EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE1165

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind contractele de credit pentru proprietăți rezidențiale COM(2011) 142 final – 2011/0062 (COD)

JO C 318, 29.10.2011, p. 133–138 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.10.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 318/133


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind contractele de credit pentru proprietăți rezidențiale

COM(2011) 142 final – 2011/0062 (COD)

2011/C 318/22

Raportor: dna Reine-Claude MADER

La 18 aprilie 2011 și la 10 mai 2011, în conformitate cu articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul și respectiv Parlamentul European au hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind contractele de credit pentru proprietăți rezidențiale

COM(2011) 142 final – 2011/0062 (COD).

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 23 iunie 2011.

În cea de-a 473-a sesiune plenară, care a avut loc la 13 și 14 iulie 2011 (ședința din 14 iulie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 113 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 7 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1   Comitetul Economic și Social European întâmpină cu interes, dar și cu rezerve propunerea de directivă a Parlamentului și a Consiliului privind contractele de credit pentru proprietăți rezidențiale. Criza financiară care a determinat falimentul a numeroase persoane care contractaseră un credit și care au fost obligate să vândă la prețuri derizorii bunurile imobiliare achiziționate a arătat necesitatea de a avea o legislație europeană adecvată în acest domeniu.

1.2   Comitetul susține obiectivul Comisiei de a crea condițiile necesare pentru dezvoltarea unei piețe unice eficiente și competitive pentru a se recâștiga încrederea consumatorilor și pentru promovarea stabilității financiare. Își exprimă totuși temerea că prin conținutul său, propunerea s-ar putea dovedi insuficientă pentru a atinge acest obiectiv.

1.3   Comitetul subliniază interesul de a se asigura coerența dintre textele existente, mai ales cu cel al Directivei 2008/48/CE (1) privind contractele de credit pentru consumatori.

1.4   Comitetul consideră că, prin natura sa, propunerea ar trebui să aibă ca temei juridic articolul 169 din Tratat, și nu articolul 114.

1.5   Comitetul reamintește că armonizarea reglementărilor la nivel comunitar trebuie să se facă cu păstrarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor, ceea ce presupune că drepturile consumatorilor care beneficiază de un cadru juridic național ce le asigură protecția nu trebuie puse în pericol. Pentru a răspunde acestui obiectiv, Comitetul consideră că armonizarea trebuie să fie focalizată în mod corespunzător.

1.6   CESE este de acord cu dispozițiile care îmbunătățesc comparabilitatea, mai ales cele care permit o armonizare a definițiilor și a modului de calcul al dobânzii anuale efective.

1.7   Comitetul consideră că măsurile care urmăresc să asigure răspândirea unui credit responsabil nu sunt, în sine, suficiente pentru a normaliza piața și pentru a contribui la prevenirea îndatorării excesive.

1.8   CESE consideră că adoptarea unui cadru de reglementare a intermediarilor de credit, care răspunde cererii sale formulate în avizul referitor la Directiva privind contractele de credit pentru consumatori, este esențială în condițiile numeroaselor dificultăți întâmpinate în legătură cu aceste profesii. Acest cadru ar trebui să facă obiectul unei reglementări cu caracter general și nu să se limiteze la obiectul restrâns al propunerii.

1.9   De asemenea, consideră că propunerea nu contribuie la realizarea pieței interne în domeniul creditului ipotecar în general și regretă că, în acest domeniu, nu a fost luată în considerare recurgerea la un instrument opțional.

1.10   CESE propune ca anumite dispoziții să fie clarificate sau completate în vederea creșterii gradului de informare a consumatorilor cu privire la dobânzile variabile. Practic, indicii de referință sunt puțin cunoscuți de consumatori, care apreciază greșit incidența variației dobânzilor asupra sumelor restituite. CESE consideră că o rată excesivă a dobânzii trebuie interzisă și că dobânda creditului în cazul reședinței principale ar trebui plafonată, schimbarea ratei dobânzii trebuind să se facă doar plecând de la indici obiectivi, fiabili, publici și fără legătură cu creditorul.

