EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/341/10

Cerere de propuneri – EACEA/41/10 pentru punerea în aplicare a programului Erasmus Mundus II în 2011

JO C 341, 16.12.2010, p. 40–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 341/40


Cerere de propuneri – EACEA/41/10 pentru punerea în aplicare a programului Erasmus Mundus II în 2011

2010/C 341/10

Acțiunea 1 – Programe comune

Acțiunea 2 – Parteneriate

Acțiunea 3 – Promovarea învățământului superior european

OBIECTIVELE PROGRAMULUI

Obiectivul general al programului Erasmus Mundus este promovarea învățământului superior european, îmbunătățirea și sporirea perspectivelor profesionale ale studenților, precum și promovarea înțelegerii interculturale prin cooperarea cu țările terțe, în conformitate cu obiectivele politicii externe a Uniunii Europene în vederea contribuției la dezvoltarea durabilă a țărilor terțe în domeniul învățământului superior.

Programul are ca obiective specifice:

promovarea cooperării structurate între instituțiile de învățământ superior și promovarea unei oferte de înaltă calitate în domeniul învățământului superior, care să prezinte o valoare adăugată specific europeană și care să fie atractivă atât în Uniunea Europeană, cât și în afara frontierelor acesteia, în vederea creării de centre de excelență;

contribuția la îmbogățirea reciprocă a societăților prin dezvoltarea calificărilor femeilor/bărbaților pentru ca acestea/aceștia să dispună de competențe adaptate, în special în ceea ce privește piața muncii, și să aibă o largă deschidere spirituală și o experiență internațională prin intermediul promovării mobilității, pentru ca cei mai talentați studenți și cadre didactice din țările terțe să dobândească o calificare și/sau experiențe în Uniunea Europeană, precum și pentru ca cei mai talentați studenți și cadre didactice europene să se îndrepte către țări terțe;

contribuiția la dezvoltarea resurselor umane și a capacității de cooperare internațională a instituțiilor de învățământ superior din țările terțe prin intermediul unor fluxuri sporite de mobilitate între Uniunea Europeană și țările terțe;

îmbunătățirea accesibilității și consolidarea imaginii de marcă și a vizibilității învățământului superior european în lume, precum și atractivitatea pentru resortisanții țărilor terțe și cetățenii Uniunii Europene.

Ghidul Programului Erasmus Mundus și formularele de cerere relevante pentru cele trei acțiuni sunt disponibile la următoarea adresă:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/funding/higher_education_institutions_en.php

A.   Acțiunea 1 – Programele comune Erasmus Mundus

Această acțiune, care vizează promovarea cooperării dintre instituțiile de învățământ superior și cadrele didactice din Europa și din țările terțe, în vederea creării unor poli de excelență și asigurării de resurse umane cu înaltă pregătire, este formată din două subacțiuni:

Acțiunea 1A – Cursuri de masterat Erasmus Mundus (CMEM); și

Acțiunea 1B – Doctorate comune Erasmus Mundus (DCEM).

Scopul acestor subacțiuni este sprijinirea programelor postuniversitare de înaltă calitate academică, realizate în comun de consorții formate din universități europene și, dacă este cazul, din universități din țări terțe și care ar putea contribui la vizibilitatea și atractivitatea sporită a sectorului învățământului superior european. Astfel de programe comune trebuie să includă mobilitatea între universitățile din cadrul consorțiilor și să conducă la acordarea de diplome comune recunoscute, duble sau multiple.

A.1.   Participanți eligibili și componența consorțiului

Condițiile aplicabile participanților eligibili și componența consorțiului sunt menționate în Ghidul Programului la secțiunea 4.2.1, pentru acțiunea 1A, și la secțiunea 5.2.1, pentru acțiunea 1B.

A.2.   Activități eligibile

Activitățile eligibile sunt menționate în Ghidul Programului la secțiunea 4.2.2, pentru acțiunea 1A, și la secțiunea 5.2.2, pentru acțiunea 1B. Nu au fost identificate priorități tematice pentru această cerere de propuneri.

