EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0124

Regulamentul (CE) nr. 124/2009 al Comisiei din 10 februarie 2009 de stabilire a limitelor maxime pentru prezența coccidiostaticelor sau a histomonostaticelor în alimente în urma transferului inevitabil al acestor substanțe în furajele nevizate (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 40, 11.2.2009, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 27/04/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/124/oj

11.2.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 40/7


REGULAMENTUL (CE) NR. 124/2009 AL COMISIEI

din 10 februarie 2009

de stabilire a limitelor maxime pentru prezența coccidiostaticelor sau a histomonostaticelor în alimente în urma transferului inevitabil al acestor substanțe în furajele nevizate

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanții din alimente (1), în special articolul 2 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Coccidiostaticele și histomonostaticele sunt substanțe destinate distrugerii sau inhibării protozoarelor, care pot fi autorizate, inter alia, pentru utilizare ca aditivi pentru furaje în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (2). Autorizațiile coccidiostaticelor și histomonostaticelor ca aditivi pentru furaje stabilesc condiții specifice pentru utilizare, în funcție de speciile sau categoriile vizate de animale pentru care sunt destinați aditivii.

(2)

Operatorii economici din domeniul furajelor pot fabrica într-o întreprindere o gamă largă de furaje, iar în cadrul aceleași linii de producție pot fi fabricate unul după altul diferite tipuri de produse. Este posibil ca reziduuri inevitabile ale unui produs să rămână în linia de producție și să ajungă la începutul producției unui alt furaj. Acest transfer de la un lot de producție la altul este denumit „transfer” sau „contaminare încrucișată” și poate apărea, de exemplu, atunci când coccidiostaticele sau histomonostaticele sunt utilizate ca aditivi autorizați pentru hrana animalelor. Acest lucru poate duce la contaminarea furajelor produse ulterior prin prezența inevitabilă din punct de vedere tehnic a reziduurilor acelor substanțe în „furajele nevizate”, adică în furajele pentru care nu este autorizată utilizarea coccidiostaticelor sau a histomonostaticelor, cum ar fi furajele destinate speciilor sau categoriilor de animale care nu sunt prevăzute în autorizația pentru aditivii respectivi. Această contaminare încrucișată inevitabilă poate apărea în toate etapele producției și prelucrării furajelor, însă și în timpul depozitării și al transportului furajelor.

(3)

Pentru a împiedica adoptarea de către statele membre a unor reguli naționale privind transferul inevitabil de coccidiostatice sau histomonostatice autorizate în furajele nevizate și prezența acestora în produsele alimentare derivate care ar obstrucționa funcționarea pieței interne, este necesară adoptarea unor norme comunitare armonizate în domeniu.

(4)

Transferul inevitabil al substanțelor active conținute în coccidiostaticele și histomonostaticele autorizate în furajele nevizate este considerat transfer de substanțe nedorite în furaje în sensul Directivei 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), iar prezența acestora nu trebuie să pună în pericol sănătatea animală, sănătatea umană sau mediul. Prin urmare, limitele maxime pentru aceste substanțe în hrana pentru animale sunt stabilite prin Directiva 2009/8/CE a Comisiei (4) de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE.

(5)

Transferul inevitabil de coccidiostatice și histomonostatice în furajele nevizate, chiar și sub limitele maxime stabilite în conformitate cu Directiva 2002/32/CE, poate avea ca rezultat prezența reziduurilor acestor substanțe în produsele alimentare de origine animală. Prin urmare, pentru a asigura protecția sănătății publice și în măsura în care nu s-a stabilit încă o limită maximă a reziduurilor (LMR) pentru alimentele specifice în cauză în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 2377/90 al Consiliului din 26 iunie 1990 de stabilire a unei proceduri comunitare pentru stabilirea limitelor maxime de reziduuri de produse medicinale veterinare în alimentele de origine animală (5) sau în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003, trebuie stabilite toleranțele maxime pentru prezența substanțelor active conținute în coccidiostatice și histomonostatice în alimentele de origine animală provenind din furajele nevizate în cauză, în contextul Regulamentului (CEE) nr. 315/93 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanții din alimente.

