EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1714

Decizia (UE) 2018/1714 a Consiliului din 6 noiembrie 2018 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt instituit prin Acordul-cadru dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte, referitoare la adoptarea regulamentului de procedură al Comitetului mixt și la adoptarea mandatului subcomitetelor și grupurilor de lucru ale acestuia

ST/12606/2018/INIT

JO L 286, 14.11.2018, p. 22–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1714/oj

14.11.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 286/22


DECIZIA (UE) 2018/1714 A CONSILIULUI

din 6 noiembrie 2018

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt instituit prin Acordul-cadru dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte, referitoare la adoptarea regulamentului de procedură al Comitetului mixt și la adoptarea mandatului subcomitetelor și grupurilor de lucru ale acestuia

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 212 alineatul (1) coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Acordul-cadru dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte (1) (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat la Manila la 7 august 2017 și a fost aplicat parțial cu titlu provizoriu din data de 4 octombrie 2018.

(2)

Articolul 56 alineatul (1) din acord instituie un Comitet mixt ale cărui sarcini includ, printre altele, punerea în aplicare efectivă a acordului.

(3)

Conform articolului 56 alineatul (4) din acord, Comitetul mixt își adoptă propriul regulament de procedură și poate înființa subcomitete și grupuri de lucru care să abordeze chestiuni specifice.

(4)

Regulamentul de procedură al Comitetului mixt și mandatul subcomitetelor și grupurilor de lucru ar trebui adoptate cât mai curând posibil, pentru a se asigura punerea în aplicare eficace a prezentului acord.

(5)

Poziția Uniunii în cadrul Comitetului mixt privind adoptarea regulamentului de procedură al Comitetului mixt și adoptarea mandatului subcomitetelor și grupurilor de lucru ale acestuia ar trebui, prin urmare, să se bazeze pe proiectele de decizii ale Comitetului mixt atașate,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul primei reuniuni a Comitetului mixt instituit în temeiul articolului 56 din Acordul-cadru dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte, privind adoptarea regulamentului de procedură al Comitetului mixt și adoptarea mandatului subcomitetelor și grupurilor de lucru ale acestuia se bazează pe proiectele de decizii ale Comitetului mixt atașate prezentei decizii.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 6 noiembrie 2018.

Pentru Consiliu

Președintele

H. LÖGER


(1)  JO L 237, 15.9.2017, p. 7.


PROIECT

DECIZIA NR. …/2018 A COMITETULUI MIXT UE-AUSTRALIA

din …

privind adoptarea regulamentului de procedură al Comitetului mixt

COMITETUL MIXT UE-AUSTRALIA,

având în vedere Acordul-cadru dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte (1) (denumit în continuare „acordul”), în special articolul 56,

întrucât:

(1)

Acordul se aplică parțial și cu titlu provizoriu din data de 4 octombrie 2018.

(2)

În conformitate cu articolul 56 alineatul (1) din acord, este instituit un Comitet mixt alcătuit din reprezentanți ai părților.

(3)

În conformitate cu articolul 56 alineatul (4) din acord, Comitetul mixt urmează să își adopte regulamentul de procedură,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se adoptă regulamentul de procedură al Comitetului mixt, astfel cum este prevăzut în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie va produce efecte de la data adoptării.

Semnată la …,

Pentru Comitetul mixt UE-Australia

Copreședinții


(1)  JO L 237, 15.9.2017, p. 7.


ANEXĂ

REGULAMENT DE PROCEDURĂ AL COMITETULUI MIXT

Articolul 1

Atribuții și componență

(1)   Comitetul mixt va îndeplini atribuțiile prevăzute la articolul 56 din acord.

(2)   Comitetul mixt va fi alcătuit din reprezentanți ai părților, la nivelul corespunzător.

Articolul 2

Președinte

Comitetul mixt va fi coprezidat de părți.

Articolul 3

Reuniuni

(1)   Comitetul mixt se va întruni de regulă o dată pe an, cu excepția cazului în care părțile convin altfel. Reuniunile vor fi convocate de copreședinți și vor avea loc alternativ la Bruxelles și Canberra, la o dată care va fi stabilită de comun acord. Reuniunile extraordinare ale Comitetului mixt pot avea loc la cererea oricăreia dintre părți, dacă părțile convin astfel.

(2)   Comitetul mixt se va reuni de regulă la nivel de înalți funcționari, dar se poate întruni și la nivel ministerial.

Articolul 4

Caracterul public al reuniunilor

Reuniunile Comitetului mixt nu vor fi publice, cu excepția cazului în care părțile decid altfel.