1.11   CESE recomandă ca cei care împrumută să aibă posibilitatea de a alege asigurarea care le garantează împrumutul, pentru a se asigura o mai bună concurență între ofertanți.

2.   Context și observații generale

2.1   La 18 decembrie 2007, Comisia a adoptat o Carte albă privind integrarea piețelor creditului ipotecar. Consultarea unui public larg în vederea adoptării acesteia a permis Comisiei să constate că diferențele legislative existente cu privire la creditele ipotecare dăunează bunei funcționări a pieței unice, sporind costurile și aducând prejudicii consumatorilor.

2.2   Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat un aviz referitor la Cartea albă privind integrarea piețelor creditului ipotecar la 9 iulie 2008 (2). Deși sceptic în ceea ce privește posibilitățile concrete de integrare și de omogenizare a pieței creditului, din cauza specificităților culturale, juridice și etico-sociale din statele membre, CESE a fost favorabil legăturii realizate între reglementarea în vigoare privind creditul ipotecar și necesitatea protecției consumatorului. Comitetul a insistat în avizul amintit asupra responsabilității creditorilor și a împrumutaților, care trebuie să fie conștienți de conținutul angajamentelor lor.

2.3   Criza financiară a scos la iveală disfuncționalitățile legate de slăbiciunile normative și ale pieței, dar și de contextul economic, de practicile intermediarilor de credit și ale creditorilor și de nivelul scăzut al culturii financiare a celor împrumutați. Toate aceste deficiențe trebuie remediate pe viitor, deoarece pot conduce la o pierdere considerabilă de încredere.

2.4   Propunerea de directivă ține cont de rezultatele consultărilor și de lucrările efectuate de OCDE și de Banca Mondială.

2.5   Obiectivul acesteia este de a garanta un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, într-un cadru armonizat la nivelul Uniunii Europene, prin apropierea legislațiilor din statele membre. Din acest motiv și având în vedere conținutul său, Comitetul consideră că propunerea ar trebui să aibă ca temei juridic articolul 169 din Tratat, și nu doar articolul 114.

2.6   Ea urmărește crearea unei piețe unice eficiente și competitive, cu respectarea drepturilor fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, recâștigarea încrederii consumatorilor și promovarea stabilității financiare.

2.7   Directiva are drept scop garantarea drepturilor consumatorilor în sensul Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori, lăsând statelor membre posibilitatea extinderii beneficiilor acesteia la anumite categorii profesionale, în special la microîntreprinderi.

2.8   Ea se aplică creditelor care urmăresc finanțarea achiziționării sau renovării unui bun imobil, care nu intră sub incidența Directivei 2008/48/CE și care sunt sau nu însoțite de o ipotecă sau de o garanție similară.

2.9   Propunerea de directivă răspunde principiului de armonizare focalizată, situându-se la un nivel suficient de ridicat pentru a lua în considerare diferențele legislative existente și diversitatea piețelor ipotecare din Uniune.

2.10   Totuși, deși este conștient de importanța sectorului construcțiilor în economie, Comitetul consideră că directiva nu valorifică pe deplin experiența crizei financiare, ale cărei origini trebuie căutate în piața americană a creditului ipotecar. Practica nesănătoasă a creditelor acordate pentru 100 % și chiar mai mult din prețul imobilelor a încurajat cumpărătorii să achiziționeze, inclusiv pe cei cu venituri modeste. Într-o perioadă de creștere economică, se poate face față unor angajamente importante; a fost însă suficient ca economia să intre într-o perioadă de stagnare și chiar de recesiune, pentru ca șomajul să provoace o imposibilitate generalizată de plată. Punerea în vânzare a unei cantități importante de bunuri imobiliare a avut drept consecință scăderea prețurilor și pierderi enorme pentru instituțiile financiare. La originea crizei se află deci îndatorarea excesivă a împrumutaților, fenomen ce trebuie evitat cu orice preț. Comitetul va face propuneri în comentariile care urmează.

