Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0356

    Regulamentul delegat (UE) 2019/356 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de completare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru specificarea detaliilor privind operațiunile de finanțare prin instrumente financiare (SFT) care trebuie raportate către registrele centrale de tranzacții (Text cu relevanță pentru SEE.)

    C/2018/8334

    JO L 81, 22.3.2019, p. 1–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/356/oj

    22.3.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 81/1


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/356 AL COMISIEI

    din 13 decembrie 2018

    de completare a Regulamentului (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru specificarea detaliilor privind operațiunile de finanțare prin instrumente financiare (SFT) care trebuie raportate către registrele centrale de tranzacții

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    Având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (1), în special articolul 4 alineatul (9),

    întrucât:

    (1)

    Pentru a spori eficiența și a valorifica asemănările dintre raportarea instrumentelor financiare derivate și raportarea operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare (SFT), obligația de a raporta detaliile referitoare la SFT-uri către registrele centrale de tranzacții prevăzută la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2015/2365 ar trebui armonizată cu obligația de a raporta tranzacțiile cu instrumente financiare derivate către registrele centrale de tranzacții prevăzută la articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (2). Cerințele de raportare care specifică detaliile privind SFT-urile ar trebui, prin urmare, să fie similare cu cerințele de raportare care specifică detaliile privind contractele derivate.

    (2)

    Pentru a asigura eficiența și utilitatea informațiilor raportate cu privire la SFT-uri, detaliile specifice ale SFT-urilor care trebuie raportate ar trebui adaptate la diferitele tipuri de SFT-uri identificate în Regulamentul (UE) 2015/2365. În ceea ce privește raportarea tranzacțiilor de creditare în marjă, obiectivul Regulamentului (UE) 2015/2365 este de a acoperi tranzacții care servesc aceluiași scop ca tranzacțiile repo, tranzacțiile de cumpărare-revânzare sau tranzacțiile de dare cu împrumut de titluri de valoare și care, prin urmare, prezintă riscuri similare pentru stabilitatea financiară, întrucât permit creșterea efectului de levier, a prociclicității și a interconectării pe piețele financiare sau contribuie la transformarea lichidităților și a scadențelor. Deși creditarea în marjă include, prin urmare, tranzacții care fac obiectul unor contracte în marjă încheiate între instituțiile financiare și clienții lor, în cadrul cărora instituțiile financiare furnizează servicii de tip prime brokerage clienților lor, aceasta nu include alte împrumuturi, cum ar fi împrumuturile pentru restructurarea societăților, care, cu toate că pot implica titluri de valoare, nu contribuie la riscurile sistemice vizate de Regulamentul (UE) 2015/2365.

    (3)

    Este important ca detaliile oricărui SFT compensat de o contraparte centrală să fie corect raportate și să poată fi identificate cu ușurință, indiferent dacă SFT-ul respectiv a fost compensat la aceeași dată sau la o dată ulterioară celei la care a fost încheiat.

    (4)

    Pentru a asigura o raportare cuprinzătoare în cazul în care detaliile specifice privind garanția nu sunt cunoscute în ziua tranzacției, contrapărțile ar trebui să actualizeze informațiile privind garanția de îndată ce aceste informații devin disponibile contrapărților și cel târziu în ziua lucrătoare următoare datei valutei SFT-ului în cauză.

    (5)

    Pentru a oferi mai multe informații utile autorităților care accesează detaliile privind SFT-urile în registrele centrale de tranzacții, contrapărțile ar trebui să raporteze către registrele centrale de tranzacții numărul internațional de identificare a valorilor mobiliare („ISIN”) al oricărui portofoliu de garanții pe care îl utilizează cu scopul de a furniza garanții unui SFT, dacă acel portofoliu are un ISIN.

    (6)

    În cazul în care contrapărțile furnizează garanții pe baza expunerii nete, care rezultă din compensarea unui număr de SFT-uri între două contrapărți, o alocare specifică a garanțiilor către un SFT individual este de multe ori imposibilă și, prin urmare, alocarea garanțiilor poate să nu fie cunoscută. În aceste situații, contrapărțile ar trebui să poată raporta garanțiile independent de împrumutul-suport.

    (7)

    Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare prezentat Comisiei de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

    (8)

    ESMA a organizat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare, a analizat eventualele costuri și beneficii aferente și a solicitat punctul de vedere al Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Informațiile detaliate referitoare la SFT-uri care trebuie raportate

    (1)   Un raport întocmit în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2365 include detaliile complete și corecte prevăzute în tabelele 1, 2, 3 și 4 din anexă care se referă la SFT-ul în cauză.

    (2)   La raportarea încheierii unui SFT, o contraparte precizează în raportul său tipul de acțiune „Nouă” în câmpul 98 din tabelul 2 din anexa la prezentul regulament. Orice rapoarte ulterioare privind detaliile SFT-ului în cauză trebuie să specifice în câmpul 98 din tabelul 2 din anexa la prezentul regulament tipul de acțiune relevant care se referă la respectivul SFT.

    Articolul 2

    SFT-urile compensate de contrapărțile centrale

    (1)   Un SFT ale cărui detalii au fost deja raportate în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2365 și care este compensat ulterior de o contraparte centrală se raportează ca încetat, odată ce a fost compensat, prin completarea câmpului 98 din tabelul 2 din anexă cu tipul de acțiune „Încetare/Încetare anticipată”, iar noile SFT-uri ce decurg din compensare se raportează.

    (2)   Un SFT care este încheiat într-un loc de tranzacționare și care este compensat de o contraparte centrală în aceeași zi se raportează numai după ce a fost compensat.

    (3)   Pentru marja depusă sau primită pentru un SFT compensat, o contraparte raportează detaliile prevăzute în tabelul 3 din anexa la prezentul regulament și precizează tipul de acțiune relevant prevăzut în câmpul 20 din acest tabel din anexă.

    Articolul 3

    Raportarea garanțiilor reale

    (1)   Contrapărțile la o tranzacție de dare cu împrumut de titluri de valoare sau de mărfuri sau la o tranzacție de luare cu împrumut de titluri de valoare sau de mărfuri care sunt de acord să nu se furnizeze garanții precizează acest lucru în câmpul 72 din tabelul 2 din anexă.

