Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003L0100

    Directiva 2003/100/CE a Comisiei din 31 octombrie 2003 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind substanțele nedorite din furajeText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 285, 1.11.2003, p. 33–37 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2003/100/oj

    03/Volumul 50

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    85


    32003L0100


    L 285/33

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2003/100/CE A COMISIEI

    din 31 octombrie 2003

    de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind substanțele nedorite din furaje

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanțele nedorite din furaje (1), astfel cum a fost modificată prin Directiva 2003/57/CE (2) a Comisiei, în special articolul 8 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2002/32/CE prevede interzicerea utilizării produselor pentru furaje care conțin substanțe nedorite într-o cantitate mai mare decât nivelurile maxime stabilite de anexa I la aceasta.

    (2)

    Atunci când a fost adoptată, Directiva 2002/32/CE a prevăzut că dispozițiile din anexa I urmau să fie revizuite pe baza evaluărilor științifice actualizate ale riscurilor și ținând seama de interzicerea diluției produselor contaminate neconforme, destinate a fi utilizate în hrana animalelor.

    (3)

    În consecință, Comitetul științific pentru nutriția animalelor (SCAN) a fost solicitat să furnizeze de îndată evaluări științifice actualizate ale riscurilor. La 20 februarie 2003, SCAN adoptă un aviz privind substanțele nedorite în furaje, care a fost actualizat la 25 aprilie 2003. Avizul oferă o prezentare detaliată a eventualelor riscuri pentru sănătatea animală și sănătatea publică ca urmare a prezenței diferitelor substanțe nedorite în hrana animalelor.

    (4)

    Cu toate acestea, SCAN a admis necesitatea unor evaluări detaliate suplimentare ale riscurilor, care să permită revizuirea completă a anexei I la Directiva 2002/32/CE. Din mai 2003, Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor (EFSA) a preluat de la Comisia Europeană responsabilitatea evaluării științifice a chestiunilor legate de siguranța alimentelor și furajelor. EFSA a fost solicitată să efectueze evaluări detaliate ale riscurilor menționate.

    (5)

    Între timp, s-a subliniat că furnizarea unor materii prime furajere esențiale și valoroase ar putea să fie periclitată, întrucât conținutul de substanțe nedorite în unele materii prime furajere, ca urmare a contaminării fondului normal, se apropie sau este mai mare decât conținutul maxim prevăzut de anexa I la Directiva 2002/32/CE. Au fost constatate, de asemenea, unele neconcordanțe între dispozițiile din anexă.

    (6)

    Prin urmare, anexa ar trebui modificată provizoriu, până la evaluarea științifică detaliată a riscurilor, concomitent cu menținerea unui nivel ridicat de protecție a sănătății publice și animale, precum și a mediului înconjurător.

    (7)

    În vederea menținerii acestui nivel ridicat de protecție a sănătății publice și animale, precum și a mediului, se recunoaște că în cazul în care materiile prime furajere se administrează direct animalelor sau în cazul în care se utilizează furaje complementare, utilizarea acestora în rația zilnică nu ar trebui să determine expunerea animalelor la un nivel de substanță nedorită mai mare decât nivelul maxim corespunzător de expunere în cazul în care se utilizează doar furaje complete în rația zilnică.

    (8)

    SCAN confirmă că arsenicul, în formele sale organice, prezintă o toxicitate limitată. Este posibil ca determinarea conținutului total de arsenic din furaje să nu reflecte întotdeauna corect riscul pe care îl prezintă formele anorganice. Cu toate acestea, deosebirea dintre formele organice și anorganice este posibilă doar prin modalități complexe de analiză, care nu se pot aplica ușor în cadrul controalelor oficiale. Prin urmare, este convenabilă exprimarea conținutului maxim raportat la arsenicul total, dar cu posibilitatea solicitării unei analize mai detaliate, în special în cazul prezenței Hizikia fusiforme. În lipsa unei modalități comunitare de analiză pentru determinarea arsenicului total, este necesar să se dovedească performanța satisfăcătoare a procedurii pentru tratarea probelor și a metodei de analiză utilizate prin folosirea materialelor de referință certificate, ce conțin o parte importantă de arsenic în forma sa organică.

    (9)

    De asemenea, este necesar să se țină seama de faptul că mai mult de 95 % din arsenicul prezent în materiile prime furajere de origine marină se află în forme organice mai puțin toxice, precum și de recentele evoluții în domeniul preparării hranei pentru pești ce conține ulei de pește și făină de pește în proporții mai mari.

    (10)

    Nivelurile maxime actuale pentru arsenic, plumb și fluor în unele materii prime furajere minerale nu reflectă nivelurile normale actuale de contaminare. Dată fiind biodisponibilitatea redusă a acestor substanțe nedorite în furajele minerale, ar trebui să se asigure furnizarea acestor materii prime esențiale și valoroase fără a periclita sănătatea publică și animală, precum și mediul înconjurător.

    (11)

    Aflatoxina B1 este un cancerigen genotoxic care se detectează în lapte sub forma metabolitului său, aflatoxina M1. Este de dorit să se mențină conținutul maxim de aflatoxină la un nivel cât se poate de redus, posibil de obținut, pentru a se asigura protecția sănătății publice. Practicile de manipulare și uscare corespunzătoare permit menținerea unui conținut redus de aflatoxină în diferite materii prime furajere și există proceduri eficiente de decontaminare pentru reducerea nivelurilor de aflatoxină B1. Ar trebui să se aplice același nivel maxim de aflatoxină B1 tuturor materiilor prime furajere.

    (12)

    Semințele întregi de bumbac prezintă un conținut mare de gosipol liber, care constituie una din componentele sale naturale. Prin urmare, este de dorit să se stabilească limite maxime specifice pentru conținutul de gosipol liber din semințele întregi de bumbac.

