Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0726(01)

Implementarea articolelor 35, 36, 43, 55 și 64 din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră ( „Regulamentul privind licitațiile” ) de către statele membre și importanța acestora pentru desemnarea de platforme de licitație în temeiul articolului 26 din regulamentul respectiv – Măsuri de transparență privind documentele aferente invitației la licitație menționate la articolul 92 din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene și la articolul 130 alineatul (1) din normele sale de aplicare, care au făcut obiectul unor schimburi între Comisie și statele membre în contextul numirii autorității unice de monitorizare a licitațiilor în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul privind licitațiile și al desemnării platformelor de licitație în temeiul articolului 26 din regulamentul respectiv

JO C 220, 26.7.2011, p. 12–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.7.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 220/12


Implementarea articolelor 35, 36, 43, 55 și 64 din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră („Regulamentul privind licitațiile”) de către statele membre și importanța acestora pentru desemnarea de platforme de licitație în temeiul articolului 26 din regulamentul respectiv

Măsuri de transparență privind documentele aferente invitației la licitație menționate la articolul 92 din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene și la articolul 130 alineatul (1) din normele sale de aplicare, care au făcut obiectul unor schimburi între Comisie și statele membre în contextul numirii autorității unice de monitorizare a licitațiilor în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul privind licitațiile și al desemnării platformelor de licitație în temeiul articolului 26 din regulamentul respectiv

2011/C 220/02

1.   Introducere

Revizuirea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”), convenită în cadrul pachetului energie/climă din 2008, prevede că, începând cu cea de a treia perioadă de comercializare care începe în 2013 (1), licitarea certificatelor va constitui regula mai degrabă decât excepția. În plus, 15 % din certificatele din aviație ar trebui licitate începând din 2012 (2). Comisia a fost însărcinată să adopte un regulament cu privire la calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor (3). La 12 noiembrie 2010, Comisia a adoptat regulamentul respectiv („Regulamentul privind licitațiile”) (4).

Articolele 24 și 26 din regulamentul privind licitațiile prevăd proceduri de achiziție publică comune ale Comisiei și statelor membre atât pentru desemnarea autorității unice de monitorizare a licitațiilor („SAM”), cât și pentru desemnarea platformelor de licitație comune („CAP”).

Procedurile de achiziție publică comune pentru desemnarea SAM și a CAP se vor desfășura în cadrul unei acțiuni comune în temeiul articolului 91 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene („Regulamentul financiar”) (5) și al articolului 125c din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene („normele de aplicare”) (6).

În temeiul articolului 125c al treilea paragraf din normele de aplicare, Comisia și statele membre trebuie să se pună de acord în privința modalităților practice de desfășurare a achiziției comune. Comisia și statele membre vor stabili modalitățile practice de desfășurare a achizițiilor publice comune prin intermediul unui acord de achiziție comună pentru desemnarea SAM și al unui alt acord de achiziție comună pentru desemnarea CAP.

2.   Desemnarea piețelor reglementate ca platformă de licitație în temeiul Regulamentului privind licitațiile

În temeiul Regulamentului privind licitațiile (7), licitațiile se pot desfășura în cadrul unei piețe reglementate autorizate în temeiul Directivei privind piețele instrumentelor financiare (8). O astfel de piață reglementată trebuie autorizată în conformitate cu o procedură de achiziție publică conformă cu legislația Uniunii.

Atunci când, în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul privind licitațiile, statele membre desemnează piața reglementată în cadrul unei acțiuni comune cu Comisia, în conformitate cu articolul 91 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul financiar, dispozițiile procedurale aplicabile Comisiei se aplică procedurii de achiziții publice, în temeiul articolului 125c primul paragraf din normele de aplicare.

Atunci când, în conformitate cu articolul 30 din Regulamentul privind licitațiile, statele membre își desemnează propria platformă de licitație, ele trebuie să facă acest lucru prin intermediul unei proceduri de selecție care să fie compatibilă cu legislația Uniunii sau națională aplicabilă privind achizițiile publice Germania, Polonia și Regatul Unit au decis să-și desemneze propriile platforme de licitație.

