eller annan ersättning till de anställda inte kommer att påverka företagets kapitalsituation under det år då betalningen görs.

    i)

    När det gäller innevarande och kommande år är företaget inte skyldigt att bevilja eller fördela ytterligare bonusar eller andra utbetalningar i form av ersättning, såvida det inte gör en nettovinst under det året.

    0070

    (-) Anställdas, styrelseledamöters och delägares vinstandelar

    Artikel 13.4 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Anställdas, styrelseledamöters och delägares vinstandelar ska beräknas på grundval av nettovinsten.

    0080

    (-) Andra diskretionära utbetalningar av vinster och rörlig ersättning

    Artikel 13.4 c i förordning (EU) 2019/2033.

    0090

    (-) Delad provision och avgifter som ska betalas

    Artikel 13.4 d i förordning (EU) 2019/2033.

    0100

    (–) Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter och som tas ut av kunder

    Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter, börser och andra handelsplatser och mellanhänder i syfte att utföra, registrera eller cleara transaktioner, endast om de direkt övervältras på och debiteras kunder. Dessa ska inte omfatta pålagor och andra avgifter som är nödvändiga för att behålla medlemskap eller på annat sätt uppfylla finansiella skyldigheter avseende förlustdelning gentemot centrala motparter, börser och andra handelsplatser.

    0110

    (-) Avgifter till anknutna ombud

    Artikel 13.4 e i förordning (EU) 2019/2033.

    0120

    (-) Ränta som betalas till kunder för kundmedel, om detta är för företagets gottfinnande

    Ränta som betalas till kunder för kundmedel, om det inte finns någon skyldighet av något slag att betala sådan ränta.

    0130

    (-) Icke återkommande kostnader från extraordinär verksamhet

    Artikel 13.4 f i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    (-) Skattekostnader

    Kostnader från skatter som förfaller till betalning i förhållande till värdepappersföretagets årliga vinst.

    0150

    (-) Förluster från transaktioner för egen räkning med finansiella instrument

    Förluster från transaktioner för egen räkning med finansiella instrument.

    0160

    (-) Avtalsbaserade vinst- och förlustöverföringsavtal

    Betalningar i samband med avtalsbaserade resultatöverföringsavtal enligt vilka värdepappersföretaget är skyldigt att efter upprättandet av sin årsredovisning överföra sitt årsresultat till moderföretaget.

    0170

    (-) Råvarukostnader

    Råvaruhandlare och utsläppshandlare får dra av kostnader för råvaror när ett värdepappersföretag handlar med derivat av den underliggande råvaran.

    0180

    (-) Inbetalningar till en fond för allmän bankrisk

    Betalningar till en fond för allmänna risker i bankrörelse i enlighet med artikel 26.1 f i förordning (EU) nr 575/2013.

    0190

    (-) Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen

    Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen i enlighet med artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0200

    Prognosticerade fasta omkostnader för innevarande år

    Prognosticeringen av de fasta omkostnaderna för innevarande år efter vinstutdelningen.

    0210

    Variation i fasta omkostnader (%)

    Beloppet ska redovisas som det absoluta värdet av

    [(prognostiserade fasta omkostnader för innevarande år) – (årliga fasta omkostnader för föregående år)]/(årliga fasta omkostnader för föregående år).

    1.6.   I 04.00 – BERÄKNING AV TOTALA K-FAKTORKRAV (I 4)

    1.6.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    TOTALT K-FAKTORKRAV

    Artikel 15.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Risk för kunden

    Artikel 16 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara summan av raderna 0030–0080.

    0030

    Förvaltade tillgångar

    Artikel 15.2 och artikel 17 i förordning (EU) 2019/2033.

    Förvaltade tillgångar ska innehålla den diskretionära portföljförvaltningen och de icke-diskretionära rådgivande arrangemangen.

    0040

    Innehav av kundmedel - på separerade konton

    Artikel 15.2 och artikel 18 i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    Innehav av kundmedel - på icke-separerade konton

    Artikel 15.2 och artikel 18 i förordning (EU) 2019/2033.

    0060

    Tillgångar under förvaring och administration

    Artikel 15.2 och artikel 19 i förordning (EU) 2019/2033.

    0070

    Hantering av kundorder – kontanttransaktioner

    Artikel 15.2, artikel 20.1 och artikel 20.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0080

    Hantering av kundorder – derivattransaktioner

    Artikel 15.2, artikel 20.1 och artikel 20.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0090

    Marknadsrisk

    Artikel 21.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara summan av raderna 0100–0110.

    0100

    K-nettopositionsriskkrav

    Artikel 22 i förordning (EU) 2019/2033.

    0110

    Angiven clearingmarginal

    Artikel 23.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0120

    Företagsrisk

    Artikel 24 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara summan av raderna 0130–0160.

    0130

    Motpartsrisk

    Artikel 26 och artikel 24 i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner

    Vid beräkning av K-faktorkrav ska värdepappersföretag redovisa genom att tillämpa koefficienten i artikel 15.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Vid stressade marknadsförhållanden ska värdepappersföretagen, i enlighet med artikel 15.5 c i förordning (EU) 2019/2033, tillämpa en justerad koefficient enligt artikel 1.1 a i de tekniska tillsynsstandarderna för att specificera justeringar av K-DTF-koefficienterna.

    Den dagliga handelsaktivitetsfaktorn ska beräknas i enlighet med artikel 33.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0150

    Daglig handelsaktivitet – derivattransaktioner

    Vid beräkning av K-faktorkrav ska värdepappersföretag redovisa genom att tillämpa koefficienten i artikel 15.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Vid stressade marknadsförhållanden ska värdepappersföretagen, i enlighet med artikel 15.5 c i förordning (EU) 2019/2033, tillämpa en justerad koefficient enligt artikel 1.1 b i de tekniska tillsynsstandarderna för att specificera justeringar av K-DTF-koefficienterna.

    Den dagliga handelsaktivitetsfaktorn ska beräknas i enlighet med artikel 33.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0160

    Krav på K-koncentrationsrisk

    Artiklarna 37.2, 39 och 24 i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Faktorbelopp

    Värdepappersföretag ska redovisa det belopp som motsvarar var och en av faktorerna innan varje faktor multipliceras med motsvarande koefficient.

    0020

    K-faktorkrav

    Detta beräknas i enlighet med artikel 16, 21 och 24 i förordning (EU) 2019/2033.

    2.   SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    2.1.   I 05.00 – VERKSAMHETSNIVÅ – ÖVERSYN AV TRÖSKELVÄRDEN (I 5)

    2.1.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    (Kombinerade) förvaltade tillgångar

    Artikel 12.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretag ska inkludera diskretionära och icke-diskretionära tillgångar under förvaltning.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0020

    (Kombinerad) hantering av kundorder – kontanttransaktioner

    Artikel 12.1 b i i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0030

    (Kombinerad) hantering av kundorder – derivattransaktioner

    Artikel 12.1 b ii i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0040

    Tillgångar under förvaring och administration

    Artikel 12.1 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0050

    Innehav av kundmedel

    Artikel 12.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0060

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner och derivattransaktioner

    Artikel 12.1 e i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0070

    Nettopositionsrisk

    Artikel 12.1 f i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0080

    Angiven clearingmarginal

    Artikel 12.1 f i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0090

    Motpartsrisk

    Artikel 12.1 g i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0100

    (Kombinerad) balansomslutnng i och utanför balansräkningen

    Artikel 12.1 h i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0110

    Kombinerade totala årliga bruttointäkter

    Artikel 12.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0120

    Totala årliga bruttointäkter

    Värdet av de totala årliga bruttointäkterna exklusive de bruttointäkter som genereras inom gruppen i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0130

    (-) Gruppintern del av de årliga bruttointäkterna

    Värdet av de totala årliga bruttointäkterna inom värdepappersgruppen i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    Varav: Intäkter från mottagande och vidarebefordran av order

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0150

    Varav: Intäkter från utförande av order för kunds räkning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0160

    Varav: Intäkter från handel för egen räkning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0170

    Varav: Intäkter från portföljförvaltning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0180

    Varav: Intäkter från investeringsrådgivning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0190

    Varav: Intäkter från garantiverksamhet för finansiella instrument/placering på grundval av ett fast åtagande

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0200

    Varav: Intäkter från placeringar utan fast åtagande

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0210

    Varav: Intäkter från driften av en MTF

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0220

    Varav: Intäkter från driften av en OTF

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0230

    Varav: Intäkter från förvaring och förvaltning av finansiella instrument

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0240

    Varav: Intäkter från beviljande av krediter eller lån till investerare

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0250

    Varav: Rådgivning till företag om kapitalstruktur, företagsstrategi och liknande frågor samt rådgivning och tjänster vid fusioner och företagsuppköp

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0260

    Varav: Intäkter från valutatjänster

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0270

    Varav: Investeringsanalys och finansiell analys

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0280

    Varav: Intäkter från tjänster i samband med garantigivning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0290

    Varav: Investeringstjänster och sidoverksamhet med anknytning till derivatinstrument

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    3.   K-FAKTORKRAV – YTTERLIGARE UPPGIFTER

    3.1.   Allmänna kommentarer

    12.

    I mall I 06.00 har var och en av K-faktorerna AUM, ASA, CMH, COH och DTF två särskilda tabeller.

    13.

    Den första tabellen innehåller information i kolumnerna om ”Faktorbelopp” för varje månad under det kvartal som ska redovisas. Faktorbelopp är det värde som används för att beräkna varje K-faktor innan koefficienten från tabell 1 i artikel 15.2 i förordning (EU) 2019/2033 tillämpas.

    14.

    Den andra tabellen innehåller detaljerade uppgifter som behövs för att beräkna faktorbeloppet.

    När det gäller AUM motsvarar detta värdet av förvaltade tillgångar den sista bankdagen i månaden i enlighet med artikel 17 i förordning (EU) 2019/2033.

    När det gäller CMH, ASA, COH och DTF ska det rapporterade värdet motsvara det genomsnittliga värdet per dag för den relevanta indikatorn under månaden.

    3.2.   I 06.01 – FÖRVALTADE TILLGÅNGAR – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.1)

    3.2.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Totalt AUM (genomsnittliga belopp)

    Artikel 4.1.27 i förordning (EU) 2019/2033.

    Totalt AUM-värde som ett aritmetiskt medelvärde i enlighet med artikel 17.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033. Det redovisade värdet ska vara summan av raderna 0020–0040.

    0020

    Varav: AUM – Diskretionär portföljförvaltning

    Totalt belopp av tillgångar för vilka värdepappersföretaget utför portföljförvaltningstjänster enligt definitionen i artikel 4.1.8 i direktiv 2014/65/EU och beräknat i enlighet med artikel 17.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Varav: AUM har formellt delegerats till en annan enhet

    Artikel 17.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0040

    AUM – Kontinuerlig icke-skönsmässig rådgivning

    Totalt belopp av tillgångar för vilka värdepappersföretaget utför kontinuerlig och icke-diskretionär investeringsrådgivning enligt definitionen i artikel 4.1.4 i direktiv 2014/65/EU.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Faktorbelopp – månad t

    AUM för slutet av den tredje månaden (dvs. den senaste) i det kvartal som redovisningen avser.

    0020

    Faktorbelopp – månad t-1

    AUM för den andra månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    0030

    Faktorbelopp – månad t-2

    AUM för den första månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    3.3.   I 06.02 – FÖRVALTADE TILLGÅNGAR PER MÅNAD (I 6.2)

    3.3.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Totala förvaltade tillgångar per månad

    Artikel 4.1.27 i förordning (EU) 2019/2033.

    De totala förvaltade tillgångarna per månad den sista bankdagen i den relevanta månaden enligt artikel 17.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet i denna rad ska vara summan av raderna 0020 och 0040.

    0020

    Förvaltade tillgångar per månad – diskretionär portföljförvaltning

    Det rapporterade beloppet ska vara de tillgångar per månad för vilka värdepappersföretaget utför portföljförvaltningstjänster enligt definitionen i artikel 4.1.8 i direktiv 2014/65/EU per den sista bankdagen i den relevanta månaden enligt artikel 17.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Varav: Tillgångar formellt har delegerats till en annan enhet

    Artikel 17.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Tillgångar per månad vars förvaltning formellt har delegerats till en annan enhet redovisas den sista bankdagen i den relevanta månaden.

    0040

    Förvaltade tillgångar per månad – kontinuerlig icke-diskretionär rådgivning

    Totalt belopp av tillgångar för vilka värdepappersföretaget utför kontinuerlig och icke-diskretionär investeringsrådgivning enligt definitionen i artikel 4.1.4 i direktiv 2014/65/EU redovisas den sista bankdagen i den relevanta månaden.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0140

    Värden vid månadsslut

    Värdena den sista bankdagen i den relevanta månaden ska redovisas enligt artikel 17.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    3.4.   I 06.03 – INNEHAV AV KUNDMEDEL – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.3)

    3.4.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    CMH – Separerade konton (genomsnittliga belopp)

    Artikel 4.1.28 och 4.1.49 i förordning (EU) 2019/2033 och artikel 1 i tekniska tillsynsstandarder om definitionen av separerade konton (artikel 15.5 b i förordning (EU) 2019/2033).

    Det värde som anges ska vara det aritmetiska medelvärdet av värdena för CMH per dag där kundmedel hålls på separerade konton i enlighet med artikel 18.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    CMH – Icke-separerade konton (genomsnittliga belopp)

    Artikel 4.1.28 och 4.1.49 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det värde som anges ska vara det aritmetiska medelvärdet av värdena för CMH per dag där kundmedel inte hålls på separerade konton i enlighet med artikel 18.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Faktorbelopp – månad t

    CMH för slutet av den tredje månaden (dvs. den senaste) i det kvartal som rapporten avser.

    Detta belopp beräknas som det aritmetiska medelvärdet av beloppen per dag inom den tidsperiod som anges i artikel 18.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Faktorbelopp – månad t-1

    CMH för slutet av den andra månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    Detta belopp beräknas som det aritmetiska medelvärdet av beloppen per dag inom den tidsperiod som anges i artikel 18.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Faktorbelopp – månad t-2

    CMH för slutet av den första månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    Detta belopp beräknas som det aritmetiska medelvärdet av beloppen per dag inom den tidsperiod som anges i artikel 18.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    3.5.   I 06.04 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DET TOTALA INNEHAVET AV KUNDMEDEL PER DAG (I 6.4)

    3.5.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Totalt innehav av kundmedel per dag - på separerade konton

    Artikel 4.1.28 och 4.1.49 i förordning (EU) 2019/2033 och tekniska tillsynsstandarder om definitionen av separerade konton (artikel 15.5 b i förordning (EU) 2019/2033).

    Det värde som anges ska vara genomsnittet per månad av det totala innehavet av kundmedel per dag där kundmedel hålls på separerade konton i enlighet med artikel 18.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Totalt innehav av kundmedel per dag - icke separerade konton

    Artikel 4.1.28 och 4.1.49 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det värde som anges ska vara genomsnittet per månad av det totala innehavet av kundmedel per dag där kundmedel inte hålls på separerade konton i enlighet med artikel 18.1 i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0080

    Genomsnittligt värde per månad av det totala innehavet av kundmedel per dag

    Värdepappersföretag ska varje månad redovisa det genomsnittliga värdet av de totala innehavda kundmedlen per dag, mätt i slutet av varje bankdag i enlighet med artikel 18.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    3.6.   I 06.05 – TILLGÅNGAR UNDER FÖRVARING OCH ADMINISTRATION – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.5)

    3.6.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Totalt ASA (genomsnittliga belopp)

    Artikel 4.1.29 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 5.1 i tekniska tillsynsstandarder för att specificera metoderna för att mäta K-faktorerna (artikel 15.5 a i förordning (EU) 2019/2033).

    Totalt ASA-värde som ett glidande medelvärde av värdet av de totala tillgångarna under förvaring och administration per dag, fastställt i slutet av varje bankdag under de föregående nio månaderna, exklusive de tre närmast föregående månaderna i enlighet med artikel 19.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 2)

    Artikel 5.1 a i tekniska tillsynsstandarder för att specificera metoderna för att mäta K-faktorerna (artikel 15.5 a i förordning (EU) 2019/2033).

    Finansiella instrument på nivå 2 värderade enligt IFRS 13.81.

    0030

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 3)

    Artikel 5.1 a i tekniska tillsynsstandarder för att specificera metoderna för att mäta K-faktorerna (artikel 15.5 a i förordning (EU) 2019/2033).

    Värdering baserad på icke observerbara indata med användning av bästa tillgängliga information enligt IFRS 13.86.

    0040

    Varav: Tillgångar som formellt har delegerats till en annan finansiell enhet

    Artikel 19.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdet av tillgångar vars förvaring och administration formellt har delegerats till en annan finansiell enhet som ett aritmetiskt medelvärde i enlighet med artikel 19.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    Varav: Tillgångar i en annan finansiell enhet som formellt har delegerats till värdepappersföretaget

    Artikel 19.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdet av tillgångar i en annan finansiell enhet som formellt har delegerat förvaring och administration till värdepappersföretaget som ett aritmetiskt medelvärde i enlighet med artikel 19.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Faktorbelopp – månad t

    ASA för slutet av den tredje månaden (dvs. den senaste) i det kvartal som redovisningen avser.

    0020

    Faktorbelopp – månad t-1

    ASA för slutet av den andra månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    0030

    Faktorbelopp – månad t-2

    ASA för slutet av den första månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    3.7.   I 06.06 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DE TOTALA TILLGÅNGARNA UNDER FÖRVARING OCH ADMINISTRATION PER DAG (I 6.6)

    3.7.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Tillgångar under förvaring och administration

    Artikel 4.1.29 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 5.1 i tekniska tillsynsstandarder för att specificera metoderna för att mäta K-faktorerna (artikel 15.5 a i förordning (EU) 2019/2033).

    Det värde som anges ska vara genomsnittet per månad av de totala tillgångarna under förvaring och administration per dag i enlighet med artikel 19.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 2)

    Artikel 5.2 i tekniska tillsynsstandarder för att specificera metoderna för att mäta K-faktorerna (artikel 15.5 a i förordning (EU) 2019/2033).

    Finansiella instrument på nivå 2 värderade enligt IFRS 13.81.

    0030

    Varav: Verkligt värde för finansiella instrument (Nivå 3)

    Artikel 5.1 a i tekniska tillsynsstandarder för att specificera metoderna för att mäta K-faktorerna (artikel 15.5 a i förordning (EU) 2019/2033).

    Värdering baserad på icke observerbara indata med användning av bästa tillgängliga information enligt IFRS 13.86.

    0040

    Varav: Tillgångar som formellt har delegerats till en annan finansiell enhet

    Artikel 19.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det värde som anges ska vara genomsnittet per månad av de totala tillgångarna per dag, vars förvaring och administration formellt har delegerats till en annan finansiell enhet i enlighet med artikel 19.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    Varav: Tillgångar i en annan finansiell enhet som formellt har delegerats till värdepappersföretaget

    Artikel 19.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det värde som anges ska vara genomsnittet per månad av de totala tillgångarna per dag i en annan finansiell enhet som formellt har delegerat förvaring och administration till värdepappersföretaget i enlighet med artikel 19.1 i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0080

    Genomsnittligt värde per månad av de totala tillgångarna under förvaring och administration per dag

    Värdepappersföretag ska varje månad ange det genomsnittliga värdet av de totala tillgångarna under förvaring och administration per dag, mätt i slutet av varje bankdag i enlighet med artikel 19.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    3.8.   I 06.07 – HANTERING AV KUNDORDER – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.7)

    3.8.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Hantering av kundorder (COH) – kontanttransaktioner (genomsnittliga belopp)

    Värde av COH – kontanttransaktioner enligt definitionen i artikel 4.1.30 i förordning (EU) 2019/2033 och som mäts i enlighet med artikel 20.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretag ska ange det aritmetiska medelvärdet av COH – kontanttransaktioner för de föregående sex månaderna, med undantag för de tre senaste månaderna i enlighet med artikel 20.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033 och som ska mätas i enlighet med artikel 20.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Varav: Utförande av kundorder (COH)

    COH för kontanttransaktioner där värdepappersföretaget utför utförandet av kundorder i kundens namn enligt definitionen i artikel 4.1.5 i direktiv 2014/65/EU.

