Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1236

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1236 al Comisiei din 12 mai 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cererile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, procedura de opoziție, modificarea caietelor de sarcini ale produselor, anularea înregistrării, utilizarea simbolului și controlul

    C/2021/2839

    JO L 270, 29.7.2021, p. 10–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1236/oj

    29.7.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 270/10


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1236 AL COMISIEI

    din 12 mai 2021

    de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cererile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, procedura de opoziție, modificarea caietelor de sarcini ale produselor, anularea înregistrării, utilizarea simbolului și controlul

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (1), în special articolul 20 primul paragraf litera (c) și articolul 42,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2019/787 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (2). Capitolul III din Regulamentul (UE) 2019/787 stabilește norme privind indicațiile geografice din sectorul băuturilor spirtoase și împuternicește Comisia să adopte acte delegate și acte de punere în aplicare în acest sens. Pentru a se asigura buna funcționare a pieței băuturilor spirtoase în contextul noului cadru juridic și, în special, pentru a se simplifica și raționaliza funcționarea sistemului de indicații geografice privind băuturile spirtoase, trebuie adoptate anumite norme prin intermediul unor astfel de acte. Actele respective trebuie să înlocuiască o parte din dispozițiile Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 716/2013 al Comisiei (3), care este abrogat de Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 al Comisiei (4).

    (2)

    Regulamentul (UE) 2019/787 permite mai multor grupuri din diferite state sau țări terțe să depună o cerere comună de înregistrare a unor indicații geografice ale băuturilor spirtoase. Din motive de claritate, trebuie prevăzute norme suplimentare privind depunerea unor astfel de cereri comune referitoare la mai mult de un teritoriu național.

    (3)

    Pentru a se asigura existența unor proceduri uniforme și eficiente, trebuie stabilite norme privind informațiile și formularele necesare pentru depunerea cererilor de înregistrare, a cererilor de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii a unui caiet de sarcini și a comunicărilor privind modificările standard și temporare aprobate, a actelor și a declarațiilor de opoziție motivate, a notificărilor privind încheierea consultării în urma unei proceduri de opoziție și a cererilor de anulare a unei înregistrări.

    (4)

    Aria geografică a indicațiilor geografice pentru care se solicită protecție trebuie descrisă în detaliu, cu precizie și fără echivoc în caietul de sarcini al produsului, astfel încât producătorii, autoritățile competente și organismele de control să poată funcționa pe baze sigure, concludente și fiabile. Mai mult, documentul unic trebuie să conțină o sinteză concisă a ariei geografice.

    (5)

    Interesele părților terțe dintr-un stat membru trebuie protejate în cazul în care se efectuează modificări substanțiale ale caietului de sarcini al produsului care a fost depus odată cu cererea, în urma observațiilor Comisiei în contextul examinării efectuate în temeiul articolului 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/787. Aceste modificări trebuie publicate în mod adecvat la nivelul statelor membre, pentru a permite persoanelor fizice sau juridice care au un interes legitim să depună o declarație de opoziție.

    (6)

    Din motive de securitate juridică și de gestionare eficientă a sistemului, trebuie prevăzute norme detaliate privind cerințele și termenele-limită pentru procedura de opoziție, pentru cererile de aprobare a modificărilor la nivelul Uniunii, pentru comunicările privind modificările standard sau temporare aprobate și pentru cererile de anulare.

    (7)

    În conformitate cu articolul 27 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/787, Comisia trebuie să transmită autorității, organismului sau persoanei care a depus cererea în cauză actul de opoziție care a fost depus împotriva cererii de înregistrare a unei indicații geografice sau împotriva cererii de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii sau împotriva cererii de anulare. Din motive de transparență și pentru economia procedurii, actul respectiv trebuie să includă numele și datele de contact ale persoanei care a formulat opoziția. Solicitantul ar putea începe imediat consultări informale cu potențialul opozant, existând posibilitatea de a clarifica chestiunea înainte ca persoana care a formulat opoziția să trimită declarația de opoziție motivată.

    (8)

    În cazul în care un act de opoziție este urmat de o declarație de opoziție motivată admisibilă, Comisia trebuie să transmită autorității, organismului sau persoanei care a depus actul de opoziție și autorității, organismului sau persoanei care a depus cererea de înregistrare, de modificare sau de anulare datele de contact respective ale acestora, pentru a permite celor două părți să inițieze consultări adecvate în conformitate cu articolul 27 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787.

    (9)

    Numele persoanei care depune o cerere de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii sau numele unei persoane fizice sau juridice care depune o cerere de anulare în conformitate cu articolul 31 sau, respectiv, cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 2019/787 trebuie făcut public, pentru a identifica persoanele care au activat procedura de modificare sau de anulare și pentru a permite potențialilor opozanți să conteste interesul legitim al acestora.

    (10)

    Publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a modificărilor standard și temporare aprobate este necesară pentru ca modificarea respectivă să devină publică și aplicabilă pe teritoriul Uniunii în conformitate cu noul sistem de competențe pentru modificări menționat la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2019/787. Publicarea unei modificări standard aprobate referitoare la o indicație geografică provenind dintr-o țară terță care a fost notificată de o persoană fizică sau juridică poate conține date cu caracter personal pentru a identifica persoana responsabilă cu transmiterea unei astfel de modificări.

    (11)

    Normele existente privind reproducerea simbolului Uniunii pentru indicațiile geografice protejate ale produselor agricole și alimentare, prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei (5), trebuie reiterate și în acest caz, pentru a permite consumatorilor să recunoască băuturile spirtoase care poartă o indicație geografică protejată.

    (12)

    Valoarea adăugată a unei indicații geografice se bazează pe încrederea consumatorilor. Sistemul este credibil doar dacă este însoțit de verificări, de controale și de audituri eficace care includ un sistem de verificări în toate etapele producției, prelucrării și distribuției, gestionat de autoritățile competente desemnate de statele membre în conformitate cu articolul 43 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/787 coroborat cu articolul 38 alineatul (2) din regulamentul respectiv. Pentru funcționarea optimă a pieței unice, este important ca producătorii să poată demonstra rapid și cu ușurință, în mai multe contexte, faptul că sunt autorizați să utilizeze denumirea protejată, cum ar fi în cadrul controalelor efectuate de funcționarii vamali, în cadrul inspecțiilor pieței sau la cererea operatorilor comerciali. Sistemul instituit de statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, faptul că producătorii care respectă normele au dreptul de a fi acoperiți de verificarea conformității caietului de sarcini al produsului.

    (13)

    Trebuie stabilite norme și formulare cu privire la dovada certificării băuturilor spirtoase cu indicație geografică referitoare la o arie geografică dintr-o țară terță.

    (14)

    În interesul unei gestionări administrative eficace și ținând seama de experiența dobândită prin sistemele de informare instituite de Comisie, trebuie simplificate comunicările dintre statele membre și Comisie, iar schimburile de informații trebuie să se desfășoare în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei (6) și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei (7).