Sub rezerva transpunerii de către fiecare stat membru a Directivei privind piețele instrumentelor financiare în legislația națională, statele membre se pot vedea obligate să modifice legislația lor națională de transpunere a directivei respective pentru a face posibilă autorizarea piețelor reglementate (și a operatorilor de piață ai acestora (9)) aflate pe teritoriile lor în vederea scoaterii la licitație a produselor licitate prevăzute la articolul 4 alineatele (2) și (3) din Regulamentul privind licitațiile. Articolul 35 alineatul (4) din Regulamentul privind licitațiile nu prevede obligația statelor membre de a-și modifica legislația națională de transpunere a Directivei privind piețele instrumentelor financiare pentru a face posibilă autorizarea piețelor reglementate (și a operatorilor de piață ai acestora) aflate pe teritoriile lor în vederea scoaterii la licitație a produselor licitate în temeiul Regulamentului privind licitațiile.

În ceea ce privește desemnarea în comun a platformelor de licitație de către statele membre și de către Comisie, în conformitate cu articolul 26 alineatele (1) și (2) din Regulamentul privind licitațiile, articolul 97 alineatul (1) din Regulamentul financiar prevede că respectivele contracte se atribuie pe baza criteriilor de atribuire, după ce capacitățile operatorilor economici care nu au fost excluși în temeiul criteriilor de excludere au fost verificate în conformitate cu criteriile de selecție. În plus, în temeiul articolului 135 alineatul (3) din normele de aplicare, oricărui candidat sau ofertant i se poate cere să dovedească faptul că este autorizat să execute contractul conform legislației naționale, printre altele, printr-o declarație sub jurământ, printr-un certificat, sau printr-o autorizare expresă. Acestea pot include dovada autorizării ca piață reglementată pentru scoaterea la licitație a produselor licitate. Elementele probatorii exacte, necesare pentru respectarea articolului 135 alineatul (3) din normele de aplicare, precum și termenul de depunere a acestora vor face parte din documentele aferente invitației la licitație menționate la articolul 92 din Regulamentul financiar publicat de Comisie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria S, pe site-ul web: http://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do (10). Cu toate acestea, nu este exclus ca ofertanților sau candidaților să li se solicite să prezinte elementele probatorii necesare odată cu termenul de depunere a ofertelor sau a cererilor de participare, în conformitate cu articolul 140 din normele de aplicare.

Pentru a putea prezenta o ofertă în conformitate cu articolul 135 alineatul (3) din normele de aplicare, este suficient ca ofertanții sau candidații să fie autorizați ca piață reglementată într-un singur stat membru. Candidații sau ofertanții trebuie să contacteze autoritățile statelor membre pentru a afla informații cu privire la stadiul implementării de către acestea a articolului 35 alineatul (4) din Regulamentul privind licitațiile.

3.   Implementarea la nivel național a altor dispoziții din Regulamentul privind licitațiile relevante pentru desemnarea unei piețe reglementate ca platformă de licitație

În plus, dacă este necesar, statele membre trebuie să-și modifice legislațiile naționale, în scopul implementării articolului 36 alineatul (1) și a articolului 43 din Regulamentul privind licitațiile, referitoare la normele privind abuzurile de piață, a articolului 55 alineatele (1), (3) și (4) din Regulamentul privind licitațiile, referitor la normele privind spălarea de bani, finanțarea terorismului sau activitățile infracționale, și a articolului 64 alineatul (2) din Regulamentul privind licitațiile, referitor la normele privind instituirea unui mecanism extrajudiciar în cadrul pieței reglementate.

Implementarea acestor articole de către statele membre acolo unde se instituie piața reglementată desemnată ca platformă de licitație (sau operatorul de piață al acesteia) nu este relevantă pentru decizia de atribuire a contractului în cadrul procedurii de achiziție publică comune pentru desemnarea platformei de licitație, dar poate fi o cerință relevantă pentru implementarea contractului respectiv. În cazul în care implementarea contractului este împiedicată de neimplementarea dispozițiilor menționate anterior de către statele membre unde se instituie piața reglementată desemnată ca platformă de licitație, acesta poate fi reziliat pe loc.

Cu toate acestea, dacă implementarea de către statele membre a articolelor menționate anterior ar impune unei platforme de licitație obligația de a pune în aplicare anumite capacități, nu este exclus ca o platformă de licitație să fie obligată să demonstreze, în oferta sau în cererea de participare pe care o prezintă, că dispune de capacitățile necesare, indiferent dacă statul membru în care este situată platforma de licitație a finalizat sau nu transpunerea în legislația națională a articolului relevant din Regulamentul privind licitațiile. De exemplu, articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul privind licitațiile prevede, inter alia, că statele membre trebuie să se asigure că măsurile naționale de transpunere a articolului 34 alineatul (1) din Directiva 2005/60/CE privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor și finanțării terorismului (11) se aplică platformelor de licitație aflate pe teritoriul lor. În temeiul măsurilor naționale de transpunere a articolului 34 alineatul (1) din directiva respectivă, statele membre ar trebui să se asigure că platforma de licitație în cauză stabilește politici și proceduri adecvate și corespunzătoare pentru a preîntâmpina și a împiedica operațiunile legate de spălarea banilor și de finanțarea terorismului. O platformă de licitație se poate vedea obligată să demonstreze că dispune de capacitățile necesare pentru a stabili politicile și procedurile respective, în ofertă sau în cererea de participare. Candidații sau ofertanții trebuie să contacteze autoritățile statelor membre pentru a afla informații cu privire la stadiul implementării de către acestea a articolului 36 alineatul (1), a articolului 43, a articolului 55 alineatele (1), (3) și (4) și a articolului 64 alineatul (2) din Regulamentul privind licitațiile.