3.   Propunerile directivei

3.1   Capitolul 1: obiect, domeniu de aplicare, definiții și autorități competente

3.1.1

Articolul 3 din propunerea de directivă, în concordanță cu procedura utilizată pentru Directiva privind creditul pentru consumatori, definește termenii cei mai importanți. În acest sens, Comitetul dorește ca termenul „proprietate rezidențială” să fie definit astfel încât să se știe dacă se referă exclusiv la locuința principală.

3.1.2

CESE aprobă această dispoziție, care urmărește să asigure înțelegerea lor și comparabilitatea diverselor oferte.

3.1.3

Comitetul consideră că punerea în aplicare, organizarea autorităților dotate cu putere de control și colaborarea lor sunt necesare și cu atât mai importante din perspectiva disfuncționalităților care au fost identificate în timpul crizei.

3.2   Capitolul 2: condiții aplicabile creditorilor și intermediarilor de credit

3.2.1

Articolele 5 și 6 stabilesc cerințele în materie de onestitate, de loialitate și de competență a creditorilor sau a intermediarilor de credit, în interesul consumatorilor. Exercitarea controlului respectării acestor cerințe este parțial atribuită statelor membre, Comisia rezervându-și dreptul de a determina nivelul de cunoștințe și de competențe necesar.

3.2.2

De asemenea, propunerea de directivă solicită statelor membre să vegheze ca remunerarea vânzătorilor să nu fie discriminatorie, în funcție de produsele vândute.

3.2.3

CESE este favorabil acestor măsuri, o informare de calitate fiind esențială în momentul contractării unui credit ipotecar. Comitetul consideră că remunerarea personalului din instituțiile de credit și a intermediarilor de credit nu trebuie să îi determine pe unii dintre aceștia să propună credite care nu sunt adaptate la nevoile consumatorilor. Cu toate acestea, CESE atrage atenția asupra utilizării unor concepte vagi, nedefinite și subiective, susceptibile de interpretări contradictorii, ale unui text juridic care definește obligații stricte.

3.2.4

Cele două articole nu subliniază distincția fundamentală care trebuie făcută între creditori și intermediari: personalul care acordă credite are în principiu un salariu, iar personalul de intermediere, un comision. Sunt de așteptat comportamente inspirate de etica profesională atunci când remunerarea este „neutră”, dar este dificil să se întâmple mereu astfel atunci când beneficiul depinde de soluții mai profitabile pentru personalul vânzătorului și cu atât mai mult pentru intermediari. De aici rezultă că toate persoanele care se află în contact cu vânzătorii, indiferent de funcția lor, ar trebui să primească o formare adecvată, iar personalul intermediarilor, la rândul său, trebuie să aibă o autorizare oficială care să îi ateste competențele, dar mai ales prin care să i se controleze comportamentul.

3.2.5

O altă diferență fundamentală: în cazul unui diferend, consumatorul se poate adresa creditorului, o instituție financiară în principiu solidă și solvabilă; în cazul unui intermediar, responsabilitatea este adesea personală și bonitatea mult mai puțin evidentă. Un motiv în plus pentru a adopta o reglementare mult mai strictă decât cea actuală.

3.3   Capitolul 3: Informații și practici prealabile încheierii contractului de credit

3.3.1

În conformitate cu Directiva 2005/29/CE privind practicile neloiale ale întreprinderilor (3), publicitatea trebuie să fie loială, clară și neînșelătoare.

3.3.2

Orice material de publicitate care conține cifre trebuie să includă un anumit număr de mențiuni indispensabile informării consumatorilor care doresc să contracteze un credit ipotecar. Aceste informații trebuie să fie furnizate într-un mod clar, concis și lizibil, indiferent de suport.

3.3.3

Articolul 9 stabilește condițiile informării precontractuale la două niveluri. Enumeră informațiile generale care trebuie comunicate și trimite la fișa europeană de informații standardizate („FEIS”) pentru furnizarea de informații personalizate. CESE consideră inacceptabilă prezumția juridică prevăzută la articolul 9 alineatul (2) al treilea paragraf, potrivit căreia simpla trimitere a fișei echivalează cu furnizarea de informații.