    Det aritmetiska medelvärdet av COH-värdet för de föregående sex månaderna, exklusive de tre senaste månaderna ska anges i enlighet med artikel 20.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

    COH för kontanttransaktioner för vilka värdepappersföretaget utför tjänsten att ta emot och vidarebefordra kundorder

    Det aritmetiska medelvärdet av COH-värdet för de föregående sex månaderna, exklusive de tre senaste månaderna ska anges i enlighet med artikel 20.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    0040

    COH – Derivat (genomsnittliga belopp)

    Artikel 4.1.30 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretag ska ange det aritmetiska medelvärdet av COH-derivat för de föregående sex månaderna, med undantag för de tre senaste månaderna i enlighet med artikel 20.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033 och som ska mätas i enlighet med artikel 20.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    Varav: Utförande av kundorder (COH)

    COH för derivattransaktioner där värdepappersföretaget utför utförandet av kundorder i kundens namn enligt definitionen i artikel 4.1.5 i direktiv 2014/65/EU.

    Det aritmetiska medelvärdet av COH-värdet för de föregående sex månaderna, exklusive de tre senaste månaderna ska anges i enlighet med artikel 20.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    0060

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

    COH för derivattransaktioner för vilka värdepappersföretaget utför tjänsten att ta emot och vidarebefordra kundorder.

    Det aritmetiska medelvärdet av COH-värdet för de föregående sex månaderna, exklusive de tre senaste månaderna ska redovisas i enlighet med artikel 20.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Faktorbelopp – månad t

    Värdet av COH i slutet av den tredje månaden (dvs. den senaste) i det kvartal som redovisningen avser.

    0020

    Faktorbelopp – månad t-1

    Värdet av COH i slutet av den andra månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    0030

    Faktorbelopp – månad t-2

    Värdet av COH i slutet av den första månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    3.9.   I 06.08 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DEN TOTALA HANTERINGEN AV KUNDORDER PER DAG (I 6.8)

    3.9.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Total hantering av kundorder per dag – kontanttransaktioner

    Artikel 4.1.30 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det genomsnittliga värdet av de totala kundorder som hanteras per dag (kontanttransaktioner) för den relevanta månaden enligt artikel 20.1 i förordning (EU) 2019/2033 och ska mätas i enlighet med artikel 20.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Varav: Utförande av kundorder (COH)

    Det genomsnittliga värdet av de totala kundorder som hanteras per dag för kontanttransaktioner för vilka värdepappersföretaget utför utförandet av kundorder i kundens namn enligt definitionen i artikel 4.1.5 i direktiv 2014/65/EU.

    0030

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

    Det genomsnittliga värdet av de totala kundorder som hanteras för kontanttransaktioner per dag för vilka värdepappersföretaget utför tjänsten att ta emot och vidarebefordra kundorder

    0040

    Total hantering av kundorder per dag – derivat

    Artikel 4.1.30 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det genomsnittliga värdet av de totala kundorder som hanteras (derivat) per dag för den relevanta månaden enligt artikel 20.1 i förordning (EU) 2019/2033 och ska mätas i enlighet med artikel 20.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    Varav: Utförande av kundorder (COH)

    Det genomsnittliga värdet av de totala kundorder per dag som hanteras för derivattransaktioner för vilka värdepappersföretaget utför utförandet av kundorder i kundens namn enligt definitionen i artikel 4.1.5 i direktiv 2014/65/EU.

    0060

    Varav: Mottagning och överföring av kundorder

    Det genomsnittliga värdet av de totala kundorder som hanteras per dag för derivattransaktioner för vilka värdepappersföretaget utför tjänsten att ta emot och vidarebefordra kundorder.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0050

    Genomsnittsvärde per månad av de totala kundorder som hanteras per dag

    Värdepappersföretag ska varje månad ange det genomsnittsvärde av de totala kundorder som hanteras per dag i enlighet med artikel 20.1.

    3.10.   I 06.09 – K-NETTOPOSITIONSRISKKRAV – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.9)

    3.10.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Totalt för schablonmetoden

    Artikel 22 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner för vilka ett kapitalbaskrav fastställs i enlighet med del tre avdelning IV kapitlen 2, 3 eller 4 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0020

    Positionsrisk

    Artiklarna 22 a och 21.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner i aktier i handelslagret för vilka ett kapitalbaskrav för positionsrisk fastställs i enlighet med del tre avdelning IV kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0030

    Egetkapitalinstrument

    Artiklarna 22 a och 21.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner i aktier i handelslagret i egetkapitalinstrument för vilka ett kapitalbaskrav fastställs i enlighet med del tre avdelning IV kapitel 3 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0040

    Skuldinstrument

    Artiklarna 22 a och 21.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner i aktier i handelslagret för vilka ett kapitalbaskrav fastställs i enlighet med del tre avdelning IV kapitel 2 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0050

    Varav: Värdepapperiseringar

    Artiklarna 22 a och 21.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner i värdepapperiseringsinstrument enligt artikel 337 i förordning (EU) nr 575/2013 och positioner i korrelationshandelsportföljen enligt artikel 338 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0055

    Särskild metod för positionsrisk i företag för kollektiva investeringar (fond)

    Artiklarna 22 a och 21.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    Totalt riskvägt exponeringsbelopp för positioner i företag för kollektiva investeringar om kapitalbaskrav beräknas i enlighet med artikel 348.1 i förordning (EU) nr 575/2013, antingen direkt eller som en följd av det tak som fastställs i artikel 350.3 c i förordning (EU) nr 575/2013. I förordning (EU) nr 575/2013 anges vare sig ränterisken eller aktierisken uttryckligen för dessa positioner.

    Om den särskilda bestämmelsen i artikel 348.1 första meningen i förordning (EU) nr 575/2013 tillämpas, ska det belopp som ska anges vara 32 % av nettopositionen för fondexponeringen i fråga.

    Om den särskilda bestämmelsen i artikel 348.1 andra meningen i förordning (EU) nr 575/2013 tillämpas, ska det belopp som ska redovisas vara det lägsta av det belopp som motsvarar 32 % av nettopositionen för den relevanta fondexponeringen och det belopp som är skillnaden mellan 40 % av denna nettoposition och de kapitalbaskrav som härrör från valutakursrisken i samband med denna fondexponering.

    0060

    Valutakursrisk

    Artikel 22 a och artiklarna 21.3 och 21.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner som omfattas av valutakursrisk för vilka ett kapitalbaskrav fastställs i enlighet med del tre avdelning IV kapitel 3 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0070

    Råvarurisk

    Artikel 22 a och artiklarna 21.3 och 21.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner som omfattas av råvarurisk för vilka ett kapitalbaskrav fastställs i enlighet med del tre avdelning IV kapitel 4 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0080

    Metod med interna modeller

    Artikel 57.2 och artikel 21.3 och 21.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    Positioner i aktier i handelslagret och positioner utanför handelslagret som omfattas av valutakursrisk eller råvarurisk för vilka ett kapitalbaskrav fastställs i enlighet med del tre avdelning IV kapitel 5 i förordning (EU) nr 575/2013.

    3.11.   I 06.10 – ANGIVEN CLEARINGMARGINAL – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.10)

    15.

    I denna mall ska företag som handlar för egen räkning redovisa alla clearingmedlemmar i kvalificerade centrala motparter på vars ansvar genomförandet och avvecklingen av företagets transaktioner äger rum.

    3.11.1.   Instruktioner för specifika positioner

    Kolumn

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010 – 0030

    Clearingmedlem

    0010

    Namn

    Värdepappersföretag ska ange namnet på alla clearingmedlemmar i kvalificerade centrala motparter på vars ansvar genomförandet och avvecklingen av företagets transaktioner äger rum.

    0020

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag ska koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0030

    Typ av kod

    Den typ av kod som anges i kolumn 0020 ska identifieras som en ”LEI-kod” eller ”Nationell kodtyp”.

    0040 – 0060

    Bidrag till den totala marginal som krävs dagligen

    Värdepappersföretag ska lämna information för de tre dagar under de föregående tre månaderna då det högsta, näst högsta och tredje högsta beloppet av den totala marginalsäkerhet som krävs per dag beräknades i enlighet med artikel 23.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretaget ska inkludera alla clearingmedlemmar i den mall som användes under minst en av dessa dagar.

    Bidraget till den totala marginal som krävs per dag ska anges som beloppet före multiplikationen med faktorn 1.3 i enlighet med artikel 23.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0040

    Bidrag till den totala marginal som krävs per dag – på dagen för det högsta begärda beloppet av den totala marginal som krävs

    0050

    Bidrag till den totala marginal som krävs per dag – på dagen för det näst högsta begärda beloppet av den totala marginal som krävs

    0060

    Bidrag till den totala marginal som krävs per dag – på dagen för det tredje högsta begärda beloppet av den totala marginal som krävs

    3.12.   I 06.11 – MOTPARTSRISK (TCD) – YTTERLIGARE UPPGIFTER OM TCD (I 6.11)

    3.12.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010 – 0080

    Uppdelning per metod för att fastställa exponeringsvärdet

    0010

    Tillämpning av förordning (EU) 2019/2033: K-TCD

    Artikel 26 i förordning (EU) 2019/2033.

    Exponeringar för vilka kapitalbaskravet beräknas som K-TCD i enlighet med artikel 26 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Alternativa metoder: Exponeringsvärde definierad i enlighet med förordning (EU) nr 575/2013

    Artikel 25.4 första stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    Exponeringar för vilka exponeringsvärdet fastställs i enlighet med förordning (EU) nr 575/2013 och de tillhörande kapitalbaskraven beräknas genom att exponeringsvärdet multipliceras med den riskfaktor som anges i tabell 2 i artikel 26 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    SA-CCR

    Artikel 274 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0040

    Förenklad SA-CCR

    Artikel 281 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0050

    Ursprunglig åtagandemetod

    Artikel 282 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0060

    Alternativa metoder: Full tillämpning av regelverket i förordning (EU) nr 575/2013.

    Artikel 25.4 andra stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    Exponeringar för vilka exponeringsvärdet och kapitalbaskraven fastställs i enlighet med förordning (EU) nr 575/2013.

    0070

    Memorandumpost: CVA (reditvärdighetsjustering)

    Artiklarna 25.5 och 26 i förordning (EU) 2019/2033.

    Om ett institut tillämpar metoden i artikel 26 i förordning (EU) 2019/2033 eller undantaget i artikel 26.5 första stycket i förordning (EU) 2019/2033 ska kreditvärdighetsjusteringen (CVA) fastställas som skillnaden mellan det relevanta beloppet efter tillämpningen av CVA-faktorn som multiplikator och det relevanta beloppet före tillämpningen av CVA-faktorn som multiplikator.

    Om ett institut tillämpar metoden i artikel 25.5 andra stycket i förordning (EU) 2019/2033 ska kreditvärdighetsjusteringen (CVA) fastställas i enlighet med avdelning VI del tre i förordning (EU) nr 575/2013.

    0080

    varav: Beräknad i enlighet med regelverket i förordning (EU) nr 575/2013.

    Artikel 25.5 andra stycket i förordning (EU) 2019/2033.

    0090 – 0110

    Uppdelning per typ av motpart

    Uppdelningen av motparter ska baseras på de typer av motparter som avses i tabell 2 i artikel 26 i förordning (EU) 2019/2033.

    0090

    Nationella regeringar, centralbanker och offentliga organ

    0100

    Kreditinstitut och värdepappersföretag

    0110

    Andra motparter


    Kolumn

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    K-faktorkrav

    Kapitalbaskravet ska anges såsom det beräknas i enlighet med artikel 26 i förordning (EU) 2019/2033 eller tillämpliga bestämmelser i förordning (EU) nr 575/2013.

    0020

    Exponeringsvärde

    Exponeringsvärdet såsom det beräknas i enlighet med artikel 27 i förordning (EU) 2019/2033 eller tillämpliga bestämmelser i förordning (EU) nr 575/2013.

    0030

    Ersättningskostnad (RC)

    Artikel 28 i förordning (EU) 2019/2033.

    0040

    Potentiell framtida exponering (PFE)

    Artikel 29 i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    Säkerhet (C)

    Artikel 30.2 och 30.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade värdet ska vara säkerhetens värde som det används för beräkningen av exponeringsvärdet och därmed, i tillämpliga fall, värdet efter tillämpning av volatilitetsjusteringen och valutaobalansjusteringen för volatilitet i artiklarna 30.1 och 30.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    3.13.   I 06.12 – DAGLIG HANDELSAKTIVITET – YTTERLIGARE UPPGIFTER (I 6.12)

    3.13.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Total DTF – kontanttransaktioner (genomsnittliga belopp)

    Värdepappersföretag ska ange det aritmetiska medelvärdet av DTF – kontanttransaktioner för de resterande sex månaderna i enlighet med artikel 33.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033 och som ska mätas i enlighet med artikel 33.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Det belopp som anges i denna cell ska beakta artikel 33.3 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Total DTF – derivattransaktioner (genomsnittliga belopp)

    Artikel 33.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretag ska ange det aritmetiska medelvärdet av DTF – derivattransaktioner för de resterande sex månaderna i enlighet med artikel 33.1 första stycket i förordning (EU) 2019/2033 och ska mätas i enlighet med artikel 33.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Det belopp som anges i denna cell ska beakta artikel 33.3 i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Genomsnittligt faktorbelopp – månad t

    Värdet av DTF i slutet av den tredje månaden (dvs. den senaste) i det kvartal som redovisningen avser.

    0020

    Genomsnittligt faktorbelopp – månad t-1

    Värdet av DTF i slutet av den andra månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    0030

    Genomsnittligt faktorbelopp – månad t-2

    Värdet av DTF i slutet av den första månaden i det kvartal som redovisningen avser.

    3.14.   I 06.13 – GENOMSNITTLIGT VÄRDE AV DEN TOTALA DAGLIGA HANDELSAKTIVITETEN (I 6.13)

    3.14.1.   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner

    Det genomsnittliga värdet av de totala dagliga handelsaktiviteterna (kontanttransaktioner) för den relevanta månaden enligt artikel 33.1 i förordning (EU) 2019/2033 och som ska mätas i enlighet med artikel 33.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Daglig handelsaktivitet – derivattransaktioner

    Det genomsnittliga värdet av de totala dagliga handelsaktiviteterna (derivattransaktioner) för den relevanta månaden enligt artikel 33.1 i förordning (EU) 2019/2033 och ska mätas i enlighet med artikel 33.2 b i förordning (EU) 2019/2033.


    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0080

    Genomsnittligt värde per månad av de totala dagliga handelsaktiviteterna

    Värdepappersföretag ska i varje månadskolumn ange det genomsnittliga värdet per månad av de totala dagliga handelsaktiviteterna, mätt i slutet av varje bankdag i enlighet med artikel 33.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    4.   Redovisning av koncentrationsrisker

    4.1.   Allmänna kommentarer

    16.

    Redovisning av koncentrationsrisker innehåller information om de koncentrationsrisker som ett värdepappersföretag är exponerat för genom sina positioner i handelslagret på grund av motparterrisk. Detta leder till beräkningen av K-CON, ett ytterligare kapitalbaskrav på grund av de exponeringar som värdepappersföretaget har i sin balansräkning. Detta är i linje med definitionen av ”koncentrationsrisk” i artikel 4.1.31 i förordning (EU) 2019/2033 där Koncentrationsrisk eller CON avser exponeringar i värdepappersföretagets handelslager mot en kund eller en grupp av kunder med inbördes anknytning vars värde överstiger gränsvärdena i artikel 37.1.

    17.

    Redovisning av koncentrationsrisker omfattar även information om följande:

    i.

    Innehav av kundmedel.

    ii.

    Kunders tillgångar.

    iii.

    Företagets egna likvida medel.

    iv.

    Intäkter från kunder.

    v.

    Positioner i handelslagret.

    vi.

    Exponeringar beräknade med beaktande av tillgångar och poster utanför balansräkningen som inte tagits upp i handelslagret.

    18.

    Även om ordalydelsen i artikel54.2 i förordning (EU) 2019/2033 också hänvisar till ”koncentrationsrisk” är definitionen av denna i artikel 4.1.31 i förordning (EU) 2019/2033 och de gränsvärden som anges i artikel 37.1 i förordning (EU) 2019/2033 inte förenliga med de poster som beskrivs i artikel 54.2 b–e i förordning (EU) 2019/2033. Därför är den redovisning som krävs inriktad på de fem största positionerna, om sådana finns tillgängliga, för var och en av posterna i–vi i punkt 19 som innehas eller kan hänföras till ett visst institut, en viss kund eller en annan enhet. Denna redovisning gör det möjligt för de behöriga myndigheterna att bättre förstå de risker som värdepappersföretagen kan utsättas för till följd av dessa.

    19.

    Redovisning av koncentrationsrisker består av mallarna I 07.00 och I 08.00 och, i enlighet med artikel 54.2 i förordning (EU) 2019/2033, behöver företag som uppfyller villkoren för att betraktas som ett litet och icke-sammanlänkat värdepappersföretag enligt artikel 12.1 i förordning (EU) 2019/2033 inte redovisa information i detta avseende.

    4.2.   I 07.00 – YTTERLIGARE UPPGIFTER OM K-CON (I7)

    4.2.1   Instruktioner för specifika positioner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0060

    Motpartens ID

    Värdepappersföretaget ska ange identifieringen av de motparter eller den grupp av kunder med inbördes anknytning mot vilka de har en exponering som överskrider de gränsvärden som anges i artikel 37.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som anges i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    Typen av kod ska alltid anges.

    0030

    Namn

    Namnet ska motsvara namnet på moderföretaget när en grupp av kunder med inbördes anknytning anges. I alla övriga fall ska namnet motsvara den enskilda motparten.

    0040

    Grupp eller individuellt

    Värdepappersföretaget ska ange ”1” för redovisning av exponeringar mot enskilda kunder eller ”2” för redovisning av exponeringar mot grupper av kunder med inbördes anknytning.

    0050

    Typ av motpart

    Värdepappersföretaget ska för varje exponering ange om detta är förknippat med följande:

    1.

    Ett kreditinstitut eller en grupp av kunder med inbördes anknytning som inbegriper ett kreditinstitut.

    2.

    Ett värdepappersföretag eller en grupp av kunder med inbördes anknytning som inbegriper ett värdepappersföretag.

    3.

    Andra än kreditinstitut eller värdepappersföretag eller grupper av kunder med inbördes anknytning som omfattar ett värdepappersföretag eller ett institut.

    0060–0110

    Exponeringar i handelslagret som överskrider de gränsvärden som anges i artikel 37.1 i förordning (EU) 2019/2033

    Värdepappersföretaget ska lämna information om varje exponering som överskrider de gränsvärden som anges i artikel 37.1 i förordning (EU) 2019/2033 i enlighet med artikel 36 och 39 i förordning (EU) 2019/2033.

    0060

    Exponeringsvärde (EV)

    Artikel 36 i förordning (EU) 2019/2033.

    0070

    Exponeringsvärde (i % av kapitalbasen)

    Exponeringen beräknas i enlighet med artikel 36 i förordning (EU) 2019/2033 och uttrycks som en procentandel av företagets kapitalbas.