    (15)

    Comisia a instituit sistemul de informare „e-Ambrosia” pentru gestionarea cererilor de protecție a indicațiilor geografice din sectorul alimentelor, al vinurilor, al băuturilor spirtoase și al vinurilor aromatizate. Statele membre și Comisia trebuie să utilizeze în continuare acest sistem pentru băuturile spirtoase, în scopul comunicării privind procedurile legate de cererile de înregistrare și de aprobare a modificărilor aduse caietului de sarcini al produsului. Cu toate acestea, din cauza unui sistem strict de acreditare, sistemul în cauză nu trebuie utilizat pentru comunicările cu statele membre privind procedura de opoziție și cererile de anulare și, până la obținerea garanțiilor de securitate digitală necesare, nu trebuie utilizat pentru comunicările cu țări terțe. În schimb, în ceea ce privește procedurile de opoziție și cererile de anulare, statele membre, autoritățile competente și producătorii din țări terțe, precum și persoanele fizice sau juridice care au un interes legitim în temeiul Regulamentului (UE) 2019/787 trebuie să comunice cu Comisia prin intermediul poștei electronice.

    (16)

    Trebuie definit modul în care Comisia pune la dispoziția publicului informațiile privind indicațiile geografice în sectorul băuturilor spirtoase.

    (17)

    Procedurile de înregistrare, modificările aduse caietelor de sarcini ale produselor și anularea înregistrării indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase originare din Uniune, precum și procedurile privind controalele, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/787, al Regulamentului delegat (UE) 2021/1235 și al prezentului regulament, sunt efectuate de Comisie și de statele membre. Comisia și statele membre sunt responsabile pentru etape distincte ale fiecărui tip de procedură. Statele membre sunt responsabile pentru prima etapă, care constă în primirea cererii din partea grupului de producători, evaluarea acesteia, inclusiv desfășurarea unei proceduri naționale de opoziție, și, în urma rezultatelor evaluării, transmiterea cererii către Comisie. Comisia este responsabilă cu examinarea cererilor, inclusiv cu desfășurarea unei proceduri de opoziție la nivel mondial, și cu luarea unei decizii privind acordarea protecției pentru indicația geografică. De asemenea, Comisia desfășoară procedurile corespunzătoare pentru indicațiile geografice originare din țări terțe.

    (18)

    În vederea reducerii la minimum a expunerii datelor cu caracter personal, documentele care trebuie prezentate în cursul procedurilor relevante trebuie să nu conțină, pe cât posibil, cerințe de transmitere a unor date cu caracter personal. Cu toate acestea, Comisia și statele membre ar putea fi nevoite să prelucreze informații care conțin date cu caracter personal, precum nume de persoane și date de contact. În cazuri justificate în mod corespunzător, este posibil ca astfel de date să trebuiască să fie dezvăluite sau să fie făcute publice.

    (19)

    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (8) se aplică prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de Comisie în decursul acestor proceduri. Este necesar să se clarifice faptul că Comisia trebuie considerată operator în sensul Regulamentului (UE) 2018/1725 în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul procedurilor pentru care este responsabilă în temeiul Regulamentului (UE) 2019/787.

    (20)

    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (9) se aplică prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de statele membre în decursul procedurilor relevante. Prin urmare, este necesar să se clarifice faptul că autoritățile competente ale statelor membre trebuie să fie considerate operatori în sensul Regulamentului (UE) 2016/679 în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul procedurilor pentru care sunt responsabile în temeiul Regulamentului (UE) 2019/787.

    (21)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru băuturi spirtoase,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    Dispoziții introductive

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește normele de aplicare a Regulamentului (UE) 2019/787 în ceea ce privește indicațiile geografice ale băuturilor spirtoase, în special privind:

    (a)

    cererile de înregistrare;

    (b)

    procedura de opoziție;

    (c)

    modificări ale caietului de sarcini al produsului;

    (d)

    anularea înregistrării;

    (e)

    utilizarea simbolului Uniunii;

    (f)

    controalele;

    (g)

    comunicațiile.

    CAPITOLUL II

    Dispoziții specifice

    SECȚIUNEA 1

    CERERE DE ÎNREGISTRARE

    Articolul 2

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787] Cereri comune

    (1)   În sensul articolului 24 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/787, în ceea ce privește cererile comune de înregistrare a unei indicații geografice, cerințele prevăzute la articolul 23 din Regulamentul (UE) 2019/787 și la articolul 2 din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 trebuie îndeplinite în toate statele membre și țările terțe în cauză. Articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 se aplică tuturor statelor membre în cauză.

    (2)   Statul membru, autoritatea din țara terță sau un solicitant stabilit într-o țară terță care prezintă Comisiei o cerere comună, astfel cum este menționată la alineatul (1), devine destinatarul oricărei notificări sau decizii emise de Comisie.

    Articolul 3

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787] Document unic

    (1)   În sensul articolului 23 alineatul (1) primul paragraf litera (c) și al articolului 23 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2019/787, documentul unic trebuie să fie concis și să nu depășească 2 500 de cuvinte, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător.

    (2)   În cazul în care cererea se referă la o arie geografică dintr-un stat membru, documentul unic trebuie întocmit în conformitate cu formularul pus la dispoziție în cadrul sistemelor digitale menționate la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf litera (a).

    (3)   În cazul în care cererea se referă la o arie geografică dintr-o țară terță, autoritatea din țara terță sau un solicitant stabilit într-o țară terță trebuie să utilizeze modelul pentru documente unice prevăzut în anexa I. Informațiile astfel furnizate pot fi introduse de Comisie în sistemele sale digitale.

    (4)   Alineatele (1) și (2) se aplică, de asemenea, unui document unic care face obiectul unei cereri de publicare în conformitate cu articolul 50 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2019/787.

    Articolul 4

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2019/787] Aria geografică

    Aria geografică menționată la articolul 22 alineatul (1) primul paragraf litera (d) din Regulamentul (UE) 2019/787 trebuie definită în caietul de sarcini al produsului într-un mod precis, fără ambiguități, menționând pe cât posibil limitele fizice sau administrative.

    Articolul 5

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787] Procedura națională de control suplimentară

    Dacă, în urma schimburilor menționate la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/787 dintre Comisie și statul membru în cauză, se aduc modificări substanțiale caietului de sarcini al produsului, modificările respective trebuie publicate în mod corespunzător în statul membru în cauză pentru a permite oricărei persoane fizice sau juridice care are un interes legitim și este stabilită sau rezidentă pe teritoriul statului membru în cauză să depună un act de opoziție înainte ca noua versiune a documentului unic să fie trimisă Comisiei.

    În cazurile în care urmează să se desfășoare o procedură națională de opoziție suplimentară, Comisia poate, la cererea statului membru în cauză, să prelungească cu până la 6 luni termenul-limită pentru prezentarea observațiilor menționat la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/787.

    Trimiterea electronică la publicarea caietului de sarcini al produsului trebuie actualizată și trebuie să ducă la versiunea consolidată a caietului de sarcini propus pentru produs.