3.3.4

Articolul 10 completează cerințele de informații care trebuie transmise consumatorilor cu privire la calitățile și condițiile de exercitare a profesiei de către intermediarul de credit care intervine.

3.3.5

CESE ia notă de aceste cerințe de informare. Comitetul consideră că ele trebuie consolidate în ceea ce privește incidența împrumuturilor cu dobândă variabilă. Ar trebui să fie furnizată o notă de informare specifică.

3.3.6

CESE își pune întrebări cu privire la formularea reținută privind obligația de încheiere a unei asigurări de garantare a împrumutului, care lasă să se înțeleagă că aceasta trebuie obligatoriu încheiată la creditor. Comitetul propune să se dea consumatorilor libertatea de a-și alege asigurătorul, pentru a garanta concurența între companiile de asigurare.

3.3.7

Comitetul consideră că reglementarea activităților intermediarilor de credit este esențială. El estimează că este necesară adăugarea principiului de interdicție de percepere, indiferent de formă, a unei sume (provizion, cheltuieli de cercetare, constituirea dosarului …) înaintea plății efective a sumelor împrumutate.

3.3.8

O ultimă observație pe care Comitetul o consideră extrem de importantă: informațiile furnizate consumatorilor ar trebui să îi determine de asemenea pe aceștia să reflecteze îndelung la posibilitățile lor viitoare de rambursare. Evident, nu ne putem aștepta întotdeauna la un astfel de comportament; este deci necesară o politică responsabilă din partea creditorului, care ar trebui să recurgă din nou sistematic la ceea ce constituia pe vremuri o practică consfințită de lege în unele state membre, și anume ca valoarea creditului acordat să nu depășească 70-80 % din valoarea imobilului. Această regulă avea o mare valoare prudențială, căci urmărea evitarea comportamentelor imprudente din partea instituțiilor financiare. Criza legată de creditele subprime a făcut dovada temeiniciei sale. Va trebui luată în considerare introducerea din nou a acestei reguli, cu preconizarea anumitor norme mai flexibile pentru locuințele de tip social, pentru care există facilități financiare în majoritatea statelor membre.

3.3.9

Practica limitării capitalului finanțat ar avea un dublu avantaj. Pe de o parte, ar descuraja persoanele care nu sunt solvabile, care cumpără și ajung să fie supraîndatorate. Pe de altă parte, ar oferi creditorului garanția seriozității împrumutaților, care și-au demonstrat capacitatea de a face economii. În concluzie, măsura recomandată de CESE este întemeiată pe principiul fundamental al unui credit responsabil pentru împrumutați responsabili.

3.4   Capitolul 4: Dobânda anuală efectivă

3.4.1

CESE își exprimă satisfacția cu privire la armonizarea metodei de calcul al dobânzii anuale efective. Formula care trebuie să includă toate costurile creditului, cu excepția taxelor, pe care împrumutatul va trebui să le achite în cazul nerespectării angajamentelor, va permite compararea ofertelor între statele membre.

3.4.2

Informarea împrumutaților cu privire la modificarea dobânzii, prevăzută la articolul 13, este extrem de importantă, știut fiind că ei nu sunt la curent decât în mod excepțional cu modificarea dobânzii de referință.

3.5   Capitolul 5: Evaluarea bonității

3.5.1

Evaluarea bonității consumatorilor în momentul contractării împrumutului sau în caz de creștere a valorii totale a creditului este indispensabilă. Este necesar să se știe de către consumatori că, în cazul neplății, își vor pierde bunul, care va face obiectul unei vânzări publice în condiții de piață care riscă să fie foarte dezavantajoase.

3.5.2

Totuși, această obligație nu trebuie să conducă la excluderea de la credite a anumitor categorii de consumatori sau la orientarea acestora în mod abuziv către un anume tip de credit. De aceea, obligativitatea unui răspuns motivat este esențială, precum și posibilitatea de a cere o reexaminare a cererii atunci când refuzul este urmarea unei proceduri automatizate. Evaluarea bonității consumatorului ar trebui să aibă ca scop prevenirea supraîndatorării. În caz de incapacitate de plată, răspunderea trebuie să revină creditorului, care și-a întemeiat decizia pe o evaluare proastă a bonității debitorului. Astfel, costurile unei creditări iresponsabile vor trebui suportate de creditor.