    (2)   În cazul în care garanția unui SFT este legată de un împrumut individual, iar detaliile privind garanția sunt cunoscute de contraparte la data-limită de raportare, contrapartea indică detaliile complete și corecte ale tuturor componentelor individuale ale garanției aferente SFT-ului în cauză în câmpurile 75-94 din tabelul 2 din anexă, atunci când raportează acest SFT pentru prima dată cu tipul de acțiune „Nouă” în câmpul 98 din tabelul 2 din anexă.

    (3)   În cazul în care garanția unui SFT este legată de un împrumut individual, dar detaliile privind garanția nu sunt cunoscute de contraparte la data-limită de raportare, contrapartea indică, alături de tipul de acțiune „Actualizarea garanției” din câmpul 98 din tabelul 2 din anexă, detaliile complete și corecte ale tuturor componentelor individuale ale garanției aferente SFT-ului în cauză în câmpurile 75-94 din tabelul 2 din anexă de îndată ce acestea sunt cunoscute și cel târziu în ziua lucrătoare următoare datei valutei indicate în câmpul 13 din tabelul 2 din anexă.

    (4)   O contraparte care garantează unul sau mai multe SFT-uri cu un portofoliu de garanții care este identificat printr-un număr internațional de identificare a valorilor mobiliare („ISIN”) precizează codul ISIN în câmpul 96 din tabelul 2 din anexă atunci când raportează SFT-ul cu tipul de acțiune „Nouă” în câmpul 98 din tabelul 2 din anexă.

    (5)   O contraparte care garantează unul sau mai multe SFT-uri cu un portofoliu de garanții care nu este identificat printr-un ISIN precizează codul „NTAV” în câmpul 96 din tabelul 2 din anexă atunci când raportează SFT-ul cu tipul de acțiune „Nouă” în câmpul 98 din tabelul 2 din anexă.

    (6)   În sensul alineatelor (4) și (5), contrapartea precizează, de asemenea, alături de tipul de acțiune „Actualizarea garanției” din câmpul 98 din tabelul 2 din anexă, detaliile complete și corecte ale tuturor componentelor individuale ale garanției aferente SFT-ului în cauză în câmpurile 75-94 din tabelul 2 din anexă de îndată ce aceste detalii sunt cunoscute și cel târziu în ziua lucrătoare următoare datei valutei indicate în câmpul 13 din tabelul 2 din anexă.

    (7)   O contraparte care garantează mai multe SFT-uri pe baza expunerii nete indică valoarea „adevărat” în câmpul 73 din tabelul 2 din anexă. Respectiva contraparte indică, alături de tipul de acțiune „Actualizarea garanției” din câmpul 98 din tabelul 2 din anexă, detaliile complete și corecte ale tuturor componentelor individuale ale garanției aferente acestor SFT-uri în câmpurile 75-94 din tabelul 2 din anexă de îndată ce aceste detalii sunt cunoscute și cel târziu în ziua lucrătoare următoare datei valutei indicate în câmpul 13 din tabelul 2 din anexă.

    Articolul 4

    Raportarea reutilizării garanției reale

    (1)   O contraparte care primește unul sau mai multe instrumente financiare ca garanție în cadrul unui SFT trebuie să precizeze detaliile complete și corecte ale unei eventuale reutilizări a fiecăruia dintre aceste instrumente financiare în câmpurile 7, 8 și 9 din tabelul 4 din anexă.

    (2)   O contraparte care primește numerar ca garanție în cadrul unui SFT trebuie să precizeze detaliile complete și corecte ale tuturor garanțiilor în numerar reinvestite pentru fiecare monedă în câmpurile 11, 12 și 13 din tabelul 4 din anexă.

    Articolul 5

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 13 decembrie 2018.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 337, 23.12.2015, p. 1.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).


    ANEXĂ

    Tabelul 1

    Date privind contrapărțile

    Nr.

    Câmp

    Detaliile de raportat

    Repo

    BSB (tranzacție de cumpărare-revânzare)

    SL (dare cu împrumut de titluri de valoare)

    ML (tranzacție de creditare în marjă)

    1

    Marca temporală a raportării

    Data și ora transmiterii raportului către registrul central de tranzacții.

    Da

    Da

    Da

    Da

    2

    Entitatea care transmite raportul

    Codul unic de identificare a entității care transmite raportul. În cazul în care transmiterea raportului a fost delegată unei terțe părți sau celeilalte contrapărți, un cod unic de identificare a entității în cauză.

    Da

    Da

    Da

    Da

    3

    Contrapartea care efectuează raportarea

    Codul unic de identificare a contrapărții care efectuează raportarea.

    Da

    Da

    Da

    Da

    4

    Natura contrapărții care efectuează raportarea

    Se precizează dacă contrapartea care efectuează raportarea este o contraparte financiară sau nefinanciară.

    Da

    Da

    Da

    Da

    5

    Sectorul contrapărții care efectuează raportarea

    Unul sau mai multe coduri care clasifică natura activităților economice ale contrapărții care efectuează raportarea.

    În cazul în care contrapartea care efectuează raportarea este o contraparte financiară, toate codurile relevante incluse în taxonomia contrapărților financiare care se aplică acelei contrapărți.

    În cazul în care contrapartea care efectuează raportarea este o contraparte nefinanciară, toate codurile relevante incluse în taxonomia contrapărților nefinanciare care se aplică acelei contrapărți.

    În cazul în care se raportează mai multe activități, codurile se indică în ordinea importanței relative a activităților respective.

    Da

    Da

    Da

    Da

    6

    Clasificare sectorială suplimentară

    În cazul în care contrapartea care efectuează raportarea este un organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) sau un fond de investiții alternative (FIA), un cod care determină dacă este un fond tranzacționat la bursă (ETF) sau un fond de piață monetară (FPM)

    În cazul în care contrapartea care efectuează raportarea este un fond de investiții alternative (FIA) sau o contraparte nefinanciară care desfășoară activități financiare și de asigurare sau activități imobiliare, un cod care stabilește dacă este o schemă de investiții imobiliare rezidențiale (REIT)

    Da

    Da

    Da

    Da

    7

    Sucursala contrapărții care efectuează raportarea

    În cazul în care contrapartea care efectuează raportarea încheie un SFT printr-o sucursală, codul de identificare a sucursalei.