    SECȚIUNEA 2

    PROCEDURA DE OPOZIȚIE

    Articolul 6

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2019/787] Norme procedurale pentru opoziție

    (1)   Un act de opoziție, astfel cum este menționat la articolul 27 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2019/787, trebuie să conțină:

    (a)

    denumirea publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, la care se referă opoziția;

    (b)

    trimiterea la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, unde a fost publicată cererea de înregistrare a denumirii, cererea de modificare la nivelul Uniunii sau cererea de anulare în cauză;

    (c)

    numele și datele de contact pentru statul membru sau autoritatea țării terțe în cauză sau ale persoanei fizice sau juridice care depune actul de opoziție;

    (d)

    declararea faptului că cererea ar putea încălca cerințele capitolului III din Regulamentul (UE) 2019/787.

    Actul de opoziție trebuie întocmit conform formularului din anexa II.

    (2)   O declarație de opoziție motivată, astfel cum este menționată la articolul 27 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787, trebuie să conțină:

    (a)

    denumirea publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, la care se referă opoziția;

    (b)

    trimiterea la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, unde a fost publicată denumirea la care se referă opoziția;

    (c)

    numele și datele de contact ale autorității statului membru, ale autorității țării terțe sau ale persoanei fizice sau juridice care depune declarația de opoziție motivată;

    (d)

    descrierea interesului legitim al persoanei fizice sau juridice care a depus actul de opoziție; această cerință nu se aplică autorităților naționale;

    (e)

    indicarea motivelor pe care se fundamentează opoziția, menționate la articolul 28 din Regulamentul (UE) 2019/787;

    (f)

    detaliile faptelor, dovezile și observațiile în sprijinul opoziției.

    Declarația motivată poate fi însoțită de documente justificative, după caz.

    Declarația de opoziție motivată trebuie întocmită conform formularului din anexa III. Prin derogare, Comisia poate accepta o declarație motivată care nu este întocmită în conformitate cu formularul respectiv, cu condiția să fie furnizate toate informațiile necesare în temeiul prezentului articol.

    (3)   În sensul articolului 27 alineatul (1) al cincilea paragraf din Regulamentul (UE) 2019/787, numele și datele de contact ale autorității sau ale persoanei care a depus actul de opoziție se comunică autorității, organismului sau persoanei care a depus cererea de înregistrare, cererea de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii sau cererea de anulare.

    (4)   În sensul articolului 27 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787, numele și datele de contact ale autorității sau ale persoanei care a depus declarația de opoziție motivată și ale autorității, organismului sau persoanei care a depus cererea de înregistrare, cererea de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii sau cererea de anulare se comunică celeilalte părți.

    (5)   Comisia este notificată cu privire la rezultatele consultărilor menționate la articolul 27 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787 în termen de o lună de la încheierea consultărilor. Această notificare trebuie să conțină:

    (a)

    denumirea publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, la care se referă opoziția;

    (b)

    trimiterea la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, unde a fost publicată denumirea la care se referă opoziția;

    (c)

    numele opozantului sau opozanților;

    (d)

    rezultatul consultărilor;

    (e)

    precizarea dacă documentul unic sau caietul de sarcini al produsului a fost modificat și o descriere a acestor modificări.

    Notificarea încheierii consultărilor în urma procedurii de opoziție trebuie redactată în conformitate cu formularul din anexa IV la prezentul regulament.

    SECȚIUNEA 3

    MODIFICAREA CAIETULUI DE SARCINI AL PRODUSULUI

    Articolul 7

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2019/787] Cereri privind modificările la nivelul Uniunii

    (1)   O cerere de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii aduse caietului de sarcini al produsului, astfel cum este menționată la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2019/787, trebuie să conțină:

    (a)

    denumirea protejată la care se referă modificarea;

    (b)

    numele și datele de contact ale solicitantului și o descriere a interesului legitim al solicitantului;

    (c)

    rubricile din caietul de sarcini al produsului și din documentul unic care sunt afectate de modificare;

    (d)

    o explicație a faptului că modificarea se încadrează în definiția unei modificări la nivelul Uniunii, astfel cum este prevăzută la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2019/787;

    (e)

    o descriere a fiecărei modificări propuse și motivele fiecărei modificări propuse;

    (f)

    documentul unic consolidat, astfel cum a fost modificat;

    (g)

    trimiterea electronică la publicarea caietului de sarcini consolidat al produsului, astfel cum a fost modificat;

    (h)

    declarația statului membru conform căreia acesta consideră că cererea respectă cerințele Regulamentului (UE) 2019/787 și dispozițiile adoptate în temeiul acestuia;

    (i)

    numai în cazul cererilor din țări terțe, dovada că modificarea solicitată este conformă cu legislația privind protecția indicațiilor geografice în vigoare în țara terță respectivă.

    Descrierea și motivele menționate la litera (e) și documentul menționat la litera (f) nu trebuie să depășească 2 500 de cuvinte fiecare, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător.

    (2)   O cerere de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii trebuie să fie concisă și să nu depășească 5 000 de cuvinte, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător. O cerere din partea unui stat membru trebuie întocmită în conformitate cu formularul pus la dispoziție în cadrul sistemelor digitale menționate la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf litera (a). Solicitanții din țări terțe trebuie să utilizeze formularul din anexa V. Informațiile astfel furnizate pot fi introduse de Comisie în sistemele sale digitale.

    (3)   Documentul unic modificat trebuie întocmit în conformitate cu articolul 3. O cerere din partea unei țări terțe poate include versiunea consolidată a caietului de sarcini al produsului în locul trimiterii electronice la caietul de sarcini al produsului publicat.

    (4)   În sensul articolului 31 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/787, coroborat cu articolul 26 alineatul (2) din același regulament, pe lângă documentul unic, astfel cum a fost modificat, și trimiterea la publicarea caietului de sarcini al produsului, astfel cum a fost modificat, Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, cererea de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii a caietului de sarcini al unui produs.

    Numele persoanelor fizice sau juridice sau ale funcționarilor statului membru sau țării terțe care au depus cererea se publică în cadrul cererii respective.

    Articolul 8

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2019/787] Comunicarea unei modificări standard

    (1)   Comunicarea unei modificări standard aprobate ale caietului de sarcini al produsului în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) al doilea paragraf și cu articolul 8 alineatele (3), (7) și (8) din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 trebuie să conțină:

    (a)

    trimiterea la denumirea protejată la care se referă modificarea standard;

    (b)

    o explicație a faptului că modificarea se încadrează în definiția unei modificări standard, astfel cum este prevăzută la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2019/787;

    (c)

    o descriere a modificării aprobate, indicând dacă modificarea duce la o modificare a documentului unic;

    (d)

    un rezumat al motivelor pentru care este necesară modificarea;

    (e)

    decizia de aprobare a modificării standard, astfel cum este menționată la articolul 8 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235;

    (f)

    în cazul în care este relevant, documentul unic consolidat, astfel cum a fost modificat;

    (g)

    trimiterea electronică la publicarea caietului de sarcini consolidat al produsului, astfel cum a fost modificat.

