Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0875

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/875 a Comisiei din 1 iunie 2022 privind anumite măsuri de urgență provizorii vizând pesta porcină africană din Italia [notificată cu numărul C(2022) 3727] (Numai textul în limba italiană este autentic) (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2022/3727

    JO L 152, 3.6.2022, p. 190–193 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2022; abrogat prin 32022D0920 Data de expirare a valabilității se bazează pe data publicării actului de abrogare care intră în vigoare la data notificării sale. Actul de abrogare a fost notificat, dar data notificării nu este disponibilă pe EUR-Lex – se utilizează în locul său data publicării.

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/875/oj

    3.6.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 152/190


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/875 A COMISIEI

    din 1 iunie 2022

    privind anumite măsuri de urgență provizorii vizând pesta porcină africană din Italia

    [notificată cu numărul C(2022) 3727]

    (Numai textul în limba italiană este autentic)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (1), în special articolul 259 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Pesta porcină africană este o boală infecțioasă virală care afectează porcine deținute și sălbatice și care poate avea un impact puternic asupra populațiilor de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii lor, cauzând perturbări ale circulației transporturilor acestor animale și ale produselor provenite de la ele în interiorul Uniunii, precum și ale exporturilor către țări terțe.

    (2)

    În cazul apariției unui focar de pestă porcină africană la porcine sălbatice, există un risc grav de răspândire a bolii respective la alte porcine sălbatice și la unități de porcine deținute.

    (3)

    Regulamentul delegat 2020/687 al Comisiei (2) completează normele privind controlul bolilor listate menționate la articolul 9 alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2016/429 și definite ca boli de categoria A, B și C în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 al Comisiei (3). În particular, articolele 63-66 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 prevăd anumite măsuri care trebuie luate în cazul confirmării oficiale a unui focar al unei boli de categoria A la animale sălbatice, inclusiv pesta porcină africană la porcine sălbatice. Mai concret, aceste dispoziții prevăd stabilirea unei zone în care se înregistrează cazuri de infecții și a unor interdicții privind circulația animalelor sălbatice din speciile listate și a produselor de origine animală provenind de la ele.

    (4)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 al Comisiei (4) stabilește măsuri speciale de control al pestei porcine africane. În particular, în situația apariției unui focar al bolii respective la porcine sălbatice într-o zonă dintr-un stat membru, articolul 3 litera (b) din respectivul regulament de punere în aplicare prevede stabilirea unei zone în care se înregistrează cazuri de infecții, în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687. În plus, articolul 6 din regulamentul de punere în aplicare respectiv prevede că zona respectivă trebuie listată ca zonă de restricții II în partea II din anexa sa I și că zona în care se înregistrează cazuri de infecții, stabilită în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687, trebuie modificată fără întârziere pentru a include cel puțin zona de restricții II. Măsurile speciale de control al pestei porcine africane stabilite în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 includ, printre altele, interdicții privind circulația transporturilor de porcine deținute în zonele de restricții II și de produse obținute de la ele în afara respectivelor zone de restricții.

    (5)

    Italia a informat Comisia în legătură cu actuala situație a pestei porcine africane de pe teritoriul ei, în urma apariției unui caz de boală respectivă la un porc sălbatic din provincia Rieti, regiunea Lazio, confirmat la 27 mai 2022. În consecință, autoritatea competentă din respectivul stat membru are obligația de a stabili o zonă în care se înregistrează cazuri de infecții, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605.

    (6)

    Pentru a se preveni orice fel de perturbări inutile ale comerțului în Uniune și pentru a se evita impunerea de către țări terțe a unor bariere nejustificate în calea comerțului, este necesar să se identifice la nivelul Uniunii zona în care se înregistrează cazuri de pestă porcină africană în Italia, în colaborare cu statul membru respectiv.

    (7)

    Pentru a se împiedica răspândirea suplimentară a pestei porcine africane, până la listarea zonei din Italia afectate de cazul recent ca zonă de restricții II în partea II din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605, este necesar ca măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în el, care se aplică circulației transporturilor de porcine deținute în zonele de restricții II și de produse obținute de la ele în afara acestor zone, să fie aplicate și circulației transporturilor respective din zona în care se înregistrează cazuri de infecții stabilită de Italia în urma respectivului caz recent, în plus față de măsurile stabilite la articolele 63-66 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687.

