EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D2136

Rådets beslut (Gusp) 2021/2136 av den 2 december 2021 om en stödåtgärd inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten till stöd för Republiken Moldaviens försvarsmakt

ST/13522/2021/INIT

EUT L 432, 3.12.2021, p. 63–66 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/2136/oj

3.12.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 432/63


RÅDETS BESLUT (Gusp) 2021/2136

av den 2 december 2021

om en stödåtgärd inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten till stöd för Republiken Moldaviens försvarsmakt

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 28.1 och 41.2,

med beaktande av förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

av följande skäl:

(1)

I enlighet med rådets beslut (Gusp) 2021/509 (1) har en europeisk fredsfacilitet (nedan kallad den europeiska fredsfaciliteten) inrättats för medlemsstaternas finansiering av unionsåtgärder inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken för att bevara freden, förebygga konflikter och stärka internationell säkerhet enligt artikel 21.2 c i fördraget. I synnerhet får den europeiska fredsfaciliteten, enligt artikel 1.2 b i) i beslut (Gusp) 2021/509, finansiera åtgärder för att stärka tredjestaters och regionala och internationella organisationers kapacitet när det gäller militära och försvarsrelaterade frågor.

(2)

Unionen stöder helhjärtat Republiken Moldaviens suveränitet och territoriella integritet inom landets internationellt erkända gränser, med en särskild ställning för Transnistrien. Unionen stödjer en övergripande, fredlig och hållbar lösning på konflikten i Transnistrien inom ramen för 5 + 2-formatet.

(3)

Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan (2) syftar till att fördjupa dialogen och samarbetet på området för utrikes- och säkerhetspolitik, inbegripet den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP), och behandlar bland annat konfliktförebyggande, krishantering och regional stabilitet.

(4)

I det gemensamma meddelandet från mars 2020 ”Det östliga partnerskapet efter 2020: Ökad resiliens – ett östligt partnerskap som fungerar för alla” (Eastern Partnership policy beyond 2020: Reinforcing Resilience – an Eastern Partnership that delivers for all) och det gemensamma arbetsdokumentet från juli 2021 ”Återhämtning, resiliens och reform: prioriteringar för det östliga partnerskapet efter 2020” (Recovery, resilience and reform: post 2020 Eastern Partnership priorities) betonas stärkandet av resiliensen för regionen för det östliga partnerskapet under de kommande åren.

(5)

Republiken Moldaviens försvarsmakt spelar en viktig roll för att säkerställa säkerheten och stabiliteten inom landet. Säkerhetssituationen kräver en förstärkning av militär kapacitet som också kan användas vid krisinsatser för att säkerställa civilbefolkningens säkerhet och trygghet.

(6)

Republiken Moldaviens regering är i färd med att genomföra reformer, bland annat inom säkerhets- och försvarssektorn, med betydande finansiella och materiella utgifter. För att stödja dessa insatser söker unionen bidra till att stärka identifierade militära kapaciteter inom Republiken Moldaviens försvarsmakt.

(7)

I en skrivelse av den 11 oktober 2021 till unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten) begärde Republiken Moldaviens vice premiärminister och minister för utrikes frågor och europeisk integration, i enlighet med artikel 59.1 i beslut (Gusp) 2021/509, stöd till försvarsmakten i form av en förstärkning av den militära sjukvårdstjänstens och ingenjörsbataljonens kapaciteter.

(8)

Denna stödåtgärd ska genomföras med beaktande av de principer och krav som anges i beslut (Gusp) 2021/509 och i enlighet med reglerna för verkställande av inkomster och utgifter som finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten och i enlighet med rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp (3).

(9)

Rådet bekräftar sin beslutsamhet att skydda, främja och förverkliga de mänskliga rättigheterna, de grundläggande friheterna och de demokratiska principerna och att stärka rättsstatsprincipen och god samhällsstyrning i enlighet med Förenta nationernas stadga, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna samt internationell rätt, särskilt internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande, mål, tillämpningsområde och varaktighet

1.   Härmed inrättas en stödåtgärd till förmån för Republiken Moldavien (nedan kallad mottagaren), som ska finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten (nedan kallad stödåtgärden).

2.   Stödåtgärdens mål är att öka kapaciteterna den militära sjukvårdstjänsten och ingenjörsbataljonen inom Republiken Moldaviens försvarsmakt (nedan kallad försvarsmakten), inbegripet deras förmåga att tillhandahålla sina tjänster till civila i kriser eller nödsituationer, samt att stärka Moldaviens kapacitet att bidra till militära GSFP-uppdrag och -insatser.

3.   För att uppnå det mål som anges i punkt 2 ska stödåtgärden finansiera tillhandahållandet av följande utrustning som inte utformats för att åstadkomma dödligt våld och varor till de enheter vid försvarsmakten som anges i den punkten:

a)

Medicinsk utrustning till den militära sjukvårdstjänsten.

b)

Utrustning för ammunitionsröjning till ingenjörsbataljonen.

4.   Stödåtgärdens varaktighet ska vara 36 månader från och med dagen för ingåendet av avtalet mellan stödåtgärdsförvaltaren i egenskap av utanordnare och den enhet som anges i artikel 4.2 i detta beslut i enlighet med artikel 32.2 a i beslut (Gusp) 2021/509.

Artikel 2

Finansiella arrangemang

1.   Det finansiella referensbelopp som är avsett att täcka utgifterna för stödåtgärden ska vara högst 7 000 000 EUR. I enlighet med artikel 29.5 i beslut (Gusp) 2021/509 kan stödåtgärdsförvaltaren begära in bidrag till följd av antagandet av det här beslutet, på upp till 6 300 000 EUR. De medel som förvaltaren begär får användas endast för att betala utgifter inom de gränser som godkänts av den kommitté som inrättats genom beslut (Gusp) 2021/509 i ändringsbudgeten för 2021 som motsvarar denna stödåtgärd.

