Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0926

    Decizia (UE) 2021/926 a Consiliului din 7 iunie 2021 privind pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii Europene în cadrul procedurilor scrise de către participanții la Acordul privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială și de către participanții la Înțelegerea sectorială privind creditele la export pentru aeronavele civile în ceea ce privește cererile Regatului Unit de a deveni participant la acestea

    ST/8354/2021/INIT

    JO L 203, 9.6.2021, p. 12–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/926/oj

    9.6.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 203/12


    DECIZIA (UE) 2021/926 A CONSILIULUI

    din 7 iunie 2021

    privind pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii Europene în cadrul procedurilor scrise de către participanții la Acordul privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială și de către participanții la Înțelegerea sectorială privind creditele la export pentru aeronavele civile în ceea ce privește cererile Regatului Unit de a deveni participant la acestea

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Orientările cuprinse în Acordul privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială (denumit în continuare „acordul”), elaborate în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (denumită în continuare „OCDE”), se aplică în Uniune în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1233/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    (2)

    Participanții la acord sunt: Australia, Canada, Coreea, Elveția, Japonia, Norvegia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Turcia și Uniunea Europeană.

    (3)

    Înțelegerea sectorială privind creditele la export pentru aeronavele civile („ISA”) este cuprinsă în anexa III la acord și face parte integrantă din acord. Prin urmare, ISA se aplică, de asemenea, în Uniune în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1233/2011.

    (4)

    Participanții la ISA sunt Australia, Brazilia, Canada, Coreea, Elveția, Japonia, Norvegia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

    (5)

    Acordul, inclusiv ISA, oferă un cadru pentru utilizarea ordonată și transparentă a creditelor la export care beneficiază de susținere oficială în domeniile lor de aplicare respective. Acesta urmărește să promoveze condiții echitabile pentru credite la export care beneficiază de susținere oficială, în scopul de a încuraja o concurență între exportatori bazată pe calitatea și prețul bunurilor și serviciilor exportate, mai degrabă decât pe cele mai favorabile clauze și condiții financiare care beneficiază de susținere oficială.

    (6)

    Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (denumit în continuare „Regatul Unit”) s-a retras din Uniune cu efect de la 1 februarie 2020 (2).

    (7)

    În conformitate cu articolul 3 din acord, membrii OCDE care nu sunt participanți la acord și nemembrii OCDE pot fi invitați să devină participanți de către participanții actuali. Un neparticipant la ISA poate deveni participant la aceasta în conformitate cu procedurile prevăzute în apendicele I la ISA.

    (8)

    Într-o scrisoare din 28 ianuarie 2021, Regatul Unit a solicitat ca participanții la acord și participanții la ISA să fie de acord ca acesta să devină participant la acord și, respectiv, la ISA. Participanții la acord și participanții la ISA trebuie să decidă prin procedură scrisă cu privire la aceste cereri.

    (9)

    Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii privind decizia ce urmează să fie adoptată de către participanții la acord, precum și poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii privind decizia ce urmează să fie adoptată de către participanții la ISA, întrucât ambele decizii avute în vedere vor fi obligatorii pentru Uniune în temeiul articolului 2 din Regulamentul (UE) nr. 1233/2011,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul procedurii scrise de către participanții la Acordul privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială, în ceea ce privește cererea Regatului Unit de a deveni participant la acord, este de a sprijini cererea respectivă.

    (2)   Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul procedurii scrise de către participanții la Înțelegerea sectorială privind creditele la export pentru aeronavele civile, în ceea ce privește cererea Regatului Unit de a deveni participant la înțelegerea sectorială, este de a sprijini cererea respectivă.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Luxemburg, 7 iunie 2021.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    F. VAN DUNEM


    (1)  Regulamentul (UE) nr. 1233/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind aplicarea anumitor orientări în domeniul creditelor la export care beneficiază de susținere oficială și de abrogare a Deciziilor 2001/76/CE și 2001/77/CE (JO L 326, 8.12.2011, p. 45).

    (2)  Decizia (UE) 2020/135 a Consiliului din 30 ianuarie 2020 referitoare la încheierea Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (JO L 29, 31.1.2020, p. 1).


    Top