Articolul 5

Participanții la reuniuni

(1)   Înaintea fiecărei reuniuni, copreședinții vor fi informați, prin intermediul secretarilor, cu privire la componența prevăzută a delegației părții lor.

(2)   Atunci când este cazul și cu acordul părților, la reuniunile Comitetului mixt pot fi invitați să participe experți sau reprezentanți ai altor organisme, în calitate de observatori sau pentru a oferi informații referitoare la un anumit subiect.

Articolul 6

Secretari

Un reprezentant al Serviciului European de Acțiune Externă și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Australiei vor exercita în comun funcțiile de secretari ai Comitetului mixt. Toate comunicările către și dinspre copreședinții Comitetului mixt vor fi transmise secretarilor.

Articolul 7

Ordinea de zi a reuniunilor

(1)   Copreședinții vor întocmi o agendă provizorie pentru fiecare reuniune. Aceasta va fi transmisă celeilalte părți, împreună cu documentele relevante, cel târziu cu 15 zile înaintea reuniunii.

(2)   Ordinea de zi provizorie va cuprinde temele prezentate copreședinților, cel târziu cu 21 de zile înaintea reuniunii.

(3)   Comitetul mixt va adopta varianta finală a ordinii de zi la începutul fiecărei reuniuni. Pe ordinea de zi se pot înscrie și alte teme pe lângă cele înscrise pe ordinea de zi provizorie, dacă părțile convin astfel.

(4)   Cu aprobarea părților, copreședinții pot să reducă termenele indicate la articolul 7 alineatele (1) și (2), după caz.

Articolul 8

Procese-verbale

(1)   Secretarii vor elabora împreună un proiect de proces-verbal al fiecărei reuniuni, în mod normal în termen de 30 de zile calendaristice de la încheierea reuniunii. Proiectul de proces-verbal se va baza pe un rezumat al concluziilor la care a ajuns Comitetul mixt, întocmit de către copreședinți.

(2)   Proiectul de proces-verbal va fi aprobat de părți în termen de 45 de zile calendaristice de la încheierea reuniunii sau până la o altă dată convenită de părți. După ce se ajunge la un acord privind proiectul de proces-verbal, copreședinții și secretarii vor semna două exemplare originale. Fiecare parte va primi un exemplar original.

Articolul 9

Decizii și recomandări

(1)   Comitetul mixt poate adopta decizii sau recomandări prin consensul părților, în conformitate cu articolul 56 alineatul (4) din acord.

(2)   Comitetul mixt poate adopta decizii sau recomandări prin procedură scrisă. În astfel de cazuri, părțile vor stabili de comun acord un termen pentru durata procedurii. În cazul în care, la expirarea acestui termen, niciuna dintre părți nu și-a exprimat opoziția față de propunerea de decizie sau de recomandare, președintele Comitetului mixt va declara că decizia sau recomandarea a fost adoptată de comun acord.

(3)   Deciziile și recomandările Comitetului mixt se vor intitula „Decizie” sau „Recomandare”, urmată de un număr de ordine, de data adoptării acestora și de o descriere a obiectului lor. În fiecare decizie va fi specificată data intrării sale în vigoare.

(4)   Deciziile și recomandările adoptate de Comitetul mixt se vor întocmi în dublu exemplar și sunt semnate de către copreședinți.

(5)   Fiecare parte poate hotărî să publice deciziile și recomandările Comitetului mixt în propriul jurnal oficial.

Articolul 10

Corespondență

(1)   Corespondența adresată Comitetului mixt va fi trimisă secretarului părții din care provine expeditorul și care, la rândul său, îl informează pe celălalt secretar.

(2)   Secretarii vor asigura transmiterea corespondenței adresate Comitetului mixt către copreședinți și difuzarea acesteia, atunci când este cazul, în conformitate cu articolul 11.

(3)   Secretarii vor trimite părților corespondența din partea copreședinților și, dacă este cazul, o transmit în conformitate cu articolul 11.

(4)   Corespondența către sau dinspre copreședinți se poate realiza prin orice mijloc scris, inclusiv prin email.

Articolul 11

Documente

Atunci când dezbaterile Comitetului mixt se bazează pe documente, acestea vor fi numerotate și difuzate participanților la reuniuni de către secretari.

Articolul 12

Cheltuieli

(1)   Fiecare parte va suporta cheltuielile ocazionate de participarea sa la reuniunile Comitetului mixt, în ceea ce privește cheltuielile cu personalul, cheltuielile de deplasare și diurnele, precum și cheltuielile poștale și de telecomunicații.