4.   Lista măsurilor naționale de transpunere

O listă a statelor membre care au informat Comisia în legătură cu faptul că și-au modificat deja sau că sunt în curs de a-și modifica legislația națională în conformitate cu cele descrise în secțiunile 2 și 3, inclusiv un calendar orientativ pentru transpunerea în legislația națională, va fi publicată la adresa: http://ec.europa.eu/clima/policies/ets/auctioning_en.htm. Scopul acestei liste este de a oferi candidaților sau ofertanților informații cu privire la stadiul implementării articolului 35, a articolului 36 alineatul (1), a articolului 43, a articolului 55 alineatele (1), (3) și (4) și a articolului 64 alineatul (2) din Regulamentul privind licitațiile în diferite jurisdicții ale statelor membre. Comisia nu este responsabilă de exactitatea, exhaustivitatea sau actualitatea listei menționate anterior.

5.   Măsuri de transparență privind documentele aferente invitației la licitație pentru desemnarea SAM și CAP

În temeiul articolului 90 alineatul (1) din Regulamentul financiar, notificările contractelor trebuie publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO). Documentele aferente invitației la licitație sunt enumerate la articolul 130 alineatul (1) din normele de aplicare. Articolul 121 din normele de aplicare permite utilizarea altor metode de publicitate, cu condiția ca acestea să nu preceadă publicarea notificării în JO și să facă trimitere la notificarea publicată în JO, singura care este autentică.

În contextul procedurilor de achiziție publică comune pentru desemnarea SAM în temeiul articolului 24 din Regulamentul privind licitațiile și a CAP în temeiul articolului 26 din Regulamentul privind licitațiile, documentele aferente invitației la licitație menționate la articolul 92 din Regulamentul financiar și descrise în detaliu la articolul 130 din normele de aplicare vor conține informații sensibile referitoare la piață. În temeiul acordurilor de achiziție comună, Comisia trebuie să transmită statelor membre informațiile respective.

În vederea asigurării accesului egal al tuturor participanților pe piață la aceste informații, Comisia intenționează să publice la adresa http://ec.europa.eu/clima/policies/ets/auctioning_en.htm principalele proiecte de documente aferente invitației la licitație pentru desemnarea SAM și CAP, în paralel cu transmiterea lor către statele membre. Până la publicarea în JO, orice proiect publicat poate face obiectul unor modificări, inclusiv al unor modificări substanțiale. Publicarea proiectelor de documente aferente invitației la licitație nu constituie publicare sau publicitate în sensul articolului 90 alineatul (1) din Regulamentul financiar sau al articolelor 118, 119 și 120 din normele de aplicare și nu angajează în nici un fel Comisia sau statele membre care participă la procedurile comune de achiziție publică. Numai notificările și documentele conexe referitoare la invitația la licitație publicate în JO sunt autentice în sensul articolului 121 primul paragraf din normele de aplicare.


(1)  Articolul 10 alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).

(2)  Articolul 3c alineatul (1) și articolul 3d alineatul (2) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).

(3)  Articolul 3d alineatul (3) și articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE, astfel cum a fost modificată.

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității (JO L 302, 18.11.2010, p. 1).

(5)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

(6)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 357, 31.12.2002, p. 1).

(7)  A se vedea articolul 35 alineatul (1) din Regulamentul privind licitațiile.

(8)  Articolul 4 alineatul (1) punctul 14 din Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului (JO L 145, 30.4.2010, p. 1).

(9)  Articolul 4 alineatul (1) punctul 13 din Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului (JO L 145, 30.4.2010, p. 1).

(10)  Acestea pot fi consultate și la adresa: http://ec.europa.eu/clima/tenders/index_en.htm

(11)  JO L 309, 25.11.2005, p. 15.


Top