EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0517

Decizia Consiliului din 15 iulie 2003 privind datele statistice ce vor fi utilizate la ajustarea cheii de subscriere la capitalul Băncii Centrale Europene

JO L 181, 19.7.2003, p. 43–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/517/oj

01/Volumul 04

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

190


32003D0517


L 181/43

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 15 iulie 2003

privind datele statistice ce vor fi utilizate la ajustarea cheii de subscriere

la capitalul Băncii Centrale Europene

(2003/517/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 107 alineatul (6) și articolul 29.2 din Protocolul privind Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE), anexat la statut (denumit în continuare „statutul”),

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (3),

întrucât:

(1)

În temeiul Deciziei 98/382/CE (4), Consiliul a adoptat normele privind datele statistice care se utilizează pentru determinarea cheii inițiale de subscriere la capitalul BCE.

(2)

În conformitate cu articolul 29.3 din statut, ponderea băncilor centrale naționale în cheia de subscriere la capitalul BCE se ajustează la fiecare cinci ani.

(3)

La intrarea în Uniunea Europeană a unuia sau mai multor state, băncile centrale naționale ale acestora vor deveni membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și vor subscrie la capitalul BCE. Ponderea băncilor centrale naționale în cheia de subscriere la capitalul BCE trebuie ajustată în consecință.

(4)

Este necesar să se prevadă norme cu privire la furnizarea datelor statistice care vor fi utilizate la ajustarea ponderii băncilor centrale naționale în cheia de subscriere la capitalul BCE.

(5)

Trebuie să se definească natura și sursele datelor care vor fi utilizate și metoda de calculare al ponderii băncilor centrale naționale în cheia de subscriere la capitalul BCE.

(6)

Regulamentul (CE) nr. 2223/96/CE al Consiliului din 25 iunie 1996 privind sistemul european al conturilor naționale și regionale din Comunitate (5), prevede o metodologie referitoare la standardele, definițiile, clasificările și normele contabile comune necesare întocmirii conturilor și tabelelor pe baze comparabile pentru nevoile Comunității și prevede un program pentru transmiterea la date precise, pentru nevoile Comunității, a conturilor și tabelelor întocmite în conformitate cu regulamentul în cauză. Regulamentul ține seama de cele mai recente standarde și evoluții ale metodologiei statistice și, prin urmare, definițiile din regulamentul în cauză trebuie utilizate în sensul prezentei decizii.

(7)

Întrucât cheia de subscriere la capitalul BCE determină participarea fiecărei bănci centrale naționale la capitalul BCE și la constituirea fondului comun de rezerve externe, precum și ponderea voturilor acestora în Consiliul Guvernatorilor BCE privind toate deciziile care se adoptă cu voturi ponderate (în conformitate cu articolul 10.3 din statut) și distribuirea venitului monetar al SEBC între băncile centrale naționale, este important ca ponderea acestora în cheia de subscriere să se calculeze cu precizie. Prin urmare, Comisia trebuie să consulte comitetele din domeniu cu privire la datele privind populația și produsul intern brut la prețurile curente de piață,

DECIDE:

Articolul 1

Obiectul

Datele statistice care vor fi utilizate la ajustarea ponderii băncilor centrale naționale în cheia de subscriere a capitalului Băncii Centrale Europene (BCE) sunt furnizate de Comisie în conformitate cu normele stabilite în prezenta decizie.

Articolul 2

Populația

(1)   „Populație” înseamnă populația totală conform definiției din Regulamentul (CE) nr. 2223/96, calculată ca medie anuală și rotunjită la mia de locuitori cea mai apropiată.

(2)   Pentru ajustarea ponderilor atribuite băncilor centrale naționale în conformitate cu articolul 29.3 din statut se iau în considerare datele privind populația pentru penultimul an care precede anul în care se face ajustarea cheii de subscriere.

Articolul 3

Produsul intern brut la prețurile curente ale pieței

(1)   „Produsul intern brut la prețurile pieței” înseamnă produsul intern brut la prețurile curente ale pieței, conform definiției din Regulamentul (CE) nr. 2223/96, pentru un an calendaristic și exprimat în moneda națională cu cea mai mare precizie posibilă care să permită calcularea cotelor cu precizia necesară.

(2)   Pentru ajustarea ponderilor atribuite băncilor centrale naționale în conformitate cu articolul 29.3 din statut se iau în considerare datele privind produsul intern brut la prețurile curente ale pieței pentru cei cinci ani care preced penultimul an anterior anului în care se face ajustarea cheii de subscriere.

Articolul 4

Cursurile de schimb

(1)   Cursul anual de schimb pentru convertirea produsului intern brut la prețurile curente ale pieței este media aritmetică a cursurilor zilnice de schimb pentru toate zilele lucrătoare din anul calendaristic.

(2)   Cursurile zilnice de schimb sunt cursurile de referință pentru ECU înainte de 1999, calculate de Comisie. Cursurile zilnice de schimb sunt cursurile de referință pentru euro din 1999 în continuare, calculate de BCE.

Articolul 5

Calcul și precizie

(1)   Cota unui stat membru în populația Comunității este cota acestuia în totalul populației statelor membre, exprimată ca procent.

(2)   Cota unui stat membru în PIB la prețurile curente ale pieței al Comunității este cota sa în totalul PIB la prețurile curente ale pieței ale statelor membre pe cinci ani, exprimată ca procent.

(3)   Ponderea unei bănci centrale naționale în cheia de subscriere la capitalul BCE este media aritmetică a cotelor statului membru în cauză în populația și în PIB la prețurile curente ale pieței al Comunității.

(4)   Pentru a se asigura precizia calculului, în diversele etape de calcul se va utiliza un număr suficient de zecimale. Ponderea băncilor centrale naționale în cheia de subscriere la capitalul BCE se exprimă cu patru zecimale.

Articolul 6

Informarea comitetelor

În ceea ce privește datele privind populația, Comisia informează Comitetul pentru programul statistic înființat în temeiul articolului 1 din Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului din 19 iunie 1989 de înființare a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (6).

În ceea ce privește datele privind PIB la prețurile curente ale pieței, Comisia informează comitetul înființat în temeiul articolului 6 din Directiva 89/130/CEE, Euratom a Consiliului din 13 februarie 1989 privind armonizarea calculării produsului intern brut la prețurile pieței (7).

Articolul 7

Noi state membre

Atunci când una sau mai multe țări devin state membre și băncile lor centrale naționale intră în SEBC, perioadele de referință care vor fi utilizate în datele statistice privind populația și produsul intern brut la prețurile curente ale pieței sunt identice cu cele aplicate pentru ultima ajustare cincinală, conform definiției de la articolele 29.1 și 29.3 din statut.

Articolul 8

Furnizarea datelor

Datele privind populația, produsul intern brut la prețurile curente ale pieței și cursurile anuale de schimb menționate în prezenta decizie sunt furnizate BCE de către Comisie pentru toate statele membre separat în cel mult două luni înainte de data intrării în vigoare a ajustării ponderii băncilor centrale naționale în cheia de subscriere la capitalul BCE.

Adoptată la Bruxelles, 15 iulie 2003.

Pentru Consiliu

Președintele

G. TREMONTI


(1)  Propunere din 14 martie 2003 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Aviz emis la 3 iulie 2003 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  JO C 102, 29.4.2003, p. 11.

(4)  JO L 171, 17.6.1998, p. 33.

(5)  JO L 310, 30.11.1996, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 359/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 58, 28.2.2002, p. 1).

(6)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

(7)  JO L 49, 21.2.1989, p. 26.


Top