Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1405

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind parteneriatul european pentru inovare „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” COM(2012) 79 final

    JO C 44, 15.2.2013, p. 119–124 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.2.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 44/119


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind parteneriatul european pentru inovare „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”

    COM(2012) 79 final

    2013/C 44/21

    Raportor: dl Franco CHIRIACO

    La 29 februarie 2012, în conformitate cu articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia Europeană a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind parteneriatul european pentru inovare „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”

    COM(2012) 79 final.

    Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 22 noiembrie 2012.

    În cea de-a 485-a sesiune plenară, care a avut loc la 12 și 13 decembrie 2012 (ședința din 12 decembrie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 125 de voturi pentru și 2 abțineri.

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1

    CESE consideră necesar ca Uniunea Europeană să garanteze în continuare un nivel adecvat de intervenție publică în promovarea inovării în agricultură. În acest sens, CESE consideră că trebuie îmbunătățită coordonarea dintre politicile de cercetare propriu-zisă și politicile agrare în favoarea inovării, în special cele finanțate prin PAC. De asemenea, CESE consideră că dezbaterea privind Parteneriatul european pentru inovare (PEI) – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” poate reprezenta ocazia de a furniza o contribuție la procesul de reformă a politicii agricole comune după 2013.

    1.2

    CESE solicită ca strategia promovată în cadrul PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” să acorde atenția cuvenită obiectivului de consolidare și îmbunătățire a sectorului prelucrării industriale europene. Într-adevăr, doar printr-o integrare adecvată a diverselor verigi ale lanțului agroalimentar vor fi posibile în același timp sporirea ofertei agricole europene, valorificarea sa corespunzătoare și asigurarea accesului la piața produselor primare europene.

    1.3

    CESE consideră necesară încurajarea unei reflecții cu privire la indicatorul propus de Comisie pentru evaluarea performanței acțiunilor PEI în termeni de dezvoltare durabilă. Într-adevăr, deși recunoaște contribuția decisivă pe care o funcționalitate satisfăcătoare a solurilor o poate aduce la dezvoltarea durabilă, CESE consideră că nu trebuie neglijată utilizarea altor indicatori de performanță care permit valorificarea contribuției pe care unele practici agricole o pot avea, mai ales la conservarea resurselor naturale.

    1.4

    CESE consideră că PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” va trebui să nu neglijeze sprijinirea introducerii inovațiilor organizatorice care pot optimiza relațiile dintre actorii lanțurilor agroalimentare naționale și cele europene. Astfel, un nivel adecvat al veniturilor operatorilor agricoli, îmbunătățirea funcționării lanțurilor agroalimentare de aprovizionare, recuperarea puterii de piață a operatorilor agricoli și repartizarea mai echitabilă a valorii între actorii filierelor agroalimentare sunt obiective cruciale pentru a evita mai ales dispariția activităților agricole în multe zone rurale europene.

    1.5

    CESE cere Comisiei să asigure participarea corespunzătoare și implicarea reprezentanților parteneriatului economic, social și instituțional agricol în guvernanța PEI, pentru a promova cât se poate de eficient și efectiv activitățile ce urmează a fi realizate.

    1.6

    CESE consideră că abordarea PEI va avea efecte pozitive doar dacă grupurile operaționale se vor putea transforma cu adevărat în factori capabili să demareze procesele de dezvoltare cu obiective cuantificabile, în loc să fie parte a unor noi parteneriate al căror singur obiectiv este să ceară finanțări publice. De asemenea, CESE este de acord cu propunerea Comisiei Europene de a asigura coordonarea corespunzătoare a diverselor grupuri operaționale ale PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”, prin crearea unei rețele PEI în cadrul rețelei rurale europene.

    1.7

    În opinia CESE, inițiativa PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” reprezintă o contribuție importantă pentru inovarea din agricultură, prin punerea în relație a operatorilor și prin conectarea locurilor unde se creează inovarea cu locurile unde aceasta este adoptată. CESE consideră că această adoptare va trebui să ofere posibilitatea de a avea operatori intermediari, care îi pun în legătură pe diverșii actori implicați în procesele de inovare. CESE consideră că impactul PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” depinde de fapt de implicarea activă a intermediarilor de inovare (innovation brokers) care pot crea și consolida relațiile de cooperare pentru inovare dintre mulți și diverși operatori.