    (2)   În cazul în care comunicarea este făcută de un stat membru, ea trebuie să includă o declarație a statului membru respectiv cum că acesta consideră că modificarea aprobată respectă cerințele Regulamentului (UE) 2019/787 și dispozițiile adoptate în temeiul acestuia.

    (3)   În cazul băuturilor spirtoase originare din țări terțe, comunicarea din partea autorităților țării terțe sau din partea unui solicitant dintr-o țară terță care are un interes legitim trebuie să menționeze numele țării terțe sau al solicitantului care trimite comunicarea și să includă dovada că modificarea este aplicabilă în țară terță în cauză. Comunicarea respectivă poate include caietul de sarcini al produsului, astfel cum a fost făcut public, în locul trimiterii electronice la publicarea acestuia.

    (4)   Comunicarea de către un stat membru a unei modificări standard aprobate trebuie întocmită în conformitate cu formularul pus la dispoziție în cadrul sistemelor digitale menționate la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf litera (a). În cazul comunicărilor din partea țărilor terțe, trebuie utilizat formularul din anexa VI. Informațiile astfel furnizate pot fi introduse de Comisie în sistemele sale digitale.

    (5)   În sensul articolului 8 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235, numele statului membru, al țării terțe sau al persoanei fizice sau juridice care transmite comunicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei indicații geografice se publică în cadrul comunicării respective.

    Articolul 9

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2019/787] Comunicarea unei modificări temporare

    (1)   Comunicarea unei modificări temporare aprobate ale caietului de sarcini al produsului în conformitate cu articolul 10 alineatele (1)-(4) din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 trebuie să conțină:

    (a)

    trimiterea la denumirea protejată la care se referă;

    (b)

    o descriere a modificării temporare aprobate, împreună cu motivele care stau la baza acesteia, astfel cum se menționează la articolul 31 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787;

    (c)

    trimiterea la recunoașterea oficială de către autoritățile competente a calamității naturale sau a condițiilor meteorologice nefavorabile ori la impunerea unor măsuri sanitare și fitosanitare obligatorii;

    (d)

    trimiterea electronică la publicarea deciziei naționale de aprobare a modificării temporare.

    (2)   În cazul în care comunicarea este făcută de un stat membru, ea trebuie să includă o declarație a statului membru respectiv cum că acesta consideră că modificarea aprobată respectă cerințele Regulamentului (UE) 2019/787 și dispozițiile adoptate în temeiul acestuia.

    (3)   În cazul băuturilor spirtoase originare din țări terțe, comunicarea din partea autorităților țării terțe sau din partea unui solicitant dintr-o țară terță care are un interes legitim trebuie să menționeze numele țării terțe sau al solicitantului care trimite comunicarea și să includă dovada că modificarea este aplicabilă în țară terță în cauză. Comunicarea respectivă poate include decizia națională de aprobare a modificării temporare, astfel cum a fost făcută publică, în locul trimiterii electronice la publicarea acesteia.

    (4)   Comunicarea de către un stat membru a unei modificări temporare aprobate trebuie întocmită în conformitate cu formularul pus la dispoziție în cadrul sistemelor digitale menționate la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf litera (a). În cazul comunicărilor din partea țărilor terțe, trebuie utilizat formularul din anexa VII. Informațiile astfel furnizate pot fi introduse de Comisie în sistemele sale digitale.

    (5)   În sensul articolului 10 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235, numele statului membru, al țării terțe sau al persoanei fizice sau juridice care transmite comunicarea unei modificări temporare aprobate a caietului de sarcini al unei indicații geografice se publică în cadrul comunicării respective.

    SECȚIUNEA 4

    ANULARE

    Articolul 10

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2019/787] Cereri de anulare

    (1)   O cerere de anulare a înregistrării unei indicații geografice, astfel cum este menționată la articolul 32 din Regulamentul (UE) 2019/787, trebuie să conțină:

    (a)

    trimiterea la denumirea protejată la care se referă;

    (b)

    statul membru sau țara terță căreia (căruia) îi aparține aria geografică;

    (c)

    numele și datele de contact ale autorității sau ale persoanei juridice care solicită anularea înregistrării. În cazul în care anularea este solicitată de o persoană fizică, numele și alte date cu caracter personal pot fi omise în cerere și trimise Comisiei separat;

    (d)

    o descriere a interesului legitim al persoanei fizice sau juridice care solicită anularea înregistrării. Această cerință nu se aplică autorităților naționale;

    (e)

    menționarea motivelor anulării;

    (f)

    detaliile faptelor, dovezile și observațiile în sprijinul cererii de anulare;

    (g)

    declarația statului membru conform căreia acesta consideră că cererea de anulare respectă cerințele articolului 32 din Regulamentul (UE) 2019/787 și dispozițiile adoptate în temeiul acestuia.

    Cererea de anulare poate fi însoțită de documente justificative, după caz.

    (2)   Cererea de anulare trebuie întocmită conform formularului din anexa VIII.

    (3)   În sensul articolului 32 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2019/787, coroborat cu articolul 26 alineatul (2) din același regulament, Comisia publică cererea de anulare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C. Numele persoanelor fizice sau juridice sau ale funcționarilor statului membru sau țării terțe care depun o cerere de anulare se publică în cadrul cererii respective.

    SECȚIUNEA 5

    UTILIZAREA SIMBOLULUI UNIUNII

    Articolul 11

    [Competențe de executare – articolul 20 litera (c) din Regulamentul (UE) 2019/787] Simbolul Uniunii

    Simbolul Uniunii care indică protecția ca indicație geografică, menționat la articolul 16 din Regulamentul (UE) 2019/787, trebuie reprodus astfel cum se prevede în anexa X la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014.

    SECȚIUNEA 6

    CONTROALE

    Articolul 12

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2019/787] Verificarea conformității cu caietul de sarcini al produsului

    (1)   În sensul prezentului articol, „producător de băuturi spirtoase cu indicație geografică” sau „prelucrător al unei băuturi spirtoase cu indicație geografică”, denumiți în continuare „producător” sau, respectiv, „prelucrător”, înseamnă un operator ale cărui activități se înscriu în caietul de sarcini al produsului aferent indicației geografice corespunzătoare.

    (2)   Orice producător sau prelucrător care respectă normele prevăzute în capitolul III din Regulamentul (UE) 2019/787 are dreptul de a face obiectul verificării conformității stabilite în temeiul articolului 38 din regulamentul respectiv. Un producător sau prelucrător trebuie să își declare activitatea autorității competente menționate la articolul 38 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) 2019/787.