    Da

    Da

    Da

    Da

    8

    Sucursala celeilalte contrapărți

    În cazul în care cealaltă contraparte încheie un SFT printr-o sucursală, codul de identificare a sucursalei.

    Da

    Da

    Da

    Da

    9

    Calitatea contrapărții

    Se precizează dacă contrapartea care efectuează raportarea este furnizor al garanției sau beneficiar al garanției în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363 al Comisiei (1)

    Da

    Da

    Da

    Da

    10

    Entitatea responsabilă de raportare

    În cazul în care o contraparte financiară este responsabilă de raportare în numele celeilalte contrapărți în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului și al Consiliului (2), codul unic de identificare a contrapărții financiare în cauză.

    În cazul în care o societate de administrare este responsabilă de raportare în numele unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din regulamentul menționat, codul unic de identificare a respectivei societăți de administrare.

    În cazul în care un administrator de fonduri de investiții alternative (AFIA) este responsabil de raportare în numele unui fond de investiții alternative (FIA) în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365, codul unic de identificare a AFIA în cauză.

    Da

    Da

    Da

    Da

    11

    Alte contrapărți

    Codul unic de identificare a entității cu care contrapartea care efectuează raportarea a încheiat SFT-ul. În cazul unei persoane fizice se specifică în mod consecvent un cod de client.

    Da

    Da

    Da

    Da

    12

    Țara celeilalte contrapărți

    Codul țării în care este situat sediul social al celeilalte contrapărți sau codul țării de reședință în cazul în care cealaltă contraparte este o persoană fizică.

    Da

    Da

    Da

    Da

    13

    Beneficiar

    Dacă beneficiarul contractului nu este contraparte la acest contract, contrapartea care efectuează raportarea îl identifică pe acesta prin specificarea unui cod unic sau, în cazul persoanelor fizice, prin specificarea unui cod de client, astfel cum este atribuit de entitatea juridică la care a recurs persoana fizică în cauză, utilizat în mod consecvent.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    14

    Agent tripartit

    Codul unic de identificare a terțului către care contrapartea care efectuează raportarea a externalizat procesarea post-tranzacționare a unui SFT (dacă este cazul).

    Da

    Da

    Da

    Nu

    15

    Broker

    Codul unic al entității care acționează ca intermediar pentru contrapartea care efectuează raportarea fără a deveni ea însăși o contraparte la SFT. Pentru tranzacțiile de dare cu împrumut de titluri de valoare, un broker nu include agentul creditor.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    16

    Membru compensator

    În cazul în care tranzacția este compensată, codul unic de identificare a membrului compensator responsabil al contrapărții care efectuează raportarea.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    17

    Participant al depozitarului central de titluri de valoare („CSD”) sau participant indirect

    Codul unic al participantului CSD sau al participantului indirect al contrapărții care efectuează raportarea.

    În cazul în care atât participantul CSD, cât și participantul indirect sunt implicați în tranzacție, codul participantului indirect.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    18

    Agent creditor

    Codul unic al agentului creditor implicat în tranzacția de dare cu împrumut de titluri de valoare.

    Da

    Nu

    Da

    Nu


    Tabelul 2

    Date privind împrumuturile și garanțiile reale

    Nr.

    Câmp

    Detaliile de raportat

    Repo

    BSB (tranzacție de cumpărare-revânzare)

    SL (dare cu împrumut de titluri de valoare)

    ML (tranzacție de creditare în marjă)

    1

    Identificatorul unic al tranzacției („UTI”)

    Referință unică atribuită SFT-ului pentru identificarea tranzacției.

    Da

    Da

    Da

    Da

    2

    Numărul de urmărire a raportării

    În cazul tranzacțiilor care rezultă din compensare, se raportează UTI anterior, și anume identificatorul unic al tranzacției bilaterale inițiale. Cu toate acestea, nu este necesar ca UTI anterior să fie raportat de contrapărțile care sunt contrapărți centrale („CPC”) care au compensat SFT-ul.

    În cazul în care un SFT a fost executat într-un loc de tranzacționare și compensat în aceeași zi, un număr generat de locul de tranzacționare și unic pentru execuția respectivă.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    3

    Data evenimentului

    Data la care a avut loc evenimentul de raportat referitor la SFT și vizat de raport. În cazul tipurilor de acțiuni „Actualizare a evaluării”, „Actualizarea garanției reale”, „Actualizarea reutilizării”, „Actualizarea marjei”, data pentru care sunt furnizate informațiile conținute în raport.

    Da

    Da

    Da

    Da

    4

    Tip de SFT

    Tipul SFT-ului, astfel cum este definit la articolul 3 alineatele (7)-(10) din Regulamentul (UE) 2015/2365.

    Da

    Da

    Da

    Da

    5

    Compensat

    Se precizează dacă a avut loc compensarea centrală.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    6

    Marca temporală a compensării

    Ora și data la care a avut loc compensarea.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    7

    CPC

    În cazul unui contract care a fost compensat, codul unic al CPC care a efectuat compensarea contractului.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    8

    Loc de tranzacționare

    Codul unic de identificare a locului de executare a SFT-ului.

    În cazul unui SFT extrabursier și admis la tranzacționare, codul MIC „XOFF”.

    În cazul unui SFT extrabursier care nu este admis la tranzacționare, codul MIC „XXXX”.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    9

    Tipul de acord-cadru

    Trimitere la tipul de acord-cadru în baza căruia contrapărțile au încheiat un SFT.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    10

    Alt tip de acord-cadru

    Denumirea acordului-cadru. Acest câmp se completează numai în cazul în care „OTHR” se raportează în câmpul 9.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    11

    Versiunea acordului-cadru

    Trimitere la anul acordului-cadru relevant pentru tranzacția raportată, dacă este cazul.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    12

    Marca temporală a executării

    Data și ora la care a fost executat SFT-ul.

    Da

    Da

    Da

    Da

    13

    Data valutei (Data de începere)

    Data convenită prin contract între contrapărți pentru schimbul de numerar, titluri de valoare sau mărfuri versus garanții pentru componenta de deschidere (componenta la vedere) a SFT-ului.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    14

    Data scadenței (Data expirării)

    Data convenită prin contract între contrapărți pentru schimbul de numerar, titluri de valoare sau mărfuri versus garanții pentru componenta de închidere (componenta la termen) a SFT-ului. Aceste informații nu se raportează pentru tranzacțiile de tip repo cu termen deschis.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    15

    Data încetării

    Data încetării în cazul încetării anticipate complete a SFT-ului.