    1.8

    CESE consideră că trebuie acordată prioritate inițiativelor grupurilor operaționale ale PEI, prin acțiuni de schimb de generații, de asistență tehnică, de formare (în special pentru tinerii agricultori), de sprijinire a investițiilor structurale, de promovare și valorificare a producțiilor agricole, de creare a noi piețe de desfacere (de exemplu, filierele scurte) și de diversificare a venitului întreprinderilor, prin acordarea unui acces prioritar la resurse, așa cum propun programele de dezvoltare rurală.

    1.9

    CESE solicită activarea unor măsuri specifice de garantare a coordonării și sinergiei dintre PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” și alte PEI, precum „Materii prime” și „Apă”.

    2.   Parteneriatele europene pentru inovare

    2.1

    Comunicarea Comisiei Europene intitulată „Inițiativă emblematică a Strategiei Europa 2020: O Uniune a inovării” propune parteneriate europene pentru inovare (PEI) (1). Comisia consideră că aceste parteneriate trebuie să contribuie la rezolvarea diverselor problematici de mare însemnătate pentru societate, între care asigurarea disponibilității alimentelor sănătoase sau de calitate, prin utilizarea unor metode durabile de producție.

    2.2

    Până acum, Comisia Europeană a sprijinit un prim parteneriat experimental în domeniul îmbătrânirii active și în condiții bune de sănătate (2). Totodată, ea a prezentat următoarele trei propuneri de parteneriat:

    materii prime (3);

    productivitate și dezvoltare durabilă a agriculturii (4);

    apă (5).

    2.3

    Comitetul Economic și Social European (CESE) și-a manifestat deja interesul în legătură cu parteneriatul european. Cu toate acestea, Comitetul a reamintit numeroasele măsuri și proceduri generale adoptate în acest sens, semnalând ca atare necesitatea de a se ține seama de aceste experiențe și continuând să urmărească inițiativele demarate. CESE consideră că întreaga activitate desfășurată până acum de Comisie și de alte părți interesate trebuie recunoscută, consolidată și fructificată în elaborarea altor inițiative. În acest sens, CESE a subliniat că trebuie asigurată armonizarea noilor măsuri și a instrumentelor propuse cu procedurile în curs, pentru a evita complicațiile și suprapunerile suplimentare și pentru a garanta continuitatea, securitatea juridică și stabilitatea de care este nevoie (6). În sfârșit, CESE a solicitat garantarea respectării principiului participării voluntare, a geometriei variabile, a transparenței și a unei forme de guvernanță clare și ușor de gestionat în punerea în aplicare a parteneriatelor europene pentru inovare (7).

    3.   Sinteza Comunicării

    3.1

    În cadrul inițiativei O Uniune a inovării, Comisia Europeană a prezentat o comunicare pentru promovarea unui nou parteneriat european pentru inovare în domeniul productivității și durabilității agriculturii.

    3.2

    Comisia Europeană atribuie două obiective „PEI privind productivitatea și durabilitatea agriculturii”:

    promovarea productivității și eficienței sectorului agricol, pentru a inversa până în 2020 recenta tendință de încetinire a ritmului creșterii productivității;

    garantarea dezvoltării durabile a agriculturii, prin asigurarea, până în 2020, a funcționalității solurilor la un nivel satisfăcător.

    Astfel, PEI urmărește să contribuie la fructificarea legăturilor dintre, pe de o parte, cercetare și tehnologia de vârf și, pe de altă parte, părțile interesate, în special agricultori, întreprinderi, industrie, servicii de consultanță și ONG-uri.