2.   Alla utgifter ska förvaltas i enlighet med beslut (Gusp) 2021/509 och reglerna för verkställande av inkomster och utgifter som finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten.

Artikel 3

Arrangemang med mottagaren

1.   Den höga representanten ska ingå alla nödvändiga arrangemang med mottagaren för att säkerställa att mottagaren efterlever de krav och villkor som fastställs i detta beslut, som ett villkor för tillhandahållandet av stöd inom ramen för stödåtgärden.

2.   De arrangemang som avses i punkt 1 ska inkludera bestämmelser som förpliktar mottagaren att säkerställa att

a)

de enheter inom försvarsmakten som får stöd inom ramen för stödåtgärden efterlever tillämplig internationell rätt, särskilt internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt,

b)

de tillgångar som tillhandahålls inom ramen för stödåtgärden används korrekt och effektivt för de ändamål för vilka de tillhandahållits,

c)

underhållet av de tillgångar som tillhandahålls inom ramen för stödåtgärden är tillräckligt för att säkerställa att tillgångarna är användbara och tillgängliga i operativt hänseende under deras livscykel,

d)

de tillgångar som tillhandahålls inom ramen för stödåtgärden inte kommer att gå förlorade, eller utan godkännande från den facilitetskommitté som inrättats enligt beslut (Gusp) 2021/509 överföras till andra personer eller enheter än dem som identifieras i arrangemangen, vid slutet av deras livscykel.

3.   De arrangemang som avses i punkt 1 ska inkludera bestämmelser om tillfälligt upphävande och avslutande av stöd inom ramen för stödåtgärden om det konstateras att mottagaren åsidosatt de förpliktelser som anges i punkt 2.

Artikel 4

Genomförande

1.   Den höga representanten ska vara ansvarig för att säkerställa genomförandet av detta beslut i enlighet med beslut (Gusp) 2021/509 och reglerna för verkställande av inkomster och utgifter som finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten, i enlighet med den integrerade metodiska ramen för bedömning och identifiering av vilka åtgärder och kontroller som krävs vad gäller stödåtgärder inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten.

2.   De verksamheter som avses i artikel 1.3 ska genomföras av litauiska Central Project Management Agency (CPMA).

Artikel 5

Övervakning, kontroll och utvärdering

1.   Den höga representanten ska säkerställa övervakning av att mottagaren iakttar de förpliktelser som fastställs i enlighet med artikel 3. Övervakningen ska öka medvetenheten om sammanhanget och riskerna för åsidosättanden av de förpliktelser som anges i artikel 3 och bidra till att förebygga sådana åsidosättanden, inbegripet kränkningar av internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt som begås av de enheter inom försvarsmakten som får stöd inom ramen för stödåtgärden.

2.   Kontroll av utrustning och varor efter leverans ska organiseras på följande sätt:

a)

Verifiering av leverans, genom vilken leveransintyg ska undertecknas av slutanvändarstyrkorna när äganderätten överförs.

b)

Rapportering om verksamheten, genom vilken mottagaren årligen ska rapportera om verksamhet som inbegriper den specifika utrustning som tillhandahålls inom ramen för stödåtgärden till dess att kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) anser att sådan rapportering inte längre är nödvändig.

c)

Kontroller på plats, genom vilka mottagaren på begäran ska ge den höga representanten tillträde för att genomföra kontroller på plats.

3.   Den höga representanten ska göra en utvärdering i form av en strukturerad första bedömning av stödåtgärden sex månader efter den första leveransen av utrustning. Detta kan innefatta besök på plats för kontroll av utrustning, varor och tjänster som levereras inom ramen för stödåtgärden eller någon annan ändamålsenlig form av information som lämnats på ett oberoende sätt. En slutlig utvärdering ska göras när leveransen av utrustning, varor och tjänster inom ramen för stödåtgärden har avslutats i syfte att bedöma huruvida stödåtgärden har bidragit till uppnåendet av de angivna målen.

Artikel 6

Rapportering

Under genomförandeperioden ska den höga representanten förelägga Kusp halvårsrapporter om genomförandet av stödåtgärden i enlighet med artikel 63 i beslut (Gusp) 2021/509. Stödåtgärdsförvaltaren ska regelbundet informera den facilitetskommitté som inrättats genom beslut (Gusp) 2021/509 om verkställandet av inkomster och utgifter i enlighet med artikel 38 i det beslutet, inklusive genom att tillhandahålla information om berörda leverantörer och underleverantörer.

Artikel 7

Tillfälligt upphävande och avslutande

Kusp får besluta att helt eller delvis tillfälligt upphäva genomförandet av stödåtgärden i enlighet med artikel 64 i beslut (Gusp) 2021/509.

Kusp får även rekommendera att rådet avslutar stödåtgärden.

Artikel 8

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 2 december 2021.

På rådets vägnar

J. VRTOVEC

Ordförande


(1)  Rådets beslut (Gusp) 2021/509 av den 22 mars 2021 om inrättande av en europeisk fredsfacilitet och om upphävande av beslut (Gusp) 2015/528 (EUT L 102, 24.3.2021, s. 14).

(2)  EUT L 260, 30.8.2014, s. 4.

(3)  Rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp av den 8 december 2008 om fastställande av gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel (EUT L 335, 13.12.2008, s. 99).


Top