    0080

    Kapitalbaskrav för total exponering (OFR)

    Kapitalbaskrav för den totala exponeringen mot den enskilda motparten eller gruppen av kunder med inbördes anknytning, beräknat som det totala beloppet av K-TCD och det specifika riskkravet för K-NPR för den relevanta exponeringen.

    0090

    Överskridande av exponeringsvärde (EV-L)

    Belopp beräknat i enlighet med artikel 37.2 andra stycket i förordning (EU) 2019/2033 för den relevanta exponeringen.

    0100

    Överskottets varaktighet (i dagar)

    Antal dagar som gått sedan exponeringsöverskottet först uppstod.

    0110

    K-CON Kapitalbaskrav för överskridande (OFRE)

    Belopp beräknat i enlighet med artikel 39.2 i förordning (EU) 2019/2033 för den relevanta exponeringen.

    4.3.   I 08.01 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – INNEHAV AV KUNDMEDEL (I 8.1)

    4.3.1   Instruktioner för särskilda kolumner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0060

    Totalt CMH

    Artikel 54.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretaget ska ange identifieringen av de fem, om tillgängliga, motparterna eller gruppen av motparter med inbördes anknytning där de största beloppen av kundmedel innehas.

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som anges i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    0030

    Namn

    Namnet ska motsvara namnet på moderföretaget när en grupp av kunder med inbördes anknytning anges. I alla övriga fall ska namnet motsvara den enskilda motparten.

    0040

    Grupp eller individuellt

    Värdepappersföretaget ska ange ”1” för redovisning av exponeringar mot enskilda kunder eller ”2” för redovisning av exponeringar mot grupper av kunder med inbördes anknytning.

    0050

    Totalt CMH på rapporteringsdatum

    Företaget ska ange det totala beloppet kundmedel på rapporteringsdatum.

    0060

    Procentandel av kundmedel som innehas av detta institut

    Företaget ska ange mängden kundmedel som innehas på rapporteringsdatum med var och en av de motparter eller grupper av motparter med inbördes anknytning för vilka redovisning görs, uttryckt som en procentandel av det totala beloppet (som anges i kolumn 0050).

    4.4.   I 08.02 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – TILLGÅNGAR UNDER FÖRVARING OCH ADMINISTRATION (I 8.2)

    4.4.1   Instruktioner för särskilda kolumner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0060

    Totalt ASA

    Artikel 54.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Företaget ska ange identifieringen av de fem, om tillgängliga, motparterna eller gruppen av motparter med inbördes anknytning där de största beloppen av kundmedel är deponerade.

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som anges i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    0030

    Namn

    Namnet ska motsvara namnet på moderföretaget när en grupp av kunder med inbördes anknytning anges. I alla övriga fall ska namnet motsvara den enskilda motparten.

    0040

    Grupp eller individuellt

    Värdepappersföretaget ska ange ”1” för redovisning av exponeringar mot enskilda kunder eller ”2” för redovisning av exponeringar mot grupper av kunder med inbördes anknytning.

    0050

    Totalt ASA på rapporteringsdatum

    Företaget ska ange det totala beloppet för kunders värdepapper som förvaras i varje institution på rapporteringsdatum.

    0060

    Procentandel av kunders värdepapper som förvaras i detta institut

    Företaget ska ange den mängd av kunders värdepapper som förvaras på rapporteringsdatum med var och en av de motparter eller grupper av motparter med inbördes anknytning för vilka redovisning görs, uttryckt som en procentandel av det totala beloppet (som anges i kolumn 0050).

    4.5.   I 08.03 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – TOTALA EGNA BANKMEDEL (I 8.3)

    4.5.1   Instruktioner för särskilda kolumner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0060

    Totala egna bankmedel

    Artikel 54.2 d och f i förordning (EU) 2019/2033.

    Företaget ska ange identifieringen av de fem, om tillgängliga, motparterna eller gruppen av motparter med inbördes anknytning där företaget har de största beloppen egna bankmedel.

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som anges i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    0030

    Namn

    Namnet ska motsvara namnet på moderföretaget när en grupp av kunder med inbördes anknytning anges. I alla övriga fall ska namnet motsvara den enskilda motparten.

    0040

    Grupp eller individuellt

    Värdepappersföretaget ska ange ”1” för redovisning av exponeringar mot enskilda kunder eller ”2” för redovisning av exponeringar mot grupper av kunder med inbördes anknytning.

    0050

    Belopp för företagets kontantinsättningar hos institutet

    Företaget ska ange det totala beloppet egna medel som förvaras i varje institut på referensdatum.

    0060

    Belopp för företagets kontantinsättningar hos institutet

    Företaget ska ange det belopp kontantinsättningar som förvaras på rapporteringsdatum med var och en av de motparter eller grupper av motparter med inbördes anknytning för vilka redovisning görs, uttryckt som en procentandel av värdepappersföretagets totala egna medel.

    4.6.   I 08.04 – KONCENTRATIONSRISKNIVÅ – TOTALA INTÄKTER (I 8.4)

    4.6.1   Instruktioner för särskilda kolumner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0080

    Totala intäkter

    Artikel 54.2 e och f i förordning (EU) 2019/2033.

    Företaget ska ange identifieringen av de fem, om tillgängliga, motparterna eller gruppen av motparter med inbördes anknytning från vilka företaget får de största intäkterna.

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som anges i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    0030

    Namn

    Namnet ska motsvara namnet på moderföretaget när en grupp av kunder med inbördes anknytning anges. I alla övriga fall ska namnet motsvara den enskilda kunden.

    0040

    Grupp eller individuellt

    Värdepappersföretaget ska ange ”1” för redovisning av exponeringar mot enskilda kunder eller ”2” för redovisning av exponeringar mot grupper av kunder med inbördes anknytning.

    0050

    Totala intäkter från denna kund

    Företaget ska ange de totala intäkterna per kund eller grupp av kunder med inbördes anknytning som genererats sedan räkenskapsårets början. Intäkterna ska delas upp efter ränte- och utdelningsintäkter å ena sidan och avgifts- och provisionsintäkter å andra sidan.

    0060 – 0090

    Räntor och utdelningsintäkter

    0060

    Ränte- och utdelningsintäkter – Belopp som genereras av positioner i handelslagret

    Handelslager enligt definitionen i artikel 4.1.54 i förordning (EU) 2019/2033.

    0070

    Ränte- och utdelningsintäkter – Belopp som genereras av positioner i handelslagret och utanför handelslagret

    0080

    Räntor och utdelningsintäkter - varav: Belopp som genererats från poster utanför balansräkningen

    0090

    Procentandel av intäkter och utdelningar från denna kund

    Företaget ska ange de ränte- och utdelningsintäkter som genererats från var och en av kunderna eller grupperna av kunder med inbördes anknytning, uttryckt som en procentandel av värdepappersföretagets totala ränte- och utdelningsintäkter.

    0100 – 0110

    Avgifter och provisioner och övriga intäkter

    0100

    Avgifter och provisioner och övriga intäkter – Belopp

    0110

    Procentandel av avgifter och provisioner och övriga intäkter från denna kund

    Företaget ska ange de avgifter och provisioner och övriga intäkter som genererats från var och en av kunderna eller grupperna av kunder med inbördes anknytning, uttryckt som en procentandel av värdepappersföretagets totala avgifter och provisioner och andra intäkter.

    4.7.   I 08.05 – EXPONERINGAR I HANDELSLAGRET (I 8.5)

    4.7.1   Instruktioner för särskilda kolumner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0050

    Exponeringar i handelslagret

    Artikel 54.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Företaget ska lämna information om de fem största exponeringarna i handelslagret, om tillgängliga.

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som anges i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    0030

    Namn

    Namnet ska motsvara namnet på moderföretaget när en grupp av kunder med inbördes anknytning anges. I alla övriga fall ska namnet motsvara den enskilda motparten.

    0040

    Grupp eller individuellt

    Värdepappersföretaget ska ange ”1” för redovisning av exponeringar mot enskilda kunder eller ”2” för redovisning av exponeringar mot grupper av kunder med inbördes anknytning.

    0050

    Procentandel av exponeringen mot denna motpart i förhållande till företagets kapitalbas (endast positioner i handelslagret)

    Företaget ska ange exponeringarna i handelslagret på rapporteringsdatum med var och en av de motparter eller grupper av motparter med inbördes anknytning för vilka redovisning görs, uttryckt som en procentandel av kapitalbasen.

    4.8.   I 08.06 – POSTER UTANFÖR HANDELSLAGRET OCH POSTER UTANFÖR BALANSRÄKNINGEN (I 8.6)

    4.8.1   Instruktioner för särskilda kolumner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010–0050

    Poster utanför handelslagret och poster utanför balansräkningen

    Artikel 54.2 f i förordning (EU) 2019/2033.

    Företaget ska lämna information om de fem största beräknade exponeringarna, om tillgängliga, inklusive tillgångar som inte är registrerade i handelslagret.

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som anges i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    0030

    Namn

    Namnet ska motsvara namnet på moderföretaget när en grupp av kunder med inbördes anknytning anges. I alla övriga fall ska namnet motsvara den enskilda motparten.

    0040

    Grupp eller individuellt

    Värdepappersföretaget ska ange ”1” för redovisning av exponeringar mot enskilda kunder eller ”2” för redovisning av exponeringar mot grupper av kunder med inbördes anknytning.

    0050

    Procentandel av exponeringen i förhållande till företagets kapitalbas (inklusive tillgångar utanför balansräkningen och poster utanför handelslagret)

    Företaget ska ange exponeringar, beräknade med beaktande av tillgångar och poster utanför balansräkningen utöver positioner i handelslagret, på rapporteringsdatum till var och en av de motparter eller grupper av motparter med inbördes anknytning för vilka redovisning görs, uttryckt som en procentandel av godtagbart kapital.

    5.   LIKVIDITETSKRAV

    5.1   I 09.00 – LIKVIDITETSKRAV (I 9)

    5.1.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Likviditetskrav

    Artikel 43.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Kundgarantier

    Artikel 45 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade värdet ska vara 1,6 % av det totala garantibeloppet till kunderna i enlighet med artikel 45 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Totalt likvida tillgångar

    Artikel 43.1 a och artikel 43.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Totala likvida tillgångar ska anges efter tillämpning av relevanta nedsättningar.

    Denna rad är summan av raderna 0040, 0050, 0060, 0170, 0230, 0290 och 0300.

    0040

    Icke intecknad kortfristig inlåning

    Artikel 43.1 d och artikel 43.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    Totala godtagbara fordringar som förfaller inom 30 dagar

    Artikel 43.3 i förordning (EU) 2019/2033 och artikel 43.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0060

    Tillgångar på nivå 1

    Artikel 10 i delegerad förordning (EU) 2015/61 och artikel 43.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Totala likvida tillgångar ska anges efter tillämpning av relevanta nedsättningar.

    Summa raderna 0070–0160.

    0070

    Mynt och sedlar

    Artikel 10.1 a i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    Totala kontanta medel i form av sedlar och mynt.

    0080

    Uttagbara centralbanksreserver

    Artikel 10.1 b iii i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0090

    Centralbankstillgångar

    Artikel 10.1 b i och ii i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0100

    Statliga tillgångar

    Artikel 10.1 c i och ii i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0110

    Regionala/lokala förvaltningars tillgångar

    Artikel 10.1 c iii och iv i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0120

    Tillgångar från enheter inom den offentliga sektorn

    Artikel 10.1 c v i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0130

    Medtagbara tillgångar i nationell eller utländsk valuta från nationella regeringar och centralbanker

    Artikel 10.1 d i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0140

    Tillgångar från kreditinstitut (skyddas av medlemsstatens regering, subventionerad långivare)

    Artikel 10.1 e i och ii i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0150

    Tillgångar från multilaterala utvecklingsbanker och internationella organisationer

    Artikel 10.1 g i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0160

    Säkerställda obligationer med extremt hög kvalitet

    Artikel 10.1 f i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0170

    Tillgångar på nivå 2A

    Artikel 11 i delegerad förordning (EU) 2015/61 och artikel 43.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0180

    Regionala/lokala förvaltningars eller offentliga organs tillgångar (medlemsstat, riskvikt 20 %)

    Artikel 11.1 a i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0190

    Tillgångar från centralbank eller nationella/regionala förvaltningar eller lokala förvaltningar eller offentliga organ (tredjeland, riskvikt 20 %)

    Artikel 11.1 b i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0200

    Säkerställda obligationer med hög kvalitet (CQS2)

    Artikel 11.1 c i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0210

    Säkerställda obligationer med hög kvalitet (tredjeland, CQS1)

    Artikel 11.1 d i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0220

    Företagsvärdepapper (CQS1)

    Artikel 11.1 e i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0230

    Tillgångar på nivå 2B

    Artikel 12 i delegerad förordning (EU) 2015/61 och artikel 43.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0240

    Värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet

    Artikel 12.1 a och artikel 13.2 g i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0250

    Företagsvärdepapper

    Artikel 12.1 b i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0260

    Aktier (större aktieindex)

    Artikel 12.1 c i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0270

    Likviditetsfaciliteter med begränsad användning från centralbank

    Artikel 12.1 d i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0280

    Säkerställda obligationer med hög kvalitet (riskvikt 35 %)

    Artikel 15.2 f i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    0290

    Kvalificerade aktier/andelar i fond:

    Artikel 15 i delegerad förordning (EU) 2015/61.

    Artikel 43.1 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0300

    Totalt övriga godtagbara finansieringsinstrument

    Artikel 43.1 c i förordning (EU) 2019/2033.


    BILAGA III

    RAPPORTERING FÖR SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADEVÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    MALLAR FÖR VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    Mallnummer

    Mallkod

    Mallens/mallgruppens namn

    Kortform

     

     

    KAPITALBAS: Nivå, sammansättning, krav och beräkning

     

    1

    I 01.01

    Kapitalbas

    I1.1

    2,3

    I 02.03

    Kapitalbaskrav

    I2.3

    2,4

    I 02.04

    Kapitalrelationer

    I2.4

    3,1

    I 03.01

    Beräkning av kapitalkrav baserat på fasta omkostnader

    I3.1

     

     

    SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

     

    5

    I 05.00

    Verksamhetsnivå – översyn av tröskelvärdena

    I5.0

     

     

    LIKVIDITETSKRAV

     

    9,1

    I 09.01

    Likviditetskrav

    I9.1

    I 01.01 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING (I1.1)

    Rad

    Post

    Belopp

    0010

    0010

    KAPITALBAS

     

    0020

    PRIMÄRKAPITAL

     

    0030

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

    0040

    Fullt betalda kapitalinstrument

     

    0050

    Överkursfond

     

    0060

    Balanserade vinstmedel

     

    0070

    Balanserade vinstmedel från föregående år

     

    0080

    Överskott

     

    0090

    Ackumulerat övrigt totalresultat

     

    0100

    Övriga reserver

     

    0110

    Minoritetsintressen som ingår i kärnprimärkapitalet

     

    0120

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

     

    0130

    Övriga medel

     

    0140

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

    0190

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

     

    0200

    (-) Goodwill

     

    0210

    (-) Övriga immateriella tillgångar

     

    0220

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

     

    0230

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

     

    0240

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av dess kapitalbas

     

    0285

    (-) Övriga avdrag

     

    0290

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    0300

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

     

    0310

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

    0320

    Överkursfond

     

    0330

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL (PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT)

     

    0410

    Primärkapitaltillskott: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    0420

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

    0430

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

    0440

    Överkursfond

     

    0450

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

    0520

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    I 02.03 – KAPITALBASKRAV (I2.3)

    Rad

    Post

    Belopp

    0010

    0010

    Kapitalbaskrav

     

    0020

    Permanent minimikapitalkrav

     

    0030

    Krav baserat på fasta omkostnader

     

     

    Övergångskrav för kapitalbasen

     

    0050

    Övergångskrav baserat på kapitalbaskrav enligt kapitalkravsförordningen

     

    0060

    Övergångskrav baserat på krav på fasta omkostnader

     

    0070

    Övergångskrav för värdepappersföretag som tidigare bara omfattades av ett startkapitalkrav

     

    0080

    Övergångskrav baserat på startkapitalkravet vid auktorisationen

     

    0090

    Övergångskrav för värdepappersföretag som inte är auktoriserade att tillhandahålla vissa tjänster

     

     

    Memorandumposter

     

    0110

    Ytterligare kapitalbaskrav

     

    0120

    Totalt kapitalbaskrav

     

    I 02.04 – KAPITALRELATIONER (I2.4)

     

     

    Belopp

    Rad

    Post

    0010

    0010

    Kärnprimärkapitalkvot

     

    0020

    Överskott (+)/underskott (-) av kärnprimärkapital

     

    0030

    Primärkapitalkvot

     

    0040

    Överskott (+)/underskott (-) av primärkapital

     

    0050

    Kapitalbaskvot

     

    0060

    Överskott (+)/underskott (-) av totalt kapital

     

    I 03.01 – BERÄKNING AV KRAV PÅ FASTA OMKOSTNADER (I3.1)

     

     

    Belopp

    Rad

    Post

    0010

    0010

    Krav baserat på fasta omkostnader

     

    0020

    Årliga fasta omkostnader från föregående år efter vinstutdelning

     

    0030

    Totala kostnader för föregående år efter vinstutdelning

     

    0040

    Varav: Fasta kostnader som tredje parter ådragit sig för värdepappersföretagens räkning

     

    0050

    (-) Totala avdrag

     

    0060

    (-) Personalens bonusar och annan ersättning

     

    0070

    (-) Anställdas, styrelseledamöters och delägares vinstandelar

     

    0080

    (-) Andra diskretionära utbetalningar av vinster och rörlig ersättning

     

    0090

    (-) Delad provision och avgifter som ska betalas

     

    0100

    (–) Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter och som tas ut av kunder

     

    0110

    (-) Avgifter till anknutna ombud

     

    0130

    (-) Icke återkommande kostnader från extraordinär verksamhet

     

    0140

    (-) Skattekostnader

     

    0150

    (-) Förluster från handel för egen räkning med finansiella instrument

     

    0160

    (-) Avtalsbaserade vinst- och förlustöverföringsavtal

     

    0170

    (-) Råvarukostnader

     

    0180

    (-) Inbetalningar till en fond för allmän bankrisk

     

    0190

    (-) Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen

     

    0200

    Prognosticerade fasta omkostnader för innevarande år

     

    0210

    Variation i fasta omkostnader (%)

     

    I 05.00 – VERKSAMHETSNIVÅ – ÖVERSYN AV TRÖSKELVÄRDEN (I5)

     

     

    Belopp

    Rad

    Post

    0010

    0010

    (Kombinerade) förvaltade tillgångar

     

    0020

    (Kombinerad) hantering av kundorder – kontanttransaktioner

     

    0030

    (Kombinerad) hantering av kundorder – derivat

     

    0040

    Tillgångar under förvaring och administration

     

    0050

    Innehav av kundmedel

     

    0060

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner och derivattransaktioner

     

    0070

    Nettopositionsrisk

     

    0080

    Angiven clearingmarginal

     

    0090

    Motpartsrisk

     

    0100

    (Kombinerad) balansomslutnng i och utanför balansräkningen

     

    0110

    Kombinerade totala årliga bruttointäkter

     

    0120

    Totala årliga bruttointäkter

     

    0130

    (-) Gruppintern del av de årliga bruttointäkterna

     

    0140

    Varav: Intäkter från mottagande och vidarebefordran av order

     

    0150

    Varav: Intäkter från orderutförande

     

    0160

    Varav: Intäkter från transaktioner för egen räkning

     

    0170

    Varav: Intäkter från portföljförvaltning

     

    0180

    Varav: Intäkter från investeringsrådgivning

     

    0190

    Varav: Intäkter från garantiverksamhet för finansiella instrument/placering på grundval av ett fast åtagande

     

    0200

    Varav: Intäkter från placeringar utan fast åtagande

     

    0210

    Varav: Intäkter från driften av en MTF-plattform

     

    0220

    Varav: Intäkter från driften av en OTF-plattform

     

    0230

    Varav: Intäkter från förvaring och administration av finansiella instrument

     

    0240

    Varav: Intäkter från beviljande av krediter eller lån till investerare

     

    0250

    Varav: Intäkter från rådgivning till företag om kapitalstruktur, företagsstrategi och liknande frågor samt rådgivning och tjänster vid fusioner och företagsuppköp

     

    0260

    Varav: Intäkter från valutatjänster

     

    0270

    Varav: Investeringsanalys och finansiell analys

     

    0280

    Varav: Intäkter från tjänster i samband med garantigivning

     

    0290

    Varav: Investeringstjänster och sidoverksamhet med anknytning till derivat

     

    I 09.01 – LIKVIDITETSKRAV (I9.1)

     

     

    Belopp

    Rad

    Post

    0010

    0010

    Likviditetskrav

     

    0020

    Kundgarantier

     

    0030

    Totala likvida tillgångar

     


    BILAGA IV

    RAPPORTERING FÖR SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    Innehållsförteckning

    DEL I:

    ALLMÄNNA INSTRUKTIONER 114

    1.