    4.   Considerații generale

    4.1

    CESE sprijină inițiativa Comisiei de lansare a parteneriatelor europene pentru inovare (PEI) și este de acord mai ales cu alegerea Comisiei de a dedica una dintre aceste inițiative din cadrul PEI temei intitulate „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”. Astfel, CESE crede că această inițiativă poate, de asemenea, reprezenta o bună ocazie pentru a promova o reflecție între părțile interesate din sectorul agroalimentar, în vederea identificării obiectivelor strategice prioritare de dezvoltare a agriculturii europene până în 2050. În acest sens, CESE cere Comisiei să țină seama de unele din propunerile formulate în avizele sale precedente (8).

    4.2

    CESE consideră că una din principalele mize ale viitorului agriculturii este reprezentată de stabilirea unui model de producție care să reconcilieze producția agricolă cu respectarea mediului și a caracterului durabil. Realizarea acestui obiectiv este îngreunată de unele elemente ce contribuie la completarea tabloului sectorului agroalimentar la nivel mondial din ultimul timp. Fluctuațiile prețurilor produselor agricole, financiarizarea sectorului agricol, utilizarea crescândă a produselor agricole în scopuri energetice și implicațiile crizei economice globale reprezintă obstacole serioase în introducerea unor noi practici agricole mai productive și mai durabile. În acest context, dată fiind importanța cercetării și inovării, CESE consideră că PEI privind productivitatea și durabilitatea agriculturii poate contribui în mod semnificativ la abordarea acestei mize decisive pentru viitorul agriculturii europene.

    4.3

    CESE subliniază că performanțele în termeni de competitivitate în cadrul întregului sistem agroalimentar european sunt influențate în mod decisiv de contribuția sectoarelor de procesare industrială și de comercializare a produselor alimentare. În acest sens, CESE cere Comisiei să nu subevalueze contribuția pe care importurile de materii prime agricole o au la atingerea unor rezultate economice realizate de lanțurile agroalimentare europene. În acest context, strategia promovată prin PEI privind productivitatea și durabilitatea agriculturii ar trebui să acorde atenția cuvenită obiectivului de sprijinire și consolidare a sectorului european de procesare industrială. Doar printr-o integrare adecvată a diverselor verigi ale lanțului agroalimentar vor putea fi asigurate o creștere a ofertei agricole europene și o valorificare adecvată și – în același timp – va putea fi garantat accesul sigur pe piață al produselor primare europene.

    4.4

    CESE observă că, în comunicarea sa, Comisia nu propune o definiție a productivității în agricultură. Reflecția asupra noțiunii de productivitate în agricultură trebuie să se bazeze obligatoriu pe o definiție partajată a producției agricole. În unele avize ale sale (9), CESE a subliniat într-adevăr importanța prezervării modelului agricol european (MAE), amintind că populația Uniunii este interesată de diversele funcții ale agriculturii (producția de mărfuri alimentare și de fibre, protecția mediului și a dezvoltării rurale, sprijinirea viabilității zonelor rurale, dezvoltarea echilibrată a teritoriului, calitatea alimentelor și bunăstarea animalelor). Prin urmare, CESE consideră că orice efort de sprijinire și îmbunătățire a productivității în agricultură trebuie să se concentreze pe obiectivul fructificării caracterului multifuncțional al acesteia, încurajând dezvoltarea echilibrată a sectorului și ținând seama de toate sectoarele de producție ale MAE.

    4.5

    De asemenea, CESE consideră că noțiunea de productivitate agricolă ar trebui să țină seama și de contribuția diverșilor factori de producție. Într-adevăr, multe analize privind productivitatea agricolă tind să scoată în evidență doar contribuția factorilor tehnici (sol, apă, îngrășăminte, produse fitosanitare, semințe), uitând să sublinieze contribuția fundamentală a factorului uman, mai ales în ceea ce privește realizarea unor produse de calitate. De aceea, CESE consideră că stabilirea unei strategii de promovare și valorificare a productivității agricole nu va fi posibilă fără adoptarea unor măsuri corespunzătoare (formare, siguranță) de îmbunătățire a calității muncii în agricultură.