(6)

La solicitarea Comisiei, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară („Autoritatea”) a adoptat mai multe avize (6) privind riscurile pentru sănătatea animalelor și sănătatea publică implicate de transferul inevitabil de coccidiostatice sau histomonostatice autorizate ca aditivi pentru furaje în furajele nevizate. Pentru fiecare coccidiostatic sau histomonostatic autorizat ca aditiv pentru furaje, evaluarea efectuată de către Autoritate a luat în considerare ratele ipotetice de transfer de 2 %, 5 % și 10 % din furajele produse cu cea mai mare doză autorizată de coccidiostatice sau histomonostatice în furajele nevizate produse ulterior.

(7)

Având în vedere concluziile avizelor științifice individuale, se poate afirma că, în general, Autoritatea a ajuns la concluzia că este improbabil ca prezența coccidiostaticelor sau a histomonostaticelor autorizate ca aditivi pentru furaje în furajele nevizate, la niveluri care rezultă dintr-un transfer inevitabil și ținând cont de toate măsurile de prevenire, să ducă la efecte adverse pentru sănătatea animalelor și că riscul pentru de sănătatea consumatorilor în urma ingerării reziduurilor din produse provenind de la animale expuse la furajele contaminate încrucișat este neglijabil.

(8)

Ținând cont de avizele Autorității și de diferitele abordări curente aplicate în statele membre pentru a soluționa contaminarea încrucișată inevitabilă, se propune stabilirea unor limite maxime pentru alimente în conformitate cu anexele la prezentul regulament, pentru a asigura o funcționare corespunzătoare a pieței interne și pentru a proteja sănătatea publică. Dispozițiile prevăzute în anexă trebuie să fie revizuite până cel târziu la 1 iulie 2011 pentru a ține seama de evoluția cunoștințelor științifice și tehnice.

(9)

Limitele maxime stabilite în anexa la prezentul regulament trebuie să fie adaptate în mod continuu la modificările limitelor maxime de reziduuri (LMR) stabilite pentru alimentele specifice implicate în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 2377/90 de stabilire a unei proceduri comunitare pentru stabilirea limitelor maxime de reziduuri de produse medicinale veterinare în alimentele de origine animală sau în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003. Având în vedere apariția unui posibil decalaj între aceste modificări și adaptarea ulterioară la limitele maxime stabilite în anexa la prezentul regulament, adaptarea trebuie să fie avută în vedere fără a aduce atingere limitelor maxime de reziduuri de coccidiostatice sau histomonostatice stabilite în cadrul Regulamentului (CEE) nr. 2377/90 sau în cadrul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.

(10)

Datorită faptului că transferul inevitabil de coccidiostatice sau histomonostatice în furajele nevizate poate avea drept rezultat prezența acestor substanțe drept contaminanți în alimentele derivate, este necesară o abordare cuprinzătoare și integrată pentru soluționarea situației prin adoptarea și aplicarea simultană a prezentului regulament și a Directivei 2009/8/CE de stabilire a limitelor maxime pentru transferul inevitabil de coccidiostatice sau histomonostatice în furajele nevizate.

(11)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animalelor,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Produsele alimentare enumerate în anexa la prezentul regulament nu trebuie să fie introduse pe piață în cazul în care conțin un contaminant enumerat în prezenta anexă la un nivel care depășește limitele maxime prevăzute în anexă.

În cazul în care se constată o cantitate semnificativă de reziduuri sub nivelul maxim stabilit în anexă, se recomandă ca autoritatea competentă să efectueze investigații pentru a se confirma că reziduurile sunt prezente ca urmare a transferului inevitabil în alimente și nu ca urmare a administrării ilegale de coccidiostatice sau histomonostatice.