A.3.   Criterii de atribuire

Cererile pentru acțiunea 1A și acțiunea 1B vor fi evaluate în funcție de următoarele criterii de atribuire:

Pentru acțiunea 1A – Cursuri de masterat Erasmus Mundus (CMEC)

Criterii

Pondere

1.

Calitatea procesului de învățământ

30 %

2.

Integrarea cursului

25 %

3.

Măsuri de gestionare, vizibilitate și durabilitate a cursului

20 %

4.

Facilitățile și urmărirea studenților

15 %

5.

Asigurarea calității și evaluare

10 %

Total

100 %

Acțiunea 1B – Doctorate comune Erasmus Mundus (DCEM)

Criterii

Pondere

1.

Calitatea procesului de învățământ și a cercetării

25 %

2.

Experiența și componența parteneriatului

25 %

3.

Integrarea europeană și funcționarea programului

20 %

4.

Dispoziții privind candidații care primesc o bursă de cercetare DCEM

15 %

5.

Gestionarea, durabilitatea și asigurarea calității programului

15 %

Total

100 %

A.4.   Buget

Prezenta cerere de propuneri nu are un impact bugetar direct în 2011. Se urmărește selectarea următoarelor:

pentru acțiunea 1A (CMEC): 10 cereri noi și până la 22 de cereri de reînnoire;

pentru acțiunea 1B (DCEM): 10 cereri noi.

Pentru fiecare dintre cererile selectate, în vara anului 2011 se va realiza câte un acord-cadru de parteneriat pe cinci ani (ACP). Aceste acorduri-cadru de parteneriat vor permite realizarea unor acorduri anuale de subvenționare specifice începând cu anul universitar 2012-2013, care vor include, pe de o parte, un sprijin financiar pentru consorțiile care pun în aplicare programele comune și, pe de altă parte, un număr de burse individuale, stabilite anual, pentru studenții europeni și din țările terțe, pentru candidații doctoranzi și pentru oameni de știință.

A.5.   Termenul de depunere

Termenul de depunere pentru acțiunea 1A – Cursurile de masterat Erasmus Mundus (CMEM) și acțiunea 1B – Doctoratele comune Erasmus Mundus (DCEM) este 29 aprilie 2011 la ora 12.00 (ziua), conform fusului orar Central European.

Agenția executivă a elaborat un sistem pentru transmiterea pe cale electronică a tuturor cererilor. Pentru această cerere de propuneri, candidații trebuie să depună cererea utilizând un formular electronic disponibil din februarie 2011.

Acest formular (inclusiv anexele) este considerat a fi cererea definitivă.

Se vor accepta numai cererile depuse până la termenul-limită și în conformitate cu cerințele menționate în formularele de cerere relevante. Nu se vor accepta cererile trimise în scris, prin fax sau direct prin e-mail.

Pentru a facilita identificarea experților cu experiență universitară și de cercetare relevantă, candidații pentru acțiunea 1A (Cursuri de masterat Erasmus Mundus – CMEM) și acțiunea 1B (Doctorate comune Erasmus Mundus – DCEM) trebuie să depună o scurtă descriere a programului comun [maximum o pagină, incluzând titlul, domeniul/sfera (domeniile/sferele) acoperită (acoperite), partenerii principali și un scurt rezumat al structurii programului și al caracteristicilor esențiale], de preferință cu o lună înainte de termenul-limită menționat mai sus (respectiv, până la 31 martie 2011). Modelul rezumatului, împreună cu procedura de depunere corespunzătoare pot fi descărcate de la următoarea adresă de internet:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/funding/higher_education_institutions_en.php

B.   Acțiunea 2 – Parteneriatele Erasmus Mundus

Această acțiune vizează promovarea cooperării structurate dintre instituțiile de învățământ superior europene și din țările terțe prin promovarea mobilității la toate nivelurile de studiu pentru studenți (nivel universitar și cursuri de masterat), candidați doctoranzi, cercetători, cadre didactice și personal administrativ (nu toate regiunile și grupurile pot include toate fluxurile de mobilitate).