    Da

    Da

    Da

    Da

    16

    Perioada minimă de preaviz

    Numărul minim de zile lucrătoare în care una dintre contrapărți trebuie să o informeze pe cealaltă cu privire la încetarea tranzacției.

    Da

    Nu

    Nu

    Nu

    17

    Prima dată de rambursare

    Data cea mai apropiată la care creditorul în numerar are dreptul de a retrage o parte din fonduri sau de a sista tranzacția.

    Da

    Nu

    Nu

    Nu

    18

    Indicatorul garanțiilor generale

    Se precizează dacă SFT-ul face obiectul unui contract de garanție generală. În cazul unei tranzacții de dare cu împrumut de titluri de valoare, câmpul se referă la titlurile de valoare furnizate ca garanție, și nu la titlurile acordate ca împrumut.

    Se specifică codul „GENE” pentru un SFT care face obiectul unui contract de garanție generală. Un contract de garanție generală specifică un contract de garanție pentru o tranzacție în care furnizorul garanției poate alege titlul de valoare care se furnizează ca garanție dintr-o gamă relativ largă de titluri care îndeplinesc criteriile predefinite.

    Se specifică codul „SPEC” pentru un SFT care face obiectul unui contract de garanție specifică. Un contract de garanție specifică precizează un contract de garanție pentru o tranzacție în care beneficiarul garanției solicită furnizarea de către furnizorul garanției a unui număr internațional de identificare a valorilor mobiliare („ISIN”) specific.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    19

    Indicatorul mecanismului „Delivery By Value” („DBV”)

    Se precizează dacă tranzacția a fost decontată utilizând mecanismul DBV.

    Da

    Nu

    Da

    Nu

    20

    Metoda utilizată pentru a oferi garanțiile reale

    Se precizează dacă garanția din SFT face obiectul unui contract de garanție financiară cu transfer de proprietate, unui contract de garanție financiară cu titluri de valoare sau unui contract de garanție financiară cu titluri de valoare cu drept de utilizare.

    În cazul în care au fost utilizate mai multe metode pentru furnizarea de garanții, în acest câmp se precizează contractul de garanție principal.

    Da

    Nu

    Da

    Da

    21

    Termen deschis

    Se precizează dacă SFT-ul este cu termen deschis (care nu are o dată fixă a scadenței) sau cu termen fix, cu o dată a scadenței convenită prin contract.

    Codul „Adevărat” se specifică pentru SFT-urile cu termen deschis, iar codul „Fals” pentru SFTurile cu termen fix.

    Da

    Nu

    Da

    Nu

    22

    Opționalitate privind încetarea

    Se precizează dacă SFT-ul este un SFT cu reînnoire automată sau cu posibilitate de prelungire.

    Da

    Nu

    Da

    Nu

    În cazul creditării în marjă, câmpurile 23-34 se repetă și se completează pentru fiecare monedă utilizată în împrumutul în marjă.

    23

    Rată fixă

    În cazul tranzacțiilor repo, rata anualizată a dobânzii pentru valoarea principalului pentru tranzacția repo, în conformitate cu convențiile de numărare a zilelor.

    În cazul creditării în marjă, rata anualizată a dobânzii pentru valoarea împrumutului pe care debitorul o plătește creditorului.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    24

    Convenția de numărare a zilelor

    Metoda de calcul al dobânzii acumulate aferente valorii principalului pentru o rată.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    25

    Rată variabilă

    Se precizează rata dobânzii de referință utilizate care este revizuită la intervale predeterminate raportat la o rată de referință de pe piață, dacă este cazul.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    26

    Perioada de referință pentru rata variabilă – perioadă de timp

    Perioada de timp care corespunde perioadei de referință a ratei variabile.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    27

    Perioada de referință pentru rata variabilă – multiplicator

    Multiplicatorul pentru perioada de timp care corespunde perioadei de referință a ratei variabile specificate în câmpul 26.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    28

    Frecvența de plată a ratei variabile – perioadă de timp

    Perioada de timp care descrie frecvența plăților supuse ratei variabile.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    29

    Frecvența de plată a ratei variabile – multiplicator

    Multiplicatorul pentru perioada de timp care descrie frecvența plăților pentru rata variabilă specificată în câmpul 28.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    30

    Frecvența de revizuire a ratei variabile – perioadă de timp

    Perioada de timp care descrie frecvența revizuirilor ratei variabile.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    31

    Frecvența de revizuire a ratei variabile – multiplicator

    Multiplicatorul pentru perioada de timp care descrie frecvența revizuirilor ratei variabile specificate în câmpul 30.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    32

    Marjă

    Numărul de puncte de bază care urmează să fie adăugate sau scăzute din rata variabilă a dobânzii pentru a determina rata dobânzii la împrumut.

    Da

    Nu

    Nu

    Da

    33

    Valoarea monetară a creditării în marjă

    Valoarea unui împrumut în marjă într-o anumită monedă.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    34

    Moneda creditării în marjă

    Moneda împrumutului în marjă.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    Câmpurile 35 și 36 se repetă și se completează pentru fiecare ajustare a ratei variabile.

    35

    Rata ajustată

    Rata astfel cum a fost stabilită de tabelul de rate.

    Da

    Nu

    Nu

    Nu

    36

    Data de aplicare a ratei

    Data intrării în vigoare a ratei.

    Da

    Nu

    Nu

    Nu

    37

    Valoarea principalului la data valutei

    Valoarea numerarului care urmează a fi decontată de la data valutei tranzacției.

    Da

    Da

    Nu

    Nu

    38

    Valoarea principalului la data scadenței

    Valoarea numerarului care urmează a fi decontată de la data scadenței tranzacției.

    Da

    Da

    Nu

    Nu

    39

    Moneda în care este exprimată valoarea principalului

    Moneda valorii principalului.

    Da

    Da

    Nu

    Nu

    40

    Tipul activului

    Indicarea tipului de activ care face obiectul SFT-ului.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    41

    Identificatorul titlului de valoare

    Identificarea titlului de valoare care face obiectul SFT-ului.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    42

    Clasificarea unui titlu de valoare

    Codul CFI (clasificarea instrumentelor financiare) al titlului de valoare care face obiectul SFT-ului.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    În cazul în care o marfă a fost dată sau luată cu împrumut, clasificarea mărfii în cauză se specifică în câmpurile 43, 44 și 45.