3.5.3

CESE reamintește că ține în mod deosebit la un credit responsabil, ceea ce presupune respectarea unor reguli clare de către creditor, și de către împrumutat, care trebuie să furnizeze date fiabile cu privire la situația sa.

3.6   Capitolul 6: Accesul la baze de date

3.6.1

Propunerea de directivă impune statelor membre să permită accesul tuturor creditorilor la bazele de date utilizate pentru verificarea bonității împrumutaților și a respectării obligațiilor lor.

3.6.2

Aceste registre publice sau private trebuie realizate pe baza unor criterii uniforme, pe care Comisia își rezervă dreptul de a le defini, și cu respectarea dispozițiilor Directivei 95/46/CE (4) a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

3.6.3

CESE se declară din nou în favoarea unei culegeri a datelor care să urmărească doar angajamentele financiare și respectarea drepturilor consumatorilor și să nu utilizeze în scopuri comerciale informațiile aflate în aceste baze de date.

3.7   Capitolul 7: Consiliere

3.7.1

CESE consideră că adoptarea normelor în domeniul consilierii nu trebuie să aducă atingere obligației de consiliere vizate la capitolul 5, care urmărește garantarea faptului că soluțiile de credit propuse consumatorului sunt cele adecvate.

3.7.2

Pe de altă parte, dezvoltarea serviciilor considerate anexe nu trebuie să ducă la creșterea costului creditului.

3.8   Capitolul 8: Rambursarea anticipată

3.8.1

Propunerea de directivă permite introducerea dreptului de rambursare anticipată, în anumite condiții. Ea prevede în primul rând posibilitatea unei compensații cu o valoare rezonabilă.

3.8.2

Această prevedere este în defavoarea consumatorilor în raport cu dreptul existent în anumite state membre, unde rezilierea este posibilă în orice moment, cu plata unor compensații limitate sau chiar inexistente în cazul unui deces sau al încheierii forțate a activității profesionale.

3.8.3

În avizul său privind propunerea de directivă cu privire la creditele pentru consumatori, CESE s-a exprimat deja împotriva faptului de a lăsa statele membre să fixeze modalitățile de compensare în cazul unor rambursări anticipate, din cauza riscului apariției unor diferențe considerabile la nivelul tratamentului acordat consumatorilor și al denaturării pieței.

3.9   Capitolul 9: Cerințe prudențiale și de supraveghere

3.9.1

Reglementarea intervenției intermediarilor de credit reprezintă, după cum a subliniat CESE în avizul său privind propunerea de directivă cu privire la creditele pentru consumatori, o prioritate. Ea trebuie să permită omogenizarea nivelului de protecție a consumatorilor în Uniunea Europeană.

3.9.2

Dispozițiile propunerii de directivă se înscriu deci în sensul dorit de Comitet.

3.9.3

Acestea introduc:

obligativitatea unei autorizații pentru intermediarii de credit, în calitate de persoane juridice sau persoane fizice, și condițiile de retragere a autorizației;

un registru unic al intermediarilor, în care se menționează în mod obligatoriu numele persoanelor responsabile și al celor care acționează ca prestatori liberi, pe cont propriu. Acest registru trebuie actualizat în cel mai scurt timp și trebuie să poată fi consultat cu ușurință;

cerințe profesionale (onorabilitate, obligația de a avea o asigurare de răspundere civilă profesională). Transparența acestor criterii trebuie să fie asigurată. Comisia își rezervă dreptul de a stabili standardele tehnice care precizează valoarea minimă a asigurării.

3.9.4

Propunerea de directivă introduce și principiul recunoașterii reciproce a autorizațiilor, ceea ce permite intermediarilor să lucreze în baza libertății de stabilire sau a libertății de a presta servicii, după ce au informat autoritățile competente ale statului membru de origine.