    Struktur och praxis 114

    1.1

    Struktur 114

    1.2

    Numrering 115

    1.3

    Tecken 115

    1.4

    Konsolidering under tillsyn 115

    DEL II:

    MALLRELATERADE INSTRUKTIONER 115

    1.

    KAPITALBAS: NIVÅ, SAMMANSÄTTNING, KRAV OCH BERÄKNING 115

    1.1

    Allmänna kommentarer 115

    1,2.

    I 01.01 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING (I 1.1) 115

    1.2.1

    Instruktioner för specifika positioner 115

    1.3

    I 02.03 – KAPITALBASKRAV (I 2.3) 120

    1.3.1

    Instruktioner för specifika positioner 120

    1.4.

    I 02.04 – KAPITALRELATIONER (I 2.4) 121

    1.4.1

    Instruktioner för specifika positioner 121

    1.5.

    I 03.01 – BERÄKNING AV KRAV PÅ FASTA OMKOSTNADER (I 3.1) 122

    1.5.1

    Instruktioner för specifika positioner 122

    2.

    SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG 124

    2,1

    I 05.00 – VERKSAMHETSNIVÅ – ÖVERSYN AV TRÖSKELVÄRDEN (I 5) 124

    2.1.1

    Instruktioner för specifika positioner 124

    3.

    LIKVIDITETSKRAV 127

    3.1

    I 09.01 – LIKVIDITETSKRAV (I 9,1) 127

    3.1.1

    Instruktioner för specifika positioner 127

    DEL I:   ALLMÄNNA INSTRUKTIONER

    1.   Struktur och praxis

    1.1   Struktur

    1.

    På det hela taget består regelverket av följande information:

    a)

    Kapitalbas.

    b)

    Beräkningar av kapitalbaskrav.

    c)

    Beräkning av krav på fasta omkostnader.

    d)

    Verksamhetsnivå i enlighet med villkoren i artikel 12.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    e)

    Likviditetskrav.

    2.

    För varje mall ges hänvisningar till lagstiftningen. Den här delen av förordningen innehåller utförligare information om de mer allmänna aspekterna vad gäller rapporteringen för varje grupp av mallar, instruktioner för specifika positioner samt valideringsregler.

    1.2   Numrering

    3.

    För att hänvisa till kolumner, rader och celler i en mall används i detta dokument beteckningssystemet enligt punkterna 4–7. I valideringsreglerna hänvisas ofta till dessa numeriska koder.

    4.

    Följande allmänna beteckningssystem används i instruktionerna: {Mall, Rad, Kolumn}.

    5.

    Vid validering inom en mall i vilken man endast använder datapunkter från den mallen anges inte mallen i beteckningen: {Rad, Kolumn}.

    6.

    Om mallen bara har en kolumn, anges endast rader. {Mall, Rad}.

    7.

    En asterisk betyder att valideringen avser de rader eller kolumner som anges före den.

    1.3   Tecken

    8.

    Alla belopp som ökar kapitalbasen, kapitalkraven eller likviditetskraven ska rapporteras som ett positivt belopp. Tvärtom ska alla belopp som minskar den totala kapitalbasen eller de totala kapitalkraven redovisas som ett negativt belopp. Om namnet på en post föregås av ett minustecken (-) förväntas inga positiva belopp redovisas för den posten.

    1.4   Konsolidering under tillsyn

    9.

    Om inget undantag har beviljats är förordning (EU) 2019/2033 och direktiv (EU) 2019/2034 tillämpliga på värdepappersföretag på individuell nivå och på gruppnivå, vilket inbegriper rapporteringskraven i del sju i förordning (EU) 2019/2033. I artikel 4.1.11 i förordning (EU) 2019/2033 definieras en konsoliderad situation som resultatet av att kraven i förordning (EU) 2019/2033 tillämpas på en värdepappersföretagsgrupp som om enheterna i gruppen utgjorde ett enda värdepappersföretag. Efter tillämpningen av artikel 7 i förordning (EU) 2019/2033 ska värdepappersföretagsgrupper uppfylla rapporteringskraven i alla mallar på grundval av deras omfattning av konsolidering under tillsyn (som kan skilja sig från konsolideringen på redovisningsnivå).

    DEL II:   MALLRELATERADE INSTRUKTIONER

    1.   KAPITALBAS: NIVÅ, SAMMANSÄTTNING, KRAV OCH BERÄKNING

    1.1   Allmänna kommentarer

    10.

    Avsnittet om översikt över kapitalbasen innehåller information om värdepappersföretagets kapitalbas och dess kapitalbaskrav. Det består av två mallar:

    a)

    Mall I 01.01 innehåller sammansättningarna av den kapitalbas som ett värdepappersföretag innehar: Kärnprimärkapital, övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål och supplementärkapital.

    b)

    Mallarna I 02.03 och I 02.04 innehåller det totala kapitalbaskravet, det permanenta minimikapitalkravet, kravet på fasta omkostnader, eventuella ytterligare kapitalbaskrav och riktlinjer samt övergångskrav för kapitalbasen och kapitalrelationer.

    c)

    I mall 03.01 finns information om beräkningen av kravet på fasta omkostnader.

    11.

    Beloppen i dessa mallar beräknas utan avdrag för övergångsjusteringar. Detta innebär att beloppen (utom när övergångskravet för kapitalbasen uttryckligen anges) beräknas i enlighet med slutbestämmelserna (dvs. som om det inte fanns några övergångsbestämmelser).

    1.2.   I 01.01 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING (I 1.1)

    1.2.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    KAPITALBAS

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Ett värdepappersföretags kapitalbas ska utgöras av summan av dess primärkapital och supplementärkapital.

    Totalsumman av raderna (0020 och 0380) ska anges.

    0020

    PRIMÄRKAPITAL

    Primärkapital är summan av kärnprimärkapital och övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål.

    0030

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 50 i förordning (EU) nr 575/2013

    Totalsumman av raderna (0040–0060, 0090–0140 och 0290) ska anges.

    0040

    Fullt betalda kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 a och artiklarna 27–31 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kapitalinstrument i ömsesidiga bolag, kooperativa sammanslutningar eller jämförbara institut (artiklarna 27 och 29 i förordning (EU) nr 575/2013) ska inkluderas.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte inkluderas.

    Kapitalinstrument som tecknats av offentliga myndigheter i nödsituationer ska inkluderas om samtliga villkor i artikel 31 i förordning (EU) nr 575/2013 är uppfyllda.

    0050

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet rapporteras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    0060

    Balanserade vinstmedel

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I balanserade vinstmedel ingår balanserade vinstmedel från det föregående året och delårs- eller årsöverskott.

    Totalsumman av raderna 0070 och 0080 ska anges.

    0070

    Balanserade vinstmedel från föregående år

    Artikel 4.1.123 och artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I artikel 4.1.123 i förordning (EU) nr 575/2013 definieras balanserade vinstmedel som ”balanserad vinst och förlust från föregående räkenskapsår i enlighet med tillämpliga redovisningsramar”.

    0080

    Överskott

    Artikel 4.1.121, artikel 26.2 och artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Enligt artikel 26.2 i förordning (EU) nr 575/2013 får delårs- eller årsöverskott räknas in i balanserade vinstmedel, efter förhandstillstånd från behörig myndighet och om vissa villkor är uppfyllda.

    0090

    Ackumulerat övrigt totalresultat

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0100

    Övriga reserver

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.117 och artikel 26.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    Beloppet ska anges efter avdrag för de eventuella skattepålagor som kan förutses när beräkningen görs.

    0110

    Minoritetsintressen som ingår i kärnprimärkapitalet

    Artiklarna 84.1, 85.1 och 87.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Summan av samtliga dotterföretags minoritetsintressen som ingår i det konsoliderade kärnprimärkapitalet.

    0120

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artiklarna 32–35 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0130

    Övriga fonder

    Artikel 9.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Totalsumman av raderna 0190–0285 ska anges.

    0190

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

    Artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    0200

    (-) Goodwill

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.113, artikel 36.1 b och artikel 37 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0210

    (-) Övriga immateriella tillgångar

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.115, artikel 36.1 b och artikel 37 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Övriga immateriella tillgångar är immateriella tillgångar enligt tillämplig redovisningsstandard minus goodwill, även denna enligt tillämplig redovisningsstandard.

    0220

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

    Artikel 9.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    0230

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

    Artikel 10.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0240

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas

    Artikel 10.1 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0285

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla övriga avdrag i enlighet med artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013 som inte ingår i någon av raderna 0160–0240 ovan.

    0290

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av kärnprimärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.1, 483.2 och 483.3 samt artiklarna 484–487 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av ytterligare minoritetsinnehav (artiklarna 479 och 480 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av kärnprimärkapital (artiklarna 469–478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från kärnprimärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra delar i eller avdrag från en kärnprimärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 0040–0285.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    0300

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 61 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 0310–0410 ska anges.

    0310

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 a och artiklarna 52, 53 och 54 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som är relaterad till instrumentet ska inte ingå i det belopp som anges.

    0320

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet rapporteras som rör ”fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument”.

    0330

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0410

    Övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål (primärkapitaltillskott): Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av primärkapitaltillskottinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.4 och 483.5 samt artiklarna 484–487, artiklarna 489 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som emitterats av dotterföretag som anges i primärkapitaltillskott (artiklarna 83, 85 och 86 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande primärkapital i dotterföretag som ingår i konsoliderat primärkapitaltillskott, inklusive kapital som emitterats av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att primärkapitaltillskott tas upp i instrument som utgivits av dotterföretag (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013: justeringar av kvalificerande primärkapital som, på grund av övergångsbestämmelser, ingår i det konsoliderade primärkapitaltillskottet.

    Andra övergångsjusteringar av primärkapitaltillskott (artiklarna 472, 473a, 474, 475, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdrag på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från primärkapitaltillskottposter som överstiger primärkapitaltillskott, som dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 36.1 j i förordning (EU) nr 575/2013: Primärkapitaltillskott får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från primärkapitaltillskottsposter överstiger beloppet för tillgängliga primärkapitaltillskottsposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som anges på rad 0300 ska bli noll och motsvara det inverterade belopp som dragits av från primärkapitaltillskottsposter som överstiger det egna primärkapitaltillskottet, som anges bland övriga avdrag i rad 0285.

    Andra delar i eller avdrag från en post i primärkapitaltillskottet som inte kan hänföras till någon av raderna 0310–0330.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    0420

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 71 i förordning (EU) nr 575/2013

    Totalsumman av raderna 0430–0520 ska anges.

    0430

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 a och artiklarna 63 och 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som är relaterad till instrumentet ska inte ingå i det belopp som anges.

    0440

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 b och artikel 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet rapporteras som rör ”fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument”.

    0450

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 66 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0520

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av supplementärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.6 och 483.7, artiklarna 484, 486, 488, 490 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som emitterats av dotterföretag som tas upp i supplementärkapital (artiklarna 83, 87 och 88 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande kapitalbas i dotterföretag som ingår i det konsoliderade supplementärkapitalet, inklusive kvalificerande supplementärkapital som utgivits av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att kapitalinstrument som emitterats av dotterföretag tas upp i supplementärkapital (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av den kvalificerande kapitalbas som ingår i konsoliderat supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra övergångsjusteringar av supplementärkapital (artiklarna 472, 473a, 476, 477, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från supplementärkapitalposter som överstiger supplementärkapital, som dras av från primärkapitaltillskott i enlighet med artikel 56 e i förordning (EU) nr 575/2013: Supplementärkapital får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från supplementärkapitalposter överstiger beloppet för tillgängliga supplementärkapitalposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som anges på rad 0420 ska bli noll.

    Andra delar i eller avdrag från en supplementärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 0430–0450.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    1.3   I 02.03 – KAPITALBASKRAV (I 2.3)

    1.3.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Kapitalbaskrav

    Artikel 11.1 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna post ska vara högst i raderna 0020 och 0030.

    0020

    Permanent minimikapitalkrav

    Artikel 14 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Krav baserat på fasta omkostnader

    Artikel 13 i förordning (EU) 2019/2033.

    0050 – 0090

    Övergångskrav för kapitalbasen

    0050

    Övergångskrav på grundval av kapitalbaskraven i förordning (EU) nr 575/2013

    Artikel 57.3 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0060

    Övergångskrav baserat på krav på fasta omkostnader

    Artikel 57.3 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0070

    Övergångskrav för värdepappersföretag som tidigare bara omfattades av ett startkapitalkrav

    Artikel 57.4 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0080

    Övergångskrav baserat på startkapitalkravet vid auktorisationen

    Artikel 57.4 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0090

    Övergångskrav för värdepappersföretag som inte är auktoriserade att tillhandahålla vissa tjänster

    Artikel 57.4 c i förordning (EU) 2019/2033.

    0110 – 0130

    Memorandumposter

    0110

    Ytterligare kapitalbaskrav

    Artikel 40 i direktiv (EU) 2019/2034.

    Ytterligare kapitalbas som krävs enligt översyns- och utvärderingsprocessen.

    0120

    Totalt kapitalbaskrav

    Ett värdepappersföretags totala kapitalbaskrav ska bestå av summan av dess tillämpliga kapitalbaskrav på referensdatum, det ytterligare kapitalbaskrav som anges på rad 0110 och riktlinje för de ytterligare kapitalbaskrav som anges på rad 0120.

    1.4.   I 02.04 – KAPITALRELATIONER (I 2.4)

    1.4.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Primärkapitalkvot

    Artikel 9.1 a och artikel 11.1 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna post anges som en procentandel.

    0020

    Överskott (+)/underskott (-) av kärnprimärkapital

    Denna post visar överskott eller underskott i kärnprimärkapital i förhållande till kravet i artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Övergångsbestämmelserna i artikel 57.3 och 57.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska inte beaktas för denna post.

    0030

    Kärnprimärkapitalkvot

    Artikel 9.1 b och artikel 11.1 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna post anges som en procentandel.

    0040

    Överskott (+)/underskott (-) av kärnprimärkapital

    Denna post visar överskott eller underskott av kärnprimärkapital i förhållande till kravet i artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Övergångsbestämmelserna i artikel 57.3 och 57.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska inte beaktas för denna post.

    0050

    Kapitalbaskvot

    Artikel 9.1 c och artikel 11.1 och 11.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna post anges som en procentandel.

    0060

    Överskott (+)/underskott (-) i totalt kapital

    Denna post visar överskott eller underskott i kapitalbasen i förhållande till kravet i artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Övergångsbestämmelserna i artikel 57.3 och 57.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska inte beaktas för denna post.

    1.5.   I 03.01 – BERÄKNING AV KRAV PÅ FASTA OMKOSTNADER (I 3.1)

    1.5.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Krav baserat på fasta omkostnader

    Artikel 13.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det rapporterade beloppet ska vara minst 25 % av de årliga fasta omkostnaderna för föregående år (rad 0020).

    Om det sker en väsentlig förändring enligt vad som anges i artikel 13.2 i förordning (EU) 2019/2033 ska det beloppet som anges vara det krav på fasta omkostnader som den behöriga myndigheten har fastställt i enlighet med den artikeln.

    I de fall som anges i artikel 13.3 i förordning (EU) 2019/2033 ska det belopp som ska anges vara de beräknade fasta omkostnaderna för innevarande år (rad 0200).

    0020

    Årliga fasta omkostnader från föregående år efter vinstutdelning

    Artikel 13.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretag ska ange de fasta omkostnaderna för det föregående året efter vinstutdelningen.

    0030

    Totala kostnader för föregående år efter vinstutdelning

    Artikel 13.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det belopp som ska anges ska redovisas efter vinstutdelningen.

    0040

    Varav: Fasta kostnader som tredje parter ådragit sig för värdepappersföretagens räkning

    Artikel 13 i förordning (EU) 2019/2033.

    0050

    (-) Totala avdrag

    Utöver de poster för avdrag som avses i artikel 13.4 i förordning (EU) 2019/2033 ska även följande poster dras av från de totala kostnaderna, om de ingår i de totala kostnaderna i enlighet med den relevanta redovisningsramen:

    a)

    Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter, börser och andra handelsplatser och mellanhänder i syfte att utföra, registrera eller cleara transaktioner, endast om de direkt övervältras på och debiteras kunder. Dessa ska inte omfatta pålagor och andra avgifter som är nödvändiga för att behålla medlemskap eller på annat sätt uppfylla finansiella skyldigheter avseende förlustdelning gentemot centrala motparter, börser och andra handelsplatser.

    b)

    Ränta som betalas till kunder för kundmedel, om det inte finns någon skyldighet av något slag att betala sådan ränta.

    c)

    Kostnader från skatter som förfaller till betalning i förhållande till värdepappersföretagets årliga vinst.

    d)

    Förluster från handel för egen räkning med finansiella instrument.

    e)

    Betalningar i samband med avtalsbaserade resultatöverföringsavtal enligt vilka värdepappersföretaget är skyldigt att efter upprättandet av sin årsredovisning överföra sitt årsresultat till moderföretaget.

    f)

    Betalningar till en fond för allmänna risker i bankrörelse i enlighet med artikel 26.1 f i förordning (EU) nr 575/2013.

    g)

    Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen i enlighet med artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0060

    (-) Personalens bonusar och annan ersättning

    Artikel 13.4 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Bonusar till personalen och annan ersättning ska anses vara beroende av värdepappersföretagets nettovinst under respektive år om båda följande villkor är uppfyllda:

    h)

    Bonusar till personalen eller annan ersättning som ska dras av redan har betalats ut till de anställda under det år som föregår utbetalningsåret, eller utbetalningen av personalbonusar eller annan ersättning till de anställda inte kommer att påverka företagets kapitalsituation under det år då betalningen görs.

    i)

    När det gäller innevarande och kommande år är företaget inte skyldigt att bevilja eller fördela ytterligare bonusar eller andra utbetalningar i form av ersättning, såvida det inte gör en nettovinst under det året.

    0070

    (-) Anställdas, styrelseledamöters och delägares nettovinstandelar

    Artikel 13.4 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Anställdas, styrelseledamöters och delägares vinstandelar ska beräknas på grundval av nettovinsten.

    0080

    (-) Andra diskretionära utbetalningar av vinster och rörlig ersättning

    Artikel 13.4 c i förordning (EU) 2019/2033.