    43

    Produs de bază

    Produsul de bază specificat în clasificarea mărfurilor din tabelul 5 din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    44

    Subprodus

    Subprodusul specificat în clasificarea mărfurilor din tabelul 5 din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363.

    Acest câmp necesită un produs de bază specific în câmpul 43.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    45

    Detalii subprodus

    Detaliile subprodusului specificate în tabelul de clasificare a mărfurilor.

    Acest câmp necesită un subprodus specific în câmpul 44.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    46

    Cantitatea sau valoarea nominală

    Cantitatea sau valoarea nominală a titlului de valoare sau a mărfii care face obiectul SFT-ului.

    În cazul unei obligațiuni, valoarea nominală totală care înseamnă numărul de obligațiuni înmulțit cu valoarea lor nominală.

    În cazul altor titluri sau mărfuri, cantitatea acestora.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    47

    Unitate de măsură

    Unitatea de măsură în care este exprimată cantitatea. Acest câmp se aplică mărfurilor.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    48

    Moneda în care este exprimată valoarea nominală

    În cazul în care se raportează valoarea nominală, moneda valorii nominale.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    49

    Prețul titlului de valoare sau al mărfii

    În cazul dării și luării cu împrumut de titluri de valoare și de mărfuri, prețul titlului de valoare sau al mărfii utilizat pentru calcularea valorii împrumutului.

    În cazul unei tranzacții de cumpărare-revânzare, prețul titlului de valoare sau al mărfii utilizat pentru calcularea valorii tranzacției pentru componenta la vedere a tranzacției de cumpărarerevânzare.

    Nu

    Da

    Da

    Nu

    50

    Moneda în care este exprimat prețul

    Moneda în care este exprimat prețul titlului de valoare sau al mărfii.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    51

    Calitatea titlului de valoare

    Codul care clasifică riscul de credit al titlului de valoare.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    52

    Scadența titlului de valoare

    Scadența titlului de valoare.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    53

    Jurisdicția emitentului

    Jurisdicția emitentului titlului de valoare. În cazul titlurilor de valoare emise de o filială străină, jurisdicția societății-mamă de cel mai înalt rang sau, dacă nu este cunoscută, jurisdicția filialei.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    54

    Codul LEI al emitentului

    Codul LEI al emitentului titlului de valoare.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    55

    Tipul de titlu de valoare

    Codul care clasifică tipul titlului de valoare.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    56

    Valoarea împrumutului

    Valoarea împrumutului, și anume cantitatea sau valoarea nominală a împrumutului înmulțită cu prețul cuprins în câmpul 49.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    57

    Valoarea de piață

    Valoarea de piață a titlurilor de valoare sau a mărfurilor date sau luate cu împrumut.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    58

    Rata de rebate fixă

    Rata fixă a dobânzii (rata convenită a fi plătită de către creditor pentru reinvestirea garanției în numerar minus orice taxă de împrumut) plătită de către creditorul garanției sau al mărfii în favoarea debitorului (rată de rebate pozitivă) sau de către debitor în favoarea creditorului (rată de rebate negativă) la soldul garanției în numerar furnizate.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    59

    Rata de rebate variabilă

    Se indică rata dobânzii de referință utilizate pentru a calcula rata de rebate (rata convenită a fi plătită de către creditor pentru reinvestirea garanției în numerar minus orice taxă de împrumut) plătită de către creditorul garanției sau al mărfii în favoarea debitorului (rată de rebate pozitivă) sau de către debitor în favoarea creditorului (rată de rebate negativă) la soldul garanției în numerar furnizate.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    60

    Perioada de referință pentru rata de rebate variabilă – perioadă de timp

    Perioada de timp care corespunde perioadei de referință a ratei de rebate variabile.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    61

    Perioada de referință pentru rata de rebate variabilă – multiplicator

    Multiplicatorul pentru perioada de timp care corespunde perioadei de referință a ratei de rebate variabile specificate în câmpul 60.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    62

    Frecvența de plată a ratei de rebate variabile – perioadă de timp

    Perioada de timp care descrie frecvența plăților pentru rata de rebate variabilă.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    63

    Frecvența de plată a ratei de rebate variabile – multiplicator

    Multiplicatorul pentru perioada de timp care descrie frecvența plăților pentru rata de rebate variabilă specificată în câmpul 62.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    64

    Frecvența de revizuire a ratei de rebate variabile – perioadă de timp

    Perioada de timp care descrie frecvența revizuirilor ratei de rebate variabile.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    65

    Frecvența de revizuire a ratei de rebate variabile – multiplicator

    Multiplicatorul pentru perioada de timp care descrie frecvența revizuirilor ratei de rebate variabile specificate în câmpul 64.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    66

    Marja ratei de rebate

    Marja ratei de rebate variabile exprimată în puncte de bază.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    67

    Taxa de împrumut

    Taxa pe care debitorul titlului de valoare sau al mărfii o plătește creditorului.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    68

    Acorduri de exclusivitate

    În cazul tranzacțiilor de luare și dare cu împrumut a titlurilor de valoare, se precizează dacă debitorul are acces exclusiv pentru a lua cu împrumut din portofoliul de titluri de valoare al creditorului.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    69

    Împrumut în marjă acordat

    Valoarea totală a împrumuturilor în marjă, în moneda de bază.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    70

    Moneda de bază în care este exprimat împrumutul în marjă acordat

    Moneda de bază în care sunt exprimate împrumuturile în marjă acordate.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    71

    Valoarea de piață a pozițiilor scurte

    Valoarea de piață a pozițiilor scurte, în moneda de bază.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    Date privind garanțiile

    72

    Codul „SL” (Securities Lending) pentru împrumuturi de titluri de valoare negarantate

    Se precizează dacă tranzacția SL este negarantată.

    Acest câmp nu se utilizează atunci când contrapărțile acceptă să garanteze tranzacția, însă alocarea specifică a garanției nu este încă cunoscută.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    73

    Colateralizarea expunerii nete

    Se precizează dacă garanția a fost furnizată mai degrabă pentru o expunere netă decât pentru o singură tranzacție.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    74

    Data valutei garanției reale

    În cazul în care tranzacțiile au fost garantate pe baza expunerii nete, ultima dată a valutei cuprinsă în setul de compensare al SFTurilor, luând în considerare toate tranzacțiile pentru care a fost furnizată garanția.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    În cazul în care s-a utilizat o garanție specifică, câmpurile 75-94 se repetă și se completează pentru fiecare componentă a garanției, după caz.