    4.6

    În vederea implementării PEI privind productivitatea și durabilitatea agriculturii, CESE consideră că se cuvine lansat un proces de reflecție asupra noțiunii de dezvoltare durabilă, inclusiv pentru a lua în considerare trăsăturile specifice ale MAE, precum și evoluția și mizele ce caracterizează contextul global. În ceea ce privește raportul dintre agricultură și dezvoltare durabilă, CESE dorește să amintească înainte de toate contribuția adusă de multifunționalitate la îndeplinirea acestui obiectiv. În acest sens, CESE consideră că se cuvine subliniat că multifuncționalitatea este specifică agriculturii și, ca atare, că trebuie salvgardată și prezervată și din perspectiva promovării dezvoltării durabile.

    4.7

    CESE subliniază progresele semnificative înregistrate de sectorul agricol european în ceea ce privește cele trei aspecte ale dezvoltării durabile (economic, social și de mediu). Cu toate acestea, CESE reamintește că dezvoltarea durabilă nu poate fi garantată fără a acorda atenția cuvenită dimensiunii sale instituționale. Din acest motiv, CESE evidențiază necesitatea promovării – inclusiv prin intermediul acțiunilor întreprinse de PEI privind productivitatea și durabilitatea agriculturii – a unui nivel corespunzător de participare și de implicare a tuturor părților interesate din agricultură, pentru a maximiza contribuția pe care o poate avea MAE la realizarea obiectivului dezvoltării durabile.

    4.8

    CESE salută decizia Comisiei de a propune dezvoltarea durabilă a agriculturii ca unul dintre obiectivele prioritare ale PEI. În acest sens, CESE consideră însă că este necesară încurajarea unei reflecții asupra indicatorului propus de Comisie pentru evaluarea rezultatelor produse de acțiunile PEI în termeni de durabilitate. Astfel, deși recunoaște că un nivel satisfăcător de funcționalitate a solului poate contribui decisiv la durabilitate, CESE consideră că nu trebuie neglijată utilizarea altor indicatori de performanță cu ajutorul cărora ar putea fi valorificată contribuția pe care anumite practici agricole o pot aduce în special la conservarea resurselor naturale.

    4.9

    De asemenea, CESE consideră oportun să promoveze aprofundarea conceptului de inovare în agricultură, care permite evidențierea și luarea în considerare a specificității MAE. Între 1960 și 1980, producția agricolă a crescut considerabil, inclusiv datorită inovațiilor introduse de revoluția ecologică. Această îmbunătățire a performanțelor productive a avut loc însă în detrimentul caracterului durabil al agriculturii din punctul de vedere al mediului, din cauza utilizării din ce în ce mai masive a produselor chimice (îngrășăminte, erbicide și pesticide) și a carburanților utilizați în procesele agricole mecanizate. Deși este convins că securitatea alimentară rămâne un drept fundamental al omului, CESE consideră că revoluția ecologică nu reprezintă modelul de rezolvare în viitor a acestei mize cruciale la nivel global. În acest sens, procesele inovatoare din agricultură vor trebui să sprijine o strategie organică de dezvoltare a sectorului, care – prin utilizarea eficientă a tuturor factorilor de producție (sol, apă, muncă, energie) și prin valorificarea produselor de calitate – să sprijine caracterul multifuncțional al agriculturii.

    4.10

    CESE este un adept convins al necesității de a pune în valoare și a apăra MAE. Într-adevăr, se cuvine recunoscut caracterul multifuncțional al agriculturii, valorificând contribuția pe care aceasta o poate aduce la realizarea dezvoltării durabile. Extinderea funcțiilor și sarcinilor agriculturii implică necesitatea de a regândi strategiile inovatoare aferente acestui sector. De aceea, CESE consideră că trebuie redefinite limitele și cadrele de intervenție, reamintind interacțiunea crescândă existentă între agricultură și celelalte sectoare de producție. În acest sens, strategiile inovatoare de intervenție trebuie să fie din ce în ce mai puțin sectoriale și din ce în ce mai orientate către acest ansamblu de activități care fac parte din ceea ce este cunoscut ca bioeconomie.