    (3)   Un producător sau prelucrător în legătură cu al cărui produs se constată, în urma procesului de verificare menționat la articolul 38 din Regulamentul (UE) 2019/787, că respectă caietul de sarcini al produsului aferent unei indicații geografice protejate în conformitate cu regulamentul respectiv:

    (a)

    fie primește un certificat, care poate fi o copie certificată, ce atestă conformitatea cu caietul de sarcini al produsului. Certificatul trebuie să fie cel puțin în format electronic și poate fi pus la dispoziție prin afișarea pe o pagină web la care are acces producătorul sau prelucrătorul respectiv și de unde producătorul sau prelucrătorul poate descărca certificatul. Certificatul trebuie să indice data eliberării sale. Producătorii sau prelucrătorii certificați trebuie să își pună certificatul la dispoziția oricărui inspectorat oficial de control sau a oricărei alte autorități de aplicare a legii. De asemenea, ei pot pune certificatul la dispoziția publicului sau a oricărei persoane care ar putea solicita dovada certificării în cadrul activității economice. Acest certificat trebuie să fie redactat cu caractere latine sau să fie însoțit de o transcriere sau transliterare cu caractere latine;

    (b)

    fie este inclus într-o listă a producătorilor sau prelucrătorilor autorizați întocmită de autoritatea competentă. Dovada includerii în această listă, care poate fi extrasul relevant din lista completă, trebuie pusă la dispoziția fiecărui producător sau prelucrător inclus în lista respectivă. Aceasta trebuie să fie cel puțin în format electronic și poate fi pusă la dispoziție prin afișarea pe o pagină web la care are acces producătorul sau prelucrătorul respectiv și de unde producătorul sau prelucrătorul poate descărca un extras oficial din lista corespunzătoare. Dovada includerii în listă trebuie să indice data la care a fost întocmită. Producătorul sau prelucrătorul trebuie să pună dovada includerii sale în listă, la cerere, la dispoziția oricărui inspectorat oficial de control sau a oricărei alte autorități de aplicare a legii. Ei pot pune dovada includerii în listă la dispoziția publicului și a oricărei persoane care ar putea solicita dovada includerii în listă în cadrul activității economice. Dovada includerii în listă trebuie să fie redactată cu caractere latine sau să fie însoțită de o transcriere sau transliterare cu caractere latine.

    (4)   Certificatul și dovada includerii în listă menționate la alineatul (3) trebuie actualizate periodic, pe baza unei evaluări a riscurilor. Certificatul și dovada includerii în listă trebuie să conțină cel puțin următoarele date:

    (a)

    denumirea indicației geografice protejate;

    (b)

    categoria de băuturi spirtoase;

    (c)

    numărul producătorului (opțional);

    (d)

    denumirea comercială și datele de contact ale producătorului sau prelucrătorului;

    (e)

    denumirea comercială sau denumirea oficială și datele de contact ale organismului de control sau ale autorității responsabile cu includerea în listă;

    (f)

    activitatea producătorului sau a prelucrătorului căreia i se aplică certificarea sau includerea în listă, și anume „producție”, „prelucrare”, „îmbuteliere (ambalare)” și/sau „altele” (a se preciza);

    (g)

    data eliberării certificatului sau data la care a fost întocmită dovada includerii în listă;

    (h)

    semnătura, ștampila sau marca organismului de control sau a autorității responsabile cu includerea în listă, care poate fi electronică.

    (5)   În eventualitatea în care un producător sau un prelucrător își pierde certificarea sau este scos din listă, statele membre trebuie să se asigure că producătorul sau prelucrătorul în cauză nu mai continuă să afișeze sau să utilizeze certificatul sau dovada includerii în listă.

    (6)   Pentru a facilitării libera circulație în cadrul Uniunii, organismele care eliberează certificatele și autoritățile responsabile cu includerea în listă menționate la alineatul (3) pot utiliza formularul prevăzut în anexa IX.

    (7)   În cazul produselor fabricate în țări terțe, un producător sau prelucrător al cărui produs desemnat de indicația geografică înregistrată este importat în Uniune trebuie să pună la dispoziția importatorului produsului din Uniune, la cerere, o dovadă a certificării ca producător sau prelucrător al unui produs desemnat de indicația geografică respectivă, furnizată de autoritatea națională de control sau de organismul de certificare din țara terță în cauză.

    Dovada certificării poate consta într-un certificat sau în dovada includerii într-o listă de producători sau prelucrători autorizați și poate fi furnizată direct de autoritatea națională de control respectivă sau de organismul de certificare respectiv. Dovada certificării poate fi pe hârtie sau în format electronic. Ea trebuie redactată într-o limbă oficială a Uniunii sau însoțită de o traducere într-o limbă oficială a Uniunii și cu caractere care pot fi ușor înțelese în statul membru sau statele membre unde este comercializat produsul. Ea trebuie să nu fie expirată, în conformitate cu legislația națională a țării terțe respective, la data la care este pusă la dispoziția importatorului.

    (8)   Dovada certificării menționată la alineatul (7) trebuie pusă de importator, la cerere, la dispoziția autorităților vamale sau a altor autorități din UE implicate în verificarea utilizării indicațiilor geografice în cazul mărfurilor declarate pentru liberă circulație sau introduse pe piața Uniunii. Importatorul poate pune dovada certificării la dispoziția publicului sau a oricărei persoane care solicită dovada certificării în cadrul activității economice.

    CAPITOLUL III

    Comunicări

    Articolul 13

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787] Comunicări între Comisie, statele membre, țările terțe și alți operatori

    (1)   Documentele și informațiile necesare pentru punerea în aplicare a capitolului III din Regulamentul (UE) 2019/787 și a capitolului II din prezentul regulament trebuie comunicate Comisiei după cum urmează:

    (a)

    în cazul autorităților competente din statele membre, prin intermediul sistemelor digitale puse la dispoziție de Comisie, sub rezerva alineatului (2);

    (b)

    în cazul autorităților competente și al producătorilor din țări terțe, precum și în cazul persoanelor fizice sau juridice care au un interes legitim în temeiul Regulamentului (UE) 2019/787, prin intermediul poștei electronice, utilizând formularele prevăzute în anexele I-VIII la prezentul regulament.

    Comunicărilor efectuate în temeiul primului paragraf litera (a) li se aplică principiile și cerințele prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1) primul paragraf litera (a), autoritățile competente din statele membre transmit Comisiei actul de opoziție, declarația de opoziție motivată și notificarea rezultatului consultărilor menționate la articolul 6, precum și cererea de anulare menționată la articolul 10, prin intermediul poștei electronice.

    (3)   Comisia comunică informații și le pune la dispoziția autorităților competente din statele membre prin intermediul sistemelor digitale puse la dispoziție de Comisie, în conformitate cu alineatul (1) primul paragraf litera (a). Informațiile în contextul procedurilor menționate la alineatul (1) primul paragraf litera (b) și la alineatul (2) se comunică de către Comisie statelor membre, autorităților competente și grupurilor solicitante din țări terțe, precum și persoanelor fizice sau juridice care au un interes legitim în temeiul Regulamentului (UE) 2019/787, prin intermediul poștei electronice.