    75

    Tipul de componentă a garanției reale

    Se indică tipul de componentă a garanției reale.

    Da

    Da

    Da

    Da

    În cazul în care numerarul a fost utilizat drept garanție reală, acest lucru se specifică în câmpurile 76 și 77.

    76

    Cuantumul garanției în numerar

    Valoarea fondurilor furnizate ca garanție pentru luarea cu împrumut de titluri de valoare sau de mărfuri.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    77

    Moneda garanției în numerar

    Moneda garanției în numerar.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    78

    Identificarea unui titlu de valoare utilizat ca garanție reală

    Identificarea titlului de valoare utilizat ca garanție reală.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Da

    Da

    Da

    Da

    79

    Clasificarea unui titlu de valoare utilizat ca garanție reală

    Codul CFI al titlului de valoare utilizat ca garanție reală.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Da

    Da

    Da

    Da

    În cazul în care o marfă a fost utilizată ca garanție reală, clasificarea mărfii în cauză se specifică în câmpurile 80, 81 și 82.

    80

    Produs de bază

    Produsul de bază specificat în clasificarea mărfurilor din tabelul 5 din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    81

    Subprodus

    Subprodusul specificat în clasificarea mărfurilor din tabelul 5 din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363. Acest câmp necesită un produs de bază specific în câmpul 80.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    82

    Detalii subprodus

    Detaliile subprodusului specificate în clasificarea mărfurilor din tabelul 5 din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363. Acest câmp necesită un subprodus specific în câmpul 81.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    83

    Cantitatea sau valoarea nominală a garanției reale

    Cantitatea sau valoarea nominală a titlului de valoare sau a mărfii utilizat(e) ca garanție.

    În cazul unei obligațiuni, valoarea nominală totală care înseamnă numărul de obligațiuni înmulțit cu valoarea nominală.

    În cazul altor titluri sau mărfuri, cantitatea acestora.

    Da

    Da

    Da

    Da

    84

    Unitatea de măsură a garanției reale

    Unitatea de măsură în care este specificată cantitatea garanției. Acest câmp se aplică mărfurilor.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    85

    Moneda în care este exprimată valoarea nominală a garanției reale

    În cazul în care se raportează valoarea nominală a garanției, moneda valorii nominale.

    Da

    Da

    Da

    Da

    86

    Moneda în care este exprimat prețul

    Moneda în care este exprimat prețul componentei garanției.

    Da

    Da

    Da

    Da

    87

    Preț unitar

    Prețul pe unitate în ceea ce privește componenta garanției, inclusiv dobânda acumulată pentru titlurile purtătoare de dobândă utilizate pentru evaluarea titlului de valoare sau a mărfii.

    Da

    Da

    Da

    Da

    88

    Valoarea de piață a garanției reale

    Valoarea de piață a componentei individuale a garanției exprimată în moneda în care este exprimat prețul.

    Da

    Da

    Da

    Da

    89

    Marja de ajustare sau marja

    Pentru tranzacțiile repo și cele de cumpărare-revânzare, orice marjă de ajustare a garanției este specificată prin raportare la orice măsură de control al riscului aplicată garanției-suport, la nivelul ISIN, prin care valoarea garanției-suport în cauză este calculată ca valoarea de piață a activelor redusă cu un anumit procent.

    Pentru tranzacțiile de dare cu împrumut de titluri de valoare, procentul oricărei marje de ajustare a garanției este specificat prin raportare la orice măsură de control al riscului aplicată garanției-suport, fie la nivelul ISIN, fie la nivelul portofoliului, prin care valoarea garanției-suport în cauză este calculată ca valoarea de piață a activelor redusă cu un anumit procent.

    Pentru creditarea în marjă, procentul cerinței de marjă aplicat întregului portofoliu de garanții deținut în contul de broker principal al unui client.

    În acest câmp se indică valorile reale, iar nu valorile estimate sau implicite.

    Da

    Da

    Da

    Da

    90

    Calitatea garanției reale

    Codul care clasifică riscul titlului de valoare utilizat ca garanție.

    Da

    Da

    Da

    Da

    91

    Data scadenței titlului de valoare

    Data scadenței titlului de valoare utilizat ca garanție.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Da

    Da

    Da

    Da

    92

    Jurisdicția emitentului

    Jurisdicția emitentului titlului de valoare utilizat ca garanție. În cazul titlurilor de valoare emise de o filială străină, se raportează jurisdicția societății-mamă de cel mai înalt rang sau, dacă nu este cunoscută, jurisdicția filialei.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor

    Da

    Da

    Da

    Da

    93

    Codul LEI al emitentului

    Codul LEI al emitentului titlului de valoare utilizat ca garanție.

    Acest câmp nu se aplică mărfurilor.

    Da

    Da

    Da

    Da

    94

    Tipul de garanție reală

    Codul care clasifică tipul titlului de valoare utilizat ca garanție.

     

     

     

     

    95

    Disponibilitatea reutilizării garanțiilor reale

    Se precizează dacă beneficiarul garanției poate reutiliza titlurile de valoare furnizate ca garanție.

    Da

    Da

    Da

    Da

    Câmpul 96 se specifică în cazul în care a fost utilizat un portofoliu de garanții reale. Alocarea detaliată a garanțiilor reale pentru SFT-urile tranzacționate pe baza unui portofoliu de garanții reale se specifică în câmpurile 75-94, dacă este disponibilă.

    96

    Identificatorul portofoliului de garanții reale

    În cazul în care portofoliul de garanții reale poate fi identificat cu un cod ISIN, codul ISIN al portofoliului de garanții.

    În cazul în care portofoliul de garanții reale nu poate fi identificat cu un cod ISIN, acest câmp se completează cu codul „NTAV”.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    97

    Codul portofoliului

    În cazul în care tranzacția este compensată și inclusă într-un portofoliu de tranzacții pentru care se face schimb de marje, portofoliul se identifică printr-un cod unic stabilit de contrapartea care efectuează raportarea.

