EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D2287

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/2287 a Comisiei din 8 decembrie 2017 de stabilire a formularelor care trebuie să fie utilizate pentru importul mercurului și al anumitor amestecuri de mercur în temeiul Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului privind mercurul [notificată cu numărul C(2017) 8190] (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2017/8190

JO L 328, 12.12.2017, p. 118–122 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/2287/oj

12.12.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 328/118


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/2287 A COMISIEI

din 8 decembrie 2017

de stabilire a formularelor care trebuie să fie utilizate pentru importul mercurului și al anumitor amestecuri de mercur în temeiul Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului privind mercurul

[notificată cu numărul C(2017) 8190]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008 (1), în special articolul 6,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 3 din Convenția de la Minamata privind mercurul (denumită în continuare „Convenția de la Minamata”) (2), articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/852 prevede că mercurul și anumite amestecuri de mercur pot fi importate pe teritoriul vamal al Uniunii, pentru alte scopuri decât eliminarea ca deșeu, numai în cazul în care statul membru importator a acordat o autorizație scrisă pentru importul respectiv. În cazul în care țara exportatoare nu este parte la Convenția de la Minamata, autorizația poate fi acordată numai în cazul în care țara exportatoare a prezentat, de asemenea, certificarea faptului că mercurul nu provine din mineritul primar al mercurului.

(2)

Formularele pentru acordarea sau refuzarea unei astfel de autorizații, precum și pentru certificarea faptului că mercurul nu provine din mineritul primar al mercurului ar trebui să fie conforme cu formularele prevăzute în Decizia UNEP/MC/COP.1/5 (3) adoptată de Conferința părților la Convenția de la Minamata la prima sa reuniune și ar trebui să fie adaptate, după necesități, pentru a ține seama de cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/852.

(3)

Pentru a asigura coerența cu data de la care se aplică Regulamentul (UE) 2017/852, aplicarea prezentei decizii ar trebui să fie amânată până la 1 ianuarie 2018.

(4)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 22 din Regulamentul (UE) 2017/852,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Formularul care trebuie utilizat de către statele membre atunci când acordă sau când refuză autorizația scrisă în temeiul articolului 4 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2017/852 este prevăzut în anexa I la prezenta decizie. Cu toate acestea, prezentul articol nu se aplică în cazul importurilor de mercur sau de amestecuri de mercur care intră în categoria deșeurilor sau care sunt considerate a fi deșeuri în sensul Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4).

Articolul 2

Statele membre pot acorda autorizația scrisă în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2017/852 în cazurile precizate la litera (b) de la paragraful menționat numai în cazul în care certificarea prevăzută la litera respectivă este furnizată în formularul stabilit în anexa II la prezenta decizie. Cu toate acestea, prezentul articol nu se aplică în cazul importurilor de mercur sau de amestecuri de mercur care intră în categoria deșeurilor sau care sunt considerate a fi deșeuri în sensul Directivei 2008/98/CE.

Articolul 3

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 8 decembrie 2017.

Pentru Comisie

Karmenu VELLA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 137, 24.5.2017, p. 1.

(2)  Uniunea a ratificat Convenția de la Minamata prin Decizia (UE) 2017/939 a Consiliului din 11 mai 2017 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Convenției de la Minamata privind mercurul (JO L 142, 2.6.2017, p. 4).

(3)  Decizia UNEP/MC/COP.1/5 intitulată „Orientări privind sursele de aprovizionare cu mercur și comerțul cu mercur (articolul 3, în special privind identificarea stocurilor și a surselor de aprovizionare [punctul 5 litera (a)], și formulare și orientări pentru obținerea autorizației de import al mercurului (punctele 6 și 8)”, adoptată la 24 septembrie 2017.

(4)  Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (JO L 312, 22.11.2008, p. 3).


ANEXA I

FORMULAR PENTRU ACORDAREA SAU REFUZAREA AUTORIZAȚIEI SCRISE, ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 4 ALINEATUL (1) DIN REGULAMENTUL (UE) 2017/852, PENTRU IMPORTUL MERCURULUI SAU AL AMESTECURILOR DE MERCUR MENȚIONATE ÎN ANEXA I LA REGULAMENTUL RESPECTIV

FORMULAR PENTRU ACORDAREA SAU REFUZAREA AUTORIZAȚIEI SCRISE, ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 4 ALINEATUL (1) DIN REGULAMENTUL (UE) 2017/852 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI PRIVIND MERCURUL, PENTRU IMPORTUL MERCURULUI SAU AL AMESTECURILOR DE MERCUR MENȚIONATE ÎN ANEXA I LA REGULAMENTUL RESPECTIV

Notă: Acest formular se aplică în cazul importului în Uniunea Europeană de mercur și de amestecuri de mercur cu alte substanțe, inclusiv de aliaje de mercur, cu o concentrație de mercur de cel puțin 95 % din greutate, astfel cum sunt menționate în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/852 privind mercurul (denumite în continuare „amestecuri de mercur”). Acest formular nu se aplică în cazul importurilor de mercur sau de amestecuri de mercur care intră în categoria deșeurilor sau care sunt considerate a fi deșeuri în sensul Directivei 2008/98/CE privind deșeurile (1).

