Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1671

    Regulamentul delegat (UE) 2022/1671 al Comisiei din 9 iunie 2022 de prelungire a perioadei de tranziție menționate la articolul 89 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2022/3584

    JO L 252, 30.9.2022, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1671/oj

    30.9.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 252/4


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/1671 AL COMISIEI

    din 9 iunie 2022

    de prelungire a perioadei de tranziție menționate la articolul 89 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (1), în special articolul 85 alineatul (2) al treilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Articolul 89 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 prevede că, până la 18 iunie 2021, obligația de compensare prevăzută la articolul 4 din regulamentul respectiv nu se aplică contractelor derivate extrabursiere care au efectul, măsurabil în mod obiectiv, de a reduce riscurile investițiilor care sunt direct legate de solvabilitatea financiară a sistemelor de pensii și nici entităților instituite pentru a oferi despăgubiri membrilor sistemelor de pensii în cazul neîndeplinirii obligațiilor de plată. Perioada de tranziție a fost introdusă pentru a permite dezvoltarea unor soluții tehnice viabile pentru transferul către sistemele de pensii a garanțiilor în numerar și a garanțiilor nemonetare ca marjă de variație, evitându-se astfel eventualele efecte negative asupra pensiilor viitorilor pensionari care ar fi cauzate de aplicarea imediată a obligației de compensare în cazul unor astfel de contracte derivate extrabursiere.

    (2)

    Articolul 85 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 împuternicește Comisia să prelungească perioada de tranziție prevăzută la articolul 89 alineatul (1) din Regulament de două ori, de fiecare dată cu câte un an, în cazul în care Comisia concluzionează că nu au fost dezvoltate soluții tehnice viabile și că efectele negative ale compensării la nivel central a contractelor derivate asupra prestațiilor de pensie ale viitorilor pensionari rămân neschimbate. În acest sens, articolul 85 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 prevede obligația Comisiei de a întocmi rapoarte anuale până la prelungirea finală a perioadei de tranziție, în care să evalueze dacă au fost dezvoltate astfel de soluții tehnice viabile și dacă este necesară adoptarea unor măsuri de facilitare a acestor soluții tehnice viabile.

    (3)

    Comisia a adoptat două rapoarte anuale la 23 septembrie 2020 (2) și, respectiv, la 6 mai 2021 (3). În aceste rapoarte, Comisia a observat că participanții la piață au depus eforturi de-a lungul anilor pentru a dezvolta soluții tehnice adecvate care să includă transformarea garanțiilor fie de către membrii compensatori, fie prin intermediul piețelor repo compensate. De asemenea, Comisia a mai observat că unele sisteme de pensii au început să compenseze la nivel central o parte din portofoliile lor de instrumente derivate. Concluzia raportului a fost că principala provocare cu care se confruntă încă sistemele de pensii este accesul, în condiții de criză a pieței, la lichidități pentru a putea depune marja de variație, deoarece această cerință ar crește rapid și semnificativ riscul de epuizare a alocărilor în numerar ale sistemelor de pensii.

    (4)

    Articolul 85 alineatul (2) al doilea paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 prevede că Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), în cooperare cu Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale, Autoritatea Bancară Europeană și Comitetul european pentru risc sistemic, trebuie să prezinte Comisiei rapoarte anuale, în care să evalueze, dacă CPC, membrii compensatori și sistemele de pensii au întreprins eforturi adecvate și au dezvoltat soluții tehnice viabile care să faciliteze participarea unor astfel de sisteme la compensarea centrală prin depunerea de garanții în numerar și de garanții nemonetare ca marje de variație, inclusiv implicațiile acestor soluții asupra lichidității și a caracterului prociclic al pieței, precum și potențialele lor implicații juridice și de alt tip.

    (5)

    În Regulamentul delegat (UE) 2021/962 al Comisiei (4), Comisia a prelungit o singură dată perioada de tranziție prevăzută la articolul 89 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, până la 18 iunie 2022.

    (6)

    La 25 ianuarie 2022, ESMA a prezentat cel mai recent raport privind măsura în care CPC, membrii compensatori și sistemele de pensii au depus eforturi adecvate și au elaborat soluții tehnice viabile care să faciliteze participarea acestor sisteme de pensii la compensarea centrală prin depunerea de garanții în numerar și de garanții nemonetare ca marje de variație. Deși a confirmat în mare măsură constatările sale anterioare detaliate în rapoartele Comisiei, ESMA s-a concentrat în raportul respectiv asupra gradului de pregătire operațională a sistemelor de pensii pentru a compensa contractele derivate extrabursiere. Deși un număr tot mai mare de sisteme de pensii compensează în mod voluntar contractele derivate extrabursiere, iar condițiile de lichiditate continuă să evolueze favorabil, raportul ESMA a mai concluzionat că sistemelor de pensii și participanților la piață relevanți trebuie să li se acorde timp suficient pentru a-și finaliza acordurile de compensare și de gestionare a garanțiilor. Prin urmare, ESMA și-a exprimat opinia că este necesară o prelungire suplimentară cu un an a perioadei de tranziție prevăzute la articolul 89 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.

    (7)

    În cea mai recentă evaluare a gradului de pregătire a sistemelor de pensii pentru compensarea centrală a portofoliilor de instrumente financiare derivate pe care le dețin (5), Comisia a ajuns la o concluzie similară cu cea a ESMA. Potrivit analizei Comisiei, condițiile de lichiditate pentru sistemele de pensii au rămas solide, chiar și în recentele perioade de criză de pe piață, și se preconizează că vor avea în continuare o evoluție favorabilă pe măsură ce fondurile adoptă modele alternative de acces la piața repo. Datorită unei perspective pozitive privind accesul la lichidități s-a ajuns la o situație în care un număr tot mai mare de sisteme de pensii au început să compenseze voluntar cel puțin o parte din portofoliile lor de instrumente derivate. Cu toate acestea, modelele alternative de acces la lichidități pe piața repo au nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate, în timp ce sistemele de pensii trebuie să își îmbunătățească practicile interne de gestionare a lichidităților și a garanțiilor.

    (8)

    Prin urmare, ținând seama de raportul ESMA, Comisia a concluzionat că este într-adevăr necesară prelungirea cu încă un an a perioadei de tranziție prevăzute la articolul 89 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.

    (9)

    Prin urmare, perioada de tranziție prevăzută la articolul 89 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 ar trebui prelungită.

    (10)

    Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență pentru a se asigura că perioada de tranziție este prelungită înainte să expire,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Perioada de tranziție prevăzută la articolul 89 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 se prelungește până la 18 iunie 2023.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 9 iunie 2022.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 201, 27.7.2012, p. 1.

    (2)  COM(2020) 574 final.

    (3)  COM(2021) 224 final.

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2021/962 al Comisiei din 6 mai 2021 de prelungire a perioadei de tranziție menționate la articolul 89 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 213, 16.6.2021, p. 1).

    (5)  COM(2022) 254.


    Top