    În cazul în care portofoliul de tranzacții include și contracte derivate care se raportează în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012, codul portofoliului este același cu cel raportat în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    98

    Tipul de acțiune

    Raportul trebuie să conțină unul dintre următoarele tipuri de acțiuni:

    (a)

    un SFT raportat pentru prima dată este identificat ca acțiune „Nouă”;

    (b)

    modificarea unui SFT raportat anterior este identificată ca „Modificare”. Aceasta include o actualizare a unui raport anterior care prezintă o poziție pentru a reflecta noi tranzacții incluse în poziția respectivă;

    (c)

    evaluarea titlului de valoare sau a mărfii care face obiectul unei tranzacții de dare cu împrumut de titluri de valoare sau de mărfuri este identificată ca „Actualizare a evaluării”;

    (d)

    modificarea detaliilor datelor privind garanțiile, inclusiv evaluarea acestora, este identificată ca „Actualizarea garanției reale”;

    (e)

    anularea unui întreg raport transmis eronat, în cazul în care SFT-ul nu s-a materializat niciodată sau nu a făcut obiectul cerințelor de raportare privind SFT-urile, dar a fost raportat unui registru central de tranzacții din greșeală, se identifică drept „Eroare”;

    (f)

    corecția câmpurilor de date care au fost transmise în mod eronat într-un raport anterior se identifică drept „Corecție”;

    (g)

    încetarea unui SFT cu termen deschis sau încetarea anticipată a unui SFT cu termen fix se identifică drept „Încetare/Încetare anticipată”;

    (h)

    un SFT care trebuie raportat ca nouă tranzacție și de asemenea inclus într-un raport de poziție separat în aceeași zi se identifică drept „Componentă a poziției”.

    Da

    Da

    Da

    Da

    99

    Nivel

    Se indică dacă raportul se efectuează la nivel de tranzacționare sau de poziție.

    Raportarea la nivel de poziție poate fi folosită numai pentru a completa raportarea la nivel de tranzacționare, pentru a raporta evenimente post-tranzacționare și numai dacă tranzacțiile individuale cu produse fungibile au fost înlocuite de poziție.

    Da

    Da

    Da

    Nu


    Tabelul 3

    Date privind marja

    Nr.

    Câmp

    Detaliile de raportat

    Repo

    BSB (tranzacție de cumpărare-revânzare)

    SL (dare cu împrumut de titluri de valoare)

    ML (tranzacție de creditare în marjă)

    1

    Marca temporală a raportării

    Data și ora transmiterii raportului către registrul central de tranzacții.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    2

    Data evenimentului

    Data la care a avut loc evenimentul de raportat referitor la SFT și vizat de raport. În cazul tipurilor de acțiuni „Actualizare a evaluării”, „Actualizarea garanției reale”, „Actualizarea reutilizării”, „Actualizarea marjei”, data pentru care sunt furnizate informațiile conținute în raport.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    3

    Entitatea care transmite raportul

    Codul unic de identificare a entității care transmite raportul. În cazul în care transmiterea raportului a fost delegată unei terțe părți sau celeilalte contrapărți, codul unic de identificare a entității în cauză.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    4

    Contrapartea care efectuează raportarea

    Codul unic de identificare a contrapărții care efectuează raportarea.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    5

    Entitatea responsabilă de raportare

    În cazul în care o contraparte financiară este responsabilă de raportare în numele celeilalte contrapărți în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365, codul unic de identificare a contrapărții financiare în cauză.

    În cazul în care o societate de administrare este responsabilă de raportare în numele unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365, codul unic de identificare a respectivei societăți de administrare.

    În cazul în care un administrator de fonduri de investiții alternative (AFIA) este responsabil de raportare în numele unui fond de investiții alternative (FIA) în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365, codul unic de identificare a AFIA în cauză.

    Da

    Da

    Da

    Da

    6

    Alte contrapărți

    Codul unic de identificare a entității cu care contrapartea care efectuează raportarea a încheiat SFT-ul

    Da

    Da

    Da

    Nu

    7

    Codul portofoliului

    Portofoliul de tranzacții pentru care se face schimb de marje se identifică printr-un cod unic stabilit de contrapartea care efectuează raportarea.

    În cazul în care portofoliul de tranzacții include și contracte derivate care se raportează în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012, codul portofoliului este același cu cel raportat în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    8

    Marja inițială depusă

    Valoarea marjei inițiale depuse de contrapartea care efectuează raportarea pentru cealaltă contraparte.

    În cazul în care marja inițială este depusă la nivel de portofoliu, acest câmp trebuie să indice valoarea globală a marjei inițiale depuse pentru portofoliu.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    9

    Moneda marjei inițiale depuse

    Moneda marjei inițiale depuse.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    10

    Marja de variație depusă

    Valoarea marjei de variație, inclusiv valoarea decontărilor în numerar, depuse de către contrapartea care efectuează raportarea la cealaltă contraparte.

    În cazul în care marja de variație este depusă la nivel de portofoliu, acest câmp trebuie să indice valoarea globală a marjei de variație depuse pentru portofoliu.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    11

    Moneda marjei de variație depuse

    Moneda marjei de variație depuse.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    12

    Marja inițială primită

    Valoarea marjei inițiale primite de contrapartea care efectuează raportarea de la cealaltă contraparte.

    În cazul în care marja inițială este primită la nivel de portofoliu, acest câmp trebuie să indice valoarea globală a marjei inițiale primite pentru portofoliu.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    13

    Moneda marjei inițiale primite

    Moneda marjei inițiale primite.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    14

    Marja de variație primită

    Valoarea marjei de variație, inclusiv valoarea decontărilor în numerar, primite de către contrapartea care efectuează raportarea de la cealaltă contraparte.

    În cazul în care marja de variație este primită la nivel de portofoliu, acest câmp trebuie să indice valoarea globală a marjei de variație primite pentru portofoliu.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    15

    Moneda marjei de variație primite

    Moneda marjei de variație primite.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    16

    Garanțiile excedentare depuse

    Valoarea garanțiilor depuse în plus față de garanția necesară.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    17

    Moneda garanțiilor excedentare depuse

    Moneda garanțiilor excedentare depuse.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    18

    Garanțiile excedentare primite

    Valoarea garanțiilor primite în plus față de garanția necesară.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    19

    Moneda garanțiilor excedentare primite

    Moneda garanțiilor excedentare primite.