    0090

    (-) Delad provision och avgifter som ska betalas

    Artikel 13.4 d i förordning (EU) 2019/2033.

    0100

    (–) Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter och som tas ut av kunder

    Avgifter, förmedlingsavgifter och andra avgifter som betalas till centrala motparter, börser och andra handelsplatser och mellanhänder i syfte att utföra, registrera eller cleara transaktioner, endast om de direkt övervältras på och debiteras kunder. Dessa ska inte omfatta pålagor och andra avgifter som är nödvändiga för att behålla medlemskap eller på annat sätt uppfylla finansiella skyldigheter avseende förlustdelning gentemot centrala motparter, börser och andra handelsplatser.

    0110

    (-) Avgifter till anknutna ombud

    Artikel 13.4 e i förordning (EU) 2019/2033.

    0130

    (-) Icke återkommande kostnader från extraordinär verksamhet

    Artikel 13.4 f i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    (-) Skattekostnader

     

    Kostnader från skatter som förfaller till betalning i förhållande till värdepappersföretagets årliga vinst.

    0150

    (-) Förluster från handel för egen räkning med finansiella instrument

    Självförklarande.

    0160

    (-) Avtalsbaserade vinst- och förlustöverföringsavtal

    Betalningar i samband med avtalsbaserade resultatöverföringsavtal enligt vilka värdepappersföretaget är skyldigt att efter upprättandet av sin årsredovisning överföra sitt årsresultat till moderföretaget.

    0170

    (-) Råvarukostnader

    Råvaruhandlare och utsläppshandlare får dra av kostnader för råvaror i samband med ett värdepappersföretag som handlar med derivat av den underliggande råvaran.

    0180

    (-) Inbetalningar till en fond för allmän bankrisk

    Betalningar till en fond för allmänna risker i bankrörelse i enlighet med artikel 26.1 f i förordning (EU) nr 575/2013.

    0190

    (-) Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen

    Kostnader för poster som redan har dragits av från kapitalbasen i enlighet med artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0200

    Prognosticerade fasta omkostnader för innevarande år

    Prognosticeringen av de fasta omkostnaderna för innevarande år efter vinstutdelningen.

    0210

    Variation i fasta omkostnader (%)

    Beloppet ska anges som det absoluta värdet av följande:

    [(Årliga fasta omkostnader för innevarande år) – (Prognostiserade fasta omkostnader för föregående år)]/(Årliga fasta omkostnader för föregående år)].

    2.   SMÅ OCH ICKE-SAMMANLÄNKADE VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    2.1   I 05.00 – VERKSAMHETSNIVÅ – ÖVERSYN AV TRÖSKELVÄRDEN (I 5)

    2.1.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    (Kombinerade) förvaltade tillgångar

    Artikel 12.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Värdepappersföretag ska inkludera diskretionära och icke-diskretionära tillgångar under förvaltning.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0020

    (Kombinerad) hantering av kundorder – kontanttransaktioner

    Artikel 12.1 b i i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0030

    (Kombinerad) hantering av kundorder – derivat

    Artikel 12.1 b i i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0040

    Tillgångar under förvaring och administration

    Artikel 12.1 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0050

    Innehav av kundmedel

    Artikel 12.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0060

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner och derivattransaktioner

    Artikel 12.1 e i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0070

    Nettopositionsrisk

    Artikel 12.1 f i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0080

    Angiven clearingmarginal

    Artikel 12.1 f i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0090

    Motpartsrisk

    Artikel 12.1 g i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade beloppet ska vara det belopp som skulle användas för beräkning av K-faktorer före tillämpning av relevanta koefficienter.

    0100

    (Kombinerad) balansomslutnng i och utanför balansräkningen

    Artikel 12.1 h i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0110

    Kombinerade totala årliga bruttointäkter

    Artikel 12.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Om det rapporterande värdepappersföretaget ingår i en grupp ska det redovisade värdet fastställas tillsammans för alla värdepappersföretag som ingår i en grupp i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade värdet ska vara (rad 0120 + rad 0130).

    0120

    Totala årliga bruttointäkter

    Värdet av de totala årliga bruttointäkterna exklusive de bruttointäkter som genereras inom gruppen i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0130

    (-) Gruppintern del av de årliga bruttointäkterna

    Värdet av de totala årliga bruttointäkter som genereras inom värdepappersgruppen i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    Varav: Intäkter från mottagande och vidarebefordran av kundorder

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0150

    Varav: Intäkter från utförande av order för kunders räkning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0160

    Varav: Intäkter från handel för egen räkning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0170

    Varav: Intäkter från portföljförvaltning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0180

    Varav: Intäkter från investeringsrådgivning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0190

    Varav: Intäkter från garantiverksamhet för finansiella instrument/placering på grundval av ett fast åtagande

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0200

    Varav: Intäkter från placeringar utan fast åtagande

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0210

    Varav: Intäkter från driften av en MTF

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0220

    Varav: Intäkter från driften av en OTF

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.2 i direktiv 2014/65/EU.

    0230

    Varav: Intäkter från förvaring och administration av finansiella instrument

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0240

    Varav: Intäkter från beviljande av krediter eller lån till investerare

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0250

    Varav: Intäkter från rådgivning till företag om kapitalstruktur, företagsstrategi och liknande frågor samt rådgivning och tjänster vid fusioner och företagsuppköp

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0260

    Varav: Intäkter från valutatjänster

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0270

    Varav: Investeringsanalys och finansiell analys

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0280

    Varav: Intäkter från tjänster i samband med garantigivning

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    0290

    Varav: Investeringstjänster och sidoverksamhet med anknytning till derivatinstrument

    Artikel 54.1 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.3 i direktiv 2014/65/EU.

    3.   LIKVIDITETSKRAV

    3.1   I 09.01 – LIKVIDITETSKRAV (I 9,1)

    3.1.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Likviditetskrav

    Artikel 43.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    0020

    Kundgarantier

    Artikel 45 i förordning (EU) 2019/2033.

    Det redovisade värdet ska vara 1,6 % av det totala garantibeloppet till kunderna i enlighet med artikel 45 i förordning (EU) 2019/2033.

    0030

    Totala likvida tillgångar

    Artiklarna 43.1 a och 43.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Totala likvida tillgångar ska anges efter tillämpning av relevanta nedsättningar.


    BILAGA V

    Del I: Gemensam datapunktsmodell

    Alla datafält som anges i bilagorna till denna förordning ska omvandlas till en gemensam datapunktsmodell som utgör grunden för instituts och behöriga myndigheters enhetliga it-system.

    Den gemensamma datapunktsmodellen ska uppfylla följande kriterier:

    a)

    Den ska ge en strukturerad avbildning av alla datafält som anges i bilagorna I, III och VIII.

    b)

    Den ska identifiera alla affärsbegrepp som anges i bilagorna I till IV och VIII till IX.

    c)

    Den ska tillhandahålla en datauppgiftsordlista som fastställer tabellbeteckningar, ordinatabeteckningar, axelbeteckningar, domänbeteckningar, dimensionsbeteckningar och medlemsbeteckningar.

    d)

    Den ska tillhandahålla måttstandarder som definierar datapunkters egenskaper eller mängden datapunkter.

    e)

    Den ska tillhandahålla datapunktsdefinitioner som uttrycks som en sammansättning av egenskaper som entydigt identifierar begreppet.

    f)

    Den ska innehålla alla de relevanta tekniska specifikationer som krävs för att utveckla it-rapporteringslösningar som ger enhetliga tillsynsuppgifter.

    Del II: Valideringsregler

    De uppgiftsposter som anges i bilagorna till denna förordning ska omfattas av valideringsregler som garanterar uppgifternas kvalitet och samstämmighet.

    Valideringsreglerna ska uppfylla följande kriterier:

    a)

    De ska definiera de logiska sambanden mellan relevanta datapunkter.

    b)

    De ska inkludera filter och förhandsvillkor som definierar en uppsättning data för vilka en valideringsregel är tillämplig.

    c)

    De ska kontrollera att rapporterade data är samstämmiga.

    d)

    De ska kontrollera att rapporterade data är korrekta.

    e)

    De ska ange förvalda värden som ska tillämpas om de relevanta uppgifterna inte har rapporterats.


    BILAGA 6

    MALLAR FÖR OFFENTLIGGÖRANDE AV INFORMATION OM KAPITALBAS

    OFFENTLIGGÖRANDE AV INFORMATION OM VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    Mallnummer

    Mallkod

    Namn

    Hänvisning till lagstiftning

     

     

    KAPITALBAS

     

    1

    I CC1

    SAMMANSÄTTNING AV FÖRESKRIVEN KAPITALBAS

    Artikel 49.1 c

    2

    I CC2

    AVSTÄMNING AV KAPITALBASEN MOT REVIDERAD ÅRSREDOVISNING

    Artikel 49.1 a

    3

    I CCA

    KAPITALBASENS VIKTIGASTE EGENSKAPER

    Artikel 49.1 b

    Mall EU IF CC1.01 – Sammansättning av föreskriven kapitalbas (andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade)

     

     

    a)

    b)

     

     

    Belopp

    Källa baserad på referensnummer/bokstäver i balansräkningen i den reviderade årsredovisningen.

    Kärnprimärkapital: Instrument och reserver

    1

    KAPITALBAS

     

     

    2

    PRIMÄRKAPITAL

     

     

    3

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

     

    4

    Fullt betalda kapitalinstrument

     

     

    5

    Överkursfond

     

     

    6

    Balanserade vinstmedel

     

     

    7

    Ackumulerat övrigt totalresultat

     

     

    8

    Övriga reserver

     

     

    9

    Minoritetsintressen som ingår i kärnprimärkapitalet

     

     

    10

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

     

     

    11

    Övriga medel

     

     

    12

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

     

    13

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

     

     

    14

    (-) Direkta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

     

     

    15

    (-) Indirekta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

     

     

    16

    (-) Syntetiska innehav av kärnprimärkapitalinstrument

     

     

    17

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

     

     

    18

    (-) Goodwill

     

     

    19

    (-) Övriga immateriella tillgångar

     

     

    20

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder.

     

     

    21

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen.

     

     

    22

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas.

     

     

    23

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav.

     

     

    24

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet har ett väsentligt innehav.

     

     

    25

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

     

     

    26

    (-) Övriga avdrag

     

     

    27

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    28

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

     

     

    29

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

     

    30

    Överkursfond

     

     

    31

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL (PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT)

     

     

    32

    (-) Eget primärkapitaltillskottsinstrument

     

     

    33

    (-) Direkta innehav av primärkapitaltillskottsinstrument

     

     

    34

    (-) Indirekta innehav av primärkapitaltillskottsinstrument

     

     

    35

    (-) Syntetiska innehav av primärkapitaltillskottsinstrument

     

     

    36

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav.

     

     

    37

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet har ett väsentligt innehav.

     

     

    38

    (-) Övriga avdrag

     

     

    39

    Primärkapitaltillskott: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    40

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

     

    41

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

     

    42

    Överkursfond

     

     

    43

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

     

    44

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

     

     

    45

    (-) Direkta innehav av supplementärkapitalinstrument

     

     

    46

    (-) Indirekta innehav av supplementärkapitalinstrument

     

     

    47

    (-) Syntetiska innehav av supplementärkapitalinstrument

     

     

    48

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

     

     

    49

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet har ett väsentligt innehav

     

     

    50

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    Mall EU IF CC1.02 – Sammansättning av föreskriven kapitalbas (små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag)

     

     

    a)

    b)

     

     

    Belopp

    Källa baserad på referensnummer/bokstäver i balansräkningen i den reviderade årsredovisningen.

    Kärnprimärkapital: Instrument och reserver

    1

    KAPITALBAS

     

     

    2

    PRIMÄRKAPITAL

     

     

    3

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

     

    4

    Fullt betalda kapitalinstrument

     

     

    5

    Överkursfond

     

     

    6

    Balanserade vinstmedel

     

     

    7

    Ackumulerat övrigt totalresultat

     

     

    8

    Övriga reserver

     

     

    9

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

     

     

    10

    Övriga medel

     

     

    11

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

     

    12

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

     

     

    13

    (-) Goodwill

     

     

    14

    (-) Övriga immateriella tillgångar

     

     

    15

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder.

     

     

    16

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen.

     

     

    17

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas.

     

     

    18

    (-) Övriga avdrag

     

     

    19

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    20

    PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT

     

     

    21

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

     

    22

    Överkursfond

     

     

    23

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT

     

     

    24

    Primärkapitaltillskott: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    25

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

     

    26

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

     

    27

    Överkursfond

     

     

    28

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

     

    29

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    Mall EU IF CC1.03 – Sammansättning av föreskriven kapitalbas (gruppkapitaltest)

     

     

    a)

    b)

     

     

    Belopp

    Källa baserad på referensnummer/bokstäver i balansräkningen i den reviderade årsredovisningen.

    Kärnprimärkapital: Instrument och reserver

    1

    KAPITALBAS

     

     

    2

    PRIMÄRKAPITAL

     

     

    3

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

     

    4

    Fullt betalda kapitalinstrument

     

     

    5

    Överkursfond

     

     

    6

    Balanserade vinstmedel

     

     

    7

    Balanserade vinstmedel från föregående år

     

     

    8

    Vinst eller förlust som godtas

     

     

    9

    Ackumulerat övrigt totalresultat

     

     

    10

    Övriga reserver

     

     

    11

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

     

     

    12

    Övriga medel

     

     

    13

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

     

    14

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

     

     

    15

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

     

     

    16

    (-) Goodwill

     

     

    17

    (-) Övriga immateriella tillgångar

     

     

    18

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder.

     

     

    19

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen.

     

     

    20

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas.

     

     

    21

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav.

     

     

    22

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

     

     

    23

    (-) Övriga avdrag

     

     

    24

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    25

    PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT

     

     

    26

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

     

    27

    Överkursfond

     

     

    28

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT

     

     

    29

    (-) Eget primärkapitaltillskottsinstrument

     

     

    30

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav.

     

     

    31

    (-) Övriga avdrag

     

     

    32

    Primärkapitaltillskott: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    33

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

     

    34

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

     

    35

    Överkursfond

     

     

    36

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

     

    37

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

     

     

    38

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

     

     

    39

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

     

    Mall EU ICC2: Kapitalbas: Avstämning av föreskriven kapitalbas mot balansräkningen i den reviderade årsredovisningen

    Flexibel mall.

    Raderna ska ifyllas i enlighet med balansräkningen i värdepappersföretagets reviderade årsredovisning.

    Kolumner ska vara fasta, såvida värdepappersföretaget inte har samma konsolideringar enligt redovisningsregler och enligt tillsynskrav, varvid volymerna endast ska anges i kolumn a.

     

     

    a

    b

    c

     

     

    Balansräkning enligt offentliggjord/reviderad årsredovisning

    Enligt konsolideringen enligt tillsynskrav

    Korshänvisning till EU IF CC1

     

     

    Periodens slut

    Periodens slut

     

    TillgångarUppdelning efter tillgångsklass enligt balansräkningen i den offentliggjorda/reviderade årsredovisningen

    1

     

     

     

     

    2

     

     

     

     

    3

     

     

     

     

    4

     

     

     

     

    5

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    xxx

    Totala tillgångar

     

     

     

    SkulderUppdelning efter skuldklass enligt balansräkningen i den offentliggjorda/reviderade årsredovisningen

    1

     

     

     

     

    2

     

     

     

     

    3

     

     

     

     

    4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    xxx

    Totala skulder

     

     

     

    Eget kapital

    1

     

     

     

     

    2

     

     

     

     

    3

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    xxx

    Totalt eget kapital

     

     

     

    Mall EU I CCA – Kapitalbas: Viktigaste egenskaper i egna instrument som emitterats av företaget

     

     

    a

     

     

    Fri text

    1

    Emittent

     

    2

    Unik identifieringskod (t.ex. identifieringskod från Cusip, Isin eller Bloomberg för privata placeringar).

     

    3

    Offentliga eller privata placeringar

     

    4

    Reglerande lag(ar) för instrumentet

     

    5

    Instrumenttyp (typerna ska specificeras av varje jurisdiktion)

     

    6

    Belopp som redovisas i lagstadgat kapital (valutan i miljoner, enligt senaste rapporteringsdatum)

     

    7

    Instrumentets nominella belopp

     

    8

    Emissionspris

     

    9

    Inlösenpris

     

    10

    Redovisningsklassificering

     

    11

    Ursprungligt emissionsdatum

     

    12

    Evigt eller tidsbestämt

     

    13

    Ursprunglig förfallodag

     

    14

    Emittentens inlösenrätt omfattas av krav på förhandstillstånd från tillsynsmyndigheten

     

    15

    Valfritt inlösendatum, villkorade inlösendatum och inlösenbelopp

     

    16

    Efterföljande inlösendatum, i tillämpliga fall

     

     

    Kuponger/utdelningar

     

    17

    Fast eller rörlig utdelning/kupong

     

    18

    Kupongränta och eventuellt tillhörande index

     

    19

    Förekomst av utdelningsstopp

     

    20

    Helt skönsmässigt, delvis skönsmässigt eller obligatoriskt (i fråga om tidpunkt)

     

    21

    Helt skönsmässigt, delvis skönsmässigt eller obligatoriskt (i fråga om belopp)

     

    22

    Förekomst av step-up eller annat incitament för återlösen

     

    23

    Icke-kumulativa eller kumulativa

     

    24

    Konvertibla eller icke-konvertibla

     

    25

    Om konvertibla, konverteringstrigger

     

    26

    Om konvertibla, helt eller delvis

     

    27

    Om konvertibla, omräkningskurs

     

    28

    Om konvertibla, obligatorisk eller frivillig konvertering

     

    29

    Om konvertibla, ange typ av instrument som konverteringen görs till

     

    30

    Om konvertibla, ange emittent för det instrument som konverteringen görs till

     

    31

    Nedskrivningsdelar

     

    32

    Om nedskrivning, nedskrivningstrigger

     

    33

    Om nedskrivning, fullständig eller delvis

     

    34

    Om nedskrivning, permanent eller temporär

     

    35

    Om nedskrivningen är tillfällig, beskriv uppskrivningsmekanismen

     

    36

    Delar från övergångsperioden som inte uppfyller kraven

     

    37

    Om ja, ange vilka delar som inte uppfyller kraven

     

    38

    Länk till instrumentets fullständiga regler och villkor (hänvisning)

     

    1) Ange ”E/T” (ej tillämplig) om frågan inte är tillämplig


    BILAGA VII

    INSTRUKTIONER FÖR MALLAR FÖR OFFENTLIGGÖRANDE AV INFORMATION OM KAPITALBAS

    Mall EU I CC1.01, EU I CC1.02 och EU I CC1.03 – Sammansättning av föreskriven kapitalbas

    1.

    Värdepappersföretag ska tillämpa instruktionerna i denna bilaga för att fylla i mall EU I CC1 som återfinns i bilaga VI i enlighet med artikel 49.1 a och c i förordning (EU) 2019/2033.

    2.

    Värdepappersföretagen ska fylla i kolumn b för att redovisa källan till varje större ingångsvärde, för vilket en korshänvisning ska finnas till de motsvarande raderna i mall EU I CC2.

    3.

    I den förklaring som medföljer mallen ska värdepappersföretagen beskriva alla restriktioner som tillämpats på beräkningen av kapitalbasen i enlighet med artikel 49.1 c i förordning (EU) 2019/2033 och de instrument och avdrag som dessa begränsningar är tillämpliga på. De ska också förklara de viktigaste förändringarna i de redovisade beloppen jämfört med tidigare redovisningsperioder.

    4.

    Denna mall är fast och värdepappersföretagen ska offentliggöra informationen i exakt samma format som anges i bilaga VI.

    5.

    Andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade ska offentliggöra information om sammansättningen av kapitalbasen i enlighet med mall EU I CC1.01 i bilaga VI. Små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag med emission av instrument för övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål (primärkapitaltillskottsinstrument) ska också offentliggöra information om sammansättningen av kapitalbasen i enlighet med mall EU I CC1.02 i bilaga VI.

    Mall EU I CC1.01 – Sammansättning av föreskriven kapitalbas (andra värdepappersföretag än små och icke-sammanlänkade)

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    1

    Kapitalbas

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Ett värdepappersföretags kapitalbas ska bestå av summan av dess kärnprimärkapital, övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål och supplementärkapital.

    Denna rad är summan av rad 2 och rad 40.

    2

    Primärkapital

    Primärkapital är summan av kärnprimärkapital och övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål.

    Denna rad är summan av rad 3 och rad 28.

    3

    Kärnprimärkapital

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 50 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 4–12 och rad 27 ska offentliggöras.

    4

    Fullt betalda kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 a och artiklarna 27–31 i förordning (EU) nr 575/2013

    Kapitalinstrument i ömsesidiga bolag, kooperativa sammanslutningar eller jämförbara institut (artiklarna 27 och 29 i förordning (EU) nr 575/2013) ska inkluderas.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumenten ska inte inkluderas.

    Kapitalinstrument som tecknats av offentliga myndigheter i nödsituationer ska inkluderas om samtliga villkor i artikel 31 i förordning (EU) nr 575/2013 är uppfyllda.

    5

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    6

    Balanserade vinstmedel

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I balanserade vinstmedel ska balanserade vinstmedel från det föregående året ingå plus godtagbara delårs- eller årsöverskott.

    7

    Ackumulerat övrigt totalresultat

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    8

    Övriga reserver

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.117 och artikel 26.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    Beloppet ska redovisas efter avdrag för de eventuella skattepålagor som kan förutses när beräkningen görs.

    9

    Minoritetsintressen som får ingå i kärnprimärkapital

    Summan av samtliga dotterföretags minoritetsintressen som ingår i det konsoliderade kärnprimärkapitalet.

    10

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artiklarna 32–35 i förordning (EU) nr 575/2013.

    11

    Övriga fonder

    Artikel 9.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    12

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Totalsumman av rad 13 och raderna 17–26 ska redovisas.

    13

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Det egna kärnprimärkapital som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte redovisas på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det redovisade beloppet.

    14

    (-) Direkta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kärnprimärkapitalinstrument som innehas av värdepappersföretaget.

    15

    (-) Indirekta innehav av kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kärnprimärkapitalinstrument som innehas av värdepappersföretaget.

    16

    (-) Syntetiska innehav av kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.114, artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    17

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

    Artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    18

    (-) Goodwill

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.113, artikel 36.1 b och artikel 37 i förordning (EU) nr 575/2013.

    19

    (-) Övriga immateriella tillgångar

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.115, artikel 36.1 b och artikel 37 a iförordning (EU) nr 575/2013.

    Övriga immateriella tillgångar ska inbegripa immateriella tillgångar enligt tillämplig redovisningsstandard minus goodwill, även denna enligt tillämplig redovisningsstandard.

    20

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

    Artikel 9.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    21

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

    Artikel 10.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    22

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas

    Artikel 10.1 b i förordning (EU) 2019/2033.

    23

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 h i förordning (EU) nr 575/2013.

    24

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 d i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 i i förordning (EU) nr 575/2013.

    25

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

    Artikel 9.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    26

    (-) Andra avdrag

    Summan av alla andra avdrag som anges i artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    27

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av kärnprimärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.1, 483.2 och 483.3 samt artiklarna 484–487 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av ytterligare minoritetsinnehav (artiklarna 479 och 480 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av kärnprimärkapital (artiklarna 469–478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från kärnprimärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra delar i eller avdrag från kärnprimärkapital som inte kan hänföras till någon av raderna 4–26.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    28

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 61 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 29–31 och rad 39 ska redovisas.

    29

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 a och artiklarna 52, 53 och 54 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte ingå i det belopp som redovisas.

    30

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    31

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 32 och raderna 36–38 ska redovisas.

    32

    (-) Egna primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 52.1 b, artikel 56 a och artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna primärkapitaltillskottinstrument som värdepappersföretaget innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det redovisade beloppet.

    33

    (-) Direkta innehav av primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    34

    (-) Indirekta innehav av primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    35

    (-) Syntetiska innehav av primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    36

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    37

    (-) Primärkapitaltillskottinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    38

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla andra avdrag i enlighet med artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013 som inte ingår i någon av raderna ovan.

    39

    Primärkapitaltillskott Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av primärkapitaltillskottsinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.4 och 483.5 samt artiklarna 484–487, artiklarna 489 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som emitterats av dotterföretag som redovisas i primärkapitaltillskott (artiklarna 83, 85 och 86 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande primärkapital i dotterföretag som ingår i konsoliderat primärkapitaltillskott, inklusive kapital som emitterats av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att primärkapitaltillskott tas upp i instrument som utgivits av dotterföretag (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013), justeringar av kvalificerande primärkapital som, på grund av övergångsbestämmelser, ingår i det konsoliderade primärkapitaltillskottet.

    Andra övergångsjusteringar av primärkapitaltillskott (artiklarna 472, 473a, 474, 475, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdrag på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från primärkapitaltillskottposter som överstiger primärkapitaltillskott, som dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 36.1 j i förordning (EU) nr 575/2013: Primärkapitaltillskott får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från primärkapitaltillskottsposter överstiger beloppet för tillgängliga primärkapitaltillskottsposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som rapporterats i rad 28 ska bli noll och motsvarar det inverterade belopp som dragits av från primärkapitaltillskottsposter som överstiger inkluderat primärkapitaltillskott, som redovisas bland övriga avdrag i rad 38.

    Andra delar i övrigt primärkapital eller avdrag från delar i primärkapitaltillskott som inte kan hänföras till någon av raderna 29–38.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    40

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 9.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 71 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 41–43 och rad 50 ska redovisas.

    41

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 a och artiklarna 63 och 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte ingå i det belopp som redovisas.

    42

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 b och artikel 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    43

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 66 i förordning (EU) nr 575/2013.

    44

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 63 bi, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna supplementärkapitalinstrument som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte redovisas på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det redovisade beloppet.

    45

    (-) Direkta innehav av supplementärkapitalinstrument

    Artikel 63 b, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    46

    (-) Indirekta innehav av supplementärkapitalinstrument

    Artikel 4.1.114, artikel 63 b, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    47

    (-) Syntetiska innehav av supplementärkapitalinstrument

    Artikel 4.1.126, artikel 63 b, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    48

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 66 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    49

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet har ett väsentligt innehav

    Artikel 4.1.27, artikel 66 d, artiklarna 68, 69 och 79 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Om institutet innehar supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn (enligt definitionen i artikel 4.1.27 i förordning (EU) nr 575/2013) i vilka institutet har ett väsentligt innehav, ska dessa dras av helt och hållet.

    50

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av supplementärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.6 och 483.7, artiklarna 484, 486, 488, 490 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som utgivits av dotterföretag som tas upp i supplementärkapital (artiklarna 83, 87 och 88 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande kapitalbas i dotterföretag som ingår i det konsoliderade supplementärkapitalet, inklusive kvalificerande supplementärkapital som emitterats av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att kapitalinstrument som emitterats av dotterföretag tas upp i supplementärkapital (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av den kvalificerande kapitalbas som ingår i konsoliderat supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra övergångsjusteringar av supplementärkapital (artiklarna 472, 473a, 476, 477, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från supplementärkapitalposter som överstiger eget supplementärkapital, som dras av från primärkapitaltillskott i enlighet med artikel 56 e i förordning (EU) nr 575/2013: Supplementärkapital får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från supplementärkapitalposter överstiger beloppet för tillgängliga supplementärkapitalposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som rapporteras på rad 40 ska bli noll.

    Andra delar i eller avdrag från en supplementärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 41–49.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    Mall EU I CC1.02 – Sammansättning av föreskrivna kapitalbaser (små och icke-sammanlänkade värdepappersföretag)

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    1

    Kapitalbas

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Ett värdepappersföretags kapitalbas ska bestå av summan av dess kärnprimärkapital, övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål och supplementärkapital.

    Totalsumman av raderna 2 och 25 ska redovisas.

    2

    Primärkapital

    Primärkapital är summan av kärnprimärkapital och övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål.

    Totalsumman av raderna 3 och 20 ska redovisas.

    3

    Kärnprimärkapital

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 50 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 4–11 och rad 19 ska redovisas.

    4

    Fullt betalda kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 a och artiklarna 27–31 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kapitalinstrument i ömsesidiga bolag, kooperativa sammanslutningar eller jämförbara institut (artiklarna 27 och 29 i förordning (EU) nr 575/2013) ska inkluderas.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumenten ska inte inkluderas.

    Kapitalinstrument som tecknats av offentliga myndigheter i nödsituationer ska inkluderas om samtliga villkor i artikel 31 i förordning nr 575/2013 är uppfyllda.

    5

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    6

    Balanserade vinstmedel

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I balanserade vinstmedel ingår balanserade vinstmedel från det föregående året och godtagbara delårs- eller årsöverskott.

    7

    Ackumulerat övrigt totalresultat

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    8

    Övriga reserver

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.117 och artikel 26.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    Beloppet ska redovisas efter avdrag för de eventuella skattepålagor som kan förutses när beräkningen görs.

    9

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artiklarna 32–35 i förordning (EU) nr 575/2013.

    10

    Övriga fonder

    Artikel 9.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    11

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Totalsumman av raderna 12–18 ska redovisas.

    12

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

    Artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    13

    (-) Goodwill

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.113, artikel 36.1 b och artikel 37 i förordning (EU) nr 575/2013.

    14

    (-) Övriga immateriella tillgångar

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.115, artikel 36.1 b och artikel 37 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Övriga immateriella tillgångar är immateriella tillgångar enligt tillämplig redovisningsstandard minus goodwill, även denna enligt tillämplig redovisningsstandard.

    15

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

    Artikel 9.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    16

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

    Artikel 10.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    17

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas

    Artikel 10.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    18

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla andra avdrag som anges i artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    19

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av kärnprimärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.1, 483.2 och 483.3 samt artiklarna 484–487 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av ytterligare minoritetsinnehav (artiklarna 479 och 480 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av kärnprimärkapital (artiklarna 469–478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från kärnprimärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra delar i eller avdrag från en kärnprimärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 4–18.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    20

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 61 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 21–24 ska redovisas.

    21

    Fullt betalt direkt emitterat kapital

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 a och artiklarna 52, 53 och 54 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte ingå i det belopp som redovisas.

    22

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    23

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL (PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT)

    Artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013.

    24

    Primärkapitaltillskott Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av primärkapitaltillskottsinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.4 och 483.5 samt artiklarna 484–487, artiklarna 489 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som emitterats av dotterföretag som redovisas i primärkapitaltillskott (artiklarna 83, 85 och 86 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande primärkapital i dotterföretag som ingår i konsoliderat primärkapitaltillskott, inklusive kapital som emitterats av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att primärkapitaltillskott tas upp i instrument som emitterats av dotterföretag (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013), justeringar av kvalificerande primärkapital som, på grund av övergångsbestämmelser, ingår i det konsoliderade primärkapitaltillskottet.

    Andra övergångsjusteringar av primärkapitaltillskott (artiklarna 472, 473a, 474, 475, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdrag på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från primärkapitaltillskottposter som överstiger primärkapitaltillskott, som dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 36.1 j i förordning (EU) nr 575/2013: Primärkapitaltillskott får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från primärkapitaltillskottsposter överstiger beloppet för tillgängliga primärkapitaltillskottsposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som rapporterats i rad 20 ska bli noll och motsvarar det inverterade belopp som dragits av från primärkapitaltillskottsposter som överstiger inkluderat primärkapitaltillskott, som redovisas bland övriga avdrag i rad 18.

    Andra delar i eller avdrag från en post i primärkapitaltillskott som inte kan hänföras till någon av raderna 21–23.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    25

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 71 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 26–29 ska redovisas.

    26

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 a och artiklarna 63 och 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte ingå i det belopp som redovisas.

    27

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 b och artikel 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    29

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 66 i förordning (EU) nr 575/2013.

    30

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av supplementärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.6 och 483.7, artiklarna 484, 486, 488, 490 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Instrument som utgivits av dotterföretag som tas upp i supplementärkapital (artiklarna 83, 87 och 88 i förordning (EU) nr 575/2013): Summan av alla belopp för kvalificerande kapitalbas i dotterföretag som ingår i det konsoliderade supplementärkapitalet, inklusive kvalificerande supplementärkapital som emitterats av ett specialföretag (artikel 83 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Övergångsjusteringar på grund av att kapitalinstrument som emitterats av dotterföretag tas upp i supplementärkapital (artikel 480 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av den kvalificerande kapitalbas som ingår i konsoliderat supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra övergångsjusteringar av supplementärkapital (artiklarna 472, 473a, 476, 477, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från supplementärkapitalposter som överstiger supplementärkapital, som dras av från primärkapitaltillskott i enlighet med artikel 56 e i förordning (EU) nr 575/2013: Supplementärkapital får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från supplementärkapitalposter överstiger beloppet för tillgängliga supplementärkapitalposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som rapporteras på rad 25 ska bli noll.

    Andra delar i eller avdrag från en supplementärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 26–28.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    Mall EU I CC1.03 – Sammansättning av föreskriven kapitalbas (Gruppkapitaltest)

    6.

    Enheter som avses i artikel 8.3 i förordning (EU) 2019/2033 som omfattas av tillämpningen av samma artikel ska offentliggöra information om sammansättningen av kapitalbasen i enlighet med mall EU I CC1.03 och följande instruktioner.

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    1

    KAPITALBAS

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Ett värdepappersföretags kapitalbas ska utgöras av summan av dess primärkapital och supplementärkapital.

    2

    PRIMÄRKAPITAL

    Primärkapital är summan av kärnprimärkapital och övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål.

    3

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 50 i förordning (EU) nr 575/2013.

    4

    Fullt betalda kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 a och artiklarna 27–31 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kapitalinstrument i ömsesidiga bolag, kooperativa sammanslutningar eller jämförbara institut (artiklarna 27 och 29 i förordning (EU) nr 575/2013) ska inkluderas.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumenten ska inte inkluderas.

    Kapitalinstrument som tecknats av offentliga myndigheter i nödsituationer ska inkluderas om samtliga villkor i artikel 31 i förordning nr 575/2013 är uppfyllda.

    5

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    6

    Balanserade vinstmedel

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I balanserade vinstmedel ingår balanserade vinstmedel från det föregående året och godtagbara delårs- eller årsöverskott.

    7

    Balanserade vinstmedel från föregående år

    Artikel 4.1.123 och artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I artikel 4.1.123 i förordning (EU) nr 575/2013 definieras balanserade vinstmedel som ”balanserad vinst och förlust från föregående räkenskapsår i enlighet med tillämpliga redovisningsramar”.

    8

    Vinst eller förlust som godtas

    Artikel 4.1.121, artikel 26.2 och artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Enligt artikel 26.2 i förordning (EU) nr 575/2013 får delårs- eller årsöverskott räknas in i balanserade vinstmedel, efter förhandstillstånd från behörig myndighet och om vissa villkor är uppfyllda.

    Å andra sidan ska förluster dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    9

    Ackumulerat övrigt totalresultat

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    10

    Övriga reserver

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.117 och artikel 26.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    Beloppet ska redovisas efter avdrag för de eventuella skattepålagor som kan förutses när beräkningen görs.

    11

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artiklarna 32–35 i förordning (EU) nr 575/2013.

    12

    Övriga fonder

    Artikel 9.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    13

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Totalsumman av raderna 14–23 ska redovisas.

    14

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Det egna kärnprimärkapital som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte rapporteras på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det redovisade beloppet.

    15

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

    Artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    16

    (-) Goodwill

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.113, artikel 36.1 b och artikel 37 i förordning (EU) nr 575/2013.

    17

    (-) Övriga immateriella tillgångar

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.115, artikel 36.1 b och artikel 37 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Övriga immateriella tillgångar är immateriella tillgångar enligt tillämplig redovisningsstandard minus goodwill, även denna enligt tillämplig redovisningsstandard.

    18

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

    Artikel 9.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    19

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

    Artikel 10.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    20

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas

    Artikel 10.1 b i förordning (EU) 2019/2033.

    21

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 h i förordning (EU) nr 575/2013.

    22

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

    Artikel 9.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    23

    (-) Andra avdrag

    Summan av alla andra avdrag som anges i artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    24

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av kärnprimärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.1, 483.2 och 483.3 samt artiklarna 484–487 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av kärnprimärkapital (artiklarna 469–478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från kärnprimärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra delar i eller avdrag från en kärnprimärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 4–23.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    25

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 61 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 26–28 och rad 32 ska offentliggöras.

    26

    Fullt betalda kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 a och artiklarna 52, 53 och 54 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte ingå i det belopp som redovisas.

    27

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    28

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 29–31 ska offentliggöras.

    29

    (-) Egna primärkapitaltillskottinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 52.1 b, artikel 56 a och artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna primärkapitaltillskottinstrument som värdepappersföretaget innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det redovisade beloppet.

    30

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    31

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla andra avdrag i enlighet med artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013, med undantag för avdrag i enlighet med artikel 56 d i förordning (EU) nr 575/2013, som inte ingår i någon av raderna 0340 eller 0380 ovan.

    32

    Primärkapitaltillskott Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av primärkapitaltillskottsinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.4 och 483.5 samt artiklarna 484–487, artiklarna 489 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av primärkapitaltillskott (artiklarna 472, 473a, 474, 475, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdrag på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från primärkapitaltillskottposter som överstiger primärkapitaltillskott, som dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 36.1 j i förordning (EU) nr 575/2013: Primärkapitaltillskott får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från primärkapitaltillskottsposter överstiger beloppet för tillgängliga primärkapitaltillskottsposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som rapporterats i rad 0300 ska bli noll och motsvarar det inverterade belopp som dragits av från primärkapitaltillskottsposter som överstiger inkluderat primärkapitaltillskott, som redovisas bland övriga avdrag i rad 23.

    Andra delar i primärkapitaltillskott eller avdrag från delar i primärkapitaltillskott som inte kan hänföras till någon av raderna 26–31.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    33

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 71 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Totalsumman av raderna 34–36 och rad 39 ska redovisas.

    34

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 a och artiklarna 63 och 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte ingå i det belopp som redovisas.

    35

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 b och artikel 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet offentliggöras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    36

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 66 i förordning (EU) nr 575/2013.

    37

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 63 bi, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna supplementärkapitalinstrument som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte redovisas på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det redovisade beloppet.

    38

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka institutet inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 66 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    39

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av supplementärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.6 och 483.7, artiklarna 484, 486, 488, 490 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av supplementärkapital (artiklarna 472, 473a, 476, 477, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från supplementärkapitalposter som överstiger supplementärkapital, som dras av från primärkapitaltillskott i enlighet med artikel 56 e i förordning (EU) nr 575/2013: Supplementärkapital får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från supplementärkapitalposter överstiger beloppet för tillgängliga supplementärkapitalposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som rapporteras på rad 33 ska bli noll.

    Andra delar i eller avdrag från en supplementärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 34–38.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkning av kapitaltäckningsgraden.

    Mall EU I CC2 – Avstämning av föreskriven kapitalbas mot balansräkningen i den reviderade årsredovisningen

    7.

    Värdepappersföretag ska tillämpa instruktionerna i denna bilaga för att fylla i mall EU I CC2 som återfinns i bilaga VI i enlighet med artikel 49.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    8.