    (4)   În ceea ce privește comunicările tehnice oficiale referitoare la indicațiile geografice ale băuturilor spirtoase, fiecare stat membru trebuie să comunice Comisiei un punct de contact unic care să cuprindă o adresă poștală și departamentală, o adresă funcțională de poștă electronică și un număr de telefon departamental. Statele membre trebuie să țină aceste puncte de contact la zi. Datele respective trebuie să identifice numai funcții, birouri și departamente oficiale. Niciuna dintre aceste date nu trebuie să identifice persoane fizice, nici detalii cu caracter personal cuprinse în adrese, în numere de contact sau alte elemente de date.

    Comisia poate păstra, stoca, partaja, publica și circula periodic lista completă a acestor puncte de contact, inclusiv către propriile sale servicii, către alte instituții și organe ale Uniunii și către toate punctele de contact de pe listă. Comisia poate impune ca aceste date să fie transmise prin intermediul sistemelor digitale puse la dispoziție de Comisie.

    Articolul 14

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787] Transmiterea și primirea comunicărilor

    (1)   Comunicările și transmiterile de documente menționate la articolul 13 sunt considerate efectuate la data primirii de către Comisie.

    (2)   Comisia confirmă autorităților competente din statele membre, prin intermediul sistemelor digitale, primirea tuturor comunicărilor și a tuturor dosarelor transmise prin intermediul sistemelor digitale menționate la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf litera (a).

    Comisia atribuie un număr de dosar fiecărei noi cereri de înregistrare sau de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii, precum și fiecărei noi comunicări referitoare la modificări standard aprobate și la modificări temporare aprobate.

    Confirmarea de primire trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    numărul dosarului;

    (b)

    denumirea produsului în cauză;

    (c)

    data primirii.

    Comisia notifică și pune la dispoziție informații și observații referitoare la aceste comunicări și transmiteri prin intermediul sistemelor digitale menționate la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf litera (a).

    (3)   În cazul comunicărilor și al transmiterilor de dosare prin intermediul poștei electronice, Comisia confirmă primirea prin intermediul poștei electronice.

    Comisia atribuie un număr de dosar fiecărei noi cereri de înregistrare sau de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii, precum și fiecărei noi comunicări referitoare la modificări standard aprobate și la modificări temporare aprobate.

    Confirmarea de primire trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    numărul dosarului;

    (b)

    denumirea produsului în cauză;

    (c)

    data primirii.

    Comisia notifică și pune la dispoziție informații și observații referitoare la aceste comunicări și transmiteri prin poșta electronică.

    (4)   Articolul 4 din Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 și articolele 1-5 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 se aplică mutatis mutandis notificării și punerii la dispoziție a informațiilor menționate la alineatele (1) și (2) din prezentul articol.

    Articolul 15

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787] Informații care trebuie făcute publice

    Informațiile pe care Comisia trebuie să le facă publice în conformitate cu capitolul III din Regulamentul (UE) 2019/787, cu Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 și cu prezentul regulament trebuie publicate prin intermediul sistemelor digitale puse la dispoziție de Comisie, menționate la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf litera (a) din prezentul regulament.

    CAPITOLUL IV

    Date cu caracter personal

    Articolul 16

    [Competențe de executare – articolul 42 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2019/787] Date cu caracter personal

    (1)   Comisia și statele membre prelucrează datele cu caracter personal primite în cursul procedurilor de înregistrare, de aprobare a modificărilor, de anulare și de control în temeiul Regulamentului (UE) 2019/787, al Regulamentului delegat (UE) 2021/1235 și al prezentului regulament în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 și cu Regulamentul (UE) 2016/679.

    (2)   Comisia este considerată operator în sensul Regulamentului (UE) 2018/1725 în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul procedurii pentru care este competentă în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/787, cu Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 și cu prezentul regulament.

    (3)   Autoritățile competente din statele membre sunt considerate operatori în sensul Regulamentului (UE) 2016/679 în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul procedurilor pentru care sunt competente în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/787, cu Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 și cu prezentul regulament.

    CAPITOLUL V

    Dispoziții finale

    Articolul 17

    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 12 mai 2021.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 130, 17.5.2019, p. 1.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului (JO L 39, 13.2.2008, p. 16).

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 716/2013 al Comisiei din 25 iulie 2013 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase (JO L 201, 26.7.2013, p. 21).

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 al Comisiei din 12 mai 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului cu norme privind cererile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, modificarea caietelor de sarcini ale produselor, anularea înregistrării și registrul (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

    (5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei din 13 iunie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (JO L 179, 19.6.2014, p. 36).

    (6)  Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie de informații și documente (JO L 171, 4.7.2017, p. 100).

    (7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor și documentelor, precum și de modificare și abrogare a mai multor regulamente ale Comisiei (JO L 171, 4.7.2017, p. 113).

    (8)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (9)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).


    ANEXA I

    DOCUMENTUL UNIC [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    „DENUMIREA”

    GI-XX-XXXX

    Data cererii: XX-XX-XXXX

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Toate datele cu caracter personal transmise prin acest formular vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (1) . În caz de opoziție, numele solicitantului este comunicat opozantului, pentru a permite începerea consultării corespunzătoare în conformitate cu articolul 27 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2) . Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea (denumirile) propusă (propuse) pentru înregistrare:

    2.   Țara terță sau țările terțe cărora le aparține aria geografică:

    3.   Tipul indicației geografice:

    Indicație geografică

    4.   Categoria sau categoriile de băuturi spirtoase:

    5.   Descrierea caracteristicilor băuturii spirtoase

    6.   Delimitarea ariei geografice:

    7.   Metoda de producție:

    8.   Norme specifice privind ambalarea:

    … [Dacă nu este cazul, lăsați necompletat. Includeți o justificare sumară a oricăror restricții].

    9.   Norme specifice privind etichetarea:

    …[Dacă nu este cazul, lăsați necompletat. Includeți o justificare sumară a oricăror restricții].

    10.   Descrierea legăturii dintre băutura spirtoasă și originea geografică, inclusiv, dacă este cazul, elementele specifice ale descrierii produsului sau ale metodei de producție care justifică legătura:

    ----------------------------------------------------

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).


    ANEXA II

    ACTUL DE OPOZIȚIE [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Toate datele cu caracter personal transmise prin acest formular vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Actul de opoziție, inclusiv numele opozantului, este comunicat solicitantului în conformitate cu articolul 27 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2) . Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea produsului

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    2.   Trimiterea

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    Numărul de referință: …

    Data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: …

    3.   Actul de opoziție

    [Numele statului membru, al țării terțe sau al persoanei fizice sau juridice care are un interes legitim și este stabilită într-o țară terță, care depune prezentul act de opoziție] consideră că cererea menționată la punctele 1 și 2 ar putea să încalce condițiile stabilite în capitolul III din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului și își rezervă dreptul de a transmite o declarație de opoziție motivată în conformitate cu articolul 27 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787.