    4.11

    CESE cere Comisiei să nu neglijeze nicio formă de inovare care ar putea fi pusă în aplicare în sectorul agricol. În acest sens, fără a subestima importanța acordării unui sprijin adecvat creării și diseminării inovațiilor în procesele agricole, CESE cere să se acorde mai multă atenție inovațiilor care ar putea fi introduse în cadrul etapelor de comercializare, celor legate de experimentarea unor noi forme de organizare a întreprinderilor și celor care optimizează relațiile dintre actorii lanțurilor agroalimentare naționale și europene.

    4.12

    În ceea ce privește inovațiile la nivelul produselor, CESE reamintește atenția crescândă manifestată de operatorii privați în legătură cu dezvoltarea, diseminarea și comercializarea alimentelor funcționale (functional foods). Acordând atenția cuvenită acestor noi tipuri de produse pe plan economic și sanitar, CESE subliniază necesitatea sprijinirii proceselor de inovare legată de produse, care, deși completează inițiativele private, țin seama mai mult de necesitatea de a produce beneficii substanțiale pentru întreaga colectivitate.

    4.13

    În opinia CESE, obiectivele pe care Comisia și le-a fixat în legătură cu PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” sunt foarte ambițioase. CESE crede că, pentru ca inițiativa să fie încununată de cel mai mare succes, trebuie asigurată sinergia maximă între PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” și diversele politici comunitare (întreprinderi, acțiuni în favoarea climatului, politici intersectoriale, economie, finanțe și fiscalitate, ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, energie și resurse naturale, protecția mediului, consumatori și sănătate, relații externe și afaceri externe, regiuni și dezvoltare locală, știință și tehnologie). În acest sens, va trebui acordată atenție specială asigurării coerenței dintre inițiativa PEI și conținuturile și instrumentele politicii agricole comune.

    4.14

    CESE consideră că este important să se evidențieze impactul pe care deciziile de politică comercială ale UE le pot avea în termeni de productivitate a sectoarelor agricole. De exemplu, pentru culturile proteaginoase, decizia luată de UE de a reduce sprijinul a dus la o pierdere de competitivitate a operatorilor europeni din sector. În opinia CESE, acest exemplu demonstrează că îmbunătățirea productivității anumitor sectoare agricole nu depinde doar de creșterea resurselor transferate acestui sector, ci poate fi realizată prin adoptarea unor măsuri comerciale eficiente. În acest context, se cuvine menționat că, pentru a asigura rentabilitatea agricultorilor, este necesar ca fiecărei politici destinate sporirii productivității agricole să-i corespundă măsuri ce garantează accesul necesar la piețe pentru cantități mai mari de produse agricole.

    4.15

    CESE reamintește că lumea în ansamblul său și țările luate în parte au beneficiat enorm de pe urma creșterii productivității din agricultură. O bună parte a acestor beneficii se datorează progresului tehnologic determinat de investițiile publice făcute în domeniile cercetării și dezvoltării în sectorul agricol. Datele empirice disponibile sugerează însă că beneficiile au fost cu mult superioare costurilor. În opinia CESE, este necesar ca Uniunea Europeană să asigure în continuare un nivel adecvat de intervenții publice în promovarea inovării în agricultură. În acest sens, CESE consideră că este necesară asigurarea unei mai bune coordonări între politicile de cercetare în sens strict și politicile agrare în favoarea inovării, în special în ceea ce privește cele finanțate de PAC. Trebuie îmbunătățită contribuția pe care atât plățile directe decuplate din cadrul primului pilon, cât și măsurile structurale ale dezvoltării rurale o pot aduce la diseminarea progresului tehnic.

    4.16

    CESE subliniază că dezbaterea privind PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” are loc concomitent cu cea privind noul cadru financiar multianual al Uniunii Europene. Însă acest moment, încă nu se cunoaște cu certitudine amploarea resurselor pe care UE dorește să le aloce realizării diverselor sale politici. CESE consideră că este important ca, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020, UE să sprijine corespunzător programele de cercetare și inovare realizate la nivel european. În ceea ce privește sectorul agricol, CESE cere să se garanteze alocarea a cel puțin 5,1 miliarde EUR pentru cercetare și inovare în agricultură, sumă rezervată în acest scop și prevăzută în cadrul propunerii privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020.

