Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12012JN05/07

Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația, precum și adaptările la Tratatul privind Uniunea Europeană, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice - ANEXA V Lista menționată la articolul 18 din Actul de aderare: măsuri tranzitorii - 7. POLITICA ÎN DOMENIUL TRANSPORTULUI

JO L 112, 24.4.2012, p. 74–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
JO L 300, 9.11.2013, p. 75–76 (HR)

Legal status of the document In force

24.4.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 112/6


ANEXA V

Lista menționată la articolul 18 din Actul de aderare: măsuri tranzitorii

7.   POLITICA ÎN DOMENIUL TRANSPORTULUI

1.

31992 R 3577: Regulamentul (CEE) nr. 3577/92 al Consiliului din 7 decembrie 1992 de aplicare a liberei circulații a serviciilor la transporturile maritime în interiorul statelor membre (cabotaj maritim) (JO L 364, 12.12.1992, p. 7).

La articolul 6, se adaugă următoarele alineate:

„(4)   Prin derogare de la articolul 4 alineatul (1) al doilea paragraf, contractele de servicii publice încheiate înainte de data aderării Croației la UE se pot aplica în continuare până la 31 decembrie 2016.

(5)   Prin derogare de la articolul 1 alineatul (1), până la 31 decembrie 2004 serviciile de croazieră care operează între porturi croate cu nave având un tonaj brut de până la 650 de tone sunt rezervate navelor înregistrate în Croația și aflate sub pavilion croat care sunt operate de companii maritime înființate în conformitate cu legislația croată și al căror loc principal de desfășurare a activității se află în Croația, controlul efectiv fiind exercitat de asemenea în Croația.

(6)   Prin derogare de la articolul 1 alineatul (1) și pentru perioada de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2014, Comisia poate decide, la solicitarea motivată a unui stat membru, în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea solicitării relevante, ca navele care beneficiază de derogarea prevăzută la alineatul (5) din prezentul articol să nu opereze servicii de croazieră între porturi din anumite zone ale unui stat membru altul decât Croația, în cazul în care se demonstrează că operarea acestor servicii perturbă sau riscă să perturbe grav piața internă a transporturilor în zonele respective. În cazul în care, după perioada de 30 de zile lucrătoare, Comisia nu a luat o decizie, statul membru interesat are dreptul să aplice măsurile de salvgardare până în momentul în care Comisia decide. În caz de urgență, statul membru poate adopta unilateral măsuri provizorii corespunzătoare care pot rămâne în vigoare pe o perioadă de cel mult trei luni. Statul membru în cauză informează imediat Comisia în această privință. Comisia poate abroga măsurile sau le poate confirma, până când adoptă o decizie definitivă. Statele membre sunt informate.”

2.

32009 R 1072: Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri (reformare) (JO L 300, 14.11.2009, p. 72).

Prin derogare de la articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 1072/2009, se aplică următoarele dispoziții:

pentru o perioadă de doi ani de la data aderării Croației, întreprinderile cu sediul în Croația sunt excluse de la cabotaj în alte state membre;

pentru o perioadă de doi ani de la data aderării Croației, alte state membre pot informa Comisia dacă intenționează să prelungească perioada de tranziție menționată la prima liniuță pentru maximum doi ani sau dacă intenționează să aplice articolul 8 în ceea ce privește întreprinderile care au sediul în Croația. În absența unei notificări în acest sens, se aplică articolul 8;

oricare dintre actualele state membre poate, în orice moment în timpul perioadei de doi ani de la data aderării Croației, să notifice Comisiei intenția de a aplica articolul 8 în ceea ce privește întreprinderile care au sediul în Croația;

numai transportatorii cu sediul în statele membre în care articolul 8 se aplică în ceea ce privește întreprinderile care au sediul în Croația pot realiza activități de cabotaj în Croația;

pentru o perioadă de patru ani de la data aderării Croației, în cazul în care există o perturbare gravă a pieței interne a unui stat membru sau a unor părți ale acesteia, generată sau agravată de activitățile de cabotaj, precum un excedent major al ofertei în raport cu cererea sau o amenințare la adresa stabilității financiare sau a supraviețuirii a numeroase întreprinderi de transport rutier de marfă, orice stat membru care aplică articolul 8 poate solicita Comisiei suspendarea integrală sau parțială a aplicării articolului 8 în ceea ce privește întreprinderile cu sediul în Croația. În acest caz, se aplică articolul 10.

Statele membre care aplică măsura tranzitorie menționată la prima și a doua liniuță din primul paragraf pot face treptat schimb de autorizații de cabotaj în temeiul acordurilor bilaterale cu Croația.

Regimul tranzitoriu menționat la primul și la al doilea paragraf nu conduce la un acces mai restrâns al transportatorilor croați la activitățile de cabotaj în orice alt stat membru decât cel existent în momentul semnării Tratatului de aderare.


Top