    4.   Date de contact

    Date de contact*: …

    Grup/organizație sau autoritate națională: …

    Departament: …

    Adresă:

    Telefon: + …

    Adresă de e-mail: …

    5.   Data și semnătura

    [Nume]

    [Departament/Organizație]

    [Adresă]

    [Telefon:+]

    [Adresă de e-mail:]

    [data:]

    [semnătura:]


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).


    ANEXA III

    DECLARAȚIA DE OPOZIȚIE MOTIVATĂ [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Toate datele cu caracter personal transmise prin acest formular vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (1) . Dacă opoziția este considerată admisibilă, numele opozantului este comunicat solicitantului, pentru a permite începerea consultării corespunzătoare în conformitate cu articolul 27 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2) . Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea produsului

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    2.   Trimitere

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    Numărul de referință:…

    Data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:…

    3.   Numele opozantului

    [Statul membru, țara terță sau persoana fizică sau juridică stabilită într-o țară terță]

    4.   Date de contact

    Date de contact:

    Grup/organizație sau autoritate națională:

    Departament:…

    Adresă:

    Telefon +…

    Adresă de e-mail:…

    5.   Interesul legitim (nu este necesar în cazul autorităților naționale)

    [Furnizați o declarație în care explicați interesul legitim al opozantului. În cazul unei opoziții referitoare la o cerere de anulare, demonstrați utilizarea comercială a denumirii înregistrate [articolul 12 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 al Comisiei (3) ]. Autoritățile naționale sunt scutite de la îndeplinirea acestei cerințe.]

    6.   Motivele opoziției:

    Cererea de înregistrare sau de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii sau cererea de anulare este incompatibilă cu normele privind indicațiile geografice ale băuturilor spirtoase deoarece ar intra în conflict cu articolul 3 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 22, 31 sau 32 din Regulamentul (UE) 2019/787, precum și cu dispozițiile adoptate în temeiul acestuia.

    Cererea de înregistrare sau de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii este incompatibilă cu normele privind indicațiile geografice ale băuturilor spirtoase deoarece înregistrarea denumirii propuse ar intra în conflict cu articolul 34 sau 35 din Regulamentul (UE) 2019/787.

    Cererea de înregistrare sau de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii este incompatibilă cu normele privind indicațiile geografice ale băuturilor spirtoase deoarece înregistrarea indicației geografice propuse ar periclita existența unei denumiri total sau parțial identice sau a unei mărci ori existența unor produse care se află legal pe piață cu cel puțin 5 ani înainte de data publicării prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787.

    7.   Detaliile opoziției

    [Prezentați motive și justificări bine întemeiate, detalii privind faptele, dovezi și observații în sprijinul opoziției. Prezentați documentele necesare în cazul unei opoziții bazate pe existența unei mărci precedente cu reputație și renume [articolul 35 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787]].

    8.   Lista documentelor justificative [Furnizați lista documentelor trimise în sprijinul opoziției].

    9.   Data și semnătura

    [Nume]

    [Departament/Organizație]

    [Adresă]

    [Telefon :+]

    [Adresă de e-mail:]

    [data:]

    [semnătura:]


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 al Comisiei din 12 mai 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului cu norme privind cererile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, modificarea caietelor de sarcini ale produselor, anularea înregistrării și registrul (JO L 270).


    ANEXA IV

    NOTIFICAREA ÎNCHEIERII CONSULTĂRILOR ÎN URMA PROCEDURII DE OPOZIȚIE [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea produsului

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    2.   Trimitere

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    Numărul de referință:

    Data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:

    3.   Numele opozantului

    [Statul membru, țara terță sau persoana fizică sau juridică stabilită într-o țară terță]

    4.   Rezultatul consultărilor

    4.1.   S-a ajuns la un acord cu următorul opozant (următorii opozanți):

    [anexați copii ale scrisorilor care demonstrează acordul și toate elementele care au făcut posibil acordul [articolul 27 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (1)]]

    4.2.   Nu s-a ajuns la un acord cu următorul opozant (următorii opozanți):

    [anexați informațiile menționate la articolul 27 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787]

    5.   Caietul de sarcini al produsului și documentul unic

    5.1.   Caietul de sarcini al produsului a fost modificat:

    … Da*…Nu

    *Dacă „Da”, anexați o descriere a modificărilor și caietul de sarcini modificat al produsului.

    5.2.   Documentul unic a fost modificat:

    … Da**… Nu

    **Dacă „Da”, anexați documentul actualizat.

    6.   Data și semnătura

    _____________________________________________________________

    [Nume]

    [Departament/Organizație]

    [Adresă]

    [Telefon:+]

    [Adresă de e-mail:]

    [data:]

    [semnătura:]


    (1)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).


    ANEXA V

    CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI LA NIVELUL UNIUNII A CAIETULUI DE SARCINI AL UNUI PRODUS [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Toate datele cu caracter personal transmise prin acest formular vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (1) . Din motive de transparență și pentru a permite potențialilor opozanți să conteste cerința privind interesul legitim al solicitantului, numele solicitantului unei modificări la nivelul Uniunii a caietului de sarcini al unui produs trebuie publicat. Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea produsului

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    2.   Solicitantul și interesul legitim

    [Furnizați numele, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail ale solicitantului care propune modificarea. În cazul în care adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail se referă la o persoană fizică, acestea nu pot fi incluse în prezentul formular și se transmit Comisiei separat.

    Furnizați, de asemenea, o declarație în care prezentați interesul legitim al solicitantului.]

    3.   Țara terță căreia îi aparține aria geografică

    4.   Rubricile din caietul de sarcini al produsului și din documentul unic care sunt afectate de modificare (modificări):

    Denumirea produsului

    Categoria sau denumirea legală a băuturii spirtoase

    Legătura

    Restricțiile de comercializare

    5.   Tipul modificării (modificărilor)

    [Furnizați o declarație în care explicați de ce modificarea (modificările) se încadrează în definiția modificărilor la nivelul Uniunii prevăzută la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2)].

    6.   Modificare (modificări)

    [Furnizați o descriere a fiecărei modificări și motivele care justifică fiecare modificare. Cererea de modificare trebuie să fie cuprinzătoare și exhaustivă, astfel cum se prevede la articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 al Comisiei (3) și la articolul 7 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1236 al Comisiei (4)].

    7.   Anexe

    7.1.

    Documentul unic consolidat, astfel cum a fost modificat.

    7.2.

    Versiunea consolidată a caietului de sarcini al produsului, astfel cum a fost publicată, sau trimiterea la publicarea caietului de sarcini al produsului.

    7.3.

    Dovada că documentele modificate corespund indicației geografice în vigoare în țara terță respectivă.


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) 2021/1235 al Comisiei din 12 mai 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului cu norme privind cererile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, modificarea caietelor de sarcini ale produselor, anularea înregistrării și registrul (JO L 270).

    (4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1236 al Comisiei din 12 mai 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cererile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, procedura de opoziție, modificarea caietelor de sarcini ale produselor, anularea înregistrării, utilizarea simbolului și controlul (JO L 270).