    5.   Observații specifice

    5.1

    CESE apreciază efortul depus de Comisia Europeană de a introduce o nouă formă de guvernanță pentru punerea în aplicare a proceselor de inovare, însă solicită precizări cu privire la criteriile ce vor fi utilizate pentru stabilirea componenței comitetului director însărcinat să supervizeze redactarea programului de lucru strategic multianual al PEI.

    5.2

    CESE consideră că este important să se asigure sinergia maximă între PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” și celelalte experiențe promovate până în prezent de Comisie în materie de stimulare a inovării în acest sector (Comitetul permanent privind cercetarea agricolă, ERA-NET și platformele tehnologice europene). În trecut, CESE evidențiase deja (10) valoarea adăugată și beneficiile determinate de programarea comună în sectorul cercetării agricole în termeni de impact asupra competitivității europene. De asemenea, CESE cere precizări în legătură cu măsurile ce vor fi luate pentru a asigura coordonarea și sinergiile dintre PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” și celelalte PEI: „Materii prime” și „Apă”.

    5.3

    În opinia CESE, cadrul prezentat de Comisie în legătură cu PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” este foarte ambițios. CESE consideră că abordarea ascendentă (bottom-up) propusă pentru funcționarea grupurilor operaționale trebuie salutată ca o inovație pozitivă. În același timp, CESE propune o reflecție asupra problemelor și dificultăților potențiale în termeni de gestionare, care ar putea apărea în implementarea noi strategii PEI. Într-adevăr, CESE este de părere că abordarea PEI va avea efecte pozitive doar dacă grupurile operaționale pot deveni cu adevărat actori capabili să inițieze procese de dezvoltare însoțite de obiective cuantificabile, mai degrabă decât noi parteneriate ce au ca obiectiv doar solicitarea de finanțări publice.

    5.4

    CESE consideră că este necesar să se garanteze că PEI vor fi puse în aplicare fără a crea dificultăți sau complicații suplimentare celor care ar putea fi implicați în grupurile operaționale. CESE subliniază în special că punerea în aplicare a inițiativei PEI ar putea genera costuri administrative pentru autoritățile de management și pentru agențiile de plăți implicate în activități de selecție, de plată, de monitorizare și control legate de implementarea abordării PEI. CESE consideră că această eventualitate riscă să diminueze valoarea adăugată a inițiativei PEI, mai ales în termeni de raport între costuri și beneficii.

    5.5

    CESE salută faptul că, în punerea în aplicare a PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”, Comisia a adoptat abordarea sistemică propusă de Banca Mondială prin Agricultural Innovation System – AIS, destinat creării unei rețele de organizații, întreprinderi și persoane, având obiectivul de a introduce pe piață noi produse, procese și forme de organizare, în colaborare cu instituțiile și politicile care influențează modul în care diverșii operatori interacționează, împărtășesc, schimbă și fructifică cunoștințele. Această abordare evidențiază că este important să poți conta pe intermediari care îi pun în legătură pe diverșii actori implicați în procesele de inovare. CESE consideră că impactul PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” depinde ca atare de implicarea activă a acestor intermediari ai inovării (innovation brokers) care pot crea și consolida relațiile de cooperare pentru inovare dintre mulți și diverși operatori.

    5.6

    CESE este de acord cu propunerea formulată de Comisia Europeană de a garanta coordonarea corespunzătoare a diverselor grupuri operaționale ale PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”, prin crearea unei rețele de PEI în cadrul Rețelei europene pentru dezvoltare rurală. În acest context, CESE solicită mai multe precizări în legătură cu măsurile operative pe care Comisia Europeană dorește să le ia, astfel încât să permită Rețelei europene pentru dezvoltare rurală să-și îndeplinească această nouă sarcină, mai ales în ceea ce privește acțiunile destinate formării personalului, astfel încât acesta să capete deprinderi și competențe corespunzătoare.

