Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R2230

    Kommissionens förordning (EG) nr 2230/2004 av den 23 december 2004 om genomförandebestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 vad gäller nätverkssamarbetet mellan organisationer som är verksamma på de områden som omfattas av uppdraget för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhetText av betydelse för EES

    EUT L 379, 24.12.2004, p. 64–67 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 183M, 5.7.2006, p. 450–453 (MT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/2230/oj

    24.12.2004   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 379/64


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2230/2004

    av den 23 december 2004

    om genomförandebestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 vad gäller nätverkssamarbetet mellan organisationer som är verksamma på de områden som omfattas av uppdraget för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (1), särskilt artikel 36.3 i denna,

    efter samråd med Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, och

    av följande skäl:

    (1)

    Nätverkssamarbetet mellan Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (nedan kallad myndigheten) och de organisationer som i medlemsstaterna är verksamma inom de områden som omfattas av myndighetens uppdrag är en av grundprinciperna för dess verksamhet. Tilllämpningen av denna princip, såsom den är fastlagd i artikel 36.1 och 36.2 i förordning (EG) nr 178/2002, bör preciseras på ett sådant sätt att den kan fungera effektivt.

    (2)

    Vissa organisationer i medlemsstaterna har samma uppgifter som myndigheten. Nätverksverkssamarbetet bör göra det lättare att skapa en ram för vetenskapligt samarbete som möjliggör utbyte av information och kunskaper, kartläggning av gemensamma uppgifter och optimerad användning av resurser och expertis. Det är också viktigt att på gemenskapsnivå underlätta en sammanställning av de uppgifter som dessa organisationer samlar in om livsmedel och foder.

    (3)

    Eftersom dessa organisationer i vissa fall kan få i uppgift att hjälpa myndigheten i dess uppdrag av allmänt intresse enligt förordning (EG) nr 178/2002, är det viktigt att de utses av medlemsstaterna på grundval av kriterier om vetenskaplig och teknisk kompetens, effektivitet och oberoende.

    (4)

    Medlemsstaterna måste inför myndigheten visa att de följer kriterierna för att de behöriga organisationerna skall kunna föras upp på den förteckning som upprättas av myndighetens styrelse.

    (5)

    Medlemsstaterna måste också ange de utsedda behöriga organisationernas särskilda kompetensområden för att underlätta nätverkssamarbetet. Då myndigheten utarbetar yttrandena om tillstånd för genetiskt modifierade livsmedel och foder, kan den sålunda enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 (2) anmoda den organisation i en medlemsstat som är behörig att utvärdera livsmedel och foder att bedöma säkerheten hos livsmedel och foder enligt artikel 36 i förordning (EG) nr 178/2002.

    (6)

    Enligt artikel 27.4 c i förordning (EG) nr 178/2002 är det viktigt att den rådgivande gruppen kan garantera ett nära samarbete mellan myndigheten och medlemsstaternas behöriga myndigheter genom att främja att de organisationer som är verksamma på de områden som omfattas av myndighetens uppdrag kan verka inom europeiska nätverk.

    (7)

    De uppgifter som de behöriga organisationerna ges av myndigheten bör syfta till att hjälpa denna i dess uppdrag att lämna vetenskapliga och tekniska bidrag till gemenskapens politik och lagstiftning utan att det inverkar på myndighetens ansvar att fullgöra de uppgifter som den åläggs i enlighet med förordning (EG) nr 178/2002.

    (8)

    Ekonomiskt stöd bör ges utifrån kriterier som garanterar att stödet effektivt bidrar till att myndighetens uppgifter fullgörs och att gemenskapens prioriteringar genomförs i fråga om vetenskapligt och tekniskt stöd på de berörda områdena.

    (9)

    Det är viktigt att rent allmänt garantera att de uppgifter som myndigheten ger nätverkets medlemsorganisationer fullgörs på en vetenskapligt och tekniskt hög kvalitetsnivå och att det sker effektivt, bl.a. med hänsyn till tidsgränser, och utan påverkan. Myndigheten bör emellertid fortfarande vara ansvarig för tilldelningen av uppgifter till de behöriga myndigheterna och för uppföljningen av uppgifterna.

    (10)

    Åtgärderna i denna förordning är förenliga med yttrandet från Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Behöriga organisationer utsedda av medlemsstaterna

    1.   De behöriga organisationer som utses av medlemsstaterna i enlighet med artikel 36.2 i förordning (EG) nr 178/2002 skall uppfylla följande kriterier:

    a)

    De skall ge vetenskapligt och tekniskt stöd på de områden som omfattas av uppdraget för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (nedan kallad ”myndigheten”), främst de områden som har en direkt eller indirekt inverkan på livsmedels- och fodersäkerhet. Detta stöd omfattar särskilt insamling och analys av uppgifter i samband med kartläggning och bedömning av risker samt riskexponering, bedömning av livsmedels- och fodersäkerhet, vetenskapliga och tekniska undersökningar samt vetenskapligt och tekniskt bistånd till riskhanterarna.