(2)   Cheltuielile aferente organizării reuniunilor și reproducerii documentelor vor fi suportate de partea care găzduiește reuniunea.

Articolul 13

Modificarea regulamentului de procedură

Părțile pot conveni să modifice prezentul regulament de procedură, în conformitate cu articolul 9.

Articolul 14

Subcomitetele și grupurile de lucru

(1)   Comitetul mixt poate decide să înființeze subcomitete și grupuri de lucru, care să îl asiste în îndeplinirea sarcinilor sale.

(2)   Comitetul mixt poate decide să schimbe domeniul de competență al unui subcomitet sau al unui grup de lucru sau să desființeze un subcomitet sau grup de lucru instituit.


PROIECT

DECIZIA NR. …/2018 A COMITETULUI MIXT UE-AUSTRALIA

din …

privind adoptarea mandatului subcomitetelor și grupurilor de lucru

COMITETUL MIXT UE-AUSTRALIA,

având în vedere Acordul-cadru dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte (1) (denumit în continuare „acordul”), în special articolul 56 din acord și articolul 14 din regulamentul de procedură al Comitetului mixt,

întrucât articolul 14 alineatul (1) din regulamentul de procedură al Comitetului mixt prevede că Comitetul mixt poate institui subcomitete și grupuri de lucru care să îi acorde asistență în îndeplinirea sarcinilor sale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se adoptă regulamentele de procedură ale subcomitetelor și grupurilor de lucru ale Comitetului mixt, astfel cum se prevede în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie va produce efecte de la data adoptării.

Semnată la …,

Pentru Comitetul mixt UE-Australia

Copreședinții


(1)  JO L 237, 15.9.2017, p. 7.


ANEXĂ

MANDATUL SUBCOMITETELOR ȘI GRUPURILOR DE LUCRU ALE COMITETULUI MIXT

Articolul 1

Subcomitetele și grupurile de lucru pot analiza punerea în aplicare a acordului în domeniile lor de competență. Acestea pot analiza, de asemenea, teme sau proiecte specifice legate de domeniul de colaborare bilaterală relevant.

Articolul 2

(1)   Subcomitetele și grupurile de lucru își vor desfășura activitatea sub autoritatea Comitetului mixt. Acestea vor raporta și transmite procesul-verbal și concluziile lor copreședinților în termen de 30 de zile calendaristice de la încheierea fiecărei reuniuni.

(2)   Subcomitetele și grupurile de lucru nu vor avea putere de decizie, dar vor putea prezenta recomandări Comitetului mixt.

Articolul 3

(1)   Subcomitetele și grupurile de lucru vor fi alcătuite din reprezentanți ai părților.

(2)   Subcomitetele și grupurile de lucru pot invita experți la reuniunile lor și îi pot consulta cu privire la puncte specifice de pe ordinea de zi.

Articolul 4

Subcomitetele și grupurile de lucru vor fi coprezidate de părți.

Articolul 5

Reprezentanții părților (câte unul pentru fiecare parte) vor exercita în comun funcțiile de secretari ai subcomitetelor și grupurilor de lucru.

Articolul 6

(1)   Subcomitetele și grupurile de lucru se vor reuni ori de câte ori circumstanțele impun acest lucru, pe baza unei cereri scrise prezentate de oricare dintre părți. Fiecare reuniune se va desfășura la locul și la data stabilite de comun acord de către părți.

(2)   În cazul în care una dintre părți solicită o reuniune a unui subcomitet sau a unui grup de lucru, secretarul celeilalte părți va răspunde în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea solicitării. În cazuri de urgență deosebită, reuniunile subcomitetelor și grupurilor de lucru speciale pot fi convocate într-un termen mai scurt, cu acordul ambelor părți.

(3)   Reuniunile subcomitetelor și grupurilor de lucru vor fi convocate împreună de către cei doi secretari.

Articolul 7

(1)   Oricare dintre părți poate solicita copreședinților să înscrie un punct pe ordinea de zi a unei reuniuni. Cererile vor fi prezentate secretarilor cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de reuniune, iar orice alte documente justificative cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de reuniune.

(2)   Secretarii vor comunica părților ordinea de zi provizorie cu cel târziu cinci zile lucrătoare înainte de reuniune. În situații excepționale, părțile pot decide de comun acord să adauge puncte pe ordinea de zi într-un termen mai scurt.

Articolul 8

Secretarii vor întocmi împreună un proiect de proces-verbal pentru fiecare reuniune.

Articolul 9

Cu excepția cazului în care părțile decid altfel, reuniunile subcomitetelor și ale grupurilor de lucru nu vor fi publice.


Top