3.9.5

Aceasta stabilește modalitatea de informare a autorităților atât în ceea ce privește înscrierea, cât și retragerea autorizației și condițiile de cooperare între autoritățile competente din statul de origine și din statul gazdă.

3.9.6

Cu toate acestea, CESE consideră că ar fi preferabil ca Comisia să reglementeze de o manieră generală intermedierea de credite, printr-un instrument legislativ autonom, așa cum a fost cazul cu intermediarii de asigurări.

3.10   Capitolul 10: Dispoziții finale

3.10.1

Propunerea de directivă introduce:

principiul existenței unor sancțiuni lăsând statelor membre responsabilitatea de a veghea, în conformitate cu dreptul lor național, la adoptarea măsurilor adecvate împotriva creditorilor și a împrumutaților, o simetrie pe care o putem înțelege, dar care nu trebuie să ne facă să pierdem din vedere faptul că cei din urmă sunt partea slabă a contractului, deoarece depind de informațiile care le sunt furnizate de creditori sau de intermediari;

obligativitatea creării și aderării la mecanisme extrajudiciare de soluționare a disputelor, o opțiune în interesul creditorilor și al împrumutaților, sub rezerva ca aceste mecanisme să fie independente și să nu excludă eventuale proceduri judiciare;

un principiu de delegare conferită Comisiei. Parlamentul și Consiliul pot formula obiecții împotriva deciziilor luate de Comisie. Acestea pot revoca delegarea în orice moment.

3.10.2

CESE își pune întrebări cu privire la întinderea competențelor delegate atribuite Comisiei Europene în privința unor aspecte esențiale ale instrumentului legislativ și la consecințele acestora asupra securității juridice a mecanismului care urmează să fie pus în practică. În plus, aceste competențe delegate depășesc considerabil limitele prevăzute la articolul 290 din Tratat și definite în Comunicarea „Punerea în aplicare a articolului 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”. Posibilitatea delegării trebuie îngrădită și utilizată doar în împrejurări excepționale.

3.10.3

Propunerea de directivă impune statelor membre să vegheze la punerea în aplicare a dispozițiilor sale și să fie vigilente, pentru a se evita orice eludare a acestora.

3.10.4

CESE ia notă de dispozițiile propunerii de directivă și insistă asupra faptului că aceasta nu trebuie să conducă la o scădere a nivelului de protecție în statele membre care au deja o legislație cu privire la contractele de credit pentru proprietăți rezidențiale.

3.10.5

În sfârșit, propunerea de directivă prevede o durată de doi ani pentru transpunere și o reexaminare după cinci ani de la intrarea sa în vigoare, ceea ce pare rezonabil, analiza de impact a măsurilor prevăzute de directivă permițând să se aprecieze relevanța sa.

Bruxelles, 14 iulie 2011

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


(1)  JO L 133, 22.5.2008, p. 66 – Aviz CESE: JO C 234, 30.9.2003, p. 1.

(2)  JO C 27, 3.2.2009, p. 18.

(3)  JO L 149, 11.6.2005, p.22 – Aviz CESE: JO C 108, 30.4.2004, p.81.

(4)  JO L 281, 23.11.1995, p. 31 – Aviz CESE: JO C 159, 17.6.1991, p. 38.


ANEXĂ

la avizul Comitetului Economic și Social European

Amendamentele următoare, care au întrunit peste un sfert din voturile exprimate, au fost respinse în cursul dezbaterilor [articolul 39 alineatul (2) din Regulamentul de procedură]:

Punctul 3.8.2

Se modifică după cum urmează:

ceastă prevedere,de rezili în orice moment, cu plata unor compensații limitate sau chiar inexistente în cazul unui deces sau al încheierii forțate a activității profesionale.

Rezultatul votului:

Voturi pentru

:

26

Voturi împotrivă

:

61

Abțineri

:

10

Punctul 3.10.4

Se modifică după cum urmează:

CESE ia notă de dispozițiile propunerii de directivă și insistă asupra faptului că.

Rezultatul votului:

Voturi pentru

:

29

Voturi împotrivă

:

76

Abțineri

:

4


Top