Acțiunea 2 – Parteneriatele Erasmus Mundus (EMA2) este împărțită în două direcții:

Erasmus Mundus acțiunea 2 – DIRECȚIA 1 – Parteneriate cu țările vizate de instrumentele IEVP, ICD, IAP și FED (1) (fosta Fereastră de cooperare externă)

Erasmus Mundus acțiunea 2 – DIRECȚIA 2 – Parteneriate cu țările și teritoriile vizate de Instrumentele pentru țările industrializate (ITI)

B.1.   Participanți eligibili, țări și componența parteneriatelor

Condițiile aplicabile participanților eligibili și componenței parteneriatelor sunt specificate în Ghidul Programului, la secțiunea 6.1.2.a pentru EMA2 – DIRECȚIA 1 și la secțiunea 6.2.2.a pentru EMA2 – DIRECȚIA 2 și în Orientările privind cererea de propuneri EACEA 41/10 la secțiunea 5.3.1 pentru EMA2 – DIRECȚIA 1 și la secțiunea 5.3.2 pentru EMA2 – DIRECȚIA 2.

B.2.   Activități eligibile

Activitățile eligibile sunt specificate în „Ghidul Programului Erasmus Mundus 2009-2013”, la secțiunea 6.1.2.b pentru EMA2 – DIRECȚIA 1 și la secțiunea 6.2.2.b pentru EMA2 – DIRECȚIA 2 și în „Orientările privind cererea de propuneri EACEA 29/09” la secțiunea 5.3.1 pentru EMA2 – DIRECȚIA 1 și la secțiunea 5.3.2 pentru EMA2 – DIRECȚIA 2.

B.3.   Criterii de atribuire

Cererile pentru EMA2 – DIRECȚIA 1 vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii de atribuire:

Criterii

Pondere

1.

Relevanță

25 %

2.

Calitate

65 %

2.1.

Componența parteneriatului și mecanismele de cooperare

20 %

2.2.

Organizarea și punerea în aplicare a mobilității

25 %

2.3.

Facilitățile și urmărirea studenților/personalului

20 %

3.

Durabilitate

10 %

Total

100 %

Cererile pentru EMA2 – DIRECȚIA 2 vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii de atribuire:

Criterii

Pondere

1.

Relevanță

25 %

2.

Contribuția la excelență

25 %

3.

Calitate

50 %

3.1.

Componența parteneriatului și mecanismele de cooperare

15 %

3.2.

Organizarea și punerea în aplicare a mobilității

20 %

3.3.

Facilitățile și urmărirea studenților/personalului

15 %

Total

100 %

B.4.   Buget  (2)

Suma globală disponibilă pentru această cerere de propuneri este de aproximativ 95,6 milioane EUR și vizează un flux de mobilitate minim de 3 265 de persoane.

Bugetul disponibil pentru EMA2 – DIRECȚIA 1 este de 89,3 milioane EUR și vizează o mobilitate minimă de 3 125 de persoane.

Bugetul disponibil pentru EMA2 – DIRECȚIA 2 este de 6,3 milioane EUR și vizează o mobilitate minimă de 140 de persoane.

B.5.   Termenul de depunere

Termenul de depunere pentru acțiunea 2 Erasmus Mundus – Parteneriate este 29 aprilie 2011 (data timbrului poștal).

Cererea de finanțare va fi trimisă prin scrisoare recomandată la următoarea adresă:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Call for proposals EACEA/41/10 — Action 2

Attn Mr Joachim Fronia

BOUR 02/29

Avenue du Bourget 1

1040 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Se vor accepta numai cererile depuse până la termenul-limită și în conformitate cu cerințele menționate în formularul de cerere. Nu se vor accepta cererile trimise doar prin fax sau e-mail.

În cazul în care un candidat trimite mai multe cereri diferite, fiecare trebuie expediată într-un plic separat.

C.   Acțiunea 3 – Promovarea învățământului superior european

Această acțiune vizează promovarea învățământului superior european prin măsuri de ameliorare a atractivității, profilului, imaginii, vizibilității și accesibilității învățământului superior european în lume. Acțiunea 3 oferă sprijin inițiativelor internationale, studiilor, proiectelor, evenimentelor transnaționale și altor activități referitoare la dimensiunea internațională a tuturor aspectelor învățământului superior, precum promovarea, accesibilitatea, asigurarea calității, recunoașterea creditelor, recunoașterea calificărilor europene în străinătate și recunoașterea reciprocă a calificărilor cu țările terțe, elaborarea de programe, mobilitatea, calitatea serviciilor etc.