    (13)

    Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Anexa I la Directiva 2002/32/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

    Articolul 2

    (1)   Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive după douăsprezece luni de la intrarea în vigoare a acesteia. Comisiei i se comunică de către statele membre textul acestor acte, precum și un tabel de corespondență între aceste acte și prezenta directivă.

    Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (2)   Comisiei i se comunică de către statele membre textul dispozițiilor de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 3

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 4

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 31 octombrie 2003.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 140, 30.5.2002, p. 10.

    (2)  JO L 151, 19.6.2003, p. 38.


    ANEXĂ

    Anexa I la Directiva 2002/32/CE se modifică după cum urmează:

    1.

    Punctele 1, 2 și 3 se înlocuiesc cu următorul text:

    Substanțe nedorite

    Produse destinate furajelor

    Conținutul maxim în mg/kg (ppm) într-un furaj cu un conținut de umiditate de 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    „1.

    Arsenic (8)

    Materii prime furajere, cu excepția:

    2

    făinii preparate din iarbă, din lucernă uscată și din trifoi uscat și din pulpă de sfeclă de zahăr uscată și pulpă de sfeclă de zahăr sub formă de melasă uscată

    4

    turtei din sâmburi de palmier presați

    4 (9)

    fosfaților și algelor marine calcaroase

    10

    carbonatului de calciu

    15

    oxidului de magneziu

    20

    furajelor obținute prin prelucrarea peștelui sau a altor animale marine

    15 (9)

    făinii din alge marine și a materiilor prime furajere derivate din alge marine

    40 (9)

    Furaje complete, cu excepția:

    2

    furajelor complete pentru pește și a furajelor complete pentru animale cu blană

    6 (9)

    Furaje complementare, cu excepția:

    4

    furajelor minerale

    12

    2.

    Plumb

    Materii prime furajere, cu excepția:

    10

    nutrețului verde

    40

    fosfaților și algelor marine calcaroase

    15

    carbonatului de calciu

    20

    drojdiilor

    5

    Furaje complete

    5

    Furaje complementare, cu excepția:

    10

    furajelor minerale

    15

    3.

    Fluor

    Materii prime furajere, cu excepția:

    150

    furajelor de origine animală, cu excepția crustaceelor marine, de ex. krill marin

    500

    fosfaților și crustaceelor marine, de ex. krill marin

    2 000

    carbonatului de calciu

    350

    oxidului de magneziu

    600

    algelor marine calcaroase

    1 000

    Furaje complete, cu excepția:

    150

    furajelor complete pentru vite, ovine și caprine

     

    în lactație

    30

    altele

    50

    furajelor complete pentru porcine

    100

    furajelor complete pentru păsări de curte

    350

    furajelor complete pentru pui

    250

    Amestecuri minerale pentru vite, ovine și caprine

    2000 (1)

    Alte furaje complementare

    125 (2)

    2.

    Punctul 7 se înlocuiește cu următorul text:

    Substanțe nedorite

    Produse destinate furajelor

    Conținutul maxim în mg/kg (ppm) într-un furaj cu un conținut de umiditate de 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    „7.

    Aflatoxină B1

    Toate materiile prime furajere

    0,02

    Furaje complete pentru vite, ovine și caprine, cu excepția:

    0,02

    furajelor complete pentru animale de lapte

    0,005

    furajelor complete pentru viței și miei

    0,01

    Furaje complete pentru porcine și păsări de curte (cu excepția animalelor tinere)

    0,02

    Alte furaje complete

    0,01

    Furaje complementare pentru vite, ovine și caprine (cu excepția furajelor complementare pentru animalele de lapte, viței și miei)

    0,02

    Furaje complementare pentru porcine și păsări de curte (cu excepția animalelor tinere)

    0,02

    Alte furaje complementare

    0,005”

    3.

    Punctul 9 se înlocuiește cu următorul text:

    Substanțe nedorite

    Produse destinate furajelor

    Conținutul maxim în mg/kg (ppm) într-un furaj cu un conținut de umiditate de 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    „9.

    Gosipol liber

    Materii prime furajere, cu excepția:

    20

    semințelor de bumbac

    5 000

    turtelor din semințe de bumbac și făinii din semințe de bumbac

    1 200

    Furaje complete, cu excepția:

    20

    furajelor complete pentru vite, ovine și caprine

    500

    furajelor complete pentru păsări de curte (cu excepția găinilor ouătoare) și viței

    100

    furajelor complete pentru iepuri și porcine (cu excepția purceilor)

    60”

    4.

    Punctul 22 se înlocuiește cu următorul text:

    Substanțe nedorite

    Produse destinate furajelor

    Conținutul maxim în mg/kg (ppm) într-un furaj cu un conținut de umiditate de 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    „22.

    Endosulfan (suma izomerilor alfa și beta și a sulfatului de endosulfan exprimat în endosulfan)

    Totalitatea furajelor, cu excepția:

    0,1

    porumbului și produselor derivate din prelucrarea acestuia

    0,2

    semințelor oleaginoase și produselor derivate din prelucrarea acestora

    0,5

    furajelor complete pentru pește

    0,005”


    (1)  statele membre pot să prescrie, de asemenea, un conținut maxim de fluor de 1,25 % din conținutul de fosfat.

    (2)  Conținutul de fluor per 1 % fosfor.

    (8)  Conținutul maxim raportat la arsen total.

    (9)  La cererea autorităților competente, operatorul responsabil trebuie să efectueze o analiză pentru a demonstra existența unui conținut de arsen anorganic mai mic de 2 ppm. Această analiză este deosebit de importantă pentru speciile de alge marine Hizikia fusiforme.”


    Top