    Värdepappersföretagen ska redovisa den balansräkning som ingår i deras reviderade årsredovisning. De finansiella rapporterna ska vara den reviderade årsredovisning som används för överföring av information vid årets slut.

    9.

    Raderna i mallen är flexibla och ska redovisas av värdepappersföretagen i linje med deras årsredovisning. Posterna i kapitalbasen i den reviderade årsredovisningen ska innefatta samtliga poster som är komponenter i, eller dras av från, föreskriven kapitalbas, däribland eget kapital, skulder eller andra poster i balansräkningen som påverkar den föreskrivna kapitalbasen, som immateriella tillgångar, goodwill eller uppskjutna skattefordringar. Värdepappersföretagen ska utöka posterna för kapitalbasen i balansräkningen efter behov för att säkerställa att alla komponenter som ingår i sammanställningen i mallen för offentliggörande av information om kapitalbasen (mall EU I CC1) visas separat. Värdepappersföretagen ska endast utöka delar i balansräkningen till den detaljnivå som behövs för att härleda de komponenter som krävs enligt mall EU I CC1. Redovisningen ska vara proportionerlig mot komplexiteten i värdepappersföretagets balansräkning.

    10.

    Kolumnerna är fasta och ska fyllas i enligt följande:

    a.

    Kolumn a: Värdepappersföretagen ska redovisa de belopp som rapporterats i den balansräkning som ingår i deras reviderade årsredovisning i enlighet med den konsoliderade redovisningen.

    b.

    Kolumn b: Värdepappersföretagen ska rapportera de belopp som motsvarar konsolideringen enligt tillsynskraven.

    c.

    Kolumn c: Värdepappersföretagen ska ange korshänvisningen mellan posten för kapitalbasen i mall EU I CC2 och de relevanta posterna i mall EU I CC1 för offentliggörande av information om kapitalbasen. Hänvisningen i kolumn c i mall EU I CC2 kommer att kopplas till den hänvisning som angetts i kolumn b i mall EU I CC1.

    11.

    I de följande fallen där värdepappersföretagens konsolideringar enligt redovisningsregler och enligt tillsynskrav är exakt desamma ska bara kolumn a ifyllas och detta faktum ska anges tydligt i följande fall:

    d.

    Om värdepappersföretag uppfyller kraven i del sex i förordning (EU) 2019/2033 om tillsynskrav för värdepappersföretag på konsoliderad nivå, men konsolideringens omfattning och den konsolideringsmetod som används för balansräkningen i de finansiella rapporterna är identisk med omfattningen av konsolideringen och den konsolideringsmetod som definieras i del ett avdelning II kapitel 2 i förordning (EU) 2019/2033, och värdepappersföretagen tydligt anger att det inte finns några skillnader mellan konsolideringens omfattning och konsolideringsmetoder i den beskrivning som medföljer mallen.

    e.

    Om värdepappersföretag uppfyller kraven i del sex i förordning (EU) 2019/2033 på individuell nivå.

    Tabell EU I CCA – De viktigaste egenskaperna i de egna instrument som företaget emitterat.

    12.

    Värdepappersföretagen ska tillämpa instruktionerna i denna bilaga för att fylla i mall EU I CCA som återfinns i bilaga VI i enlighet med artikel 49.1 b i förordning (EU) 2019/2033.

    13.

    Värdepappersföretagen ska fylla i tabell EU I CCA för följande kategorier: Kärnprimärkapitalinstrument, övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål och supplementärkapitalinstrument.

    14.

    Tabellerna ska ha separata kolumner med egenskaperna hos vart och ett av de föreskrivna kapitalbasinstrumenten. Om olika instrument i samma kategori har identiska egenskaper får värdepappersföretagen fylla i endast en kolumn som anger dessa identiska egenskaper och ange de emissioner som dessa identiska egenskaper avser.

    Instruktioner för att i tabellen fylla i de viktigaste egenskaperna för de kapitalbasinstrument som företaget emitterat

    Rad nr

    Förklaring

    1

    Emittent

    Identifiera den emitterande juridiska enheten.

    Fritext

    2

    Unik identifieringskod (t.ex. identifieringskod från Cusip, Isin eller Bloomberg för privata placeringar).

    Unik identifieringskod (t.ex. identifieringskod från Cusip, Isin eller Bloomberg för privata placeringar).

    Fritext

    3

    Offentliga eller privata placeringar

    Ange om instrumentet har placerats offentligt eller privat.

    Välj från menyn: [Offentligt] [Privat]

    4

    Reglerande lag(ar) för instrumentet

    Ange reglerande lag(ar) för instrumentet.

    Fritext

    5

    Instrumenttyp (typer ska specificeras av varje jurisdiktion)

    Ange instrumenttyp, varierande beroende på jurisdiktion.

    För kärnprimärkapitalinstrument, välj instrumentets beteckning i den förteckning över kärnprimärkapital som offentliggjorts av EBA.

    För andra instrument, välj bland: alternativen i menyn ska fastställas för värdepappersföretagen av varje jurisdiktion – rättsliga hänvisningar till artiklar i förordning (EU) 2019/2033 ska anges för varje typ av instrument.

    6

    Belopp som redovisas i föreskrivet kapital (valutan i miljoner, enligt senaste rapporteringsdatum).

    Ange det belopp som redovisas i föreskriven kapitalbas (totalt belopp för det instrument som redovisas före övergångsbestämmelser för den relevanta redovisningsnivån – valuta som används för rapporteringsskyldigheterna).

    Fri text – ange framför allt om några delar av instrumenten ligger i olika nivåer av den föreskrivna kapitalbasen och om det belopp som redovisas i den föreskrivna kapitalbasen skiljer sig från det emitterade beloppet.

    7

    Instrumentets nominella belopp

    Nominellt belopp för instrumentet (i emissionsvaluta och i den valuta som används för rapporteringsskyldigheterna).

    Fritext

    8

    Emissionspris

    Instrumentets emissionspris.

    Fritext

    9

    Inlösenpris

    Instrumentets inlösenpris.

    Fritext

    10

    Redovisningsklassificering

    Ange klassificeringen i redovisningen.

    Välj från menyn: [Eget kapital] [Skuld – upplupet anskaffningsvärde] [Skuld – alternativet med verkligt värde] [Innehav utan bestämmande inflytande i dotterföretag som ingår i konsolideringen]

    11

    Ursprungligt emissionsdatum

    Ange emissionsdatum.

    Fritext

    12

    Eviga eller tidsbestämda

    Ange om instrumentet är tidsbestämt eller evigt.

    Välj från menyn: [Evigt] [Tidsbestämt]

    13

    Ursprunglig förfallodag

    För tidsbestämda instrument, ange den ursprungliga förfallodagen (dag, månad och år). För eviga instrument, ange ”ingen förfallodag”.

    Fritext

    14

    Emittentens inlösenrätt omfattas av krav på förhandstillstånd från tillsynsmyndigheten

    Ange om instrumentet kan lösas in av emittenten (alla typer av inlösenrätter).

    Välj från menyn: [Ja] [Nej]

    15

    Valfritt inlösendatum, villkorade inlösendatum och inlösenbelopp

    För instrument som går att lösas in av emittenten, ange första inlösendatum om instrumentet omfattas av en inlösenrätt ett visst datum (dag, månad och år) och ange dessutom om inlösenrätten är beroende av en skatte- och/eller lagstiftningshändelse. Ange också inlösenpriset. Detta gör det lättare att bedöma beständigheten.

    Fritext

    16

    Efterföljande inlösendatum, i tillämpliga fall

    Ange i förekommande fall förekomsten av och frekvensen för eventuella efterföljande inlösendatum. Detta gör det lättare att bedöma beständigheten.

    Fritext

    17

    Fast eller rörlig utdelning/kupong

    Ange om kupongen/utdelningen är fast under instrumentets löptid, eller rörlig under instrumentets löptid, eller för närvarande fast, men kommer att övergå till rörlig ränta i framtiden, eller för närvarande rörlig, men kommer att övergå till fast ränta i framtiden.

    Välj från menyn: [Fast], [Rörlig] [Fast till rörlig], [Rörlig till fast]

    18

    Kupongränta och eventuellt tillhörande index

    Ange kupongräntan för instrumentet och eventuellt tillhörande index som kupong-/utdelningsräntan hänvisas till.

    Fritext

    19

    Förekomst av utdelningsstopp

    Ange om utebliven betalning av en kupong eller utdelning på instrumentet innebär att det inte får betalas ut någon utdelning på stamaktier (dvs. om det finns ett utdelningsstopp).

    Välj från menyn: [ja], [nej]

    20

    Helt skönsmässigt, delvis skönsmässigt eller obligatoriskt (i fråga om tidpunkt).

    Ange om emittenten har full bestämmanderätt, delvis bestämmanderätt eller ingen bestämmanderätt över huruvida en kupong/utdelning ska betalas ut. Om institutet har full bestämmanderätt när det gäller att ställa in utbetalningar av kuponger/utdelningar under alla omständigheter, ska det välja ”helt skönsmässigt” (även om det finns ett utdelningsstopp som inte innebär att institutet hindras att ställa in utbetalningar för instrumentet). Om det finns villkor som måste uppfyllas innan utbetalningen får ställas in (t.ex. kapitalbas under ett visst tröskelvärde), ska institutet välja ”delvis skönsmässigt”. Om institutet endast kan ställa in betalningen om det är insolvent, ska det välja ”obligatoriskt”.

    Välj från menyn: [Helt skönsmässigt] [Delvis skönsmässigt] [Obligatoriskt]

    Fri text (ange skälen för skönsmässighet, förekomst av utdelningstvång, utdelningsstopp, ACSM - alternativ kupongbetalningsmekanism).

    21

    Helt skönsmässigt, delvis skönsmässigt eller obligatoriskt (i fråga om belopp).

    Ange om emittenten har full bestämmanderätt, delvis bestämmanderätt eller ingen bestämmanderätt över beloppet för kupongen/utdelningen.

    Välj från menyn: [Helt skönsmässigt] [Delvis skönsmässigt] [Obligatoriskt]

    22

    Förekomst av step-up eller annat incitament för återlösen

    Ange om det finns en ökning av ersättningen (step-up) eller ett annat incitament för återlösen.

    Välj från menyn: [Ja] [Nej]

    23

    Icke-kumulativ eller kumulativ

    Ange om utdelningar/kuponger är kumulativa eller icke-kumulativa.

    Välj från menyn: [Icke-kumulativa] [Kumulativa] [ACSM]

    24

    Konvertibla eller icke-konvertibla

    Ange om instrumentet är konvertibelt eller ej.

    Välj från menyn: [Konvertibla] [Icke-konvertibla]

    25

    Om konvertibla, konverteringstrigger

    Ange villkoren för att instrumentet ska konverteras, inbegripet tidpunkten då institutet inte längre är livskraftigt. Om en eller flera myndigheter har möjlighet att utlösa en konvertering ska dessa myndigheter anges. För var och en av myndigheterna ska institutet ange om det är villkoren i kontraktet för instrumentet som ger myndigheten den rättsliga grunden för att utlösa konverteringen (en kontraktsbaserad metod) eller om den rättsliga grunden har fastställts i lag (en lagbaserad metod).

    Fritext

    26

    Om konvertibla, helt eller delvis

    Ange om instrumentet alltid konverteras i sin helhet, kan konverteras i sin helhet eller delvis, eller alltid konverteras delvis.

    Välj från menyn: [Alltid helt] [Helt eller delvis] [Alltid delvis]

    27

    Om konvertibla, omräkningskurs

    Ange omräkningskurs till det mer förlustabsorberande instrumentet.

    Fritext

    28

    Om konvertibla, obligatorisk eller frivillig konvertering

    För konvertibla instrument, ange om konverteringen är obligatorisk eller valfri.

    Välj från menyn: [Obligatorisk] [Valfri] [Ej tillämpligt] och [valfritt för innehavarna] [valfritt för emittenten] [valfritt för både innehavare och emittent]

    29

    Om konvertibla, ange typ av instrument som konverteringen görs till

    För konvertibla instrument, ange vilken typ av instrument som konverteringen görs till.

    Välj från menyn: [Kärnprimärkapital] [Övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål] [Supplementärkapital] [Övrigt]

    30

    Om konvertibla, ange emittent för det instrument som konverteringen görs till

    Om konvertibla, ange emittent för det instrument som konverteringen görs till.

    Fritext

    31

    Nedskrivningsdelar

    Ange om det finns en nedskrivningsdel.

    Välj från menyn: [Ja] [Nej]

    32

    Om nedskrivning, utlösande händelse för nedskrivning(ar)

    Ange vid vilka utlösande händelser som nedskrivningen görs, inklusive den tidpunkt då institutet inte längre är lönsamt. Om en eller flera myndigheter har möjlighet att utlösa en nedskrivning ska dessa myndigheter anges. För var och en av myndigheterna ska det anges om det är villkoren i kontraktet för instrumentet som ger myndigheten den rättsliga grunden för att utlösa nedskrivningen (en kontraktsbaserad metod) eller om den rättsliga grunden har fastställts i lag (en lagbaserad metod).

    Fritext

    33

    Om nedskrivning, fullständig eller delvis

    Ange om instrumentet alltid kommer att skrivas ned i sin helhet, kan skrivas ned delvis, eller alltid kommer att skrivas ned delvis. Detta gör det lättare att bedöma förlustabsorberingsnivån vid nedskrivning.

    Välj från menyn: [Alltid helt] [Helt eller delvis] [Alltid delvis]

    34

    Om nedskrivning, permanent eller tillfällig

    För nedskrivningsinstrument, ange om nedskrivningen är permanent eller temporär.

    Välj från menyn: [Permanent] [Temporär] [Ej tillämpligt]

    35

    Om nedskrivningen är tillfällig, beskriv uppskrivningsmekanismen

    Beskriv uppskrivningsmekanismen.

    Fritext

    36

    Delar från övergångsperioden som inte uppfyller kraven

    Ange om det finns brister som inte uppfyller kraven.

    Välj från [ja] eller [nej].

    37

    Om ja, ange vilka delar som inte uppfyller kraven

    Om det finns delar som inte uppfyller kraven ska institutet ange vilka.

    Fritext

    38

    Länk till instrumentets fullständiga villkor (hänvisning).

    Värdepappersföretagen ska lägga till en länk som ger åtkomst till emissionens prospekt, inklusive alla regler och villkor för instrumentet.


    BILAGA VIII

    RAPPORTERING OM GRUPPKAPITALTEST

    MALLAR FÖR VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

    Mallnummer

    Mallkod

    Mallens/mallgruppens namn

    Förkortning

     

     

    GRUPPKAPITALTEST

     

    11,1

    I 11.01

    KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING – GRUPPKAPITALTEST

    I11.1

    11,2

    I 11.02

    KAPITALBASINSTRUMENT – GRUPPKAPITALTEST

    I11.2

    11,3

    I 11.03

    INFORMATION OM DOTTERFÖRETAG

    I11.3

    I 11.01 - KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING – GRUPPKAPITALTEST (I11.1)

    Rader

    Post

    Belopp

    0010

    0010

    KAPITALBAS

     

    0020

    PRIMÄRKAPITAL

     

    0030

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

    0040

    Fullt betalda kapitalinstrument

     

    0050

    Överkursfond

     

    0060

    Balanserade vinstmedel

     

    0070

    Balanserade vinstmedel från föregående år

     

    0080

    Vinst som berättigar till överföring

     

    0090

    Ackumulerat övrigt totalresultat

     

    0100

    Övriga reserver

     

    0120

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

     

    0130

    Övriga medel

     

    0145

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

     

    0150

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

     

    0190

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

     

    0200

    (-) Goodwill

     

    0210

    (-) Övriga immateriella tillgångar

     

    0220

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

     

    0230

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

     

    0240

    (-) Totala kvalificerade innehav i företag som inte är enheter i den finansiella sektorn och som överstiger 60 % av dess kapitalbas

     

    0250

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn där värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

     

    0270

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

     

    0280

    (-) Övriga avdrag

     

    0295

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    0300

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL (PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT)

     

    0310

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

    0320

    Överkursfond

     

    0335

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN PRIMÄRKAPITALTILLSKOTT

     

    0340

    (-) Egna primärkapitaltillskottsinstrument

     

    0380

    (-) Primärkapitaltillskottinstrument i enheter i den finansiella sektorn där värdepappersföretaget inte har ett väsentligt innehav

     

    0400

    (-) Övriga avdrag

     

    0415

    Primärkapitaltillskott: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    0420

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

    0430

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

     

    0440

    Överkursfond

     

    0455

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

     

    0460

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

     

    0500

    (-) Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn där moderföretaget inte har ett väsentligt innehav

     

    0525

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

     

    I 11.02 - KAPITALBASINSTRUMENT – GRUPPKAPITALTEST (I11.2)

     

     

    Belopp

    Rader

    Post

    0010

    0010

    Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i vilka moderföretaget har ett väsentligt innehav

     

    0020

    Primärkapitaltillskottinstrument i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i vilka moderföretaget har ett väsentligt innehav

     

    0030

    Supplementärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i vilka moderföretaget har ett väsentligt innehav

     

    0040

    Innehav i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i den mån de inte utgör kapitalbas för den gruppenhet som moderföretaget investerar i

     

    0050

    Efterställda fordringar från enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen

     

    0060

    Eventualförpliktelser till förmån för enheter i värdepappersföretagsgruppen

     

    0070

    Totala kapitalbaskrav för dotterföretagen

     

    I 11.03: INFORMATION OM DOTTERFÖRETAG (I11.3)

    Kod

    Typ av kod

    Namn på företaget

    Moderföretag/ dotterföretag

    Land

    Moderföretagets investeringar

    Moderföretagets eventualförpliktelser till förmån för enheten

    Totala kapitalbaskrav

     

    Kärnprimärkapital

    Primärkapitaltillskott

    Supplementärkapital

    Innehav

    Efterställda fordringar

    Permanent minimikapital

    K-faktorkrav

    Krav baserade på fasta omkostnader

     

    Förvaltade tillgångar

    Innehav av kundmedel – separation av tillgångar

    Innehav av kundmedel – utan separation av tillgångar

    Tillgångar under förvaring och administration

    Hantering av kundorder – kontanttransaktioner

    Hantering av kundorder – derivattransaktioner

    K-nettopositionsriskkrav

    Ställd clearingmarginal

    Motpartsrisk

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner

    Daglig handelsaktivitet – derivattransaktioner

    K-koncentrationsriskkrav

    0010

    0020

    0030

    0040

    0050

    0060

    0070

    0080

    0090

    0100

    0110

    0120

    0130

    0140

    0150

    0160

    0170

    0180

    0190

    0200

    0210

    0220

    0230

    0240

    0250

    0260

    0270

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    BILAGA IX

    RAPPORTERING OM GRUPPKAPITALTEST

    Innehållsförteckning

    DEL I:

    ALLMÄNNA INSTRUKTIONER 162

    1.

    Struktur och praxis 162

    1.1

    Struktur 162

    1.2

    Numrering 162

    1.3

    Tecken 162

    DEL II:

    MALLRELATERADE INSTRUKTIONER 163

    1.

    KAPITALBAS: NIVÅ, SAMMANSÄTTNING, KRAV OCH BERÄKNING 163

    1.1

    Allmänna kommentarer 163

    1.2.

    I 11.01 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING – GRUPPKAPITALTEST (I11.1) 3 163

    1.2.1

    Instruktioner för specifika positioner 163

    1.3

    I 11.02 KAPITALBASKRAVEN - GRUPPKAPITALTEST (I11.2) 169

    1.3.1

    Instruktioner för specifika positioner 169

    1.4

    IF 11.03 INFORMATION OM DOTTERFÖRETAGEN (IF11.3) 170

    1.4.1

    Instruktioner för specifika positioner 170

    DEL I:   ALLMÄNNA INSTRUKTIONER

    1.   Struktur och praxis

    1.1   Struktur

    1.