    ANEXA VI

    COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Toate datele cu caracter personal transmise prin acest formular vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (1) . Din motive de transparență, numele expeditorului trebuie să fie publicat. Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea produsului

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    2.   Țara terță căreia îi aparține aria geografică

    3.   Expeditor

    [Producătorul individual sau grupul de producători care are un interes legitim sau autoritățile din țara terță căreia îi aparține aria geografică [a se vedea articolul 24 alineatul (8) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2) ]].

    4.   Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

    [Furnizați o descriere a modificării (modificărilor) standard și o declarație în care explicați de ce modificarea (modificările) se încadrează în definiția modificării standard prevăzută la articolul 31 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787. Adăugați un rezumat al motivelor pentru care sunt necesare modificările. Indicați dacă modificarea duce sau nu la o modificare a documentului unic.].

    5.   Anexe

    5.1.

    Decizia de aprobare a modificării standard

    5.2.

    Dovada faptului că modificarea este aplicabilă în țara terță în cauză

    5.3.

    Documentul unic consolidat, astfel cum a fost modificat, după caz

    5.4.

    O copie a versiunii consolidate a caietului de sarcini al produsului, astfel cum a fost publicată, sau trimiterea la publicarea caietului de sarcini al produsului.


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).


    ANEXA VII

    COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI TEMPORARE [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Toate datele cu caracter personal transmise prin acest formular vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (1) . Din motive de transparență, numele expeditorului trebuie să fie publicat. Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea produsului

    [astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene]

    2.   Țara terță căreia îi aparține aria geografică

    3.   Expeditor

    [Producătorul individual sau grupul de producători care are un interes legitim sau autoritățile din țara terță căreia îi aparține aria geografică [a se vedea articolul 24 alineatul (8) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2) ]].

    4.   Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

    [Furnizați o descriere a modificării (modificărilor) temporare și motivele specifice care justifică modificarea temporară (modificările temporare), inclusiv trimiterea la recunoașterea oficială de către autoritățile competente a dezastrului natural sau a condițiilor meteorologice nefavorabile sau trimiterea la impunerea unor măsuri sanitare și fitosanitare obligatorii. Furnizați, de asemenea, o declarație în care explicați de ce modificarea (modificările) se încadrează în definiția modificării temporare prevăzută la articolul 31 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/787].

    5.   Anexe

    5.1.

    Cererea de modificare temporară aprobată

    5.2.

    Decizia de aprobare a modificării temporare

    5.3.

    Dovada faptului că modificarea este aplicabilă în țara terță în cauză


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).


    ANEXA VIII

    CERERE DE ANULARE [REGULAMENTUL (UE) 2019/787]

    Notă importantă: solicitanților li se recomandă să excludă toate datele cu caracter personal (inclusiv numele de persoane), în special din datele de contact (cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail personale). Toate datele cu caracter personal transmise prin acest formular vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (1) . Din motive de transparență și pentru a permite potențialilor opozanți să conteste cerința privind interesul legitim al persoanei fizice sau juridice care depune cererea de anulare, numele persoanei respective trebuie publicat. Declarația de confidențialitate este disponibilă pe portalul web Europa.

    1.   Denumirea înregistrată propusă pentru anulare

    2.   Statul membru sau țara terță căreia (căruia) îi aparține aria geografică

    3.   Persoana fizica sau juridică, statul membru sau țara terță care depune cererea de anulare

    [Furnizați numele, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail ale persoanei fizice sau juridice sau ale producătorilor care solicită anularea. În cazul în care adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail se referă la o persoană fizică, acestea nu pot fi incluse în prezentul formular și se transmit Comisiei separat.

    De asemenea, furnizați o declarație în care explicați interesul legitim al persoanei fizice sau juridice care solicită anularea (nu este necesar în cazul autorităților naționale)].

    4.   Justificarea anulării și motivele conexe

    În conformitate cu articolul 32 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

    Litera (a)

    [Furnizați motivele detaliate și, după caz, dovezile privind anularea înregistrării denumirii în conformitate cu articolul 32 alineatul (1) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) 2019/787.]

    Litera (b)

    [Furnizați motivele detaliate și, după caz, dovezile privind anularea înregistrării denumirii în conformitate cu articolul 32 alineatul (1) primul paragraf litera (b) din Regulamentul (UE) 2019/787.]

    În conformitate cu articolul 32 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787.

    [Furnizați motivele detaliate și, după caz, dovezile pentru anularea înregistrării denumirii în conformitate cu articolul 32 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787.]

    5.   Lista documentelor justificative

    [Furnizați lista documentelor trimise în sprijinul cererii de anulare, dacă este cazul.

    Pentru statele membre, furnizați declarația cum că cererea de anulare respectă cerințele articolului 32 din Regulamentul (UE) 2019/787 și dispozițiile adoptate în temeiul acestuia].

    6.   Data și semnătura

    _____________________________________________________________

    [Nume]

    [Departament/Organizație]

    [data:]

    [semnătura:]


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).


    ANEXA IX

    CERTIFICATUL OFICIAL SAU LISTA PRODUCĂTORILOR SAU PRELUCRĂTORILOR CARE RESPECTĂ CAIETUL DE SARCINI AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE (IG) DIN SECTORUL BĂUTURILOR SPIRTOASE, ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 12 ALINEATUL (3) DIN REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE)2021/1236AL COMISIEI (1)

    Prezentul document atestă faptul că producătorul sau prelucrătorul este certificat să desemneze un produs ca indicație geografică (IG) protejată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului  (2).

    1.

    Indicația geografică (IG) protejată (*1)

    [IG astfel cum a fost înregistrată în registru]

     

    2.

    Categoria de băuturi spirtoase (*1)

     

    3.

    Producătorul sau prelucrătorul (*1)

    [denumirea comercială, datele de contact și numărul de producător]

     

    4.

    Organismul de control sau autoritatea emitentă (*1)

    [denumirea oficială și datele de contact]

     

    5.

    Trimitere

    [furnizarea trimiterii este opțională pentru organismul de control sau autoritatea emitentă]

     

    6.

    Activitatea producătorului sau a prelucrătorului căreia i se aplică certificarea (*1)

    [„producție”, „prelucrare”, „îmbuteliere (ambalare)” sau „altele (a se preciza)” – includeți toate opțiunile aplicabile]

     

    7.

    Data eliberării certificatului sau data la care a fost întocmită dovada includerii în listă (dovada includerii în listă poate fi reprezentată de extrasul relevant) (*1)

    [zz.ll.aaaa]

     

    8.

    Semnătura, ștampila sau marca organismului de control sau a autorității emitente (*1)

     


    (1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1236 al Comisiei din 12 mai 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cererile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, procedura de opoziție, modificarea caietelor de sarcini ale produselor, anularea înregistrării, utilizarea simbolului și controlul (JO L 270, , p. ).].

    (*1)  câmpuri obligatorii.

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 (JO L 130, 17.5.2019, p. 1).


    Top