    b)

    De skall vara juridiska personer med mål av allmänt intresse och de skall inom ramen för sin organisation ha särskilda förfaranden och regler som garanterar att de uppgifter som myndigheten kan ge dem fullgörs med oberoende och integritet.

    c)

    De skall ha en erkänt hög vetenskaplig eller teknisk kompetensnivå på ett eller flera områden som omfattas av myndighetens uppdrag, särskilt de som har en direkt eller indirekt inverkan på livsmedels- och fodersäkerhet.

    d)

    De skall kunna arbeta inom ett närverk med sådana vetenskapliga uppgifter som nämns i artikel 3 i denna förordning och effektivt kunna fullgöra de slags uppgifter som nämns i artikel 4 i denna förordning och som myndigheten kan ge dem.

    2.   Medlemsstaterna skall till myndigheten sända de utsedda organisationernas namn och andra uppgifter, de handlingar som visar att dessa organisationer uppfyller kriterierna i punkt 1 samt uppgift om deras särskilda kompetensområden. En kopia skall sändas till kommissionen. Särskilt med avseende på tilllämpningen av artiklarna 6.3 b och 18.3 b i förordning (EG) nr 1829/2003 skall medlemsstaterna överlämna namn och andra uppgifter gällande de behöriga organisationerna för bedömning av genetiskt modifierade livsmedels och foders säkerhet.

    När den utsedda organisationen ingår i ett nätverk skall det nämnas och villkoren för nätverkssamarbetet närmare anges.

    Om det bara är en särskild del av den utsedda organisationen som kan arbeta inom ett nätverk med vetenskapliga uppgifter eller utföra de uppgifter som myndigheten ger dem, skall detta påpekas av medlemsstaterna.

    3.   Om de utsedda organisationerna inte längre uppfyller kriterierna i punkt 1, skall medlemsstaterna återkalla deras uppdrag och omedelbart informera myndigheten, med kopia till kommissionen, och ange skälen till detta.

    Medlemsstaterna skall regelbundet och minst vart tredje år revidera förteckningen över de utsedda organisationerna.

    Artikel 2

    Förteckning över de behöriga organisationerna

    1.   Myndigheten skall förvissa sig om att de organisationer som medlemsstaterna har utsett uppfyller kraven i artikel 1.1. Om nödvändigt skall medlemsstaterna genom en motiverad begäran uppmanas att komplettera handlingarna i artikel 1.2.

    2.   På grundval av det förfarande som avses i punkt 1 skall myndighetens styrelse på förslag av verkställande direktören upprätta en förteckning över de behöriga organisationerna med uppgift om deras särskilda kompetensområden, särskilt när det gäller bedömningen av genetiskt modifierade livsmedels och foders säkerhet.

    3.   Den förteckning som avses i punkt 2 (nedan kallad ”förteckningen”) skall publiceras i Europeiska unionens officiella tidning, serie C.

    4.   Förteckningen skall uppdateras regelbundet på förslag av myndighetens verkställande direktör med beaktande av de revideringar och nya förslag till utnämning som kommit från medlemsstaterna.

    Artikel 3

    Nätverkssamarbetet mellan myndigheten och organisationerna i förteckningen

    1.   Myndigheten skall uppmuntra nätverkssamarbetet med organisationerna i förteckningen, så att ett aktivt vetenskapligt samarbete främjas på de områden som omfattas av myndighetens uppdrag, särskilt de som har en direkt eller indirekt verkan på livsmedels- och fodersäkerhet.

    På grundval av arbetet inom dess rådgivande grupp skall myndigheten för detta ändamål identifiera uppgifter av gemensamt vetenskapligt intresse som kan fullgöras inom nätverkets ram. Det arbete som utförs inom den rådgivande gruppens ram skall beakta de förslag som kommer från organisationerna i förteckningen.

    I enlighet med artikel 27.4 c i förordning (EG) nr 178/2002 skall den rådgivande gruppen bidra till nätverkssamarbetet.

    2.   Kommissionen och myndigheten skall samarbeta för att undvika vetenskapligt och tekniskt dubbelarbete på gemenskapsnivå.

    Artikel 4

    Uppgifter som kan ges organisationerna i förteckningen

    1.   Utan att det inverkar på det uppdrag och utförandet av de uppgifter som åligger myndigheten enligt förordning (EG) nr 178/2002 kan den ge en eller flera organisationer i förteckningen uppgifter vars syfte är att ge myndigheten ett vetenskapligt och tekniskt stöd, förutsatt att organisationerna lämnar sitt medgivande.

    2.   Den rådgivande gruppen skall tillse att det blir en god överensstämmelse mellan myndighetens krav på bidrag från de organisationer som förekommer i förteckningen och organisationernas inriktning så att dessa kan uppfylla kraven. Den verkställande direktören skall för den skull ge den rådgivande gruppen all nödvändig information.

