Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0142

    2007/142/CE: Decizia Comisiei din 28 februarie 2007 de instituire a unei Echipe de urgențe veterinare a Comunității pentru a sprijini Comisia în susținerea statelor membre și a țărilor terțe în ceea ce privește problemele veterinare referitoare la anumite boli animale

    JO L 62, 1.3.2007, p. 27–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    JO L 219M, 24.8.2007, p. 305–307 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/142(1)/oj

    1.3.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 62/27


    DECIZIA COMISIEI

    din 28 februarie 2007

    de instituire a unei Echipe de urgențe veterinare a Comunității pentru a sprijini Comisia în susținerea statelor membre și a țărilor terțe în ceea ce privește problemele veterinare referitoare la anumite boli animale

    (2007/142/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    întrucât:

    (1)

    În cazul apariției unor epidemii la animale sau în caz de suspiciune privind un asemenea risc, Comisia trebuie să acorde asistență statelor membre și țărilor terțe prin intermediul unei expertize epidemiologice veterinare specializate. Disponibilitatea expertizei veterinare a fost de asemenea dezbătută în contextul Consiliului pe probleme agricole și de pescuit.

    (2)

    Disponibilitatea imediată a unei expertize tehnice solide în domeniul veterinar este necesară pentru a permite Comisiei să-și îndeplinească sarcinile, în special în cazul apariției unor epidemii serioase la animale.

    (3)

    Expertiza și sprijinul sunt furnizate într-un mod mai eficient de către o echipă de specialiști calificați precum Echipa de urgențe veterinare a Comunității, ai cărei membri stau la dispoziția Comisiei la cererea acesteia. Această echipă trebuie să fie instituită, iar rolul și sarcinile sale trebuie să fie definite.

    (4)

    Pentru ca Echipa de urgențe veterinare a Comunității să poată furniza Comisiei asistența tehnică veterinară necesară, membrii echipei pot fi trimiși în statele membre sau în țările terțe respective. În acest caz, membrii ar trebui să acționeze în colaborare cu autoritățile competente din statul membru sau, respectiv, din țara terță în cauză.

    (5)

    Echipa de urgențe veterinare a Comunității ar trebui să acționeze, după caz, în strânsă colaborare cu alte grupuri internaționale de experți, precum Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECPDC), Oficiul Internațional de Epizootii (OIE), Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a se asigura că expertiza disponibilă este utilizată în modul cel mai eficient posibil,

    DECIDE:

    Articolul 1

    (1)   Se creează o Echipă de urgențe veterinare a Comunității formată din experți (denumită în continuare „echipa”) pentru a oferi asistență tehnică veterinară cu privire la măsurile de control ce trebuie luate în cazul bolilor care fac obiectul notificării enumerate în anexa I la Directiva 82/894/CEE (1) a Consiliului (denumite în continuare „bolile”).

    (2)   Membrii echipei trebuie să fie desemnați dintre experții din domeniile: epidemiologie veterinară, virologie, animale sălbatice, gestiunea programelor de eradicare, diagnostice de laborator, organizarea serviciilor veterinare și cadrul normativ, comunicarea riscurilor, administrație și orice alte domenii relevante pentru controlul bolilor animale.

    Articolul 2

    (1)   Echipa asistă Comisia în soluționarea problemelor veterinare tehnice privind măsurile de control al bolilor animale ce trebuie luate în cazul apariției unor epidemii sau în caz de suspiciune privind un asemenea risc.

    Această asistență trebuie să includă în special:

    (a)

    asistență științifică, tehnică și administrativă la fața locului în ceea ce privește supravegherea, monitorizarea, controlul și eradicarea bolilor, în strânsă cooperare și colaborare cu autoritățile competente din statele membre sau țările terțe în care s-au semnalat epidemiile sau în caz de suspiciune privind un asemenea risc;

    (b)

    avize științifice specifice privitoare la metode adecvate de diagnosticare și investigații epidemiologice în acord cu laboratorul comunitar de referință avizat în conformitate cu lista din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 882/2004 (2) al Parlamentului European și al Consiliului și cu alte laboratoare de referință, după caz;

    (c)

    asistență specifică pentru a asigura coordonarea dintre serviciile veterinare ale statelor membre și țările terțe, precum și cu laboratorul comunitar de referință avizat în conformitate cu lista din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 882/2004 și cu alte laboratoare de referință, după caz.

    (2)   Comisia poate publica pe site-ul internet un raport de sinteză al activităților echipei și orice concluzie sau document de lucru referitor la activitățile echipei.

    Articolul 3

    (1)   În fiecare an, până la 1 iunie cel târziu, și pentru prima dată în cel mult 30 de zile de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre prezintă Comisiei lista de experți propuși pentru a fi desemnați ca membri ai echipei pentru anul calendaristic următor.

    Cu această ocazie, statele membre furnizează toate informațiile adecvate cu privire la profilul profesional și domeniul de expertiză al fiecărui specialist propus.

    (2)   Membrii echipei sunt desemnați de către Comisie dintre experții propuși de statele membre.

    În fiecare an, până la 1 noiembrie cel târziu, Comisia transmite statelor membre, în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, lista actualizată cu membrii echipei.

    Comisia publică lista actualizată pe site-ul său internet.

    Numele membrilor sunt culese, procesate și publicate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

    Membrii care nu mai pot contribui în mod eficient la activitățile echipei, care demisionează sau care nu respectă regulile prevăzute la articolul 4 al prezentei decizii sau la articolul 287 din Tratatul de instituire a Comunității Europene pot fi înlocuiți.

    Articolul 4

    Echipa va trebui să se conformeze cu regulamentul de procedură stabilit de serviciile Comisiei pe baza normelor de procedură referitoare la grupurile de experți.

    Acest regulament de procedură se publică pe site-ul internet al Comisiei.

    Articolul 5

    Membrii echipei trebuie să respecte următoarele:

    (a)

    la cererea Comisiei, să fie disponibili la orice oră și cu preaviz de scurtă durată;

    (b)

    să nu divulge informații dobândite în urma muncii în echipă atunci când li se va spune că astfel de informații sunt confidențiale.

    Articolul 6

    Membrii echipei au dreptul la o indemnizație pentru participarea la activitățile echipei desfășurate la fața locului și pentru îndeplinirea rolului de conducător de echipă sau de raportor pe o anumită problemă de misiune, așa cum se specifică în anexa la prezenta decizie.

    Rambursarea costurilor de deplasare și de ședere este efectuată de Comisie în conformitate cu regulile privitoare la rambursarea costurilor de deplasare și de ședere, precum și costuri suplimentare pentru experții externi din Oficiul pentru administrarea și lichidarea drepturilor individuale al Comisiei Europene, serviciul „Experți”,

    Adoptată la Bruxelles, 28 februarie 2007.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 378, 31.12.1982, p. 58.

    (2)  JO L 165, 30.4.2004, p. 1.

    (3)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


    ANEXĂ

    INDEMNIZAȚII

    Membrii echipei au dreptul la indemnizații proporțional cu participarea lor la activitățile echipei după cum urmează:

     

    Pentru activitățile echipei desfășurate la fața locului:

    300 EUR pentru fiecare zi întreagă de participare sau 150 EUR pentru participarea în decursul unei dimineți sau al unei după-amieze sau prezența la o întrunire externă în legătură cu activitatea desfășurată de echipă.

     

    Pentru îndeplinirea rolului de conducător de echipă sau de raportor care necesită cel puțin o zi de lucru și cu acordul prealabil scris al Comisiei:

    300 EUR.


    Top