Produsele alimentare care sunt conforme cu limitele maxime stabilite în anexă nu trebuie să fie amestecate cu produsele alimentare care depășesc aceste limite maxime.

(2)   La aplicarea limitelor maxime stabilite în anexa la prezentul regulament pentru produsele alimentare uscate, diluate, prelucrate sau compuse din mai mult de un ingredient, se va ține cont de modificările concentrației contaminantului cauzate de uscare, diluare sau prelucrare, precum și de proporția relativă a ingredientelor în produs.

(3)   Limitele maxime stabilite în anexa la prezentul regulament nu aduc atingere prevederilor și LMR-urilor stabilite de Regulamentul (CEE) nr. 2377/90 și LMR-urilor stabilite de către Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 iulie 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 februarie 2009.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 37, 13.2.1993, p. 1.

(2)  JO L 268, 18.10.2003, p. 29.

(3)  JO L 140, 30.5.2002, p. 10.

(4)  A se vedea pagina 19 din prezentul Jurnal Oficial.

(5)  JO L 224, 18.8.1990, p. 1.

(6)  Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu lasalocid autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2007) 553, 1-46.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/CONTAM_ej553_lasalocid_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu narazin autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2007) 552, 1-35.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/CONTAM_ej552_narasin_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu maduramicin autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 594, 1-30.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej594_maduramicin_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu semduramicin autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 593, 1-27.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej593_semduramicin_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu salinomicin autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 591, 1-38.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej591_salinomycin_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu monensin autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 592, 1-40.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej592_monensin_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu bromhidrat de halofuginonă autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 657, 1-31.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej657_halofuginone_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu decochinat autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 656, 1-26.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej656_decoquinate_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu robenidină autorizată pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 655, 1-29.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej655_robenidine_en,0.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu nicarbazin autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 690, 1-34.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej690_nicarbazin_en.pdf?ssbinary=true

Avizul Comitetului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar la solicitarea Comisiei Europene privind contaminarea încrucișată a furajelor nevizate cu diclazuril autorizat pentru utilizare ca aditiv pentru furaje, Jurnalul EFSA (2008) 716, 1-31.

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_op_ej716_diclazuril_en.pdf?ssbinary=true


ANEXĂ

Limite maxime în produsele alimentare

Substanțe

Alimente

Conținut maxim în μg/kg (ppb), greutatea în stare umedă

1.

Lasalocid sodiu

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât păsările:

 

lapte

1

ficat și rinichi

50

alte alimente

5

2.

Narazin

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare:

 

ouă

2

lapte

1

ficat

50

alte alimente

5

3.

Salinomicin sodiu

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare și iepurii pentru îngrășare:

 

ouă

3

ficat

5

alte alimente

2

4.

Monensin sodiu

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare, curcanii și bovinele (inclusiv vacile de lapte):

 

ficat

8

alte alimente

2

5.

Semduramicin

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare

2

6.

Maduramicin

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare și curcanii

2

7.

Robenidină

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare, curcanii și iepurii pentru îngrășare și reproducere:

 

ouă

25

ficat, rinichi, piele și grăsime

50

alte alimente

5

8.

Decochinat

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare, bovinele și ovinele, cu excepția animalelor de lapte

20

9.

Halofuginonă

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare, curcanii și bovinele, cu excepția vacilor de lapte:

 

ouă

6

ficat și rinichi

30

lapte

1

alte alimente

3

10.

Nicarbazin

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare:

 

ouă

100

lapte

5

ficat și rinichi

100

alte alimente

25

11.

Diclazuril

Alimente de origine animală de la specii de animale altele decât puii pentru îngrășare, curcanii pentru îngrășare, iepurii pentru îngrășare și reproducere, rumegătoarele și porcinele:

 

ouă

2

ficat și rinichi

40

alte alimente

5


Top