    (8)

    Prin urmare, este necesar ca zona în cauză din Italia în care se înregistrează cazuri de infecții să fie listată în anexa la prezenta decizie și să facă obiectul măsurilor speciale de control al pestei porcine africane care se aplică zonelor de restricții II stabilite în Regulamentul (UE) 2021/605. Totuși, din cauza gravității acestei noi situații epidemiologice a pestei porcine africane în Uniune și ținând seama de riscul imediat sporit de răspândire suplimentară a bolii, este necesar ca circulația transporturilor de porcine deținute și de produse obținute de la ele dinspre zona în care se înregistrează cazuri de infecții înspre alte state membre și înspre țări terțe să nu fie autorizată, în conformitate regulamentul de punere în aplicare respectiv. Este necesar ca prezenta decizie să stabilească și durata acestei zonări.

    (9)

    Pin urmare, pentru a se reduce riscurile care decurg din focarul de pestă porcină africană izbucnit recent la porcine sălbatice din Italia, este necesar ca prezenta decizie să prevadă că circulația către alte state membre și către țări terțe a transporturilor de porcine deținute în zona în care se înregistrează cazuri de infecții și de produse obținute de la ele să nu fie autorizată de Italia până la data expirării prezentei decizii.

    (10)

    Având în vedere caracterul urgent al situației epidemiologice din Uniune în ceea ce privește răspândirea pestei porcine africane, este important ca măsurile prevăzute în prezenta decizie să se aplice cât mai curând posibil.

    (11)

    Prin urmare, până la avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, este necesar ca zona în care se înregistrează cazuri de infecții din Italia să fie stabilită imediat și să fie listată în anexa la prezenta decizie, împreună cu durata aplicării măsurilor în zona respectivă.

    (12)

    Prezenta decizie se revizuiește în cadrul următoarei reuniuni a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Italia asigură faptul că autoritatea ei competentă stabilește imediat o zonă în care se înregistrează cazuri de pestă porcină africană, în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 și cu articolul 3 litera (b) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 și că ea cuprinde cel puțin zonele listate în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Italia asigură faptul că măsurile speciale de control al pestei porcine africane aplicabile zonelor de restricții II stabilite în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 se aplică în zonele listate ca zonă în care se înregistrează cazuri de infecții în anexa la prezenta decizie, în plus față de măsurile prevăzute la articolele 63-66 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687.

    Articolul 3

    Italia asigură faptul că transporturile de porcine deținute în zonele listate ca zonă în care se înregistrează cazuri de infecții în anexă și de produse obținute de la ele nu sunt autorizate pentru a circula către alte state membre și către țări terțe.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se aplică până la 31 august 2022.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează Republicii Italiene.

    Adoptată la Bruxelles, 1 iunie 2022.

    Pentru Comisie

    Stella KYRIAKIDES

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 84, 31.3.2016, p. 1.

    (2)  Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate (JO L 174, 3.6.2020, p. 64).

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 al Comisiei din 3 decembrie 2018 privind aplicarea anumitor norme de prevenire și control al bolilor în cazul categoriilor de boli listate și de stabilire a unei liste a speciilor și a grupurilor de specii care prezintă un risc considerabil de răspândire a bolilor listate respective (JO L 308, 4.12.2018, p. 21).

    (4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 al Comisiei din 7 aprilie 2021 de stabilire a măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane (JO L 129, 15.4.2021, p. 1).


    ANEXĂ

    Zone stabilite ca zone din Italia unde se înregistrează cazuri de infecții, menționate la articolul 1

    Data până la care se aplică

    Următoarele localități din provincia Rieti:

    Borgo Velino;

    Micigliano;

    Posta;

    Borbona;

    Cittaducale;

    Castel Sant’Angelo;

    Antrodoco;

    Petrella Salto;

    Fiamignano.

    Următoarele localități din provincia L’Aquila:

    Cagnano Amiterno.

    31 august 2022


    Top