    3.   Följande uppgifter kan ges till organisationerna i förteckningen, antingen till en av dem eller till flera gemensamt:

    Sprida goda erfarenheter och förbättra metoderna för insamling och analys av vetenskapliga och tekniska uppgifter, framför allt för att underlätta jämförbarheten och göra det lättare att sammanställa dem på gemenskapsnivå.

    Samla in och analysera särskilda uppgifter enligt en gemensam prioritering, särskilt de gemenskapsprioriteringar som ingår i myndighetens arbetsprogram, och i de fall där kommissionen behöver vetenskapligt stöd från myndigheten i frågor av brådskande karaktär, särskilt inom ramen för den allmänna planen för krishantering enligt artikel 55 i förordning (EG) nr 178/2002.

    Samla in och analysera uppgifter som underlättar myndighetens riskbedömning, bl.a. bedömning av nutritionsfrågor i förhållande till gemenskapens livsmedelslagstiftning, särskilt kompilering eller bearbetning av vetenskapliga uppgifter om ämnen, behandlingar, livsmedel eller foder, beredningar, organismer eller främmande ämnen som kan vara förenade med en hälsorisk liksom insamling och analys av uppgifter om EU-medborgarnas exponering för en hälsorisk i samband med livsmedel eller foder.

    Producera vetenskapliga uppgifter eller arbeten som bidrar till den riskbedömning, bl.a. bedömning av nutritionsfrågor i förhållande till gemenskapens livsmedelslagstiftning, för vilken myndigheten är ansvarig. Detta slags uppgifter skall svara mot konkreta problem som konstaterats under myndighetens arbete, främst kommitténs och de permanenta vetenskapliga panelernas, och inte överlappa vare sig gemenskapens forskningsprojekt eller uppgifter och undersökningar som näringslivet skall tillhandahålla, främst inom ramen för tillståndsförfarandena.

    Förbereda myndighetens vetenskapliga utlåtanden, bl.a. utföra förberedande arbete i samband med bedömning av tillståndsärenden.

    Förbereda harmoniseringen av metoderna för riskbedömningen.

    Utbyta uppgifter av gemensamt intresse, t.ex. genom inrättandet av databanker.

    Genomföra de uppgifter som föreskrivs i artikel 6 och artikel 18.3 b i förordning (EG) nr 1829/2003.

    Artikel 5

    Ekonomiskt stöd

    1.   Myndigheten kan besluta om ekonomiskt stöd till de uppgifter som ges organisationerna i förteckningen då de på ett särskilt sätt kan bidra till fullgörandet av myndighetens uppgifter eller till genomförandet av prioriteringar i dess arbetsprogram eller i de fall då kommissionen kräver att myndigheten agerar i brådskande situationer, framför allt i krissituationer.

    2.   Det ekonomiska stödet skall utgå i form av bidrag som fastställs och beviljas i enlighet med budgetförordningen och dess genomförandebestämmelser.

    Artikel 6

    Harmoniserade kvalitetskriterier och genomförandebestämmelser

    1.   Efter samråd med kommissionen skall myndigheten besluta om de harmoniserade kvalitetskriterierna för de uppgifter som den anförtror åt organisationerna i förteckningen, och främst följande:

    a)

    Kriterier som garanterar att uppgifterna genomförs på en vetenskapligt och tekniskt hög kvalitetsnivå, särskilt vad gäller den vetenskapliga eller tekniska kompetensen hos den personal som skall utföra uppgiften.

    b)

    Kriterier för resurser som kan anslås till utförandet av dessa uppgifter, främst de som gör det möjligt att utföra en uppgift inom föreskriven tid.

    c)

    Kriterier för gällande regler och förfaranden som garanterar att en viss kategori uppgifter kommer att utföras med oberoende och integritet och med respekt för principen om konfidentiella uppgifter.

    2.   De exakta villkoren för genomförande av de uppgifter som anförtros organisationerna i förteckningen skall fastställas i överenskommelserna mellan myndigheten och var och en av de berörda organisationerna.

    Artikel 7

    Kontroll av genomförandet av uppgifterna

    Myndigheten skall tillse att de uppgifter som anförtros organisationerna i förteckningen utförs korrekt. Den skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att förvissa sig om att kriterierna och villkoren i artikel 6 följs. Om så inte är fallet skall myndigheten tillgripa korrigeringsåtgärder. Om nödvändigt kan den låta ersätta organisationen.

    Då det handlar om uppgifter för vilka det utgår bidrag skall sanktionerna i myndighetens budgetförordning och dess genomförandebestämmelser tillämpas.

    Artikel 8

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 23 december 2004.

    På kommissionens vägnar

    Markos KYPRIANOU

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 31, 1.2.2002, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1642/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 4).

    (2)  EUT L 268, 18.10.2003, s. 1.


    Top