    5.7

    Date fiind noile mize globale (liberalizarea piețelor, creșterea populației și penuria de resurse naturale), trebuie acordată mai multă atenție aspectelor de inovare în agricultură. Datele disponibile arată situația dificilă determinată de viteza inovării – inferioară celei dorite – și de faptul că prevalează tipurile tradiționale de inovare, cum ar fi cele mecanice și cele referitoare la varietățile de plante și animale, în detrimentul celor legate de noi piețe, de prelucrarea directă sau de noi tehnici de cultivare și certificare. CESE consideră că inițiativa PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” aduce o contribuție importantă la inovarea în agricultură, prin punerea în rețea a operatorilor și a locurilor în care are loc inovarea cu cele în care aceasta este adoptată.

    5.8

    CESE reamintește că predispoziția pentru inovare în agricultură depinde și de trăsăturile individuale ale întreprinzătorului și ale familiei sale, de specificul structurii întreprinderii, precum și de condițiile de piață și de contextul general (cultural și instituțional) în care întreprinderea își desfășoară activitatea. În acest sens, CESE consideră că trebuie acordată prioritate inițiativelor grupurilor operaționale ale PEI, cu acțiuni de schimb de generații, de asistență tehnică, de formare (în special pentru tinerii agricultori), de sprijinire a investițiilor structurale, de promovare și valorificare a produselor agricole, de creare de noi debușeuri de piață (de exemplu, lanțurile scurte) și de diversificare a veniturilor întreprinderii, prin acordarea unui acces prioritar la resursele furnizate de programele de dezvoltare rurală.

    5.9

    CESE reamintește că, în cadrul programului dezvoltării rurale pentru perioada 2007-2013, a fost introdusă o nouă măsură de promovare a experiențelor de „cooperare pentru dezvoltarea de noi produse, procedee și tehnologii în sectorul agricol, alimentar și forestier” (11). CESE consideră că se cuvine să fie asigurate coordonarea și sinergiile dintre acțiunile PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” și experiențele derulate până acum în cadrul dezvoltării rurale. În acest sens, ar fi potrivit să se analizeze, prin intermediul rezultatelor evaluărilor intermediare ale programelor de dezvoltare rurală, punctele vulnerabile și atuurile evidențiate până acum în cadrul realizării proiectelor de cooperare, pentru a fi luate în considerare în stabilirea proiectelor operaționale ale acțiunilor din PEI – „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”.

    Bruxelles, 12 decembrie 2012

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Staffan NILSSON


    (1)  COM(2010) 546 final - Inițiativă emblematică a Strategiei Europa 2020: O Uniune a inovării.

    (2)  COM(2012) 83 final - Concretizarea planului strategic de implementare a parteneriatului european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate.

    (3)  COM(2012) 82 final - Asigurarea disponibilității materiilor prime pentru bunăstarea viitoare a Europei - Propunere de parteneriat european pentru inovare privind materiile prime.

    (4)  COM(2012) 79 final - Parteneriatul european pentru inovare „Productivitatea și durabilitatea agriculturii”.

    (5)  COM(2012) 216 final - Parteneriatul european pentru inovare în domeniul apei.

    (6)  Avizul CESE - O Uniune a inovării (JO C 132, 3.5.2011, p. 39, pt 3.5)

    (7)  Avizul CESE - O Uniune a inovării (JO C 132, 3.5.2011, p. 39, pt 4.4)

    (8)  Avizul CESE pe tema „Viitorul tinerilor agricultori europeni” (JO C 376, 22.12.2011, p. 19-24, pt. 3.5), și avizul CESE pe tema „Rolul femeilor în agricultură și în zonele rurale”. (JO. C 299, 4.10.2012, p. 29-33).

    (9)  Avizele CESE privind Reforma PAC în 2013, (JO C 354, 28.12.2010, p. 35-42), PAC în perspectiva anului 2020, (JO C 191, 29.6.2012, p. 116-129), și Viitorul PAC. (JO C 132, 3.5.2011, p. 63-70)

    (10)  Avizul CESE privind Cercetarea agricolă (JO C 128, 18.5.2010, p. 107, pt 1.3).

    (11)  Articolul 29 din Regulamentul (CE) 1698/05 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).


    Top