    Sammantaget består rapporteringen av gruppkapitaltester av två mallar:

    a)

    Kapitalbasens sammansättning.

    b)

    Kapitalbasinstrument.

    2.

    För varje mall ges hänvisningar till lagstiftningen. I den här delen av genomförandeförordningen finns utförligare information om de mer allmänna aspekterna av rapporteringen för varje mallgrupp, instruktioner för specifika positioner och valideringsregler.

    1.2   Numrering

    3.

    För att hänvisa till kolumner, rader och celler i en mall används i detta dokument beteckningssystemet enligt punkterna 4–7. I valideringsreglerna hänvisas ofta till dessa numeriska koder.

    4.

    Följande allmänna beteckningssystem används i instruktionerna: {Mall, Rad, Kolumn}.

    5.

    Vid validering inom en mall där man endast använder datapunkter från den mallen anges inte mallen i beteckningen: {Rad, Kolumn}.

    6.

    Om mallen bara har en kolumn, anges endast rader. {Mall, Rad}.

    7.

    En asterisk betyder att valideringen avser de rader eller kolumner som anges före den.

    1.3   Tecken

    8.

    Alla belopp som ökar kapitalbasen, kapitalkraven eller likviditetskraven ska redovisas som ett positivt belopp. Tvärtom ska alla belopp som minskar den totala kapitalbasen eller de totala kapitalkraven redovisas som ett negativt belopp. Om namnet på en post föregås av ett minustecken (-) förväntas inga positiva belopp anges för den posten.

    DEL II:   MALLRELATERADE INSTRUKTIONER

    1.   KAPITALBAS: NIVÅ, SAMMANSÄTTNING, KRAV OCH BERÄKNING

    1.1   Allmänna kommentarer

    10.

    Avsnittet om översikt över kapitalbasen innehåller information om värdepappersföretagets kapitalbas och dess kapitalbaskrav. Det består av två mallar:

    a)

    Mall I 11.01 innehåller sammansättningarna av den kapitalbas som ett värdepappersföretag innehar: Kärnprimärkapital, övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål och supplementärkapital.

    b)

    Mall I 11.02 innehåller information om ”kapitalbaskraven” i samband med gruppkapitaltestet, dvs. koncerninterna innehav, eventualförpliktelser och dotterföretagens totala kapitalbaskrav.

    c)

    Mall I 11.03 innehåller relevant information om kapitalkrav, eventualförpliktelser, efterställda fordringar och innehav i enheter i den finansiella sektorn på dotterföretagsnivå, uppdelade efter enhet.

    11.

    Beloppen i dessa mallar beräknas utan avdrag för övergångsjusteringar. Detta innebär att beloppen (utom när övergångskravet för kapitalbasen uttryckligen anges) beräknas i enlighet med slutbestämmelserna (dvs. som om det inte fanns några övergångsbestämmelser).

    1.2.   I 11.01 – KAPITALBASENS SAMMANSÄTTNING – GRUPPKAPITALTEST (I11.1)

    1.2.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    KAPITALBAS

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Ett värdepappersföretags kapitalbas ska utgöras av summan av dess primärkapital och supplementärkapital.

    0020

    PRIMÄRKAPITAL

    Primärkapital är summan av kärnprimärkapital och övrigt primärkapital för kapitaltäckningsändamål.

    0030

    KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 50 i förordning (EU) nr 575/2013

    0040

    Fullt betalda kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 a och artiklarna 27–31 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Kapitalinstrument i ömsesidiga bolag, kooperativa sammanslutningar eller jämförbara institut (artiklarna 27 och 29 i förordning (EU) nr 575/2013) ska inkluderas.

    Den överkursfond som hör ihop med instrumentet ska inte inkluderas.

    Kapitalinstrument som tecknats av offentliga myndigheter i nödsituationer ska inkluderas om samtliga villkor i artikel 31 i förordning (EU) nr 575/2013 är uppfyllda.

    0050

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet rapporteras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    0060

    Balanserade vinstmedel

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I balanserade vinstmedel ingår balanserade vinstmedel från det föregående året och delårs- eller årsöverskott.

    Summan av raderna 0070 och 0080 ska anges.

    0070

    Balanserade vinstmedel från föregående år

    Artikel 4.1.123 och artikel 26.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    I artikel 4.1.123 i förordning (EU) nr 575/2013 definieras balanserade vinstmedel som ”balanserad vinst och förlust från föregående räkenskapsår i enlighet med tillämpliga redovisningsramar”.

    0080

    Överskott

    Artikel 4.1.121, artikel 26.2 och artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Enligt artikel 26.2 i förordning (EU) nr 575/2013 får delårs- eller årsöverskott räknas in i balanserade vinstmedel, efter förhandstillstånd från behörig myndighet och om vissa villkor är uppfyllda.

    0090

    Ackumulerat övrigt totalresultat

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 26.1 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0100

    Övriga reserver

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.117 och artikel 26.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    Beloppet ska rapporteras efter avdrag för de eventuella skattepålagor som kan förutses när beräkningen görs.

    0120

    Justeringar av kärnprimärkapital på grund av försiktighetsmarginaler

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artiklarna 32–35 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0130

    Övriga fonder

    Artikel 9.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    0145

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN KÄRNPRIMÄRKAPITAL

    Artikel 8.2 a i förordning (EU) 2019/2033, artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013, med undantag av led i i den punkten.

    Summan av rad 0150 och raderna 0190–0280 ska anges.

    0150

    (-) Egna kärnprimärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 f och artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Det egna kärnprimärkapital som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 42 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte anges på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det belopp som anges.

    0190

    (-) Förluster för innevarande räkenskapsår

    Artikel 36.1 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    0200

    (-) Goodwill

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.113, artikel 36.1 b och artikel 37 i förordning (EU) nr 575/2013.

    0210

    (-) Övriga immateriella tillgångar

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 4.1.115, artikel 36.1 b och artikel 37 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    Övriga immateriella tillgångar är immateriella tillgångar enligt tillämplig redovisningsstandard, minus goodwill, även denna enligt tillämplig redovisningsstandard.

    0220

    (-) Uppskjutna skattefordringar som är beroende av framtida lönsamhet och som inte uppstår till följd av temporära skillnader minus tillhörande skatteskulder

    Artikel 9.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    0230

    (-) Kvalificerat innehav utanför den finansiella sektorn som överstiger 15 % av kapitalbasen

    Artikel 10.1 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0240

    (-) Totala kvalificerade innehav i andra företag än enheter i den finansiella sektorn som överstiger 60 % av deras kapitalbas

    Artikel 10.1 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0250

    (-) Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka moderföretaget inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 h i förordning (EU) nr 575/2013.

    Moderföretag inom unionen på denna rad avser modervärdepappersföretag inom unionen, investeringsholdingföretag inom unionen, blandat finansiellt moderholdingföretag inom unionen eller varje annat moderföretag som är ett värdepappersföretag, finansiellt institut, företag som tillhandahåller anknutna tjänster eller anknutet ombud.

    0270

    (-) Tillgångar i förmånsbestämda pensionsplaner

    Artikel 9.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 36.1 e i förordning (EU) nr 575/2013.

    0280

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla övriga avdrag i enlighet med artikel 36.1 i förordning (EU) nr 575/2013, med undantag av avdrag enligt artikel 36.1 i i förordning (EU) nr 575/2013, som inte ingår i någon av raderna 0150–0270 ovan.

    0295

    Kärnprimärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av kärnprimärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.1, 483.2 och 483.3 samt artiklarna 484–487 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av kärnprimärkapital (artiklarna 469–478 och artikel 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från kärnprimärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Andra delar i eller avdrag från en kärnprimärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 0040–0280.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    0300

    ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 61 i förordning (EU) nr 575/2013

    0310

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 a och artiklarna 52, 53 och 54 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som är relaterad till instrumentet ska inte ingå i det belopp som anges.

    0320

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 51 b i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet rapporteras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    0335

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN ÖVRIGT PRIMÄRKAPITAL FÖR KAPITALTÄCKNINGSÄNDAMÅL (PRIMÄRKAPITALTILLSKOTTSINSTRUMENT)

    Artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013, med undantag för led d i den artikeln.

    Totalsumman av raderna 0340, 0380 och 0400 ska anges.

    0340

    (-) Eget primärkapitaltillskottsinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 52.1 b, artikel 56 a och artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna primärkapitaltillskottinstrument som värdepappersföretaget innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 57 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det belopp som anges.

    0380

    (-) Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka moderföretaget inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 56 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    Moderföretag inom unionen på denna rad avser modervärdepappersföretag inom unionen, investeringsholdingföretag inom unionen, blandat finansiellt moderholdingföretag inom unionen eller varje annat moderföretag som är ett värdepappersföretag, finansiellt institut, företag som tillhandahåller anknutna tjänster eller anknutet ombud.

    0400

    (-) Övriga avdrag

    Summan av alla övriga avdrag i enlighet med artikel 56 i förordning (EU) nr 575/2013, med undantag av avdrag enligt artikel 56 d i förordning (EU) nr 575/2013, som inte ingår i någon av raderna 0340 eller 0380 ovan.

    0415

    Primärkapitaltillskott: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av primärkapitaltillskottsinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.4 och 483.5, artiklarna 484–487 samt artiklarna 489 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av primärkapitaltillskott (artiklarna 472, 473a, 474, 475, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdrag på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från primärkapitaltillskottsposter som överstiger eget primärkapitaltillskott som dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 36.1 j i förordning (EU) nr 575/2013: Primärkapitaltillskottet får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från primärkapitaltillskottsposterna överstiger beloppet för tillgängliga primärkapitaltillskottsposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som anges på rad 0300 ska bli noll och motsvarar det inverterade belopp som dragits av från primärkapitaltillskottsposter som överstiger det egna primärkapitaltillskottet, som anges, bland övriga avdrag, på rad 0280.

    Andra delar i eller avdrag från en primärkapitaltillskottspost som inte kan hänföras till någon av raderna 0310–0400.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    0420

    SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 9.1 i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 71 i förordning (EU) nr 575/2013

    Totalsumman av raderna 0430–0455 och rad 0525 ska anges.

    0430

    Fullt betalda direkt emitterade kapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 a och artiklarna 63 och 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Den överkursfond som är relaterad till instrumentet ska inte ingå i det belopp som anges.

    0440

    Överkursfond

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 62 b och artikel 65 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Överkursfond har den innebörd som anges i tillämplig redovisningsstandard.

    I denna post ska den del av beloppet rapporteras som rör ”fullt betalda kapitalinstrument”.

    0455

    (-) TOTALA AVDRAG FRÅN SUPPLEMENTÄRKAPITAL

    Artikel 66 i förordning (EU) nr 575/2013, med undantag för led d i den artikeln.

    0460

    (-) Egna supplementärkapitalinstrument

    Artikel 9.1 i i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 63 b i, artikel 66 a och artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Egna supplementärkapitalinstrument som det rapporterande institutet eller den rapporterande gruppen innehar på rapporteringsdatum. Omfattas av undantagen i artikel 67 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Aktieinnehav som ingår i ”ej godtagbara kapitalinstrument” ska inte anges på denna rad.

    Den överkursfond som hör ihop med aktieinnehavet ska ingå i det belopp som anges.

    0500

    (-) Supplementärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i vilka moderföretaget inte har ett väsentligt innehav

    Artikel 9.2 c i förordning (EU) 2019/2033.

    Artikel 66 c i förordning (EU) nr 575/2013.

    Moderföretag inom unionen på denna rad avser modervärdepappersföretag inom unionen, investeringsholdingföretag inom unionen, blandat finansiellt moderholdingföretag inom unionen eller varje annat moderföretag som är ett värdepappersföretag, finansiellt institut, företag som tillhandahåller anknutna tjänster eller anknutet ombud.

    0525

    Supplementärkapital: Andra kapitalposter, avdrag och justeringar

    Denna rad ska i tillämpliga fall omfatta summan av följande poster:

    Övergångsjusteringar på grund av supplementärkapitalinstrument för vilka äldre regler får fortsätta att tillämpas (artikel 483.6 och 483.7, artiklarna 484, 486, 488, 490 och 491 i förordning (EU) nr 575/2013).

    Andra övergångsjusteringar av supplementärkapital (artiklarna 472, 473a, 476, 477, 478 och 481 i förordning (EU) nr 575/2013): Justeringar av avdragen från supplementärkapital på grund av övergångsbestämmelser.

    Avdrag från primärkapitaltillskottsposter som överstiger eget primärkapitaltillskott, som dras av från kärnprimärkapitalet i enlighet med artikel 56 e i förordning (EU) nr 575/2013: Supplementärkapital får inte vara negativt, men det är möjligt att avdragen från supplementärkapitalposter överstiger beloppet för tillgängliga supplementärkapitalposter. Om så sker representerar denna post det belopp som behövs för att det belopp som rapporteras på rad 0420 ska bli noll.

    Andra delar i eller avdrag från en supplementärkapitalpost som inte kan hänföras till någon av raderna 0430–0500.

    Denna rad ska inte användas för att ta med kapitalposter eller avdrag som inte omfattas av förordning (EU) 2019/2033 eller förordning (EU) nr 575/2013 vid beräkningen av kapitaltäckningsgraden.

    1.3   I 11.02 KAPITALBASKRAVEN - GRUPPKAPITALTEST (I11.2)

    1.3.1   Instruktioner för specifika positioner

    Rad

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Kärnprimärkapitalinstrument i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i vilka moderföretaget har ett väsentligt innehav

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033, jämförd med artikel 36.1 i i förordning (EU) nr 575/2013.

    0020

    Primärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i vilka moderföretaget har ett väsentligt innehav

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033, jämförd med artikel 56 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0030

    Supplementärkapitaltillskottsinstrument i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i vilka moderföretaget har ett väsentligt innehav

    Artikel 8.3 a jämförd med artikel 66 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0040

    Innehav i enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen i den mån de inte utgör kapitalbas för den gruppenhet som moderföretaget investerar i

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna rad ska inkludera moderföretagets innehav i den mån de inte utgör kapitalbas för den gruppenhet som moderföretaget investerar i.

    0050

    Efterställda fordringar från enheter i den finansiella sektorn i värdepappersföretagsgruppen

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna rad ska innehålla efterställda fordringar från moderföretaget i den mån de inte utgör kapitalbas för den gruppenhet som moderföretaget investerar i.

    0060

    Eventualförpliktelser till förmån för enheter i värdepappersföretagsgruppen

    Artikel 8.3 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0070

    Totala kapitalbaskrav för dotterföretagen

    Vid tillämpning av artikel 8.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    1.4   IF 11.03 INFORMATION OM DOTTERFÖRETAGEN (IF11.3)

    10.

    Alla enheter som omfattas av gruppkapitaltestet ska anges i denna mall. Detta ska även omfatta själva gruppens moderföretag.

    1.4.1   Instruktioner för specifika positioner

    Kolumner

    Rättsliga hänvisningar och instruktioner

    0010

    Kod

    Koden måste som del av en radidentifierare vara unik för varje redovisad enhet. För värdepappersföretag och försäkringsföretag måste koden vara LEI-koden. För andra företag måste koden vara LEI-koden eller, om den inte finns tillgänglig, en nationell kod. Koden ska vara unik och användas konsekvent i alla mallar och över tid. Koden ska alltid ha ett värde.

    0020

    Typ av kod

    Värdepappersföretagen ska ange typ av kod som rapporteras i kolumn 0010 som ”LEI-kod” eller ”nationell kod”.

    Typen av kod ska alltid rapporteras.

    0030

    Namn på företaget

    Namnet på det företag som omfattas av konsolideringen.

    0040

    Moder- eller dotterföretag

    Anger om den enhet som rapporteras på raden är gruppens moderföretag eller ett dotterföretag

    0050

    Land

    Det land där dotterföretaget är beläget ska anges.

    0060 – 0100

    Moderföretagets investeringar

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033.

    I detta avsnitt ska moderföretagets investeringar i gruppenheterna anges.

    0060

    Kärnprimärkapital

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033, jämförd med artikel 36.1 i i förordning (EU) nr 575/2013.

    0070

    Primärkapitaltillskott

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033, jämförd med artikel 56 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0080

    Supplementärkapital

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033, jämförd med artikel 66 d i förordning (EU) nr 575/2013.

    0090

    Innehav

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna kolumn ska innehålla moderföretagets innehav i den mån det inte utgör kapitalbas för den gruppenhet som moderföretaget investerar i.

    0100

    Efterställda fordringar

    Artikel 8.3 a i förordning (EU) 2019/2033.

    Denna kolumn ska innehålla efterställda fordringar från moderföretaget i den mån de inte utgör kapitalbas för den gruppenhet som moderföretaget investerar i.

    0110

    Moderföretagets eventualförpliktelser till förmån för företaget

    Artikel 8.3 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0120

    Totala kapitalbaskrav för dotterföretagen

    Artikel 8.4 i förordning (EU) 2019/2033.

    0130

    Permanent minimikapitalkrav

    Artikel 14 i förordning (EU) 2019/2033.

    0140

    K-faktorkrav

    Artikel 15 i förordning (EU) 2019/2033.

    0150

    Förvaltade tillgångar

    Artikel 15.2 och artikel 17 i förordning (EU) 2019/2033.

    0160

    Innehav av kundmedel - på separerade konton

    Artikel 15.2 och artikel 18 i förordning (EU) 2019/2033.

    0170

    Innehav av kundmedel - på icke-separerade konton

    Artikel 15.2 och artikel 18 i förordning (EU) 2019/2033.

    0180

    Tillgångar under förvaring och administration

    Artikel 15.2 och artikel 19 i förordning (EU) 2019/2033.

    0190

    Hantering av kundorder – kontanttransaktioner

    Artikel 15.2, artikel 20.1 och artikel 20.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0200

    Hantering av kundorder – derivattransaktioner

    Artikel 15.2, artikel 20.1 och artikel 20.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0210

    K-nettopositionsriskkrav

    Artikel 22 i förordning (EU) 2019/2033.

    0220

    Angiven clearingmarginal

    Artikel 23.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    0230

    Motpartsrisk

    Artikel 26 och artikel 24 i förordning (EU) 2019/2033.

    0240

    Daglig handelsaktivitet – kontanttransaktioner

    Vid beräkning av K-faktorkrav ska värdepappersföretag rapportera genom att tillämpa koefficienten i artikel 15.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Vid stressade marknadsförhållanden ska värdepappersföretagen, i enlighet med artikel 15.5 c i förordning (EU) 2019/2033, tillämpa en justerad koefficient som specificeras i den punkten.

    Den dagliga handelsaktivitetsfaktorn ska beräknas i enlighet med artikel 33.2 a i förordning (EU) 2019/2033.

    0250

    Daglig handelsaktivitet – derivattransaktioner

    Vid beräkning av K-faktorkrav ska värdepappersföretag rapportera genom att tillämpa koefficienten i artikel 15.2 i förordning (EU) 2019/2033.

    Vid stressade marknadsförhållanden ska värdepappersföretagen, i enlighet med artikel 15.5 c i förordning (EU) 2019/2033, tillämpa en justerad koefficient som specificeras i den punkten.

    Den dagliga handelsaktivitetsfaktorn ska beräknas i enlighet med artikel 33.2 b i förordning (EU) 2019/2033.

    0260

    Krav på K-koncentrationsrisk

    Artiklarna 37.2, 39 och 24 i förordning (EU) 2019/2033.

    0270

    Krav baserat på fasta omkostnader

    Artikel 13 i förordning (EU) 2019/2033.


    Top