Activitățile acțiunii 3 pot îmbrăca forme variate (conferințe, seminarii, ateliere de lucru, studii, analize, proiecte-pilot, premii, rețele internaționale, producerea de publicații, elaborarea de instrumente din cadrul tehnologiilor informației și comunicării) și se pot desfășura oriunde în lume.

C.1.   Participanții eligibili și componența consorțiilor

Condițiile aplicabile participanților eligibili și componenței consorțiilor sunt specificate în Ghidul Programului la secțiunea 7.2.1.

C.2.   Activități eligibile

Activitățile eligibile sunt specificate în Ghidul Programului la secțiunea 7.2.2.

În scopul prezentei cereri de propuneri, este obligatoriu ca proiectele să abordeze una dintre următoarele priorități:

proiectele care tratează promovarea învățământului superior european în anumite regiuni geografice (se va acorda prioritate regiunilor care până în prezent au fost mai puțin reprezentate în cadrul proiectelor Erasmus Mundus: de exemplu Africa și țările industrializate);

proiectele care vizează îmbunătățirea serviciilor pentru studenții și candidații doctoranzi internaționali;

proiectele care tratează dimensiunea internațională a asigurării calității;

proiectele care vizează consolidarea relațiilor dintre învățământul superior european și cercetare;

proiectele care promovează oportunitățile de studii europene pentru candidații doctoranzi;

proiectele care promovează Programul Erasmus Mundus față de studentii europeni.

Nu se vor finanța proiectele care prevăd următoarele activități:

Activități puse în aplicare în contextul internaționalizării rețelelor tematice ERASMUS.

C.3.   Criterii de atribuire

Cererile pentru acțiunea 3 vor fi evaluate în funcție de următoarele criterii de atribuire:

Criterii

Pondere

1.

Relevanța proiectului pentru programul Erasmus Mundus

25 %

2.

Impactul preconizat al proiectului pentru favorizarea sporirii atractivității învățământului superior european la nivel mondial

25 %

3.

Aranjamente pentru difuzarea rezultatelor și experiențelor din cadrul proiectului, asigurarea calității și planuri referitoare la durabilitatea și exploatarea pe termen lung a rezultatelor

15 %

4.

Componența consorțiului și mecanisme de cooperare

15 %

5.

Planul de lucru și bugetul

20 %

Total

100 %

C.4.   Buget  (3)

Prezenta cerere de propuneri vizează selectarea a aproximativ 6 proiecte. Bugetul total alocat pentru cofinanțarea proiectelor în baza prezentei cereri de propuneri este de 1,3 milion EUR. Valoarea subvențiilor va varia considerabil în funcție de dimensiunea proiectelor selectate (de obicei între 100 000 EUR și 350 000 EUR). Contribuția financiară a agenției nu poate depăși 75 % din costurile eligibile totale.

C.5.   Termenul de depunere

Termenul de depunere pentru proiectele acțiunii 3 Erasmus Mundus în vederea sporirii atractivității învățământului superior european este 29 aprilie 2011 (data timbrului poștal).

Cererea de finanțare se trimite prin scrisoare recomandată la următoarea adresă:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Call for proposals EACEA/41/10 — Action 3

Attn Mr Joachim Fronia

BOUR 02/29

Avenue du Bourget 1

1040 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Se vor accepta numai cererile trimise până la termenul-limită și în conformitate cu cerințele menționate în formularul de cerere. Nu se vor accepta cererile trimise doar prin fax sau e-mail.


(1)  

IEVP

Instrumentul european de vecinătate și parteneriat.

ICD

Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare.

IAP

Instrumentul de asistență pentru preaderare.

FED

Fondul European de Dezvoltare (FED) este principalul instrument de acordare a asistenței comunitare în vederea cooperării pentru dezvoltare în baza Acordului de la Cotonou: „acordul de parteneriat între membrii grupului de state africane, caraibiene și pacifice, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte”.

(2)  Această sumă este condiționată de adoptarea bugetului Uniunii Europene pentru anul 2011.

(3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.


Top