Secțiunea A:   Date de contact care trebuie furnizate de statul membru importator

Denumirea corespondentului național desemnat (2):

Adresă:

Tel.:

Fax:

E-mail:

Secțiunea B:   Date de contact care trebuie furnizate de țara exportatoare

Denumirea corespondentului național desemnat sau numele funcționarului public responsabil:

Adresă:

Tel.:

Fax:

E-mail:

Secțiunea C:   Informații privind expedierea care trebuie furnizate de țara exportatoare

(i)

Vă rugăm să precizați cantitatea totală de mercur, în formă pură sau în amestecuri, care este prevăzută a fi expediată (kg)

(ii)

Vă rugăm să precizați data (datele) prevăzută(e) pentru expediere(i)

(iii)

Vă rugăm să precizați dacă mercurul, în formă pură sau în amestecuri, provine din mineritul primar al mercurului:

Dacă răspunsul este DA:

Țară exportatoare parte la Convenția de la Minamata: Vă rugăm să precizați dacă mercurul provine din minerit primar nou sau existent în sensul articolului 3 alineatele (3) și (4) din Convenția de la Minamata.

În cazul în care țara exportatoare nu este parte la convenția menționată, aceasta a prezentat certificarea faptului că mercurul nu provine din mineritul primar al mercurului.

(iv)

Vă rugăm să confirmați că mercurul, în formă pură sau în amestecuri, nu provine din niciuna dintre următoarele trei surse (3):

industria cloralcalilor (de exemplu, dezafectarea celulelor de cloralcali);

purificarea gazului natural;

industria minieră neferoasă și procesele de topire.

Secțiunea D:   Informații care trebuie furnizate de statul membru importator

Care este scopul importului de mercur în formă pură sau în amestecuri? Vă rugăm să încercuiți varianta corespunzătoare:

(i)

Depozitare intermediară corespunzătoare din punct de vedere ecologic în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/852

DA

NU

Dacă răspunsul este da, vă rugăm să precizați utilizarea preconizată, dacă este cunoscută.

(ii)

Utilizare permisă de legislația Uniunii și legislația națională (4):

DA

NU

Dacă răspunsul este da, vă rugăm să oferiți detalii suplimentare cu privire la utilizarea preconizată a mercurului în formă pură sau în amestecuri.

Secțiunea E:   Informații privind expedierea

Importator

Denumirea întreprinderii:

Adresă:

Tel.:

Fax:

E-mail:

Exportator

Denumirea întreprinderii:

Adresă:

Tel.:

Fax:

E-mail:

Secțiunea F:   Indicație a autorizației din partea statului membru importator

Natura autorizației, vă rugăm să încercuiți varianta corespunzătoare:

ACORDATĂ

REFUZATĂ

Vă rugăm să folosiți spațiul de mai jos pentru a preciza orice condiții, detalii suplimentare sau informații relevante.

Semnătura autorităților competente desemnate ale statului membru importator și data

Denumire

Titlu:

Semnătură:

Data:


(1)  În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/852, este interzis importul în Uniune al amestecurilor de mercur care nu intră sub incidența prezentului formular și al compușilor de mercur în scopul recuperării mercurului.

(2)  „Corespondentul național desemnat” înseamnă corespondentul național desemnat în conformitate cu articolul 17 alineatul (4) din Convenția de la Minamata pentru schimbul de informații în cadrul acestei convenții. Acesta ar trebui să coincidă cu „autoritatea competentă” desemnată de către statul membru importator, în temeiul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2017/852, în calitate de autoritate căreia trebuie să-i fie adresate cererile de import în conformitate cu articolul 4.

(3)  În conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2017/852, mercurul și compușii de mercur, în formă pură sau în amestecuri, din oricare dintre următoarele trei surse menționate în formular, se consideră deșeuri în înțelesul Directivei 2008/98/CE și se elimină fără a se pune în pericol sănătatea umană sau mediul, în conformitate cu directiva menționată.

(4)  În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/852, este interzis importul în Uniune al mercurului pentru utilizarea în mineritul aurifer artizanal și mineritul aurifer la scară redusă.


ANEXA II

FORMULAR DE UTILIZAT DE CĂTRE ȚĂRILE CARE NU SUNT PĂRȚI LA CONVENȚIA DE LA MINAMATA PRIVIND MERCURUL ȘI CARE INTENȚIONEAZĂ SĂ EXPORTE CĂTRE UN STAT MEMBRU MERCUR, ÎN FORMĂ PURĂ SAU ÎN AMESTECURI, PENTRU CERTIFICAREA SURSEI DIN CARE PROVINE MERCURUL

FORMULAR PENTRU CERTIFICAREA SURSEI DIN CARE PROVINE MERCURUL, ÎN FORMĂ PURĂ SAU ÎN AMESTECURI, DESTINAT EXPORTULUI

Secțiunea A:   Informații privind expedierea care trebuie furnizate de țara exportatoare

(i)

Vă rugăm să precizați cantitatea totală de mercur, în formă pură sau în amestecuri, care este prevăzută a fi expediată

(ii)

Vă rugăm să precizați data (datele) prevăzută(e) pentru expediere(i)

Secțiunea B:   Informații privind expedierea

Importator

Denumirea întreprinderii:

Adresă:

Tel.:

Fax:

E-mail:

Exportator

Denumirea întreprinderii:

Adresă:

Tel.:

Fax:

E-mail:

Secțiunea C:   Certificare

În conformitate cu articolul 3 alineatul (8) din Convenția de la Minamata privind mercurul, guvernul meu certifică faptul că mercurul inclus în expedierea descrisă în prezentul formular nu provine din mineritul primar al mercurului.

Vă rugăm să furnizați informații prin care să dovediți sursa mercurului care urmează să fie exportat.

Semnătura funcționarului public responsabil și data:

Nume

Titlu:

Semnătură:

Data:


Top