    Da

    Da

    Da

    Nu

    20

    Tipul de acțiune

    Raportul trebuie să conțină unul dintre următoarele tipuri de acțiuni:

    (a)

    un nou sold al marjei se identifică drept acțiune „Nouă”;

    (b)

    modificarea detaliilor privind marjele se identifică drept „Actualizarea marjei”;

    (c)

    anularea unui întreg raport transmis eronat se identifică drept „Eroare”;

    (d)

    corecția câmpurilor de date care au fost transmise în mod incorect într-un raport anterior se identifică drept „Corecție”.

    Da

    Da

    Da

    Nu


    Tabelul 4

    Date privind reutilizarea, reinvestirea numerarului și sursele de finanțare

    Nr.

    Câmp

    Detaliile de raportat

    Repo

    BSB (tranzacție de cumpărare-revânzare)

    SL (dare cu împrumut de titluri de valoare)

    ML (tranzacție de creditare în marjă)

    1

    Marca temporală a raportării

    Data și ora transmiterii raportului către registrul central de tranzacții.

    Da

    Da

    Da

    Da

    2

    Data evenimentului

    Data la care a avut loc evenimentul de raportat referitor la SFT și vizat de raport. În cazul tipurilor de acțiuni „Actualizare a evaluării”, „Actualizarea garanției reale”, „Actualizarea reutilizării”, „Actualizarea marjei”, data pentru care sunt furnizate informațiile conținute în raport.

    Da

    Da

    Da

    Da

    3

    Entitatea care transmite raportul

    Codul unic de identificare a entității care transmite raportul. În cazul în care transmiterea raportului a fost delegată unei terțe părți sau celeilalte contrapărți, codul unic de identificare a entității în cauză.

    Da

    Da

    Da

    Da

    4

    Contrapartea care efectuează raportarea

    Codul unic de identificare a contrapărții care efectuează raportarea.

    Da

    Da

    Da

    Da

    5

    Entitatea responsabilă de raportare

    În cazul în care o contraparte financiară este responsabilă de raportare în numele celeilalte contrapărți în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365, codul unic de identificare a contrapărții financiare în cauză.

    În cazul în care o societate de administrare este responsabilă de raportare în numele unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365, codul unic de identificare a respectivei societăți de administrare.

    În cazul în care un administrator de fonduri de investiții alternative (AFIA) este responsabil de raportare în numele unui fond de investiții alternative (FIA) în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365, codul unic de identificare a AFIA în cauză.

    Da

    Da

    Da

    Da

    Câmpul 6 se repetă și se completează pentru fiecare componentă a garanției reale.

    6

    Tipul de componentă a garanției reale

    Indicarea tipului de componentă a garanției reale.

    Da

    Da

    Da

    Da

    Câmpurile 7, 8, 9 și 10 se repetă și se completează pentru fiecare titlu de valoare.

    7

    Componenta garanției reale

    Identificarea titlului de valoare utilizat ca garanție reală.

    Da

    Da

    Da

    Da

    8

    Valoarea garanției reutilizate

    Valoarea totală a garanției reutilizate atunci când poate fi calculată la nivel de SFT.

    Da

    Da

    Da

    Da

    9

    Reutilizarea estimată a garanției reale

    Atunci când valoarea reală a garanției reutilizate este necunoscută sau nu poate fi calculată, se calculează o estimare a valorii reutilizării la nivelul fiecărui instrument financiar, astfel cum se prevede în raportul FSB „Transforming Shadow Banking into Resilient Market-based Finance, Non-Cash Collateral Re-Use: Measure and Metrics” („Transformarea sectorului bancar paralel într-un sistem financiar puternic bazat pe piață, reutilizarea garanțiilor nemonetare: măsură și sisteme de măsurare”) din 25 ianuarie 2017.

    Da

    Da

    Da

    Da

    10

    Moneda garanției reutilizate

    Moneda valorii reale sau estimate a garanției reutilizate.

    Da

    Da

    Da

    Da

    11

    Rata de reinvestire

    Rata medie a dobânzii primită din reinvestirea garanțiilor în numerar efectuată de creditor.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    Câmpurile 12, 13 și 14 se repetă și se completează pentru fiecare investiție în cazul căreia a fost reinvestită o garanție în numerar și cu privire la fiecare monedă.

    12

    Tipul de investiții în numerar reinvestite

    Tipul reinvestiției.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    13

    Cuantumul numerarului reinvestit

    Cuantumul numerarului reinvestit într-o anumită monedă.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    14

    Moneda numerarului reinvestit

    Moneda numerarului reinvestit.

    Nu

    Nu

    Da

    Nu

    În cazul tranzacțiilor de creditare în marjă, contrapartea repetă și completează câmpurile 15, 16 și 17 pentru fiecare sursă de finanțare și furnizează informațiile în aceste câmpuri la nivelul entității.

    15

    Surse de finanțare

    Sursele de finanțare utilizate pentru finanțarea împrumuturilor în marjă.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    16

    Valoarea de piață a surselor de finanțare

    Valoarea de piață a surselor de finanțare menționate în câmpul 15.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    17

    Moneda surselor de finanțare

    Moneda valorii de piață a surselor de finanțare.

    Nu

    Nu

    Nu

    Da

    18

    Tipul de acțiune

    Raportul trebuie să conțină unul dintre următoarele tipuri de acțiuni:

    (a)

    un nou sold al reutilizării se identifică drept acțiune „Nouă”;

    (b)

    modificarea detaliilor privind reutilizarea se identifică drept „Actualizarea reutilizării”;

    (c)

    anularea unui întreg raport transmis eronat se identifică drept „Eroare”;

    (d)

    corecția câmpurilor de date care au fost transmise în mod incorect într-un raport anterior se identifică drept „Corecție”.

    Da

    Da

    Da

    Da


    (1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/363 al Comisiei din 13 decembrie 2018 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește formatul și frecvența rapoartelor referitoare la detaliile operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare (SFT) transmise către registrele centrale de tranzacții în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1247/2012 al Comisiei în ceea ce privește utilizarea codurilor de raportare în raportarea contractelor derivate (a se vedea pagina 85 din prezentul Jurnal Oficial).

    (2)  Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 337, 23.12.2015, p. 1).


    Top